• Test av bluetooth-högtalare

  En bluetooth högtalare är aktiv, det innebär att du får högtalare och förstärkare i ett och att du kan spela musik direkt från datorn, telefonen eller din surfplatta. Den trådlösa tekniken har gått framåt med stormsteg, vilket innebär att du kan få riktigt bra ljud från en anläggning som knappt tar någon plats alls. Visst har det funnits små bärbara anläggningar under en längre tid, men de äldre modellerna kan inte mäta sig i ljudkvalitet och smidighet. Bluetooth högtalare kan vara ett alternativ både för dig som vill ha en högtalare med på resan, eller dig som letar efter ett bra men billigare alternativ att använda hemma.

  Vi har testat några av de hetaste bluetooth högtalarna på marknaden. Vi har valt att bortse från de allra billigaste bluetooth högtalarna och det finns också betydligt dyrare modeller än dessa. Vi har helt enkelt valt att hålla oss inom ett segment där vi vet att efterfrågan är stor.


  Bästa bluetooth-högtalaren

  Om du är ute efter så bra ljud som möjligt och inte behöver en batteridriven bluetooth högtalare rekommenderar vi Marshall Acton som låter otroligt bra och dessutom är mycket snygg enligt vår testpanel. Harman Kardon Onyx Studio 5 kan också vara ett alternativ i den kategorin. Om du är ute efter en liten högtalare med avskalad design och hög kvalitetskänsla så är Bang & Olufsen Beoplay A1 det bästa valet, om du har råd.

  Du som vill ha en mobil partyhögtalare som klarar tuffa tag kan egentligen välja vilken som helst av modellerna från JBL, som håller en hög och jämn kvalitet. Satsa på den som har rätt storlek och pris utifrån dina önskemål. Just nu är det riktigt bra pris på JBL Xtreme så den modellen vill vi pusha lite extra för! Google Home Mini imponerar kanske inte så mycket som renodlad högtalare men förtjänar ett omnämnande på grund av allt annat som den kan användas till. Sony SRS-XB31 bygger på ett kul koncept som innebär att du kan interagera med musiken och skapa egna ljud- och ljuseffekter!
  Så har vi genomfört testet

  Högtalare är en typ av produkt som kan beskrivas med hjälp av tekniska specifikationer. Vi inleder beskrivningen av varje högtalare med en sammanfattning där vi anger teknisk information samt enhetens fysiska mått. Därefter tar vi en mer noggrann titt på hur bluetooth högtalaren presterar med hjälp av rubrikerna:  • Ljudkvalitet

  • Design 
  • Funktioner och anslutningar
  • Pris


  Ljudkvalitet

  Ljudåtergivning är komplicerat och när vi talar om kvalitet är det flera olika egenskaper som spelar in. Man brukar dela in de ljud vi kan uppfatta i tre register. Bas, mellanregister och diskant. Vissa bluetooth högtalare är bra i mellanregistret men kan inte återge djupbas. Andra högtalare har bra bas tack vare stora element och en ljudförstärkande konstruktion men missar kanske detaljer i mellanregistret och de högsta tonerna i diskantregistret. 

  Vissa musikstilar bygger mycket på tunga och djupa bastoner men det finns också en hel del musik som inte har lågfrekventa toner, där diskanten och framförallt mellanregistret är viktigare. Gillar du bas ska du välja en högtalare som är djupare än 60 Hz. Hur djupt basen kan gå är dock inte det enda som avgör hur bra den är. Samma sak gäller diskanten.

  I viss mån är det subjektivt hur bra en högtalare låter eftersom de har olika ljudprofiler. Med det sagt går det ändå att dra en del generella slutsatser om hur bra olika bluetooth högtalare låter.


  Design

  Om ljudkvalitet är en något svårbedömd gren så är det lättare att beskriva bluetooth högtalare rent fysiskt. Om vi upplever att en högtalare är klumpig i förhållande ljudkvaliteten sänker det betyget. Under den här rubriken bedömer vi hur estetiskt tilltalande en bluetooth högtalare är och hur tålig den är utifrån sina tänkta användningsområden.


  Funktioner och anslutningar

  Vad kan högtalaren göra? Det varierar faktiskt ganska kraftigt. I vissa fall handlar det om ren ljudåtergivning men alla bluetooth högtalare i testet har funktioner som gör dem speciella, eller till och med unika. Högtalarens anslutningar har också stor betydelse för hur du kan använda den.


  Pris 

  Vi anger det lägsta pris vi hittat vid testtillfället och hur vi tycker att det står sig jämfört med andra modeller i testet. I helhetsbetyget har vi tagit hänsyn till vad högtalaren kostar och till vad tillverkaren velat uppnå med modellen.


  Testade bluetooth högtalare

  • Google Home Mini
  • JBL Charge 3
  • JBL Charge 4
  • Ultimate Ears UE Wonderboom
  • Harman Kardon Onyx Studio 4
  • JBL FLIP 4
  • Harman Kardon Onyx Studio 5
  • JBL Xtreme
  • JBL Xtreme 2
  • JBL Boombox
  • Sony SRS-XB31
  • Bang & Olufsen Beoplay A1
  • Marshall Acton

  Google Home Mini

  Denna bluetooth högtalare är en del av Googles “Home” koncept där du kan kommunicera med och röststyra din elektronik. Google Home Mini passar i de flesta rum och många väljer att köpa flera för att verkligen maximera konceptet. Detta är en billig högtalare!

  Helhetsbetyg: 7/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.1

  Effekt: Uppges ej

  Frekvensomfång: Uppges ej

  Funktioner i urval: Klockradio, inbyggd mikrofon, styrning via mobilapp, stöd för multiroom, dockningsstation

  Drift: Mått (BxHxD): 98x42x98 mm

  Vikt: 0,17 kg


  Ljudkvalitet - allt handlar inte om musik

  Det här är en riktigt billig bluetooth högtalare. Det finns dock högtalare i ungefär samma prisklass som låter bättre. En av anledningarna till det är att Google Home Mini är så liten. Små högtalare är svåra att konstruera så att de återger ljud på ett bra sätt. När det gäller Google Home Mini är detta dock inte hela världen, eftersom den inte enbart är gjort för att spela musik.

  Ljudkvalitet betyg: 5/10


  Design - elegant och modern

  Det här är en billig högtalare men den ser dyr ut. Designen är diskret och genomtänkt in i minsta detalj för att passa in i ett modernt hem. Högtalaren finns i vitt, svart eller korall. Google Home Mini är inte lika stryktålig som de flesta andra högtalarna i testet och har inte lika hög “wow-effekt” som flera av de dyrare modellerna.

  Design betyg: 7,5/10


  Funktioner och anslutningar - en viktig kugge i det smarta hemmet

  Med Google Home Mini behöver du inte ständigt bära omkring på telefonen för att kunna hämta information från olika appar och få den uppläst för dig. Prata med din högtalare istället! Den här produkten är snarare en digital assistent än en vanlig högtalare och användningsområdena är många. En trevlig funktion är att du får en klockradio med alarm på köpet.

  Funktioner och anslutningar betyg: 8/10


  Pris

  Pris för en Google Home Mini ligger på 378 kronor. Som hittat! Tänk dock på att du kan behöva ett par stycken om du vill att hela hemmet och inte ett bara ett rum ska vara “smart”.

  Fördelar

  • En smart högtalare som fungerar som en assistent
  • Utrustad med klockradio
  • Väldigt attraktivt pris

  Nackdelar 

  • Inte det bästa valet om du vill ha bra ljudkvalitet och en mobil bluetooth högtalare

  JBL Charge 3

  I Prisjakts kategori “Mobilhögtalare” Är JBL Charge 3 högst rankad i ett stort startfält. Utifrån de kundomdömen vi sett blir det flesta nöjda med sin JBL Charge 3. Men konkurrensen i vårt test är hård! Inte minst från uppgraderade JBL Charge 4 som vi ska återkomma till. JBL är ett amerikanskt företag som funnits sedan 1940-talet och de gör allt från studiomonitorer och extrem high end för rika hifi entusiaster till billiga trådlösa högtalare som JBL Charge 3. 

  Helhetsbetyg: 8/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.1

  Effekt: 20 W RMS

  Frekvensomfång: 65 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Vattentålig, stöd för NFC, mobilapp, mikrofon, powerbank

  Drift: Batteri av typen Li-Ion 6000 mAh som ger upp till 20 timmars drifttid. Kan även drivas med USB-kabel.

  Mått (BxHxD): 213x89x87 mm

  Vikt: 0,8 kilo


  Ljudkvalitet - liten men stark

  Om du aldrig tidigare kopplat din mobil eller surfplatta till en mobilhögtalare tror vi att du kommer att bli förvånad över hur bra en så pass liten och billig högtalare som JBL Charge 3 låter. Modellen är känd för att kunna spela med hög volym och mycket bas, i relation till sin storlek. Perfekt för en fest på stranden eller ute i trädgården. Om vi snackar musikaliskt finlir finns det dock alternativ i prisklassen som är minst lika bra.

  Ljudkvalitet betyg: 7,5/10


  Design - välj mellan fler än 10 färger

  JBL Charge 3 är, precis som de flesta bluetooth högtalare från JBL, cylinderformad och gjord i tåligt material. Här har man tagit akustisk hänsyn i första hand, inte estetik, och det finns högtalare som är snyggare enligt oss. JBL Charge 3 finns i fler än 10 färger, flera i pastelliga toner som känns lite ovanliga när det gäller hemelektronik och som bidrar till en ungdomlig touch!

  Design betyg: 7,5/10


  Funktioner och anslutningar - fullmatad med funktioner

  JBL Charge 3 är vattentålig, kan styras med en mobilapp, har inbyggd mikrofon och kan fungera som powerbank. En powerbank brukar kunna kosta lika mycket som den här högtalaren och du får med andra ord väldigt många och användbara funktioner i förhållande till priset. Om vi tittar på anslutningar så har den här modellen en analog 3,5 mm ingång (AUX) och en USB-kontakt av typen Micro-USB. Förutom att denna bluetooth högtalare är batteridriven kan den strömförsörjas via USB-kabeln.

  Funktioner och anslutningar betyg: 9/10


  Pris

  Lägsta pris vi hittar på JBL Charge 3 är 990 kronor. Med det tycker vi att detta är en av de mest prisvärda modellerna i testet.

  Fördelar

  • Massor av funktioner i förhållande till priset

  Nackdelar 

  • JBL gör inte de snyggaste högtalarna i testet

  JBL Charge 4

  Att JBL deltar med flera högtalare i det här testet speglar utbudet och efterfrågan på bluetooth högtalare idag. JBL Charge 4 är mycket lik JBL Charge 3. Samtidigt som vi jämför dem med andra bluetooth högtalare i testet så jämför vi dem med varandra. Vi har lyssnat på dem sida vid sida för att utröna vilken modell som är bäst respektive mest prisvärd. En match i matchen helt enkelt!

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Kommunikation: bluetooth 4.2

  Effekt: 30 W

  Frekvensomfång: 60 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Vattentålig, mobilapp, strömbank, dockningsstation för mobil/surfplatta

  Drift: Batteri av typen Li-Ion med 20 timmars drifttid samt strömförsörjning via USB

  Mått (BxHxD): 220x93x95 mm

  Vikt: 0,97 kilo


  Ljudkvalitet - ren och neutral ljudåtergivning 

  Högtalare från JBL som ingår i samma serie bygger på samma ljudideal och har ungefär samma komponenter. Däremot gäller grundregeln att större bluetooth högtalare låter bättre än mindre modeller och att en högre siffra efter modellnamnet innebär att det är en senare och vidareutvecklad modell. Utifrån det borde alltså JBL Charge 4 låta ungefär likadant men något bättre än sin lillasyster JBL Charge 3 som vi testade ovan. Är det så? Ja, det kan man säga. Större högtalare brukar framförallt betyda djupare bas och högre volym men i det avseendet är skillnaderna marginell. JBL Charge 4 har dock ett betydligt klarare ljud.

  Ljudkvalitet betyg: 8


  Design - funktionell men inte särskilt iögonfallande

  JBL Charge 4 har inte lika pastelliga utan mer vuxna färger jämfört med JBL Charge 3. Annars är det inte mycket som skiljer dem åt avseende design. Det är den klassiska JBL-cylindern i stryktåligt utförande som det handlar om här.

  Design betyg: 7/10


  Funktioner och anslutningar - många användbara funktioner

  JBL Charge 4 behöver bara befinna sig i närheten av din telefon eller dator eller vad du nu använder för källa för att kunna spela musik med bravur. Du kontrollerar bluetooth högtalaren genom en välgjord app som är helt gratis. JBL Charge 4 är gjord för tuffa tag och tål att tappas och att bli nedstänkt med vatten.

  Funktioner och anslutningar betyg: 8/10


  Pris

  Som vi kunnat konstatera presterar JBL Charge 4 lite bättre än JBL Charge 3 på alla områden som vi har testat. Men med betoning på lite. Priset, 1 439 kronor, är dock avsevärt högre. 

  Fördelar

  • Klarare ljud än JBL Charge 3

  Nackdelar 

  • Det går att få jämförbar prestanda till ett lägre pris

  Ultimate Ears UE Wonderboom

  Ultimate Ears är en av de stora producenterna av mobila bluetooth högtalare. Med modellen Wonderboom riktar de sig mot dig som är aktiv och alltid vill kunna lyssna på bra musik från en väldesignad högtalare.

  Helhetsbetyg: 7/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.1

  Effekt: 17 W

  Frekvensomfång: 80 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Klockradio med alarm, DLNA-certifierad, vattentålig

  Drift: Batteri av typen Li-Ion som ger omkring 10 timmars drifttid.

  Mått (BxHxD): 94x94x102

  Vikt: 2 kilo


  Ljudkvalitet - bra ljud i alla riktningar

  Ultimate Ears UE Wonderboom leverera bra ljud i samtliga register och är rundstrålande vilket innebär en extra fördel när människor sitter eller rör sig runtomkring högtalaren. Den har dock svårt att mäta sig med de dyrare bluetooth högtalarna i testet.

  Ljudkvalitet betyg: 6/10


  Design - greppvänlig och tuff

  Ultimate Ears UE Wonderboom finns inte bara i olika färger utan även i flera roliga mönster. Högtalaren är greppvänlig och har dessutom en snodd som gör den extra lätt att ta med sig. Ultimate Ears UE Wonderboom är både vatten- och dammtät. En tuff liten rackare!

  Design betyg: 8,5/10


  Funktioner och anslutningar - man har sparat in på funktionerna

  Ultimate Ears UE Wonderboom har klockradio och alarm men inte så mycket annat i fråga om funktioner. En mikro USB-kontakt är den enda ingången.

  Funktioner och anslutningar betyg: 5/10


  Pris

  Detta är den enklaste högtalaren i testet, men något annat är inte att vänta med tanke på att det lägsta priset vi hittar ligger så lågt som 499 kronor.

  Fördelar

  • Kul formspråk
  • Damm- och vattentät
  • Rundstrålande ljud

  Nackdelar 

  • Få funktioner

  Harman Kardon Onyx Studio 4

  Harman Kardon är ett amerikanskt elektronikföretag som sysslat med ljudanläggningar sedan 1950-talet. Faktum är att de äger JBL, som dominerar det här testet. Onyx Studio 4 är dock en snygg och välspelande bluetooth högtalare som Harman Kardon producerar under sitt eget varumärke.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.2

  Effekt: 60 W

  Frekvensomfång: 50 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Mobilapp, mikrofonkonferenssystem, röstintegrering, stöd för multiroom

  Drift: Batteri av typen Li-Ion som ger ca 8 timmars driftstid samt eldrift

  Mått (BxHxD): 260x278x160 mm

  Vikt: 2 kilo


  Ljudkvalitet - neutral och välbalanserad ljudåtergivning

  Det här är en högtalare för dig som är ute efter ett naturligt ljud som gör dina inspelningar rättvisa. Harman Kardon Onyx Studio 4 påverkar inte ljudbilden, med till exempel extra bas, och det är något de flesta uppskattar i långa loppet. Det gäller särskilt om du använder högtalaren i vardagen, snarare än när det är fest.

  Ljudkvalitet betyg: 8,5/10


  Design - passar in överallt

  Med sin runda form och material av hög kvalitet är detta en bluetooth högtalare som känns exklusiv och som passar in i många miljöer. Harman Kardon Onyx Studio 4 är flyttbar men inte rätt modell för dig som söker en tuff musikmaskin som du kan ta med dig överallt. Modellen finns i svart, grått eller vitt.

  Design betyg: 8/10


  Funktioner och anslutningar

  Med multiroom funktionen kan du spela samma låt på flera högtalare som befinner sig inom ditt nätverk. Du kan använda din mobil som fjärrkontroll med hjälp en smart app. Det här är också en bra högtalare för dig som vill kunna delta i konferenser på distans och få bättre ljud än från dator eller telefon. Harman Kardon Onyx Studio 4 har en analog 3,5mm-ingång (AUX) men saknar USB-kontakt.

  Funktioner och anslutningar betyg: 7/10


  Pris

  Lägsta pris är 1 590 kronor. Om du gillar utseendet och inte har tänkt utsätta din bluetooth högtalare för särskilt tuffa tag är detta ett bra pris.

  Fördelar

  • Snygg design som passar i de flesta hem
  • Neutralt ljud

  Nackdelar 

  • Ej lika tålig som de flesta modellerna i testet

  JBL FLIP 4

  JBL beskriver modellen FLIP 4 som en “mångsidig följeslagare i alla väder”. Det är en livsstilsprodukt som passar dig som är aktiv och social och som hellre delar upplevelser med andra än sluter dig med ett par hörlurar. JBL FLIP 4 produceras i stora volymer och det innebär att JBL kunnat pressa priset!

  Helhetsbetyg: 8/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.2

  Effekt: 16 W

  Frekvensomfång: 70 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Vattentålig, stöd för NFC, minneskortsläsare, mobilapp, stöd för multiroom, inbyggd mikrofon, dockningsstation för mobil/surfplatta, JBL Connect+

  Drift: Batteri av typen Li-Ion 3000 mAh

  Mått (BxHxD): 165x68x70 mm

  Vikt: 0,52 kilo


  Ljudkvalitet - klassiskt JBL-ljud

  JBL FLIP 4 har det klassiska JBL-ljudet vilket innebär bra bas och volym i förhållande till sin storlek. Samtidigt är ljudet välbalanserat vilket betyder att du inte kommer att tröttna på det i längden. Det är kanske inte en högtalare att samlas kring på förfesten när det är dags att dra upp volymen men i de flesta andra sammanhang spelar den tillräckligt starkt.

  Ljudkvalitet betyg: 7,5/10


  Design - slitstarkt tyg i många färger

  Att JBL FLIP 4 är liten innebär att det inte finns plats för ett lika stort batteri. Men att JBL FLIP 4 är liten gör den väldigt mobil vilket också är en fördel. Tyget är slitstarkt och du kan ha den guppandes i poolen, om du skulle vilja. Du kan dessutom välja mellan 12 färger!

  Design betyg: 8/10


  Funktioner och anslutningar - anslut din telefon

  Du kan ansluta upp till två smarta telefoner eller surfplattor trådlöst till högtalaren som även har en mobilapp. Spela musik via bluetooth från valfri enhet eller från ett minneskort. Du kan även koppla samman flera högtalare för en multiroom upplevelse. Funktionerna är lika många och och bra som när det gäller betydligt större och dyrare högtalare i det här testet!

  Funktioner och anslutningar betyg: 9/10


  Pris

  Om du tycker att JBL FLIP 4 är lagom stor och söker en bluetooth högtalare med många funktioner är det bara att slå till. 699 kronor är ett lågt pris i förhållande till vad du får.

  Fördelar

  • Tålig och lätthanterlig
  • Fullmatad med funktioner

  Nackdelar 

  • Om det enbart är bra ljud du är ute efter kan du få bättre i den här prisklassen

  Harman Kardon Onyx Studio 5

  Det här är en riktig testfavorit som framförallt fått designmedvetna musikälskare att gå i spinn! Modellen är större och kan sägas ha ett vuxnare ljud än Harman Kardon Onyx Studio 4. Den är också smidigare att flytta tack vare det karaktäristiska handtaget.

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.2

  Effekt: 50 W

  Frekvensomfång: 50 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Mobilapp och stöd för multiroom

  Drift: Batteri av typen Li-Ion samt eldrift

  Mått (BxHxD): 291x284x128 mm

  Vikt: 2,98 kilo


  Ljudkvalitet - bra ljud i alla register

  Harman Kardon Onyx Studio 5 har ett sofistikerat yttre men kan ändå spela riktigt högt när situationen kräver det! Ljudbilden är väl balanserad och passar de flesta musikstilar.

  Ljudkvalitet betyg: 8/10


  Design - en skönhet som väcker uppmärksamhet

  Harman Kardon Onyx Studio 5 är inte det självklara valet om du är ute efter en tålig bluetooth högtalare som klarar sand, stötar och vattenstänk. Det är snarare en skönhet som lätt kan följa med från vardagsrummet in i sovrummet eller ut i trädgården om det är behagligt väder. Formspråket är mer uppseendeväckande än när det gäller Harman Kardon Onyx Studio 4. Modellen har ett handtag som för tankarna till en elegant handväska.

  Design betyg: 9/10


  Funktioner och anslutningar - spela synkat i flera rum

  Det är inte flashiga funktioner utan musik som är i centrum här. Multiroom funktionen är dock väldigt användbar och innebär att du kan ansluta flera högtalare till samma system så att musiken spelas synkroniserat. Mobilappen är också skön att ha tillgång till. Harman Kardon Onyx Studio 5 har en analog 3,5mm-ingång (AUX) samt mikro-USB.

  Funktioner och anslutningar betyg: 6/10


  Pris

  Lägsta pris vi hittar är 1 490 kronor. Det är billigt! Av de högtalare vi presenterar i det här testet konkurrerar den här modellen framförallt med Marshall Acton. Välj den du tycker är snyggast av dem.

  Fördelar

  • Elegant design
  • Spelar både kraftfullt och bra

  Nackdelar 

  • Tål inte lika tuffa tag som de flesta andra högtalarna i testet

  JBL Xtreme

  JBL Xtreme är en klassiker som flyttade fram gränserna när det gäller bärbart partyljud. Det har dock hänt mycket på marknaden sedan JBL Extreme lanserades, inte minst från JBL som nu har flera nyare modeller. JBL Xtreme är fortfarande en konkurrenskraftig högtalare och du kan dessutom hitta den till väldigt bra pris just nu när allt fler börjar snegla mot storebror, JBL Xtreme 2.

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.1

  Effekt: 40 W

  Frekvensomfång: 70 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: DLNA-certifierad, fjärrkontroll, vattentålig, inbyggd mikrofon, strömbank, dockningsstation för mobil/surfplatta

  Drift: Batteri av typen Li-Ion 10000 mAh som ger omkring 15 timmars drifttid. Kan även drivas via en vanlig elsladd.

  Mått (BxHxD): 283x126x122 mm

  Vikt: 2,1 kilo


  Ljudkvalitet - JBL fortsätter att imponera

  Storleken har betydelse när det gäller högtalare! Framförallt när det gäller volym och basåtergivning. Här har vi en högtalare som klarar att befinna sig i centrum av en lite större fest och som passar dig som vill kunna spela riktigt högt. Jämfört med modellerna i serien JBL Charge är skillnaden påtaglig. JBL Xtreme levererar ett klart bättre ljud tack vare bättre komponenter och en större hölje.

  Ljudkvalitet betyg: 8,5/10


  Design - praktisk bärrem medföljer

  JBL Xtreme har samma cylinderform som JBL blivit så känd för när det gäller bärbara bluetooth högtalare. Varför ändra på ett vinnande koncept? När basarna jobbar som hårdast i cylinderns båda ändar kan du både se och känna hur membranen pumpar. Vill du ta med dig din JBL Xtreme kan du bära den över axeln med hjälp en rem.

  Design betyg: 7,5/10


  Funktioner och anslutningar - går bra ihop med annan elektronik

  JBL Xtreme kan kommunicera med en mängd andra elektroniska prylar från olika tillverkare. Det ingår många funktioner som gör JBL Xtreme användbar oavsett om du befinner dig ute i ett tält och vill koppla upp mobilen mot en powerbank eller om du bara vill ligga bekvämt tillbakalutad i sängen och styra din högtalare med en fjärrkontroll eller mobilapp. Anslutningarna är mikro-USB och en analog 3,5mm-ingång (AUX).

  Funktioner och anslutningar betyg: 8/10


  Pris

  Vi hittar JBL Xtreme för 1 490 kronor och det är ett mycket attraktivt pris för en så här bra bluetooth högtalare enligt oss. Den har tidigare kostat betydligt mer än så.

  Fördelar

  • JBL Xtreme har gått ner mycket i pris sedan lanseringen
  • Passar i de flesta miljöer

  Nackdelar 

  • Inte längre “top of the line” när det gäller bärbar ljudkvalitet

  JBL Xtreme 2

  JBL Xtreme var något ganska nytt på marknaden. Med JBL Xtreme 2 har JBL dragit lärdom av föregångaren och höjt nivån ytterligare ett litet snäpp. Även om du betalar mer för JBL Xtreme 2 så får du fortfarande mycket för pengarna. Detta är en bluetooth högtalare som inte bara är lätt att ta med utan den håller måttet när det är finlyssning hemma som gäller.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.2

  Effekt: 40 W

  Frekvensomfång: 55 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Vattentålig, inbyggd mikrofon, strömbank, JBL Connect+

  Drift: Eldrift samt batteri av typen Li-polymer som ger omkring 15 timmars driftstid.

  Mått (BxHxD): 288x136x132 mm

  Vikt: 2,3 kilo


  Ljudkvalitet - JBL tar ljudet till en ny nivå

  JBL Xtreme 2 förhåller sig till JBL Xtreme som JBL Charge 4 förhåller sig till JBL Charge 3. Den är lite bättre på i princip allt men skillnaderna är inte dramatiska. Största förbättringen är att den når längre ner i basregistret. JBL Xtreme 2 låter så bra att modellen helt klart kan vara ett alternativ till en vanlig stereo med flera komponenter. Om du vill använda den på det sättet är det viktigt att veta att du inte får samma stereoperspektiv som när du har två separata högtalare. I övrigt kan JBL Xtreme 2 mäta sig med betydligt dyrare stereoanläggningar på många punkter.

  Ljudkvalitet betyg: 9/10


  Design - kraft på bekostnad av mobilitet

  Om du är ute efter en bluetooth högtalare som är så mobil att du kan ha den med dig jämt ska du välja någon av de mindre modellerna i testet. JBL Xtreme 2 är dock utrustad med samma smidiga bärrem som JBL Xtreme. De färger du kan välja mellan är svart, grå, brun, blå, röd, grön och wenge. Det är alltså färre färger än när det gäller de mindre högtalarna från JBL. Här är det helt enkelt ljudet som är det viktigaste! JBL Xtreme har en analog 3,5 mm-ingång samt USB-kontakt av typ A.

  Design betyg: 7/10


  Funktioner och anslutningar - köp en extra och lyssna i stereo

  När det gäller funktioner är skillnaderna inte så stora mellan olika JBL högtalare. Du får alltså inte så mycket mer trots att priset är högre. Jämför du med bluetooth högtalare från andra märken i samma prisklass är dock JBL Xtreme 2 fullmatad med finesser. Om du vill ha stereoperspektiv kan du köpa två JBL Xtreme 2, placera dem på samma avstånd som du har vanliga högtalare och ansluta dem till samma ljudkälla!

  Funktioner och anslutningar betyg: 8,5/10


  Pris

  Lägsta pris vi hittar på JBL Xtreme 2 är 2 490 kronor. Den är alltså avsevärt dyrare än JBL Xtreme som är nästan lika bra.

  Fördelar

  • Ljud med både kraft och finess
  • Stor men ändå smidig att hantera

  Nackdelar 

  • Relativt ny modell som därför ligger ganska högt i pris

  JBL Boombox

  Du som söker något utöver det vanliga och vill ha en riktig best till bluetooth högtalare har kommit till vägs ände. Mer kraft än med en JBL Boombox får du inte utan en skottkärra för utrustningen. Försäljningssiffrorna visar att det finns en marknad för en såhär pass extrem produkt. JBL Boombox är mycket populär.

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.2

  Effekt: 60 W

  Frekvensomfång: 50 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval:Vattentålig, mobilapp för styrning av funktioner, strömbank, dockningsstation för mobil/surfplatta, JBL Connect+

  Drift: Eldrift och batteri av typen Li-polymer (74 Wh) som ger upp till 24 timmars drifttid

  Mått (BxHxD): 495x255x196 mm

  Vikt: 5,25 kilo


  Ljudkvalitet - sofistikerat kraftpaket

  JBL Boombox är inte bara ett muskelberg i behändigt format utan även bra på musikaliskt finlir. Visst kan du imponera med bastrycket om du vill göra det, men du kan också ligga och njuta av komplicerade musikstycken där mellanregister och diskant är viktigare än basen. Du kan göra olika inställningar beroende på om du befinner utomhus eller inomhus. JBL Boombox kommer kanske bäst till sin rätt ute. Det gäller särskilt när du drar upp volymen! Och det har du verkligen möjlighet att göra - 60 W i effekt är inte att leka med.

  Ljudkvalitet betyg: 9/10


  Design - tungviktare som är lätt att bära

  Även om JBL Boombox väger strax över fem kilo så är enheten förvånansvärt lätt att bära tack vare det ergonomiskt tilltalande handtaget som också är en viktig del av det estetiska intrycket man får av en JBL Boombox. Den är som gjord för att bäras på axeln, kanske på väg från parkeringen till campingen på en festival. Inomhus kan den kännas något klumpig.

  Design betyg: 7,5/10


  Funktioner och anslutningar - JBL Boombox flyter på vatten

  JBL Boombox är inte vattentålig som i stänktålig utan den tål att bli puttad ner i en pool och kommer att fortsätta spela som om inget hade hänt. JBL Boombox är också, tack vare det mycket kraftfulla batteriet, en powerbank som verkligen kan göra skillnad vid till exempel ett strömavbrott. Modellen har en analog 3,5mm-ingång (AUX) samt USB-kontakt (typ A).

  Funktioner och anslutningar betyg: 8/10


  Pris

  För detta pris kan du få två separata högtalare som ger dig ett neutralare ljud och bra stereoperspektiv. JBL Boombox är alltså inte den mest prisvärda musikanläggning du kan hitta om du bara tänkt lyssna hemma. Är det en kraftfull bluetooth högtalare som spelar fantastiskt utomhus som du är ute efter går det inte att få tag i något bättre för pengarna.

  Fördelar

  • Spelar högre än någon annan bärbar bluetooth högtalare vi testat
  • Smidig att bära trots tyngden

  Nackdelar 

  • Kostar lika mycket som en mindre stereoanläggning

  Sony SRS-XB31

  Sony SRS-XB31 är en uppdaterad version av en bluetooth högtalare i samma serie som Sony haft stora framgångar med. Att döma av reklamen är målgruppen ungdomar. Sony SRS-XB31 är gjord för att klara många olika äventyr och är en grym partyhögtalare!

  Helhetsbetyg: 8/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.2

  Effekt: Uppges ej av tillverkaren

  Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Vattentålig, mobilapp för styrning av funktioner, inbyggd mikrofon, strömbank

  Drift: El via USB samt batteri av typen Li-Ion som ger omkring 24 timmars drifttid enligt Sony. Vi har dock sett tester där den uppgiften ifrågasätts.

  Mått (BxHxD): 231x87x81 mm

  Vikt: 0,89 kilo


  Ljudkvalitet - spelar med charm och massor av tryck i basen

  Sony SRS-XB31 har tre ljudprofiler: standard, Extra Bass och liveljud. Basen är något utöver det vanliga. Sony SRS-XB31 spelar musik på ett lite inställsamt och förlåtande sätt. För många som lyssnar mer kritiskt och absolut inte vill höra något annat än det som finns på inspelningen har till exempel JBL ett mer passande ljudideal. Sony SRS-XB31 kan spela högt men tappar lite i precision när du drar upp volymen.

  Ljudkvalitet betyg: 8/10


  Design - bärbar soundbar

  Sony SRS-XB31 ser ut som en klassisk soundbar, dvs som en enfärgad limpa. Funktionellt men kanske inte så sexigt. Det som dock gör att den sticker ut är LED-belysningen. Det finns ett blinkande stroboskop som verkligen får igång partyt! LED-slingan blir en snygg detalj, och de flerfärgade lamporna som kan blinka i takt med musiken skapar en cool atmosfär. Sony SRS-XB31 är vattentålig och flyter om den skulle hamna i vatten. Modellen är gjord för att tåla riktigt tuffa tag och finns i sex färger.
  Design betyg: 7,5/10


  Funktioner och anslutningar - högtalaren som ljussätter festen

  Sony SRS-XB3 är lätt att kontrollera med hjälp av mobilen och en app och du kan använda den som powerbank och till inspelning via den inbyggda mikrofonen. Det finns en analog 3,5mm-ingång (AUX) och en mikro USB-kontakt genom vilken du kan försörja bluetooth högtalaren med ström. Sony SRS-XB31 får dessutom pluspoäng för det blinkande partyljuset som du själv kan kontrollera. Du kan också skapa ljud genom att trycka på olika ställen på högtalaren. Den blir nästan som en minisynt där du själv kan piffa till låtarna genom att scratcha eller lägga till olika trumljud. Vill du höja volymen så är det bara att knuffa till högtalaren, vill du istället sänka volymen så ger du den ett försiktigt tryck.

  Funktioner och anslutningar betyg: 8,5/10


  Pris

  Sony SRS-XB31 kan fås för så lite som 1 068 kronor och det är billigt då modellen haft betydligt högre rekommenderat pris. Japanska Sony är ett av de största elektronikföretagen i världen och det är en av förklaringarna till att de kan producera förhållandevis billiga bluetooth högtalare av hög kvalitet.

  Fördelar:

  • En ljudbild som många uppskattar
  • Priset är bra
  • Tar plats på festen med hjälp av ljuseffekter

  Nackdelar

  • Musikåtergivningen är inte helt neutral

  Bang & Olufsen Beoplay A1

  Danska Bang & Olufsen har länge skämt bort oss med välljudande och exklusivt designad hemelektronik som ofta har en saftig prislapp. Bang & Olufsen Beoplay A1 är dock en konsumentprodukt som inte kostar skjortan. Beoplay A1 är gjord i ett litet format och denna bluetooth högtalare kommer att pryda sin plats, var du än placerar den.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.2

  Effekt: 60 W RMS

  Frekvensomfång: 60 - 24 000 Hz

  Funktioner i urval: Fjärrkontroll, vattentålig, mobilapp, inbyggd mikrofon, dockningsstation för mobil/surfplatta, möjlighet till stereokoppling

  Drift: Eldrift via USB-kabel samt batteri av typen Li-Ion 7.4v 2200 mAh som ger upp till 24 h driftstid.

  Mått (BxHxD): 133x48x133 mm

  Vikt: 0,6 kilo


  Ljudkvalitet - välpaketerat välljud

  Bang & Olufsen Beoplay A1 är en väldigt liten bluetooth högtalare och när det gäller de djupa bastonerna kommer den inte i närheten av de större högtalarna i testet. Något annat är inte att förvänta eftersom storleken på högtalarelementet och själva konstruktionen i hög grad påverkar hur långt ner i registret som högtalaren kan komma. Med det sagt så är det ändå ett engagerande och transparent ljud du bjuds på från en Bang & Olufsen Beoplay A1.

  Ljudkvalitet betyg: 7/10


  Design - avskalad kvalitetsdesign

  Bang & Olufsen Beoplay A1 är gjord för att passa in hos dig som verkligen bryr dig om hur det ser ut hemma och har ett hölje i metall. Den har en snygg rem som gör den extra lätt att ta med sig. En annan sak att gilla, när det gäller designen av den här bluetooth högtalaren, är att du kan välja mellan flera färger. I och med det kan du välja om den ska vara diskret i sin omgivning eller den där detaljen som drar till sig alla blickar.

  Design betyg: 9/10


  Funktioner och anslutningar - tekniskt kompetent och tålig

  Eftersom modellen är både vatten- och stöttålig kan högtalaren följa med på många äventyr utan att ta skada. Vill du bara koppla av med bra musik i hemmets lugna vrå kommer fjärrkontrollen eller appen väl till pass. Om du köper två Bang & Olufsen Beoplay kan du koppla ihop dem och använda som ett par vanliga stereohögtalare. Modellen har en analog 3,5mm-ingång (AUX) och uttag för USB-C kabel.

  Funktioner och anslutningar betyg: 8,5/10


  Pris

  Med ett lägsta pris på 1 880 kronor har den här smäckra godbiten testets klart högsta kilopris men det är vi beredda att acceptera!

  Fördelar:

  • Förvånansvärt bra ljud med tanke på storleken
  • Design som andas hög Bang & Olufsen klass

  Nackdelar

  • Flera bluetooth högtalare i testet är billigare men låter ännu bättre

  Marshall Acton

  Marshall är ett brittiskt företag som sedan 1950-talet har tillverkat bland annat gitarrförstärkare och högtalare som ofta blivit väldigt eftertraktade av professionella musiker. Marshall Acton är en del i en spännande serie av högtalare som rosat marknaden med bra ljud och en speciell design. Vi tycker att detta är testets snyggaste och, enligt våra öron, mest välljudande högtalare. Det är dock inte en högtalare som du hela tiden har med dig utan den passar bäst inomhus.

  Helhetsbetyg: 9/10

  Kommunikation: Bluetooth 4.0

  Effekt: 41 W

  Frekvensomfång: 50 - 20 000 Hz

  Funktioner i urval: Mobilapp för funktionsstyrning, stöd för multiroom, dockningsstation för mobil enhet

  Drift: Enbart el

  Mått: (BxHxD) är 265x160x150 mm

  Vikt: 3 kilo


  Ljudkvalitet - som gjord för rockmusik

  Marshall har alltid levererat en ljudbild för dig som gillar bas, trummor och gitarr. Marshall Acton har dock en välbalanserad ljudbild som passar de flesta musikstilar. Det finns dessutom reglage som gör att du själv kan ta kontroll över ljudbilden genom att sänka eller höja basen och diskanten, om du tycker att den tar över för mycket. Marshall Acton har tillräckligt hög effekt för att kunna spela väldigt högt i normala rum.

  Ljudkvalitet betyg: 9/10


  Design - exklusiv retrokänsla

  Rent utseendemässigt är detta den högtalare i testet som vi tycker sticker ut mest, och det i positiv bemärkelse! Marshall Acton ser ut som en klassisk gitarrförstärkare från 50-talet och är gjord i mycket mer påkostade material än vad vi tycker att man kan förvänta sig av en bluetooth högtalare i den här prisklassen. Högtalaren är lätt att flytta mellan olika rum, den är dock inte batteridriven och ska inte utsättas för dåligt väder, inget att ta med till poolpartyt med andra ord.

  Design betyg: 9/10


  Funktioner och anslutningar - högtalaren är bättre än appen

  Marshall Acton har en analog 3,5mm-ingång (AUX) och digital optisk ingång (S/PDIF) men saknar USB-kontakt. Sätt i strömsladden så är du redo för seriös musiklyssning på valfri volym. Marshall har en app du kan ladda ner gratis till sina bluetooth högtalare men Marshall Acton fungerar även utan appen som inte har fått lika betyg på Google Play som själva högtalaren har fått på Prisjakt.

  Funktioner och anslutningar betyg: 6/10


  Pris

  Marshall Acton kostar 1 290 kronor och det är ett mycket bra pris. Den kostade betydligt mer vid lanseringen och är på väg att ersättas med Marshall Acton II som är en uppdaterad variant som kostar lite mer.

  Fördelar

  • Klockren design som är både tidsenlig och modern
  • Kanske bäst ljud av alla bluetooth högtalare i testet

  Nackdelar

  • Bärbar men inte särskilt mobil
  • Har bara de nödvändigaste funktionerna
  Visa alla Test-artiklar

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till