BÄST-I-TEST

BÄSTA ANTIVIRUS 2020

9
PRODUKTER
TESTADE
I princip alla datorer som är uppkopplade mot internet och används på ett normalt sätt drabbas förr eller senare av virus om du inte använder virusskydd. I den här guiden går vi igenom hur du skyddar dina enheter mot virus och utser bästa antivirusprogrammen på marknaden.
Norton 360 test
economy test economy test
Norton 360
positive aspect Funktioner av hög kvalitet
positive aspect Virusdetekteringen håller hög nivå
negative aspect Norton 360 gör din dator lite långsammare
LÄS TESTET Visa bästa pris
Bitdefender Internet Security test
premium test premium test
Bitdefender Internet Security
positive aspect Bitdefender Internet Security har mycket högt anseende när det handlar om att detektera hot
positive aspect Påverkar inte datorns prestanda negativt
positive aspect Stort antal funktioner
negative aspect Dyrt om du vill komplettera med VPN
negative aspect Den här versionen fungerar bara om du har Windows
LÄS TESTET Visa bästa pris
AVG Internet Security test
budget test budget test
AVG Internet Security
positive aspect Bra skydd för dina enheter
positive aspect Många funktioner i förhållande till priset
negative aspect Föräldraskydd saknas trots att det i övrigt är lämpligt för barnfamiljer
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

NORTON 360 - BÄSTA EKONOMIKÖP

Norton 360 test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Filter mot spam-mail, lösenordshanterare, bankskydd, VPN, kontroll över webkamera, säkerhetskopiering
 • Fungerar på enheter med
  Windows, macOS, Android, iOS

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Norton
ETT AV DE MEST ANVÄNDA VIRUSSKYDDEN
8.5
Norton är ett antivirusprogram som görs av det amerikanska datasäkerhetsföretaget Symantec som varit i branschen sedan 1980-talet. Norton 360 är ett av de mest använda virusskydden i världen idag och det är inte utan anledning.
SÄKERHET
8.5
Presterar bra i oberoende tester - Norton var tidigare så dominerande på marknaden att det ofta var förinstallerat när du köpte en dator. Då fanns det andra virusskydd med högre anseende, om det var skydd utöver det vanliga du var ute efter. Sedan flera år hör dock Norton 360 till de mest svårgenomträngliga virusskydden på marknaden. I flera oberoende tester får Norton 360 mycket högt betyg när det kommer till detektering av av hot. Till skillnad från när det gäller flera andra virusskydd slipper du en massa falska alarm, alltså meddelanden om hot trots att ingen fara föreligger. Norton 360 ger dig även skydd mot skadlig kod i filer som skickas till dig via e-post och i program du laddar ner. Du behöver sällan agera för att Norton 360 ska göra sitt jobb. Om du vet vad du gör kan du göra ett stort antal inställningar istället för att bara använda default-läget.
PRESTANDA & FUNKTIONER
8.5
Många funktioner utöver grundläggande virusskydd - Ett område där Norton 360 får betyget godkänt men inte mer är systempåverkan. Det innebär att Norton 360 kräver en del resurser och att din dator riskerar att bli långsam om du inte har tillräckligt med RAM-minne. Du kan välja mellan flera tillägg och funktioner som ökar din säkerhet men som inte alla behöver. “Password Manager” är en av dem och “Safe Web” kontrollerar sidor på nätet medan de laddas. “Safe Search” är en sökmotor som väger in säkerhetsaspekter när sidor rankas. En annan avancerad funktion är att du kan säkerhetskopiera filer och lagra dem i Nortons eget moln. Med föräldrakontrollen kan du schemalägga barnens surftid och styra vad de ska ha tillgång till för innehåll. Med Norton 360 kan du även optimera hårddisken och få hjälp att ta bort filer du inte behöver. Frågan är dock om dessa funktioner är bättre än motsvarande i ditt operativsystem. Norton 360 har inte flest funktioner i detta test men de är användbara och av mycket hög kvalitet.
PRIS
8.5
Prisvärt antivirusprogram - Att skydda fem enheter i ett år kostar under tusen kronor vilket är klart prisvärt om det är tillräckligt med fem enheter. Norton 360 finns även i en billigare version utan föräldrakontroll och med mindre lagringsutrymme.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Funktioner av hög kvalitet
 • positive aspect
  Virusdetekteringen håller hög nivå

NACKDELAR

 • negative aspect
  Norton 360 gör din dator lite långsammare

2

BITDEFENDER INTERNET SECURITY - BÄSTA PREMIUMKÖP

Bitdefender Internet Security test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Säkra mappar, föräldrakontroll, lösenordshanterare, spamfilter, kryptering, VPN (kostar extra), systemoptimering, uppstartshantering, stöldskydd, webbkameraskydd
 • Fungerar på enheter med
  Windows

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Bitdefender.com
EN AV DE BÄSTA PÅ MARKNADEN
9.5
Företaget Bitdefender grundades i Rumänien 2001 och har idag över 500 miljoner användare i omkring 100 länder. Bitdefender är vinnaren i det stora test av antivirus som tidningen PC För Alla genomförde 2020. Vi har testat Bitdefender Internet Security som är deras tjänst för vanliga hushåll. Tjänsten är en av de bästa på marknaden beträffande såväl skydd som funktioner.
SÄKERHET
9.5
Alla kända hot detekteras - Bitdefender har fått ett stort antal utmärkelser för det skydd deras produkter erbjuder. Alla kända hot detekteras direkt och falsklarmen är få. Du behöver inte själv agera för att vara skyddad utan Bitdefender Internet Security gör sitt jobb i bakgrunden. Att det är lätt att använda är också en säkerhetsfråga eftersom risken för att du ska råka ut för ett virus på grund av ett misstag minskar. Med Bitdefender får du en verktygslåda som inte bara ökar säkerheten när du är online. Du kan även skapa krypterade mappar och se till så att inga program kan komma åt filer du är extra rädd om.
PRESTANDA & FUNKTIONER
9
Påverkar inte datorns prestanda - Till skillnad från till exempel konkurrenten Norton gör Bitdefender Internet Security sitt jobb med minimal prestandapåverkan. Det här är därför ett utmärkt alternativ om du har en lite äldre enhet eller om du behöver varje uns av datorns kapacitet till annat. Genom att välja “Total Security” eller “Premium Security” kan du får tillgång till fler funktioner inklusive en avancerad VPN-tjänst som anonymiserar ditt IP-nummer och låser upp geografiskt blockerat innehåll. Redan Bitdefender Internet Security som vi testat här placerar sig dock i toppen när det gäller funktioner. Föräldrakontrollen håller mycket hög klass och förtjänar ett extra omnämnande. Du kan kontrollera och styra över vad barnen ska få tillgång till och hur mycket skärmtid du vill ge dem. Du kan även lokalisera borttappade mobiler!
PRIS
8.5
Prisvärt för dig med 3 enheter - Det här är inte ett av de billigaste antivirusprogrammen i testet men heller inte det dyraste. Observera att Bitdefender Internet Security bara skyddar tre enheter. Det är viktigt att vara medveten om det när du jämför med vad andra skydd kostar. Behöver du inte skydda flera enheter än så är Bitdefender Internet Security mycket prisvärt i förhållande till vad du får.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bitdefender Internet Security har mycket högt anseende när det handlar om att detektera hot
 • positive aspect
  Påverkar inte datorns prestanda negativt
 • positive aspect
  Stort antal funktioner

NACKDELAR

 • negative aspect
  Dyrt om du vill komplettera med VPN
 • negative aspect
  Den här versionen fungerar bara om du har Windows

3

AVG INTERNET SECURITY - BÄSTA BUDGETKÖP

AVG Internet Security test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Skydd av webbkamera, betalskydd, scanning av e-post, skydd mot ransomware-attacker
 • Fungerar på enheter med
  Windows, macOS, Android

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos AVG
LÄTTANVÄNT ANTIVIRUS PERFEKT FÖR BARNFAMILJER
8.5
Tjeckiska AVG Technologies har gjort högpresterande antivirusprogram sedan början av 1990-talet. AVG Internet Security är ett lättanvänt och billigt antivirus som skyddar ett obegränsat antal enheter. Det gör programmet till ett bra val för barnfamiljer.
SÄKERHET
8.5
Håller koll på misstänkta webbplatser - AVG är känt för att göra gratis antivirus av bra kvalitet men som har vissa irriterande egenheter. Som att de har en egen sökmotor som i vissa fall beter sig som malware. AVG Internet Security är en betalversion som inte beter sig på det sättet och rankar högt i flera oberoende jämförelser. Räkna med att programmet stoppar över 99 % av alla hot innan de hunnit göra någon skada. Du är även skyddad mot suspekta bilagor i e-post.
PRESTANDA & FUNKTIONER
8
Lätt att hantera - AVG Internet Security marknadsförs som ett antivirusskydd som är enkelt att hantera och som inte påverkar datorns prestanda negativt. Med tanke på det är vi positivt överraskade av hur många funktioner du faktiskt får tillgång till med programmet. Förutom funktioner som har med virus och malware att göra får du bra integritetsskydd. Du behöver inte oroa dig för att någon ska titta på dig genom din webbkamera. AVG Internet Security håller även koll på de webbplatser du besöker och varnar dig för allt som är misstänkt. Betalningsskyddet innebär att du kan genomföra extra säkra pengatransaktioner. Du kan också genomsöka datorn och leta efter prestandaproblem. Däremot saknas föräldraskydd. En annan bra funktion är att du får tillgång till fri tillgång till kundsupport via e-post (om du har PC-versionen).
PRIS
8
Billigt och mycket prisvärt - AVG Internet Security kostar omkring hälften av de dyraste programmen i testet och är därmed ett mycket prisvärt alternativ. Särskilt med tanke på att du kan skydda familjens samtliga enheter. Söker du avancerade funktioner som VPN finns det dock bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra skydd för dina enheter
 • positive aspect
  Många funktioner i förhållande till priset

NACKDELAR

 • negative aspect
  Föräldraskydd saknas trots att det i övrigt är lämpligt för barnfamiljer

4

PANDA DOME PREMIUM

Panda Dome Premium test

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Identitetsskydd, VPN, föräldrakontroll, spamfilter, stöldskydd, kryptering, djupradering, nätverksanalys, systemoptimering
 • Fungerar på enheter med
  Windows, macOS, Android, iOS

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Panda Security
EN AV DE STÖRSTA NÄR DET GÄLLER SÄKERHET PÅ NÄTET
8
Panda Security är ett spanskt företag som grundades 1990 och som länge hört till de största aktörerna när det gäller säkerhet på nätet. Panda Dome Premium är ett funktionsspäckat program med VPN som hör till de dyrare men också mest kompletta antivirusprogrammen på marknaden.
SÄKERHET
8.5
Åtkomstskydda dina mappar - Panda Dome Premium är inte testat av lika många oberoende granskare som flera av de andra antivirusprogrammen i denna jämförelse. Ansedda AV Comparatives ger dem dock väl godkänt när det gäller virusdetektion i ett test genomfört 2020. Vad som hindrar Panda Dome Premium från att få toppbetyg är att programmet kan ge ett nervöst intryck med relativt många falsklarm. Panda Dome Premium ger dig åtkomstskydd för dokumentmappar vilket är en trygghet om skadlig kod skulle få fäste på din hårddisk, trots det skydd du får genom Panda Dome Premium. Du kan också skydda ID-handlingar och andra viktiga uppgifter som lagras på din enhet.
PRESTANDA & FUNKTIONER
9
Massor av nyttiga funktioner - Det här ett av de antivirusprogram i testet som ger dig flest funktioner att välja mellan. Vissa av dem kan göra din dator något långsammare. Det är dock inte någon dramatisk prestandaförsämring vi talar om här. Med Panda Dome Premium kan du bland annat defragmentera din hårddisk, hantera dina lösenord och skydda USB-enheter. Det finns föräldrakontroll som dock inte ger dig riktigt lika många möjligheter som några av konkurrenterna. Däremot är filkrypteringen mycket användbar och Panda Dome Complete har ett av de smidigaste och snyggaste gränssnitten av programmen vi har testat.
PRIS
7.5
Betalar för 1 år i taget - Antivirus är en typ av produkt där du betalar genom ett abonnemang som gäller ett år i taget. Panda Dome Complete är mer flexibelt eftersom du kan välja att betala för en månad i taget. Ordinarie pris för ett årsabonnemang ligger något över medel. Räkna med omkring en tusenlapp för skydd av tre enheter. Då ingår dock VPN som gör så att du surfar anonymt.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Massor av funktioner utöver grundläggande virusdetektering
 • positive aspect
  Trevligt gränssnitt
 • positive aspect
  Flera betalningsmodeller

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ger ganska många falsklarm

5

MCAFEE TOTAL PROTECTION

McAfee Total Protection test

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Kryptering, spamfilter, webbskydd, lösenordshanterare, djupradering, prestandaoptimering, VPN
 • Fungerar på enheter med
  Windows, macOS, Android, iOS

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos McAfee
VÄLKÄNT VIRUSSKYDD MED MÅNGA AVANCERADE FUNKTIONER
8.5
Amerikanska McAfee ägs av jättekoncernen Intel och har varit ett av de mest kända varumärkena inom virusskydd sedan början på 1990-talet. McAfee Total Protection är en storsäljare på den globala marknaden som passar dig som vill kunna använda mer än bara basic antivirus.
SÄKERHET
7.5
Inte högsta betyg - McAfee Total Protection uppnår inte perfekt resultat i det senaste testet som AV Comparatives genomförde. McAfee har tyvärr haft problem med att få högsta betyg i virusdetektionstester trots att företaget är ett av de äldsta i branschen. Vi har enbart tittat på antivirus som lever upp till relativt högt ställda krav i den här jämförelsen. McAfee är således tillräckligt bra för de flesta, avseende virusskydd. Utöver skyddsbarriären mot virus kan du höja säkerheten på många andra sätt. Lösenordshanteraren True Key är ett exempel på det. Du får också en kraftfull krypteringsfunktion för filer som inte får hamna i orätta händer.
PRESTANDA & FUNKTIONER
10
En användbar verktygslåda - McAfee Total Protection imponerar när det kommer till funktioner. Ett bra föräldraskydd kan ingå och det gäller även en VPN-tjänst som gör dig anonym när du surfar. Du kan också använda McAfee Total Protection till att optimera laddningstiderna i enskilda appar och till att djupradera filer du vill göra dig av med så att de inte kan återskapas. Att det finns så många olika funktioner innebär såklart att det är mer att lära sig än när det gäller enklare antivirusprogram men gränssnittet är relativt enkelt att komma underfund med. McAfee har tidigare haft rykte om sig att göra datorn långsammare men McAfee Total Protection är, trots att det är avancerat, bra i det avseendet. Huruvida VPN och föräldraskydd ingår eller inte beror på vilket erbjudande du väljer.
PRIS
8
Motiverat pris - Räkna med ett pris på omkring en tusenlapp för skydd av tio enheter. Det är ungefär där de flesta programmen i testet ligger. Hittar du ett erbjudande på McAfee Total Protection som är bättre än så får du mycket för pengarna.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Många avancerade funktioner

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte bäst i test när det handlar om virusdetektering

6

F-SECURE ANTIVIRUS TOTAL

F-Secure Antivirus Total test

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja, men du behöver fortfarande Windows Defender
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Föräldrakontroll, skräppostfilter, säker sökmotor, kryptering, VPN, rådgivningstjänsten “SomeBuddy”
 • Fungerar på enheter med
  Windows, macOS, Android, iOS

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos F-Secure
PÅLITLIGT, ANVÄNDARVÄNLIGT OCH SIMPELT VIRUSPROGRAM
8
Finländska F-Secure hör till de verkliga pionjärerna inom virusskydd. De har blivit populära tack vare sitt pålitliga och användarvänliga men ganska simpla antivirusprogram. Vi har tittat på F-Secure Total som är en lite mer avancerad version av ett virusskydd som funnits sedan 1991. F-Secure Antivirus Total är ett system som passar dig som vill ha tillgång till avancerade funktioner som förbättrar din säkerhet men inte en massa annat.
SÄKERHET
8
Bra skydd med var beredd på falsklarm - Konsensus bland oberoende testföretag är att F-Secure Antivirus Total levererar bra skydd mot virus. Enda anmärkningen från AV Comparatives är att falsklarmen kommer lite för ofta och att det kan vara störande. Varje gång F-Secure larmar kan du behöva vidta någon form av åtgärd. Om du inte är en van datoranvändare kan det vara svårt att veta vad man bör göra. Dina lösenord är säkra tack vare den utmärkta lösenordshanteraren och du kan även göra sökningar online med förbättrat skydd.
PRESTANDA & FUNKTIONER
8
Få gratis rådgivning om datasäkerhet - När det gäller funktioner har F-Secure satsat mer på kvalitet än kvantitet. Föräldraskyddet håller hög klass och ger dig alla möjligheter att påverka barnens surfvanor i en sund riktning. Prestandapåverkan är föredömligt låg, även när du har VPN-tjänsten igång. Här saknas dock en del mindre men ändå användbara funktioner som många andra antivirusprogram skämmer bort dig med. F-Secure Antivirus Total passar dig som vill använda programmet tillsammans med Windows Defender och andra verktyg. En sak som sticker ut i positiv bemärkelse är möjligheten att få personlig rådgivning inom datasäkerhet. Du har också möjlighet att köpa en särskild router, som bara fungerar om du har F-Secure Antivirus Total, som ger dig en extra försvarslinje.
PRIS
8
Om du vill ha ett lättanvänt och pålitligt antivirusprogram med en enklare VPN-tjänst är F-Secure Antivirus Total ett bra val.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra pris med tanke på att du får VPN och föräldrakontroll
 • positive aspect
  Utmärkt rådgivningstjänst

NACKDELAR

 • negative aspect
  Lite för många falsklarm
 • negative aspect
  Förhållandevis få funktioner

7

BULLGUARD PREMIUM PROTECTION

BullGuard Premium Protection test

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Föräldrakontroll, säkerhetskopiering, säker webbläsare, VPN, bankskydd, “Game booster”
 • Fungerar på enheter med
  Windows, macOS, Android

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos BullGuard
ANTIVIRUS MED FLERA BÄST-I-TEST FUNKTIONER
8
Brittiska BullGuard är en intressant uppstickare på marknaden för antivirus. BullGuard Premium Protection har flera funktioner som är bäst i test eller helt saknas hos konkurrenterna. Men programmet kan kännas något klumpigt och det finns företag i branschen som över tid presterat bättre när det gäller säkerhet.
SÄKERHET
7.5
Extra säker webbläsare - BullGuards antivirus har tidigare legat en bit från toppen när det gäller skydd mot virus och annan malware. Det är inte så att det varit direkt dåligt men det har funnits bättre alternativ för dig som är ute efter högsta möjliga säkerhet. Med BullGuard Premium Protection har de dock tagit ett kliv i rätt riktning och programmet gjorde bra ifrån sig i det senaste testet som AV Comparatives genomförde. Här får du även en extra säker webbläsare som du kan använda vid till exempel bankärenden.
PRESTANDA & FUNKTIONER
8
Bästa föräldrakontrollen på marknaden - BullGuard Premium Protection kan användas till systemoptimering och analys av säkerhetsrisker i ditt nätverk. Föräldrakontrollen hör till de bästa på marknaden. Du får full inblick i och möjlighet att styra barnens surfvanor. Med BullGuard Premium Protection kan du också säkerhetskopiera innehållet i valfria dokumentmappar automatiskt. Filerna kan komprimeras och krypteras och lagras i till exempel Dropbox, en molntjänst eller på valfri hårddisk. “Game booster” är en unik funktion som bland annat innebär att pop-up fönster blockas när du spelar spel, så att du kan lira med full prestanda. Med BullGuard Premium Protection får du tillgång till många kraftfulla verktyg. Flera av dem går dock inte igång automatiskt utan du måste välja att aktivera dem. Det innebär att inlärningströskeln är något högre med BullGuard Premium Protection än med enklare antivirusprogram som bygger på automatik.
PRIS
8.5
Skydd för 10 enheter - BullGuard Premium Protection kostar omkring 1 000 kronor om året men då har du skydd för hela 10 enheter samt VPN-skydd när du surfar. Om du värdesätter bra föräldrakontroll och/eller särskilda funktioner för gamers kan BullGuard Premium Protection vara ett bra val.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Skydd för hela 10 enheter
 • positive aspect
  Mycket bra föräldrakontroll

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte lika intuitivt som vissa andra program
 • negative aspect
  Det finns program som har bättre rykte när det gäller virusdetektering

8

AVIRA ANTIVIRUS PRO

Avira Antivirus Pro test

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Nej
 • Funktioner i urval
  Betalningsskydd, ad-blocker, reparerar skadade filer, skannar e-post
 • Fungerar på enheter med
  Windows, iOS
LÄTTANVÄNT VIRUSSKYDD MED HELTÄCKANDE SKYDD
7
Avira Operations GmbH & Co. KG är ett tyskt företag som sysslat med datasäkerhet sedan 2006. Avira Antivirus är ett heltäckande skydd som bygger på en tjänst som lanserades redan 1986. Utvecklarna har alltså sett det mesta i form av hot online och Avira Antivirus Pro upptäcker omedelbart alla kända hot och passar dig som är ute efter ett lättanvänt virusskydd som inte tar upp så mycket plats på datorn.
SÄKERHET
7
Bättre skydd mot virus än phishing - AV-Test och AV-Comparatives är två oberoende företag som testar antivirusprogram. Avira Antivirus Pro når samma höga poäng som sina mer kända konkurrenter när det gäller malware-attacker. Däremot är skyddet inte i toppklass när det kommer till anti-phishing, alltså skydd mot content online som försöker få dig att lämna ifrån dig uppgifter som sedan kan missbrukas. Att Avira Antivirus Pro inte är bäst i klassen på detta betyder dock inte att det inte är bra. Är du en van datoranvändare behöver du heller inte antivirusprogram för att känna igen den typen av hot.
PRESTANDA & FUNKTIONER
7
Fokus på det viktigaste - Du kan göra flera olika inställningar och välja vad du vill ha för säkerhetsnivå. Avira Antivirus Pro passar både dig som vill skräddarsy ditt skydd och dig som bara vill ha ett program som gör sitt jobb utan att du behöver tänka på det. Vad som saknas är funktioner som hjälper dig att ta ett bredare grepp om datasäkerhet. Det behöver inte vara ett problem ifall du hör till dem som använder andra verktyg för sådant som föräldrakontroll, hårddiskrensning och lösenordshantering. Om du har Chrome, Firefox eller Opera som webbläsare kan du använda Avira Antivirus Pro tillsammans med ett webbläsartillägg som skannar alla sidor du besöker i jakt på potentiella hot. Det gör dock att det går något långsammare att surfa. Behöver du fler funktioner är det bra att veta att Avira Antivirus Pro, trots namnet, inte är det mest avancerade skyddet Avira erbjuder. Att det här är ett förhållandevis avskalat skydd har den fördelen att programmet inte tar upp särskilt mycket plats på din hårddisk. Som kund hos Avira har du rätt till kundsupport dygnet runt, alla dagar i veckan.
PRIS
7
Priset kan variera - Antivirusprogram säljs ofta med olika erbjudanden och du ska jämföra dagspriser innan du bestämmer dig. När vi genomförde detta test kostade Avira Antivirus Pro ungefär lika mycket som mer avancerade program och känns därför inte riktigt lika prisvärt. Avira erbjuder dock även en gratisversion av sitt virusskydd som inte ligger så långt efter Avira Antivirus Pro i fråga om skydd. En idé är att du börjar med det och sedan byter till Avira Antivirus Pro eller ett ännu mer avancerat skydd från Avira om du är nöjd med hur programmet fungerar.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Malware och virusskydd i toppklass

NACKDELAR

 • negative aspect
  Skyddet mot phishing-attacker är ej optimalt
 • negative aspect
  Få funktioner i förhållande till priset

9

AVAST PREMIUM SECURITY

Avast Premium Security test

EGENSKAPER

 • Brandvägg
  Ja
 • Svenskt gränssnitt
  Ja
 • Funktioner i urval
  Automatiskt dokumentskydd, skräppostfilter, uppdateringskontroll, kontroll av webbkamera, djupradering, mjukvarusandlåda, lösenordshanterare
 • Fungerar på enheter med
  Windows, macOS, Android, iOS

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Avast
ANTIVIRUS MED TOPPBETYG FÖR VIRUSDETEKTERING
7.5
Tjeckiska Avast Software gjorde redan 1988 den första versionen av sitt prisbelönta program Avast Antivirus. Företaget erbjuder idag flera olika produkter och vi har tittat på Avast Premium Security. Programmet passar dig som behöver antivirus till en enda enhet eller så många som tio enheter.
SÄKERHET
8.5
Högt rankat av oberoende testare - Avast Premium Security får toppbetyg för virusdetektering av AV-test. AV Comparatives ger Avast Premium Security betyget väl godkänt i samma testkategori. Även dina filer och lösenord är skyddade när du använder Avast Premium Security som dessutom är utrustat med funktioner som stärker ditt integritetsskydd. Istället för att blockera program du inte känner dig säker på kan du öppna dem i “mjukvarusandlådan”. Det innebär att du inte tar några risker medan du testar dem.
PRESTANDA & FUNKTIONER
6
Viss påverkan på datorns prestanda - Gränssnittet är lättbegripligt och det här är ett bra antivirusprogram för dig som inte har något intresse av att aktivt välja vilka funktioner som ska vara igång. Allt fungerar automatisk. Webbkamerakontrollen innebär att inga program kan filma dig i smyg och en annan funktion vi uppskattar är skräppostfiltret. Flera av de lite mer avancerade funktionerna som andra antivirusprogram i testet är försedda med saknas här. Om du behöver funktioner som till exempel VPN, krypteringsverktyg och föräldrakontroll kan du välja “Ultimate”-versionen av Avast Antivirus. Trots att Avast Premium Security är ett avskalat program har det tyvärr en något större påverkan på datorns prestanda än de andra antivirusskydden i testet.
PRIS
8
Bra pris för upp till 10 enheter - När du köper Avast Premium Security väljer du om du vill skydda en eller upp till tio enheter. Att skydda upp till tio enheter kostar bara två hundra kronor mer när vi genomför det här testet, och är alltså mer prisvärt. Även jämfört med andra antivirusprogram i testet är det erbjudandet riktigt bra.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Fina betyg för virusdetektering
 • positive aspect
  Bra pris om du väljer att skydda upp till tio enheter

NACKDELAR

 • negative aspect
  Viss negativ påverkan på datorns prestanda
 • negative aspect
  Saknar de mest avancerade funktionerna

KÖPGUIDE ANTIVIRUS

Vad är och hur fungerar antivirus?

Ursprungsbetydelsen av datorvirus är att det är ett program som gömmer sig inne i ett annat program och påverkar det medan det körs. Här använder vi virus i en bredare bemärkelse som synonym för flera olika typer av program eller kod som mot din vilja hamnar på din dator eller någon annan enhet. 

På 80- och 90-talet var virus ofta en typ av harmlös “show-off”. Hackers visade att de tagit sig in någonstans för att imponera men utan att ställa till med någon större skada. Idag är det oftast fråga om att den som konstruerat ett virus vill komma över pengar på något sätt. Virus kan också stjäla resurser från din dator utan att du vet om det och till exempel användas till att framställa Bitcoin, så kallad “mining”. Virus kan också påverka din webbläsare så att du dirigeras till sajter med pornografiskt innehåll eller manipuleras till att klicka på länkar som innebär att du laddar ner skadliga program. I värsta fall kan hela datorn låsas varpå någon begär pengar för att du ska kunna använda den igen. Ett bra virusskydd sätter stopp för detta på ett effektivt sätt.

Ett antivirusprogram söker igenom din dator i jakt på filer som drabbats av virus. Det kan göras automatiskt i vissa intervall eller när du själv aktiverar programmet. Ett antivirusprogram används idag oftast i kombination med en så kallad brandvägg. Brandväggen hindrar ovälkomna program från att överhuvudtaget ta sig in i din dator. Ofta fungerar det som så att du får en varning när ett script på en sida online försöker påverka din dator eller när något som kan vara skadligt är på väg att laddas ner med eller utan ditt medgivande.

Ett bra antivirusskydd ger dig alltså flera försvarslinjer och fungerar förebyggande så väl som när något olämpligt lyckats ta sig in i datorn. Kanske för att du av misstag laddat ner något du trodde var säkert. Det handlar inte bara om att skydda enskilda datorer utan om att höja säkerheten i ett helt nätverk.

Varför är det viktigt att skydda sig med antivirus?

Har du information på din dator som du inte vill att andra ska kunna komma över eller filer som du är väldigt rädd om? De flesta svarar nog ja på dessa frågor och genom antivirus kan du hindra detta från att hända. Ett vanligt problem är trojaner, ett slags spionprogram, som kartlägger dina aktiviteter online för någons räkning som sedan säljer informationen vidare. Resultatet av det är ofta att du får en massa spam och oönskad reklam via olika annonsprogram.

Även om en utvecklare av oönskad kod inte har som mål att stjäla eller förstöra information kan program av den typen försämra din dators prestanda och göra så att den kraschar på grund av konflikter med andra program. Saker som tidigare gått fort kan ta en evinnerlig tid på grund av processer som pågår i bakgrunden medan du försöker köra dina vanliga program. Dina webbläsarinställningar kan förändras så att du plötsligt inte kan använda din normala sökmotor utan en massa trixande, och irriterande pop-up fönster kan försämra din upplevelse när du surfar. Har du varit med om något av detta så beror det förmodligen på att ditt virusskydd inte varit tillräckligt starkt.

Förutom att antivirus skyddar dig mot spam och annat som irriterar minskar det risken för att du ska råka ut för något mer allvarligt. ID-stöld är ett allvarligt brott som innebär att någon kommit över viktiga personuppgifter och använder dem för att stjäla pengar från ditt bankkonto, i utpressningsförsök eller för att köpa saker i ditt namn. Faktum är att hackers kan plantera program som ger dem full insyn i vad du har på datorn och vilka sidor du surfar på. Alla de antivirusprogram vi recenserar här ger ett mycket gott skydd mot detta.

Antivirus behöver uppgraderas regelbundet

Antivirus handlar om att känna igen hur skadliga program beter sig. Att du skaffade dig ett bra virusskydd för några år sedan innebär inte att du är immun mot virus idag eftersom ett gammalt program har svårt att känna igen nya hot. Man kan säga att det pågår en kapplöpning mellan dem som utvecklar virus och företagen som gör program som skyddar mot virus och annan icke önskvärd kod. De antivirusprogram vi recenserar här uppdateras löpande så att de kan ge dig bästa möjliga skydd, även om det var flera år sedan du började använda det.

Antivirus bäst i test

Alla de virusskydd vi tittat på i det här testet tycker vi presterar tillräckligt bra när det handlar om grundfunktionen att hindra din enhet från att smittas av virus och andra oönskade program. Om du är ute efter ett avancerat program med många funktioner är Bitdefender Internet Security vår rekommendation. Om du vill ha ett enklare antivirusskydd är AVG Internet Security ett bra val.

Vad skiljer olika virusskydd från varandra och hur väljer man det rätta?

Olika virusskydd är bra på olika saker och vilket du bör välja beror mycket på vilka funktioner du behöver. Här är ett par frågor som det kan vara bra att ställa sig när du jämför olika antivirusprogram:

 • Har du en äldre enhet? Då ska du välja ett program som påverkar dess prestanda så lite som möjligt.
 • Behöver du VPN? Vissa antivirusprogram har det, andra inte. Många väljer att komplettera med separat VPN-skydd.
 • Har du barn vars surfvanor du vill ha kontroll över? Då ska du välja ett antivirusprogram med föräldrakontroll.
 • Hur många enheter behöver du skydda? De olika programmen vi testat kan skydda allt från en till ett obegränsat antal enheter.
 • Vilket operativsystem har du? De flesta program finns i versioner för macOS och PC-datorer med Windows samt telefoner med operativsystemen Android och iOS. 
 • Vill du ha enklast möjliga antivirusprogram eller ett med många inställningsmöjligheter och funktioner?

Vad kan man själv göra för att stärka sitt virusskydd?

En av poängerna med att betala för ett av de antivirusprogram vi recenserar i den här guiden är att du slipper tänka så mycket på vilka risker din dator är utsatt för. Så länge ingen har anledning att lägga ner resurser på att hacka sig in hos just dig har du ett tillräckligt bra skydd. Det finns dock ett par situationer som innebär att du tar en extra risk, oavsett vad du använder dig av för antivirus.

Var försiktig med vad du laddar ner! Även om du besöker vad som förefaller vara en legitim sida som erbjuder ett program du behöver är risken stor att du får med en del irriterande skräp på köpet. Ditt antivirusprogram kan komma att varna dig. Om du då slentrianmässigt accepterar risken och fullföljer nedladdningen är det ditt eget ansvar. Det gäller inte minst operativsystem, säkerhetsprogram, mediespelare och webbläsare. Virus utnyttjar ofta buggar i den typen av program. Den som erbjuder dessa program kan även låta dig göra tillval av andra program du får på köpet, som påstås vara användbara men som i praktiken fungerar som malware. Du ska också vara mycket försiktig med att öppna e-postbilagor och med att klicka på länkar i mail som känns suspekta.

Om flera enheter är anslutna till samma nätverk är det viktigt att alla som använder det känner till säkerhetsriskerna och till exempel undviker att besöka webbplatser med misstänkt innehåll. En kedja är inte starkare än sin svagaste länk!

Gratis virusskydd eller kommersiella program?

Det finns inga företag som ger bort program utan förhoppning om att få något tillbaka. Ett program som är gratis att installera kan behöva uppgraderas med funktioner du betalar för, för att fungera fullt ut. Gratis antivirusprogram brukar inte uppdateras lika ofta som dem du betalar för och det innebär en risk att du blir angripen av nya virus. Det kan också innehålla en prisjämförelsetjänst eller ett annat tillägg som skickar dig till handlare som betalat utvecklaren av programmet.

Antingen så handlar gratis antivirus om marknadsföring eller så finns det en intäktsmodell någonstans. Därmed inte sagt att en gratistjänst är dålig. I många fall kan du få ett gratis program som är nästan lika bra på virusdetektion men som har färre funktioner än de antivirus vi recenserat i den här guiden.

FAQ – Vanliga frågor och svar om antivirus

Vad innebär förstadags-virus och zero-day virus?

Det är virus som är helt nya och därför svårare för virusprogrammen att upptäcka. Företag som arbetar aktivt med sina antivirusprogram kan snabbt ha en uppdatering klar som hanterar ett nytt hot.

Är det bara enheter med Windows som drabbas av virus?

Att man som ägare av en Mac skulle gå säker för virus är en myt som många tror på. Enheter med Windows är dock fortfarande den vanligaste måltavlan för dem som skapar och sprider virus och malware.

Behöver man virusskydd i sin mobil?

Ja, en smartphone är utsatt för samma typer av hot som en dator. Särskilt du som har en Android-telefon bör se till så att den har någon form av virusskydd. De flesta telefoner har dock ett grundläggande skydd när du köper dem.

Kan ett antivirusprogram i sig utgöra en säkerhetsrisk?

Ett antivirusprogram får, i samband med att du installerar det, mandat att modifiera andra program på din dator. Man kan säga att det sitter djupt inbäddat i systemet och påverkar massor av funktioner. Ett virus som tar sig in i din dator via ett antivirusprogram kan vara nästan omöjligt att komma åt. Därför rekommenderar vi att du bara använder betrodda antivirusprogram från företag med miljontals användare.

Hur viktigt är det med VPN?

VPN handlar inte så mycket om virus utan det är en funktion som gör så att din enhets IP-nummer anonymiseras. På så sätt lämnar du inga spår efter dig när du surfar. Det gör det svårare för hackers att komma åt dig men i första hand är det en fråga om integritet och om att du kan komma åt innehåll som annars är blockerat på grund av var du befinner dig rent geografiskt. VPN är bra men frågan är om du ska skaffa ett antivirusprogram med VPN eller ett separat VPN-skydd.

SÅ GJORDE VI TESTET

Så har vi genomfört testet

Vårt omdöme om de antivirusprogram vi testat är baserade på hur de presterar i förhållande till:

 • Säkerhet
 • Prestanda & funktioner
 • Pris

Med säkerhet menar vi hur bra programmet är på att känna igen virus och andra program du inte vill ha på din dator. Det finns flera oberoende företag som hela tiden testar virusprogrammen och våra omdömen är inte baserade på tyckande utan på objektiv information. Här har vi också vägt in om programmen kan användas till kryptering eller något annat som har en direkt effekt på säkerheten.

Prestanda handlar framförallt om i hur stor utsträckning ett antivirusprogram påverkar hastigheten när du arbetar med datorn. Med funktioner menar vi sådant du kan göra med programmet som inte direkt har med säkerhet att göra. Vissa av programmen i testet kan användas till mycket. Kanske mer än du har nytta av? Priset är inte utslagsgivande när det gäller virusskydd eftersom det inte skiljer mer än ett par hundralappar för en årsprenumeration på det billigaste och det dyraste programmet i testet. Priserna kan förändras med kort varsel så du bör jämföra dem på egen hand.

Fler priser
Norton 360
Bäst pris hos Beställ hos Norton
Bitdefender Internet Security
Bäst pris hos Beställ hos Bitdefender.com
AVG Internet Security
Bäst pris hos Beställ hos AVG
Panda Dome Premium
Bäst pris hos Beställ hos Panda Security
McAfee Total Protection
Bäst pris hos Beställ hos McAfee
F-Secure Antivirus Total
Bäst pris hos Beställ hos F-Secure
BullGuard Premium Protection
Bäst pris hos Beställ hos BullGuard
Avira Antivirus Pro
Avast Premium Security
Bäst pris hos Beställ hos Avast