BÄST-I-TEST

TEST AV BILFÖRSÄKRINGAR

6
PRODUKTER
TESTADE
Man brukar tala om tre huvudtyper av bilförsäkringar, trafikförsäkring, samt hel- och halvförsäkring. Skillnaderna är stora avseende både skydd och pris så det är viktigt att välja rätt typ av försäkring. I detta test hjälper vi dig i ditt val av bilförsäkring genom att jämföra olika försäkringsbolag utifrån olika parametrar.
ICA Försäkring test
budget test budget test
ICA Försäkring
positive aspect Ligger bra i pris
positive aspect Extra rabatt om du använder ICA Banken eller ICA Kort
negative aspect Begränsat utbud av tilläggsförsäkringar
LÄS TESTET Visa bästa pris
Moderna Försäkringar test
economy test economy test
Moderna Försäkringar
positive aspect Lågt pris på hel- och halvförsäkring
positive aspect Flera tilläggsförsäkringar
negative aspect Det kan upplevas som krångligt att försäkra bilen hos Moderna Försäkringar
LÄS TESTET Visa bästa pris
Trygg-Hansa test
premium test premium test
Trygg-Hansa
positive aspect Trygg-Hansas Bilförsäkring Stor är en av de bästa bilförsäkringarna om du vill ha ett starkt skydd
positive aspect Bra utbud med flera märkesförsäkringar
negative aspect Relativt höga premier
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

ICA FÖRSÄKRING - BÄSTA BUDGETKÖP

ICA Försäkring test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Utbud
  Trafikförsäkring, halv- och helförsäkring samt Pluspaket
 • Självrisk
  Fr. 1 500 kr för glas- eller brandskada

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos ICA Försäkring
FÖRSÄKRINGSBOLAG MED BRA PRISER & UPPLÄGG
9
ICA Försäkring har funnits sedan 2015 och är ett dotterbolag till ICA Banken som ingår i koncernen ICA Gruppen. Det är alltså en relativt nya aktör i branschen men ICA Försäkring räknas som Sveriges snabbast växande försäkringsbolag. De har bra priser och ett upplägg som gör det lätt att välja, byta och jämföra försäkringar. ICA Försäkring har generellt bra omdömen för sina bilförsäkringar i oberoende tester och de ligger även bra till sett till kundomdömen på sidor som Trustpilot.
SKYDD
8.5
Bärgning av bilen ingår - Trafikförsäkringen ger inte dig som bilägare rätt till ersättning utan finns för skador du orsakar andra trafikanter och egendom med din bil. Halvförsäkringen ger dig rätt till ersättning vid fel på motorn, bilens klimatanläggning och växellåda. Bärgning av bilen och hemtransport ingår vid allvarligare fel. Du får även ersättning om du skulle råka tanka med fel drivmedel eller förlorar bilnyckeln. Med helförsäkringen får du utöver detta även ersättning vid skador på karossen samt ersättning för vissa skador du själv orsakat. Skyddet är bra jämfört med andra bilförsäkringar.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
7.5
Överskådligt utbud med möjlighet till pluspaket - ICA Försäkring har ett överskådligt utbud utan en stor mängd tilläggsförsäkringar att välja mellan, som vissa andra försäkringsbolag har. Vissa föredrar dock bilförsäkringar som de kan skräddarsy utifrån sina individuella behov. En ICA Försäkring är istället perfekt för dig som inte vill lägga för mycket tid på att köpa en försäkring och är nöjd med att välja något som är anpassat för att passa de flesta. Ett tillval du kan göra är “Pluspaket”. Köper du ett pluspaket till en helförsäkring har du rätt till assistans om du till exempel får bensinstopp. Du får även ersättning för hyrbil om bilen går sönder och extra förmånliga villkor om du råkar ut för skador medan du befinner dig utomlands. Pluspaketet kan även väljas om du valt en halvförsäkring från ICA Försäkring. Då ingår bland annat ett generösare självriskskydd.
PRIS
9.5
Rabatter för bankkunder - ICA Försäkring ligger generellt lågt i pris jämfört med andra bilförsäkringar men du måste göra en egen jämförelse baserat på din bil och dina egna förutsättningar. Att få en prisuppgift är enkelt hos ICA Försäkring. Du fyller i ditt personnummer och bilens registreringsnummer online så kommer beskedet direkt. Om du använder ICA Banken får du dessutom rabatt på försäkringar. Betalar du för din försäkring med ICA-kortet får du dubbla antalet bonuspoäng. Ju fler av ICAs tjänster du använder desto bättre pris får du med andra ord. När det gäller självrisk har många försäkringsbolag en lägre lägsta nivå än ICA Försäkring som ändå ligger bra i pris, särskilt om du valt deras Pluspaket.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Ligger bra i pris
 • positive aspect
  Extra rabatt om du använder ICA Banken eller ICA Kort

NACKDELAR

 • negative aspect
  Begränsat utbud av tilläggsförsäkringar

2

MODERNA FÖRSÄKRINGAR - BÄSTA EKONOMIKÖP

Moderna Försäkringar test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Utbud
  Trafikförsäkring, halv- och helförsäkring och ett flertal tilläggsförsäkringar
 • Självrisk
  Varierar kraftigt beroende på skada

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Moderna Försäkringar
FÖRSÄKRINGSBOLAG MED FÖRMÅNLIGA PRISER
8.5
Moderna Försäkringar har funnits sedan 1916 men ägs idag av Tryg Forsikring A/S som är en av de största försäkringskoncernerna i Norden. Bilförsäkringar är en viktig del av utbudet och du har möjlighet att skapa vad som är den bästa bilförsäkringen för just dig genom att komplettera en hel- eller halvförsäkring med tilläggsförsäkringar.
SKYDD
7.5
Standard hel- och halvförsäkring - Tecknar du en halvförsäkring hos Moderna Försäkringar får du skydd för brand, skador på glas, stöld, maskinskador samt ersättning för utlägg du har i samband med räddning och rättsskydd. En helförsäkring ger utöver detta ersättning vid vagnskador orsakade vid trafikolycka eller om din bil utsätts för skadegörelse. Det är inget märkvärdigt med dessa försäkringar utan de innehåller vad du kan förvänta dig av hel- respektive halvförsäkringar.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
9
Skapa din egen bilförsäkring - Moderna Försäkringar erbjuder flera olika tilläggsförsäkringar. Det tycker vi är sympatiskt eftersom du själv kan skapa vad som är den bästa bilförsäkringen för just dig. Tilläggsförsäkringarna är: Hyrbil, Trafikolycksfall och krishjälp, Assistans, Allrisk bil och Kombi. Hyrbil innebär att du kan få ersättning för 75 % av hyrbilskostnaden om hyrbilen går sönder eller 100 kronor om dagen om du i det läget väljer att inte ha hyrbil. Trafikolycksfall och krishjälp är en tilläggsförsäkring som kan ge ersättning för bland annat sjukhusvistelse om någon som färdas i bilen skadas. Assistans innebär att du har rätt till hyrbil medan bilen repareras och Allrisk bil är en så kallad drulleförsäkring som träder i kraft om bilen går sönder på grund av misstag som du själv begår. Kombi kombinerar flera av de ovan nämnda försäkringarna.
PRIS
8
Låg premie för hel- och halvförsäkring utan tillägg - Moderna Försäkringar har enligt flera oberoende tester förhållandevis låga försäkringspremier för bilförsäkringar utan tillägg. Observera dock att försäkringar som är dyrare kan ge ett bättre skydd. Moderna Försäkringar bestämmer självrisk på ett något komplicerat sätt. Den kan variera från 1 000–7 000 kronor för en vagnskada. Om du krockar med ett djur eller om en fönsterruta skadas i samband med reparation betalar du ingen självrisk. Är du under 24 år tas en särskild “ungdomssjälvrisk” ut. Om du inte bara försäkrar bilen utan hus och båt hos Moderna Försäkringar kan du få upp till 20 % i rabatt – vilket är riktigt generöst.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Lågt pris på hel- och halvförsäkring
 • positive aspect
  Flera tilläggsförsäkringar

NACKDELAR

 • negative aspect
  Det kan upplevas som krångligt att försäkra bilen hos Moderna Försäkringar

3

TRYGG-HANSA - BÄSTA PREMIUMKÖP

Trygg-Hansa test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Utbud
  Trafik-, hel- och halvförsäkring
 • Självrisk
  Individuell

REKOMMENDERADE BUTIKER

Se pris på Trygg-Hansa via Compricer
POPULÄRA FÖRSÄKRINGAR I DET HÖGRE PRISSEGMENTET
8
Trygg-Hansa är ett företag med långa anor men sedan 2015 är försäkringsbolaget en del av det danska försäkringsbolaget Codan Forsikring. De är experter på sakförsäkringar. När det gäller bilförsäkringar är Trygg-Hansa framförallt populära för sina försäkringar i det högre prissegmentet som passar dig som vill ha en försäkring du verkligen kan känna dig trygg med.
SKYDD
8
Trygg-Hansa är bra för dig som vill ha mer än en helförsäkring - Trygg-Hansa har en halvförsäkring som berättigar till ersättning vid bland annat inbrott, stenskott och vid rättstvister samt när du tappat bort nycklarna. Om bilen inte körts längre än 12 000 mil eller varit registrerad i över åtta år får du ersättning för skador på bilens motor, växellåda och elektronik. Med en helförsäkring får du dessutom ersättning för vagnskador orsakade genom singelolyckor eller krockar med vilt. Alltså situationer där ingen annan bilists trafikförsäkring täcker kostnaden. Om du vill ha ännu bättre skydd kan den bästa bilförsäkringen för dig vara Trygg-Hansa Bilförsäkring Stor. Den täcker skador på motor och elektronik i upp till tio år och innebär att självrisken reduceras med 50 %. Enligt Konsumenterna.se är Trygg-Hansa Bilförsäkring Stor den bästa bilförsäkringen på den svenska marknaden om det är bästa möjliga skydd du är ute efter och om du inte bryr dig om priset. Observera att du kan få lika bra skydd hos andra försäkringsbolag genom att kombinera en helförsäkring med tilläggsförsäkringar.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
9.5
Flera attraktiva märkesförsäkringar - Om du är ute efter den bästa bilförsäkringen för en Peugeot, Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Chrysler, DS, Tesla eller Mitsubishi är det bra att veta att Trygg-Hansa erbjuder märkesförsäkringar för dessa bilar. Det innebär att du kan få din bil reparerad på en auktoriserad verkstad som använder originaldelar och att du får extra snabb service vid försäkringsärenden. Trygg-Hansa har även några tilläggsförsäkringar som kan ge rabatt på självrisken samt ersättning för vård i samband med en trafikolycka. Dessa tilläggsförsäkringar i kombination med företagets Bilförsäkring Stor och deras märkesförsäkringar innebär att utbudet är stort utan att bli svåröverskådligt. Alla bilägare bör ha goda möjligheter att hitta ett passande försäkringsskydd hos Trygg-Hansa.
PRIS
5
Höga premier men drulleförsäkring ingår - Trygg-Hansa ligger högt när det gäller premier. Deras försäkringar passar bäst om du är ute efter bästa möjliga skydd snarare än ett så lågt pris som möjligt. Drulleförsäkring ingår i alla bilförsäkringar från Trygg-Hansa förutom Trafikförsäkringen. Det innebär att du får ersättning vid mindre olyckor som du själv har orsakat. Det kan till exempel handla om att du skadat bilen efter att ha tankat fel bränsle. Genom att teckna flera försäkringar hos Trygg-Hansa kan du få 20 % i rabatt. Trygg-Hansa ger också 5 % i rabatt om du tecknar bilförsäkringen på nätet. Trygg-Hansa har en extra självrisk på 1 000 kr för ungdomar under 24 år. Självrisken sätts, precis som premien, individuellt. Det är alltså först i försäkringsbrevet som du ser vilka självrisker som gäller vid olika typer av skador.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Trygg-Hansas Bilförsäkring Stor är en av de bästa bilförsäkringarna om du vill ha ett starkt skydd
 • positive aspect
  Bra utbud med flera märkesförsäkringar

NACKDELAR

 • negative aspect
  Relativt höga premier

4

FOLKSAM

Folksam test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Trafik-, halv- och bilförsäkring Stor, samt tilläggsförsäkringar och märkesförsäkringar
 • Självrisk
  Från 750 kronor

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Folksam via Insplanet
HÖGT BETYG I MÅNGA TESTER
8
Närmare en miljon bilar är försäkrade av Folksam och de ligger högt i tester och jämförelser. Namnet Folksam har använts sedan 1946 men bolaget har anor från 1910-talet och är förknippat med arbetarrörelsen. Deras Bilförsäkring Stor är ett bra alternativ om du vill ha en gedigen helförsäkring.
SKYDD
8
halvförsäkringen ger dig rätt till kristerapi vid olycka - Folksams halvförsäkring, som de kallar för Bilförsäkring kort och gott, ger dig skydd om bilen skulle börja brinna på grund av till exempel ett blixtnedslag eller en explosion. Du får också tillbaka på försäkringen om rutorna skadas, om bilen blir stulen, om den behöver bärgas samt om du råkar ut för maskinskada och bilen inte är för gammal eller har kört för många mil. Du har även rätt till rättsskydd och kristerapi. Folksams helförsäkring som de kallar Bilförsäkring Stor är topprankad i flera jämförelser och ger dig skydd om du skulle råka ut för kupéskada, om du tankar fel eller tappar bort nyckeln. Du kan även få ersättning för hyrbilskostnader. Vagnskadeskydd ingår dock inte.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
7
Vagnskadeskydd är en tilläggsförsäkring - Folksam erbjuder flera märkesförsäkringar. Om du har en Mazda eller Mitsubishi ska du ta en extra titt på Folksam. Vagnskadeförsäkringen, som ofta ingår när du tecknar en helförsäkring, är hos Folksam en tilläggsförsäkring. Det ska man vara medveten om när man jämför priset på Folksam Bilförsäkring Stor med bilförsäkringar som har vagnskydd. Annars är det ett ganska bra upplägg att ha vagnskadeskydd som tilläggsförsäkring eftersom detta ingår när du köper en nyare bil. Vagnskadeskyddet kan även läggas till om du valt en halvförsäkring. Tilläggsförsäkringen Vagnskada gäller skador som uppstår som en följd av skadegörelse, kollisioner och andra olyckor. Självrisken vid krockar med djur försvinner och det är en stor trygghet, inte minst i län där det kan vara mycket älg och rådjur på vägarna. Andra tilläggsförsäkringar du kan välja ger ersättning för hyrbil och assistans. Har du en Bilförsäkring Stor ingår dessa.
PRIS
7
Sänk hastigheten och sänk din premie - En tilläggstjänst som Folksam erbjuder kallas Köra Säkert, den kan ge dig sänkt pris på din bilförsäkring om du kan visa att du håller hastigheterna och sänker din påverkan på miljön. För att Köra Säkert ska fungera krävs det att du använder en app som loggar din körhistorik. Hos Folksam, precis som hos andra försäkringsbolag med ett brett utbud, kan du få rabatt om du tecknar flera försäkringar. Folksam arbetar med fast självrisk, men vilka belopp som gäller beror på vilken av försäkringarna du har tecknat. För förare under 24 år är självrisken i många fall dubbelt så hög.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Kör lugnt och få sänkt premie

NACKDELAR

 • negative aspect
  Vagnskadeskydd måste köpas till om du vill ha det
 • negative aspect
  Hög självrisk för unga förare

5

SVEDEA

Svedea test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hel- och halvförsäkring och XL-tillägg
 • Självrisk
  Från 1 500 kronor

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Svedea
MÅNGA NÖJDA KUNDER & HÖG KVALITET
8
Svedea är något av en uppstickare på marknaden för bilförsäkringar i Sverige. De är inte lika stora som övriga bolag i detta test av den bästa bilförsäkringen. Svedea ägs dock av Hannover Rück SE som är ett av världens största försäkringsbolag. Enligt svenskt kvalitetsindex har Svedea nöjdare kunder än andra försäkringsbolag och det är ett bra mått på kvalitet.
SKYDD
8.5
Mycket ingår i halvförsäkringen - Med en Svedea halvförsäkring får du ersättning vid stöld och rånförsök, bränder orsakade av allt från kortslutning till blixtnedslag, skador på maskin och elektronik om bilen inte är äldre än åtta år, skador på rutor, eventuella rättegångskostnader samt vägassistans. Allrisk ingår också och innebär att du kan få ut pengar vid till exempel skador i kupén och bagageutrymmet. En del av detta behöver du köpa som tillägg om du försäkrar bilen hos ett annat försäkringsbolag. En helförsäkring ger, förutom det skydd som ingår vid en halvförsäkring, ersättning om du råkar ut för vagnskador.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
7
Prisvärt XL-tillägg - Svedea har ett så kallat XL-tillägg till sina halv- och helförsäkringar. Det kostar omkring 500 kronor och ger dig rätt till bland annat hyrbil i upp till 65 dagar, terapi hos psykolog till ett värde på upp till 25 000 kronor vid bilolycka eller bilrån, olycksfallsförsäkring samt gratis självrisk vid flera skador om du tecknat en helförsäkring.
PRIS
8.5
Låga premier för lågrisk kunder - Svedea har ett lågt pris för försäkringskunder där risken bedöms vara låg. Är du en erfaren bilförare med en nyare bil och du inte bor i storstad kan Svedea mycket väl ha den bästa bilförsäkringen för dig. Det är prisvärt om du lever upp till kraven för att klassas som en lågrisk kund. Om du däremot är under 24 år och varit inblandad i försäkringsärenden tidigare betalar du förhållandevis mycket för en Svedea bilförsäkring, men så är fallet hos de flesta försäkringsbolagen. Svedea erbjuder inga rabatter om du samlar dina försäkringar hos dem.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Mycket ingår i halvförsäkringen
 • positive aspect
  Bra villkor om Svedea anser att det är låg risk för skador

NACKDELAR

 • negative aspect
  Relativt höga krav på sina försäkringskunder
 • negative aspect
  Få tilläggsförsäkringar innebär att du inte kan skräddarsy ditt skydd

6

LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Länsförsäkringar test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Trafik-, hel-, halv-, och tilläggsförsäkring
 • Självrisk
  Från 1 000 kronor eller 2 000 kronor om du är under 24 år

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Länsförsäkringar via Insplanet
STOR AKTÖR OCH ETT PÅLITLIGT VAL
7
Länsförsäkringar är ett av Sveriges äldsta försäkringsbolag, fast egentligen är det mer korrekt att benämna Länsförsäkringar som en federation som består av 23 försäkringsbolag som täcker olika geografiska områden. Tillsammans står bolagen för omkring en tredjedel av alla bilförsäkringar i Sverige, så det är en mycket stor aktör vi talar om. De är inte billigast på bilförsäkringar, men de är ett pålitligt val.
SKYDD
7.5
Helt vanliga hel- och halvförsäkringar - I Länsförsäkringars halvförsäkring ingår skydd för maskinskada, skador på elektronik, brand-, glas- och stöldskador. Du får också ersättning om du har behov av assistans och räddningsinsatser. Om du utöver detta vill ha rätt till ersättning vid skador på din bil i samband med olyckshändelser behöver du Länsförsäkringars helförsäkring. Det är inget märkvärdigt med det skydd du får utan Länsförsäkringar erbjuder vad vi skulle kalla för standard hel- och halvförsäkringar.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
6
Bara en tilläggsförsäkring - Länsförsäkringar har bara en tilläggsförsäkring som de kallar för MER. Med den kan du få 75 % rabatt på hyrbil om din bil går sönder i upp till 60 dagar. MER ger också rätt till ersättning och sänkt självrisk om du krockar med ett djur eller om bilen utsätts för skadegörelse. Denna tilläggsförsäkring kan tecknas oavsett om du har en hel- eller halvförsäkring. Om du kör en Lexus eller Toyota har Länsförsäkringar vad som definitivt kan vara den bästa bilförsäkringen för dig i form märkesförsäkringar.
PRIS
6.5
Rabatt om du tecknar flera försäkringar - Länsförsäkringar kan just nu erbjuda en rabatt på 15 % om du tecknar en försäkring digitalt. Du kan också räkna med att få rabatt om du tecknat flera försäkringar hos Länsförsäkringar. Det är dock inte ett försäkringsbolag som i första hand konkurrerar genom att erbjuda låga premier eller låg självrisk utan de är snarare något dyrare än de flesta andra försäkringsbolag. Är du under 24 år betalar du 1 000 kronor extra i självrisk.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Pålitliga – försäkrar en tredjedel av Sveriges bilar
 • positive aspect
  Bra val om du kör Lexus eller Toyota

NACKDELAR

 • negative aspect
  Bara en tilläggsförsäkring
 • negative aspect
  Ligger inte lägst i pris på premierna

KÖPGUIDE BILFÖRSÄKRING

När det kommer till bilförsäkringar finns det olika typer att välja mellan; helförsäkring, halvförsäkring, trafikförsäkring och en rad tilläggsförsäkringar. En trafikförsäkring täcker de skador du orsakar på en annan bil vid till exempel en krock samt personskador. Trafikförsäkringen gäller också ifall du orsakar andra sakskador, till exempel på ett staket. 

Om du vill ha en försäkring som berättigar dig till ersättning vid skador på din egen bil behöver du en hel- eller halvförsäkring. Vi har testat de bästa bilförsäkringarna på den svenska marknaden.

Försäkringsbolagen som ingår i testet är:

 • ICA Försäkring
 • Moderna Försäkringar
 • Svedea
 • Folksam
 • Trygg Hansa
 • Länsförsäkringar

Det är lag på att ha trafikförsäkring

I Sverige är det lag på att du ska ha en trafikförsäkring på alla bilar som är registrerade i ditt namn. Du tecknar en trafikförsäkring i samband med att du köper en bil som inte är avställd. Trafikförsäkringsföreningen fakturerar dig i efterhand om du skulle glömma detta. Straffavgiften är mycket högre än försäkringspremien så detta ska du inte slarva med. Det är en av anledningarna till varför det är viktigt att sätta sig in i det här med bilförsäkring innan du köper en ny bil. På så sätt kan du ta ett genomtänkt beslut, trots att det är bråttom.

Helförsäkring, halvförsäkring och tilläggsförsäkringar

Med en halvförsäkring får du pengar om bilen blir stulen, om motorn skadas eller om det uppstår något fel på bilens elektronik. Den täcker även kostnader för räddningstjänst om bilen börjar brinna eller om skador uppstår på bilens rutor. Med en helförsäkring får du samma skydd som med en halvförsäkring och i tillägg till det även ersättning om karossen skadas eller repas. Detta behövs inte om det är en nyare bil eftersom den normalt har en vagnskadegaranti från biltillverkaren.

Vissa försäkringsbolag har även andra försäkringar som kan vara ge mindre skydda än en normal halvförsäkring men mer i förhållande till en trafikförsäkring, eller ligga mellan en normal halvförsäkring och en helförsäkring. “Stor bilförsäkring” är en annan tjänst som många bolag erbjuder. Med en sådan har du ett större skydd än med en helförsäkring. Det kan innebära att du får ersättning vid personskador, om du förlorar bilnyckeln eller om något händer när du hyr en bil.

Observera att försäkringsbolagen själva bestämmer vad som ska ingå i en bilförsäkring. Två halvförsäkringar hos två olika bolag kan alltså innebära olika saker. Genom olika tilläggsförsäkringar kan du ofta skräddarsy en bilförsäkring genom att köpa till just det skydd som du är beredd att betala för, och få vad som är den bästa bilförsäkringen för just dig. 

Reducerad självrisk vid viltolyckor är en ganska vanlig typ av tilläggsförsäkring som många väljer. Assistansförsäkring är en annan vanligt förekommande tilläggsförsäkring som innebär att du har rätt till hjälp om bilen går sönder och du är på väg någonstans. Det kan handla om att bilen inte går att starta och att blir stående vid vägkanten, eller om att du behöver bärgning. Du kan även få hotellnätter betalda om du måste stanna under en resa eller få en tågbiljett bekostad av försäkringsbolaget. 

Skiljer det mycket i pris mellan olika bilförsäkringar?

Marknaden för bilförsäkringar är stor idag och det finns gott om försäkringsbolag som konkurrerar om att få dig som kund. Det lönar sig att jämföra erbjudanden om bilförsäkringar hos flera aktörer innan du bestämmer dig för vilken du ska teckna. I genomsnitt kostar en bilförsäkring omkring 350 kronor i månaden i Sverige. Priset för försäkringen beror mycket på din bil. Dess ålder och värde är avgörande för hur mycket du får betala för en bilförsäkring. Om du tidigare varit inblandad i olyckor eller andra försäkringsärenden som inneburit att du fått ut pengar från ett försäkringsbolag kommer du att få en dyrare försäkringspremie.

Många försäkringsbolag väger även in faktorer som hur länge du haft körkort, ditt kön, hur gammal du är och var i landet du bor när de sätter sina priser. Om du bor i Stockholm får du räkna med att betala hela 75 % mer för din bilförsäkring än om du bor på Gotland. Prissättningen kan verka orättvis men bygger på statistik. Hur du parkerar bilen i anslutning till din bostad är en annan sak som kan vara av betydelse. Du får en lägre premie för din bilförsäkring om du parkerar i ett låst garage än om bilen står på gatan inne i stan.

Hur snabbt en bil slits beror mycket på var du kör den. Det är till exempel ett faktum att bilar som körs där vägarna inte saltas (som på Gotland) håller längre och att stöldrisken är större i storstäder. Att unga och oerfarna förare betalar ett högre pris för sin försäkring är också ganska rimligt om man tänker efter. Gränsen för när du inte längre anses vara ung och erfaren brukar gå vid 24 eller 25 års ålder.

Bästa bilförsäkringen i testet

Det har varit jämnt lopp i denna jämförelse av bilförsäkringar. Vi vill ge ICA Försäkring ett extra omnämnande. Handlar du med ICA-kortet och har flera försäkringar hos dem får du riktigt bra rabatter. Deras bilförsäkring ger redan utan rabatter ett bra skydd i förhållande till vad försäkringen kostar. Moderna Försäkringar är bra om du gillar tanken på att kunna sätta ihop en personlig försäkring genom att välja mellan flera tilläggsförsäkringar. Svedea har bra bilförsäkringar för dig som, utifrån försäkringsbolagets synpunkt, är en trygg bilförare.

Hur väljer man den bästa bilförsäkringen?

Att välja bilförsäkring handlar först och främst om att välja vilken av de olika typerna av försäkring som motsvarar ditt behov av skydd. Det handlar också om vad du har för bil. Om en ny bil går sönder lider du större ekonomisk skada eftersom bilen helt enkelt är värd mer, men å andra sidan kan äldre bilar behöva ett starkare försäkringsskydd eftersom fabriksgarantin gått ut och det är troligare att något går sönder.

Hur ofta tror du att du kommer behöva reparera din bil? Det är egentligen svaret på den frågan som ligger till grund för ditt val av bilförsäkring. Kör du bil sällan behöver du kanske inte en lika dyr bilförsäkring som om du använder bilen varje dag. Många vill dock ha ett starkt försäkringsskydd för att aldrig behöva oroa sig för att hamna i en situation där de inte har råd att reparera bilen.

Sen gäller det att jämföra olika försäkringar och se vad som ingår och vad du kan välja till. Här är några faktorer som är viktiga att reflektera över om du försöker komma fram till vilken som är den bästa bilförsäkringen för dig:

 • Ingår vagnskadegaranti? Har du en ny bil behövs det inte men är det en äldre bil är vagnskadegaranti en stor trygghet.
 • Hur hög är självrisken? Om försäkringspremien är låg betalar du ofta högre självrisk. Hög premie kan innebära lägre självrisk. Vilket föredrar du?
 • Hur snabbt kan du få ut pengar om olyckan är framme?
 • Hur länge gäller maskinskadeförsäkringen? En maskinskadeförsäkring gäller i regel ett visst antal mil och om du kör mycket eller har en bil som börjar närma sig tio år är det inte säkert att du kan få ersättning för maskinskador.

Så sänker du priset på din bilförsäkring

Eftersom det är så många olika faktorer som avgör priset på en bilförsäkring finns det en hel del du kan göra för att sänka dina kostnader för försäkringen.

Kör färre mil

Många försäkringsbolag ber dig uppge hur många mil du räknar med att köra under nästkommande år. Ju mer du kör desto mer får du betala i försäkringspremie. Du kan alltså sänka kostnaden genom att köra mindre.

Höj säkerheten

Att parkera bilen i garage och använda alarm minskar risken för stöld och skadegörelse. Försäkringsbolagen gillar det och sänker ofta din premie om du kunnat visa att du förvarar din bil på ett säkert sätt.

Teckna flera försäkringar hos samma bolag

Som vi visat i denna jämförelse kan du få den bästa bilförsäkringen av ett bolag där du även har andra försäkringar. Störst chans att få rabatt har du om du kombinerar hemförsäkring och en bilförsäkring.

Välj en försäkring med hög självrisk

Hur hög självrisken är har stor betydelse för storleken på premien och att välja en premie med hög självrisk är ett effektivt sätt att sänka kostnaden. Men priset du får betala för det kan bli ganska högt om olyckan är framme eftersom du får betala mer ur egen ficka.

Vanliga frågor och svar om bilförsäkringar

Hur gör man om man vill byta bilförsäkring?

En bilförsäkring bygger på ett avtal som i regel gäller i ett år. Du kan byta bilförsäkring genom att inte förnya din befintliga försäkring och istället teckna en ny.

Vilken typ av försäkring behöver man för att kunna leasa en bil eller ta ett billån?

Du måste ha åtminstone en halvförsäkring för att få ett billån beviljat eller om du vill leasa en bil. Långivaren eller bilens ägare har då en garanti för att du kommer att kunna reparera bilen om den går sönder.

Hur utnyttjar man sin bilförsäkring?

Om skada uppstår på bilen påbörjar du försäkringsärendet genom att göra en skadeanmälan. Det finns särskilda formulär för detta och det kan vara en bra idé att ha ett tillgängligt i bilen. Då kan skaderapporten undertecknas på plats av de som är inblandade i olyckan.

Får man ut något på försäkringen om någon annan kört bilen?

Ja, men om bilen används regelbundet av någon som hade fått betala en högre premie än bilens ägare har du inte rätt att få ut pengar på försäkringen. Försäkringstagaren ska alltså vara den person som oftast använder bilen.

Gäller bilförsäkringen om bilen går sönder i ett annat land än där försäkringen tecknats?

Olika regler gäller för olika länder. Ta reda på om ett land där du kommer att köra bilen i är anslutet till “Grönakortsystemet”. i Norden gäller vanligtvis hela försäkringen. Se till att ha tillgång till ett internationellt försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag. Det har du nytta av om bilen går sönder utomlands.

Är det verkligen värt att betala för en helförsäkring?

Det beror mycket på hur högt du värdesätter att inte behöva oroa dig så mycket för den typ av kostnader som helförsäkringen täcker. Vagnskador kan bli ganska dyra att åtgärda.

Gäller bilförsäkringen all extrautrustning i bilen?

Olika försäkringsbolag har olika maxbelopp som du kan få ut vid stöld eller skada på en viss utrustningsdetalj. Om till exempel dina fälgar eller högtalare har ett mycket högre värde än vad som kan anses vara standard kan du inte räkna med att få ut hela beloppet.

Vad ska man göra med försäkringen vid försäljning av bilen och vid flytt?

Du behöver inte säga upp bilförsäkringen för att du säljer bilen. Transportstyrelsen gör detta. Du behöver heller inte tänka på att kontakta ditt försäkringsbolag om du flyttar permanent utan deras uppgifter uppdateras automatiskt när du byter folkbokföringsadress. Bor du på en annan ort under viss tid ska du däremot kontakta ditt försäkringsbolag så att du får rätt pris på premien.

SÅ GJORDE VI TESTET

Så har vi genomfört testet

Vi har valt ett antal av de mest ansedda försäkringsbolagen på den svenska marknaden och har granskat deras bilförsäkringar. De kriterier vi tittat på är:

 • Skydd
 • Utbud av tilläggsförsäkringar
 • Pris

När det gäller skydd handlar det i första hand om vad som ingår ifall du tecknar en hel- eller halvförsäkring. Det skiljer inte så mycket mellan de olika försäkringsbolagen på den här punkten men små skillnader kan vara avgörande när olyckan är framme. Trafikförsäkringen tar vi inte upp eftersom den ser likadan ut oavsett vad det är för försäkringsbolag.

Utbudet av tilläggsförsäkringar, och därmed dina möjligheter att skaffa den bästa bilförsäkring för just dig, är dock ganska olika. 

När det gäller priser skriver vi i första hand om bolagens allmän prisprofil, deras rabatter och hur hög självrisken är. När det gäller bilförsäkringar bestäms premiens storlek som sagt av bilens märke och årgång, var bilen körs och av vem. Du måste alltså begära prisuppgifter på egen hand för att se vad just du kommer att få betala för en bilförsäkring. Det brukar vara mycket enkelt att göra det. Vår rekommendation är att du väljer ut två eller tre av de bilförsäkringar i vårt test som verkar bäst och kollar vilka priser de erbjuder just dig.

Helhetsbetyget bygger på vår uppskattning av försäkringarnas pris i förhållande till hur bra skydd de ger.

Fler priser
ICA Försäkring
Bäst pris hos Köp hos ICA Försäkring
Moderna Försäkringar
Bäst pris hos Köp hos Moderna Försäkringar
Trygg-Hansa
Bäst pris hos Se pris på Trygg-Hansa via Compricer
Folksam
Bäst pris hos Köp Folksam via Insplanet
Svedea
Bäst pris hos Köp hos Svedea
Länsförsäkringar
Bäst pris hos Köp Länsförsäkringar via Insplanet