BÄST-I-TEST

BÄSTA SNABBLÅNGIVARNA

0
PRODUKTER
TESTADE
Snabblån är en typ av lån som kännetecknas av tre saker. Lånet ska handläggas snabbt i en automatiserad process, du ska få pengarna direkt och du förbinder dig att betala tillbaka lånet på kort tid.

PRODUKTER I DETTA TEST


Det här är ett test av kreditmarknadsinstitut som erbjuder olika snabblån i samarbete med Expressen Låneguiden. De senaste tio åren har marknaden för snabblån växt mycket snabbt. Det har blivit både enkelt och säkert att ansöka om lån online. Det faktum att du kan få pengar insatta på ditt konto direkt skapar möjligheter som tidigare inte fanns.

Det finns massor av banker och kreditmarknadsinstitut som erbjuder snabblån. De långivare vi tittar på i det här testet ät godkända av Finansinspektionen och hör till de mest populära aktörerna inom sin nisch. Vi har också valt att ta med några mindre långivare som har erbjudanden utöver det vanliga. Tillsammans täcker de här sajterna allt som snabblån kan vara.

 • Credway
 • Ferratum
 • Slantar.nu
 • Merax
 • Nystart Finans
 • Pluskan
 • Vivus
 • Mobillån
 • ViaConto
 • Nordiclån
Flera namn på samma sak


Smslån, mikrolån och smålån är andra begrepp som ofta används mer eller mindre synonymt med snabblån. Om man ska vara noga så är ett smslån ett lån där du får besked om du blivit beviljad lånet via sms. Mikrolån är helt enkelt ett lån på ett lågt belopp, ibland så lågt som 500 kronor.

En annan term som det är bra att ha koll på är privatlån. Ett privatlån kan vara ett snabblån såtillvida att pengarna betalas ut omedelbart, men där har du generellt sett större valfrihet att välja återbetalningstid. Du kan dessutom låna mycket större belopp när du ansöker om ett privatlån än när det handlar om ett lån som beskrivs som ett mikrolån eller smslån.


En kontokredit är en vanlig typ av snabblån


Ytterligare en typ av lån som du bör känna till är kontokrediter. De fungerar som kreditkort och kan sägas vara en form av snabblån som du alltid har tillgång till (upp till ett visst tak). Flera av de långivare som vi jämför i det här testet erbjuder både vanliga snabblån och kontokrediter. En kontokredit är bra om du ofta behöver ett snabblån. Om du istället bara lånar någon enstaka gång kan det vara bättre att ansöka om lån vid just det tillfället. En kontokredit ska användas med ansvar eftersom det kan vara frestande att låna mer än man behöver när man alltid har möjlighet att göra det.
Är det inte väldigt dyrt med snabblån?


I Sverige är vi vana vid att ha väldigt billiga lån. Våra bolån är till exempel bland de mest förmånliga i världen. När man tittar på de räntor som snabblån har så ligger de dock på en helt annan nivå. Det handlar helt enkelt om olika produkter. Även snabblån är förhållandevis billiga i Sverige jämfört med hur det kan se ut andra länder. Branschen är numera reglerad på ett sätt som gör det tryggare att ta ett snabblån. När ett snabblån är en så kallad högkostnadskredit ska det framgå tydligt och alla långivare som godkänts av Finansinspektionen följer även andra regler så att du som konsument inte ska behöva oroa dig för rena ockerräntor.

En annan anledning till att du kan räkna med rimliga villkor idag är att konkurrensen är så stor. En långivare med oskäliga räntor och obehagliga överraskningar som döljs i finstilta paragrafer blir helt enkelt inte särskilt långlivad idag.
Så har vi genomfört testet


När vi satt betyg på de olika långivarna har vi utgått från hur bra de är i förhållande till vad de erbjuder. Det är svårt att jämföra en utgivare av mikrokrediter med en långivare där du kan ta samla lån på en halv miljon kronor. Vi har valt att genomföra testet med hjälp av följande underrubriker:

 • Utbud
 • Ansökan och utbetalning
 • Vad kostar det att låna
 • Villkor du måste uppfylla för att få låna
 • Kundservice

Utbud


Här beskriver vi helt enkelt vad långivaren erbjuder. Vissa är specialiserade på en typ av lån, andra kan erbjuda flera olika typer av lån och tillmötesgå dina önskemål oavsett om det är lite eller ganska mycket du behöver låna. Vi tittar även på hur flexibla villkoren är, det är alltid positivt om du själv kan avgöra i vilken takt ett lån ska betalas tillbaka, oavsett vad du uppgav i samband med att ansökte om lånet.


Ansökan och utbetalning


När du ansöker om ett snabblån vill du oftast ha pengar direkt. Här tittar vi lite på hur det går till att göra en ansökan och på hur lång tid det brukar ta innan du har pengarna på ditt konto. Vi anger även vilket kreditupplysningsföretag som långivaren samarbetar med. För många som ansöker om ett snabblån är det viktigt att det är ett lån utan UC. När det är UC (Upplysningscentralen) som står för kreditprövningen sparas nämligen information om hur många kreditupplysningar som begärts in om dig och är det många kan din kreditvärdighet påverkas negativt på grund av det.


Räntor och avgifter


Det här är för många den viktigaste punkten. Det är tyvärr ganska svårt att på ett rättvisande sätt jämföra kostnader för lån från olika långivare. Dels på grund av att olika långivare erbjuder olika typer av lån. Ett snabblån på ett litet belopp kommer alltid att ha högre ränta och kostnader i förhållande till beloppet än när du tecknar ett stort lån med lång löptid.

Effektiv ränta är ett bra mått som visar både ränta och lånets kostnad som en hypotetisk årsränta. Problemet är bara att de flesta snabblån betalas tillbaka på bara en eller ett par månader. I de fallet kommer den effektiva räntan ibland att se väldigt hög ut trots att den faktiska kostnaden för lånet kommer att vara fullt rimlig i slutändan.

Det är också viktigt att vara medveten om att nästan alla långivare sätter individuella räntor. Det är alltså inte bara hur mycket du lånar och hur lång löptid lånet har som avgör vad det kommer att kosta utan din egen kreditvärdighet spelar också stor roll. Anledningen till det är att långivare tar en större risk vid utlåning till en person eller ett företag med låg kreditvärdighet och de tar extra betalt för att kompensera för det.

När vi skriver om vad det kostar att låna hos olika långivare så utgår vi från deras egna typexempel men du måste alltså själv ansöka om ett lån för att få den faktiska kostnaden presenterad för dig.


Villkor du måste uppfylla för att få låna


Olika långivare vänder sig till olika målgrupper men har ungefär samma grundkrav. Du måste vara myndig och folkbokförd i Sverige och ha ett konto i en svensk bank. Det som kan skilja sig lite åt är om du behöver ha fyllt 20 eller om det räcker att du är 18 år. Om det finns en minimigräns för hur hög taxerad inkomst du behöver ha för att bli beviljad ett lån så anger vi det. Vi anger också om du kan låna trots att du har en betalningsanmärkning. 

Vi sätter inget betyg här. Att en långivare inte lånar ut till dig på grund av att du har låg kreditvärdighet enligt deras standard kan givetvis vara dåligt för dig när du verkligen behöver pengar. Samtidigt är det positivt med lite högre krav som manar låntagare med svagare ekonomi att inte låna i onödan eftersom dyra lån kan försvåra situationen.


Kundservice


Vi avslutar med att skriva om kvaliteten på supporten som erbjuds. Vanliga snabblån är inga konstigheter men ibland kan du behöva fråga om något och då är det naturligtvis en fördel om det är lätt att komma i kontakt med supportavdelningen. Det gäller särskilt om du har en kontokredit som du använder dig av löpande. Under den här rubriken kommer vi även att ta upp hur lättnavigerad och tydlig hemsidan är, ifall vi tycker att något behöver sägas om det. Det hänger samman med hur ofta du kommer att behöva ta supporten i anspråk.
Testets vinnare


Det har varit svårt att utse en tydlig testvinnare eftersom de långivare vi tittat på här erbjuder snabblån för olika ändamål. Vi vill ändå nämna Credway och Mobillån, det är två trygga sajter med lån som passar de flesta och som erbjuder service av hög klass.
Test av snabblån 2019Credway


Gå till Credway →

Credway har nått en topposition på den svenska marknaden och säger sig ha hjälpt över 300 000 låntagare. Om du tittar på kundomdömen på nätet så ser du att Credway har mycket höga betyg. Det är företaget Northmill som står bakom varumärket och de har varit i branschen sedan 2006. Northmill är experter på finansteknologi och det betyder att Credway har tillgång till tekniskt avancerade lösningar som gör det lätt och säkert att låna pengar. Att de inte behövt köpa in de tjänster som deras snabblån bygger på innebär att de kunnat pressa sina räntor.

Helhetsbetyg: 8,5/10


Utbud - ekonomisk buffert med flexibla villkor


Credway erbjuder en kontokredit som är mycket populär. Du använder den som ett kreditkort och har alltid tillgång till en ekonomisk buffert upp till ett visst tak. Du kan låna hur många gånger som helst så länge du inte slår i taket och har fullföljt dina tidigare förpliktelser gentemot Credway. Kreditgränsen kan vara allt från 1 000–30 000 kronor. Även återbetalningstiden är väldigt flexibel. Så länge du betalar ett minimibelopp varje månad kan du ha upp till 72 månader på dig.

Utbud betyg: 8/10


Ansökan och utbetalning - kontokredit utan UC


Första gången du lånar pengar från Credway anger du vad du vill ha för kreditgräns och hur mycket pengar du vill få insatt på ditt konto direkt. Beskedet kommer inom några sekunder! En kontokredit hos Credway är utan UC. De anlitar kreditupplysningsföretaget Creditsafe som är inriktade på långivare som erbjuder snabblån. Det betyder att du inte genomgår en kreditupplysning som kan sänka din kreditvärdighet när du ansöker om ett lån från Credway.

Du som har ett konto hos SEB, Handelsbanken, Swedbank eller Nordea får pengar via direktutbetalning och har tillgång till dem inom en timme. Har du krediten kopplad till ett konto i en annan bank kan det ta en bankdag innan du har pengarna.

Ansökan och utbetalning betyg: 8,5/10


Räntor och avgifter - föredömligt tydliga villkor


Credway är kända för att vara både billiga och tydliga. De erbjuder en fast månadsränta på 2,17 % och har inga avgifter för avisering och heller ingen uppläggningskostnad. Det ger en effektiv årsränta på 29,33 % vilket är riktigt bra. Faktum är att Credway erbjuder prisgaranti. Om du hittar en billigare kontokredit på den svenska marknaden så matchar Credway det erbjudandet.

Räntor och avgifter betyg: 8/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - betalningsanmärkningar är inget hinder


Hos Credway kan du ha chans att få en kredit beviljad även om du har en betalningsanmärkning. Credway gör en ganska sofistikerad kreditprövning där olika betalningsanmärkningar värderas olika beroende på bland annat hur gamla de är. Det enda grundkravet de anger är att du måste vara myndig och att du inte har en skuld till Kronofogden. Som hos alla andra långivare krävs det mer av dig ju mer du vill låna. Något som är bra med Credway är att du har möjlighet att höja din kreditgräns i efterhand.


Kundservice - chatta och få hjälp direkt


Credway är ett bra val om du aldrig tidigare tecknat ett snabblån då de erbjuder support via chatt och telefon alla dagar i veckan. Deras hemsida är lättnavigerad och all information presenteras på ett tydligt sätt. 

Kundservice betyg: 9/10

Fördelar

 • Låga kostnader för lånen
 • Kundservice i toppklass

Nackdelar

 • Erbjuder endast kontokredit

Ferratum


Gå till Ferratum →

Ferratum är en av de största och mest kända aktörerna när det gäller snabblån i Sverige. De var tidiga med att erbjuda smslån och med att bevilja lån för låntagare med betalningsanmärkningar. Ferratum har sitt huvudkontor i Helsingfors och erbjuder snabblån i flera länder. De är alltså inte bara stora i Sverige utan även internationellt.

Helhetsbetyg: 8/10


Utbud - välj mellan snabblån och kontokredit


Ferratum har både klassiska snabblån och en kontokredit med vilken du alltid har tillgång till nya snabblån så länge du inte kommit upp i det maxbelopp som du blivit beviljad. I takt med att du betalar av så ökar utrymmet att låna. Det högsta du kan låna hos Ferratum är 35 000 kronor. Återbetalningstiderna varierar beroende på hur mycket du lånar, det kan handla om upp till 46 månader, vilket är mycket med tanke på att det är förhållandevis små belopp Ferratum lånar ut.

Utbud betyg: 8,5/10


Ansökan och utbetalning - utbetalning sker direkt


Efter att du ansökt om ett snabblån hos Ferratum genomför företaget Creditsafe en kreditupplysning. Det är alltså ett snabblån utan UC och kontrollen tar bara några minuter. Du som har ett konto hos Swedbank, SEB, Handelsbanken eller Nordea kan få pengar insatta inom en timma efter det att en låneansökan blivit godkänd. Om du har en annan bank kan det ta upp till två bankdagar innan du har pengarna.

Ansökan och utbetalning betyg: 8,5/10


Räntor och avgifter - hög effektiv ränta


Månadsräntan på Ferratum Credit är 3,3 %. Inga faktureringsavgifter tillkommer och uttagen är fria. Lånen saknar uppläggningsavgift och det är via just räntan du betalar för snabblån hos Ferratum. Om du lånar 6 000 kronor av Ferratum och har en återbetalningstid på 90 dagar blir den effektiva räntan 400 %. Totalkostnaden för lånet är dock inte högre än 7800 kronor, vilket är ganska rimligt. Om du hittar andra långivare som erbjuder lån på 6 000 kronor med en löptid på 90 dagar kan du använda effektiv ränta för att se vilket lån som är billigast.

Räntor och avgifter betyg: 6,5/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - fast inkomst är ett krav


Ferratum beviljar en stor andel av de ansökningar de får in och ställer alltså något lägre krav än många andra sajter som erbjuder snabblån. Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem. Du måste dock ha fyllt 21 år och ha en anställning eller en annan fast inkomst för att ha en chans att få ett lån från Ferratum.


Kundservice - ring gratis till supporten


Ferratum har sin supportavdelning bemannad alla dagar i veckan. Du kan inte chatta som på många andra sajter men däremot ringa ett 020 nummer vilket innebär att det är gratis. Vår erfarenhet är att de även svarar snabbt via mail. Ferratum har också mycket information på sin hemsida som är både lättnavigerad och trivsam. Med appen Ferratum Mobile Bank kan du göra dina låneärenden på ett smidigt sätt, var du än befinner dig och även komma i kontakt med supporten.

Kundservice betyg: 9/10

Fördelar

 • Gratis att ringa supporten alla dagar i veckan
 • Snabb hantering och snabba utbetalningar

Nackdelar

 • Det går att låna till lägre kostnad

Slantar.nu


Gå till Slantar.nu →

Det är Unite Group AB som står bakom Slantar.nu. De har varit i branschen sedan 2011 och med Slantar.nu erbjuder de snabblån som det ska vara lätt att ansöka om och som har konkurrenskraftiga räntor.

Helhetsbetyg: 8,5/10


Utbud - upp till 30 000 kronor


Slantar.nu lånar ut 10–30 000 kronor och lånen har en löptid på 1–5 år. Det är vad man vanligtvis skulle kalla för privatlån men utifrån hur Slantar.nu arbetar tycker vi ändå att de passar in i ett test av snabblån.

Utbud betyg: 7/10


Ansökan och utbetalning - kreditupplysning via Bisnode


Att ansöka om ett lån på Slantar.nu är ovanligt enkelt. Du fyller i en ansökan redan på startsidan. Slantar.nu uppger att du får pengar inom två dagar efter det att lånet blivit beviljat. De erbuder alltså inte direktutbetalning. Kreditupplysningen görs med hjälp av Bisnode som hämtar in många uppgifter om din ekonomi ur offentliga register. De fäster dock inte lika stor vikt vid hur många kreditupplysningar du har som vad UC (Upplysningscentralen) gör.

Ansökan och utbetalning betyg: 7/10


Räntor och avgifter - avgiftsfria lån med bra ränta


Ett räkneexempel som Slantar.nu använder på sin hemsida utgår från att du lånar 20 000 kronor i två år. Då betalar du tillbaka 25 608 kronor och det ger en effektiv ränta på 28,07 %. Det är riktigt bra! Slantar.nu har avgiftsfria lån så länge du betalar enligt avtalet. Sedan tillkommer kostnader för påminnelser och inkasso, men det gäller hos alla långivare i det här testet.

Räntor och avgifter betyg: 9/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - du får ej vara över 65 år


För att få ett lån beviljat hos Slantar.nu måste du vara folkbokförd i Sverige och 20–65 år gammal. Det kan vara möjligt att få ett lån trots någon betalningsanmärkning men du får inte ha en skuld till Kronofogden.


Kundservice - bara öppet på vardagar


Du kan ringa Slantar.nu på ett 08-nummer vardagar kl 08.00–17.00. Det går även bra att ställa frågor via ett formulär direkt på hemsidan. De flesta långivare som arbetar med snabblån kan idag erbjuda bättre service än Slantar.nu. Vi vill dock ge dem en eloge för den tydliga hemsidan. Allt är så väl förklarat att du förmodligen inte kommer att ha så många frågor att ställa.

Kundservice betyg: 7/10

Fördelar

 • Tydliga villkor och låga kostnader för lån

Nackdelar

 • Kundsupporten är sämre än genomsnittet

Merax


Gå till Merax →

Merax är en ny men spännande aktör i branschen som erbjudit konsumentkrediter sedan år 2017 och som säger sig verka utifrån en god kreditgivningssed. Det är det svenska konsumentkreditinstitutet Brixo AB som driver Merax och ett par andra varumärken. Brixo grundades år 2014 och är alltså relativt nya i branschen.

Helhetsbetyg: 8/10


Utbud - få en kredit på 30 000 kronor


Merax har en kredit där kreditgränsen kan vara upp till 30 000 kronor. Om du ansökt om, eller bara blivit beviljad en lägre kreditgräns har du möjlighet att höja den i efterhand. Återbetalningsvillkoren är flexibla så länge du betalar ett visst minimibelopp varje månad.

Utbud betyg: 7,5/10


Ansökan och utbetalning - erbjuder ej direktubetalning


Du kan ansöka om ett snabblån hos Merax närsomhelst på dygnet men de utlovar inte besked inom några minuter som de flesta andra sajter som jobbar med snabblån. Här är det inom 24 timmar som gäller och utbetalningarna kan ta upp till två bankdagar efter det att du blivit beviljad en kredit. Snabbhet är alltså inte Merax starkaste sida. Ansökningen signeras med BankID. Merax gör sin kreditupplysning med hjälp av UC, som sparar information om hur många kreditupplysningar du har. När det gäller små snabblån kan detta vara en nackdel, men knappast när det är fråga om en kontokredit som den här.

Ansökan och utbetalning betyg: 6/10


Räntor och avgifter - du ser direkt vad lånet kostar


Merax är kända för ha samma ränta för alla. Den baseras alltså inte på kreditprövningen och kreditupplysningen tas bara för att avgöra om du kan få ett snabblån från Merax. Det betyder att du ser direkt vad ett lån kommer att kosta. Detta är en stor fördel menar vi. Den nominella årsräntan är 22,95 %. Enligt deras räkneexempel kostar en kredit på 20 000 som betalas tillbaka på 12 månader 2 572 kronor och den effektiva räntan blir i det fallet 25,5 %. Lånen är avgiftsfria och det gör att Merax ligger bra till när det gäller kostnader för lånen.

Räntor och avgifter betyg: 9/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - fast inkomst är ett krav


Hos Merax kan du få en kredit om du har ett svenskt personnummer, bor i Sverige, är 18 år fyllda och har en taxerad årsinkomst på minst 200 000 kronor. Inkomstkravet är ovanligt högt i teorin men faktum är att många långivare som inte specificerar något ändå gör samma bedömning som Merax. Någon enstaka betalningsanmärkning måste inte vara ett hinder för att du ska bli beviljad en kredit.


Kundservice - begränsad tillgänglighet


Merax rekommenderar e-post för kontakt med erbjuder också kundsupport på vardagar 09.00–12.00. Vi tolkar det som att de jobbar i ganska litet format och ännu inte har de resurser som krävs för att bemanna en supportavdelning med generösa öppettider. Vi har dock blivit väl bemötta när vi testat deras service.

Kundservice betyg: 5/10

Fördelar

 • Samma ränta för alla
 • Ligger bra till när det gäller kostnader för lånen de erbjuder

Nackdelar

 • Sämst i testet när det gäller kundsupport
 • Något långsamma när det gäller utbetalningar

Nystart Finans


Gå till Nystart Finans →

Nystart Finans Sverige AB är specialister på samlingslån och har hjälpt 400 000 kunder att sanera sin ekonomi genom att använda ett lån med bra ränta till att betala av dyrare lån. Även om det är ett snabblån är denna tjänst så pass intressant, och viktig med tanke på alla dyra snabblån på marknaden, att vi valt att ha med Nystart Finans i det här testet.

Helhetsbetyg: 8/10 (om du har dyra lån i dagsläget)


Utbud - låna upp till en halv miljon


Nystart Finans erbjuder inte vanliga snabblån, även om du få en snabb utbetalning och kan välja kort återbetalningstid. Namnet på sajten ger en ledtråd till vad de har för målgrupp! De erbjuder helt enkelt en nystart för dig vars ekonomi inte är fläckfri. Du kan låna allt från 20 000 kronor till en halv miljon och betala tillbaka på så lång tid som 12 år. Detta är en typ av lån som brukar kallas för samlingslån och som du kan använda till att betala tillbaka dyrare lån och krediter för att sänka dina månadskostnader.

Nystart Finans har även ett låneskydd som innebär att du, mot en extra kostnad, har en försäkring om du blir sjuk eller ofrivilligt arbetslös under lånets löptid och därför inte kan betala tillbaka.

Utbud betyg: 8,5/10


Ansökan och utbetalning - kreditupplysning via UC


Det är UC som gör kreditprövningen för Nystart Finans som sedan tar god tid på sig med att utvärdera din situation. Du får inte svar på några minuter, som när det gäller ett vanligt snabblån, utan räkna istället med några dagar. Samma sak gäller utbetalningen. 1–4 bankdagar tar det efter det att du blivit beviljad ett lån.

Ansökan och utbetalning betyg: 6,5/10


Räntor och avgifter


Månadsräntan ligger på 9,9–26 % och den högsta effektiva räntan är 28,9 %. Tecknar du ett lån på 500 000 kronor och betalar tillbaka på åtta år hamnar den effektiva räntan enligt deras räkneexempel på 12,9 % och totalkostnaden blir 804 066 kronor. Om vi jämför med ett bolån så är det väldigt mycket men om du är skuldsatt på grund av ännu dyrare lån kan det vara ett mycket gott beslut att ansöka om ett samlingslån från Nystart Finans.

Uppläggningskostnaden är högre än för ett snabblån eftersom kreditprövningen görs på ett annat sätt men det är inbakat i den effektiva räntan.

Räntor och avgifter betyg: 7/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - även skuldsatta kan låna


Den stora grejen med Nystart Finans är att du som myndig svensk inte bara kan låna med en betalningsanmärkning utan även om du har en skuld hos Kronofogden. De gör en noggrann kreditprövning och tar in mer information om din ekonomi och livssituation än andra långivare i det här testet. Räkna med att bli kontaktad personligen. Att du KAN få lån trots skulder innebär inte att det är lätt. Du behöver en ordentlig fast inkomst och arbeta målmedvetet mot att förbättra din ekonomi för att Nystart Finans ska vara beredda att hjälpa dig.


Kundservice - prata med en handläggare


De andra långivarna i testet har ett upplägg som bygger på att du ska hitta information om vad som gäller mycket snabbt och ansöka om ett lån varpå hanteringen sker automatiserat så att du kan få besked direkt. Om du funderar på att bli kund hos Nystart Finans kommer du i de flesta fall prata med en handläggare. Sajten är därför inte så avancerad som när du måste kunna göra allt på egen hand. Du kan kontakta Nystart Finans på kontorstid via telefon måndag till fredag.

Kundservice betyg: 6/10

Fördelar

 • Erbjuder ett samlingslån som kan sänka din månadskostnader

Nackdelar: 

 • Support erbjuds bara på vardagar

Pluskan


Gå till Pluskan →

Pluskan är en lånesajt som ägs av Untie Credits AB, som driver sidan i samarbete med företaget Arvato som står för fakturering och administration. Pluskan ligger bra till i fråga om räntor och avgifter på sina snabblån även om de inte hör till de mest kända aktörerna i Sverige idag. Det är en lånesida med potential, helt enkelt.

Helhetsbetyg: 7,5/10


Utbud - kontokredit med flexibel löptid


Pluskan meddelar att det inte är ett vanligt lån och inte ett kreditkort de erbjuder och får det att låta som något mystiskt och ovanligt. Faktum är dock att deras produkt är en vanlig kontokredit på 5 000–30 000 kronor. Du väljer själv om vill betala snabbt eller ta god tid på dig. Löptiden för en kredit från Pluskan kan vara så lång som 48 månader.

Utbud betyg: 7,5/10


Ansökan och utbetalning - utbetalning efter upp till två dagar


Du identifierar dig med hjälp BankID när du ansöker om en kredit hos Pluskan. De har inte direktutbetalning utan det kan dröja två dagar innan du har pengarna. Din kreditvärdighet bedöms med hjälp av Bisnode och Instantor. Det är alltså fråga om ett snabblån utan UC.

Ansökan och utbetalning betyg: 6,5/10


Räntor och avgifter - låna i upp till 40 månader


Enligt ett räkneexempel som Pluskan själva använder sig av betalar du 2 % i ränta varje månad om du lånar 15 000 kronor i 40 månader. Den effektiva räntan blir då 26,82 % när alla avgifter inkluderats, vilket är väldigt bra. Du betalar i det fallet tillbaka 21 231 kronor. Kostnaden för att låna ett mindre belopp färre månader blir naturligtvis lägre samtidigt som den effektiva räntan då kommer att bli högre.

Räntor och avgifter betyg: 8,5/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - du får inte ha betalningsanmärkningar


Pluskan beviljar en kredit om du är mellan 20 och 65 år gammal, är folkbokförd i Sverige med ett svenskt personnummer och är fri från betalningsanmärkningar. Det man möjligen kan ifrågasätta är den övre gränsen på 65 år men det är inte ovanligt att det finns en gräns som ligger ungefär där. Hur hög taxerad inkomst du behöver ha beror som vanligt på hur hög kredit du ansökt om.


Kundservice - bara öppet på vardagar


Vi tycker att Pluskan har en riktigt lyckad hemsida som man blir sams med direkt och där man snabbt kan göra sina ärenden. Dessutom bjuder de på en del matnyttiga och lättsamt skrivna små artiklar om ämnen med anknytning till privatekonomi. Tonen är väldigt lättsam och ungdomlig, det är en smaksak om man gillar det eller inte. 

Kundsupporten är öppen under normal kontorstid på vardagar med avbrott för lunch. Du kan välja mellan att ringa eller att kontakta dem via ett formulär. I de flesta branscher är det här fullt godkänd support men nu när det gäller snabblån är detta lite under genomsnittet.

Kundsupport betyg: 6/10

Fördelar

 • Låga räntor

Nackdelar

 • Supporten är bara tillgänglig på vardagar
 • Något långsamma utbetalningar

Vivus


Gå till Vivus →

Vivus ingår i finanskoncernen 4Finance Group. De är en stor aktör både i Sverige och internationellt med verksamhet i över 15 länder, vilket kan vara en trygghet. 4Finance Group har medgett över 10 miljoner krediter och genom Vivus erbjuder de en av de ledande konsumentkrediterna i Sverige.

Helhetsbetyg: 7,5/10


Utbud - utöka kredittaket efter hand


Vivus erbjuder en kredit som du alltid har tillgång till. Taket är så lågt som 5 000 kronor första gången du lånar, men du kan öka kredittaket till upp emot 20 000 kronor bara genom att sköta dina åtaganden gentemot Vivus. Återbetalningen är flexibel men det finns ett minsta belopp som du behöver betala varje månad. Du kan bara ha en aktiv kredit åt gången hos Vivus men du kan dela upp den så att du tar flera mindre lån, bara du inte överskrider din kreditgräns.

Utbud betyg: 7/10


Ansökan och utbetalning - Creditsafe står för kreditupplysningen


För att kunna låna från Vivus registrerar du dig online och identifierar dig med hjälp av Instantor. Du kan begära att få bli uppringd om du behöver hjälp med identifieringen. Själva kreditprövningen tar sedan bara några minuter. Om du har ett konto hos antingen Handelsbanken eller Nordea kan du räkna med att få pengarna samma dag som du gjort din ansökan. Det är Creditsafe som står för kreditbedömningen när du lånar från Vivus. Att det görs en kreditprövning påverkar därför inte din kreditvärdighet då Creditsafe inte väger in det vid kreditbedömningen.

Ansökan och utbetalning betyg: 8/10


Räntor och avgifter - ganska höga räntor


Vi har tittat på ett exempel med ett lån på 5 000 kronor där den nominella räntan ligger på 39 %. Med en återbetalningstid på tre månader blir den effektiva räntan 146,5 % inklusive en uppläggningskostnad på 396 kronor. Om du lånar mer pengar och väljer en längre löptid blir inte uppläggningskostnaden lika utslagsgivande och den effektiva räntan kommer att vara lägre. Vivus ligger dock relativt högt när det gäller nominell ränta.

Räntor och avgifter betyg: 6,5/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - betalningsanmärkningar är inte alltid ett hinder


För att kunna bli beviljad en kredit från Vivus behöver du vara myndig och ha ett svenskt personnummer. Du behöver dessutom ett svenskt telefonnummer och konto i en av de banker som Vivus betalar ut till. Hur mycket du kan låna avgörs av kreditprövningen, de har inte satt någon lägsta gräns för inkomst du måste ha och betalningsanmärkningar är inte heller ett absolut hinder för att kunna bli beviljad ett lån.


Kundservice - support via mail och telefon


Vivus erbjuder kundsupport via mail och telefon på normal kontorstid måndag–fredag. Hemsidan är medvetet enkel men är inte så bra att man känner sig som hemma redan vid första besöket utan det tar ett tag innan man hittar på den ordentligt.

Kundservice betyg: 7/10

Fördelar

 • Snabba utbetalningar

Nackdelar

 • Du kan bara låna 5 000 kronor som ny användare

Mobillån


Gå till Mobillån →

Mobillån var först i Sverige med att erbjuda lån där besked kommer direkt via sms. Detta var redan 2006 och de har sedan dess lyckats hålla sig kvar i toppen när det gäller snabblån på den svenska marknaden. Det är företaget Tryggkredit Stockholm AB som står bakom Mobillån. Många känner till Mobillån genom deras reklamkampanjer med komikern Robert Gustavsson.

Helhetsbetyg: 8,5/10


Utbud - brett utbud av lån


Mobillån erbjuder två olika lånetjänster. Ett privatlån som de kallar mobillån och en kontokredit. Mobillånet och kontokrediten kompletterar varandra vilket känns som ett smart drag från Mobillån. Maxbeloppet för kontokrediten är 25 000 kronor medan mobillån kan medges på belopp mellan 25 och 40 000 kronor. Lägsta möjliga kontokredit är så lite som 1 000 kronor. Längsta återbetalningstiden för mobillånet är två år, när det gäller krediten bestämmer du i själv hur snabbt du vill betala tillbaka utöver ett minimibelopp varje månad.

Utbud betyg: 9/10


Ansökan och utbetalning - blixtsnabba utbetalningar


När du ansöker om ett lån från Mobillån så är det Bisnode som står för kreditprövningen. De brukar göra lite djupare kontroller än Creditsafe men fäster inte lika stor vikt vid antalet kreditupplysningar du har som UC gör. Beskedet om du blivit beviljad ett lån kommer direkt och Mobillån erbjuder direktutbetalning till ditt konto. Du kan få pengar inom en timme med andra ord.

Ansökan och utbetalning betyg: 9/10


Räntor och avgifter - rimliga kostnader för lånen


Om du lånar 25 000 kronor i 24 månader får du en effektiv ränta på 50 % vilket är helt normalt. Räntan sätts individuellt och påverkas även av hur stort belopp du lånar och av vad du väljer för återbetalningstid. Mobillån har som uttalad ambition att deras villkor alltid ska vara lätta att förstå och att det ska vara tydligt vad ett lån kostar

Räntor och avgifter betyg: 8/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - lite högre krav än vanligt


För att du ska ha en chans att bli beviljad ett lån eller en kredit från Mobillån behöver du ha fyllt 20 år, vara utan betalningsanmärkningar och tjäna minst 150 000 kronor om året. Gäller det ett större belopp kan kravet på lägsta inkomst vara ännu högre. Det är med andra ord relativt högra krav för att gälla snabblån.


Kundservice - logga in med appen


En fördel med Mobillån är att du som kund kan logga in på ditt konto och göra ärenden eller kontakta supporten med hjälp av en mobilapp. Den är lika snygg och fungerar lika bra oavsett om du har en smartphone med operativsystemet Android eller en iPhone. Du kan få support via chatt, mail eller telefon sex dagar i veckan!

Kundservice betyg: 9/10

Fördelar:

 • Väldigt snabba utbetalningar
 • Bra mobilapp

Nackdelar:

 • Räntan är ok men inte den lägsta på marknaden

ViaConto


Gå till ViaConto →

Det är VIA SMS Group som står bakom ViaConto, det företaget grundades i Lettland år 2008. Med ViaConto har de, med buller och bong, slagit sig in på den svenska marknaden för snabblån och mikrokrediter för privatpersoner. Det är ett bra alternativ för dig som av olika anledningar behöver ett lån på ett mindre belopp eller en kredit men har svårt att bli beviljad av andra långivare.

Helhetsbetyg: 8/10


Utbud - flexibla villkor


ViaConto har som affärsidé att erbjuda små snabblån och krediter där du har möjlighet att välja belopp, återbetalningstid och betalningssätt väldigt fritt, så länge du betalar tillbaka ett minimibelopp varje månad. Du kan bestämma själv vilken dag du ska gör dina återbetalningar och synka det med när du får lön. Flexibilitet är alltid bra men det gäller att inte utnyttja det för mycket eftersom lånet blir dyrare ju längre du väntar med att betala tillbaka det.

Högsta lånebeloppet för en ny kund är 20 000 kronor men du kan höja din kreditgräns till upp till 50 000 kronor genom att sköta dina återbetalningar och höja din kreditvärdighet. Längsta återbetalningstid uppges vara 38 månader. När du väl blivit beviljad ett lån kan du låna samma belopp igen, eller ett mindre belopp om du fortfarande betalar av på en gammal skuld. På så vis fungerar dessa snabblån från ViaConto som en kontokredit. Vi gillar att du kan göra återbetalningar via Swish!

Utbud betyg: 8/10


Ansökan och utbetalning - Mycket snabb handläggning 


Du gör din ansökan med hjälp av BankID och får svar direkt. Det är Creditsafe som står för kreditprövningen, detta är alltså snabblån utan UC. ViaConto erbjuder direktutbetalning och det innebär att du kan få pengar samma dag som din ansökan beviljats.

Ansökan och utbetalning betyg: 9/10


Räntor och avgifter - bäst på mikrokrediter


ViaConto är experter på mikrokrediter och har förhållandevis konkurrenskraftiga priser om du bara behöver låna en eller ett par tusenlappar med några månaders återbetalningstid. Ska du låna mer än så bör du vända dig till en långivare som specialiserat sig på lite större lån eller kanske välja en kontokredit.

Det räkneexempel som ViaConto själva utgår från innebär att du lånar 8 000 kronor i 12 månader och då är den effektiva räntan närmare 230 %. Generellt är månadsräntorna ganska bra från ViaConto men de har höga administrativa avgifter. Dessa är inbakade i den effektiva räntan men syns inte om du bara tittar på månadsräntan.

Räntor och avgifter betyg: 7/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - de flesta har en chans att få lån


ViaConto är kända för att ställa relativt låga krav i grunden. Det räcker egentligen med att du är myndig och folkbokförd i Sverige. Har du en taxerad inkomst kan du få låna även om du har någon betalningsanmärkning. Kraven växer naturligtvis med beloppet.


Kundservice


ViaConto erbjuder support via telefon, chatt och e-post måndag–lördag. Hemsidan är lättnavigerad och konceptet lätt att förstå.

Kundservice betyg: 7/10

Fördelar

 • Ovanligt flexibel kredit
 • Snabba utbetalningar
 • Möjlighet till återbetalning via Swish

Nackdelar

 • Ej i topp när det gäller kundsupport
 • Höga kostnader om du lånar mycket

Nordiclån


Gå till Nordiclån →

Nordiclån är ett av flera varumärken inom snabblån som ägs av Thorn Svenska AB som har riktigt bred kompetens inom detta område. Förutom lån erbjuder de även olika finansieringslösningar vid köp av vitvaror och hemelektronik. Nordiclån är ett bra val för dig med ordnade ekonomiska förhållanden som behöver låna ett lite större belopp med flexibla villkor.

Helhetsbetyg: 7,5/10


Utbud - upp till 80 månaders löptid


Nordiclån erbjuder egentligen privatlån snarare än klassiska snabblån, men eftersom snabblån är en term som har en vid betydelse idag har vi valt att ha med dem i det här testet. Maxbeloppet du kan låna hos Nordiclån är 50 000 kronor och löptiden kan vara allt från 12–80 månader. Du kan betala tillbaka hela beloppet när du vill utan extra kostnader och du har möjlighet att få betalningsfria månader under till exempel semestern när du kanske har högre utgifter än vanligt.

Utbud betyg: 8,5/10


Ansökan och utbetalning - utbetalning “så fort som möjligt”


Beskedet om du blivit beviljad ett lån kommer senast vardagen efter det att du signerat en ansökan. Nordiclån anger att utbetalning efter en beviljad ansökan görs så fort som möjligt och att det i normalfallet sker senast en bankdag efter det att lånet blivit godkänt. Det finns flera långivare som är mer tydligt inriktade på blixtsnabba utbetalningar men vi konstaterar också att Nordiclån är måna om att inte lova mer än de kan hålla, vilket naturligtvis är positivt.

Detta är inte ett lån utan UC utan det är just UC som står för kreditupplysningen när du ansöker om ett lån från Nordiclån. Eftersom du förmodligen inte lånar 10–50 000 kronor särskilt ofta riskerar du inte att dra på dig en massa onödiga kreditupplysningar, så vi ser det inte som en nackdel.

Ansökan och utbetalning betyg: 7,5/10


Räntor och avgifter - betala via autogiro


Hur mycket du får betala i ränta varierar. Som representativt exempel anger Nordiclån 27,35 % i effektiv ränta. Den beräkningen bygger på att du lånar 20 000 kronor i 72 månader. Vad just du får betala i ränta avgörs dock av din kreditvärdighet. Den effektiva räntan blir högre när du lånar ett lägre belopp och betalar tillbaka snabbare. Nordiclån har administrativa avgifter på 19 eller 39 kronor i månaden beroende på om du betalar via autogiro eller faktura.

Räntor och avgifter betyg: 8/10


Villkor du måste uppfylla för att få låna - du kan inte låna med betalningsanmärkning


För att kunna bli beviljad ett lån av Nordiclån behöver du ha fyllt 20 år och du får inte ha någon betalningsanmärkning. Vilka krav som ställs på taxerad inkomst beror som vanligt på hur mycket du vill låna. Nordiclån beviljar inte lån om du har betalningsanmärkningar.


Kundservice - gratis att ringa på vardagar


Nordiclån erbjuder support 8–18 måndag–fredag. De har ingen chattfunktion men däremot ett 020-nummer, du ringer alltså gratis. Hemsidan är mycket enkel och Nordiclån har lagt stort fokus på att göra den så tydlig som möjligt. Under rubriken “Värt att veta” hitta du svar på några vanliga frågor men de flesta andra långivare är mer utförliga när det gäller detta.

Kundservice betyg: 7/10

Fördelar

 • Mycket flexibel återbetalning
 • Gratisnummer till supporten

Nackdelar

 • Ingen möjlighet till support på helgerGlöm inte rabattkod när du handlar

CDON rabattkod Mister Spex rabattkod Tidningskung rabattkod InkClub rabattkod Booking rabattkod Stayhard rabattkod
Fler priser