BÄST-I-TEST

TEST AV BARNFÖRSÄKRINGAR

7
PRODUKTER
TESTADE
En barnförsäkring är en bra start för nyfödda barn och deras föräldrar. Hur länge den följer med genom livet varierar mellan olika försäkringsbolag men räkna med att även unga vuxna kan försäkras med en barnförsäkring. Att välja den bästa barnförsäkringen kan vara svårt eftersom det finns finns många aktörer som erbjuder barnförsäkringar och eftersom de kan ha olika pris och innehåll. Med den här guiden vill vi göra det lite lättare för dig att hitta en barnförsäkring som bidrar till ett tryggt familjeliv.
Moderna Försäkringar - Barnförsäkring test
premium test premium test
Moderna Försäkringar - Barnförsäkring
positive aspect Mycket flexibel barnförsäkring
positive aspect Moderna Barnförsäkring Large ger ett heltäckande skydd
positive aspect Höga ersättningsnivåer
negative aspect Inte billigast av de barnförsäkringar vi jämfört
LÄS TESTET Visa bästa pris
ICA försäkring - Barnförsäkring test
budget test budget test
ICA försäkring - Barnförsäkring
positive aspect Lätt att teckna försäkring och att begära ersättning
positive aspect Högre vårdkostnadsersättning än genomsnittet
positive aspect Prisvärd, särskilt för trogna ICA-kunder
negative aspect Inte lika flexibel som när du kan välja mellan flera barnförsäkringar
negative aspect Sammantaget är ersättningsnivåerna godkända, inte mer
LÄS TESTET Visa bästa pris
Trygg-Hansa - Barnförsäkring test
economy test economy test
Trygg-Hansa - Barnförsäkring
positive aspect Försäkringsvillkoren är lätt att förstå
positive aspect Ett tillägg betalas ut vid sjukdom eller skada som lett till hög invaliditetsgrad
positive aspect Sveriges vanligaste barnförsäkring
negative aspect Ersättningen för ekonomisk invaliditet är inte konkurrenskraftig
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

MODERNA FÖRSÄKRINGAR - BARNFÖRSÄKRING - BÄSTA PREMIUMKÖP

Moderna Försäkringar - Barnförsäkring test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Utbud
  Grundskydd, Medium, Large
 • Självrisk
  Nej
 • Ålderstak
  30 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Moderna Försäkringar
ERBJUDER BARNFÖRSÄKRING I TRE STORLEKAR
9
Moderna Försäkringar ägs av danska Tryg Forsikring A/S som är ett av Nordens största försäkringsbolag. De är serviceinriktade och verksamheten kännetecknas av nytänkande. Moderna Försäkringar har som idé att erbjuda försäkringsskydd för livets alla skeden och där spelar barnförsäkringar en viktig och självklar roll. Deras barnförsäkring har tydligt formulerade villkor och ligger i topp i flertalet tester. De har dessutom fina kundomdömen på jämförelsesidor. Moderna Försäkringar erbjuder en barnförsäkring i tre storlekar och den största, Moderna Large, har lovordats av exempelvis Barnförsäkringsguiden och Konsumenternas Försäkringsbyrå. Söker du ett heltäckande skydd för ditt barn och är beredd att betala lite extra för det kan det var den bästa barnförsäkringen.
SKYDD
9.5
Redan grundskyddet täcker det mesta - Moderna Försäkringar låter dig välja mellan tre nivåer av skydd för ditt barn; Grundskydd, Medium samt Large. Samtliga försäkringar gäller hela dygnet och de är utan självrisk. En Moderna Barnförsäkring gäller tills barnet fyllt 30 år. Alla de tre nivåerna av barnförsäkringen är konkurrenskraftiga. Grundskyddet ger rätt till ersättning vid bland annat ekonomisk och medicinsk invaliditet, sjukhusvistelser, vissa sjukdomar, tandskador och i samband med vård under resor. Går du upp i nivå till Medium tillkommer ersättning för bland annat vård i hemmet, akutsjukvård och krishjälp. Med Moderna Barnförsäkring Large betalar Moderna Försäkringar ut ett engångsbelopp om barnet drabbas av en allvarlig sjukdom, som autism eller blödarsjuka, som annars inte täcks av deras barnförsäkring. Oavsett vilken av de tre försäkringarna du tecknar kan du välja mellan flera försäkringsbelopp. Det gör Modernas Barnförsäkring väldigt flexibel. Du väljer helt enkelt det skydd du är beredd att betala för.
ERSÄTTNINGSNIVÅER
10
Bra ersättning vid medicinsk invaliditet - Om den försäkrade avlider till följd av något som berättigar till ersättning görs en utbetalning på 50 000 kronor. Vad du får ut i ersättning vid olika situationer bestäms utifrån vilket försäkringsbelopp du har valt. Barnförsäkringsguiden.se som har betygsatt flera försäkringsbolag utifrån deras ersättningsnivåer vid olika sjukdomar och skador ger Moderna Försäkringar toppbetyg när det gäller utbetalning i samband med ersättning vid medicinsk invaliditet, ersättning vid ekonomisk invaliditet, ersättning för medfödda & allvarliga sjukdomar samt vid sjukhusvistelse. Även när det gäller vårdkostnadsersättning har Moderna Försäkringar en av de bästa barnförsäkringarna även om de inte ligger riktigt i topp på det området. Däremot är de inte det bästa försäkringsbolaget när det gäller utbetalning i samband med att ett äldre barn sjukskrivs.
PRIS
7.5
Ingen självrisk - Priset på en Moderna Barnförsäkring kan vara över 3 000 kronor om året. I och med det är det en av de dyrare barnförsäkringarna på den svenska marknaden. Utslaget på 12 månader blir det dock inte så stor skillnad och frågan är om det inte är värt att betala lite mer för en barnförsäkring som är så här bra och som dessutom är utan självrisk. Moderna Försäkringar erbjuder dessutom en stor rabatt om du även väljer att teckna hemförsäkring hos dem.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Mycket flexibel barnförsäkring
 • positive aspect
  Moderna Barnförsäkring Large ger ett heltäckande skydd
 • positive aspect
  Höga ersättningsnivåer

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte billigast av de barnförsäkringar vi jämfört

2

ICA FÖRSÄKRING - BARNFÖRSÄKRING - BÄSTA BUDGETKÖP

ICA försäkring - Barnförsäkring test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Utbud
  Har bara en barnförsäkring
 • Nej
  Nej
 • Ålderstak
  25 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos ICA Försäkring
BÄSTA BARNFÖRSÄKRINGEN OM DU ANVÄNDER ICAS TJÄNSTER
9
Ica Försäkring grundades 2015 och är alltså en relativt ny aktör på försäkringsmarknaden. Men de har på rekordtid blivit en av det svenska folkets favoriter tack vare sitt starka varumärke. En annan bidragande faktor till framgångarna är att ICA Försäkringar vill och lyckas vara ett smidigt alternativ där du kan göra det mesta online utan att behöva ta kontakt med en försäkringshandläggare. ICA barnförsäkring ligger bra till i jämförelser av hur nöjda deras kunder är och hamnade på delad första plats i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse. Detta kan vara den bästa barnförsäkringen för dig som handlar mycket på ICA och använder flera av deras bank- och försäkringstjänster. Detta är en billig barnförsäkring som även ligger hyggligt till i fråga om ersättningsnivåer.
SKYDD
8
Tydligt formulerade försäkringsvillkor - Barnförsäkringen hos ICA är okomplicerad och försäkringsvillkoren är tydligt formulerade. ICA har inte flera barnförsäkringar som ger olika starkt skydd utan en försäkringsprodukt som ger ett tämligen heltäckande skydd utan att den behöver kompletteras. Det enda du behöver välja är vilken av de fyra ersättningsnivåerna du vill ha. Utöver det skydd som alltid ingår i en barnförsäkring kan barnet med en ICA barnförsäkring få kristerapi i samband med till exempel mobbning, en anhörigs död eller ätstörningar. Försäkringen ger rätt till ett engångsbelopp om barnet skulle avlida, oavsett dödsorsak. Försäkringen ger barnet möjlighet att få ersättning om missprydande ärr skulle uppstå. För att du ska kunna få ut pengar för behandling utomlands behövs dock en reseförsäkring.
ERSÄTTNINGSNIVÅER
8.5
Högsta möjliga utbetalning är 2,5 miljoner - En ICA barnförsäkring är ovanligt förmånlig när det gäller vårdkostnadsersättning. De är dock lite sämre jämfört med de mest generösa barnförsäkringarna när det gäller ersättning till äldre barn vid sjukskrivning och ersättning för medfödda & allvarliga sjukdomar. Ersättning för medicinsk invaliditet och ersättning för ekonomisk invaliditet ligger på genomsnittlig nivå. Försäkringsbeloppet med ICA barnförsäkring är från 700 000 kronor för den billigaste försäkringen och upp till 2,5 miljoner kronor för den högsta nivån.
PRIS
9.5
Rabatt hela första året - ICA barnförsäkring har ett bra pris i grunden och du kan sänka det ytterligare med rabatter och på så sätt få en av de mest prisvärda barnförsäkringarna på den svenska marknaden. Du får 50 % i rabatt i 12 månader om du tecknar en ICA barnförsäkring. ICA erbjuder också dubbel bonus när du betalar för försäkringar med ditt ICA-kort. Du får dessutom mängdrabatt om du tecknar flera försäkringar hos dem. Visst finns det barnförsäkringar med högre utbetalningsnivåer än ICA Försäkringar men för dessa betalar du i regel också en högre försäkringspremie.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Lätt att teckna försäkring och att begära ersättning
 • positive aspect
  Högre vårdkostnadsersättning än genomsnittet
 • positive aspect
  Prisvärd, särskilt för trogna ICA-kunder

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte lika flexibel som när du kan välja mellan flera barnförsäkringar
 • negative aspect
  Sammantaget är ersättningsnivåerna godkända, inte mer

3

TRYGG-HANSA - BARNFÖRSÄKRING - BÄSTA EKONOMIKÖP

Trygg-Hansa - Barnförsäkring test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Utbud
  En barnförsäkring med fyra olika försäkringsbelopp
 • Självrisk
  Nej
 • Ålderstak
  25 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Trygg-Hansa via Insplanet
SVERIGES VANLIGASTE BARNFÖRSÄKRING
8
Trygg-Hansa är ett företag med anor från 1800-talet som fortsätter att vara ett bra val för sina kunder genom sitt innovativa arbete med försäkringar. Barnförsäkringar har länge varit en viktig del av deras verksamhet. Branschorganisationen Svensk Försäkring bedömer att Trygg-Hansa barnförsäkring är den vanligaste barnförsäkringen i Sverige. 1,5 miljoner barn och unga vuxna är försäkrade genom Trygg-Hansa. Företaget är uppskattat för att de är bra att ha att göra med när det behövs som mest, men de senaste åren har de halkat efter lite i mätningar av kundnöjdhet. De erbjuder ändå barnförsäkringar som är bra enligt oss och en del stöd och support som går utöver vad du kan förvänta dig som försäkringskund.
SKYDD
8.5
Försäkringsvillkoren är lätta att förstå - Förutom att en Trygg-Hansa barnförsäkring ger ett fullgott skydd vid medicinsk- och ekonomisk invaliditet ligger de bra till när det gäller skydd mot psykisk ohälsa och kvarstående ärr. Du behöver inte välja mellan flera barnförsäkringar utan bara vilken nivå du är beredd att betala för. Försäkringsbeloppen du har att välja mellan med en Trygg-Hansa barnförsäkring är 600 000 kronor, 1 200 000 kronor, 1 800 000 kronor samt 2 400 000 kronor. Försäkringsvillkoren är föredömligt formulerade, här ligger de i topp tillsammans med ICA Försäkringar och det gör mycket när man väl har anledning att begära ut ersättning på sin barnförsäkring. Trygg-Hansa tar ett bredare grepp kring det här med skydd i svåra situationer än de flesta andra försäkringsbolag. “Familjehjälpen” är en service som ingår i barnförsäkringen och som innebär att du kan få vägledning om du har frågor om hur samhället är skyldigt att hjälpa dig om ditt barn blir sjukt, råkar ut för en olycka eller behöver stöd av någon annan anledning.
ERSÄTTNINGSNIVÅER
7.5
Hög ersättning för sjukhusvistelse - Om vi jämför de ersättningsnivåer som Trygg-Hansa erbjuder med andra försäkringsbolag är det två områden som sticker ut lite. Ett i positiv bemärkelse och ett i negativ. Deras ersättning för ekonomisk invaliditet är inte alls lika generös som hos de försäkringsbolag som prioriterat detta. Däremot ligger de i topp av de försäkringsbolag vi tittat på när det gäller ersättning för sjukhusvistelse. Nivån på deras ersättning för medicinsk invaliditet är bra och det samma gäller deras vårdkostnadsersättning. Trygg-Hansa ger ett tillägg vid hög medicinsk invaliditetsgrad som inte många andra försäkringsbolag kan matcha. Ersättningen för medfödda & allvarliga sjukdomar ligger på normal nivå.
PRIS
8
Rabatt tills barnet fyllt tre - Trygg-Hansa kanske inte är den absolut bästa barnförsäkringen om du bara är ute efter en så låg premie som möjligt i förhållande till ersättningsnivåerna. Däremot så erbjuder de bra service och passar dig som vill förstå vad som gäller när du behöver få ut pengar på försäkringen. Barnförsäkringen blir kostnadsfri om någon av vårdnadshavarna avlider innan barnet fyllt 18 år. Trygg-Hansa ger rabatt på försäkringspremien under första året om du tecknar barnförsäkringen hos dem innan barnet fyllt tre år. Trygg-Hansa har ett brett utbud av försäkringar och erbjuder precis som alla andra försäkringsbolag bättre pris om du samlar flera av dina försäkringar hos dem.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Försäkringsvillkoren är lätt att förstå
 • positive aspect
  Ett tillägg betalas ut vid sjukdom eller skada som lett till hög invaliditetsgrad
 • positive aspect
  Sveriges vanligaste barnförsäkring

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ersättningen för ekonomisk invaliditet är inte konkurrenskraftig

4

LÄNSFÖRSÄKRINGAR - BARNFÖRSÄKRING

Länsförsäkringar - Barnförsäkring test

EGENSKAPER

 • Utbud
  En försäkring med fem olika försäkringsbelopp
 • Självrisk
  Nej
 • Ålderstak
  25 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Länsförsäkringar via Insplanet
BARNFÖRSÄKRING MED BRA SKYDD OCH ERSÄTTNING
8
Länsförsäkringar är en aktör med mycket lång erfarenhet och ett försäkringsbolag som framförallt är uppskattade för sin lokala förankring. Det kan vara en fördel om du snabbt behöver komma i kontakt med en försäkringshandläggare och inte vill sköta all kommunikation online. Länsförsäkringar är en sammanslagning av 23 försäkringsbolag och de finns över hela landet. Länsförsäkringars barnförsäkring sticker inte direkt ut i något avseende men ger ett bra skydd och känns balanserad. Den passar de flesta, inte minst med tanke på att den ligger fint till i pris.
SKYDD
8.5
Försäkringen gäller vid olyckor i samband med sport - Länsförsäkringar har bara en barnförsäkring och den ger ett heltäckande skydd. Du har möjlighet att välja mellan fem olika försäkringsbelopp och det är ett val som avgör månadskostnaden för din barnförsäkring. Det lägsta försäkringsbeloppet är 473 000 kronor och det högsta ligger på 2 365 000 kronor. En fördel med en barnförsäkring från Länsförsäkringar är att den har undantag som gäller skador som uppkommit under olika sportaktiviteter. Annars är det vanligt att flera av de aktiviteter som kan leda till att barn skadar sig inte berättigar till ersättning. Detta kan alltså vara den bästa barnförsäkringen för aktiva barn. Villkoren är också ovanligt generösa när det gäller försäkringsskydd under utlandsvistelser. Det kan vara ett stort plus om du inte har en separat reseförsäkring. Två områden där Länsförsäkringar inte har den bästa barnförsäkringen är om ditt barn drabbas av allergier och får ärr efter en olyckshändelse.
ERSÄTTNINGSNIVÅER
8
Hög ersättning för medicinsk invaliditet - Tittar vi på ersättning för medicinsk invaliditet, ersättning för ekonomisk invaliditet, vårdkostnadsersättning samt ersättning för medfödda & allvarliga sjukdomar konstaterar vi att Länsförsäkringar ligger i mitten av fältet, eller möjligen något högre. De är vare sig bäst eller sämst inom ett enskilt område. Närmast toppen ligger Länsförsäkringar när det gäller ersättning för medicinsk invaliditet. Där är det bara Moderna Försäkringar som har en generösare barnförsäkring. Vid dödsfall utgår en ersättning på 1,25 gånger prisbasbeloppet.
PRIS
8.5
Få en värdecheck - En barnförsäkring från Länsförsäkringar kostar mellan ca 1 500 och 2 500 kronor om året beroende på vilket försäkringsbelopp du valt. Beroende på var du bor brukar du kunna få en värdecheck som ger rabatt på till exempel ett babyskydd eller en bilbarnstol i samband med att du tecknar en barnförsäkring hos Länsförsäkringar. Du kan också komma ner i pris på en barnförsäkring genom att samla andra försäkringar hos Länsförsäkringar. Det finns dock andra försäkringsbolag som är mer frikostiga med sina rabatter.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Hög ersättning för medicinsk invaliditet
 • positive aspect
  Har ingen direkt svaghet utan bra skydd och ersättning över lag

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ligger ej i topp när det gäller ersättning för ärr och allergier

5

FOLKSAM

Folksam test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Barnförsäkring Bas och Stor
 • Självrisk
  Ja
 • Ålderstak
  25 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Folksam via Insplanet
BARNFÖRSÄKRING MED HÖG VÅRDERSÄTTNING
8
Folksam hör till Sveriges största försäkringsbolag och har funnits i över 100 år. Folksam är känt för att ha nöjda kunder och för att betala ut försäkringspremier snabbt. De ligger långt fram när det gäller etiska placeringar och det tycker vi fungerar extra bra ihop med just barnförsäkringar. Med en barnförsäkring från Folksam har du ett skydd som väl motsvarar vad du kan förvänta dig av en modern barnförsäkring. De flesta av deras försäkringstagare är nöjda med sitt val av försäkringsbolag.
SKYDD
8
Du kan få ersättning för skador på kläder - Folksam erbjuder två olika barnförsäkringar, Bas och Stor, men efter att ha tagit en närmare titt på deras upplägg konstaterar vi att det enda som skiljer dem åt är försäkringsbeloppet. I och med det har de ett erbjudande som är enklare och mindre flexibelt än de flesta andra försäkringsbolag, som ju åtminstone brukar erbjuda fler än två olika försäkringsbelopp. I Både Bas och Stor ingår allt man förväntar sig att en bra barnförsäkring ska skydda mot. Bland det skydd som kan sägas vara utöver det vanliga vill vi nämna att du kan få ersättning för skador på kläder och glasögon i samband med en olycka. Hur gammalt barnet var när försäkringen tecknades påverkar skyddet. Det är viktigt att läsa försäkringsvillkoren noga så att du inte får en tråkig överraskning när du begär ersättning efter att barnet blivit sjukt eller råkat ut för en olycka. Skyddet vid psykisk sjukdom är mycket konkurrenskraftigt. Bland annat finns möjlighet till kristerapi för en vuxen som lidit psykisk skada av något som drabbat barnet. Precis som Trygg-Hansa erbjuder Folksam samtalsstöd om barn och familjeliv.
ERSÄTTNINGSNIVÅER
8
Hög vårdersättning - Den ersättning för medfödda & allvarliga sjukdomar som Folksam betalar ut är bland de högsta i branschen. De ligger också mycket bra till när det gäller vårdersättning och ersättning till äldre barn som tvingats till sjukskrivning. Om vi däremot ser till ersättning vid medicinsk invaliditet och ersättning vid ekonomisk invaliditet, som enligt de flesta är de viktigaste delarna av en barnförsäkring, ligger de lite under genomsnittet. Ersättningen för medicinsk invaliditet höjs dock vid en invaliditetsgrad på 16 % eller mer. Den ersättning som utgår om det försäkrade barnet avlider är ett prisbasbelopp.
PRIS
8
Bra pris på gruppförsäkringar - En Folksam barnförsäkring kostar halva priset under första året. Folksam är kända för att ha bra avtal med flera fackförbund och du kan därför teckna en förmånlig gruppförsäkring om du är medlem i förbundet. En självständigt tecknad barnförsäkring kostar lite mer men erbjuder också ett något starkare skydd. Hos Folksam betalar du en självrisk på tre procent av ett prisbasbelopp, vid vissa händelser som berättigar till ersättning. Folksam har inte den billigaste men inte heller den dyraste barnförsäkringen på den svenska marknaden.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Hög vårdersättning
 • positive aspect
  Service i form av samtalsstöd
 • positive aspect
  Kan vara den bästa barnförsäkringen avseende pris, om du är med i rätt fackförbund

NACKDELAR

 • negative aspect
  Bara två nivåer när det gäller försäkringsbelopp
 • negative aspect
  Långt från toppen när det gäller ersättning för ekonomisk invaliditet

6

IF - BARNFÖRSÄKRING

If - Barnförsäkring test

EGENSKAPER

 • Utbud
  En barnförsäkring med olika försäkringsbelopp samt tilläggsskydd för allvarliga sjukdomar
 • Självrisk
  Ja
 • Ålderstak
  25 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp If Barnförsäkring via Insplanet
FÖRSÄKRINGSBOLAG MED SERVICE UTÖVER DET VANLIGA
7.5
If är ett av Nordens största försäkringsbolag med kontor i sju länder. De är framförallt uppskattade för sina företagsförsäkringar men If barnförsäkringar är också väldigt populära. If är ett varumärke med premiumkaraktär. Deras barnförsäkringar är relativt dyra men så erbjuder de också en service utöver det vanliga. Om du inte bryr dig om ifall en barnförsäkring kostar någon hundralapp extra varje månad kan en If barnförsäkring vara den bästa barnförsäkringen för dig.
SKYDD
8.5
Gratis hälsorådgivning - Du kan välja mellan 500 000 kr, 1 000 000 kr, 1 500 000 kr och 2 000 000 kr i försäkringsbelopp och välja ett tillägg för allvarliga sjukdomar som annars inte berättigar till ersättning. If har generösa villkor när det gäller ersättning för receptbelagd medicin och läkararvoden och ger dig tillgång till en kostnadsfri hälsorådgivningstjänst som håller hög kvalitet och är bra att ha till hands om det till exempel är lång kö när du vänder dig till sjukvårdsupplysningen. Du kan också få hjälp med att få vård av en specialist, utan remiss från en allmänläkare. En If barnförsäkring har bättre villkor för barn upp till 12 år, upp till den åldern är barnet försäkrat mot olyckor i samband med utövande av idrott och andra fritidsintressen. If erbjuder även gravidförsäkring.
ERSÄTTNINGSNIVÅER
7
Höga engångsbelopp vid allvarliga diagnoser - En If barnförsäkring ger lägre ersättning vid ekonomisk invaliditet och ligger även lite lågt när det gäller ersättning till äldre barn vid sjukskrivning. If är inte allra bäst men bra när det gäller utbetalning av engångsbelopp vid allvarlig diagnos och ersättningsnivån för medicinsk invaliditet. Vi noterar att If ersätter kostnader för corona-test om det är på remiss från en läkare. De är kännetecknande att de erbjuder en barnförsäkring där villkoren anpassas utifrån vad som händer i samtiden.
PRIS
6
Dyr men extra bra service - Me en If barnförsäkring betalar du en självrisk på 100–500 euro per försäkringsperiod. Det faktum att If barnförsäkring har både en relativt hög månadspremie och självrisk drar ner betyget men vi skulle inte säga att If är ute ur diskussionen om vilken som är den bästa barnförsäkringen. Du betalar inte bara för ersättningsnivåerna här utan If skapar extra värde genom hälsorådgivningen. En tjänst som är mer utvecklad än andra försäkringsbolag som erbjder något liknande. Du får rabatt under första året efter att du tecknat en If barnförsäkring.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Servicen håller hög klass
 • positive aspect
  Betalar ut höga engångsbelopp vid allvarliga diagnoser

NACKDELAR

 • negative aspect
  Relativt dyr i förhållande till ersättningsnivåerna

7

DINA FÖRSÄKRINGAR - BARNFÖRSÄKRING

Dina Försäkringar - Barnförsäkring test

EGENSKAPER

 • Utbud
  En barn- och ungdomsförsäkring med tre olika försäkringsbelopp
 • Självrisk
  Nej
 • Ålderstak
  25 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Dina Försäkringar via Insplanet
HELTÄCKANDE BARNFÖRSÄKRING TILL BRA PRIS
7.5
Dina Försäkringar är en federation som består av flera olika olika försäkringsbolag som erbjuder en gemensam barnförsäkring (och andra försäkringar). De har tagit fram en modern och lättanvänd tjänst. Det är enkelt att ansöka om en barnförsäkring online och signera med BankID. Dina Försäkringar erbjuder support via både chatt och telefon om du skulle ha frågor om försäkringsavtalet.
SKYDD
8
Försäkringen täcker vård i hemmet - Så länge barnet är folkbokfört i Sverige så täcker en Dina barnförsäkring allt som vi tycker ska ingår i en barnförsäkring. Förutom ersättning för tid på sjukhus kan du med Dina Försäkringar barnförsäkring få ersättning för vård i hemmet efter det att barnet är utskrivet från sjukhuset. Ett område där Dina Försäkringar erbjuder ett bättre skydd än många andra försäkringsbolag är ersättning för rehabilitering och hjälpmedel. Du kan teckna en barnförsäkring hos Dina Försäkringar fram till att barnet fyllt 17 år. Du kan välja mellan tre olika försäkringsbelopp; 600 000 kronor, 1 300 000 kronor eller 2 200 000 kronor.
ERSÄTTNINGSNIVÅER
7.5
Bra ersättning vid sjukhusvistelse - Dina Försäkringar betalar inte ut någon ersättning för ekonomisk invaliditet om den understiger 50 %. Vårdnadsbidraget, ersättningen för ekonomisk invaliditet och ersättningen för sjukhusvistelse är bra. Ersättningen till äldre barn vid sjukskrivning samt ersättningen vid olycksfall och allvarliga diagnoser är dock en bit under medel. Ifall vi väger samman detta är ersättningsnivåerna en bit under vad de bästa försäkringsbolagen i detta test kan erbjuda. Om det försäkrade barnet avlider betalas ett engångsbelopp på 50 000 kronor ut.
PRIS
7.5
Vi saknar rabatter - Priset för Dina Försäkringar barnförsäkring är bra. Räkna med en årspremie på strax under 1 500 kronor om du valt det lägsta försäkringsbeloppet. Vi hittar inte några aktuella rabatter men det är som vanligt värt att be om en samlingsrabatt om du har flera försäkringar hos Dina Försäkringar. Dina Försäkringar barnförsäkring är gratis om en förälder till barnet skulle avlida.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Generös ersättning vid sjukhusvistelse och vård i hemmet
 • positive aspect
  Det är enkelt att ansöka om en barnförsäkring

NACKDELAR

 • negative aspect
  Sammantaget är ersättningsnivåerna lägre än genomsnittet

KÖPGUIDE BARNFÖRSÄKRING

Varför behöver man en barnförsäkring?

Att ens barn blir allvarligt sjukt eller skadat är bland det värsta som kan hända. Även om en barnförsäkring inte kan hindra att ett barn blir sjukt eller att en olycka inträffar så behöver påverkan på livskvalitén inte bli så stor om det finns en bra barnförsäkring med i bilden. En barnförsäkring innebär att du kan få ekonomiskt stöd för situationer som Försäkringskassan inte täcker. Det innebär helt enkelt att skyddsnätet förstärks. Även om Sverige fortfarande är ett välfärdssamhälle kan en barnförsäkring göra mycket stor skillnad i en jobbig situation. En barnförsäkring ger dels rätt till ersättning, vilket kan vara väldigt välkommet, men den innebär också att ni blir mer fria och kan hantera ett barns sjukdom på ett sätt som fungerar för alla i familjen.

Även om de flesta betalar mer i premie än vad de begär ut (annars skulle försäkringssystemet inte fungera) så är den trygghet försäkringen ger värd väldigt mycket.

Vilket skydd ger en barnförsäkring?

Hur stor ersättning som betalas ut, vad som krävs för att du ska ha rätt till ersättning och vilka undantag som finns framgår av försäkringsvillkoren. Man brukar tala om olika typer av skydd när det gäller barnförsäkringar. De viktigaste är skydd och ersättning för medicinsk invaliditet samt ersättning för ekonomisk invaliditet. Med medicinsk invaliditet menar man en bestående nedsättning av fysiska eller psykiska funktioner på grund av sjukdom eller olycksfall. Ekonomisk invaliditet innebär att barnet inte kommer att kunna arbeta på heltid på grund av en sjukdom eller skada som berättigar till ersättning.

Vårdkostnadsersättning är ett annat skydd som är viktigt att ha med i beräkningen när man jämför barnförsäkringar. Det är ersättning som betalas ut till en vårdnadshavare om barnet har ett långvarigt vårdbehov. Vårdkostnadsersättningen betalas inte ut för ett myndigt barn och exakt vid vilken ålder den delen av en barnförsäkring slutar att gälla kan variera mellan olika försäkringsbolag. Det är också viktigt att titta på vilken ersättning för medfödda & allvarliga sjukdomar som man kan få med en barnförsäkring. Oftast betalas det ut engångsbelopp.

När bör man teckna en barnförsäkring?

Det finns fördelar med att teckna en barnförsäkring direkt efter det att barnet fötts. Annars kommer barnet att vara oskyddat till dess att det har en försäkring. Det kan också vara lättare att få en bra försäkring om barnet inte har en sjukdomshistoria. En barnförsäkring kommer att vara betydligt dyrare, eller till och med svår att få om det visar sig att barnet har en allvarlig sjukdom. Att teckna en barnförsäkring tidigt innebär helt enkelt extra trygghet. Att barnet ska vara utskrivet från BB är dock ett krav vi sett hos flera försäkringsbolag. 

Många väljer att ansöka om en gravidförsäkring redan under graviditeten, den kan sedan övergå i en barnförsäkring. Välj gärna ut den bästa barnförsäkringen för er innan barnet är fött och det är hög tid att skaffa en. Då behöver ni bara fylla i ansökan eftersom ni redan gjort er research. De flesta försäkringsbolag tillåter att en barnförsäkring tecknas fram till det att barnet fyllt 18 år.

Vad kostar en barnförsäkring?

Räkna med att en normal barnförsäkring kostar omkring 2 000 kronor om året eller 100–300 kronor i månaden. Hur högt försäkringsbelopp du väljer påverkar din månadspremie i hög grad. Vad en barnförsäkring innehåller har naturligtvis också betydelse för priset. Du får vad du betalar för helt enkelt och alla försäkringsbolag vi jämfört kan erbjuda barnförsäkringar med olika pris beroende på vad du är beredd att betala för och hur hög ersättning du vill kunna få ut om olyckan skulle vara framme.

Hur mycket kan man få ut på en barnförsäkring?

En barnförsäkring har ett försäkringsbelopp och ersättningar betalas oftast ut i form av en viss procent av försäkringsbeloppet. Det gäller framförallt ersättning för medicinsk och ekonomisk invaliditet där man kan fastställa invaliditetsgraden i form av ett procenttal. 50 % ekonomisk invaliditet innebär då förmåga att arbeta på halvtid, men inte mer. I regel väljer du själv mellan flera olika försäkringsbelopp som ersättningen baseras på och kan därmed satsa på en lägre månadspremie och lägre ersättning eller en högre premier rätt till mer pengar om något händer och din barnförsäkring gäller. Den högsta ersättningen kan vara flera hundra procent av försäkringsbeloppet och ge rätt till flera miljoner i ersättning.

Är inte barnen försäkrade via skolan?

När ditt barn går i skolan eller i förskolan är det försäkrat via kommunen. I vissa kommuner har försäkringar tecknats som gäller dygnet runt. Hur skyddat ditt barn är varierar alltså från kommun till kommun. En privat barnförsäkring gäller alltid. Även om ditt barn råkar ut för en olyckshändelse under skoltid kan en privat barnförsäkring fungera som ett komplement och ge extra ersättning. En kommunal barnförsäkring skyddar i första hand vid olycksfall men det är faktiskt vanligare att ett barn drabbas av en bestående skada på grund av sjukdom. Tänk också på att barn som ännu inte börjat i förskolan inte har denna typ av försäkring. Du får helt enkelt ett mer heltäckande skydd och högre ersättning med en privat barnförsäkring. 

Ett alternativ till att teckna en privat barnförsäkring, eller till att nöja sig med det skydd en kommunal försäkring ger, är att se om du har möjlighet att teckna en gruppförsäkring. Ofta kan du genom din arbetsgivare eller ditt fackförbund försäkra ett barn på ett enkelt sätt.

Så gör försäkringsbolaget sin bedömning

Ett försäkringsbolag gör alltid en riskbedömning när de avgör om du kan få en försäkring eller inte. De kan, om du gett ditt medgivande, hämta in information från bland annat sjukjournaler. Oftast räcker det dock med de upplysningar som du anger i hälsodeklarationen i samband med att du ansöker om en barnförsäkring för ditt barn. Att ett barn nekas försäkring är ganska ovanligt men ibland kan försäkringsbolaget vilja undanta vissa sjukdomar eller höja försäkringspremien. Ett skäl till avslag kan vara att ett barn är väldigt tidigt fött. Även när det gäller adoptivbarn kan vissa försäkringsbolag reservera sig. Ett sätt att hantera ett avslag är att helt enkelt ansöka om en barnförsäkring hos ett annat försäkringsbolag. Ett annat alternativ är att försöka igen när barnet har blivit lite äldre.

Så har vi genomfört testet

I vårt test av barnförsäkringar har vi framförallt tittat på tre saker:

 • Skydd
 • Ersättningsnivåer
 • Pris

Med skydd syftar vi på vilka situationer som berättigar till ersättning. Hos de flesta försäkringsbolag kan du välja mellan olika barnförsäkringar eller lägga till tilläggsförsäkringar för särskilda typer av skydd. Notera att du även väljer hur stora summor du kan få ut och att det påverkar storleken på premien. När du jämför vad olika barnförsäkringar ger skydd vid är det viktigt att veta att olika ersättningar kan kallas för olika saker. 

Under rubriken ersättningsnivåer tittar vi på hur mycket försäkringsbolagen betalar ut vid olika sjukdomar och andra händelser som berättigar till ersättning. Vi tittar särskilt på hur ersättningen ser ut för medicinsk- och ekonomisk invaliditet, diagnosersättning, vårdersättning, ersättning vid sjukhusvistelse och ersättning till äldre barn vid sjukskrivning. Det är en helhetsbedömning vi gör och den bygger på flera oberoende tester och vår egen analys av ersättningsnivåerna. Även om du hittar den bästa barnförsäkringen för dig och ditt barn så kommer den inte att ha de högsta ersättningsnivåerna oavsett vad som händer. Olika försäkringsbolag är helt enkelt olika generösa i olika situationer. 

Under pris tittar vi på självrisker, vad du får betala i försäkringspremie och på om du kan sänka kostnaden genom rabatter. Du får vanligtvis ett bättre pris om du tecknar flera försäkringar hos samma bolag.

SÅ GJORDE VI TESTET

Vilken är den bästa barnförsäkringen?

Vi skulle vilja utse två vinnare i detta test av barnförsäkringar. Moderna Barnförsäkring är komplett och har generösa ersättningsnivåer. Deras Barnförsäkring Large ger det bästa skydd du och ditt barn kan få i händelse av allvarlig sjukdom eller olycka. Även om den kostar lite mer än de flesta barnförsäkringar känns den prisvärd i förhållande till vad du får. 

En riktigt billig barnförsäkring som fortfarande är bra och trygg tecknar du hos ICA Försäkringar. Om du använder ICA-kort och samlar flera av dina försäkringar här är det ett väldigt prisvärt alternativ. Att Moderna Försäkringar och ICA Försäkringar har riktigt bra barnförsäkringar är inte bara vår egen uppfattning utan de hamnar högt eller åtminstone väldigt högt i alla jämförelser av barnförsäkringar vi sett från det senaste året.

Så väljer du rätt barnförsäkring

De flesta barnförsäkringar på den svenska marknaden är bra och skyddar vid ungefär samma händelser. Det finns dock ett par saker som det kan vara bra att tänka på innan du gör ditt val:

 • Läs villkoren! Det är när du studerar försäkringsvillkoren i detalj som du ser hur stora eller små skillnader som finns mellan de olika bolagen. 
 • Hur mycket är du beredd att betala? Oavsett vilken barnförsäkring du väljer är det viktigt att tänka igenom vad du vill ha för försäkringsbelopp, det avgör både vad du kan få ut och hur mycket en barnförsäkring kommer att kosta.
 • Finns det några genetiska riskfaktorer i er familj? Om det på grund av ärftliga faktor är extra stor risk för att ditt barn råkar ut för en särskild sjukdom ska du välja en barnförsäkring som ger rätt till ersättning för just det. Vissa allvarliga sjukdomar kan vara undantagna när det gäller vad som ger rätt till ersättning.

Vanliga frågor och svar om barnförsäkringar

Förhoppningsvis har ni fått svar på de flesta av era frågor om barnförsäkringar i den här guiden. Nedan tar vi upp några ämnen som många har frågor om men som vi inte direkt berört.

Hur länge gäller en barnförsäkring? 

En barnförsäkring är ett årsavtal, det betyder att du kan säga upp försäkringen helt eller byta försäkringsbolag efter 12 månader. Observera att försäkringsbolaget har rätt att ändra i villkoren efter ett år och tänk på att en barnförsäkring förnyas automatiskt om du inte säger upp avtalet.

Är det viktigast med medicinsk eller ekonomisk invaliditetsersättning?

En mycket stor del av alla ersättningar för invaliditet som betalas ut är för mindre än 15 procents medicinsk invaliditet. Många tittar ändå mest på de högsta ersättningarna för ekonomisk invaliditet. Det går inte att fastställa vad som är viktigast utan det handlar om dina prioriteringar. Vill ha så bra skydd som möjligt om det absolut värsta inträffar ska du välja en barnförsäkring med hög ersättning vid ekonomisk invaliditet. Om du föredrar en barnförsäkring som har bättre villkor när något händer som inte är lika allvarligt? Då ska du titta mer på ersättning vid medicinsk invaliditet, framförallt de ersättningar som gäller mindre allvarliga skador.

Måste man ha en barnförsäkring?

Nej, det är helt frivilligt att teckna en barnförsäkring. I länder utan ett fungerande socialförsäkringssystem kan det vara av avgörande betydelse med en bra barnförsäkring. I Sverige ger den ett skydd utöver det som samhället tar på sig i samband med att ett barn blir sjukt eller råkar ut för en olycka.

Vilka begränsningar har barnförsäkringarna (sjuk- och olycksfall)?

Medfödda sjukdomar som ADHD, CP-skada eller epilepsi berättigar inte alltid till ersättning. Samma sak gäller för psykiska sjukdomar som ångest, ätstörningar och autism. Barnförsäkringar gäller inte om ett barn inte är folkbokfört och bosatt i Sverige.

Går det att teckna mer än en barnförsäkring per barn?

Ja, du kan försäkra ett barn hos flera olika försäkringsbolag som ett sätt att kunna få ut mer i ersättning.

Fler priser
Moderna Försäkringar - Barnförsäkring
Bäst pris hos Köp hos Moderna Försäkringar
ICA försäkring - Barnförsäkring
Bäst pris hos Köp hos ICA Försäkring
Trygg-Hansa - Barnförsäkring
Bäst pris hos Köp Trygg-Hansa via Insplanet
Länsförsäkringar - Barnförsäkring
Bäst pris hos Köp Länsförsäkringar via Insplanet
Folksam
Bäst pris hos Köp Folksam via Insplanet
If - Barnförsäkring
Bäst pris hos Köp If Barnförsäkring via Insplanet
Dina Försäkringar - Barnförsäkring
Bäst pris hos Köp Dina Försäkringar via Insplanet