BÄST-I-TEST

BÄSTA MOBILABONNEMANG FÖR SENIORER

5
PRODUKTER
TESTADE
Om du har barn, barnbarn, vänner och kollegor att hålla kontakt med är det viktigt med ett seniorabonnemang som lever upp till just dina önskemål. Vi har valt ut och jämfört några av de bästa mobilabonnemangen för seniorer på den svenska marknaden år 2020 och utsett “Billigaste”, “Bästa surf” och “Bästa Valet”.
Hallon 55+ test
budget test budget test
Hallon 55+
positive aspect Mycket billigt
positive aspect Enkelt upplägg
positive aspect Mycket surf för pengarna
negative aspect Har fått kritik för sin kundsupport
LÄS TESTET Visa bästa pris
Vimla 55+ test
economy test economy test
Vimla 55+
positive aspect Bra pris
positive aspect Stor andel nöjda kunder
positive aspect Användbara funktioner via appen
positive aspect Bra täckning via Telenors nät
negative aspect Vimla säljer inga telefoner
LÄS TESTET Visa bästa pris
Tele2 65+ test
premium test premium test
Tele2 65+
positive aspect Bra pris på Tele2 Obegränsad
positive aspect Bra telefoner till rabatterat pris
positive aspect Riktigt bra täckning
negative aspect Dyrt jämfört med andra operatörer
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

HALLON 55+ - BÄSTA BUDGETKÖP

Hallon 55+ test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Pris
  från 49kr/mån
 • Fria samtal/Sms
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Tre

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Hallon
ENKELT MOBILABONNEMANG MED LÅGA PRISER
8.5
Hallon profilerar sig som det enkla mobilabonnemanget. Det är lätt att komma igång och du behöver inte sätta dig in i olika tillval eller några krångliga avtalsvillkor. Hallon har låga ordinarie priser men också fina rabatter för seniorer. Hallon 6 GB är det bästa mobilabonnemanget för seniorer om du vill ha ett så billigt abonnemang som möjligt.
SAMTAL & SMS
8.5
Bästa abonnemanget om du pratar mer än du surfar - Trots att detta Hallon 6 GB kostar så lite har du fria samtal och SMS. Om du sköter mycket av din kommunikation via SMS eller vanliga telefonsamtal är detta det bästa mobilabonnemanget för dig som senior. Du kan prata och skicka SMS i hela EU, utan att det kostar extra.
SURF
7
6 GB räcker till förvånansvärt mycket - Hallon 6 GB är ett av de minsta abonnemangen du hittar idag. Tumregeln är att det räcker så länge du inte tittar mycket på rörlig bild eller video-chattar mer än någon enstaka gång. Om du har WiFi hemma så behöver du generellt sett inte mer än 6 GB. I samband med att du tecknar ett Hallon 6 GB seniorabonnemang får du nu extra surf i tre månader. Du har också möjlighet att spara surf som du inte använder till nästa månad, perfekt innan semestern i sommarstugan. Hela surfpotten kan användas när du befinner dig utomlands. För dig som dock surfar aningen mer än så finns andra seniorabonnemang att välja mellan, med 10-100 GB surf.
TÄCKNING
8.5
Riktigt bra täckning i städer - Att Hallon använder Tres nät innebär att du kan räkna med suverän täckning i storstäder. Ute på landet eller i sommarstugan kan det dock vara lite sämre. Så om du har flera olika platser som du ofta besöker kan det vara en bra idé att kolla upp hur täckningen är just där med hjälp av en täckningskarta. Räkna med hastigheter på omkring 10–40 Mbit/s. Tre ligger dessutom i framkant gällande 5G.
PRIS
9
Mycket för pengarna - Alla Hallons seniorabonnemang är billiga och prisvärda jämfört med många andra operatörer. 6 GB är det billigaste senior-mobilabonnemanget Hallon har att erbjuda och som tidigare nämnts så får du mycket för pengarna om du väljer detta abonnemang. Perfekt om du vill hålla nere din mobilkostnad och få pengar över till annat. Till skillnad från flera andra lågprisoperatörer erbjuder Hallon även prisvärda mobiltelefoner till sina abonnemangskunder. Rabatten som gäller de första månaderna och det faktum att Hallon 6 GB inte har någon bindningstid innebär att du kan testa deras abonnemang för en mycket låg kostnad och se om det är något för dig. Riktigt bra enligt oss!

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Mycket billigt
 • positive aspect
  Enkelt upplägg
 • positive aspect
  Mycket surf för pengarna

NACKDELAR

 • negative aspect
  Har fått kritik för sin kundsupport

2

VIMLA 55+ - BÄSTA EKONOMIKÖP

Vimla 55+ test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Pris
  från 50kr/mån
 • Fria samtal/sms
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Telenor

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Vimla
BILLIGT MOBILABONNEMANG MED BRA BETYG
8.5
Vimla är en operatör som ägs av norska Telenor och som erbjuder billiga mobilabonnemang, framförallt till ungdomar, men även seniorer. Vimla 6 GB konkurrerar med Hallon 6 GB om vilket som är det bästa billiga mobilabonnemanget för seniorer. Vimla har utsetts till Årets operatör tre år i rad på Telekomgalan och har en stor andel nöjda kunder vilket gör Vimla till en riktigt bra kandidat för dig som senior.
SAMTAL & SMS
8.5
Blockera oönskade samtal - Att ringa och SMS:a är gratis oavsett vilket seniorabonnemang du väljer. Det gäller inte bara i Sverige utan i hela EU. Även om det är vanligast med fria samtal och SMS är det faktiskt inte en självklarhet när det gäller abonnemang med liten surfmängd, men hos Vimla ingår det i samtliga abonnemang vilket är en fördel. Om du gillar att hålla kontakt med nära och kära med vanliga röstsamtal eller genom SMS och inte surfar så mycket på mobilen så är 6GB som sagt att rekommendera. Vimla erbjuder många bra tjänster för dig som vill använda telefonen effektivt. Du kan bland annat ladda ner en funktion för att blockera oönskade samtal.
SURF
7.5
Spara surf i ett år - Hos Vimla kan du som är 55+ välja mellan mobilabonnemang med 6-100 GB surf, beroende på hur mycket du surfar per månad. Har du ett vanligt internetabonnemang hemma och så kan Vimla 6 GB vara ett bra alternativ eftersom mängden surf räcker ganska långt när du väl är ute. Det faktum att du kan spara surf i upp till 12 månader innebär bland annat att du har lite extra surf över när du är ute och reser, om du skulle behöva det. Med Vimla kan du surfa 10 GB i månaden utanför Sverige. Det är dock lite jämfört med mobilabonnemang för seniorer med stor surfpott, men tillräckligt för en vanlig semesterresa där du även har tillgång till WiFi.
TÄCKNING
9
Riktigt bra täckning i städer - Täckning är viktigt för att du ska kunna nå familj, vänner och bekanta när som helst utan problem. Vimla använder sig av Telenors nät och enligt de senaste oberoende täckningstesterna placerar sig Telenor i den absoluta toppen. De säger sig nå 99,9 % av Sveriges befolkning och det är onekligen imponerande. Jämfört med andra operatörer har du framförallt bra täckning på mindre orter och ute på landsbygden. Telenor har stora planer när det gäller 5G i Skandinavien men ligger inte i täten i Sverige idag.
PRIS
8.5
Ladda ner extra tjänster gratis - Tack vare sina rabatter de första tre månaderna kan Vimla vara med och konkurrera om att vara det billigaste mobilabonnemanget för seniorer. Vimla har dessutom schyssta villkor och flera tjänster du kan aktivera efter att ha laddat ner deras app. Tyvärr kan du inte få rabatt på en telefon när du tecknar ett Vimla seniorabonnemang. Vimla har dock ett trevligt system som innebär att du får rabatt på månadsavgiften om du tipsar andra om deras abonnemang.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra pris
 • positive aspect
  Stor andel nöjda kunder
 • positive aspect
  Användbara funktioner via appen
 • positive aspect
  Bra täckning via Telenors nät

NACKDELAR

 • negative aspect
  Vimla säljer inga telefoner

3

FELLO 55+

Fello 55+ test

EGENSKAPER

 • Pris
  från 47,50kr/mån
 • Fria samtal/sms
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Telia

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Fello
8
Fello är en liten uppstickare i branschen som docks ägs av veteranen Telia. Tilltalet är ungdomligt och Fello erbjuder extra bra priser för studenter. Med det sagt får även seniorer rabatt (mer surf för pengarna) på samtliga av deras mobilabonnemang. Fello har även en hel del funktioner som du inte hittar hos andra mobilabonnemang. Fello 18 GB är ett populärt mobilabonnemang för seniorer eftersom 18 GB surf är lagom för många som använder telefonen aktivt och till olika saker.
SAMTAL & SMS
8
Gratis SMS i hela världen - Precis som hos de flesta operatörer i detta test ingår samtal och sms inom Sverige i alla Fellos abonnemang, oavsett hur mycket surf du väljer. Dessutom får du gratis SMS i hela värden. Med andra ord är det mängden surf som avgör priset per månad. Så länge du befinner dig inom EU kan du använda telefonen på samma sätt som i Sverige med Fello seniorabonnemang. Det är även lätt att spärra telefonen mot oväntade utgifter i samband med till exempel roaming.
SURF
8
Spara upp till 25 GB - Hos Fello betalar du ett fast pris per månad, vilket grundar sig på hur mycket surf du vill ha. Välj mellan, 3, 10, 18 eller 32 GB surfmängd. Fello 18 GB är tillräckligt stort för de flesta. Förutom normal surf och chatt eller samtal med kameran påslagen, kan du titta på högupplöst streamat innehåll då och då. Outnyttjad surf sparas men bara upp till 25 GB vilket tyvärr är mindre än hos flera andra operatörer. Du kan använda hela din surfpott även när du befinner dig utomlands vilket är ett plus.
TÄCKNING
8.5
Riktigt bra täckning i städer - Det brukar vara ganska dött lopp mellan Telia, Telenor och Tele2 i fråga om täckning. Telia, som utvecklat det nät Fello använder, är inte bara bra i städerna utan de har även god täckning i hela landet. Perfekt på tåget, i sommarstugan och vid utflyktsmålet.
PRIS
8
Bra pris per GB - Fello 18 GB har ett bra pris per GB, du får tre gånger så mycket surf som i de minsta abonnemangen för seniorer men betalar mindre än dubbelt så mycket. De tre första månaderna är det dessutom halva priset! Fello säljer tyvärr inga telefoner.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra pris per GB
 • positive aspect
  Nöjda kunder

NACKDELAR

 • positive aspect
  Svårt att hitta information om exakt vad som ingår i abonnemanget

4

TELE2 65+ - BÄSTA PREMIUMKÖP

Tele2 65+ test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Nej
 • Nät
  Tele2
 • Pris
  från 215kr/mån

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Tele2
PERFEKT FÖR DIG SOM SURFAR MYCKET
8.5
Tele2 är en av de största mobiloperatörerna i Sverige och ett pålitligt val om du vill teckna ett nytt abonnemang som senior. Du som har fyllt 65 år får nämligen 20% rabatt på alla mobilabonnemang, oavsett hur mycket surf du väljer. Detta gör Tele2 väldigt populärt bland just pensionärer. Tele2 Obegränsad är ett mycket bra val för dig om du är ute efter ett abonnemang med mycket surf eftersom du med detta abonnemang kan surfa precis hur mycket du vill. Vill du däremot ha ett abonnemang med mindre mängd surf så har du 10, 20 eller 40 GB att välja mellan.
SAMTAL & SMS
8.5
Ring gratis till massor av länder - Med Tele2 seniorabonnemang ringer och SMS:ar du gratis inom Sverige. Att använda telefonen i ett annat EU-land fungerar som när du är hemma i Sverige. Att ringa till ett annat land innebär dock samtalskostnader så om du vet med dig att du ringer mycket till andra länger rekommenderar vi Tele2 Obegränsad eftersom du får hela 1000 fria samtalsminuter till 60 länder (se lista på länder på Tele2s hemsida).
SURF
9.5
Obegränsad surf är lika med frihet - Det är en särskild frihetskänsla att ha obegränsad surf. Istället för att behöva räkna GB kan du surfa hur mycket du vill och titta på TV eller film i högsta möjliga upplösning. Surfen är dock inte obegränsad när du är ute och reser men däremot ingår det hela 40 GB/mån som du kan använda i 60 länder. Är du dock ute efter ett abonnemang med mindre surf så finns det andra operatörer som erbjuder bättre priser, exempelvis Hallon och Vimla.
TÄCKNING
9
Täcker 90 % av Sveriges yta - Tele2 har ett nät som utsågs till Sveriges bästa så sent som 2019. Deras 4G-nät täcker 99,9% av Sveriges befolkning och ca 90% av landets yta. Redan sommaren 2020 kan du som har en 5G-kompatibel telefon och ett obegränsat abonnemang med seniorrabatt ta del av 5G på flera håll i Sverige. Så om du värderar riktigt bra täckning så kan vi rekommendera denna operatör. Notera dock att du alltid bör kolla på Tele2s täckningskarta för att vara helt säker på att det finns bra täckning där just du bor.
PRIS
7
Gratis streaming i ett år - Om ett abonnemang anses prisvärt eller ej beror på vad man värdesätter. Som nämnts tidigare är Tele2 ett riktigt bra abonnemang för dig som värdesätter bra täckning och som vill kunna surfa obegränsat. Med Tele2 Obegränsad får du dessutom streamingtjänsten Comhem Play+ gratis i ett år. Tele2 erbjuder även mobiler till rabatterat pris som är särskilt utvalda för seniorer och pensionärer. Detta är enligt oss ett abonnemang där du får mycket för pengarna – men priset på deras mobilabonnemang med mindre surfmängd är däremot ungefär fem gånger så högt jämfört med andra operatörer.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra pris på Tele2 Obegränsad
 • positive aspect
  Bra telefoner till rabatterat pris
 • positive aspect
  Riktigt bra täckning

NACKDELAR

 • negative aspect
  Dyrt jämfört med andra operatörer

5

COMVIQ 55+

Comviq 55+ test

EGENSKAPER

 • Pris
  från 95kr/mån
 • Fria samtal/sms
  Ja/Nej
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Tele2

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Comviq
BEPRÖVAT KORT MED BRA TÄCKNING
8
Comviq ingår numera i Teliakoncernen och är en av de äldre mobiloperatörerna i Sverige. När det gäller mobilabonnemang senior är Comviq ett beprövat kort. De passar framförallt dig som reser utanför EU då och då, eller har någon närstående som gör det, eftersom de ofta har bra priser på utlandssamtal. Du kan dessutom surfa med upp till 12 GB surf inom EU.
SAMTAL & SMS
6
Låga utlandspriser - I Comviqs billigaste mobilabonnemang ingår tyvärr inte fria samtal/sms. Du får 200 minuter gratis varje månad men därefter betalar du 0,45 kr i minuten inom Sverige. Samtal, SMS och MMS från Sverige till andra länder inom EU kostar extra. Väljer du däremot något av de övriga abonnemangen 8-40 GB surf kan du ringa och sms:a obegränsat. Comviq har dock låga priser när du ringer eller SMS:ar till eller från länder utanför EU och kan vara ett bra alternativ om du reser långt.
SURF
8.5
Spara upp till 80 GB - Vid val av mobilabonnemang bör du framförallt tänka igenom hur mycket surf du vill ha per månad. Om du både ringer/sms:ar och surfar relativt lite kan vi rekommendera det billigaste abonnemanget med 5 GB surf. Men om däremot surfar mycket och vill att surfen ska räcka till det mesta så är 16 GB surf istället att rekommendera. Detta räcker dock inte om du vet mer dig att du tittar på TV eller film på nätet som en del av din dagliga rutin. I så fall bör du välja något av de dyrare mobilabonnemangen med mer surf. Att titta på till exempel Netflix innebär att du gör av med ungefär 1 GB i timmen. En och annan nyhetssändning eller film kan du med andra ord kosta på dig med ett Comviq 16 GB seniorabonnemang. Surf du inte använt sparas automatiskt och du kan ha upp till 80 GB sparat i ditt Comviq 16 GB mobilabonnemang för seniorer. Det finns ingen övre gräns för hur länge du kan spara surf. Upp till 12 GB surf kan användas när du är utomlands.
TÄCKNING
8.5
Bra täckning i hela Sverige - Comviq använder samma nät som Tele2 och år efter år har de placerat sig i topp när det gäller täckning i Sverige. Bor du i en stad är det knappt någon skillnad mellan olika operatörer men reser du mycket är Comviq ett tryggt val då nätet är väl utbyggt i hela landet. Med andra ord bör du inte bara fokusera på att hitta det billigaste mobilabonnemanget eftersom täckning också är en viktig del vid val av mobilabonnemang.
PRIS
7
Telefoner säljs till förmånligt pris när du tecknar abonnemang - Comviq är långt ifrån billigast om vi ser till hur mycket samtal och surf du får för pengarna. Det som ändå gör Comviq 16 GB till ett bra val för seniorer är att det är ett fördelaktigt halvstort seniorabonnemang som särskilt passar dig som reser utanför EU. Comviq har dessutom många bra mobiltelefoner som ofta säljs förmånligt i kombination med ett seniorabonnemang.

KÖPGUIDE MOBILABONNEMANG SENIOR

Så fungerar mobilabonnemang för seniorer

Många mobiloperatörer har idag särskilda abonnemang för seniorer. Ofta handlar det om vanliga abonnemang ur deras fasta utbud som erbjuds till ett extra förmånligt pris. Alltså en lägre månadskostnad. Gränsen för när du kvalificerar dig för ett seniorabonnemang kan variera men hos de flesta ska du ha fyllt 55 år.

Vad bör man tänka på vid val av mobilabonnemang som senior? 

Seniorer är inte en lika homogen grupp som till exempel studenter. Vilket som är det bästa senior-mobilabonnemanget för dig beror helt enkelt på vad du har för surf- och telefonvanor. Det bästa mobilabonnemanget för seniorer kan vara ett som kostar så lite som möjligt samtidigt som du har fria samtal. Eller ett som låter dig surfa så mycket du vill, till ett fast pris. Har du både fast bostad och sommarstuga eller husvagn kanske du prioriterar ett mobilabonnemang med riktigt bra täckning i hela Sverige. Om du är pensionär och har möjlighet att resa mycket tycker vi att du ska satsa på ett abonnemang som är billigt att använda just när du är ute och reser.

Så jämför du priset

Ett sätt att bedöma vilket som är det bästa seniorabonnemanget är att titta på vad du betalar per GB surf. Tänk på att jämföra abonnemang som har ungefär samma surfmängd – annars blir det ingen bra jämförelse. Priset blir nämligen lägre per GB ju större surfpott du har. Ett seniorabonnemang med liten surfpott kan ändå vara bäst om du inte har så avancerade surfvanor.

Hur mycket surf behöver man som senior?

Om du bara besöker vanliga hemsidor, mailar och är aktiv på Facebook och andra sociala plattformar räcker det med en surfpott på 5 GB i månaden. Om du använder Skype, lyssnar mycket på streamad musik när du är ute och promenerar, kollar på videoklipp eller videochattar med familjen då och då vill du kanske ha en lite större surfpott. Ett abonnemang med obegränsad surf passar dig som tittar mycket på film i din mobila enhet och vill kunna göra det med bästa möjliga upplösning.

Vanligt mobilabonnemang vs. mobilabonnemang senior

Det finns egentligen ingen anledning att välja ett vanligt mobilabonnemang framför ett mobilabonnemang senior så länge du hittar ett seniorabonnemang som tilltalar dig. Ett seniorabonnemang är som sagt ett vanligt abonnemang med rabatt. Ibland kan du dock ha fler abonnemang att välja mellan om du inte letar specifikt efter seniorabonnemang. Det kan innebära att du har större chans att hitta en mobil du verkligen vill ha som säljs till rabatterat pris när du tecknar abonnemanget.

Vilket mobilabonnemang är bäst för seniorer?

Alla de abonnemang som vi har tittat på i det här testet kan sägas vara det bästa mobilabonnemanget för seniorer jämfört med andra abonnemang i samma prisklass och med motsvarande surfmängd. 

Om vi ändå ska lyfta fram ett abonnemang blir det Vimla 6 GB. Inte minst för att operatören Vimla gång på gång vunnit olika utmärkelser i branschen och är kända för god kundsupport och en trevlig ton överlag. Tele2 Obegränsad är det bästa senior-mobilabonnemanget om du har fyllt 65 år, vill kunna surfa precis hur mycket du vill och dessutom uppskattar möjligheten att kunna få en bra deal på en mobiltelefon med egenskaper som gör den extra lämplig för seniorer.

SÅ GJORDE VI TESTET

Så gjorde vi testet av mobilabonnemang senior

De mobilabonnemang för seniorer som vi recenserar här har valts ut eftersom de är väldigt bra. Abonnemangen har ganska olika villkor och surfpott för att du ska kunna hitta ett som passar oavsett vad du har för behov. Vi har alltså utsett bästa mobilabonnemanget i flera olika kategorier.

Följande kriterier ingår i respektive recension av mobilabonnemang senior: 

 • Samtal & SMS (inom + utanför Sverige)
 • Surf 
 • Täckning 
 • Seniorrabatt/Pris

Samtal & SMS

Räkna med att det är gratis att ringa och skicka SMS med ett svenskt mobilabonnemang för seniorer. Det som däremot kan skilja sig lite beroende på vilken operatör du väljer är vad det kostar att använda telefonen utomlands. Ofta gäller samma villkor inom EU som i Sverige men reser längre bort kan det vara dyrt att ringa. 

Surf

De flesta operatörer erbjuder flera olika mobilabonnemang för seniorer och det som brukar skilja dem åt är surfpotten. När du jämför mobilabonnemang för seniorer hos olika operatörer kan olika regler gälla för hur du kan använda surfpotten utomlands. En annan viktig skillnad är vad som händer med surf som du inte har förbrukat. Om den sparas till nästa månad är det positivt för dig som har lite olika surfvanor månad till månad.

Täckning

Idag är skillnaderna mellan olika operatörers täckning inte så stora. Olikheterna ligger istället mellan olika platser i landet. Det är därför en bra idé att gå in på en täckningskarta som visar hur bra en operatör fungerar där du bor eller brukar befinna dig. En annan sak värt att tänka på när det gäller täckning är att vissa operatörer ligger i framkant när de gäller 5G, en ny typ av nät som kommer att ge högre hastigheter och säkrare uppkoppling.

Pris

Ett senior-mobilabonnemang kan kosta under 100 kronor i månaden eller uppemot 500 kr/mån. Vissa operatörer erbjuder rabatt de första månaderna, andra har bra priser på extra surf om du gjort slut på din surfpott. Om du behöver en ny telefon kan du ibland köpa en till bra pris av operatören, i samband med att du tecknar deras bästa mobilabonnemang för seniorer. Det är alltså flera faktorer som avgör om ett abonnemang är prisvärt eller ej.

Fler priser
Hallon 55+
Bäst pris hos Beställ hos Hallon
Vimla 55+
Bäst pris hos Beställ hos Vimla
Fello 55+
Bäst pris hos Beställ hos Fello
Tele2 65+
Bäst pris hos Beställ hos Tele2
Comviq 55+
Bäst pris hos Beställ hos Comviq