BÄST-I-TEST

TEST AV HEMFÖRSÄKRINGAR

8
PRODUKTER
TESTADE
Hemförsäkringen är en av de där försäkringarna som man verkligen behöver, oavsett hur man bor. Detta är också en försäkring som de allra flesta väljer att skaffa, även om det inte är ett krav enligt lag på att ha en hemförsäkring. Vi har jämfört hemförsäkringar från flera av de största och populäraste försäkringsbolagen på den svenska marknaden och utsett bäst i test.
Hedvig hemförsäkring test
budget test budget test
Hedvig hemförsäkring
positive aspect Sympatisk intäktsmodell
positive aspect Många hemförsäkringar att välja mellan
negative aspect Hedvig är inte den bästa hemförsäkringen för dig som reser mycket
negative aspect Att drulleförsäkringen ej kan väljas bort kan uppfattas som en nackdel
LÄS TESTET Visa bästa pris
ICA hemförsäkring test
economy test economy test
ICA hemförsäkring
positive aspect Flera bra tillägg kan göras till grundskyddet
positive aspect Bra skydd till rimliga priser
positive aspect Många rabatter och förmåner för trogna ICA-kunder
negative aspect Saknar nedbantade försäkringar till riktigt låga priser
LÄS TESTET Visa bästa pris
Moderna hemförsäkringar test
premium test premium test
Moderna hemförsäkringar
positive aspect Moderna kan ha den bästa hemförsäkringen för dig som bara vill ha ett grundläggande skydd till ett riktigt bra pris
negative aspect Modernas upplägg är mindre flexibelt än en del andra aktörers
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

HEDVIG HEMFÖRSÄKRING - BÄSTA BUDGETKÖP

Hedvig hemförsäkring test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hyres- och Bostadsrätt, Andrahand, Student, Hus & Villa samt tilläggsförsäkring för extra dyra prylar
 • Självrisk
  1 500 kronor

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Hedvig
FÖRSÄKRINGSBOLAG MED HÖGT BETYG
8
Hedvig har erbjudit försäkringar sedan 2018 och är med andra ord en uppstickare i branschen, flera av deras konkurrenter har funnits i över 100 år på den svenska marknaden. Hedvig har på mycket kort tid blivit ett namn att räkna med när det gäller hemförsäkringar, eftersom de har specialiserat sig på just det. Även om Hedvig är en ny aktör så är det tryggt att veta att bolaget är en del av HDI Global Specialty SE som är en av världens största försäkringsgrupper. Hedvig har ett mycket högt betyg på Trustpilot och andra jämförelsesidor. Med Hedvig slipper du allt pappersarbete och du kan hantera dina försäkringsärenden med hjälp av deras smidiga app.
SKYDD
9
Drulleförsäkring ingår alltid - Oavsett vilken hemförsäkring du väljer från Hedvig får du ersättning i händelse av juridisk tvist, om du drabbas av överfall eller får problem under en resa. En drulleförsäkring ingår alltid till ett värde på upp till 50 000 kronor för en enskild pryl. Väljer du Hedvig Hus & Villa får du förutom en normal hemförsäkring även en villaförsäkring och därmed rätt till ersättning om du skulle drabbas av till exempel eldsvåda, stöld eller motorskada. Väljer du försäkringen för dig som bor i bostadsrätt ingår skydd mot skada på själva lägenheten, och inte bara sakerna du har i den. Hos många andra försäkringsbolag betalar du extra för det i form av ett bostadsrättstillägg. Hyresrättsförsäkringen som du kan teckna hos Hedvig är vad vi skulle kalla för en normal hemförsäkring som gäller dig samt lös egendom. Du som är student, max 29 år och har en bostad som inte är större än 50 kvadratmeter kan välja Hedvigs särskilda hemförsäkring för studenter som fungerar som en hyresrättsförsäkring med ett extra bra pris. Alla hemförsäkringar från Hedvig är utan bindningstid.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
6
Extra dyra prylar kan skyddas med en tilläggsförsäkring - Hedvig har valt att inte erbjuda en massa tilläggsförsäkringar för att ge dig möjlighet att skapa en personlig försäkring. Du kan bara göra ett tillägg och det är om du har extra dyra prylar och vill kunna få ut mer än de 50 000 kronor som du är berättigad till med den drulleförsäkring som ingår i alla hemförsäkringar från Hedvig. Priset på denna tilläggsförsäkring beror på värdet på det du vill försäkra. Du kan också förlänga reseskyddet men inte uppgradera det så att du får avbeställningsskydd eller ersättning för missade flyg.
PRIS
8.5
Unik inkomstmodell - Hedvig har en unik inkomstmodell som gör att de skiljer ut sig rejält bland alla försäkringsbolag på den svenska marknaden. Du betalar 20 % av din premie till Hedvig, resten av pengarna är öronmärkta för att ersätta skador. Om du vid årets slut har pengar innestående skänks dessa bort till välgörande ändamål, du kan själv välja vilka. Hedvig erbjuder ofta tillfälliga rabatter men har inga samlingsrabatter som större försäkringsbolag där du kan teckna flera olika försäkringar och få en rabatt för det.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Sympatisk intäktsmodell
 • positive aspect
  Många hemförsäkringar att välja mellan

NACKDELAR

 • negative aspect
  Hedvig är inte den bästa hemförsäkringen för dig som reser mycket
 • negative aspect
  Att drulleförsäkringen ej kan väljas bort kan uppfattas som en nackdel

2

ICA HEMFÖRSÄKRING - BÄSTA EKONOMIKÖP

ICA hemförsäkring test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hemförsäkring, Hem- och husförsäkring, Studenthemförsäkring, Fritidshusförsäkring, Pluspaket och flera tilläggsförsäkringar
 • Självrisk
  1 500, 3 000 eller 6 000 kr som lägsta självrisk

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Ica Försäkring
HEMFÖRSÄKRING TILL FÖRMÅNLIGT PRIS MED BRA SKYDD
9
ICA har sålt hemförsäkringar sedan 2015 och snabbt positionerat sig som ett självklart alternativ när det gäller hemförsäkringar. Inte minst för dig med ICA-kort som handlar ofta på ICA och kanske använder ICA-banken. Deras hemförsäkringar som vi har tittat på här ser väldigt attraktiva ut, särskilt om du är ute efter bra pris på bra skydd snarare än det billigaste alternativet på marknaden.
SKYDD
9
Extra bra krisskydd - En ICA hemförsäkring täcker skador på lös egendom för upp till en miljon kronor. Den ger dig rätt till ersättning vid brand, stöld och överfall, precis som många andra hemförsäkringar. Drulleförsäkring ingår. En ICA hemförsäkring ger ett extra bra krishateringsskydd som bland annat gäller om ditt barn utsätts för mobbning. Med en ICA hemförsäkring får du också generösa villkor om du behöver ersättningsboende i händelse av en allvarlig olycka. ICA har även en kombinerad hem- och villaförsäkring för dig som äger en villa och inte vill teckna villaförsäkring separat. Deras fritidshusförsäkring fungerar på samma sätt. Studentförsäkringen fungerar som en vanlig hemförsäkring, för dig som lever upp till villkoren.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
9.5
Förstärk ditt skydd med pluspaket - ICA erbjuder ett pluspaket till sina hemförsäkringar, det består av två tilläggsförsäkringar som också kan beställas separat. Tillägget Hem Plus innebär att du kan få ersättning för upp till 200 000 kronor för saker du har med dig utanför din bostad. Dessutom sänks självrisken när det gäller stöld, skador på elektronik och eldsvåda i hemmet. Tillägget Rese Plus ger dig avbeställningsskydd och rätt till ersättning vid bland annat sjukhusvistelser utomlands. Dessutom slipper du de självrisker som finns med det grundläggande reseskyddet. Båda dessa tillägg är riktigt bra och prisvärda. Hos ICA kan du dessutom teckna tilläggsförsäkringarna Extra Olycksfallsförsäkring, Småbåtsförsäkring och en golfförsäkring som inte bara ger dig rätt till ersättning vid skador på utrustningen utan dessutom 1 000 spänn om du slår en hole in one! Olycksfallsförsäkringen kan du också teckna separat hos ICA och är väl kanske inte att betrakta som ett tillägg till en hemförsäkring.
PRIS
8
Hemförsäkring med pluspaket är prisvärt - ICA Försäkringar toppar flera oberoende jämförelser när det handlar om kostnad i relation till vad du får. Du som väljer deras pluspaket får en försäkring som konkurrerar om att vara den bästa hemförsäkringen på marknaden. ICA erbjuder samlingsrabatt om du har flera försäkringar hos dem och när det gäller deras hemförsäkringar kan du få ett bättre pris om du lever upp till extra höga krav när det gäller hemskydd. Allriskförsäkringen är obligatorisk, du kan inte välja bort den för att få en riktigt billig hemförsäkring, något som går hos vissa andra försäkringsbolag. Du som använder ICAs bankkort får bonus på försäkringskostnaden.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Flera bra tillägg kan göras till grundskyddet
 • positive aspect
  Bra skydd till rimliga priser
 • positive aspect
  Många rabatter och förmåner för trogna ICA-kunder

NACKDELAR

 • negative aspect
  Saknar nedbantade försäkringar till riktigt låga priser

3

MODERNA HEMFÖRSÄKRINGAR - BÄSTA PREMIUMKÖP

Moderna hemförsäkringar test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hemförsäkring standard, medium och large samt kombinerad villa- och hemförsäkring
 • Självrisk
  750 - 1500 kr

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Moderna Försäkringar
MODERNA UPPLÄGG OCH BRA PRISER
8.5
Moderna Försäkringar har betraktats som en uppstickare på den svenska marknaden men faktum är att de idag är Sveriges femte största försäkringsbolag. Moderna Försäkringar ingår dessutom i Tryg Forsikring A/S som är Nordens största försäkringskoncern. Moderna satsar stort på hemförsäkringar och kan erbjuda försäkringsskydd i olika prisklasser, beroende på vad du vill ha. Du har goda möjligheter att hitta den bästa hemförsäkringen för just dig hos Moderna.
SKYDD
8
Drulleförsäkring ingår inte - Alla hemförsäkringar du kan teckna hos Moderna gör dig berättigad till ersättning om lös egendom förstörs eller förloras på grund av stöld, brand, skadegörelse eller vattenskador. En hemförsäkring från Moderna gäller även om de som är skrivna i bostaden råkar ut för exempelvis överfall, ID-stöld, om skadeståndskrav framförts och vid en juridisk tvist. Så långt är allt normalt och det är heller inga konstigheter att skyddet ser lite olika ut beroende på om den som tecknar försäkringen bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Drulleförsäkring ingår inte i grundskyddet hos Moderna, ta hänsyn till det när du jämför priset på Modernas hemförsäkring med andra hemförsäkringar. Däremot har Moderna generösa regler för ersättning när du råkar ut för cykelstöld och deras reseskydd är också bättre än genomsnittet. Egendomsskyddet sträcker sig upp till 200 000 kronor vilket är normalt. När det gäller övriga ersättningsnivåer varierar de beroende på vilken hemförsäkring från Moderna som du väljer. Moderna har relativt strikta regler när det kommer till vilka händelser som ger dig rätt till ersättning. För att egendomsskyddet ska gälla vid stöld måste till exempel fastigheten ha varit låst.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
7.5
Sänkt åldersavdrag vid skador på elektronik - Hos Moderna kan du välja hemförsäkring Medium om du vill ha drulleförsäkring och ett extra bra reseskydd med rätt till ersättningsresa och avbeställningsskydd. Om du väljer Hemförsäkring Large får du utöver det sänkt självrisk och sänkt åldersavdrag på skador på elektronik samt höjda ersättningsbelopp när det gäller lös egendom du har utanför hemmet. Att välja mellan olika tilläggspaket passar dig som vill att det ska vara så enkelt som möjligt att välja försäkring men det är inte optimalt om du föredrar ett mer flexibelt försäkringsupplägg.
PRIS
9
Låga ordinarie priser - Med en hemförsäkring från Moderna kan du komma undan med en månadskostnad på hundra kronor och ändå få en bra försäkring som täcker det mesta. Moderna satsar framförallt på låga ordinarie priser men du kan även få rabatt om du samlar flera försäkringar hos dem. Självrisken är normal för en enklare försäkring och samma sak gäller om du väljer en större hemförsäkring från Moderna.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Moderna kan ha den bästa hemförsäkringen för dig som bara vill ha ett grundläggande skydd till ett riktigt bra pris

NACKDELAR

 • negative aspect
  Modernas upplägg är mindre flexibelt än en del andra aktörers

4

FOLKSAM HEMFÖRSÄKRING

Folksam hemförsäkring test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hemförsäkring Bas, Mellan och Stor samt försäkringar för olika boendeformer och ett flertal tilläggsförsäkringar
 • Självrisk
  750 - 1500 kr

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Folksam via Insplanet
ETT AV SVERIGES STÖRSTA FÖRSÄKRINGSBOLAG
7.5
Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har stark koppling till arbetarrörelsen. Folksam har länge varit en stor aktör när det gäller försäkringar och pensionssparande. När det gäller hemförsäkringar är de kända för att erbjuda flera intressanta tilläggsförsäkringar som ger möjlighet till ett individanpassat försäkringsskydd. Det är också ett bra försäkringsbolag för dig som vill samla alla din försäkringar och ditt pensionssparande på ett och samma ställe och på så sätt komma ner en del i pris.
SKYDD
7.5
Stabilt egendomsskydd - Folksam erbjuder fem olika hemförsäkringar, Villaförsäkring, Bostadsrättsförsäkring, Hyresrättsförsäkring, Ägarlägenhetsförsäkring och Hemförsäkring för studerande. Exakt vad som ingår och vilka villkoren är beror på vilken av dessa försäkring du väljer. Folksams hemförsäkringar har dock en gemensam grund som ger dig egendomsskydd, reseskydd, överfallsskydd, skydd mot ID-stöld, flyttskydd och rättskydd. Flyttskyddet är lite speciellt och innebär att dina saker är skyddade på både den adress du flyttar från och den du flyttar till under en övergångsperiod. Om du väljer hemförsäkring på nivån mellan eller stor ingår även allriskförsäkring. Folksams hemförsäkringar ligger bra till när det gäller egendomsskydd, du kan få ersättning på 250 000 kronor utan att ha valt någon av de dyrare försäkringarna. Ersättningen för förlust av kontanter har 3 000 kronor som maxbelopp, det är i minsta laget.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
9
Många tilläggsförsäkringar - Folksam hör till de försäkringsbolag som erbjuder flera paket med olika tillägg till basskyddet. Oavsett vilken av deras hemförsäkringar du väljer kan du öka skyddet du får med Hemförsäkring Bas genom att välja Folksam Mellan eller Folksam Stor. Folksam Mellan ger dig en drulleförsäkring som kan ge dig upp till 40 000 kronor i ersättning, vilket faktiskt inte är särskilt mycket för en hemförsäkring i den prisklassen. Med Folksam Stor får du en utökad reseförsäkring och en allriskförsäkring som har täckning på upp till 80 000 kronor. På den nivån får du också sänkt självrisk och mer tillbaka om elektronik går sönder. Folksam erbjuder ett flertal tilläggsförsäkringar som resklar, värdesak, småbåt, golf, elrullstol och skog. Om du är skogsägare eller beroende av en elrullstol är det mycket möjligt att Folksam har den bästa hemförsäkringen för just dig. Tilläggsförsäkringarna innebär att Folksam kan vara den bästa hemförsäkringen om du har speciella behov eller bara gillar ett flexibelt upplägg.
PRIS
6.5
Möjlighet till samlingsrabatt - Precis som de andra försäkringsbolagen i testet som inte är specialiserade på enbart hemförsäkringar kan du få en samlingsrabatt. Folksam erbjuder också rabatter om du stärker ditt hemskydd genom att tacka ja till deras specifika erbjudanden. Det är dock tveksamt om det blir billigare i slutändan ifall du redan har till exempel larm. Folksams grundsjälvrisk är 1 500 kronor, med försäkringen Folksam Stor får du halv självrisk.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Skräddarsy ditt eget försäkringsskydd

NACKDELAR

 • negative aspect
  Allriskförsäkringen är dyr i förhållande till ersättningsnivåerna

5

TRYGG-HANSA HEMFÖRSÄKRING

Trygg-Hansa hemförsäkring test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Villa, bostadsrätt, hyresrätt, fritidshusförsäkring, student, samt flera tilläggsförsäkringar
 • Självrisk
  Lägsta självrisk vid stöld är 1 500 kronor, du kan välja högre självrisk och få en lägre premie.

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Trygg-Hansa via Insplanet
STORT UTBUD AV HEMFÖRSÄKRINGAR & TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
8
Trygg-Hansa är ett gammalt svensk försäkringsbolag som nu har uppgått i det danska försäkringsbolaget Codan Forsikring, ett av Nordens största skadeförsäkringsbolag.​ Trygg-Hansa har ett väl tilltaget utbud av hemförsäkringar och du har möjlighet att välja mellan flera tilläggsförsäkringar så att du får ett försäkringsskydd som passar perfekt utifrån vad just du vill att en hemförsäkring ska innehålla.
SKYDD
8
Samma grundskydd oavsett boendeform - Oavsett vilken av Trygg-Hansas hemförsäkringar du skaffar har de samma grundskydd. Försäkringen gäller upp till 1 500 000 kronor, vill du försäkra din egendom till ett högre värde än så betalar du extra för det. Egendomsskyddet gäller vid händelser som stöld, brand och vattenskador. Reseskyddet innebär att du har rätt till ersättningar för utgifter i samband med att du blir sjuk eller råkar ut för olyckor när du befinner dig utomlands. Utöver det har du med en Trygg-Hansa hemförsäkring ett överfallsskydd om du skulle utsättas för misshandel samt rätt till krishjälp efter en allvarlig händelse. Hemförsäkringen ger dig möjlighet till ersättning för advokatkostnader i samband med en rättstvist. Precis som när det gäller många andra hemförsäkringar ingår en ansvarsförsäkring. Den kan träda i kraft om du är skyldig att betala ut ett skadestånd på grund av något som hänt i ditt hem.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
8.5
Reseförsäkring med avbeställningsskydd - Om du vill ha den bästa hemförsäkringen som Trygg-Hansa kan erbjuda behöver du komplettera grundskyddet med en eller flera tilläggsförsäkringar. De viktigaste tilläggen som Trygg-Hansa erbjuder är drulleförsäkring, utökad reseförsäkring och utökad bostadsrättsförsäkring. Det kan även finnas fler tilläggsförsäkringar beroende på vilken av deras hemförsäkringar du tecknat. Drulleförsäkringen ger dig skydd vid små olyckor som du kan råka ut för i vardagen och som du själv bär ansvaret för. Med en utökad reseförsäkring får du ett bra avbeställningsskydd och du kan få ut en högre ersättning om något händer på resan. Med en utökad bostadsrättsförsäkring sänks åldersavdraget som annars begränsar den ersättning du har rätt till om du bor i en äldre fastighet.
PRIS
7.5
Självrisken syns inte innan du begärt in ett anbud - Trygg-Hansa har inte mycket information om självrisker eftersom de sätts efter en individuell prövning och framgår av försäkringsbrevet. Du väljer om du vill ha en hög självrisk med lägre försäkringspremie eller om du vill göra tvärtom. Du kan få sänkt självrisk om du tackar ja till erbjudandet om att köpa ett hemlarm via Trygg-Hansa. Det kan vara en bra idé för dig som inte redan har larmutrustning. Trygg-Hansa erbjuder samlingsrabatt på upp till 20 % om du har flera försäkringar hos dem och de kan även ge rabatt till dig som är medlem i någon av de organisationer och förbund som de har avtal med.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Du har stor valfrihet när du tecknar hemförsäkring hos Trygg-Hansa

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ligger relativt högt i pris
 • negative aspect
  Svårt att bedöma självrisken utifrån informationen på hemsidan

6

IF SKADEFÖRSÄKRING

If Skadeförsäkring test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hyres- och bostadsrätt, villa samt flera tilläggspaket och tilläggsförsäkringar
 • Självrisk
  750 – 10 000 kr i grundsjälvrisk beroende på hur låg premie du vill ha

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp If Skadeförsäkring via Insplanet
FÖRSÄKRINGSBOLAG MED MÅNGA SJÄLVRISKNIVÅER
8
If Skadeförsäkring, som funnits sedan 1999, är resultatet av att svenska Skandia och norska Storebrand fusionerade sina skadeförsäkringsverksamheter. En nordisk jätte tog form och If har en stor andel av marknaden när det gäller hemförsäkringar i Norden. If har hög ranking på Trustpilot baserat på många omdömen. Det är ett tydligt tecken på att de flesta som tecknar en If hemförsäkring är nöjda med den. If passar inte minst dig som tycker att det låter som en bra idé att ha en riktigt hög självrisk i utbyte mot en väldigt låg premie. Det finns inte många försäkringsbolag som har så många självrisknivåer som If.
SKYDD
7.5
Allriskförsäkring ingår ej i grundskyddet - En If hemförsäkring skyddar dina saker och allt du hyr eller lånar. Du kan även få hjälp om du befinner dig på resa eller om du blir utsatt för rån eller överfall. Rättsskydd och krishanteringshjälp samt rätt till ersättning om du drabbas av ID-kapning ingår också. Beroende på hur du bor kan en hemförsäkring från If även ge dig ersättning om fast egendom skadas i samband med till exempel en brand eller en översvämning. If erbjuder alltså ett standardskydd, det är inga konstigheter här. Observera att allriskförsäkring inte ingår i de billigaste hemförsäkringarna från If.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
8
Försäkra din båt - Förutom grundskyddet kan du välja en If Extra eller If Stor hemförsäkring. Vad du får utöver grundskyddet med dessa tillägg beror lite på vad du har för typ av bostad. Drulleförsäkring ingår i både If Extra och If Stor, med If Stor får du även utökat reseskydd. Dessa tilläggspaket är också bra om du har en villa eller bostadsrätt och vill ha förstärkt skydd av din fasta egendom i samband med till exempel vattenläckage eller skadedjursangrepp. If erbjuder även tilläggsförsäkringar för dig som hyr ut bostaden, för dig som har en mindre båt och om du har extra värdefulla föremål som du vill försäkra upp till ett förhöjt värde.
PRIS
8
Köp hemförsäkring online och få en rabatt - If ligger generellt bra i pris men observera att en hel del av det du får med en Hemförsäkring Stor ingår redan på en billigare nivå hos andra försäkringsbolag. Hur hög självrisken ska vara bestämmer du själv och det styr månadspremien på din hemförsäkring. If erbjuder en bra rabatt om du tecknar försäkringen online. De ger även samlingsrabatt om du har flera försäkringar hos dem, den rabatten är dock inte särskilt hög jämfört med hur det brukar vara hos andra försäkringsbolag. Du kan också få ett avdrag på din försäkringspremie om du har ett larm installerat.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Välj din självrisk och premie
 • positive aspect
  Positiva kundomdömen

NACKDELAR

 • negative aspect
  Utbudet är något svåröverskådligt

7

LÄNSFÖRSÄKRINGAR HEMFÖRSÄKRING

Länsförsäkringar hemförsäkring test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hemförsäkring för bostads- och hyresrätt, villa, studenter, gårdsförsäkring och fritidshus
 • Självrisk
  Grundsjälvrisken är 20 % av prisbasbeloppet

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Länsförsäkringar via Insplanet
ATTRAKTIVA FÖRSÄKRINGAR FÖR SÄRSKILDA MÅLGRUPPER
7
Länsförsäkringar är en federation snarare än ett enskilt försäkringsbolag. Det är både ett av Sveriges äldsta och ett av de största försäkringsbolagen på den svenska marknaden. Deras hemförsäkringar bygger på ett nedbantat basskydd som du sedan kompletterar efter behov. Driver du ett skogs- eller jordbruk har Länsförsäkringar den bästa hemförsäkringen av dem vi jämfört.
SKYDD
7.5
Välj hemförsäkring utifrån ditt boende - Länsförsäkringar har en hemförsäkring som ger dig skydd av lös egendom, reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd i grunden. Beroende på vilken av deras många hemförsäkringar du sedan väljer får du en försäkring som är anpassad efter dina behov. Gårdsförsäkringen är populär bland alla som driver skogs- eller jordbruk i liten skala och fritidshusförsäkringen fungerar som en nedbantad villahemförsäkring. Förutom när det gäller hyresrättsförsäkringen får du skydd av fast egendom inbakat i hemförsäkringen. Grundskyddet är inte lika omfattande som hos många andra försäkringsbolag och du bör överväga att komplettera med någon av Länsförsäkringars många tilläggsförsäkringar.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
9
Skapa egna tilläggsförsäkringar - Allriskförsäkringen är en tilläggsförsäkring hos Länsförsäkringar. De erbjuder även många andra tilläggsförsäkringar. De vanligaste är Utökad reseförsäkring, Försäkring av värdefulla smycken och samlarobjekt samt deras tilläggsförsäkring Hobby, som beroende på vad du har för hobby ger dig extra skydd medan du utövar den. Länsförsäkringar har ett av de mest flexibla uppläggen på marknaden och särskilt du som har något utöver det vanliga som du vill försäkra bör undersöka Länsförsäkringar om du är ute efter den bästa hemförsäkringen för just dig.
PRIS
6.5
Otydlighet kring självrisker - Ett vanligt omdöme om Länsförsäkringar är att de har högre självrisk än de flesta andra försäkringsbolag. Det är svårt att hitta uppgifter om självrisker på hemsidan, där hade de kunnat vara mer transparenta. Du har möjlighet att påverka hur hög självrisk du ska ha och välja mellan låg självrisk och högre premie, eller tvärtom.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Flera attraktiva försäkringar för särskild målgrupper

NACKDELAR

 • negative aspect
  Otydlig prissättning

8

DINA FÖRSÄKRINGAR

Dina Försäkringar test

EGENSKAPER

 • Utbud
  Hemförsäkring, Hemförsäkring Max 27, HSB försäkring, försäkring för bostadsrätt, villa, fritidshus, hyresrätt samt flera tilläggsförsäkringar
 • Självrisk
  Grundsjälvrisken är 1 500 kr

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp Dina Försäkringar via Insplanet
TRADITIONELL OCH FLEXIBEL HEMFÖRSÄKRING
7.5
Dina Försäkringar är inte ett utan sex stycken samverkande försäkringsbolag som har kontor på flera platser i Sverige. De erbjuder flera olika typer av försäkringar och hemförsäkringar är en viktig del av verksamheten. Om du lockas av tanken på att välja ett försäkringsbolag nära dig kan Dina Försäkringar ha den bästa hemförsäkringen för dig.
SKYDD
7
Traditionell hemförsäkring - Dina Försäkringar har en traditionell hemförsäkring som ger ett grundläggande skydd om du blir stämd, vid brand, inbrott och andra oförutsedda händelser. Får hjälp om du skulle bli sjuk medan du reser eller om ditt bagage är försenat. Dina Försäkringar ger även skydd vid ID-stöld och om du råkar ut för misshandel, var du än befinner dig. Ersättningsnivåerna är inte alltid i nivå med andra försäkringsbolag vi jämfört. Du kan till exempel få max 20 000 kronor i ersättning för en cykel. Det räcker i de flesta fall men det finns försäkringsbolag som betalar ut betydligt mer för det.
UTBUD AV TILLÄGGSFÖRSÄKRINGAR
8
Försäkra en samling - Dina Försäkringar har flera intressanta tilläggsförsäkringar. Du kan till exempel försäkra en samling, dina värdeföremål, teckna en allriskförsäkring, en uthyrningsförsäkring eller en småbåtsförsäkring. Du väljer upp till vilket belopp du vill teckna en tilläggsförsäkring och månadspremien baseras på det.
PRIS
7
Billig basförsäkring - En enkel hemförsäkring utan tillägg är billig om du tecknar den hos Dina Försäkringar. Räkna med att den kostar strax över 100 kronor i månaden. En sympatisk rabatt du kan få från Dina Försäkringar gäller om du varit kund ett år och har varit skadefri under tiden. Precis som när det gäller flera andra försäkringsbolag vi testat hade vi önskat klarare besked när det gäller självrisker. Att grundsjälvrisken är 1 500 kronor säger inte så mycket och för att verkligen få veta hur höga de är behöver du ta in offert efter att ha angett dina uppgifter i ett formulär.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Flexibel försäkring för dig med en särskild hobby

NACKDELAR

 • negative aspect
  Otydlig prissättning

KÖPGUIDE HEMFÖRSÄKRING

När gäller hemförsäkringen?

En hemförsäkring ger dig rätt till ersättning vid stöld och skador på lös egendom, till exempel möbler och personliga tillhörigheter. Trots namnet upphör inte en hemförsäkring att gälla bara för att du lämnar hemmet. En bra hemförsäkring ger även skydd utanför hemmet, till exempel när du är ute och reser. Exakt vad en hemförsäkring har för innehåll kan variera men följande skydd bör finnas med i en vanlig hemförsäkring:

 • Skydd av lös egendom, gäller vid till exempel stöld och eldsvåda
 • Skydd när du är ute och reser (upp till ett visst antal dagar)
 • Ansvarsskydd, alltså ersättning om du orsakat en olycka och får ett skadeståndskrav mot dig
 • Rättsskydd, ersättning för kostnader i samband med rättsligt förfarande
 • Överfallsskydd

Krisskydd, alltså professionell hjälp efter en jobbig händelse, och skydd vid ID-stöld är exempel på något som ofta, men i olika grad, ingår i en hemförsäkring.

Välj rätt typ av hemförsäkring

Vilket utbud av hemförsäkringar de olika försäkringsbolagen har kan variera något. Ofta kan du välja mellan hemförsäkringar som har olika innehåll beroende på om du bor i en bostadsrätt, hyresrätt eller en villa. Räkna också med att kunna teckna en särskild hemförsäkring med förmånliga villkor om du är student och inte har så mycket ägodelar att försäkra. Om du bor inneboende hos någon omfattas du normalt inte av en hemförsäkring men du kan medförsäkras, mot en mindre kostnad. Du kan också skaffa en egen hemförsäkring som inneboende.

En enkel hemförsäkring är inte en villaförsäkring

Du som bor i en villa bör komplettera hemförsäkringen med en villaförsäkring. En villaförsäkring täcker skador på fast egendom och är ett viktigt skydd om du till exempel råkar ut för vattenskador, hussvamp eller stormfällning av träd. Flera av de hemförsäkringar vi tittat på är kombinerade villa- och hemförsäkringar och skyddar alltså både fast och lös egendom. Ett så heltäckande skydd kostar mer än en vanlig hemförsäkring och det kan finnas fördelar och nackdelar att teckna dessa försäkringar separat. Förutom villaförsäkring finns det liknande försäkringar baserade på andra boendeformer, till exempel bostadsrättsförsäkring.

Så mycket kostar en hemförsäkring

En hemförsäkring är en relativt billig försäkring. Priset kan variera ganska kraftigt beroende på en rad faktorer men räkna med att det landar någonstans mellan 500 och 2 000 kronor om året för ett normalt hushåll. Du väljer ofta själv vad hemförsäkringen ska innehålla, utöver ett grundläggande skydd. Nivån på premien påverkas också av värdet på din egendom.

En annan faktor som påverkar priset på en hemförsäkring är storleken på självrisken. Ju högre självrisken är, desto lägre försäkringspremie betalar du. Många försäkringsbolag låter dig välja om du vill ha lägre självrisk och en högre premie eller tvärtom.

Rabatter är vanligt förekommande på försäkringsmarknaden. En vanlig typ av rabatt träder i kraft om du har samlat flera försäkringar hos ett och samma bolag. Det blir dock inte alltid så att du får den bästa hemförsäkringen hos ett bolag du redan är kund hos. Det lönar sig att jämföra vad olika försäkringsbolag kan erbjuda för villkor.

Priset på din hemförsäkring sätts individuellt

Det är inte bara dina egna val som avgör vad du får betala för en hemförsäkring. Precis som de flesta andra försäkringar sätts priset på din hemförsäkring efter det att du gjort en ansökan, då får du ett anbud som du kan tacka ja eller nej till. Försäkringsbolaget gör en automatiserad kontroll som går väldigt fort. Vad du får betala för din hemförsäkring bestäms framförallt av följande faktorer:

 • Din tidigare försäkringshistorik
 • Var du bor någonstans
 • Hur stort ditt boende är
 • Hur många personer försäkringen ska omfatta

När du ber att få en prisuppgift på en hemförsäkring uppger du ditt personnummer och vilken adress som ska försäkras.

Jämför hemförsäkringar och hitta den som är bäst 

Att välja hemförsäkring är i första hand en ekonomisk fråga. Du väljer upp till vilket belopp du vill att hemförsäkringen ska gälla och hur hög månadspremie du är beredd att betala i relation till hur mycket du kan få ut på försäkringen när olyckan är framme.

Vilken som är den bästa hemförsäkringen för dig kan beror på vilket försäkringsbolag som erbjuder bäst skydd till bäst pris inom ett område som är viktigt för just dig. Vissa väljer till exempel hemförsäkring utifrån vilken försäkring som ger det bästa reseskyddet. Andra är mer intresserade av att kunna försäkra sitt bohag upp till ett så högt belopp som möjligt utan att premien blir för hög. Vill du ha en hemförsäkring som även skyddar fast egendom är det naturligtvis en sådan du ska leta efter.

En annan viktig sak när du jämför hemförsäkringar är att inte jämföra äpplen och päron. Om du bor i en villa eller bostadsrätt ger en kombinerad villa- alternativt bostadsrättsförsäkring i kombination med en hemförsäkring ett mycket bra skydd jämfört med en enkel hemförsäkring, men till ett högre pris. Dessa två typer av hemförsäkringar är svåra att jämföra med varandra utan att det blir lite missvisande.

En fördel med att välja en hemförsäkring från ett av de försäkringsbolag vi jämför i den här guiden är att det är stora bolag med ett grundmurat rykte. En liten aktör är inte lika beprövad och det är svårare att veta hur försäkringsbolaget agerar när olyckan är framme och du snabbt behöver hjälp.

Vad innebär en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring är ett vanligt förekommande namn på en allriskförsäkring. Begreppet otursförsäkring förekommer också. De ger rätt till ersättning om du råkar ut för olyckshändelser som du själv har orsakat och där det normalt sett inte räcker med att ha en vanlig hemförsäkring. Det kan till exempel handla om att du tappar något så att det går sönder eller om att du råkar sätta dig på dina glasögon. En drulleförsäkring gäller i regel inte om du tappar bort plånboken eller blir av med en väska som du glömt eller legat obevakad. Det handlar om att du förlorar något just på grund av otur, inte för att du varit oaktsam.

Drulleförsäkringen kan träda i kraft oavsett om du befinner dig i hemmet eller utanför det. Observera att olika försäkringsbolag kan ge olika ersättning för olika händelser via drulleförsäkringen. Det är alltid bra att se över vad som verkligen ingår i en drulleförsäkring när du jämför olika hemförsäkringar med varandra.

I relation till en hemförsäkring är en drulleförsäkring ofta en tilläggsförsäkring. Alltså en valbar försäkring som du betalar extra för om du anser dig ha ett behov av den. Ett grundläggande allriskskydd ingår ofta men inte alltid i en vanlig hemförsäkring. Detta grundläggande skydd kan alltså kompletteras med ett tillägg.

Skräddarsy ditt skydd med tilläggsförsäkringar

Du kan i regel teckna fler tilläggsförsäkringar till en hemförsäkring, utöver drulleförsäkringen. Du brukar också ha möjlighet att tilläggsförsäkra enskilda föremål som är så värdefulla att en vanlig hemförsäkring inte räcker för att ersätta dem fullt ut vid till exempel stöld. Utökat reseskydd är en annan vanlig tilläggsförsäkring som ger dig ersättning vid fler situationer och under längre tid, när du är ute och reser. Många försäkringsbolag erbjuder mer specifika tillägg till sina hemförsäkringar. Det kan handla om ett extra skydd för dig som har en båt eller som gillar att spela golf.

Flera nomineringar till bästa hemförsäkringen 2020

Alla försäkringsbolag som deltar i testet erbjuder bra hemförsäkringar till rimliga priser. När vi tittar på dem i detalj framträder dock skillnader som gör att det är möjligt att rekommendera ett par av dem framför de andra, om du hör till målgruppen för hemförsäkringen i fråga. 

Hedvig har ett spännande koncept som passar dig som har nytta av den korta bindningstiden. Kanske för att du bara kommer att befinna dig på en plats en kortare tid och som dessutom sympatiserar med att en del av det du betalar i premie går till välgörande ändamål. De har också den smidigaste ärendehanteringen genom sin smarta och användarvänliga app.

ICA har den bästa hemförsäkringen om det är ett bra allroundskydd du är ute efter. Det gäller särskilt om du har ett ICA-kort eller använder ICA-banken. Moderna Försäkringar är ett bra val om du klarar dig med ett begränsat försäkringsskydd och vill ha lägsta möjliga pris.

Vanliga frågor och svar om hemförsäkringar

Hur länge gäller hemförsäkringen vid resor?

Hur länge du kan vara ute och resa med bibehållet försäkringsskydd varierar mellan de olika bolagen. 45 dagar är normalt, allt mer än det är bra! Om du sällan eller aldrig gör så långa utlandsresor behöver du såklart inte den nivån på reseskyddet och vill förmodligen inte betala extra för det.

Hur ser avtalet ut när man tecknar en hemförsäkring?

En hemförsäkring gäller i de flesta fall ett år och den kan förnyas automatiskt om du inte vill byta till ett annat försäkringsbolag.

Vad gör man när olyckan är framme och man behöver hjälp?

De flesta större försäkringsbolag har en akutjour du kan ringa till även på helger om du behöver hjälp riktigt snabbt. Försäkringsbolagens verksamhet bygger på att du kan nå dem direkt i händelse av till exempel en eldsvåda där du plötsligt står utan boende.

Behöver man en tilläggsförsäkring om man bor i bostadsrätt eller villa?

I många bostadsrätter finns en kollektiv försäkring som täcker skador på fast egendom. Om det saknas ett sådant försäkringsavtal behöver du en särskild bostadsrättsförsäkring eller göra ett tillägg till en vanlig hemförsäkring, beroende på vilket upplägg försäkringsbolaget valt. Har du en villa behöver du en villaförsäkring och en hemförsäkring eller en kombinerad villahemförsäkring.

För vilka gäller en hemförsäkring?

En hemförsäkring gäller hushållets alla medlemmar, alltså alla som är folkbokförda på adressen. Vid uthyrning kan specialregler förekomma.

SÅ GJORDE VI TESTET

Så har vi genomfört testet av hemförsäkringar

För att verkligen kunna hjälpa dig att komma fram till vilken som är den bästa hemförsäkringen har vi jämfört försäkringarna som deltar i testet utifrån tre kriterier:

 • Skydd
 • Utbud av tilläggsförsäkringar 
 • Pris

Skydd handlar om vad som ingår i de hemförsäkringar som bolaget erbjuder. För de flesta är det den viktigaste punkten. Framförallt är det viktigt att kontrollera så att det man förväntar sig ska ingå i hemförsäkringen verkligen gör det. Hemförsäkringarna i testet är relativt lika varandra när det kommer till det mest grundläggande skyddet. 

Det finns några olika typer av hemförsäkringar. Jämför det skydd försäkringsbolagen erbjuder i försäkringar som är avsedda för just dig. Är du student som bor i ett litet studentrum är det inte så intressant vad som ingår i kombinerade hem- och villaförsäkringar.

Det är inte säkert att en hemförsäkring är bättre bara för att du kan välja mellan flera tilläggsförsäkringar. Tilläggen kan ju gälla sådant som ingår i hemförsäkringen från ett annat bolag. Däremot så anser vi att det är en stor fördel om du med tilläggsförsäkringar kan öka skyddet inom ett område som är viktigt för just dig.

Hur mycket en hemförsäkring kostar är svårt att slå fast eftersom storleken på premien alltså bestäms individuellt men vi har tittat på hur försäkringsbolagen ligger rent generellt när det gäller priser och på vilka rabatter du kan få. Om du kan välja hur hög självrisken ska vara tar vi upp det också.

Fler priser
Hedvig hemförsäkring
Bäst pris hos Köp hos Hedvig
ICA hemförsäkring
Bäst pris hos Köp hos Ica Försäkring
Moderna hemförsäkringar
Bäst pris hos Köp hos Moderna Försäkringar
Folksam hemförsäkring
Bäst pris hos Köp Folksam via Insplanet
Trygg-Hansa hemförsäkring
Bäst pris hos Köp Trygg-Hansa via Insplanet
If Skadeförsäkring
Bäst pris hos Köp If Skadeförsäkring via Insplanet
Länsförsäkringar hemförsäkring
Bäst pris hos Köp Länsförsäkringar via Insplanet
Dina Försäkringar
Bäst pris hos Köp Dina Försäkringar via Insplanet