BÄST-I-TEST

BÄSTA MOBILABONNEMANGET 2021

9
PRODUKTER
TESTADE
Idag finns det många operatörer som erbjuder olika mobilabonnemang och att hitta det bästa mobilabonnemanget är inte alltid helt enkelt. Med den här guiden vill vi presentera de bästa alternativen på den svenska marknaden på ett överskådligt sätt. Vi vill göra det lätt för dig att välja det bästa mobilabonnemanget, oavsett om det är lägst pris, högsta möjliga hastighet eller mest surf för pengarna du är ute efter.
Hallon test
budget test budget test
Hallon
positive aspect Spara upp till 100 GB surf
positive aspect Generösa rabatter för studenter, barn och seniorer
negative aspect Har fått kritik för sin kundservice
LÄS TESTET Visa bästa pris
Vimla test
economy test economy test
Vimla
positive aspect Låga ordinarie priser
positive aspect Bra rabatter för nya kunder, barn, studenter och seniorer
positive aspect Generösa regler om du vill spara surf
negative aspect Dyrt att använda telefonen om du är utanför EU
LÄS TESTET Visa bästa pris
Tre.se test
premium test premium test
Tre.se
positive aspect Bra täckning
positive aspect Ligger redan i startgroparna med 5G
positive aspect Du kan surfa som vanligt i 80 länder
negative aspect Få mobilabonnemang att välja mellan
negative aspect Du kan inte spara surf utan bara skicka till andra
LÄS TESTET Visa bästa pris

* De flesta operatörer erbjuder även kontantkort med surf samt företagsabonnemang men i detta test har vi valt att koncentrerat oss på operatörernas fasta mobilabonnemang för privatpersoner.

1

HALLON - BÄSTA BUDGETKÖP

Hallon test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Fast pris (4–100 GB), Senior-, Barn- och Studentabonnemang
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Tre
 • Mobiltelefoner
  Huawei, Apple, Samsung

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Hallon
ENKELT MOBILABONNEMANG TILL LÅGT PRIS
8.5
Hallon är en av de nyare aktörerna på marknaden för mobilabonnemang i Sverige. Det är en systeroperatör till Tre och de har samma täckning som dem. Hallon ägs av Hutchison Whampoa samt Investor. De vill vara det bästa mobilabonnemanget för alla som prioriterar enkelhet. I linje med det erbjuder de inte en massa val utan tjänsten är väldigt lättöverskådlig. Hallon ligger också bra till när det gäller pris.
UTBUD
9
Spara upp till 100 GB surf - I samtliga av Hallons mobilabonnemang ingår fria samtal inom Sverige och SMS till hela världen. Det enda som skiljer abonnemangen åt är mängden surf/månad. Med Hallon kan du alltid spara surf upp till 100 GB, vilket är mycket jämfört med de flesta konkurrenterna. Fast pris på 4, 8, 25, 50 eller 100 GB surf Ju mer surf du köper desto lägre blir priset per GB. Kostnaden för det billigaste abonnemanget med 4 GB surf är 24 kronor/månad de första fyra månaderna, därefter 99 kronor/månad. Ju mer surf du väljer desto högre blir kostnaden/månad, däremot får du mer surf för pengarna om du väljer ett dyrare abonnemang (lägre pris/GB). Senior- och Studentabonnemang Har du fyllt 55 räknas du som senior och får lägre pris på dina abonnemang, som i övrigt fungerar enligt ovan. Samma sak gäller om du är student. Barnabonnemang En vuxen kan teckna ett abonnemang för ett barns räkning. Barnabonnemang är försedda med en kostnadspärr så att avtalstecknaren kan skydda sig mot oväntade kostnader i samband med till exempel köp online.
TÄCKNING
8
Mycket bra täckning i städer - Hallon använder sig av Tres nät och det innebär att de når 99 procent av Sveriges befolkning. Du får bäst täckning i storstäderna. Ute på landsbygden är det stor variation och vi rekommenderar att du använder en täckningskarta för att se hur bra täckning du får på den eller de orter där du oftast kommer att använda ditt mobilabonnemang. Det finns andra operatörer som erbjuder bättre täckning på mindre orter än vad Hallon gör. Tre har flera olika nät och du kan få tillgång till 3G, 4G, snabba 4G+ och VoLTE beroende på var du befinner dig. Hastigheten ligger i normala fall i spannet 10–40 Mbit/s.
UTLAND
7
Inte det bästa abonnemanget utanför EU - Så länge du befinner dig inom EU är det ingen större skillnad på att surfa och ringa jämfört med hur det är i Sverige. Kontrollera alltid prislistan innan du åker utomlands så att du inte får en obehaglig överraskning när räkningen kommer. Hallon har relativt höga priser när du befinner dig utanför EU.
PRIS
9
Bra rabatter - Hallon ligger riktigt bra till när det gäller pris. Deras abonnemang är dessutom utan bindningstid, startavgift och uppsägningsavgift. Hallon är även uppskattade för att de ger generösa rabatter. Det är ofta det bästa mobilabonnemanget för seniorer och studenter som kan komma extra billigt undan. I samband med att du tecknar ett Hallon mobilabonnemang kan du köpa en mobiltelefon till rabatterat pris från Samsung, Huawei eller Apple. Välj mellan allt från en dyrare iPhone Pro till en enklare modell från Huawei för ett fast pris per månad. Se vilka modeller och priser som gäller när just du vill teckna ett Hallon mobilabonnemang, det uppdateras ständigt.
VÅRT OMDÖME
8.5
Gratis att spara surf - Hallon är ett bra alternativ för dig som vill ha ett prisvärt abonnemang och som surfar olika mycket månad till månad, eftersom du kan spara mycket surf. Den vanligaste kritiken mot Hallon är att deras kundtjänst inte håller lika hög nivå som vissa andra operatörer. Du kan till exempel inte ringa om du behöver hjälp. Vi har dock fått hjälp snabbt via chattfunktionen på hemsidan. Som kund kan du också logga in på “mina sidor” och därifrån sköta mycket av det som rör ditt abonnemang.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Spara upp till 100 GB surf
 • positive aspect
  Generösa rabatter för studenter, barn och seniorer

NACKDELAR

 • negative aspect
  Har fått kritik för sin kundservice

2

VIMLA - BÄSTA EKONOMIKÖP

Vimla test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Fast pris (3–100 GB), rabatter för studenter och seniorer
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Samma nät som Telenor
 • Mobiltelefoner
  Vimla säljer inga mobiltelefoner

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Vimla
NY AKTÖR MED FÖRMÅNLIGA PRISER
8.5
Vimla är en ny aktör när det gäller mobilabonnemang och ett varumärke som ägs av den norska jätten Telenor. Man kan säga att Vimla är Telenors lågprismärke som erbjuder riktigt bra priser, framförallt på mobilabonnemang med 15GB surf. Vimla kan även vara det bästa mobilabonnemanget för dig som gillar tanken på att bli en del av ett community samtidigt som du skaffar dig abonnemanget. Via plattformen Vimla 2.0 lanserar man olika tjänster som ska göra surfandet säkrare och effektivare.
UTBUD
8
Spara upp till 100 GB surf i 12 månader - Du kan spara upp till 100 GB surf i max 12 månader. I och med det är Vimla bäst i branschen när det gäller detta. Att upp- och nedgradera surfmängden är också enkelt. Fast pris Hos Vimla kan du välja mellan abonnemang på 3, 8, 18, 50 eller 100 GB. Det billigaste abonnemanget kostar 100 kr/mån och det dyraste 350 kr/mån. De fyra första månaderna är det halva priset som gäller. Det är ett mycket förmånligt erbjudande och ett bra tillfälle att testa om du gillar Vimla. Pris och mängden surf är det enda som skiljer abonnemangen från varandra. Alla abonnemang har fria samtal och fria SMS inom Sverige. För dig som vill ha hyfsat mycket surf men inte vill betala för mycket är Vimlas mobilabonnemang med 15GB surf att rekommendera. Där får nämligen ut mest surf för pengarna för runt 200 kr. Rabatt för studenter, seniorer och alla under 18 år Om du pluggar, är äldre än 55 eller vill teckna ett abonnemang till någon som inte fyllt 18 år kan du räkna med att få rabatter från Vimla. I övrigt är det samma abonnemang som vid fast pris.
TÄCKNING
8.5
Telenors nät är riktigt bra - Telenor, vars nät Vimla alltså använder, är uppe och krigar bland de bästa i Sverige avseende täckning. Hastigheten ligger i normala fall i spannet 5–50 Mbit/s men du få inte glömma att stämma av mot en täckningskarta att Vimla finns där du bor. I alla fall om du ofta befinner dig i glesbebyggt område.
UTLAND
7
Max 10 GB surf i månaden - Du kan använda din surfpott som vanligt när du befinner dig utomlands men inte mer än maximalt 10 GB totalt per kalendermånad. Att ringa och sms:a inom EU fungerar likadant som det gör inom Sverige. Att använda telefonen när du befinner dig utanför EU kostar dock betydligt mer med Vimla.
PRIS
8.5
Billig surf men inga mobiltelefoner - Vimla tävlar om att kunna erbjuda det bästa mobilabonnemanget på marknaden om vi enbart ser till pris/GB. Kom dock ihåg att andra operatörer kan ha fördelen att du få en ny mobil till ett riktigt bra pris i samband med att du tecknar abonnemanget. Den möjligheten får du dessvärre inte genom Vimla. Däremot har de bäst pris på mobilabonnemang med 15GB surf, vilket är ett mycket vanligt och populärt abonnemang bland de flesta.
VÅRT OMDÖME
8.5
Spännande koncept - Vimla och Fello liknar varandra såtillvida att de säljer mobilabonnemang som är billiga samtidigt som de vill engagera sina kunder och skapa vi-känsla. Vimla har varit omtalat för detta de senaste året. Även om alla tjänster, utöver själva abonnemangen, inte är klockrena så är konceptet nytänkande och man kan som sagt bortse från deras riktigt bra priser, framförallt på abonnemang med 15GB surf. Vi har därför utsett Vimla till det "Bästa Valet" i detta test, eftersom du får mycket för pengarna när du väljer detta abonnemang.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Låga ordinarie priser
 • positive aspect
  Bra rabatter för nya kunder, barn, studenter och seniorer
 • positive aspect
  Generösa regler om du vill spara surf

NACKDELAR

 • negative aspect
  Dyrt att använda telefonen om du är utanför EU

3

TRE.SE - BÄSTA PREMIUMKÖP

Tre.se test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  3Surf och 3Samla
 • Fria samtal
  Ja
 • Bindningstid
  Både och
 • Nät
  Egna nät, inklusive 5G
 • Mobiltelefoner
  Samsung, Apple, Sony, Huawei, Doro

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Tre.se
VÄLKÄND OPERATÖR MED LÅGA UTLANDSPRISER
8.5
Tre är ett varumärke som drivs av Hi3G Access AB och är Sveriges fjärde största mobiloperatör. Tre har varit tidiga med att satsa på 5G och har låga priser för dig som använder telefonen utomlands.
UTBUD
8.5
Tjuvstarta med 5G redan nu - Du kan inte spara surf utan potten nollställs i slutet av månaden, däremot kan du skicka outnyttjad surf till andra med ett abonnemang från Tre. Du kan också köpa extra surf, 1 GB kostar då 99 kronor vilket är ett relativt högt pris. Till skillnad från flera andra operatörer erbjuder Tre just nu inte några åldersspecifika rabatter. En månads uppsägningstid gäller utöver eventuell bindningstid. Om du är Tre-kund och befinner dig inom räckhåll för operatörens 5G nät kan du redan idag använda det, utan att du behöver skaffa ett nytt abonnemang. Särskilda 5G-abonnemang kommer enligt Tre under hösten 2020. 3Surf Med 3Surf kan du välja mellan 5, 15 eller 50 GB alternativt obegränsat surf. Oavsett vad du väljer ingår fria samtal och fria SMS i Sverige. 5 GB kostar 199 kr/mån. 3Surf med fri surf kostar 499/mån. 3Samla 3Samla lanserades under hösten 2019 och blev omtalat som ett billigt familjeabonnemang. Det bygger på abonnemanget 3Surf men du kan ansluta extra personer för 99 kr per person. Det är ett lågt pris jämfört med andra familjeabonnemang. De personer som vill ansluta sig till samma 3Samla-abonnemang behöver inte vara familjemedlemmar.
TÄCKNING
8.5
Bra täckning för röstsamtal - Det oberoende analysföretaget Tutela placerar i sitt senaste täckningstest i Sverige Tre på första plats där både täckning och hastighet vägs in. Tidigare har Tre befunnit sig en bit från toppen men nu ligger de alltså först. Själva säger de att de når 98,9% av Sveriges befolkning med sitt nät för röstsamtal och att de jobbar för snabbt och stabilt internet på så många platser som möjligt.
UTLAND
9
Surfa som i Sverige i 80 länder - Om du väljer ett abonnemang med en surfpott på 15 GB eller mer ingår tjänsten 3Världen. Det betyder att du kan surfa som i Sverige i ytterligare 80 länder, däribland USA, Japan och Australien. Med andra ord kan Tre mycket väl ha det bästa mobilabonnemanget för dig som ofta reser utanför EU, privat eller i arbete. Har du ett specifikt land du ofta reser till rekommenderar vi dock att du jämför olika operatörers samtalstaxor när det gäller just den destinationen.
PRIS
7
Andra fördelar än lågt pris - Tre konkurrerar inte i första hand genom att försöka vara billigast på marknaden. Flera av de mobiler du kan köpa från Tre har stöd för 5G och operatören är känd för att ofta kunna erbjuda tilltalande priser på sina mesta avancerade mobiler. Det är bra för dig som redan nu vill satsa på en mobil som är redo för 5G.
VÅRT OMDÖME
8.5
Bra val om du behöver en avancerad telefon - Funktionen 3Världen gör Tre till ett mycket bra alternativ för dig som reser utanför EU och vill kunna surfa som vanligt. Det faktum att du inte kan spara surf till nästa månad är en nackdel och den fiffiga tjänsten Skicka surf kompenserar bara till viss del för det. Deras abonnemang med fri surf berörs såklart inte av detta och kan vara det bästa mobilabonnemanget för dig som är intresserad av att köpa en avancerad mobiltelefon i samband med att du tecknar ett nytt mobilabonnemang.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra täckning
 • positive aspect
  Ligger redan i startgroparna med 5G
 • positive aspect
  Du kan surfa som vanligt i 80 länder

NACKDELAR

 • negative aspect
  Få mobilabonnemang att välja mellan
 • negative aspect
  Du kan inte spara surf utan bara skicka till andra

4

TELE2

Tele2 test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Fastpris (2–40 GB), Obegränsad, Familj, Pensionär
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Eget nät
 • Mobiltelefoner
  Apple, Huawei, Samsung, Sony, Xiaomi, Motorola och Fairphone

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Tele2
MOBILOPERATÖR MED MÅNGA ABONNEMANG
8
Tele2 har varit en viktig aktör när det gäller bredband och mobiltelefoni sedan företaget grundades i början av 90-talet av finansmannen och megaentreprenören Jan Stenbeck. I dag finns Tele2 på över tio marknader och de säljer även mobilabonnemang under flera andra varumärken.
UTBUD
9
Fria samtal ingår alltid - I alla mobilabonnemang från Tele2 ingår fria samtal, SMS och MMS. Det gäller inte bara i Sverige utan i hela EU/EES. Abonnemangen har ingen bindningstid men du kan tyvärr inte spara surf du inte gjort av med till nästa månad. Redan idag kan du som har ett Tele2-abonnemang surfa med det nya 5G-nätet. Tele2 ligger alltså väldigt långt fram inom detta område. Fastpris 2–40GB Tele2 har mobilabonnemang där du väljer mellan 2–40 GB i surf. Abonnemangen kostar 199–399 kronor beroende på hur stor surfpott du väljer. Du kan använda hela surfpotten inom EU/EES. Obegränsad Om du vill kunna surfa obegränsat i Sverige kostar det 549 kronor och då kan du använda 40 GB inom EU och flera andra länder. Familjeabonnemang Med ett familjeabonnemang utgår du från valfritt abonnemang med fast pris och lägger till fler familjemedlemmar för 199 kronor i månaden. Kostnaderna kommer på samma faktura. Alla har fria samtal, SMS/MMS och egen datamängd att använda vid surf. Med den kostnadsfria tilläggstjänsten Föräldrakollen kan ett familjeabonnemang ställas in så att barn inte kan använda mobilen till köp eller till att surfa på olämpliga sidor. Pensionärsabonnemang Tele2 erbjuder alla som fyllt 65 år 20 % i rabatt på mobilabonnemang med 10 GB upp till obegränsat.
TÄCKNING
8.5
Topprankat av amerikanska experter - Tele2 har Sveriges bästa nät enligt det amerikanska analysföretaget Umlaut Mobile Benchmark men det har också gjorts mätningar som korat andra vinnare. Tele2 brukar hamna på topp tre och de säger sig nå 99,9 % av Sveriges befolkning. Yttäckningen är omkring 90 % av Sveriges yta.
UTLAND
8.5
Bättre inom EU än utanför - Så länge du reser inom EU har Tele2 riktigt bra abonnemang eftersom du inte bara surfar utan även ringer utan extra kostnad. Vad det kostar att ringar från ett land utanför EU varierar, i många länder där du annars betalar för surf har du kvar din surfpott om du väljer Tele2. Tele2 har en lättanvänd tjänst för dig som vill kolla upp vilka priser som gäller i ett specifikt land.
PRIS
7
Värt priset tack vare 5G - Tele2 hör till de dyrare operatörerna om man ser till pris per GB. Om du bor i ett storstadsområde är sugen på att testa 5G och vill köpa en ny telefon till ett bra pris tycker vi ändå att deras abonnemang är värda den extra kostnaden.
VÅRT OMDÖME
8
Stort utbud och stor målgrupp - Tele2 har riktigt bra täckning och ett stort utbud av abonnemang. Vi bedömer att de i och med det har en stor målgrupp. Att du inte kan spara surf är dock en klar nackdel med Tele2. Det spelar dock ingen roll om du väljer Tele2 Unlimited som vi tycker är det bästa mobilabonnemanget i den kategorin.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra täckning
 • positive aspect
  Stort utbud av abonnemang
 • positive aspect
  Ligger bra till med 5G
 • positive aspect
  MMS ingår i alla abonnemang

NACKDELAR

 • negative aspect
  Relativt dyra
 • negative aspect
  Du kan inte spara oanvänd surf

5

COMVIQ

Comviq test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Fastpris, Fastpris Mini
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Samma nät som Tele2, Telia och Telenor
 • Mobiltelefoner
  Samsung, Apple, Huawei, Motorola och Xiaomi

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Comviq
MOBILABONNEMANG I LÅGPRISSEGMENTET
8.5
Comviq är en operatör som funnits länge och som spelade en viktig roll när det handlade om att skapa valfrihet inom teletrafik redan på 1980-talet. Comviq ägs idag av Tele2 och de erbjuder flera olika mobilabonnemang i lågprissegmentet.
UTBUD
8
Köp till extra surf - Comviq kan vara det bästa mobilabonnemanget för dig som uppskattar flexibilitet. Du kan närsomhelst uppgradera eller nedgradera surfmängden och till exempel kosta på dig extra mycket surf om det skulle bli dåligt väder när du är på semester. Om vi ska rikta kritik mot Comviq när det gäller utbud så är det att det är något oöverskådligt. Det tar längre tid att välja det bästa mobilabonnemanget från Comviq än vad det gör hos några av konkurrenterna. En bra sak är du kan spara surftid och även, mot en fast kostnad, köpa 50 GB extra surf på ett mycket enkelt sätt. Fastpris Comviq Fastpris är ett abonnemang där du väljer mellan 5, 10, 20 och 40 GB surf. För 5 GB betalar du 145 kronor i månaden och har fria samtal och fria SMS. Ju mer surf du betalar för desto lägre blir priset per GB. Om du väljer det största abonnemanget på 40 GB betalar du 295 kronor i månaden. Då har du fria samtal, fria SMS och 12 GB surf inom EU. Fastpris Mini Comviqs minsta abonnemang kostar 95 kronor i månaden ger 200 samtalsminuter, 2 000 SMS, 2 000 MMS samt 3 GB surf. Abonnemang för seniorer och studenter Comviq erbjuder Fastpris Senior och Mini Senior för alla över 55 år. Där är priserna något lägre men å andra sidan erbjuds inga fria utlandsminuter. Villkoren liknar dem som gäller för Fastpris Mini men surfmängden är något större. En annan specialvariant av Comviqs abonnemang är Fastpris Student och Mini Student som också är rabatterade abonnemang för dig som är under 18 år och studerar.
TÄCKNING
8.5
4G nästan överallt - Comviq erbjuder bra täckning på de flesta platser i Sverige. Särskilt 4G-nätet är väl utbyggt och det är möjligt att komma upp i höga hastigheter på de flesta orter och även ute på landet med ett Comviq-abonnemang.
UTLAND
8
Skydda dig mot roaming - De flesta av Comviqs abonnemang låter dig använda mobilen precis som vanligt inom hela EU. Reser du utanför EU bör du kolla deras förteckning över priser som gäller i olika länder. Det kan variera ganska mycket. Något som är bra är att du kan göra olika inställningar som skyddar dig mot oavsiktlig roaming och andra oväntade utgifter.
PRIS
8.5
Fina erbjudanden på mobiler - Comviq är känt för att erbjuda extra låga priser, kanske lägst i Sverige, när du tecknar ett abonnemang och köper en mobiltelefon på samma gång. Räkna med att de har närmare 30 mobiler i olika prisklasser att välja mellan. Fördelen med att ändå teckna ett abonnemang utan att köpa en mobil är att du då slipper bindningstiden.
VÅRT OMDÖME
8.5
Bra täckning och lågt pris - Comviq är en prisvärd mobiloperatör som dessutom erbjuder bra täckning. Kundtjänsten har generösa öppettider och du kan nå Comviq på många olika sätt. Den vanligaste kritiken mot företaget är ändå att kundtjänsten inte håller måttet, då handlar det om att kvalitén på svaren inte är tillräckligt hög och olika personer från Comviq kan ge olika information. Själva har vi dock inte upplevt dessa problem.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra täckning
 • positive aspect
  Attraktiva priser på abonnemang och telefoner

NACKDELAR

 • negative aspect
  Kundtjänsten

6

HALEBOP

Halebop test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Halebop 4– 0 GB, Halebop Mini, Halebop Student
 • Fria samtal
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Telia
 • Mobiltelefoner
  Apple, Huawei, Sony, Samsung, Nokia, Doro, OnePlus och Xiaomi

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Halebop
MOBILABONNEMANG MED MÅNGA NÖJDA KUNDER
8
Mobiloperatören Halebop, som ingår i Telia-koncernen, slog in sig på kontantkortsmarknaden i ett tidigt skede. Sedan 2007 har de även erbjudit mobilabonnemang. De är långt ifrån störst i Sverige men enligt Svenskt kvalitetsindex har Halebop haft de nöjdaste kunderna under de flesta åren som Halebop erbjudit mobilabonnemang.
UTBUD
8
Generös studentrabatt - 1 GB extra surf kostar 59 kronor och kan sparas i upp till sex månader. Studenter med Mecenatkort får 70 kronor rabatt på abonnemang med minst 12 GB surf. Uppsägningstiden är en månad och surfhastigheten brukar ligga i spannet 10–60 Mbit/s där täckningen är bra. Abonnemangen kan uppgraderas med appen Storytel som ger dig tillgång till massor av ljudböcker för 169 kronor extra i månaden. Halebop Mini I Halebops minsta abonnemang för 99 kronor i månaden ingår 2 GB surf, 50 samtal, 500 SMS och MMS. Efter att potten har använts kostar samtalen 2 kronor styck och SMS/MMS 50 öre styck. Halebop 4–40 GB Det här är för dig som vill ha mer inkluderat i abonnemanget. Här får du fria samtal, SMS och MMS. Välj 4, 12, 24 eller 40 GB surf för 189 kronor för det minsta och 399 kronor för det största abonnemanget.
TÄCKNING
8.5
Bra täckning med Telias nät - Tack vare att Halebop använder Telias nät har de mycket bra täckning och de säger sig nå 99,9 % av Sveriges befolkning. Telia har länge ansetts ha det bästa nätet men idag är skillnaderna mellan de olika operatörerna inte lika stora. Skillnaderna i täckning på en specifik plats kan dock vara stora mellan olika operatörer så kolla en täckningskarta om du inte bor i en storstad.
UTLAND
8
Kommunicera genom appen Locall - Halebop har utvecklat appen Locall som innebär att du kan ringa billigt när du är utomlands, oavsett om du har internet eller inte. Du kan använda upp till 10 GB surf i månaden inom EU. Det inte särskilt mycket så man kan säga att Halebop är bra om du behöver ringa men inte surfa så mycket när du är utomlands.
PRIS
9
Mycket låga priser - Halebop är en av de billigaste operatörerna överlag. Ofta kan du dessutom få ett bra inbytespris om du har en väl fungerande telefon men vill byta upp dig till en ny i samband med att du tecknar ett mobilabonnemang hos Halebop.
VÅRT OMDÖME
8
Ungdomlig operatör - Halebop är ett varumärke som har nischat in sig mot ungdomar. Det märks på allt från deras erbjudanden till språket och designen på hemsidan. Om du inte tillhör målgruppen kommer du antagligen inte att känna dig lika hemma som kund hos Halebop. Täckningen är utmärkt och Halebop är som sagt riktigt prisvärt när det gäller mindre abonnemang. En annan sak som talar för Halebop är att de erbjuder support 24/7.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Billiga mobilabonnemang
 • positive aspect
  Välj mellan ett stort antal telefoner, även begagnade

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ssaknar ett bra alternativ för dig som surfar riktigt mycket

7

TELENOR

Telenor test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Telenor Mobil, Telenor Obegränsat och Telenor familj
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Eget nät
 • Mobiltelefoner
  Sony, Samsung, Apple, Huawei och Xiaomi

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Telenor
EN AV DE STÖRSTA AKTÖRERNA PÅ SVENSKA MARKNADEN
8
Norska Telenor är en av de största aktörerna när det gäller mobil kommunikation på den svenska marknaden. Omkring 180 miljoner mobilabonnemang har tecknats hos Telenor, totalt sett i de länder där de är verksamma. Telenor erbjuder pålitliga och kvalitativa mobilabonnemang i det lite dyrare segmentet.
UTBUD
7.5
Anslut extra familjemedlemmar - Telenor har precis som de flesta andra operatörer ett standardabonnemang där det framförallt är pris och mängden surf som skiljer sig åt. För att kunna spara oanvänd surf till nästa månad får du lägga till 29 kronor i månaden. Den tjänsten är gratis hos många andra operatörer. Telenor har tidigare haft bindningstid på sina abonnemang men har nu slutat med det. Däremot har de en uppsägningstid på minst en månad och det är ju i praktiken samma sak som en bindningstid så vi kan tycka att de trixar lite med begreppen där. Du har tyvärr ingen möjlighet att köpa till extra data. Inga rabatter för studenter, seniorer eller barn ges men däremot har Telenor ett särskilt abonnemang för familjer. Telenor Mobil 3–70 GB Det här är Telenors abonnemang med en begränsad surfpott. Du väljer pott i spannet 3–70 GB surf/månad. Det billigaste kostar 219 kronor vilket är relativt dyrt medan deras dyraste variant på 449 kronor är mer prisvärt enligt oss. Fria samtal, SMS och MMS inom Sverige gäller för alla dessa abonnemang. Telenor Mobil Obegränsat Detta abonnemang ger dig obegränsat med surf i Sverige och du kan använda 100 GB i EU och flera andra länder. Abonnemanget kostar 569 kronor i månaden och är prisvärt om du till exempel vill kunna streama film högupplöst så ofta du vill. Telenor familj Den som har ett Telenor-abonnemang kan uppgradera det genom att ansluta ännu en familjemedlem. Det kostar 169 kronor i månaden. Surftiden kan fördelas mellan familjemedlemmarna som ringer fritt inom familjen, det gäller även internationella samtal. Upp till åtta personer kan anslutas till ett abonnemang.
TÄCKNING
8.5
För dig som prioriterar bra täckning - Telenors nät täcker 90 procent av Sveriges yta och de når hela 99,9 procent av alla svenskar. Detta är ett resultat av att de investerat i att bygga ut sitt nät, inte minst i Norrland. Enligt de senaste täckningstesterna vi sett av bland annat mobil.se hör Telenor till topp tre när det gäller täckning i Sverige och det kan mycket väl vara det bästa mobilabonnemanget om detta är din högsta prioritering.
UTLAND
8
Bra val för dig som reser utanför EU - Telenor är känt för att vara ett bra val om du reser mycket utanför EU. Din surfpott gäller i över 40 länder, bland annat flera av de semesterdestinationer som är populärast bland svenskar som Thailand och USA. När det gäller samtalskostnader bör du som alltid kolla upp vilka priser som gäller på den destination du reser till. Informationen är lättgänglig på Telenors hemsida.
PRIS
7
Dyrt om du vill ha ett mindre abonnemang - Telenor är inte billigast om man sätter deras priser i relation till hur mycket surf du får för pengarna. Deras mindre abonnemang tycker vi framförallt är dyra. Vissa tjänster som är gratis hos andra är dessutom här belagda med en avgift. En stor fördel med att välja Telenor är att du kan uppgradera telefonen gratis efter 12 månader, om den är i bra skick. Hos andra operatörer behöver du i regel teckna ett nytt abonnemang för att få en ny telefon. Utbudet av telefoner att välja mellan är mycket stort och Telenor erbjuder även surfplattor.
VÅRT OMDÖME
8
Berömvärt miljöengagemang - Telenor betonar att man står för etisk försäljning och miljöhänsyn. Vissa operatörer har försäljare som ideligen tar kontakt för att du ska uppgradera ditt abonnemang men det slipper du om du väljer Telenor. Företagets miljöarbete handlar bland annat om att de klimatkompenserar och alltid siktar på att göra miljöeffektiva upphandlingar. Mobiler du lämnar in i samband med att du byter till en bättre återanvänds!

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra täckning
 • positive aspect
  Välj mellan många mobiler, möjlighet att uppgradera mobilen efter 12 månader
 • positive aspect
  Miljösatsningen är inte tomma ord utan en insats som gör skillnad

NACKDELAR

 • negative aspect
  Något dyra, särskilt om du surfar lite

8

FELLO

Fello test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Fastpris, särskilda erbjudanden för barn, studenter och seniorer
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Fello använder Telias nät
 • Mobiltelefoner
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Fello
MOBILOPERATÖR MED HÖG KUNDNÖJDHET
7.5
Fello började som en liten fristående operatör grundat av två syskon men idag ingår de i Telias varumärkesportfölj och använder jättens nät. Fello vill vara ett enkelt, avskalat och förhållandevis billigt alternativ. De brukar få höga betyg i mätningar av mobiloperatörers kundnöjdhet.
UTBUD
7.5
Pausa ditt abonnemang utan kostnad - Fello har inte bara fria samtal och SMS utan även fria MMS i Sverige. Abonnemangen saknar bindningstid och du kan även pausa ett abonnemang i upp till ett år utan att det kostar något. 1 GB extra surf kostar 45 kronor vilket är billigt jämfört med vad det kostar hos andra operatörer. Du kan också spara upp till 25 GB surf till nästa månad. Fastpris 2, 10, 25 eller 40 GB Fello erbjuder ett och samma abonnemang med olika surfpott, samtal och meddelanden ingår. Det billigaste abonnemanget med 2 GB surf kostar 95 kr/mån och det dyraste med 40 GB surf kostar 225 kr/mån. Fello har ofta stora rabatter som dras från dessa priser under de tre första månaderna, vilket gör totalkostnaden/år ännu lägre. Det är även billigt att köpa till extra surf. Rabatterade abonnemang Studenter, seniorer över 55 och barn under 18 år kan välja abonnemang med samma villkor som övriga abonnemang med fast pris, men med lite bättre priser. Ett barnabonnemang kan spärras för oväntade utgifter för till exempel köp inne i spel.
TÄCKNING
8.5
Bra täckning i hela Sverige - Att Fello använder Telias nät innebär att du kan räkna med täckning i toppklass för samtliga abonnemang. Särskilt du som inte bor i ett storstadsområde kan räkna med att Fello står sig mycket bra i konkurrensen när det gäller täckning.
UTLAND
8
Utmärkt mobilabonnemang inom EU - Du kan skicka SMS och MMS gratis till alla länder. Hela den surfmängd som ingår i ditt abonnemang kan användas även om du befinner dig i ett annat EU-land. Fello kandiderar helt klart till att vara det bästa mobilabonnemanget för dig som reser mycket inom just EU. Ska du längre bort än så har dock Fello inga särskilda erbjudanden som gör det billigare att använda telefonen.
PRIS
8.5
Billigt de första månaderna - Fello är varken billigast eller dyrast men har riktigt bra erbjudanden som gäller de tre första månaderna. Eftersom abonnemangen inte har någon bindningstid kan du testa om du gillar Fello till en låg kostnad. Om du vill köpa en ny telefon samtidigt som du tecknar det bästa mobilabonnemanget är Fello tyvärr inte för dig eftersom de inte säljer telefoner.
VÅRT OMDÖME
7.5
Enkla & tydliga mobilabonnemang - Fello är ett bra val om du söker ett mindre abonnemang med schyssta villkor. Det är också ett bra val om du vill kunna använda ditt mobilabonnemang inom hela EU utan att kostnaderna drar iväg. Fello vill att det ska vara enkelt att förstå de olika abonnemangen, något de lyckas bra med. De försöker också skapa en community-känsla och har en käck, på gränsen till barnslig, ton på hemsidan. Fellos kunder är nöjda med sin operatör, enligt omdömen på Trustpilot och andra sidor som mäter detta.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Lättillgänglig och omtyckt kundtjänst
 • positive aspect
  Billigt abonnemang inom EU
 • positive aspect
  Bra pris på extra surf

NACKDELAR

 • negative aspect
  Du kan inte köpa telefon till förmånligt pris tillsammans med ett abonnemang

9

COM HEM

Com Hem test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  Obegränsad, Fastpris 5, 10 eller 20 GB, Barn 5 GB
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Nät
  Tele2
 • Mobiltelefoner
  Apple, Huawei, Motorola, Samsung, Sony och Xiaomi

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Com Hem
MOBILABONNEMANG MED GRATIS COM HEM PLAY
7.5
Com Hem Aktiebolag är ett svenskt telekommunikationsföretag som levererar TV, bredband och telefoni, de har 75 procent av den svenska kabel-TV-marknaden och satsar nu stort även på mobilabonnemang.
UTBUD
6.5
Höga rabatter för nya kunder - En fördel med Com Hem om man ser till deras abonnemang är att du kan streama Com Hem Play gratis, perfekt om du har den tjänsten hemma och inte vill missa dina serier när du till exempel är ute och reser. Du kan inte spara surf men du kan däremot köpa till extra datamängd på ett smidigt sätt med deras “Datakort”. Du ringer och SMS:ar gratis med alla abonnemang. Obegränsad Detta mobilabonnemang kostar 99 kronor i månaden de tre första månaderna vilket är extremt billigt, sedan går priset upp till 499 kr/mån. Detta är relativt mycket även för ett abonnemang med obegränsad surf och fria samtal och SMS. Fastpris Välj mellan 5, 10 eller 20 GB för 229 kr/mån, 269 kr/mån eller 339 kr/mån. Fria samtal och fria sms ingår och du får en hög rabatt de tre första månaderna även på detta abonnemang. Priserna för fastpris-abonnemangen är dock höga om man jämför med andra leverantörer. 5 GB Barn Det här är ett rabatterat abonnemang som en vuxen kan teckna åt ett barn. Med detta abonnemang kan du lätt kontrollera så att barnet inte utför aktiviteter som innebär extra kostnader.
TÄCKNING
9
Bäst täckning i Sverige enligt flera tester - Tele2s nät som Com Hem använder är mycket bra. Enligt vissa mätningar till och med bäst i Sverige. Det viktiga för dig som vill teckna det bästa mobilabonnemanget är att täckningen är bra just där du bor, arbetar eller ofta vistas. Det kan du uppskatta genom att titta på en täckningskarta eller ange ditt postnummer, det finns många tjänster som erbjuder detta online.
UTLAND
8
Ring och surfa som vanligt inom EU - Alla mobilabonnemang förutom de med lägst datamängd fungerar som vanligt inom EU. Vad som gäller utanför EU varierar från land till land. Det är lätt att kolla upp priser för olika tjänster utomlands på Com Hems hemsida.
PRIS
7.5
Suveräna prova-på erbjudanden - Com Hem har suveräna prova-på erbjudanden för nya kunder men därefter blir det dyrt. Om det är prisvärt eller inte beror mycket på om du värdesätter möjligheten att kunna streama Com Hem Play gratis från din mobila enhet. Förutom mobilabonnemang erbjuder Com Hem även bredbands- och tv-abonnemang. Kunder som väljer två eller tre abonnemang får fina förmåner.
VÅRT OMDÖME
7.5
För dig som använder Com Hem Play - ComHem är perfekt om du använder andra tjänster från dem och är ute efter en helhetslösning. Ifall du inte tittar på Com Hem Play försvinner en stor del av poängen med att använda Com Hem som mobiloperatör. Vi vill ge ett plus för den överskådliga och snygga hemsidan.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Streama Com Hem Play gratis
 • positive aspect
  Stora rabatter för nya kunder
 • positive aspect
  Bra val för EU-resenärer

NACKDELAR

 • negative aspect
  Höga ordinarie priser, särskilt för små abonnemang
 • negative aspect
  Du kan inte spara surf

KÖPGUIDE MOBILABONNEMANG

För de flesta är det idag mycket viktigt att vara tillgänglig för kommunikation under stor del av dygnets timmar. Vi använder mobiltelefoner till allt från att skicka ett snabbt SMS till videochattar med människor som vi vill men inte kan träffa, face to face. Smartphones har också förvandlats till små informations- och underhållningscentraler vi kan använda till att organisera våra liv.

Vad vi har för mobilabonnemang är faktiskt ganska avgörande för hur mycket vi kan kommunicera och i vilken utsträckning vi kan ta del av innehåll på nätet, privat såväl som i yrkeslivet. Att hitta det bästa mobilabonnemanget i det stora utbud som finns idag är viktigt men inte helt enkelt. Det finns många operatörer som erbjuder flera olika abonnemang.

Att använda ett mobilabonnemang handlar inte bara om att surfa utan givetvis även om att kunna ringa och skicka SMS. Faktum är dock att du med det flesta abonnemang idag kan utnyttja dessa funktioner så mycket du vill, helt gratis.

De flesta operatörerna erbjuder även kontantkort med surf samt företagsabonnemang men vi har här koncentrerat oss på deras fasta abonnemang för privatpersoner.

5G kan komma att rita om marknaden för mobilabonnemang

Det talas mycket om 5G nu, vissa oroar sig för strålningen fast det saknas belägg för att det ska vara farligt och experterna talar om ett viktigt paradigmskifte inom kommunikation. I Sverige finns på många håll redan tekniken för att att ta detta nya mobilnät i bruk. Det man väntar på är att Post- och telestyrelsen ska få ordning på nya lagar och regler som den här utbyggnaden kräver.

Skillnaden mellan 5G och 4G är betydligt större än inför tidigare uppgraderingar. Med 5G beräknas hastigheterna kunna komma upp i 10–290 GB på sikt. Dessutom kommer täckningen att bli bättre eftersom basstationerna kommer att vara tätare än vad de är idag för 4G. En konsekvens av detta är att det som idag är det bästa mobilabonnemanget kommer att vara långsamt när 5G tas i bruk, om inte de gamla abonnemangen uppgraderas.

Är detta något du ska ha i åtanke när du väljer det bästa mobilabonnemanget idag? Egentligen inte så länge du inte väljer ett abonnemang med väldigt lång bindningstid. Vi skulle säga att 5G snarare är något som det kan vara bra att ta hänsyn till vid valet av mobiltelefon. Den nya tekniken kommer att kräva bättre mobiler för att fullt ut kunna dra nytta av de högre hastigheterna. Det kan vara bra att välja en telefon med prestanda som gör att den klarar uppgraderingen, eller en telefon som är så billig att det inte är hela världen om den inte hänger med in i den stundande 5G-epoken.

Faktorer som avgör vad som är det bästa mobilabonnemanget

Det går inte att fastställa en gång för alla vilket som är det bästa mobilabonnemanget i objektiv mening. Det är du som måste göra en subjektiv bedömning av vilket abonnemang som är bäst utifrån vad du värdesätter. 

Många operatörer erbjuder även mobilabonnemang speciellt anpassade för studenter, seniorer och barn vilket innebär billigare abonnemang och oftast mer surf för pengarna. Kolla gärna in våra tester här: 

- Bästa mobilabonnemang student

- Bästa mobilabonemang senior

- Bästa mobilabonnemang barn

Välj ett abonnemang med lagom surfmängd

Att streama film och att ladda ner filer är exempel på aktiviteter som kräver stor surfmängd. Mycket större än om du bara surfar in på vanliga sajter, kollar din mail och kör något enstaka videosamtal. Om du ofta pratar med påslagen kamera i Skype, Whatsapp eller Facetime behöver du också ett större abonnemang än om du nästan aldrig gör det. För att ge ett riktmärke kan man säga att 1 GB räcker till att titta på streamad film med normal upplösning i en timme eller till att lyssna på musik i Spotify i ca 15 timmar. Om du vill titta på film i 4K-upplösning eller lyssna på musik i högupplöst format försvinner gigabyten mycket snabbt och frågan är om det är värt det.

Hur mycket surf behöver du? Det är alltså viktigt att fastställa hur mycket surf du behöver innan du börjar fundera över vilket som är det bästa mobilabonnemanget för dig. Det handlar inte bara om vilken surfmängd du behöver idag utan även om dina framtida behov. Om du till exempel planerar att köpa en mobiltelefon med en bättre skärm kanske du vill titta på film och klipp med en högre upplösning än idag. Då behöver du större surfmängd. Välj ett mobilabonnemang som är tillräckligt utifrån de surfvanor du har idag och som har lite marginal uppåt. Välj sedan bland de operatörer som erbjuder abonnemang i den storleksordningen och som har bra pris per GB.

Välj ett mobilabonnemang som är tillräckligt snabbt

Vissa saker kan du inte göra online om ditt bredband inte är tillräckligt snabbt. Särskilt du som vill ha ett abonnemang med stor surfmängd behöver kunna komma upp i ganska höga hastigheter. Annars kan det bli svårt att göra av med alla GB du betalat för. Vill du streama film eller klipp i Ultra HD-kvalitet behöver du kunna komma upp i omkring 50 Mbit/s. Det kan gå om 4G-täckningen är riktigt bra där du befinner dig. 20 Mbits/s räcker för att du ska kunna titta på film i normal upplösning. 1 Mbits/s räcker för att du ska kunna lyssna på musik och vanligt surf.

Andra faktorer som spelar in vid valet av mobilabonnemang

 • Kan du få den mobiltelefon du vill ha till ett bra pris i samband med att du tecknar ett nytt abonnemang?
 • Erbjuder operatören kundservice på ett sätt som passar dig?
 • Matchar utlandsvillkoren dina egna resvanor?
 • Erbjuds någon tjänst utöver det vanliga, till exempel free streaming?
 • Kan du styra över kostnaderna om barn använder ett abonnemang?

FAQ – Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang

Hur viktigt är det att en mobiloperatör erbjuder bra support?

Om mobilabonnemanget fungerar prickfritt är det inte säkert att du behöver kontakta supporten. Om det däremot är lite problem med täckningen eller om tjänsten krånglar ofta kan en välsmord supportavdelning kompensera lite för det.

Behöver man fiber eller annat fast bredband om man har ett bra mobilabonnemang?

Mobilt bredband är för de flesta ett komplement till fast bredband. Om du själv måste bekosta indragning av fiber i fastigheten där du bor eller om du inte behöver mer surfmängd än du kan få genom det bästa mobilabonnemanget kan du klara dig med mobilt bredband.

Varför får alla mobiloperatörer lågt betyg hos till exempel Trustpilot?

Det stämmer att nästan alla operatörer ligger ganska dåligt till om man tittar på betygen hos olika jämförelsetjänster. Det anses beror på att missnöjda kunder, i högre utsträckning än nöjda, recenserar mobilabonnemang online.

Vad gör man om det visar sig att täckningen är dålig där man bor?

Vissa operatörer erbjuder “täckningsgaranti” alternativt “prova på”-abonnemang. Du har också ångerrätt om du köpt ditt mobilabonnemang på nätet. Om operatören inte håller vad de lovar i sin marknadsföring bör du också kunna bli kompenserad för det.

Vad innebär 3G, 4G och 5G?

Det finns flera nätverk för mobiltelefoni som används parallellt. G:et i 2G, 3G, 4G och 5G står för generation. Ju senare generation, desto bättre är det. De olika nätverken för bredband kompletterar dock varandra och används till olika saker.

SÅ GJORDE VI TESTET

Så har vi genomfört testet

För att hjälpa dig att komma fram till vilket som är det bästa mobilabonnemanget för just dig har vi gått igenom vad de olika operatörerna erbjuder under rubrikerna:

 • Utbud
 • Täckning
 • Utland
 • Pris

Vi avslutar guiden med vårt slutomdöme och ett helhetsbetyg. Observera att de mobilabonnemang som får högst betyg inte nödvändigtvis behöver vara de som är bäst för just för dig. Efter testerna hittar du en guide som hjälper dig att ställa de rätta frågorna innan du väljer mobilabonnemang.

Utbud

Utbud är helt enkelt de abonnemang som en operatör erbjuder. Vissa är bra på en särskild typ av abonnemang men sämre på andra. Egentligen är det just de enskilda abonnemangen och inte operatörerna du bör jämföra med varandra. Det viktigaste är att ett abonnemang kostar så lite som möjligt i förhållande till surfmängden och vad som ingår i övrigt i det pris du betalar. Det är också ett mycket stort plus om du kan spara surf som du inte gjort av med under en månad. Många operatörer erbjuder rabatter för ungdomar/studenter och seniorer.

Vi anger priser för olika abonnemang men dessa kan ändras närsomhelst. Även surfpotterna och övriga villkor kan ändras så du bör kolla vad som gäller innan du undertecknar ett avtal för att få det bästa mobilabonnemanget.

Täckning

Att ett mobilabonnemang har bra täckning där du kommer att använda det är naturligtvis också helt avgörande. Vissa operatörer har generellt sett bra täckning som medger höga hastigheter men det betyder inte att de är bäst just där du kommer att ringa eller surfa med din telefon. Kolla upp via en täckningskarta hur bra mobilabonnemangen vi testat är där du bor. 

Hastigheten beror på hur långt du befinner dig från masten, vad du har för telefon och vad det är för belastning på nätverket vid ett givet tillfälle. Det innebär att det är svårt att jämföra hastigheter på ett rättvist sätt. Generellt sett så är hastigheten hög när täckningen för 4G är bra. En annan aspekt som har med hastighet att göra är responstiden. Hur snabbt du kan koppla upp dig och få kontakt med ditt nätverk är mycket viktigt för vissa aktiviteter, inte minst spel online.

Vi har inte satt betyg under kategorin täckning. Olika analysföretag som utvärderar täckningen ger olika betyg till olika operatörer, så det är svårt att bedöma den. Det viktigaste är som sagt att täckningen är bra där du oftast befinner dig och det beror mycket på avståndet till närmsta mast.

Utland

Vilket som är det bästa mobilabonnemanget för dig som reser mycket beror på vilka priser de har när du befinner dig utomlands. Ofta är det mycket dyrare att surfa och ringa om du befinner dig utanför EU-området medan inte är så stor skillnad på om du är i Sverige eller i ett annat EU-land. För vissa är detta helt avgörande men om du inte reser så ofta kanske det inte spelar så stor roll för dig vad operatören har för utlandspriser.

Pris

Under rubriken pris jämför vi de olika abonnemangen med varandra och vi väger även in vad det kostar att köpa en ny telefon i samband med att man tecknar ett abonnemang. För många är det detta som avgör vad som är det bästa mobilabonnemanget. Men om du redan har en telefon som du är nöjd med spelar det ingen roll överhuvudtaget. Då kan du välja ett abonnemang från en operatör som inte säljer dem med telefoner. Tänk på att en faktureringsavgift tillkommer om du inte betalar med e-faktura eller autogiro. Faktureringsavgiften kan vara hög i relation till abonnemangskostnaden om det är ett litet abonnemang.

Flera operatörer har nedsatt pris för nya kunder. Att tacka ja till ett erbjudande om lågt pris de första månaderna kan vara frestande men det är inte särskilt utslagsgivande i långa loppet.

Fler priser
Hallon
Bäst pris hos Beställ hos Hallon
Vimla
Bäst pris hos Beställ hos Vimla
Tre.se
Bäst pris hos Beställ hos Tre.se
Tele2
Bäst pris hos Beställ hos Tele2
Comviq
Bäst pris hos Beställ hos Comviq
Halebop
Bäst pris hos Beställ hos Halebop
Telenor
Bäst pris hos Beställ hos Telenor
Fello
Bäst pris hos Beställ hos Fello
Com Hem
Bäst pris hos Beställ hos Com Hem