• Test av cykelvagnar

  Publicerat 25 September 2019.


  Thule Coaster XT test

  Thule Chariot Cross 2

  Bästa köpet
  • Gedigen kvalitet och hög komfort
  • Lätt att växla mellan cykel- & löpläge
  • Högt andrahandsvärde
  Se aktuellt pris →
  Thule Chariot Sport 2 bäst i test

  Thule Chariot Sport 2

  Bästa premiumköp
  • Bra cykelvagn och suverän joggingvagn
  • Förvånansvärt lätt med tanke på alla funktioner
  • Snygg design
  Se aktuellt pris →
  Thule Coaster XT test

  Thule Coaster XT

  Bästa budget
  • Mycket lågt pris
  • Hög kvalitet
  • God förvaring utöver sittplatser
  Se aktuellt pris →

  Cykelvagnar i detta test

  Enklare cykelkärror har funnits länge men på senare år har vi sett en riktig boom när det gäller lätta, säkra och snygga cykelvagnar för barn och husdjur. Att konstruera en bra cykelvagn är ganska komplicerat men i takt med att marknaden växt har en del tillverkare med stora resurser gett sig in i leken. Större tillverkningsvolymer innebär lägre priser samtidigt som produktutvecklingen gått mycket snabbt framåt.

  Att cykla istället för att ta bilen kortare sträckor ligger verkligen i tiden. En bra cykelvagn ger din cykel extra användningsområden, plötsligt kan du cykla med barnen till jobbet eller röra dig i vidare cirklar och få mer motion än när du föser en barnvagn framför dig. Många svenska städer är som gjorda för cykelvagnar och på många håll lägger stadsarkitekter ner ett stort jobb på att göra det både lättare och trevligare att ta sig fram med en cykelkärra. Det är ett bra sätt för att få frisk luft och vardagsmotion. 

  En cykelvagn är helt enkelt en vagn med två eller tre hjul och ett eller två sköna säten i en enkel skyddsbur. I det här testet har vi tittat på följande cykelvagnar:

  • Thule Chariot Cross 2
  • Thule Chariot Sport 2
  • Thule Coaster XT
  • Hamax Outback
  • North 13.5 Speedster
  • Merida Nait Promenad
  • Qeridoo Kidgoo 2
  • Thule Chariot Cross 1
  • Burley Nomad (Lastvagn)
  • Kayoba 326036 (Lastvagn)

  Cykelvagnar - bäst i test

  Här har vi bedömt alla vagnar efter Säkerhet & komfort, Funktioner och Pris för att bedömma vilken cykelvagn som är bäst i test.
  Thule Chariot Cross 2

  Thule är en svensk koncern och produkter för cyklister, inte minst cykelvagnar, är en mycket viktig del av verksamheten. Thule har funnits sedan 1940-talet och de är kända för att inte lämna några detaljer åt slumpen. Thule Chariot Cross 2 är en av deras storsäljare, modellen utsågs till “Bästa premiumval” i ett jämförelse genomförd av den ansedda sajten bäst-i-test.se. Thule Chariot 2 brukar beskrivas som en synnerligen mångsidig cykelvagn som snabbt kan anpassas så att du kan ta den med dig ut i jogging- eller skidspåret.

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Max belastning: 45 kilo

  Produktvikt: 22 kilo

  Antal platser: 2

  Funktioner i urval: Hopfällbar, lämplig som joggingvagn, reflexer, sele, solskydd, stöd för skidor, lutningsbart säte, baklykta, justerbara ventiler

  Tillgängliga färger: Thule Blue/Poseidon

  Pris: 8 479 kronor

  Säkerhet och komfort - säker och bekväm

  Det här är en välgjord cykelvagn i äkta Thule-kvalitet. Du kan lita på den i vått och torrt då den har all den extrautrustning som behövs för att barnen ska ha det skönt i vagnen oavsett om solen gassar eller regnet faller. Med baklykta och rejäla reflexer behöver du inte vara orolig för att Thule Chariot Cross 2 inte ska synas ordentligt. Sätet har generös stoppning och kan ställas in.

  Säkerhet och komfort betyg: 8,5/10

  Funktioner - lätt att växla mellan olika funktioner

  Detta är i första hand en mysig och rejäl cykelvagn som passat utmärkt för såväl korta dagliga turer och för långfärdscykling för hela familjen. Där kommer Thule Chariot Cross 2 väl till pass. Det här är också ett bra alternativ för dig som vill kunna alternera mellan flera användningsområden och till exempel låta barnen följa med när du springer. Att växla mellan cykelvagn och joggingvagn går föredömligt fort och modellen är också väldigt lätt att fälla ihop.

  Funktioner betyg: 8/10

  Pris

  Thule är ett kvalitetsmärke och 8 479 kronor är det lägsta priset vi hittar för Thule Chariot Cross 2. Du får alltså betala lika mycket som för en hygglig cykel. Det faktum att Thule är ett så känt märke i Sverige gör dock att cykelvagnar från dem har ett förhållandevis högt andrahandsvärde. Det betyder att vagnarna kan bli billigare att äga än betydligt enklare cykelvagnar som kanske inte går att sälja när barnen vuxit ur dem.

  Fördelar

  • Gedigen kvalitet och hög komfort

  Nackdelar

  • Kostar mycket

  Thule Chariot Sport 2

  Vi har valt att ha med hela fyra cykelvagnar från Thule i det här testet. Det är naturligtvis ingen slump utan något som speglar efterfrågan på den svenska marknaden. Thule är just nu en dominant aktör och med modellen Thule Chariot Sport 2 har de velat skapa den ultimata cykelvagnen för dig med en aktiv livsstil och höga krav på komfort. I ett test kallas modellen för nästa generations löparvagn och Thule Chariot Sport 2 är faktiskt minst lika bra när du springer som när du cyklar. Men smakar det så kostar det! Det här är den dyraste cykelvagnen i testet.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Max belastning: 45 kilo

  Produktvikt: 15,9 kilo

  Antal platser: 1 eller 2

  Funktioner i urval: Broms, hopfällbar, lämplig som joggingvagn, reflexer, sele, solskydd, stöd för skidor, kan anpassas efter klimat, tonade fönster

  Tillgängliga färger: Blå, svart

  Pris: 10 825 kronor

  Säkerhet och komfort - lever upp till höga säkerhetskrav

  Det här är en multisportvagn som utvecklats för dig som vill kunna springa eller cykla snabbt och som verkligen tar träningsaspekten på allvar. Ju snabbare du färdas desto högre blir kraven på att cykelvagnen är stabil och har säkra fästen. Thule Chariot Sport 2 lever upp till detta med råge. Vagnen är inte bara komfortabel för dig utan även för dem som sitter i den! Det gäller oavsett vad det är för väder ute eftersom du kan göra flera modifikationer beroende på om det till exempel är soligt eller mulet ute.

  Säkerhet och komfort betyg: 8,5/10

  Funktioner - kan kompletteras med många tillbehör

  Med den här modellen får du bland annat myggnät, regnskydd och extra förvaring. Som renodlad joggingvagn är den lika bra som de flesta dedikerade joggingvagnar och barnen sitter väl skyddade. Thule Chariot Sport 2 kan dessutom kompletteras med en mängd tillbehör som gör modellen ännu mer flexibel. Du kan köpa till allt från flaskhållare till skid-kit och en isolerad åkpåse.

  Funktioner betyg: 9/10

  Pris

  10 825 kronor är mycket pengar för en cykelvagn men om du jämför med andra cykelvagnar från Thule i det här testet får du högre komfortgrad. Thule Chariot Sport 2 är också en cykelvagn som uppmärksammats för den snygga designen. Vi vet att det inte är helt oviktigt för många som letar efter en vagn i den här prisklassen.

  Fördelar

  • Bra cykelvagn och suverän joggingvagn
  • Förvånansvärt lätt med tanke på alla funktioner

  Nackdelar

  • Dyr

  Thule Coaster XT

  Svenska Thule är framförallt kända för att göra cykelvagnar i högre prissegementet men med modellen Thule Coaster XT visar de att Thule även är att räkna med när det gäller förhållandevis billiga cykelvagnar. Bredden är med andra ord stor! Thule Coaster XT klarar sig bra i de tester vi tagit del av men har naturligtvis inte lika många finesser som en cykelvagn som kostar fler gånger mer.

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Max belastning: 45 kilo

  Produktvikt: 12 kilo

  Antal platser: 1 eller 2

  Funktioner i urval: Hopfällbar, extra förvaringsutrymme, lämplig som promenadvagn, justerbart handtag

  Tillgängliga färger: Blå

  Pris: 2 689 kronor

  Säkerhet och komfort - Thule har inte tummat på säkerheten

  Thule Coaster XT är tillräckligt stor för att två barn ska kunna sitta bekvämt och du har dessutom extra packutrymme. Vagnen fästs vid cykeln med både ett fäste och en säkerhetsrem. Thule Coaster XT har inte samma sköna fjädring som andra modeller från Thule men något måste de ju spara in på med tanke på hur billig Thule Coaster XT är. Så länge du cyklar på jämnt underlag kommer detta inte att märkas. Ryggstöden är inte ställbara, den här cykelvagnen är därför bekvämast för barnen om de är vakna.

  Säkerhet och komfort betyg: 7/10

  Funktioner - kan fällas ihop till ett platt paket

  Tar du loss dragstången och hjulen får du ett platt paket som tar lite plats efter att du fällt ihop Thule Coaster XT. Om du vill använda vagnen som promenadvagn monterar du enkelt ett tredje hjul framtill, hjulet ingår. Thule Coaster XT är inte gjord för dig som vill jogga med vagnen även om det naturligtvis går att göra det. Framtill är modellen försedd med myggnät och klar plast som ger utmärkt sikt.

  Funktioner betyg: 7/10

  Pris

  2 689 kronor känns riktigt billigt i förhållande till vad du får. Sajten bäst-i-test kallar Thule Coaster XT för en prisvärd cykelvagn som gör allt det man kan förvänta sig av en modern cykelvagn. Thule visar i och med den här modellen att de kan konkurrera även i ett lägre prissegment och Thule Coaster XT har blivit en storsäljare.

  Fördelar

  • Mycket lågt pris

  Nackdelar

  • Ej samma komfort som dyrare cykelvagnar

  Hamax Outback

  Norska Hamax har gjort produkter för cyklister sedan 1950-talet och är en av de ledande aktörerna när det gäller cykelvagnar. Modellen Hamax Outback har blivit en framgång för företaget och utsågs till “Bäst i test” alla kategorier av sajten bäst-i-test.se. Det här är en synnerligen välutrustad och bekväm cykelvagn som inte känns dyr i förhållande till vad du får för pengarna. Som renodlad cykelvagn håller Hamax Outback mycket hög kvalitet men om du främst vill använda den som joggingvagn kan det finnas bättre val.

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Max belastning: 40 kilo

  Produktvikt: 18,5 kilo

  Antal platser: 2

  Funktioner i urval: Hopfällbar, extra förvaringsutrymmen, kit för skidåkning finns tillgängligt, vattentät, fällbart säte för extra komfort, lämplig för jogging, solskydd och insektsnät

  Tillgängliga färger: Blå, röd, grå

  Pris: 6 643 kronor

  Säkerhet och komfort - robust stomme som tål tuffa tag

  Hamax Outback är försedd med allt du och dina barn behöver för sköna och säkra åkturer i ur och skur. Det här är en förhållandevis stor och tung cykelvagn men den ger ändå ett stilrent och relativt slimmat intryck tack vare den trevliga designen. Sittplatserna är vadderade och det faktum att bakhjulen dessutom har ställbar fjädring gör att den här cykelvagnen förblir skön att åka i även när underlaget är ojämnt eller till och med gropigt. Stommen känns mycket robust - det här är en cykelvagn som tål tuffa tag! 

  Säkerhet och komfort betyg: 8/10

  Funktioner - mycket smidig att hantera

  Något som uppmärksammats i flera tester är hur lätt denna cykelvagn är att hantera. Med ett enda tryck sätts cykelarmen på plats och den låses automatiskt i sitt läge. Att växla från cykelvagn till promenadvagn gör du på mindre än en minut. Ett snurrbart promenadhjul ingår också om du vill använda Hamax Outback som promenadvagn. Modellen kan dessutom kompletteras med ett jogginghjul som dock inte ingår när du köper cykelvagnen.

  Funktioner betyg: 8/10

  Pris

  6 643 kronor är en ordentlig summa pengar men det känns inte som för mycket i förhållande till den komfort och de funktioner som Hamax Outback bjuder på.

  Fördelar

  • Utrustad för hög åkkomfort i alla väder
  • Väldigt smidig att hantera

  Nackdelar

  • Lite stor jämfört med de nättaste modellerna i testet

  North 13.5 Speedster

  North 13.5 är ett ganska okänt märke förknippat butiken Jollyroom. De har en tydlig lågprisprofil och cykelvagnen North 13.5 Speedster beskrivs som en billig vagn för aktiva barnfamiljer. Det är ett epitet den lever upp till och om du är prismedveten men vill ha en säker och funktionell cykelvagn är detta ett utmärkt val!

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Max belastning: 40 kilo

  Produktvikt: 15 kilo

  Antal platser: 2

  Funktioner i urval: Broms, reflexer, sele, stöd för skidor

  Tillgängliga färger: Blå, grå, röd, svart

  Pris: 2 249 kronor

  Säkerhet och komfort - klarar ojämna underlag

  North 13.5 Speedster har ordentlig fjädring och klarar även något ojämna underlag. Ryggstödet är tyvärr inte ställbart och kan upplevas som något hårt jämfört med andra cykelvagnar i testet. Konstruktionen ger dock ett robust intryck och du kan lita fullt ut på fästanordningen.

  Säkerhet och komfort betyg: 6,5/10

  Funktioner - lite bökigt att växla mellan olika funktioner

  Nackdelen med den här cykelvagnen enligt flera tester, bland annat bäst-i-test.se, är att den är lite svår att göra om från cykelvagn till barnvagn/joggingvagn och dessutom omständig att packa ihop. Det är helt enkelt svårt att konstruera en kombivagn som är billig, säker och dessutom in i minsta detalj utformad för att vara lätt att hantera. Däremot är det imponerande att en cykelvagn i den här prisklassen kan användas när du åker skidor. Det finns ett förvaringsutrymme på baksidan men det hade inte skadat om det varit lite större.

  Funktioner betyg: 5/10

  Pris

  Som renodlad cykelvagn är North 13.5 Speedster rimligt prissatt på 2 249 kronor och fullt funktionell. Om det är en sådan du är ute efter har North 13.5 dock en ännu billigare modell kallad Roadster. Är det just en flexibel cykelvagn/barnvagn som dessutom fungerar i joggingspåret du vill ha ska du veta att den här modellen är något omständig jämfört med dyrare multisportvagnar. Det är dock inte svårt att fästa North 13.5 Speedster bakom en cykel.

  Fördelar

  • Billig cykelvagn med flera användningsområden

  Nackdelar

  • Det är bökigt att växla mellan olika funktioner

  Merida Nait Promenad

  Merida är ett Taiwanesiskt företag som gör cyklar och cykeltillbehör för såväl extrema tävlingssammanhang som konsumentmarknaden. Merida Nait Promenad är en cykelvagn med lågt pris men det märks att Merida kan det här med fart och komfort! Modellen är tålig och lätt men kanske inte riktigt lika behaglig under långa turer som de mest påkostade modellerna i testet.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Max belastning: 45 kilo

  Produktvikt: 12,1 kilo

  Antal platser: 2

  Funktioner i urval: Sidofönster med UV-skydd, bagageutrymme, svängbart framhjul medföljer, lämplig för jogging

  Tillgängliga färger: Grön, blå

  Pris: 2 395 kronor

  Säkerhet och komfort - lätt men klarar tunga barn

  Barnen sitter trygg tack vare säkerhetsbältet och vagnen är även utrustad med justerbart myggnät och stänkskydd. Vagnen är lätt i förhållande till hur hög maxvikt du kan köra med och det kan göra stor skillnad i långa loppet. Ska du ut på en riktigt lång cykeltur kommer Merida Nait Promenad verkligen till sin rätt. Kvalitetskänslan är dock inte densamma som när du väljer en lite dyrare cykelvagn.

  Säkerhet och komfort betyg: 7/10

  Funktioner - framhjulet är låsbart

  Den här cykelvagnen har ett snurrbart framhjul som kan låsas vilket är lämpligt och du vill använda den som joggingvagn. Enligt sajten testarna.se är dock framhjulet av diskutabel kvalitet. Det är den enda anmärkningen de har och precis som av andra testare får Merida Nait Promenad ett högt betyg. Handtaget har en broms och bakom barnens utrymme finns det plats för packning.

  Funktioner betyg: 8/10

  Pris

  Det här är en av de billigaste cykelvagnarna i testet och för 2 395 kronor för du en pålitlig vagn som dina barn kommer att trivas i. Konkurrensen är dock stor i detta prissegment och det kan finnas andra alternativ som passar dig bättre.

  Fördelar

  • Bra pris
  • Lätt i förhållande till hur stor vikt den klarar

  Nackdelar

  • Det finns andra cykelvagnar med mer kvalitetskänsla

  Qeridoo Kidgoo 2

  Qeridoo är ett tyskt märke som strävar efter att göra cykelvagnar av mycket hög kvalitet till ett pris som är en bit under de dyraste märkena. När du köper en Qeridoo i Sverige är dock priserna jämförbara med vad du får betala för en Thule. Qeridoo Kidgoo 2 är en populär cykelvagn som fått fina betyg i ett flertal jämförelser genomförda av tyska testsajter. Vagnen säljs med många tillbehör och har flera användningsområden.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Max belastning: 60 kilo

  Produktvikt: 13,9 kilo

  Antal platser: 2

  Funktioner i urval: Skivbroms, medföljande barnvagnskit, vattenavstötande material, reflexer, justerbart rygg- och huvudstöd, lämplig som barnvagn och joggingvagn, insektsskydd, extra förvaring

  Tillgängliga färger: Blå, grå

  Pris: 6 795 kronor

  Säkerhet och komfort - bekväm i alla väder

  Qeridoo Kidgoo 2 är väl utrustad med reflexer och gjord i ett tyg som kan reflektera ljus vilket ökar säkerheten ytterligare. Såväl ryggstöd som huvudstöd kan justeras och förutsättningarna för riktigt bekväma åkturer är därmed goda. Detta oavsett om barnen sover eller är vakna och alerta i cykelvagnen. Tack vare ett transparent regnskydd är du rustad för sämre väder. Sajten bicycle-test-reviews skriver i sin gedigna genomgång att Qeridoo Kidgoo 2 är en cykelvagn som passar dig som är noga med komforten för barnen.

  Säkerhet och komfort betyg: 8,5/10

  Funktioner - cykelvagn med många finesser

  När du köper Qeridoo Kidgoo 2 får du med allt du behöver för att kunna växla från cykelvagn till vanlig barnvagn eller joggingvagn med några enkla handgrepp. Max belastning uppges vara hela 60 kilo- Vi tycker dock inte att vagnen ger ett så mycket stabilare intryck än andra cykelvagnar i samma prisklass i det här testet. Det kan vara så att till exempel Thule har en annan praxis när det kommer till att ange max belastning med säkerhetsmarginaler. Hur det än är med den saken så är Qeridoo Kidgoo 2 en flexibel cykelvagn med många finesser.

  Funktioner betyg: 7,5/10

  Pris

  Med ett lägsta pris på 6 795 kronor ligger Qeridoo Kidgoo 2 nära Hamax Outback i pris och det är två cykelvagnar som spelar i samma division när det handlar om kvalitet och funktioner. Qeridoo säljer reservdelar till sina cykelvagnar, det är bra för köptryggheten men det är förmodligen inte riktigt lika smidigt att få service i Sverige som om du istället köper en cykelvagn från svenska Thule.

  Fördelar

  • Extra synlig tack vare reflexer och reflekterande tyg
  • Uppges klara hela 60 kilo

  Nackdelar

  • Modellen är ganska ovanlig i Sverige

  Thule Chariot Cross 1

  https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4146053

  Thule Chariot Cross 1 är den sista modellen från Thule i det här testet. Som vanligt när det gäller cykelvagnar från Thule är det inte många bland dem som testat eller köpt cykelvagnen som har något negativt att säga om konstruktionen. Du kan helt enkelt lita på Thule! Det här är en enkelvagn och det är inte särskilt mycket som skiljer den från cykelvagnar med plats för två barn, om man ser till storleken. Att den här modellen är något mindre än en cykelvagn avsedd för två barn gör den dock lite lättare att manövrera och den tar mindre plats ihopfälld.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Max belastning: 34 kilo

  Produktvikt: 12,8 kilo

  Antal platser: 1

  Funktioner i urval: Stöd för skidor, extra stort förvaringsutrymme, lämplig för jogging, hopfällbar, reflexer, UV-skydd

  Tillgängliga färger: Blå, orange

  Pris: 6 735 kronor

  Säkerhet och komfort - tålig, ergonomisk och väl beprövad

  Thule Chariot Cross 1 är tålig och ergonomisk med en väl beprövad konstruktion. Som alltid när det gäller cykelvagnar från Thule kan du lita på att den lever upp till höga säkerhetskrav. När det gäller åkkomfort är det inte så mycket som skiljer Thule Chariot Cross 1 från dyrare alternativ från Thule. Om det är en utpräglad multisportvagn du är ute efter och om du inte har något emot att betala ett par extra tusenlappar kan Thule Chariot Cross Sport vara ett bättre val.

  Säkerhet och komfort betyg: 8/10

  Funktioner - bra vardagsvagn för motionärer

  Thule Chariot Cross 1 är i princip samma vagn som Thule Chariot Cross 2. Det är en utmärkt vardagsvagn av hög kvalitet och med många funktioner. Den är perfekt för dig som vill ha motion under tiden som du levererar ett barn till dagis men kan också förvandlas till en joggingvagn om du vill ta med dig barnet på löprundan. Thule Chariot Cross 1 fungerar också hyggligt om du vill få hem till exempel några matkassar på ett enkelt sätt. 

  Funktioner betyg: 8/10

  Pris

  Lägsta pris vi hittar för Thule Chariot Cross 1 är 6 735 kronor, det är alltså inte jättestor skillnad i pris på en cykelvagn för ett barn än om du vill kunna köra två barn i vagnen. Vi kan också känna att steget upp från Thules serie Coaster är relativt litet trots att du betalar ganska mycket mer. Om du verkligen vill ha det lilla extra och inte bryr dig om att gå ännu högre i pris kan serien Sport vara ett alternativ.

  Fördelar

  • Goda allround egenskaper

  Nackdelar

  • En bra dubbelvagn är inte särskilt mycket dyrare

  Burley Nomad (Lastvagn)

  Amerikanska Burley har funnits sedan 70-talet och är ett klassiskt märke när det gäller cykelvagnar. Modellen Burley Nomad är inte för barn utan en lastvagn särskilt framtagen för dig som gärna cyklar långa sträckor med packning. Hör du till den målgruppen är detta en av de bästa cykelvagnarna på marknaden idag. 

  Helhetsbetyg: 8/10

  Max belastning: 45 kilo

  Produktvikt: 6,5 kilo

  Antal platser: 0

  Funktioner i urval: Kit för hiking och skidor finns tillgängligt, vattentätt material, lågt luftmotstånd

  Tillgängliga färger: Röd

  Pris: 3 627 kronor

  Säkerhet och komfort - lätt med lågt luftmotstånd

  Burley Nomad är extremt lätt utan att för den skull kännas instabil! Det är inte mycket utöver packning du behöver dra efter dig med den här cykelvagnen och det är naturligtvis en fördel om du vill ta dig fram så snabbt och smidigt som möjligt. Att vagnen är strömlinjeformad bidrar också till att göra den bekväm att cykla med. Enligt experterna på sajten 2 Campfire Cycling är Burley Nomad inte bara perfekt för långfärdscyklister med packning utan en pryl som kan smälta väl in i en urban och mindre bilberoende livsstil. Modellen har funnits några år på marknad och fästanordningen är således väl beprövad.

  Säkerhet och komfort betyg: 8,5/10

  Funktioner - fungerar utmärkt på löprundan

  Det här är inte en renodlad cykelvagn utan Burley Nomad är även bra för dig som vill ha något med dig när du är ute och springer eller åker skidor. Många av de cykelvagnar som vi skriver om i det här testet kan användas på det sättet men så länge det inte är barn du ska ha i vagnen är Burley Nomad det klart bästa alternativet. Det faktum att vagnen inte är avsedd för människor gör att det faktiskt inte finns behov av särskilt många funktioner.

  Funktioner betyg: 7,5/10

  Pris

  Om du bara ska flytta saker kortare sträckor, till exempel matkassar från butiken, är det kanske lite väl mycket att betala 3 627 kronor för en cykelvagn. Har du däremot en påkostad cykel och vill att den ska komma till sin rätt samtidigt som du behöver få med dig packning för att till exempel tälta ute är Burley Nomad perfekt och värd varenda krona.

  Fördelar

  • Så lätt att det knappt märks att du cyklar med den
  • Packningen håller sig på plats och är väl skyddad i vagnen
  • Många olika användningsområden

  Nackdelar

  • För dyr om du är ute efter en cykelvagn för korta transporter

  Kayoba 326036 (Lastvagn)

  Kayoba är ett märke för cyklar och cykeltillbehör som saluförs av lågpriskedjan Jula. Produkterna görs i Kina och har väldigt tilltalande priser samtidigt som dess kvalitet är förvånansvärt bra. Kayoba 326036 är en mycket billig men robust lastvagn för dig som helt enkelt vill flytta något från punkt A till punkt B utan krusiduller. Du kan hitta många kundomdömen om den här modellen på nätet och en stor majoritet av dessa är mycket positiva.

  Helhetsbetyg: 7/10

  Max belastning: 80 kilo

  Produktvikt: 15 kilo

  Antal platser: 0

  Funktioner i urval: Löstagbar plastback

  Tillgängliga färger: Svart

  Pris: 899 kronor

  Säkerhet och komfort - backen är lätt att lyfta i och ur

  Plastbacken som är själva förvaringsutrymmet är mycket enkel att lyfta i och ur och du sitter säkert medan du cyklar. Du kan tyvärr inte göra fast sakerna i backen och det finns risk för att de åker omkring i backen om du inte tänkt noga på hur du packat. Kayoba 326036 upplevs som bekväm att köra med, men är kanske inget för dig som jaga hundradelar ute på vägarna.

  Säkerhet och komfort betyg: 6/10

  Funktioner - mönstrade gummihjul med bra grepp

  Gummihjulen är mönstrade för att ge ett bra grepp och cykelvagnen är försedd med flera reflexer. Innermåtten kan vara viktiga för en lastvagn och det du har att förhålla dig till när det gäller Kayoba 326036 är: L720xB430xH315 mm. Vagnen är med andra ord förhållandevis rymlig. Vagnen är vattentålig men erbjuder inte skydd av det du fraktar. Du kan alltså behöva komplettera med extra väderskydd till din Kayoba 326036.

  Funktioner betyg: 6/10

  Pris

  Kayoba är kända för att produkterna har förvånansvärt låga priser och vi tycker att 899 kronor är rimligt för en stabil men basic lastvagn som denna. Det faktum att du får 12 månaders garanti tycker vi bidrar till att göra detta till ett tryggt och bra köp! Med en Kayoba 326036 drar du nästan dubbelt så tung last som med en Burley Nomad samtidigt som den senare modellen kostar fyra gånger så mycket. Om du inte ska cykla väldigt långa sträckor är Kayoba 326036 ett utmärkt val av lastvagn.

  Fördelar

  • Lågt pris i förhållande till hur tungt du kan lasta

  Nackdelar

  • Godset du fraktar är helt oskyddat

  Olika typer av cykelvagnar

  Tidigare kunde man köra lite av varje i en normal cykelvagn. Moderna cykelvagnar konstrueras dock på olika sätt beroende på vad det huvudsakliga ändamålet med vagnen är.

  Cykelvagnar för barn

  Cykelvagnar för barn börjar bli riktigt vanliga. De är helt enkelt designade med målet att du på säkrast möjliga vis ska kunna cykla med ett eller två barn i vagnen. Förutom att cykelvagnar för barn ska ha olika säkerhetsanordningar bör de ha god stötdämpning. Olika vagnar kan ha olika egenskaper som gör dem extra lämpliga för till exempel långa turer eller cykelfärder på lite mer krävande underlag. Det börjar också bli vanligt med cykelvagnar för barn som kan användas utan cykel, som en barnvagn med andra ord. Det är just cykelvagnar för barn som vi har valt att koncentrera oss på i det här testet.

  Cykelvagnar för last

  En cykelvagn för last är idealisk för dig som har en fin cykelväg till matbutiken och vill få med dig tunga kassar hem. Användningsområdena är många och denna typ av cykelvagn är helt enkelt konstruerad för att klarar högre vikt med bibehållen stabilitet och säkerhet. I det här testet har vi valt att ta med två av de populäraste cykelvagnarna för last på den svenska marknaden.

  Cykelvagnar för husdjur

  Istället för att lämna en hund eller en katt ensam hemma kan du ta med dig ditt husdjur på cykelturen. Vissa cykelvagnar som är avsedda för husdjur kan även användas som transportbur i till exempel bilen. I det här testet har vi inte tagit med någon cykelvagn avsedd för djur men det är en snabbt växande produktkategori.

  Är en cykelvagn bättre än en cykelsits?

  En cykelsits fungerar inte om det finns fler än ett barn i familjen som ska transporteras. En cykelvagn är också mer flexibel om du behöver transportera saker istället för barn, eller både barn och saker på samma gång, då en cykelvagn brukar ha praktiska fickor. De flesta barn brukar också tycka att cykelvagnar är väldigt roliga att åka i, även om sikten kan vara något begränsad jämfört med att sitta lite högre upp, i en cykelsits. Du kan också ha äldre barn i en cykelvagn än i en cykelsits. Fördelen med en cykelsits är att den är lätt att ta av och på och inte tar så mycket plats.

  Så har vi genomfört testet

  När vi gjort vårt urval har vi utgått från vilka cykelvagnar som det är stor efterfrågan på i Sverige idag och sedan valt ett antal vagnar i olika prisklasser som alla fått goda omdömen i flera oberoende tester. I testet har vi dels tittat på hur säkra cykelvagnarna är och hur bekväma de är att använda och åka i. Vi har också valt att skriva om de viktigaste funktionerna och om hur prisvärda vi tycker att cykelvagnarna är. 

  Säkerhet och Komfort

  När det kommer till säkerhet och komfort är det naturligtvis otroligt viktigt att cykelvagnen kan fästat på ett sådant sätt vid cykeln att den aldrig kan lossna. På den punkten bedömer vi att samtliga modeller i testet håller hög nivå. Vad som istället kan vara utslagsgivande är väderskydd och hur väl cykelvagnen syns i trafiken. För att kunna klassas som riktigt komfortabel bör en cykelvagn vara försedd med fjädring och ha ett ställbart säte som anpassas utifrån om barnen ska sova eller sitta upprätt i vagnen.

  Funktioner

  Cykelvagnarna i testet har flera användningsområden. Alla vagnarna som är avsedda för barn kan till exempel fungera utan cykel, som en vanlig barnvagn. Vissa är dock utpräglade multisportvagnar som passar dig som även vill kunna ge dig ut på en joggingrunda med barnen.

  Pris

  De priser vi anger är det lägsta vi kunnat hitta med hjälp av Prisjakt. Det är mycket möjligt att du ka hitta cykelvagnarna i testet till ännu lägre priser då de tenderar att sjunka med tiden.

  Cykelvagnar och trafiksäkerhet

  Många oroar sig för att det ska farligt att cykla med en cykelvagn, men om man gör rätt och har en bra cykelvagn så är det riktigt säkert. I detta avseende är cykelvagnar ett bättre val än en vanlig cykelsits. Vagnen bör vara gjord i ett tyg med en stark färg och vara utrustad med reflexer.

  Cykelvagnens stabilitet påverkar hur säker den är. Det bästa är om vagnen kan fästas i bakgaffeln på cykeln och om den har en lite bredare hjulbas alternativt snedställda hjul. Det är också en stor fördel om cykelvagnen är utrustad med en störtbåge som ger skydd om den skulle välta.

  Säkerhet handlar också om hur du cyklar med en cykelvagn och vilket ansvar du tar. Här är några riktlinjer för hög trafiksäkerhet:

  • Passagerarna ska ha väl sittande hjälmar
  • Säkerhetsbälten bör användas
  • Du får inte överskrida kärrans maxvikt
  • Det är lag på att en cykel med tillkopplad cykelvagn ska ha två olika bromssystem. Det innebär att du inte ska använda en cykelvagn tillsammans med en cykel med enbart fotbroms.

  Vanliga frågor och svar om cykelvagnar

  Är det inte väldigt svårt att cykla med en cykelvagn?

  Det är enklare än många tror! Det kan dock vara en bra idé att cykla på en enskild väg första gången man sätter sig bakom styret med en vagn efter cykeln. Detta så att du vänjer dig vid hur cykeln (och du) reagerar på den extra vikten innan du beger dig ut i trafiken med din mest värdefulla last.

  Vilken är den största fördelen med en cykelvagn?

  En cykelvagn är en pryl som faktiskt kan förändra vardagen till det bättre! Genom att genomföra en återkommande transport med hjälp av en cykelkärra istället för att ta bilen har du tillgodosett en stor del av ditt behov av motion. Att det är miljövänligt och passar in i en hållbar livsstil är inte heller fel!

  Hur funkar det att använda en cykelkärra om man har en elcykel?

  Elcyklar och cykelvagnar är en utmärkt kombination då cykeln är tillräckligt stark för att kunna dra en vagn med last. Om du planerar att ge dig ut på en lite tuffare tur är det viktigt att du planerar den så att du garanterat har tillräckligt med batteri för att ni ska kunna ta er hem i rimlig tid.

  Kan man köra ett barn i en cykelkärra som är för godstransporter?

  Det är inte olagligt att skjutsa barn i en enkel cykelkärra, men mindre säkert för ditt barn. Oavsett vad du använder din cykelkärra till så är det viktigt att den är ändamålsenlig och att du anpassar dig och cyklar på ett sätt som är säkert.

  Behöver man vara vältränad för skjutsa barn i en cykelvagn?

  Det beror naturligtvis på hur långt du cyklar och på om det är backigt. När man väl fått upp farten är det förvånansvärt enkelt att cykla på plan asfalt med barnen i en vagn efter sig.

  Är det verkligen värt pengarna att köpa en cykelvagn för flera tusen kronor?

  Om du cyklar alternativt kör barnvagn flera gånger i veckan har du redan de rutiner som behövs för att en cykelvagn ska komma till sin rätt. Om du köper en dyr cykelvagn för att du funderar på att lägga dig till med en ny bra vana så är risken lite större att cykelvagnen blir stående.

  Vad får man för typ av träning genom att cykla med cykelvagn?

  Cykling är en allsidig motionsform som är bra för hjärtat och lungorna. Cyklar du i lugnt tempo får du utmärkt förbränningsträning, ökar du tempot handlar det istället om konditionsträning. Med en lastad cykelvagn behöver du inte trampa lika länge för att uppnå samma effekt och det blir också en nyttig genomkörare för de muskelgrupper du använder.

  Hur fungerar det med cykelvagn på vintern?

  Så länge du kan cykla kan du även använda din cykelvagn. Det är säkrare med cykelvagn än en barnsits eftersom vagnen inte välter bara för att du kanske råkar göra det med cykeln. Tänk dock på att det kan bli tungt att cykla med kärra om det är snö eller slask på vägen.

  Vilken ålder ska barnet vara i för att kunna åka i cykelvagn?

  Det beror på hur vagnen är konstruerad. Även barn som bara är några månader gamla kan åka eftersom de sitter helt fastspända. Någon övre gräns finns inte, utgå från barnets vikt och den angivna maximala belastningen.

  Till vilken typ av cykel passar en cykelvagn?

  De flesta cykelvagnar på marknaden passar de flesta cyklar. Om du har en tandemcykel ska du tänka på att det blir ett väldigt långt ekipage och på att det påverkar hur lätt cykeln är att manövrera.

  Testets vinnare

  Vi har valt att utse två testvinnare! Det har varit ovanligt svårt eftersom alla de cykelvagnar som vi tittat på är bra och har ungefär samma funktioner.

  Bland de lite dyrare cykelvagnarna i testet väljer vi att lyfta fram Hamax Outback som är lätt att cykla med, skön att åka i och enkel att hantera. Den mest prisvärda cykelvagnen i testet är dock Thule Coaster XT, enligt oss. Alltså den billigaste modellen från premiumtillverkarna Thule. Om det först och främst är en joggingvagn och i andra hand en cykelvagn du är ute efter, och om du inte behöver titta så noga på prislappen, ska du satsa på Thule Chariot Sport 2.

  Testets båda lastvagnar är riktigt bra och vänder sig till olika målgrupper. Burley Nomad är idealisk för cykelsemestern och ett bättre alternativ till att cykla med en tung ryggsäck. Kayoba 326036 är billig och basic men klarar en last på upp till 80 kilo.

  Källor

  https://www.campfirecycling.com/

  https://www.stern.de/

  http://bicycle-test-reviews.com/

  Visa alla Test-artiklar

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till