• Bästa högtryckstvätten

  Om man inte äger en högtryckstvätt är det svårt att förstå hur användbara och effektiva de faktiskt är. Man skrubbar på som vanligt och använder vatten från en ordinär trädgårdsslang när det är dags att städa altaner, fasader, bilen, terrassen och mossbeklädda markstenar. Med högtryckstvättar går motsvarande arbete på en bråkdel av tiden och resultatet blir så mycket bättre. Det går åt mindre vatten när du använder en högtryckstvätt eftersom strålen koncentreras. Du klarar dig även med mindre rengöringsmedel än vad du annars hade behövt använda. Högtryckstvättar är faktiskt bra för miljön! 

  En högtryckstvätt kan ofta vara skillnaden mellan en ren och snygg uteplats med möbler som ser nya ut och en avskräckande miljö som ger oss en gnagande känsla av dåligt samvete varje gång vi ser den.  Guide till de bästa högtryckstvättarna


  Det finns en hel del att tänka på när du använder en högtryckstvätt och det är inte så enkelt att bestämma vilken modell man ska satsa på. I vår guide har vi valt att titta närmare på följande högtryckstvättar:

  Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex

  Kärcher K5 Full Control Plus Flex

  Stihl 130 Plus 

  Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA

  Bosch GHP 5-75 X

  Husqvarna PW 360

  Husqvarna PW 235

  Kärcher K4 Full Control

  Kärcher K2 Full Control

  Kränzle K 1152 TST  Beprövade modeller från de ledande märkena


  I våra produktguider koncentrerar vi oss alltid på populära och intressanta modeller som presterat bra i flera oberoende tester. Det finns små sladdlösa högtryckstvättar som drivs med batterier men här har vi koncentrerat oss på lite mer rejäla högtryckstvättar och då är det eldrift som gäller. Det går att hitta något billigare högtryckstvättar än dem du finner i testet men framförallt finns det dyrare modeller avsedda för professionellt bruk. Vi har valt att jämföra högtryckstvättar med en så stor målgrupp som möjligt och dem hittar man i det prisspann som gäller här.

  Efter själva testdelen ger vi råd inför köpet av en högtryckstvätt, tips om hur du använder dem på ett säkert och effektivt sätt samt svar på de vanligaste frågorna om högtryckstvättar.


  Vinnarna i vårt test av högtryckstvättar


  Det var inte helt enkelt för oss att utse vinnarna i det här testet eftersom startfältet hållit en jämn och hög kvalitet. Vi vill lyfta fram Bosch GHP 5-75 X för dig som är ute efter en kraftfull högtryckstvätt som har många användningsområden. Husqvarna PW 360 väger tio kilo mindre och är billigare utan att ge upp så mycket i fråga om kraft. Söker du en riktigt liten högtryckstvätt är Kärcher K2 Full Control ett bra val.  Så fungerar en högtryckstvätt


  Att använda en högtryckstvätt kan verka komplicerat för den som aldrig prövat men funktionen är ganska enkel. Högtryckstvättar kopplas mot ett vanligt vattenutkast och höjer trycket med hjälp av en pump som är inbyggd så att du får en mycket kraftigare vattenstråle. En vanlig vattenutkastare har ett tryck på omkring 4 bar. Med högtryckstvättar får du en kraft på omkring 150 bars vattentryck och det som händer är att du inte sköljer bort smuts utan snarare slår bort den, även om den är djupt ingrodd!

  Använd rätt munstycke för rätt underlag. Särskilt när du tvättar trä med med lite grövre porer finns det en risk att smutsen trycks djupare in i träets porer istället för att försvinna om du använder fel munstycke.  Högtryckstvättar har många användningsområden


  En högtryckstvätt är idealisk när du annars får lägga för mycket kraft på att rengöra en svårt nedsmutsad yta eller när du behöver ta hand om större ytor och vill göra det snabbt, utan att anstränga dig mer än nödvändigt.

  Högtryckstvättar kan användas på material som täckts med alger, mossa eller annan påväxt. Har du poolväggar, staket, en asfaltsuppfart, utemöbler, altandäck eller till och med ett båtskrov i risigt skick är det en högtryckstvätt du behöver. Tegelstenar kan få ljusa avlagringar av vattenlösliga salter. Dessa är en lätt match för en bra högtryckstvätt men är svåra att få bukt med annars. Även takpannor kan rengöras med högtryckstvätt. Resultatet är ofta slående! Om du ska putsa om en fasad kan starka högtryckstvättar hjälp dig att göra dig av med befintlig puts, det kan annars vara ett väldigt drygt arbete.


  Vardagsuppgifter för en högtryckstvätt


  Är gjutjärnsgallret till grillen oaptitligt på grund av rester från senaste grillfesten? Med en högtryckstvätt slipper du gnida med stålull. Har barnen skitat ner sina uteleksaker? Använd högtryckstvätten så behöver du inte ens ta i dem. Kontrollera bara trycket så att du inte har sönder grejerna om de är gjorda i tunn plast eller ett annat känsligt material.

  Hur ofta och hur bra du tvättar bilen påverkar risken för att du ska råka ut för rostangrepp. Med en högtryckstvätt går det snabbt och smidigt att grovtvätta bilen innan du fortsätter med svamp och bilschampo. Om det bara handlar om avsköljning efter att du kört på en lerväg eller liknande är en högtryckstvätt allt du behöver för att få ren bilen, cykeln, motorcykeln eller husvagnen. Du kommer inte att dra dig för att utföra arbetet, om du hör till dem som tycker att det är tråkigt att tvätta bilen.

  Har du fått stopp i ett avlopp? Ofta kan du spola bort skiten som fastnat med en stark högtryckstvätt. För miljön är det mycket bättre att använda en högtryckstvätt till det ändamålet än de starka kemikalier som annars kan vara det enda alternativet. Det är också billigare att köpa en högtryckstvätt i det läget än att anlita en spolfirma för uppgiften.  Så har vi genomfört testet av högtryckstvättar


  De högtryckstvättar vi har tittat på i det här testet hör till de mest populära modellerna på den svenska marknaden idag. Alla har blivit omskrivna i flera andra aktuella tester och vi bedömer att samtliga är bra. Vilken av dessa högtryckstvättar som är bäst för just dig handlar om din budget och om vad du tänker dig att du ska använda högtryckstvätten till.

  När det gäller högtryckstvättar kan man säga en del om hur bra de är genom att titta på tekniska specifikationer. Vi listar därför information om högtryckstvättens slanglängd, tryck, effekt, max vattentemperatur, vattenförbrukning och vikt. På så sätt kan du snabbt jämföra olika högtryckstvättar med varandra. Vi beskriver dem sedan lite mer ingående under rubrikerna “Prestanda”, “Att använda” och “Pris”. Slutligen tar vi upp några för- och nackdelar med respektive modell.


  Prestanda


  Hur bra prestanda högtryckstvättar har avgörs framförallt av hur stor effekten är, vilken vattentemperatur den arbetar med och av hur många bar trycket kommer upp i. Högtryckstvättens prestanda är helt avgörande för vad du kommer att kunna använda den till. När vi kommer upp i ett tryck på närmare 200 bar så ökar dock risken för att det ska uppstå skador på de ytor och material du vill rengöra. I de fallen måste du använda högtryckstvätten med större försiktighet och tillgodose dig mer kunskap om olika användningsområden.


  Att använda


  Hur lätt en högtryckstvätt är att flytta kan vara avgörande för vad du kan använda den till och hur smidig den är att hantera.

  Enklare högtryckstvättar har en slang som är så kort att maskinen måste stå nära det område som du tvättar. Det kan bli bökigt om tvätten väger mycket och du har hinder i form av trappor, krön, slänter och trånga passager på tomten. Det är helt enkelt lättare och bekvämare att använda en högtryckstvätt med lite längre slang. Men om du bara ska använda din högtryckstvätt till att rengöra utemöbler och ett mindre trädäck som är nära närmsta vattenutkastare kan en kortare slang vara fullt tillräcklig. Om högtryckstvätten har en slangvinda behöver du inte linda upp den för hand. Hur följsam slangen är spelar också viss roll, särskilt när du jobbar med högt tryck. Det är praktiskt att kunna ha sladden hoprullad på högtryckstvätten när den inte används. 

  Hur lång strömkabeln är spelar naturligtvis också en roll för hur mobil en högtryckstvätt är. Under den här rubriken tittar vi även på om det ingår tillbehör eller andra faktorer som gör modellen extra smidig att använda. Vissa modeller levereras med en rad munstycken för olika ändamål, vissa tillverkare erbjuder tillbehör som du betalar för separat.


  Pris


  Här har vi bedömt och jämfört de lägsta priserna vi hittat vid testtillfället. Vi har försökt att inte bara se till inköpspris utan även till vad det kostar att äga högtryckstvätten och vilken kvalitet du får i relation till kostnaden och till jämförbara högtryckstvättar.  Test av högtryckstvättar  Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex


  https://www.kaercher.com/se/home-garden/hoegtryckstvaettar/k-7-premium-full-control-plus-flex-13171380.html

  Kärcher är ett familjeägt tyskt företag grundat år 1935 som räknas som marknadsledande inom städteknologi. De sysselsätter över 10 000 personer, världen över. De har gjort högtryckstvättar sedan 1970-talet. Modellen Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex är en klassiker som finns i ett stort antal hem i Europa och det är dessutom en modell som många gånger utsetts till testvinnare av oberoende bedömare. Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex är också en av de mest kraftfulla högtryckstvättarna i det här testet.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Max tryck: 180 bar

  Effekt: 3 kW

  Max vattentemperatur: 60 °C

  Vattenförbrukning: 600 liter i timmen

  Slanglängd: 10 meter

  Vikt: 18 kilo


  Prestanda - hög temperatur och många bar


  Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex väger förhållandevis lite i förhållande till hur många bar du får ut, men är ändå ganska tung. Just förhållandet mellan vikt och kraft är ett användbart mått på hur hög kvalitet en högtryckstvätt har och något som du som köpare gärna kan vara uppmärksam på. Du kan tvätta med relativt hög vattentemperatur med den här modellen och när det gäller vissa typer av rengöring är det en viktig faktor som avgör hur bra slutresultatet kommer att bli. Kärcher uppger att Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex har en ytkapacitet på 60 m²/h. Det innebär att du kan jobba snabbt med denna högtryckstvätt.

  Prestanda betyg: 8,5/10


  Att använda - smidig att använda och kontrollera


  Full Control Plus Flex är ett system framtaget av Kärscher som ger dig extra god kontroll över din högtryckstvätt. Den här modellen har en LCD-display som tydligt visar vilket tryck du arbetar med. Med en Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex kan du enkelt göra inställningar så att du får rätt antal bar beroende på vad det är för yta du rengör. 10 meter slang är fullt tillräckligt för de flesta behov och Kärcher har försett denna högtryckstvätt med en praktisk slangvinda.

  3-i-1 Multi Jet-spolröret kan genomföra olika moment utan att behöva växla läge, det är en liten innovation som gör skillnad ifall du använder högtryckstvätten ofta. Annars är det vanligt att man behöver genomföra modifieringar för att kunna växla mellan vatten och applicering av rengöringsmedel. Det måste du alltså inte med en Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex. Det justerbara teleskophandtaget i aluminum har en bekväm draghöjd. Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex har ett praktiskt bärhandtag och låg tyngdpunkt vilket bidrar till stabiliteten.

  Att använda betyg: 8,5/10


  Pris


  Med en prislapp på 4 599 kronor är detta en av de dyraste högtryckstvättarna i testet. Det anser vi är fullt motiverat utifrån den prestanda och de funktioner du får från en Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex.

  Fördelar:

  • Tekniskt avancerad med funktioner som förenklar användandet
  • Prestanda i toppklass

  Nackdelar:

  • En av de dyrare högtryckstvättarna i testet

  Kärcher K5 Full Control Plus Flex


  https://www.kaercher.com/se/home-garden/hoegtryckstvaettar/k-5-premium-full-control-plus-flex-13246390.html

  Kärcher erbjuder ett brett sortiment av högtryckstvättar. Oavsett vad du tänker använda tvätten till hittar du förmodligen en högtryckstvätt från Kärcher. Kärcher K5 Full Control Plus Flex har mycket gemensamt med Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex men är inte lika kraftfull och därmed heller inte lika tung.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Max tryck: 145 bar

  Effekt: 2,1 kW

  Max vattentemperatur: 40 °C

  Vattenförbrukning: 500 liter i timmen

  Slanglängd: 8 meter

  Vikt: 13,1 kilo


  Prestanda - klarar de flesta uppgifter


  Om du klarar dig med ett maximalt tryck på 145 bar och ljummet vatten är detta en bra och pålitlig högtryckstvätt. Ytkapaciteten uppges vara 60 m²/h, alltså samma som för den större modellen i serien. Du kan dock inte rå på rikigt lika kraftigt nedsmutsade ytor eller så krävande projekt som båtskrov. Du kan hitta högtryckstvättar i den här prisklassen med längre slang än Kärcher K 5 Premium Full Control Plus Flex. Vattenförbrukningen är fullt normal för den här typen av högtryckstvätt.

  Prestanda betyg: 7,5/10


  Att använda - användarvänlig högtryckstvätt


  Modellen ger ett väldigt stabilt intryck men väger ändå så pass mycket att man inte gärna bär på den mer än nödvändigt. Däremot är den mycket smidig att förvara och ta med i bilen. Kärcher K5 Full Control Plus Flex är försedd med teleskophandtag, slangvinda och en fot som bidrar till stabiliteten och även kan fungera som ett extra handtag om du vill kunna hanter högtryckstvätten med båda händerna.

  Kärcher K5 Full Control Plus Flex har tagits fram för att du ska kunna ändra typ av stråle med ett enkelt handgrepp, på så vis kan du på effektivast möjliga sätt rengöra flera olika typer av ytor vid samma tillfälle. Du kan kontrollera och reglera dina tryckinställningar på LCD-displayen, som är ett kännetecken för Kärchers högtryckstvättar i den här serien. Du behöver heller inte byta munstycke för att kunna applicera rengöringsmedel utan det här är verkligen en modell som utformats för högsta möjliga användarvänlighet.

  Att använda betyg: 8,5/10


  Pris


  Kärcher K5 Full Control Plus Flex kan köpas för 3 855 kronor. Det behövs alltså inte särskilt mycket mer för att du ska kunna kosta på dig Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex som är kraftfullare och har fler användningsområden.

  Fördelar:

  • Massor av funktioner som gör det lätt att göra rent
  • Väldigt bra prestanda

  Nackdelar:

  • Inte den mest prisvärda högtryckstvätten i testet

  Stihl 130 Plus


  https://www.stihl.se/STIHL-produkter/H%C3%B6gtryckstv%C3%A4tt-reng%C3%B6ringsmedel-och-tillbeh%C3%B6r/H%C3%B6gtryckstv%C3%A4tt/281522-63591/RE-130-PLUS.aspx

  Har du koll på motorsågar så känner du garanterat till Stihl som är världens mest köpta motorsågsmärke. Som så många andra företag som säljer trädgårdsredskap och produkter inom städteknik är Stihl tyskt. Stihl 130 Plus är en kvalitativ högtryckstvätt med många tillbehör och ett fullt tänkbart val för dig som gillar rejäla doningar. Priset är bra om du kan stå ut med att modellen väger ganska mycket i förhållande till det antal bar du får ut.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Max tryck: 135 bar

  Effekt: 2,3 kW

  Max vattentemperatur: 40 °C

  Vattenförbrukning: 420–500 liter i timmen

  Slanglängd: 9 meter

  Vikt: 21,2 kilo


  Prestanda - bra på allt det vanliga


  Modellen har en tystgående borstlös induktionsmotor, gjord för att hålla länge. 135 bar är ett hyfsat maxtryck men inte anmärkningsvärt bra jämfört med andra modeller i testet. En möjlighet att använda vatten med en högre temperatur hade gett Stihl 130 Plus fler användningsområden. Om du inte tänkt ha din högtryckstvätt till något utöver det vanliga passar en Stihl 130 Plus dig.

  Prestanda betyg: 6,5/10


  Att använda - basala funktioner men tålig konstruktion


  Stihl 130 Plus är lite omständigare att använda än de högtryckstvättar från Kärcher som vi tittat på i inledningen av det här testet. Du kan använda den till mycket men inte byta mellan tillbehör som flatstrålemunstycke och rotormunstycke. Ärligt talat så är det inte något större problem, här får du dessutom en praktisk munstyckshållare samt inbyggd förvaring för elkabeln. Då är det mer problematiskt att Stihl 130 Plus, precis som mer kraftfulla högtryckstvättar i testet, väger så mycket att det är besvärligt att lyfta den.

  Kvalitetskänslan är det inget fel på utan här är det transporthandtag och pumphuvud gjort av tålig aluminium och andra kvalitetsmarkörer som gäller. Slangen är armerad och handtaget är av typen “softgrip” och skönt att hålla i. Det är förmodligen så att Stihl satsat på kvalitet snarare än på att kapa så många kilon som möjligt. Vad man tycker om den avvägningen är en smaksak.

  Att använda betyg: 7,5/10


  Pris


  3 189 kronor är ett riktigt bra pris för en så här gedigen högtryckstvätt på 135 bar. Redskap som gjorts för att klara riktigt tuffa tag blir ekonomiska att äga eftersom de håller längre.

  Fördelar:

  • Gedigen konstruktion som signalerar kvalitet

  Nackdelar:

  • Levererar för få bar i relation till hur tung den är

  Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA


  https://consumer.nilfisk.com/en/products/Pages/product.aspx?pid=128471017

  Nilfisk är ett danskt företag som tillverkar städmaskiner som är vanligt förekommande på den internationella marknaden. De är inte minst kända för att förse företag i städbranschen med avancerade maskiner. Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA är en lätthanterlig och välbyggd högtryckstvätt för normalt bruk i vanliga hem. Modellen är en storsäljare i många länder och Nilfisk är generellt ett bra val om du är mån om att alltid kunna få service av din maskin.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Max tryck: 125 bar

  Effekt: 1,5 kW

  Max vattentemperatur: 40 °C

  Vattenförbrukning: 460 liter i timmen

  Slanglängd: 5 meter

  Vikt: 6,6 kilo


  Prestanda - klarar trädäcket galant men inte allt annat


  Med en Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA kan du göra rent omkring 30 kvadratmeter per timme. 125 bar är fullt tillräckligt för att du ska kunna göra rent knivarna på en gräsklippare eller trädäcket på din uteplats. Är det rejält nedsmutsat kan du få hålla på lite längre med Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA än med en högtryckstvätt med mer tryck. Det finns också uppgifter som kräver en större högtryckstvätt än Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA.

  Prestanda betyg: 7/10


  Att använda - formfaktor och funktioner


  Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA är en högtryckstvätt där utvecklarna prioriterat formfaktorn framför prestanda. Formfaktor och funktioner, vill vi tillägga! Här kan du välja mellan tillbehör som skurborste, terasstvätt och en avloppsrensare. Får du stopp i rören är detta ett utmärkt städredskap och när det gäller den typen av användning är det en fördel att Nilfisk C 125.7-6 PAD X-TRA har ett smidigt format. Nilfisk har utvecklat en särskild bajonettkoppling som gör att du kan växla mellan tillbehör gjorda för olika städmaskiner. Tänk dock på att räckvidden är något begränsad med en slang på endast fem meter.

  Att använda betyg: 7,5/10


  Pris


  Med ett pris på 2 869 kronor är detta en konkurrenskraftig högtryckstvätt om du har måttliga rengöringsbehov och värdesätter det smidiga formatet.

  Fördelar:

  • Avloppsrensare ingår och ger modellen ett extra användningsområde
  • Mycket lätthanterlig högtryckstvätt
  • Kan användas tillsammans med en lång rad tillbehör från Nilfisk

  Nackdelar:

  • Lågt tryck i förhållande till andra högtryckstvättar i testet

  Bosch GHP 5-75 X


  https://www.bosch-professional.com/se/sv/products/ghp-5-75-x-0600910800

  Bosch är ett tyskt elektronikföretag som hör till de främsta i världen när det gäller en lång rad elverktyg för såväl proffs som vanliga konsumenter. Högtryckstvätten Bosch GHP 5-75 X är mest potent av de högtryckstvättar som vi har tittat på men den väger också därefter. Om du inte ser det som ett problem och vill ha en stark kvalitetstvätt som kommer att hålla i många år är detta ett utmärkt val av högtryckstvätt.

  Helhetsbetyg: 9/10

  Max tryck: 185 bar 

  Effekt: 2,6 kW

  Max vattentemperatur: 50 °C

  Vattenförbrukning: Max 570 liter i timmen

  Slanglängd: 10 meter 

  Vikt: 26,8 kilo


  Prestanda - testets tuffing


  De flesta förknippar nog Bosch med andra elverktyg än just högtryckstvättar men detta är en maskin som ska tas på allvar! Med ett tryck på 185 bar och vattentemperatur på 50 °C tar du hand om i princip all smuts som förekommer i normala sammanhang utomhus. När det gäller ren råstyrka och rengöringsprestanda finns det ingen annan modell i testet som kommer upp i samma nivå som Bosch GHP 5-75 X. Det här är en högtryckstvätt som vi vet förekommer på en del byggarbetsplatser men även du som privatperson kan ha användning för en Bosch GHP 5-75 X. Målgruppen är med andra ord väldigt bred.

  Prestanda betyg: 9/10


  Att använda - kvalitetsbygge med bra räckvidd


  Bosch GHP 5-75 X är inte bara kraftfull utan även väldigt mångsidig och gediget byggd. Pumpen är gjord i mässing och har en kolv i rostfritt stål. Även vattenanslutningarna är gjorda i mässing. Gummislangen är stålarmerad och har lång förväntad livslängd. Den är dessutom tio meter lång och det innebär att en Bosch GHP 5-75 X har bra räckvidd utan att du alltid måste flytta på den. Det är en fördel med tanke på den höga vikten. Trots att modellen är tung ger den ändå ett förhållandevis kompakt intryck med teleskophandtag i metall och en praktisk slangtrumma.

  Att använda betyg: 8,5/10


  Pris


  Vi hittar Bosch GHP 5-75 X för 5 977 kronor. Det är rätt mycket för en högtryckstvätt men känns fullt rimligt i relation till vad du får för pengarna här. Om modellen inte känns för tung och du har användning för 185 bar är detta ett mycket bra köp för pengarna. 

  Fördelar:

  • Påkostade detaljer ger lång hållbarhet och kvalitetskänsla
  • Så kraftfull att den förekommer inom industrin

  Nackdelar:

  • Väger närmare 30 kilo

  Husqvarna PW 360


  https://www.husqvarna.com/se/produkter/hogtryckstvattar/pw-360/967677801/

  Husqvarna är ett av Sveriges äldsta företag alla kategorier och de har tillverkat allt från vapen till gjutjärnsspisar, symaskiner och motorcyklar. Idag är utomhusredskap, inte minst högtryckstvättar, en viktig del av verksamheten. Husqvarna PW 360 har utsetts till vinnare i flera tester vi tittat på i arbetet med denna produktguide. Det är ett bra val av högtryckstvätt för dig som söker en modell som dels är kraftfull men också förhållandevis smidigt att använda. Det bästa av två världar helt enkelt.

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Max tryck: 160 bar 

  Effekt: 2,3 kW 

  Max vattentemperatur: 40 °C

  Vattenförbrukning: 410–500 liter i timmen

  Slanglängd: 10 meter 

  Vikt: 20,8 kilo


  Prestanda - trädäck är ingen match


  Detta är en högpresterande tvätt som ger rejält med tryck som hjälper dig att rengöra de flesta ytor snabbt och effektivt. Husqvarna PW 360 kommer väl till pass när du till exempel vill kunna lösa fettproppar som fastnat i rören. Trycket på 160 bar är tillräckligt även för tuffare rengöring som när det gäller till exempel smuts som sitter i gliporna inne i en stenmur och bilar som inte tvättats på länge. Trädäck är ingen match överhuvudtaget för en Husqvarna PW 360.

  Prestanda betyg: 8/10


  Att använda - följsam slang och god precision 


  Förutom att Husqvarna PW 360 är kraftfull talar vi här om verkligt kvalitetsbygge med påkostade detaljer för lång livslängd. Med det mjuka och ergonomiska grepp som Husqvarna PW 360 utrustats med får du bra kontroll. Det är mycket viktigt när det handlar om kombinationen hett vatten och högt tryck.

  Husqvarna PW 360 har ett bärhandtag och pump av metall. Munstycken för olika ändamål medföljer. Modellen är dessutom utrustad med en stålförstärkt och ovanligt följsam högtrycksslang som uppmärksammats i flera tester. Slangvindan och det inbyggda förvaringsutrymmet bidrar också till att göra Husqvarna PW 360 till en användarvänlig högtryckstvätt.

  Att använda betyg: 8,5/10


  Pris


  Lägsta pris vi hittar för den här modellen är 3 589 kronor. Det är riktigt bra jämfört med andra högtryckstvättar i det här testet. Om du behöver ett ännu högre tryck än vad Husqvarna PW 360 kan leverera så finns det en större modell i samma serie som dock kostar nästan dubbelt så mycket det är en faktor som gör att Husqvarna PW 360 känns prisvärd.

  Fördelar:

  • Levererar mycket bra tvättprestanda
  • Kvalitetsprodukt gjord för att hålla länge

  Nackdelar:

  • Det finns högtryckstvättar med fler tekniska finesser i prisklassen

  Husqvarna PW 235


  https://www.husqvarna.com/se/produkter/hogtryckstvattar/pw-235/967677401/

  Husqvarna erbjuder dig flera olika högtryckstvättar att välja mellan. Om du inte vill spendera flera tusen kronor på en högtryckstvätt har de tagit fram budgetmodellen Husqvarna PW 235. Med ett tryck på 135 bar är den tillräckligt kraftfull för det mesta som vanliga villaägare brukar vilja använda en högtryckstvätt till. Ett tips till dig med en mindre högtryckstvätt som Husqvarna PW 235 är att använda den lite oftare så att smutsen inte hinner sätta sig lika hårt.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Max tryck: 135 bar

  Effekt: 1,8 kW

  Max vattentemperatur: 40 °C

  Vattenförbrukning: 350–520 liter i timmen

  Slanglängd: 8 meter

  Vikt: 9,6 kilo


  Prestanda - 135 bar räcker ganska långt


  Husqvarna PW 235 är ett bra val för de flesta typer av rengöring utomhus. Utvecklingen har gått framåt när det gäller högtryckstvättar och även om 135 bar är ganska lite jämfört med många andra högtryckstvättar i testet är det tillräckligt för de flesta ändamål. Du kan ta hand om utemöbler, staket, trädäck och plattor på ett effektivt sätt med en Husqvarna PW 235.

  Prestanda betyg: 6/10


  Att använda - praktisk inbyggd förvaring


  Husqvarna PW 235 liknar den större modellen Husqvarna PW 360 om man ser till utseende och funktioner. Husqvarna PW 235 är utrustad med två munstycken som är mycket enkla att justera och en skumspruta som du, när de inte används, kan förvara i ett inbyggt förvaringsutrymme. Slangvindan bidrar till smidig hantering och trots att modellen är billig har den en pump i metall som håller hög kvalitet. 8 meters slanglängd är bra för en såhär pass enkel högtryckstvätt.

  Att använda betyg: 7,5/10


  Pris


  Husqvarna PW 235 hittar vi för så lite som 1 435 kronor och det gör modellen till ett bra alternativ för dig som är ute efter en enklare och billigare högtryckstvätt. Faktum är att den här modellen har utsetts till “Bästa budgetval” i fler än ett test! Att som svensk satsa på högtryckstvättar från Husqvarna har den fördelen att det är lätt att hitta tillbehör och reservdelar samt en kunnig servicetekniker ifall du skulle få problem med din högtryckstvätt. 

  Fördelar:

  • Instegsmodell som gör ett bra jobb
  • Lång slang ger bra räckvidd

  Nackdelar:

  • Lite vek i förhållande till vikten

  Kärcher K4 Full Control


  https://www.kaercher.com/se/home-garden/hoegtryckstvaettar/k-4-premium-full-control-13241000.html

  Kärcher är så dominerande att företagsnamnet och högtryckstvätt används som synonymer i vissa delar av världen. I Sverige finns de flera stora aktörer på marknaden men Kärcher är i högsta grad att räkna med även här. De gör även stora och avancerade högtryckstvättar som används inom industrin. De täcker hela spektrat av högtryckstvättar och Kärcher K4 Full Control ligger någonstans i mitten av sortimentet om vi ser till pris och prestanda. Precis som när det gäller andra högtryckstvättar från Kärcher har Kärcher K4 Full Control tekniska finesser som gör den enkel och rolig att använda.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Max tryck: 130 bar

  Effekt: 1,8 kW

  Max vattentemperatur: 40 °C

  Vattenförbrukning: 420 liter i timmen

  Slanglängd: 6 meter

  Vikt: 11,9 kilo


  Prestanda - bra på tegel och utemöbler


  För normal rengöring av till exempel båten, bilen, trädäcket och familjens cyklar är Kärcher K4 Full Control ett bra val av högtryckstvätt. Ytkapaciteten uppges vara 30 kvadratmeter i timmen, det finns modeller i testet med vilka du jobba dubbelt så snabbt men frågan är om du har så stora behov. Vi har tagit del av tester där Kärcher K4 Full Control fått höga betyg när det gäller rengöring av missfärgat tegel och utemöbler.

  Prestanda betyg: 7/10


  Att använda - rik på finesser och lätt att flytta på


  Vissa högtryckstvättar i testet är riktiga kolosser som kräver plana ytor för att man lätt ska kunna flytta på dem. Kärcher K4 Full Control är dock enkel att hantera. Du reglerar hur många bars tryck du vill arbeta med direkt på spolröret och du kan se på LCD-displayen vilket tryck det handlar om. Högtryckstvätten har ett justerbart teleskophandtag. Kärchers berömda Plug ’n’ Clean-system innebär att du har möjlighet att använda rengöringsmedel och kontrollera påfyllnadsnivån på ett mycket enkelt sätt. Kärcher är riktigt bra på de där små detaljerna som ändå har betydelse för hur smidigt det är att använda deras högtryckstvättar. Kärcher K4 Full Control har också bärhandtag som, tillsammans med den låga vikten, bidrar till att göra den lätt att flytta på.

  Att använda betyg: 8,5/10


  Pris


  Kärcher K4 Full Control hittar vi för 2 487 kronor som lägst. Det här beskrivs som en premiummodell av Kärcher men vi skulle snarare säga att detta är ett bra budgetval. Dessutom har modellen presterat fint i flera tester som jämfört högtryckstvättar i just den kategorin.

  Fördelar:

  • Har alla de tekniska finesser vi förknippar med Kärcher
  • Lågt pris

  Nackdelar:

  • 130 bar är för lite för svårare rengöringsprojekt

  Kärcher K2 Full Control 


  https://www.kaercher.com/se/home-garden/hoegtryckstvaettar/k-2-full-control-16734000.html

  Att Kärscher har fyra modeller med i ett test av tio högtryckstvättar är fullt rimligt sett till hur många marknadsandelar de har. Även i relation till antalet populära modeller från företaget som finns tillgängliga på den svenska marknaden är det representativt. Sist ut av deras högtryckstvättar är Kärcher K2 Full Control. Det är en högtryckstvätt som sticker ut lite från mängden genom att vara extremt liten och lätt. Det är också den minst kraftfulla modellen i testet men låt dig dock inte avskräckas av det för det här är en högtryckstvätt som passar många enligt vår bedömning.

  Helhetsbetyg: 8,5

  Max tryck: 110 bar

  Effekt: 1,4 kW

  Max vattentemperatur: 40 °C

  Vattenförbrukning: 360 liter i timmen

  Slanglängd: 4 meter

  Vikt: 4,3 kilo


  Prestanda - utvecklad för enklare rengöring


  Den här högtryckstvätten är enligt Kärcher avsedd för sporadisk användning vid rengöring av lätt nedsmutsade ytor, redskap och möbler kring hemmet. Men jämfört med vad du kan åstadkomma med en svabb och en vattenslang kan du göra rent på ett mycket effektivare sätt med en Kärcher K2 Full Control! 110 bar är minst i testet men om du aldrig tidigare använt en högtryckstvätt tror vi att du kommer att bli förvånad över hur enkelt det går. Med den här högtryckstvätten gör du heller inte av med lika mycket vatten som när du tvättar med en större högtryckstvätt.

  Prestanda betyg: 6,5/10


  Att använda - välj mellan tre tryckinställningar


  Modellen är lättast i testet och utrustad med både hjul och handtag som gör den mycket enkel att hantera. Slangen är fyra meter lång vilket är i minsta laget men vi tycker att det kompenseras i och med att Kärcher K2 Full Control har så låg vikt.

  Kärcher har utrustat den här högtryckstvätten med ett teleskophandtag och flera av de funktioner du hittar på större och dyrare modeller. Kärcher K2 Full Control har till exempel Full Control Click Vario Power-spolrör som låter dig välja mellan tre olika tryckinställningar samt ett läge där du applicerar rengöringsmedel. Lättare än såhär blir det inte att använda en modern högtryckstvätt. Både spolröret och elsladden kan förvaras på maskinen när den inte används genom praktiska anordningar.

  Att använda betyg: 8/10


  Pris


  Kärcher K2 Full Control hittar vi för så lite som 990 kronor. Om du hör till dem som funderar på att köpa en högtryckstvätt för att kunna hålla trädäcket rent rekommenderar vi att du går upp lite i storlek och pris. Om du istället framförallt behöver en högtryckstvätt till rengöring av redskap och utemöbler är Kärcher K2 Full Control det perfekta valet.

  Fördelar:

  • Tar lite plats och är lätt att flytta
  • Smidig hantering tack vare tekniska finesser

  Nackdelar:

  • I svagaste laget för trädäck, bilen och mossövervuxna plattor

  Kränzle K 1152 TST


  https://www.kraenzle.com/fileadmin/Dateien/Downloads/Kataloge/ks2018/en/30410-GB-18_K1152-Serie.pdf

  Kränzle är en annan tysk jätte på området högtryckstvättar. De har varit igång sedan 1940-talet och profilerat sig som leverantörer av tunga och kraftfulla tvättar avsedda för användning inom jordbruk och industri. När det gäller konsumentprodukter är de inte lika etablerade i dagsläget men med modellen Kränzle K 1152 TST har de nått en stor målgrupp. Detta är en testvinnare och ett bra alternativ för dig som värdesätter kraft och kvalitet och som inte bryr dig så mycket om vad högtryckstvätten väger.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Max tryck: 150 bar

  Effekt: 2,8 kW

  Max vattentemperatur: 60 °C

  Vattenförbrukning: 600 liter i timmen

  Slanglängd: 15 meter

  Vikt: 31,5 kilo


  Prestanda - varmare vatten än vanligt


  Tittar du på hur många bar Kränzle K 1152 TST kan leverera ser du att detta inte är den starkaste modellen i testet. Något vi nästan hade förväntat oss med tanke på den höga prislappen. 150 bar är dock tillräckligt i de flesta hem. Med den här högtryckstvätten kan du dessutom använda betydligt hetare vatten än när det gäller de flesta högtryckstvättar avsedda för vanliga konsumenter. Det innebär att Kränzle K 1152 TST är mycket bra på sådant som vissa av konkurrenterna kan ha svårt för. Ska du lösa stopp i avloppen är det till exempel utmärkt att du spruta vatten med lite högre temperatur.

  Prestanda betyg: 7/10


  Att använda - byggkvalitet som motiverar det höga priset


  Kränzle K 1152 TST väger över 30 kilo och det bästa är om du kan ha den stående nära vattenutkastet och eluttag och sedan ta med dig slangen dit du tänkt använda den. Det bör vara möjligt eftersom slangen är hela 15 meter lång. Du kan använda flera olika strålar beroende på vad det är för ytor du rengör med högtryckstvätten, du ser också med hur högt tryck du arbetar med och kan lätt kontrollera kraften. Det är inte gällande funktioner som den här högtryckstvätten imponerar mest utan det är snarare hög byggkvalitet som är grejen med en Kränzle K 1152 TST. Modellen har alla förutsättningar att hålla i många år!

  Att använda betyg: 8/10


  Pris


  Kränzle K 1152 TST är dyrast i testet, lägsta pris vi hittar ligger på 7 040 kronor. Känner du att du behöver en högtryckstvätt som kan arbeta med lite högre vattentemperatur och inte bryr dig om att den väger över 30 kilo kan Kränzle K 1152 TST vara ett alternativ. Är det viktigare för dig att få så många bar och funktioner som möjligt för pengarna ska du välja en annan högtryckstvätt. Det kan också vara svårt att hitta servicetekniker som jobbar med Kränzle i Sverige och du bör försäkra dig om att det finns sådana möjligheter där du bor innan du slår till och köper den här kvalitetspjäsen.

  Fördelar:

  • Mycket hög byggkvalitet
  • Du kan tvätta med riktigt varmt vatten

  Nackdelar:

  • Dyraste högtryckstvätten i testet
  • Väldigt tung trots att trycket den levererar är medelmåttigt


  Att tänka på inför köpet av högtryckstvätt


  Först och främst behöver du fundera över hur stark högtryckstvätt du behöver. Det krävs till exempel inte alls samma tryck för normal städning som när du behöver göra rent ett båtskrov. Tänk dock på att det går fortare att genomföra även enklare rengöring om du har en stark högtryckstvätt. Om du vill ha en modell som klarar allt så att du aldrig behöver hyra en högtryckstvätt bör du investera i en kraftfull modell. Det gäller också om du funderar på att skaffa en högtryckstvätt för ett specifikt syfte, av det lite tuffare slaget.

  För normal användning krävs omkring 100–150 bar, då kan du använda högtryckstvätten till biltvätt, rengöring av marksten, utemöbler och mycket annat. Tuffare uppgifter kan kräva högtryckstvättar med ett tryck på omkring 180 bar. Att ha möjlighet att välja högre tryck är i princip alltid bra men det innebär också att högtryckstvätten får ett högre pris och att den blir tyngre att hantera.

  Vet du på vilken eller vilka platser du kommer att använda din högtryckstvätt? Mät avstånden från eluttag och vattenutkastare till de ställen där du kommer att arbeta med högtryckstvätten. Då vet du hur lång slang du som minst kommer att behöva. Kanske krävs det en högtryckstvätt med slangvinda. Även strömkabeln måste naturligtvis vara tillräckligt lång och det är en fördel om den går att fästa ovanpå maskinen.

  Många högtryckstvättar har tillbehör som effektiviserar särskilda arbetsuppgifter. Precis som en dammsugare. Titta gärna efter tillbehör som hjälper dig med just de moment som du bedömer att du kommer att utföra med din högtryckstvätt.

  Hur ser din tomt ut? Om den är kuperad eller har trappor och andra hinder kan det vara bökigt att flytta tunga högtryckstvättar. Du bör orka lyfta högtryckstvätten vid behov. Här underlättar det också med en lång slang som gör att du kan ha högtryckstvätten stående en bit bort från ytan du rengör.  Högtryckstvättar och miljöaspekter


  Att tvätta med en högtryckstvätt är ett mycket effektivt sätt att använda vatten. Vi har ofta vattenbrist i Sverige och då är det bättre att använda en högtryckstvätt än att kompensera för bristande tryck genom att spola extra mycket vatten. Mängden el som går åt anser vi vara försumbar.

  När det gäller biltvätt är högtryckstvättar bra eftersom du kanske inte behöver använda rengöringsmedel i samma omfattning som när du bara spolar bilen med en trädgårdsslang. Kom också ihåg att starka rengöringsmedel kan lösa ut miljöfarliga ämnen och att bilar ska tvättas på avsedd plats och inte där dessa ämnen hamnar i dagvattnet. Om du bara spolar av ditt fordon med din högtryckstvätt behöver du inte tänka på detta.

  När du använder högtryckstvätten inför målning är det bra om du kan ta upp och kasta färgflagor. Du ska också vara medveten om att ny färg inte kommer att fästa ordentligt innan ytan är helt torr igen. Det kan ta ett par veckor.

  En annan miljöaspekt är hur hållbar högtryckstvätten är. Det är dåligt för miljön om du måste byta till en bara för att du köpte en av undermålig kvalitet. Vi bedömer att alla modeller vi testat här är tillräckligt bra i det här avseendet. De bör kunna hålla länge!  Kan det vara farligt att använda en högtryckstvätt?


  Högtryckstvättar ska användas försiktigt, de är definitivt inga leksaker. Barn ska inte använda högtryckstvättar överhuvudtaget då de kan orsaka skada på växter, känsliga material och värsta fall dem själva. Att få en stråle från en högtryckstvätt i ögat kan kräva ett besök på akuten. Barn och husdjur ska också hållas under uppsyn under arbetet så att de inte riskerar att träffas av strålen. Rengöring med högtryckstvätt är definitivt inte vattenlek! 

  Det är tillrådligt att använda skyddsglasögon så att varken vatten eller något som slås upp av strålen riskerar att träffa ögat. Att läsa bruksanvisningen mycket noga är också ett bra sätt att förebygga felaktig och osäker användning av högtryckstvätten.

  Du ska ha helst ha byxor och skor på dig när du arbetar med högtryckstvättar. Om du är barfota och strålen träffar foten får du räkna med att det blir blåmärken. Så pass kraftfulla är även enklare högtryckstvättar.

  En högtryckstvätt med lång slang kan vara säkrare än när du behöver använda en skarvsladd för att få längre räckvidd. Det är inte säkert att skarvsladdar är av sådan kvalitet att du kan använda dem där det stänker vatten. El och vatten är en farlig kombination.

  Tänk på att vissa högtryckstvättar låter dig rengöra med så varmt vatten att du kan få brännskador om du inte hanterar dem enligt föreskrifterna.  Rätt teknik ger bäst resultat


  Det är viktigt med en kompetent högtryckstvätt som har den prestanda som krävs för uppgiften du vill utföra. Hur du använder den spelar också en avgörande roll för resultatet. Om du vet hur man använder högtryckstvättar effektivt tjänar du tid och får ett bättre resultat. Gör förberedelser innan du börjar använda en högtryckstvätt. Ta bort blomkrukor, soffdynor, grillen och allt annat som är löst om det är en uteplats du ska rengöra med en högtryckstvätt. Om du har en känslig plantering helt nära en yta du vill tvätta kan den behöva skyddas mot “rekyler” när strålen studsar mot till exempel en stenvägg.

  Rikta slangen och munstycket innan du slår på strålen och underskatta inte kraften. Vilka säkerhetsavstånd som gäller beror på vilken modell du använder dig av. En grundregel är att inte hålla högtryckstvättens munstycke mindre än 30 cm från den yta som du vill rengöra. Då kan trycket bli för stort, inte minst för en altan. I de flesta fall är ett avstånd på 60 cm att rekommendera, det ger dig också bra ergonomi när du arbetar. Sedan kan du variera lite beroende på hur hårt smutsen sitter. 

  Jobba gärna med en vinkel på omkring 45 grader och rikta inte vattenstrålen bort från dig så att du inte ser vad som kommer i dess väg. Sträva efter att slå bort smutsen med strålen så att den rinner mot en uppsamlingsplats du enkelt kan rengöra när du är klar.

  Var noga med att det inte är några skarpa veck på slangen när du jobbar med en högtryckstvätt. Är det enklare modell kan det i värsta fall leda till att slangen går sönder.  Vanliga frågor om högtryckstvättar  Kan man använda en högtryckstvätt inomhus?


  Om du har hårda och vattentåliga golv och väggar kan du faktiskt använda en högtryckstvätt till att göra rent dem. Det brukar dock inte löna sig eftersom den typen av ytor lätt kan rengöras på vanligt sätt. I garage och verkstäder där det finns en golvbrunn kan det dock vara en bra idé att använda en mindre högtryckstvätt någon enstaka gång när det verkligen behövs.


  Skadar man inte lacken på bilen med högtryckstvättar?


  Det är en vanlig myt att lacken skulle ta skada om man tvättar bilen med en högtryckstvätt. Om lacken på din bil är i hyggligt skick och inte redan har börjat flagna kommer du inte att kunna skada den med en högtryckstvätt. Däremot så finns det faktiskt exempel på bilägare som använt extremt kraftfulla högtryckstvättar och bucklat karossen när de stått för nära bilen. Det bör dock inte kunna hända om du använder någon av modellerna i det här testet och följer alla föreskrifter i manualen.


  Ska man välja ett känt fabrikat eller kan okända märken vara lika bra?


  Ser man till ekvationen pris/prestanda går det att hitta högtryckstvättar från okända märken som framstår som väldigt bra alternativ. De stora tillverkarna brukar dock vara ett säkrare val om man väger in tillgång till reservdelar och serviceställen. Det är en trygghet om något skulle gå sönder.


  När är det extra bra att rengöra med en högtryckstvätt?


  Om du ska sälja en fastighet är det smart att rengöra noga med högtryckstvätt. Det kan göra stor skillnad rent visuellt. En högtryckstvätt kan också användas som en del i underhållet av ett tak med påväxt. Det kan faktiskt vara ett alternativ till att byta ut det helt och hållet.


  Kan man tvätta potatis med högtryckstvätt?


  Många av oss har sett kocken och skådespelaren Per Morberg ta bort jord från färskpotatis med en högtryckstvätt istället för att göra det för hand. Faktum är att det är en mycket bra och tidsbesparande metod, om det handlar om mycket potatis.


  Kan man göra snö med en högtryckstvätt?


  Det är tyvärr inte möjligt att använda vanliga högtryckstvättar som snökanoner eftersom det krävs luft för att det ska bli just snö, och inte bara is.


  Går det att använda en högtryckstvätt som lövblås?


  Du kan inte använda en högtryckstvätt utan vatten men håller du strålen högt så drar vattnet med sig en hel del luft och du kan i teorin använda den till att fösa bort löv. Det är dock inte speciellt effektivt.


  Hur använder man en högtryckstvätt till att göra rent i avloppsrören?


  Om det är möjligt bör du försöka lokalisera stoppet så att du vet var du ska in med slangen för att komma åt ordentligt. Använd helst varmvatten om du har en högtryckstvätt som klarar det. Slangen kommer att röra sig framåt i röret efter det att du slagit på vattnet. När stoppet försvinner brukar det höras ett svischande ljud samtidigt som det kan komma upp avloppsvatten från golvbrunnen.

  Visa alla Test-artiklar

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till