• Test av 14 diskmaskiner

  Publicerad 17 maj 2019

  I den här guiden har vi valt att recensera diskmaskiner som är aktuella och populära att döma av användarrecensioner och oberoende tester. Vi har tagit med maskiner med ganska olika prislapp, men varken de allra billigaste modellerna som finns på marknaden eller de allra dyraste modellerna från de olika tillverkarna. Det är ett bra prissegment för dig som bryr dig om både ekonomi, diskkapacitet och funktioner.
  Så har vi satt betygen


  Alla diskmaskiner vi testat har fått betyg för var och en av de egenskaper vi testat. När det gäller egenskaperna diskförmåga, mått och inredning, miljöpåverkan, funktioner och design har vi inte vägt in vad maskinen kostar utan vi har istället satt ett särskilt betyg som visar hur prisvärd maskinen är i förhållande till andra diskmaskiner i testet.

  Maskinerna har också fått ett helhetsbetyg som vi anger under uppräkningen av maskinens egenskaper - högst upp i testet. I det betyget har vi vägt in alla egenskaper, inklusive priset. Om du värderar en särskild egenskap extra högt är det inte säkert att detta betyg visar vilken maskin som är bäst för just dig. Se det som ett riktmärke. I slutet av recensionen tar vi upp testets “vinnare” i olika kategorier.
  Bästa diskmaskinenerna


  Siemens iQ500 - SN457W05ms är den bästa maskinen vi testat om man ser till funktioner och kapacitet. Den är dock inte bättre än förväntat utan kostar det så smakar det också. Söker du en underbyggd diskmaskin som har alla förutsättningar att hålla i många så är ändå Siemens iQ500 ett bra val.

  Köp hos Tretti

  Bästa premium underbyggda diskmaskinen på bilden, Siemens iQ500
  Vill du har helintegrerad diskmaskin som är välbyggd och ger högsta möjliga prestanda ska du titta på Bosch SMV68MD02E. Det är dock testets dyraste diskmaskin och det finns andra bra integrerade maskiner som vi tycker ger mer för pengarna. Electrolux ESL5355LO är en integrerad maskin som kombinerar bra prestanda med ett väldigt tilltalande pris. Siemens SX736X03FE är också ett riktigt bra val i den kategorin.

  Bästa helintegrerade diskmaskinerna på bilden, Bosch SMV68MD02E och Electrolux ESL5355LO


  Köp Electrolux ESL53 →

  Köp Bosch SMV6 →
  Vill du ha en normalstor diskmaskin avsedd för underbyggnad som är både bra och prisvärd skulle vi säga att det är dött lopp mellan Electrolux ESF5545LOW och Bosch SMU46AW01S. Det finns dock många diskmaskiner i den kategorin som har jämförbar kvalitet och det är inte svårt att hitta en modell som ger dig bra valuta för dina pengar.

  Bästa köpet underbyggd diskmaskinen på bilden, Electrolux ESF5545LOW och Bosch SMU46AW01S

  Köp Electrolux ESF5545LOW

  Köp Bosch SMU46AW01S  Är du ute efter en diskmaskin med standardbredd 45 centimeter är det Candy CDP 2D947W och Electrolux ESF4511LOW som vi vill rekommendera efter att ha gjort det här testet.


  Diskmaskinerna vi har testat:

  • Bosch SMU46AW01S
  • Electrolux ESF5545LOW
  • Bosch SMU46CB01S
  • Bosch SMU46CW01S
  • Siemens SX736X03FE
  • Bosch SMV68MD02E
  • Bosch SMU46CI01S (Rostfri)
  • Cylinda DM 3105 (Vit)
  • Electrolux ESL5355LO
  • Electrolux ESF4511LOW (Vit)
  • Bosch SMU46CI00S (Rostfri)
  • Bosch SMU46AI01S (Rostfri)
  • Siemens iQ500 (Vit)
  • Candy CDP 2D947W (Vit)

  Här under hittar du recension av alla diskmaskiner.
  Bosch SMU46AW01S

  https://www.bosch-home.se/produktlista/diskmaskiner/underbyggda-och-integrerade-diskmaskiner/diskmaskiner-60-cm-bredd/SMU46AW01S

  Tyska Bosch är ett pålitligt premiummärke och ett mycket tungt namn i branschen. De finns representerade med många modeller i detta test. Det här är en diskmaskin med kvalitetskänsla till ett förhållandevis lågt pris, för att vara Bosch. Den ligger inte i topp inom något enskilt område men känns som ett riktigt bra allsidigt val.


  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 598x573x815 mm
  • Antal kuvert: 12 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 48 dB
  • Design: Underbyggd modell, vit.
  • Betyg: 8/10

  Diskförmåga - avancerade sensorer

  Den här maskinen har ett automatiskt program som bygger på avancerade sensorer. Det innebär att det inte är så viktigt att välja rätt program. Bosch SMU46AW01S har förmodligen bättre koll på hur det ska diskas än vad du själv har! Disktiden för standardprogrammet är 210 minuter.

  De flesta maskiner diskar tillräckligt rent men disken är inte alltid helt torr efter ett genomfört program. Det kan vara irriterande. När det gäller Bosch SMU46AW01S kan du dock använda funktionen ExtraDry som vi tycker kommer väl till pass när du diskar sådant som inte är så lätt att torka, inte minst föremål av plast. Den här diskmaskinen har ett särskilt program för glas och annan känslig disk som du annars kanske hade varit tvungen att ta för hand.

  Diskförmåga betyg 7/10

  Mått och inredning - “bara” 12 kuvert

  Bredden är 598 mm och djupet 573 mm. Höjden kan du justera mellan 815 och 875 mm. Det innebär att den är lättare att placera än många andra diskmaskiner. Överkorgen kan flyttas i höjdled och det gör att du kan få plats med riktigt höga tallrikar och annat som kan vara för skrymmande för en maskin som inte ger dig den möjligheten. Kapaciteten är 12 kuvert vilket är i minsta laget med tanke på maskinens yttermått.

  Mått och inredning betyg 7/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - slösar inte med vatten

  Bosch SMU46AW01S är utrustad med en sensor som uppskattar diskens vikt och anpassar den mängd vatten som används utifrån det. Det är bra för miljön att maskinen inte slösar med vatten. En annan sensor mäter, med hjälp av en ljusstråle, hur många partiklar som finns i sköljvattnet och det gör att maskinen själv “vet” när disken är ren. Maskinen bedöms göra av med 2 660 liter på ett år vid normal användning och energiförbrukningen är då 258 kWh/år. Den har energiklass A++. Ljudnivån uppges vara 48 dB vilket är något högre än genomsnittet.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 7/10

  Funktioner - säkerställ att disken är fri från bakterier

  HygienePlus är en särskild funktion för dig som vill vara säker på att disken är absolut ren och fri från bakterier. VarioSpeed Plus är en funktion som gör att du kan korta ner disktiden med upp till 66 % och ändå få ett bra resultat. Maskinen är försedd med AquaStop vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att den ska orsaka vattenskador.

  Funktioner betyg 7/10

  Design - tio års rostskyddsgaranti

  Denna diskmaskin har en luckspärr som gör att den inte kan öppnas av misstag under ett program. Det kan vara bra om det finns barn i familjen. Maskinens innandöme är gediget. Bosch ger dig tio års garanti mot invärtes rost. Utseendemässigt är det en helt ordinär, vit, diskmaskin.

  Design betyg 7/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 3 419 kronor. Vi tycker att detta är en prisvärd maskin som diskar lika torrt och rent som maskiner som kostar ett par tusen kronor mer.

  Betyg 9/10

  Fördelar:

  • Bra pris i förhållande till diskförmåga och funktioner
  • Bosch har fina garantier

  Nackdelar:

  • Har bara plats för 12 kuvert
  • Något hög ljudnivå

  Köp hos Tretti
  Electrolux ESF5545LOW

  https://www.electrolux.se/kitchen/dishwashing/dishwashers/free-standing-dishwasher/esf5545low2/

  Att som svensk välja vitvaror från vårt svenska märke Electrolux har den fördelen att det är lätt att få tag på reservdelar och tekniker som kan reparera den. Electrolux är sedan lång tid tillbaka känt för diskmaskiner som kan konkurrera på högsta nivå. Detta är en ny modell med riktigt avancerade funktioner och ett fullt rimligt pris. Bästa tänkbara miljöklass, dessutom!  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 596x600x818 mm
  • Antal kuvert: 13 st
  • Energiklass: A+++
  • Ljudnivå: 44 dB
  • Design: Underbyggd modell, vit
  • Betyg: 8/10

  Diskförmåga - något långsam

  Du kan välja mellan sex program och fyra olika temperaturer. Disktiden är under ett standardprogram omkring 240 minuter vilket inte är “bäst i test” men du kan minska tidsåtgången med hälften genom att använda Time Manager funktionen. Eller använda snabbprogrammet - då är det klart på 30 minuter. Det här är en maskin som diskar skinande rent, bland annat tack vare smarta funktioner som vi ska återkomma till.

  Diskförmåga betyg 7/10

  Mått och inredning - flexibel inredning

  Detta är en rymlig maskin som har plats för 13 kuvert. Bredden är 596 mm, den är 600 mm djup och höjden kan justeras mellan 818-878 mm. Det gör att du slipper att få en glipa mellan toppen på maskinen och diskbänken eller bänkskivan ovanför den. Modellen har två justerbara korgar för bestick och andra mindre föremål som ska diskas.

  Mått och inredning betyg 9/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - energiklass A+++!

  Electrolux ESF5545LOW är försedd med vad Electrolux kallar för AirDry-teknologi. Det bygger på att ett naturligt luftflöde avslutar torkningen genom att luckan automatiskt öppnas med 10 cm. Det är riktigt fiffigt och innebär att maskinen drar mindre energi. Det är en av förklaringarna till att maskinen har energiklass A+++. Den totala energiförbrukningen under ett helt år uppges vara 234 kWh och vattenförbrukning uppskattas till 2 775 liter. Det här är dessutom en relativt tyst maskin med sina 44 dB.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 10/10

  Funktioner - skyddar din glas

  Det är vanligt att diskmaskiner har särskilda program för känsligt gods, till exempel vinglas. Här har Electrolux tagit det hela ett steg längre! Med SoftSpike gummistöd kan dina glas stå upprätt under diskningen och det minimerar risken för att de skadas. Electrolux ESF5545LOW är utrustad med en sensor som känner av hur smutsig disken är och anpassar diskningen utifrån det. Här får du även tillgång till vanliga funktioner som AquaStop, avhärdare och startfördröjning.

  Funktioner betyg 8/10

  Design - välbyggd!

  Diskmaskiner från svenska Electrolux är kända för att ha bra byggkvalitet och denna modell är inget undantag. Modellen är vit och har inga onödiga detaljer på luckan. Den passar väl in i ett stilrent skandinaviskt hem. Den har en display som bland annat visar hur lång tid som återstår innan ett diskprogram är klart. Trumman är gjord av rostfritt stål och ger ett väldigt solitt intryck.

  Design betyg 8/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 4 259 kronor. Vi tycker att denna maskin kostar ungefär vad man kan förvänta sig av diskmaskin som har de funktioner och den kapacitet som den bjuder på.

  Pris betyg 8/10

  Fördelar:

  • Energiklass A+++
  • Flexibel inredning
  • Bra skydd för dina vinglas

  Nackdelar:

  • Diskar lite långsamt i standardläget
  • Det finns jämförbara maskiner som ligger något lägre i pris

  Köp hos Tretti
  Bosch SMU46CB01S

  https://test-diskmaskin.se/bosch-smu46cb01s/

  https://www.bosch-home.se/produktlista/diskmaskiner/underbyggda-och-integrerade-diskmaskiner/diskmaskiner-60-cm-bredd/SMU46CB01S

  Det här är en snygg maskin från Bosch i rostfritt stål som kom ut på marknaden 2017 och den har testats flera gånger och bland annat utsetts till ett bra köp enligt Råd & Rön. Den kostar lite mer än Bosch SMU46AW01S men då får du också lite extra kvalitetskänsla på köpet.  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 598x550x815 mm
  • Antal kuvert: 13 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 46 dB
  • Design:Underbyggd modell, rostfritt stål
  • Betyg: 7,5/10

  Diskförmåga - pålitlig torkning

  Bosch SMU46CB01S har sju temperaturlägen och sex olika diskprogram. Funktionen ExtraDry hjälper dig med torkning av svårtorkad disk. En diskning med standardprogrammet tar 210 minuter vilket är normalt men du kan också välja ett snabbprogram om disken inte är särskilt smutsig. Att diska med den här modellen ger dig stor frihet eftersom du först väljer program och sedan kan modifiera det med funktionerna ExtraDry, VarioSpeed och HygienPlus. Om du vill göra avancerade inställningar kan maskinen själv, via sina sensorer, göra valet åt dig.

  Diskförmåga betyg 7/10

  Mått och inredning - plats för höga fat

  Modellen har plats för 13 kuvert med bestickkorg samt en justerbar överkorg som ger plats för till exempel höga fat. Du kan helt enkelt, i ovanligt hög grad, anpassa maskinens inredning utifrån vad du vill diska. Bredden är 598 mm och djupet är 550 mm. Höjden kan du själv ställa in, 815-875 mm är möjligt.

  Mått och inredning betyg 8/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - känsliga sensorer

  Bosch SMU46CB01S drar 262 kWh och 2 660 liter vatten på ett år vid normal användning. Det ger dig driftskostnader på strax över 200 kronor. Modellen har miljöklass A++ och du får räkna med en ljudnivå på omkring 46 dB under ett diskprogram. Den här diskmaskinen har sensorer som läser av hur tung och smutsig disken är. På så vis behöver den inte använda mer energi eller vatten än vad som är nödvändigt.

  Miiljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 7/10

  Funktioner - bra på kalkavlagringar

  Bosch älskar funktioner! De har en särskild teknologi för att dämpa ljud som de kallar SilencePlus. Det är dock värt att notera att det finns konkurrenter som inte satt ett särskilt namn på sin ljuddämpning men som ändå är tystare än Bosch SMU46CB01S.

  Den här maskinen är också utrustad med funktioner som verkligen gör skillnad! Till exempel ett specialprogram för dig som vill få bort kalkavlagringar från disken, kanske efter det att du länge använt en sämre diskmaskin. Bosch SMU46CB01S är även utrustad med startfördröjning, barnlås, avhärdare och vattenskydd (AquaStop). Den har även en automatisk doseringsassistent. En indikator visar när du behöver fylla på med salt eller sköljmedel.

  Funktioner betyg 7/10

  Design - stilren design

  Har du ett ljust kök kommer den här modellen att väcka uppmärksamhet i sitt mörka men sobra utförande. Om en maskin tar plats på det här viset så vill man att den ska vara snygg och det är Bosch SMU46CB01S. Även trumman och detaljer du inte ser håller den höga kvalitet vi kommit att förvänta oss från Bosch.

  Design betyg 8/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 4 897 kronor. Priset tycker vi känns rimligt utifrån vad den här gediget byggda diskmaskinen från Bosch presterar.

  Pris betyg 7/10

  Fördelar:

  • Snygg!
  • Har alla de funktioner man kan förvänta sig av en modern kvalitetsdiskamaskin 2019

  Nackdelar:

  • Varken snabbast eller tystast i testet
  • Relativt högt pris

  Köp hos Tretti
  Bosch SMU46CW01S (Vit)

  https://www.bosch-home.se/produktlista/diskmaskiner/underbyggda-och-integrerade-diskmaskiner/diskmaskiner-60-cm-bredd/SMU46CW01S

  Bosch har flera diskmaskiner i ungefär samma storlek och som ligger nära varandra i pris och prestanda. Den här har utsetts till ett bra köp i ett test som Råd & Rön gjorde 2017 men konkurrerar nu med flera nyare modeller från både Bosch och andra företag. Den står sig dock fortfarande riktigt bra i konkurrensen, tycker vi. Vi hoppas dock att den kommer att gå ner lite mer i pris, med tanke på att Bosch nu pushar för nyare modeller.


  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 598x573x815 mm
  • Antal kuvert: 13 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 46 dB
  • Design: Underbyggd modell, vit
  • Betyg: 7/10

  Diskförmåga - rädd om ömtåliga glas

  Sju torkprogram och sex diskprogram får du tillgång till med den här modellen. Du kan till exempel rengöra ömtåliga glas utan att behöva vara orolig för att de ska repas. Funktionen ExtraDry boostar torkförmågan vid behov. En standarddiskning tar 210 minuter men som vanligt när det gäller Bosch kan du, genom att göra olika inställningar, diska betydligt snabbare än så. Oftast utan att det blir någon större skillnad avseende hur torr och ren disken är efter avslutat program.

  Diskförmåga betyg 7/10

  Mått och inredning - ergonomisk!

  Bosch SMU46CW01S har plats för 13 kuvert med bestickkorg och en överkorg som enkelt kan justeras på höjden så att du, vid behov, får plats med skrymmande disk under den. Handhavandet är väldigt smidigt och det känns som att Bosch har tänkt på alla tänkbara ergonomiska aspekter. Modellen är 598 mm bred, 573 mm djup och mäter 815-875 mm på höjden.

  Mått och inredning betyg 8/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - genomsnittlig prestanda

  Med funktionen VarioSpeed Plus kan du korta ner disktiden med mer än hälften och samtidigt diska mer miljövänligt. Vid normal användning drar denna diskmaskin 2 660 liter vatten och 262 kWh på ett år. Miljöklassen är A++. Ljudnivån ligger på 46 decibel och den upplevs inte som bullrig trots att det finns tystare maskiner i testet.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 7/10

  Funktioner - extra bra för barnfamiljer

  Den kanske viktigaste finessen som Bosch SMU46CW01S kan stoltsera med är dess sensorer som läser av hur mycket disk du har i maskinen och hur smutsig den är. Själva diskningen anpassas sedan utifrån det. Funktionen HygienPlus uppskattas av många barnfamiljer eftersom den innebär att du kan döda bakterier på till exempel nappflaskor genom att maskinen kör extra intensivt under tio minuter på högsta värme. Precis som när det gäller andra diskmaskiner från Bosch har Bosch SMU46CW01S vattenskydd (AquaStop), startfördröjning och avhärdare.

  Funktioner betyg 7/10

  Design - bra display

  Vitvaror från Bosch brukar alltid vara eleganta och ha en tydlig display med mycket information. Det gäller även denna diskmaskin. Det finns en luckspärr som gör att maskinen inte kan öppnas av misstag under ett pågående program. Den är med andra ord barnsäker. Många förknippar Bosch med luckor i rostfritt stål men här är utförandet något enklare.

  Design betyg 7/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 4 538 kronor. Priset är helt okej med tanke på vad maskinen levererar. Det faktum är den är från 2017 tycker vi gör att den skulle kunna ligga några hundralappar lägre.

  Pris betyg 6/10

  Fördelar:

  • Massor av funktioner som låter dig diska på många sätt
  • Enkelt och ergonomiskt handhavande

  Nackdelar:

  • Det finns nyare maskiner i testet som presterar bättre
  • Kan vara på väg att försvinna från marknaden

  Köp hos Tretti
  Siemens SX736X03FE

  https://www.siemens-home.bsh-group.com/se/produktlista/SX736X03FE

  Siemens är ett tyskt kvalitetsmärke med långa anor. De räknas som Europas största teknikföretag och de har alltid varit stora på diskmaskiner. När Siemens och Bosch har maskiner i samma tester brukar det handla om “giganternas kamp”. Det här är en av de dyrare modellerna i testet men den ligger också riktigt bra till avseende design och prestanda! Siemens SX736X03FE är helt integrerad och rymmer hela 14 kuvert.

  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 598x550x865 mm. Notera höjden.
  • Antal kuvert: 14 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 46 dB
  • Design: Helintegrerad modell. Döljs bakom lucka.
  • Betyg: 9/10

  Diskförmåga - smart autofunktion

  Siemens SX736X03FE har sex olika diskprogram och sex temperaturlägen. Du kan välja ett särskilt program för ömtålig disk - till exempel glas. Om du inte vill behöva fundera på vilket diskprogram du ska använda så fungerar auto programmet utmärkt. Motorn i maskinen är stark och tålig. Standardprogrammet tar 210 min att genomföra. Disken är helt torr när det är klart!

  Diskförmåga betyg 8/10

  Mått och inredning - plats för hela 14 kuvert!

  Modellen är 598 mm bred, 550 mm djup och regleras på höjden så att den kan bli från 865 till 925 mm hög. Det innebär att den är något högre än en genomsnittlig maskin i det här testet. Den här modellen är ovanligt utrymmeseffektiv och har flexibel inredning. De extra centimetrarna utnyttjas alltså på ett bra sätt. Du kan få plats med upp till 14 kuvert. Siemens SX736X03FE jobbar med en ljudnivå på upp till 46 dB.

  Mått och inredning betyg 10/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - miljövänlig vid full last

  Siemens SX736X03FE drar 2 660 liter vatten och 266 kWh/år vid genomsnittlig användning. Energiklassen är A++. Något som är riktigt bra, i ett miljöperspektiv, är att du får plats med mer disk i denna maskin än vad du får i de flesta konkurrenter i samma breddstandard. Du kan alltså diska mer men utan att göra av med så mycket mer energi.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 7/10

  Funktioner - packad med funktioner

  Siemens SX736X03FE har utrustats med sensorer som gör så att maskinens autoprogram diskar rent och effektivt oavsett hur mycket disk du har och hur smutsig den är. Det finns en särskild zon i maskinen där du kan placera disk som är extra smutsig. Du får även tillgång till alla de standardfunktioner som du kan förvänta dig av en ny och bra diskmaskin. Då tänker vi på funktioner som startfördröjning, avhärdare och AquaStop. En röd ljuspunkt visar när maskinen är igång.

  Funktioner betyg 8/10

  Design - helintegrerad snygging

  Detta är en helintegrerad maskin vilket är perfekt för dig som vill ha ett enhetligt kök. Displayen är smart placerad på diskmaskinens överkant. Maskinen placeras sedan bakom samma typ av lucka som du har i resten av köket. Maskinens innerdel är av mycket hög kvalitet och Siemens bjuder på 10 års rostskyddsgaranti! Dörren är barnsäker.

  Design betyg 9/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 5 105 kronor. Det är ett riktigt bra pris för en helintegrerad diskmaskin av hög klass med plats för 14 kuvert.

  Pris betyg 9/10

  Fördelar:

  • Rymmer hela 14 kuvert tack vare genomtänkt inredning
  • Bra pris jämfört med andra helintegrerade maskiner

  Nackdelar:

  • Något högre än de flesta maskiner i testet

  Bosch SMV68MD02E

  https://www.bosch-home.com/za/products-list/dishwashers/builtindishwashers/bidishwasherswith60cmwidth/SMV68MD02E#tab2

  Bosch SMV68MD02E är en rymlig och väldisponerad diskmaskin som är avsedd för inbyggnad. Den kostar en hel del pengar men har också ett utseende och funktioner (till exempel hela 8 diskprogram) som gör att den platsar i ett påkostat kök. Om du gillar Bosch och inte behöver bry dig om priset kan detta vara ett bra val. Kolla dock in testets andra integerade modeller innan du bestämmer dig.

  • Diskprogram: 8 st
  • Storlek: 598x550x815
  • Antal kuvert: 14 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 42 dB
  • Design: Helintegrerad modell, döljs bakom skåpslucka.
  • Betyg: 7,5/10

  Diskförmåga - i topp med åtta diskprogram

  Bosch SMV68MD02E har sju temperaturlägen och hela åtta diskprogram. Bland annat ett särskilt program för ömtåliga glas och ett extra tyst program. Funktionen VarioSpeed Plus innebär att du kan korta ner disktiden rejält. Ett bra val om disken inte är väldigt smutsig. Värmeelementet är väldimensionerat och det ger maskinen god torkförmåga.

  Diskförmåga betyg 9/10

  Mått och inredning - mycket rymlig

  Maskinen har breddstandarden 60 cm, som de flesta integrerade och fristående diskmaskiner har. Mer exakt är den 598 mm bred. Djupet är 550 mm. Höjdledes kan maskinen justeras så att den är mellan 815 och 875 mm. I och med det bör den kunna passa in i de flesta kök. Du får plats med 14 kuvert i en Bosch SMV68MD02E. Den är alltså rymligare invändigt än de flesta maskinerna i testet och det kan vara betydelsefullt i ett större hushåll. Inredningen bygger på konceptet VarioFlex som innebär att du kan anpassa den utifrån vad du behöver diska.

  Mått och inredning betyg 10/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - extra tyst

  Maskinen drar 266 kWh och 2 660 liter vatten på ett år vid normal diskning. Energiklassen är A++. Bosch SMV68MD02E har ett extra tyst diskprogram under vilket ljudnivån inte överstiger 42 dB. Det innebär att detta är en väldigt tyst maskin och det är något många uppskattar. Du kan utan problem prata i telefon i köket medan diskmaskinen gör sitt jobb. Eller somna i ett intilliggande sovrum.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 8/10

  Funktioner - alla funktioner du kan förvänta dig

  Maskinen har en värmeväxlare vilket innebär att disken inte utsätts för alltför stora temperaturskillnader. En sensor läser av hur smutsig disken är och mängden sköljvatten anpassas utifrån det. HygienePlus är en funktion som innebär att till exempel nappflaskor kan steriliseras. Modellen har också fördröjd start och AquaStop. Det är förvisso bra funktioner men ingen större skillnad mot betydligt billigare maskiner från Bosch och andra tillverkare.

  Funktioner betyg 8/10

  Design - sofistikerad lucka

  Denna modell byggs in i ett köksskåp och kommer därmed att vara osynlig när den inte används. Det är enligt många den bästa lösningen i ett lite mer påkostat kök. Luckan saknar handtag och glider upp automatiskt bara du ger den ett litet tryck. Mycket stilfullt! Bosch ger dig tio års rostskyddsgaranti och livstidsgaranti mot vattenskador orsakade av maskinen. Designen osar med andra ord kvalitet.

  Design betyg 9/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 8 790 kronor. Integrerade maskiner brukar kunna kosta lite mer än vanliga underbyggda diskmaskiner. Vi tycker dock att den här maskinen är lite väl dyr med tanke på att du kan få tillgång till nästan samma funktioner och kapacitet i en maskin för halva priset. Den här modellen är till för dig som vill åt ett utseende som passar perfekt i ditt kök, kosta vad det kosta vill!

  Pris betyg 6/10

  Fördelar:

  • Extra tyst läge för dig som inte vill störas av maskinen
  • Snyggt och gediget utförande
  • Extra många diskprogram

  Nackdelar:

  • För dyr jämfört med andra helintegrerade maskiner i testet

  Bosch SMU46CI01S (Rostfri)

  https://www.bosch-home.se/produktlista/diskmaskiner/underbyggda-och-integrerade-diskmaskiner/diskmaskiner-60-cm-bredd/SMU46CI01S

  Bosch är kända för att göra eleganta diskmaskiner (och andra vitvaror) i skinande rostfritt stål som är lätt att rengöra. Om du söker en effektiv diskmaskin som är snygg och tar plats i köket på ett bra sätt är detta en modell värd din uppmärksamhet. Här har Bosch än en gång gjort vad de är bra på! Detta är en diskmaskin för underbyggnad som vi kan rekommendera.

  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 598x573x815 mm
  • Antal kuvert: 13 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 46 dB
  • Design: Underbyggd modell i rostfritt stål
  • Betyg: 8/10

  Diskförmåga - diskar försiktigt

  Här får du sju temperaturlägen och sex diskprogram vilket är standard när det gäller diskmaskiner från Bosch. En liten finess är att du även kan välja vilken temperatur du ska ha under autoprogrammet. Precis som de flesta moderna diskmaskiner har Bosch SMU46CI01S ett särskilt program för glas som du vill diska extra försiktigt. En vanlig diskning tar omkring 210 minuter men du kan också diska betydligt snabbare än så genom att välja olika inställningar.

  Diskförmåga betyg 8/10

  Mått och inredning - justerbar överkorg

  Bosch SMU46CI01S är 598 mm bred, 573 cm djup och höjden kan justeras från 815-875 mm. Modellen har en vanlig bestickkorg och en korg som kan justeras i höjdled. Det är bra om du till exempel behöver diska fat eller något annat som tar extra mycket plats på höjden. Du får plats med 13 kuvert vilket brukar vara tillräckligt för ett hushåll med fyra personer.

  Mått och inredning betyg 8/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - bra ekoprogram

  Modellen drar 2 660 liter vatten och 262 kWh om året i ett normalt hushåll. Det är inte mycket som skiljer moderna diskmaskiner i samma storlek från varandra avseende detta. De flesta modeller har, precis som Bosch SMU46CI01S, miljöklass A++. Du kan välja att aktivera en funktion som innebär att maskinen diskar snabbare och använder mindre vatten. Mer miljövänligt med andra ord.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 7/10

  Funktioner - avancerade sensorer

  Den här maskinen har sensorer som gör att du nästan alltid når ett bra resultat med autoprogrammet. Sensorerna räknar helt enkelt ut hur det ska diskas utifrån hur mycket disk du har och hur smutsig den är. Bosch SMU46CI01S ger dig möjlighet till startfördröjning, luckan har ett barnlås och precis som du kan förvänta dig av en modern diskmaskin finns det en avhärdare och ett vattenskydd (AquaStop) som innebär att du inte behöver oroa dig för att maskinen ska läcka och orsaka vattenskador. Alla maskiner från Bosch i det här testet ger dig möjlighet att aktivera funktionen HygienePlus som innebär att bakterier dödas med hjälp av ånga och extra hög temperatur.

  Funktioner betyg 8/10

  Design - snygg i rostfritt

  Bosch SMU46CI01S är avsedd för underbyggnad och är i rostfritt utförande. Gillar du elegant och påkostad industrikänsla i köket är denna modell helt rätt för dig. Även invändigt är den mycket gedigen och du får generösa garantier från tillverkaren.

  Design betyg 8/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 4 995 kronor. Vi tycker priset är bra med tanke på funktionerna och utförandet. Man kan till och med hävda att Bosch SMU46CI01S ser dyrare ut än vad prislappen visar.

  Pris betyg 8/10

  Fördelar:

  • Hög byggkvalitet och en riktigt snygg diskmaskin!
  • Funktioner och diskprogram för alla behov (detta gäller samtliga modeller från Bosch).

  Nackdelar:

  • Rostfritt utförande passar inte in i alla kök

  Cylinda DM 3105 (Vit)

  https://www.cylinda.se/produkt/kok/diskmaskiner/9200709

  Cylinda är ett varumärke som ägs av svenska Asko Appliances AB. De är erkänt duktiga på diskmaskiner och Cylinda DM 3105 är en spännande modell för dig som söker en diskmaskin i behändigt format till ett väldigt vettigt pris. Det är dock tyvärr inte ett val för dig som är mån om att maskinen ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Notera att det är breddstandarden 45 centimeter här och att maskinen inte rymmer lika många kuvert som en fullstor modell.

  • Diskprogram: 7 st
  • Storlek: 447x590x820 mm
  • Antal kuvert: 10 st
  • Energiklass: A+
  • Ljudnivå: 49 dB
  • Design: Underbyggd modell i vitt. Bredstandard 45 cm.
  • Betyg: 7,5/10

  Diskförmåga - hela sju diskprogram

  Cylinda DM 3105 har sju diskprogram. Du kan till exempel välja intensivdisk i 70°C eller ett särskilt program för tillfällen då du bara har en halvfull maskin. Däremot saknas ett autoprogram. Referensprogrammet tar 205 min, vilket är ganska snabbt. Har du mer bråttom än så finns det dessutom ett snabbdiskprogram.

  Diskförmåga Betyg 7/10

  Mått och inredning - lättplacerad

  Den här maskinen har breddstandard 45 centimeter och har plats för tio kuvert. För att vara exakt är den 447 mm bred, 590 mm djup och den har en justerbar höjd. Välj från 820 till 920 mm. Modellen har 4 uppfällbara hyllor för koppar, men saknar höj- och sänkbar överkorg.

  Mått och inredning betyg 7/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - gör av med mycket vatten

  Modellen gör av med 237 kWh och 2 940 liter vatten om året vid normal användning. Det är mer vatten än vanligt trots att maskinen är mindre. Det finns dock ett ekodisk program och om du använder det till vardags blir miljöpåverkan mindre. Maskinen är också något mer högljudd än de flesta diskmaskiner i testet med sina 49 decibel. Miljöklassen är A+ vilket inte är bra i det här startfältet där ett par maskiner når upp till full poäng; A+++!

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 6/10

  Funktioner - barnsäker lucka

  Cylinda har utrustat den här maskinen med startfördröjning, barnsäker lucka, avhärdare och vattenskydd (AquaStop). Det finns en grumlighetssensor som mäter mängden smutspartiklar i sköljvattnet och anpassar vattenmängden utifrån det. På det stora hela är detta dock inte en maskin för dig för dig som vill ha så många och så avancerade funktioner som möjligt.

  Funktioner betyg 6/10

  Design - stilren

  Cylinda DM 3105 är vit och gjord i ett smutsavvisande material som är lätt att torka av. Displayen är stor och tydlig. Fötterna kan justeras mer än vanligt vilket ger dig större möjligheter att på ett snyggt sätt fylla det för maskinen avsedda utrymmet.

  Design betyg 7/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 3 416 kronor. Diskmaskiner med denna breddstandard är dyrare än bredare maskiner om man ser till vad du får betala i relation till hur mycket du får plats med. Det får man helt enkelt räkna med. Vi skulle dock inte säga att Cylinda DM 3105 är för dyr jämfört med de maskiner som den primärt konkurrerar med.

  Pris betyg 7/10

  Fördelar:

  • Lättplacerad i och med sitt nätta format
  • Fötterna är mer justerbara än vanligt

  Nackdelar:

  • Överkorgen kan inte justeras
  • Saknar autoprogram
  • Något högljudd
  • Miljöklassen är bara A+ på grund av hög vattenförbrukning

  Electrolux ESL5355LO

  https://www.electrolux.pl/kitchen/dishwashing/dishwashers/built-in-dishwasher/esl5355lo/

  Det här är en integrerad diskmaskin från svenska Electrolux som rosat marknaden sedan den lanserades, vintern 2018. Modellen är ett mycket bra alternativ för dig som bryr dig om såväl miljöpåverkan som hur det ser ut i ditt kök. Diskmaskinen monteras i ett skåp så att den smälter in perfekt i din köksinredning. Det är även en av testets tystaste maskiner.

  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 596x550x818 mm
  • Antal kuvert: 13 st
  • Energiklass: A+++
  • Ljudnivå: 44 dB
  • Design: Integrerad modell som döljs bakom en skåpslucka
  • Betyg: 9,5/10

  Diskförmåga - diskar något långsamt

  Electrolux ESL5355LO har sex temperaturlägen och sex diskprogram. Standardprogrammet tar 237 minuter vilket är något långt. Du kan dock, med hjälp av Time Manager funktionen, minska disktiden till hälften och ändå få ett bra resultat så länge det inte handlar om väldigt smutsig disk.

  Diskförmåga betyg 7/10

  Mått och inredning - skyddar dina glas

  Det här är en diskmaskin med plats för 13 kuvert och som har justerbar diskkorg och “plastfötter” som skyddar dina glas. Electrolux ESL5355LO är 596 mm bred, 550 mm djup och 818 mm hög. Modellen är med andra ord relativt låg vilket gör den lättare att få plats med.

  Mått och inredning betyg 8/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - bra miljöval

  Modellen beräknas göra av med 234 kWh och 2 775 liter vatten på ett år. Den har miljöklass A+++ vilket gör den till en av de mest miljövänliga modellerna i testet. Ljudnivån uppges vara 44 dB vilket är riktigt lågt. Det tyder i sin tur på gedigen konstruktion. Electrolux AirDry teknologi innebär att torkningen avslutas med luckan på glänt vilket ger ett naturligt luftflöde.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 10/10

  Funktioner - avancerad display

  Överkorgen är försedd med Soft Spikes. Det är en lösning som Electrolux använder för att skydda muggar och glas från att tippa omkull under ett pågående program. Här får du också startfördröjning så att du kan diska när du inte befinner dig i köket. Avhärdare ingår givetvis, liksom AquaStop. Diskmaskinen är försedd med en ovanligt avancerad display där du bland annat kan se hur lång tid som återstår av ett program och den har en diskret ljuspunkt som visar att maskinen är igång. Vatten- och energiförbrukningen anpassas automatiskt utifrån hur smutsigt godset är och hur mycket disk det finns i maskinen.

  Funktioner betyg 8/10

  Design - gedigen kvalitetsprodukt

  Detta är en kvalitetsprodukt gjord för att hålla länge. Modellen är integrerad och kommer alltså vara dold bakom en skåpslucka i ditt kök. Det är en lösning vi rekommenderar om du vill ha ett enhetligt utseende. Det innebär att displayen och knapparna sitter på luckans överkant. Luckan är av modellen “sliding door” och den öppnar sig bara du ger den ett lätt tryck.

  Design betyg 9/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 4 239 kronor. Electrolux ESL5355LO tycker vi är testets verkliga fynd! Söker du en integrerad diskmaskin med den här breddstandarden och har möjlighet att köpa den till detta pris så är det egentligen bara att slå till.

  Pris betyg 10/10

  Fördelar:

  • Väldigt prisvärd om du är ute efter en diskmaskin att ha bakom en skåpslucka
  • Högsta miljöbetyg, bland annat tack vare innovativ torkteknik

  Nackdelar:

  • Diskar relativt långsamt i standardprogrammet

  Electrolux ESF4511LOW (Vit)

  https://www.electrolux.ru/kitchen/dishwashing/dishwashers/free-standing-slimline-dishwasher/esf9421low/

  Det här är en riktigt bra modell för dig som tycker att en bänkdiskmaskin är i minsta laget men som heller inte behöver all den diskkapacitet du får med en fullstor diskmaskin. Vi hade dock gärna sett att den varit lite mer vatten- och energisnål och att den haft en lägre ljudnivå. Electrolux har ju, med andra maskiner som figurerar i detta test, visat att de har den kompetensen. Detta är dock en förhållandevis billig maskin!

  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 446x450x818 mm
  • Antal kuvert: 9 st
  • Energiklass: A+
  • Ljudnivå: 49 dB
  • Design: Underbyggd modell i vitt. Breddstandard 45 cm.
  • Betyg: 7/10

  Diskförmåga - långsam i standardläget

  Electrolux ESF4511LOW är utrustad med dubbla överlappande spolarmar som gör så att disken blir lika ren, oavsett var i maskinen den är placerad. Du kan välja mellan sex diskprogram och sex temperaturlägen. Det finns ett bra autoläge om du vill slippa fundera över hur du ska diska.

  Ett standardprogram tar 245 min vilket är ganska lång tid men du har möjlighet att välja program som gör ett bra jobb, på betydligt kortare tid.

  Diskförmåga betyg 6/10

  Mått och inredning - plats för nio kuvert

  Den här diskmaskinen har fällbara kopphyllor och tallriksstöd vilket innebär att du har möjlighet att anpassa inredningen efter ditt behov. Du får plats med nio kuvert i maskinen som är 446 mm bred, 450 mm djup och 818 mm hög. Det är alltså en modell med nätta mått på både bredden och höjden.

  Mått och inredning betyg 7/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - lite högljudd

  Electrolux ESF4511LOW drar 2 775 liter vatten och 222 kWh om året när maskinen används på ett normalt sätt. Det är lite för mycket med tanke på att maskinen bara rymmer nio kuvert och den kommer inte upp i högre energiklass än A+. Sämst i testet! Ljudnivån kommer upp i 49 dB när maskinen är igång och det är lite högre än alla andra maskiner i testet.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 5/10

  Funktioner - avancerade programval

  Genom funktionen AutoFlex regleras vattenförbrukningen utifrån hur smutsig disk du ställt in i maskinen. Du har också tillgång till funktionen Time Manager som gör så att du kan korta ner programtiden om disken inte är så smutsig. Du har även möjlighet till startfördröjning vilket är extra bra i och med att denna maskin låter lite mer än många andra. Du kan helt enkelt bestämma att inte börja diska förrän du lämnat köket. Du har även tillgång till avhärdare, AquaStop och en bra display som visar hur lång tid som återstår av ett pågående program

  Funktioner betyg 8/10

  Design - smälter väl in i köket

  Designen känns ordinär. Vill du ha en vit maskin som inte tar så mycket uppmärksamhet i ditt kök är detta ett bra val. Luckan är barnsäker och kan alltså inte öppnas under pågående program.

  Betyg 7/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 3 417 kronor. En förnuftigt prissatt maskin där du får den byggkvalitet och de funktioner som du betalar för. Vill du ha en lite mer avancerad diskmaskin måste du alltså gå upp lite i pris.

  Pris betyg 7/10

  Fördelar:

  • Lättplacerad diskmaskin
  • Maskinen är billig

  Nackdelar:

  • Något lång disktid
  • Lite högljudd jämfört med andra maskiner i testet
  • Bara A+ i energiklassning

  Bosch SMU46CI00S (Rostfri)

  https://www.bosch-home.se/produktlista/diskmaskiner/underbyggda-och-integrerade-diskmaskiner/diskmaskiner-60-cm-bredd/SMU46CI00S

  Detta är en snygg och miljövänlig diskmaskin som diskar ganska snabbt och torkar ovanligt effektivt. Ett bra val om du vill ha en prisvärd diskmaskin med avancerade funktioner och den byggkvalitet som Bosch är kända för. Modellen har många positiva användaromdömen online.

  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 598x573x815 mm
  • Antal kuvert: 13 st
  • Energiklass: A+++
  • Ljudnivå: 44 dB
  • Design: Underbyggd modell i rostfritt stål
  • Betyg: 8,5/10

  Diskförmåga - diskar snabbt!

  Bosch SMU46CI00S ger dig sex diskprogram och sju olika temperaturlägen. Standardprogrammet tar 195 minuter att genomföra vilket är ganska snabbt och tyder på att maskinen har en motor och värmeväxlare av hög kvalitet. Modellen är utrustad med antifuktsystemet Zeolith® och maskinen är alltså extra bra på att torka disken. Det är en funktion som framförallt återfinns hos dyrare diskmaskiner.

  Diskförmåga betyg 8/10

  Mått och inredning - höga kastruller får plats

  Bosch SMU46CI00S har plats för 13 kuvert och överkorgen är justerbar i höjdled. Det är en fördel eftersom du då kan få plats med fat och höga kastruller. Bredden är på 598 mm och den är 573 mm djup. Höjden är 815 mm, modellen är alltså relativt låg.

  Mått och inredning betyg 8/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - högsta möjliga energiklass

  Det uppskattas att Bosch SMU46CI00S gör av med 234 kWh och 2 660 liter vatten om året vid normalt bruk. Modellen har energiklass A+++ och det innebär att den, i det avseendet, hör till toppskiktet i det här testet. Det finns ett särskilt ekoprogram du kan använda som ger ett fullgott diskresultat i de flesta fall. Ljudnivån har uppmätts till 44 dB, vilket är bra!

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 10/10

  Funktioner - alla alternativ du behöver

  VarioSpeed Plus innebär att du kan korta ner disktiden med upp till 66 %, du kan aktivera funktionen under ett pågående program med ett enkelt knapptryck. Precis som alla andra maskiner från Bosch i den här prisklassen har denna diskmaskin olika sensorer som mäter hur full maskinen är och om disken fortfarande är smutsig. Givetvis får du även enklare standardfunktioner som avhärdare, AquaStop och startfördröjning.

  Funktioner betyg 8/10

  Design - rostfritt kvalitetsstål

  Detta är en robust och stilig maskin i rostfritt utförande. Luckan är barnsäker och försedd med en display som bland annat ger dig information om hur mycket tid som återstår av ett program. Bosch är känt för sin generösa rostskyddsgaranti som bygger på att de vet med sig att deras diskmaskiner är väldigt gediget konstruerade.

  Design betyg 8/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 6 181 kronor. Detta är alltså en diskmaskin i den högre prisklassen. Du kan få motsvarande funktioner till ett något lägre pris men om du värdesätter utförandet i rostfritt stål tycker vi att priset är motiverat.

  Pris betyg 7,5/10

  Fördelar:

  • Snyggt utförande och gedigen kvalitet
  • Riktigt bra torkförmåga
  • Högsta betyg för miljöpåverkan A+++!

  Nackdelar:

  • En av de dyrare maskinerna i testet

  Bosch SMU46AI01S (Rostfri)

  Den sista modellen från Bosch i detta test är billig men har ungefär samma funktioner som flera av de dyrare diskmaskinerna från företaget. Det är dock inte riktigt samma goda byggkvalitet. De är ändå en modell som ligger riktigt bra till om man ser till testresultat. Det är helt enkelt många som äger och gillar Bosch SMU46AI01S och den har en diskförmåga som är fullt tillräcklig i de flesta hem.

  • Diskprogram: 6 st
  • Storlek: 598x573x815 mm
  • Antal kuvert: 12 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 48 dB
  • Design: Underbyggd modell i rostfritt stål
  • Betyg: 7,5/10

  Diskförmåga - diskar snabbt med rätt inställning

  Med den här modellen kan du välja mellan sex diskprogram och sju olika temperaturlägen, beroende på hur smutsig disk du har. Standardprogrammet tar 210 minuter men det finns inställningar som gör att du kan bli klar med en disk på betydligt mindre tid än så.

  Diskförmåg betyg 7/10

  Mått och inredning - lite snålt om utrymme

  Modellen har plats för 12 kuvert vilket är lite lite för en maskin med breddstandard 60 cm. Du har heller inte samma möjligheter att justera inredningen utifrån vad du diskar. I alla fall inte i lika stor utsträckning som du har när det gäller testets dyrare modeller. Bosch SMU46AI01S är 598 mm bred, 573 mm djup och har en höjd på 815-875 mm.

  Mått och inredning betyg 6/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - standardmaskin

  Den här diskmaskinen förbrukar omkring 258 kWh och 2 660 liter vatten under ett år vid normal användning. Det ger den miljöklass A++. Ett genomsnittligt betyg med andra ord. Ljudvolymen när maskinen är i drift ligger på 48 dB vilket är något högre än normalt.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 7/10

  Funktioner - många användbara tillval

  Det är ingen större skillnad mellan den här diskmaskinen och de dyrare modellerna från Bosch om man ser till de viktigaste funktionerna. Sensorer som läser av disken anpassar bland annat mängden sköljvatten efter vad de visar. Med VarioSpeed Plus kan du diska snabbare med gott resultat. Maskinen är försedd med AquaStop vilket innebär att du aldrig behöver oroa dig för att den ska orsaka vattenskador. Du kan också välja ett särskilt program under vilket maskinen rengör sig själv.

  Funktioner betyg 7/10

  Design - ser dyrare ut än den är

  Modellen är i rostfritt stål och ger ett relativt påkostat intryck trots att den är en av testets billigaste. Luckan är barnsäker och vi tycker att maskinen är riktigt snygg.

  Design betyg 8/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 4 249 kronor. Visst har det sparats in lite för att komma ner i pris, men faktiskt inte på sådant som verkligen saknas. Den här diskmaskinen ger dig allt du behöver för att kunna diska 12 kuvert skinande rent, och miljövänligt.

  Pris betyg 8/10

  Fördelar:

  • Snygg om du gillar rostfritt
  • Mycket prisvärd

  Nackdelar:

  • Medelmåttig om vi ser till funktioner och prestanda
  • Känns inte lika rymlig som flera andra maskiner med samma breddstandard

  Siemens iQ500 (Vit)

  https://www.siemens-home.bsh-group.com/se/produktlista/SN457W03MS

  test-diskmaskin.se

  Siemens iQ500 kostar en hel del i förhållande till de flesta maskinerna i testet men modellen har också något mer avancerade funktioner. Siemens iQ500 kan vara ett alternativ om det är en vit premium modell som du är ute efter och inte behöver tänka så mycket på priset. Det är imponerande att en så stark maskin också är ett riktigt bra miljöval!

  • Diskprogram: 7 st
  • Storlek: 598x550x815 mm
  • Antal kuvert: 14 st
  • Energiklass: A+++
  • Ljudnivå: 44 dB
  • Design: Underbyggd modell i vitt
  • Betyg: 8

  Diskförmåga - extremt bra torkförmåga

  Siemens iQ500 har sju temperaturlägen och sju diskprogram. Ett standardprogram tar 195 minuter vilket gör detta till en förhållandevis snabb maskin. Autoprogrammet är mycket bra och sköter diskningen på ett utmärkt sätt om du inte själv har lust att avgöra vilket program som passar bäst utifrån hur smutsig din disk är. Maskinen har också en riktigt bra motor som anses vara långlivad. Under torkningen tillsätts ett särskilt mineral, Zeolite, som förbättrar resultatet. Det är en av de finesser du får här och som billigare maskiner saknar.

  Diskförmåga betyg 9/10

  Mått och inredning - extra rymlig

  Siemens SN457W05ms (som är modellbeteckningen) har plats för hela 14 kuvert och det innebär att inredningen optimerats med bland annat en sofistikerad bestickkorg som placerats ovanför tallrikstället och som kan höjas och sänkas med ett enkelt tryck. Du får också särskilda hållare till vinglas och behöver inte oroa dig för att de ska skadas under diskningen. Modellen är 598 mm bred, 550 mm djup, höjden kan varieras mellan 815 och 875 mm utifrån höjden på bänken under vilken diskmaskinen placeras.

  Mått och inredning betyg 9/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - bra miljöval

  237 kWh och 2 660 liter vatten går åt på ett år vid normal användning av den här diskmaskinen. Det är bra siffror i relation till maskinens kapacitet och en förklaring till att den fått energiklass A+++. Siemens iQ500 har också ett ekoprogram om du vill diska extra miljövänligt. Ljudnivån uppges vara 44 dB vilket innebär att maskinen är tystare än genomsnittet.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 10/10

  Funktioner - avancerade programval

  Förutom att du kan välja mellan sju diskprogram kan du påverka de enskilda programmen med funktionerna VarioSpeedPlus, IntensivZone, HygienPlus och Shine & Dry. IntensivZone gör så att spoltrycket höjs för underkorgen. Det är bra om du har extra smutsig disk. Det påverkar dock inte disk som du placerat i överkorgen. En annan bra specialfunktion är “machine care” som innebär att maskinen tar hand om sina fett- och kalkavlagringar. Vanliga funktioner som startfördröjning, avhärdare och AquaStop får du också tillgång till när du väljer Siemens iQ500.

  Funktioner betyg 9/10

  Design - kvalitet in i minsta detalj

  Det är inte så att man ser direkt att detta är en dyr maskin men om man gör en lite mer noggrann besiktning ger alla detaljer intryck av att hålla hög kvalitet. Det är en underbyggd modell som bör smälta in bra i ett normalt skandinaviskt kök. Luckan har en mekanisk spärr och kan inte öppnas av misstag under pågående program. Siemens ger dig tio års garanti mot rostskador och det visar att modellen håller hög klass om man ser till byggkvaliteten.

  Design betyg 7/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 7 849 kronor. Det här är en riktigt bra diskmaskin med stor kapacitet. Den är dock något dyr jämfört med konkurrenterna som är på jämförbar nivå i fråga om prestanda.

  Pris betyg 7/10

  Fördelar:

  • Energiklass A+++
  • Plats för 14 kuvert
  • Mycket god torkförmåga

  Nackdelar:

  • Dyrare än flera maskiner med liknande prestanda

  Candy CDP 2D947W

  http://www.candy.se/sv_SE/apparater/tvatt-tork/diskmaskin/-/catalog/18041225/cdp-2d947w-86

  Italienska Candy har skämt bort oss med många snygga kvalitetsdiskmaskiner de senaste åren. Det är helt enkelt ett företag som på allvar kommit in i matchen! Detta är en smal diskmaskin med plats för 9 nio kuvert. Modellen är ett idealisk val för ett mindre kök. Att den är liten märks även på den låga energiförbrukningen. Modellen är relativt ny och det finns inte så många kundomdömen ännu. Däremot har den presterat bra i flera andra tester. Vi är alltså inte ensamma om att gilla den här maskinen!

  • Diskprogram: 7 st
  • Storlek: 445x570x820 mm
  • Antal kuvert: 9 st
  • Energiklass: A++
  • Ljudnivå: 47 dB
  • Design: Underbyggd modell i vitt. Breddstandard 45 cm.
  • Betyg: 7,5/10

  Diskförmåga - många diskprogram

  Du kan välja mellan sju diskprogram och fem olika temperaturlägen upp till 70°C. Kör du snabbprogrammet kan du få riktigt ren disk på under en timme. Den är betydligt snabbare än testets större modeller. Torkförmågan brukar vara bättre ju större värmeelement en maskin har. Candy CDP 2D947W torkar bra trots att det är en liten diskmaskin.

  Diskförmåga betyg 8/10

  Mått och inredning - liten och lättplacerad

  Candy CDP 2D947W har plats för nio kuvert vilket brukar vara lagom i hushåll med tre personer. Den övre korgens höjd kan justeras och det innebär att du kan få plats med mer skrymmande disk om du har behov av det. Diskmaskinen är 820 mm hög och kan justeras till 870 mm om det innebär att den passar ditt utrymme bättre. Den är 445 mm bred och 570 mm djup.

  Mått och inredning betyg 8/10

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - Godkänd energiklass

  Candy CDP 2D947W har vid normal användning en elförbrukning på 193 kWh och den gör då av med ca 2 520 liter vatten. Beräkningen är baserad på att det görs 280 tvättar på ett år. Maskinen är mindre resurskrävande än de andra vi testat men rymmer heller inte lika mycket disk. Energiklassen för maskinen är A++ och den har ett bra ekoprogram som gör riktigt rent. Ljudnivån uppges vara 47 decibel. Det finns tystare maskiner i testet men det handlar inte om skillnader som är så stora att vi bedömer dem som utslagsgivande.

  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer betyg 7/10

  Funktioner - diska med fördröjd start

  Den här diskmaskinen har fördröjd start. Du kan välja att påbörja disken efter upp till 23 timmar. Candy CDP 2D947W är även försedd med AquaStop. En annan praktisk funktion är att det finns en automatisk indikator som visar när det blivit dags att fylla på med disksalt. Det finns dock maskiner i testet med fler och mer avancerade funktioner.

  Funktioner betyg 6/10

  Design - passar in i de flesta kök

  Detta är en diskret maskin som inte kommer att stjäla uppmärksamhet i köket. Precis som många vill ha det. Har du bara ett lämpligt utrymme i köket för en diskmaskin av den här storleken kommer den att smälta in perfekt.

  Design betyg 7/10

  Pris

  Billigast pris ligger på 3 495 kronor. Det innebär att maskinen är billig jämfört med många andra i testet, och det ska den vara med tanke på den har plats för mindre disk. Vi anser ändå att du får riktigt mycket för pengarna om du väljer Candy CDP 2D947W.

  Pris betyg 8/10

  Fördelar:

  • Bra val om du vill ha en diskmaskin som inte tar upp för mycket plats i köket
  • Diskar riktigt snabbt
  • God torkeffekt med tanke på storleken
  • En av de billigaste maskinerna i testet

  Nackdelar:

  • Har bara plats för nio kuvert
  • Något mindre avancerade funktioner än andra maskiner vi testat


  Diskmaskiner

  Helautomatiska diskmaskiner har varit vanliga i Sverige sedan 1960-talet. Det finns idag flera olika typer av diskmaskiner och även olika prisklasser.

  En diskmaskin kan vara avsedd för underbyggnad, för placering på en bänk eller så är den tänkt att vara helt integrerad i köksinredningen och dold av en skåpslucka. Här har vi valt att inte testa bänkdismaskiner då de ofta är för små för en vanlig familj. Vi behandlar dem i ett annat test för enbart bänkdiskmaskiner. Du hittar dock både diskmaskiner av typen underbyggd och integrerade modeller bland dem vi testar här.

  Vi har också valt att inkludera två olika breddstandarder, 45 respektive 60 centimeter. Formatet 45 centimeter är perfekt dig som har ett litet kök eller ett litet hushåll men som ändå tycker att en bänkdiskmaskin är för liten invändigt eller kanske för skrymmande i och med att den inte har en självklar plats.

  En diskmaskin med breddstandarden 60 centimeter är vad man skulle kalla för standard i svenska hem. Konkurrensen är mycket stor i detta segment och det är bra för dig som konsument eftersom priserna pressas nedåt. Maskiner som inte håller måttet försvinner snabbt från marknaden.  För vem passar maskinerna i testet?

  Vi har jämfört helt vanliga diskmaskiner. Av det följer att de passar i helt vanliga hushåll. Visst kan man diska för hand, men faktum är att en diskmaskin håller i många år trots att de bara kostar några tusenlappar i inköp. Driftskostnaderna är nästan försumbara nu för tiden. Räkna med några hundralappar om året för el och vatten. Det kan till och med vara så att det är dyrare att diska för hand! Det går nämligen åt mer vatten då. Vatten som du dessutom kanske betalar för att värma upp.

  Att det är bekvämt att låta en maskin ta hand om disken behöver vi kanske inte ens säga utan det är ganska självklart. En stor skillnad som alla inte tänker på är att odiskat gods inte tar upp lika mycket plats i köket när du allt eftersom ställer in det i maskinen. Det blir helt enkelt enklare att hålla ordning i ett kök där det finns en diskmaskin.  Golvstående diskmaskin eller bänkdiskmaskin?

  En bänkdiskmaskin är oftast något av en kompromisslösning. Den ställs på en yta som egentligen är avsedd för något annat och den rymmer ofta mindre än hälften av vad du får plats med i en ordentlig, golvstående modell. De diskmaskiner vi skriver om i de här testet har sin naturliga plats i de flesta kök och det är enkelt att ansluta dem till el, vatten och avlopp. Ett modernt kök har helt enkelt planerats på ett sådant sätt att det finns plats för en diskmaskin med breddstandard 60 cm, eller mindre.

  Med en större maskin behöver du inte diska flera gånger för att ta hand om allt efter en brakmiddag. Vanliga diskmaskiner har större värmeelement och disken blir i och med det torrare. Däremot tar det längre tid att diska när du har mer gods i maskinen och en smidig bänkdiskmaskin kan diska rent snabbare. Sen ska du heller inte köpa en större maskin än du behöver. Maskinerna i det här testet kan sägas vara lagom för ett hushåll på 3-5 personer.  Vilka egenskaper är viktiga vid köp av diskmaskin?


  I denna guide har vi bedömt diskmaskinerna vi testat utifrån följande kriterier:

  • Diskförmåga
  • Mått och inredning
  • Miljöpåverkan och tekniska specifikationer
  • Funktioner
  • Design
  • Pris

  Disk- och torkförmåga

  Att en diskmaskin är bra på att göra rent och torka disken efteråt är naturligtvis helt grundläggande. Faktum är att alla maskiner i testet är så pass bra i detta avseende att man kan ta det för givet. Det som däremot kan skilja lite mellan modellerna är hur snabbt de diskar och hur bra resultatet blir när du väljer just ett snabbt program. Maskinerna har olika antal program och temperaturlägen. Ett par av maskinerna i testet är byggda på ett sätt som ger dem lite bättre torkförmåga.


  Mått och inredning

  Innan du köper en diskmaskin är det viktigt att du har koll på hur stort utrymme du har till ditt förfogande där du tänkt placera den, så att maskinen verkligen får plats. Exakta mått är extra viktigt när det gäller integrerade maskiner som du tänkt gömma bakom en skåpslucka. Hur maskinerna ser ut invändigt är också av stor betydelse. Helst ska du kunna placera korgar på olika höjd så att du kan disponera utrymmet olika, beroende på vad det är du ska diska.

  Det viktigaste måttet är hur många kuvert du får plats med inne i maskinen. Det avgör hur ofta du behöver diska och hur stora middagar du kan ta hand om på en diskning. Vissa maskiner med breddstandarden 60 cm har plats för 14 kuvert, i andra maskiner som är lika stora ryms det bara 12 kuvert.


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer

  I det här testet tittar vi på maskiner med olika miljömärkning och som alltså är olika energieffektiva och drar olika mycket vatten. Även om det alltid är en bra idé att välja vitvaror med bästa möjliga märkning ska du komma ihåg att det faktiskt alltid är miljövänligare att diska i maskin än för hand. Så bra är moderna maskiner, i detta avseende. Vi anger även hur högt maskinerna låter (mätt i decibel). Ju lägre värde desto bättre är det såklart! Särskilt om du anser dig vara känslig för buller och bor i en mindre lägenhet där diskmaskinen alltid hörs, vilket rum du än befinner dig i.


  Funktioner

  Nästan alla maskiner i testet har ganska likvärdiga funktioner. Det är faktiskt ingen jättestor skillnad mellan de dyraste och de billigaste maskinerna. Du kan helt enkelt räkna med att en modern diskmaskin har sensorer som gör så att den själv kan räkna ut hur mycket vatten som behövs, skydd mot läckage, barnsäker lucka, startfördröjning och driftslägen som gör att det går fortare att diska ifall du har bråttom. Avhärdaren förändrar vattnets hårdhet för att ge optimalt diskresultat och startfördröjning innebär att du kan bestämma när en disk ska gå igång. Då kan du till exempel köra disken när du inte är hemma eller bedömer att du redan somnat.

  Om du vill ha riktigt avancerade funktioner som till exempel styrning av olika diskprogram via en app får du gå upp lite i pris och titta på andra maskiner än dem vi testar här.


  Design

  Vi beskriver hur maskinerna ser ut och hur vi uppfattar byggkvaliteten. Det är dock upp till dig om du föredrar en diskret vit diskmaskin, en mer iögonfallande modell i rostfritt stål eller en helt integrerad och därmed osynlig diskmaskin. Det som skiljer en del mellan maskinerna i testet är hur du öppnar luckan. Vissa har ett handtag men andra är lite mer sofitikerade och öppnar sig autmatiskt bara du trycker till på luckan.


  Pris

  Det är relativt stora prisskillnader mellan maskinerna i testet. Det är upp till dig att avgöra om en dyrare maskin är värd sitt pris genom sina funktioner och sin kapacitet. När det gäller driftskostnader är inte skillnaderna så stora att det får en avgörande betydelse, vilket vi redan varit inne på. Det är däremot bra med ordentliga garantier och om du bedömer att maskinen har ett hyfsat andrahandsvärde.

  De priser vi utgår från är de bästa aktuella priserna i Pricerunner. De kan alltså avvika från de priser du själv hittar för diskmaskinen i fråga.  Energiklassning av diskmaskiner

  Diskmaskiner drar en del el och vatten men de hör inte till hemmets verkliga miljöbovar. Torkskåp och torktumlare kan till exempel dra fem gånger så mycket el på ett år som en diskmaskin. Om du däremot alltid väljer vitvaror med så bra energiklassning som möjligt gör det rätt stor skillnad i det långa loppet. Både för plånboken och för miljön. En maskin med energiklass A+++ blir oftast billigare att äga än en maskin med märkning A++. Skillnaderna i inköpspris är nämligen inte särskilt stora.

  Om vi talar om miljöpåverkan är det också viktigt att välja en maskin med gedigen byggkvalitet så att den håller och att den har funktioner som täcker dina framtida behov.  Tänk på detta när du använder en diskmaskin

  Diska på så låg temperatur som möjligt och gärna med ett program som inte tar så lång tid. Då slår du flera flugor i en smäll. Det är både billigare och mer miljövänligt att diska på det sättet. Dessutom blir det ju klart snabbare! Av samma anledningar är det bättre att diska en full maskin än att köra den halvfull vid flera tillfällen. Många maskiner anpassar dock vatten- och energiåtgång utifrån hur full maskinen är.

  Var noga med att fylla på salt, ta bort skräp som fastnat i filter och rengöra din diskmaskin. Då kommer den att hålla och göra sitt jobb på bästa sätt i många år framöver.  Tänk på detta när du installerar en diskmaskin

  En felaktigt installerad diskmaskin kan orsaka stora problem. Om du installerar en diskmaskin i en hyresrätt är du ansvarig för eventuella skador den orsakar. Att montera en diskmaskin och ansluta den till el, vatten och avlopp är dock inte svårare än att en normalhändig person bör kunna klara av det. Det gäller så länge du placerar diskmaskinen på en avsedd plats där alla anslutningar redan finns. Denna plats är i regel under diskbänken.

  Dolda läckage är den största risken och därför ska en diskmaskin vara placerad på ett underlägg som samlar upp vattnet. Om din diskmaskin inte har funktionen AquaStop kan du behöva köpa ett separat underlägg. Med ett sådant ser du om maskinen läcker. Annars kan läckage gå rakt ner i trossbotten.

  Avloppet kopplar du in genom att ansluta en slang från diskmaskinen till vattenlåset som är placerat under diskhon. Även vattnet ansluts via en koppling, som i ett normalt kök sitter under diskhon. I regel har en diskmaskin en vanlig stickkontakt som det bör finnas ett uttag för under diskbänken. Det är alltså mycket enkelt att göra anslutningen. Om du behöver dra om rör eller el för att kunna använda diskmaskinen där du vill ha den måste du anlita en behörig elektriker och/eller rörmokare för installationen.

  Inspektera alltid maskinen efter det att den tagits i bruk. Då ser du om det är helt tätt kring alla kopplingar.Visa alla Test-artiklar
Pontus Wiehager

Pontus Wiehager

Produktansvarig
Som produkt manager har Pontus som uppgift att Expressen Rabattkoder fungerar som den ska och att våra besökare får en så bra upplevelse som möjligt. Pontus har även kontakt med butikerna som visar kampanjer och rabattkoder på hemsidan. Pontus är i grunden civilingenjör och har studerat medieteknik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Förutom Expressen Rabattkoder har Pontus även grundat tjänsten Outletsverige.se som även den drivs av Speqta.

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till
Fungerade koden?