BÄST-I-TEST

TEST AV 9 TVÄTTMASKINER

9
PRODUKTER
TESTADE
Det finns så många tvättmaskiner idag att det kan vara svårt att komma fram till vilken som är bäst utifrån de behov du har. För att göra en avgränsning har vi i detta tvättmaskinstest valt att titta närmare på nio frontmatade tvättmaskiner från de ledande tillverkarna på den svenska marknaden.
Cylinda FT 3152 test
budget test budget test
Cylinda FT 3152
positive aspect Mycket lågt pris
negative aspect Fem kilo tvätt kan vara i minsta laget
negative aspect Något hög ljudnivå
LÄS TESTET Visa bästa pris
Bosch WAT283T8SN test
economy test economy test
Bosch WAT283T8SN
positive aspect Bra miljöval
positive aspect Tystgående
positive aspect Skonsam mot textilierna
negative aspect Det finns maskiner i samma prisklass med starkare centrifugering
LÄS TESTET BÄST PRIS HOS
CDON.COM

Gratis frakt Fri frakt
10499 KR
Miele WDB 020 Eco test
premium test premium test
Miele WDB 020 Eco
positive aspect Skonsam mot din tvätt
positive aspect Hög byggkvalitet
positive aspect Miele är ett premiummärke
negative aspect Ej prisvärd om du enbart ser till tvättkapacitet och funktioner
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

CYLINDA FT 3152 - BÄSTA BUDGETKÖP

Cylinda FT 3152 test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  5 kilo
 • Programtid (standard)
  190 min
 • Energiklass
  A++
 • Funktioner i urval
  Barnlås, trumrengöring, senarelagd start, mängdavkänning
 • Mått (BxHxD)
  60x84x45 cm
KOMPAKT TVÄTTMASKIN TILL BRA PRIS
8.5
Cylinda är ett svenskt varumärke vars sortiment består av prisvärda vitvaror för såväl export som vår inhemska marknad. Cylinda FT 3152 gör allt du kan förvänta dig av en ny tvättmaskin och hör till budgetklassen. Cylinda FT 3152 är kompakt och ett utmärkt alternativ även om du är trångbodd.
TVÄTTKAPACITET
7.5
Lämnar inga tvättmedelsrester på kläderna - Även om detta är en billig tvättmaskin så gör den sitt jobb utan att lämna rester av tvättmedel på dina textilier. Restfuktigheten är 53 %, vilket är fullt godkänt. Centrifugen arbetar med en kapacitet på 1 200 varv/min, alltså samma hastighet som många av de andra tvättmaskinerna i det här testet.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
6
Har det viktigaste men ej det lilla extra - Cylinda FT 3152 drar 148 kWh/år vilket är lite men då ska man beakta att du inte kan tvätta mer än 5 kilo i en full maskin. Den drar 9 679 liter vatten och har en liten bit upp till de mest miljövänliga tvättmaskinerna. Ljudnivån vid centrifugering är 77 dB och vid ett vanligt tvättprogram ligger den på 58 dB. Cylinda FT 3152 låter alltså lite mer än genomsnittsmaskinen i testet. Dessutom saknas ett extra tyst program. När det gäller funktioner finns det viktigaste men inte det där lilla extra.
PRIS
9
Förmånligt pris - Vi hittar Cylinda FT 3152 för så lite som 2 580 kronor och det är ett väldigt lågt pris för en ny tvättmaskin. Det gäller även om vi sätter priset i relation till de något begränsade funktionerna och det faktum att denna modell kan vara i minsta laget för en större familj.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Mycket lågt pris

NACKDELAR

 • negative aspect
  Fem kilo tvätt kan vara i minsta laget
 • negative aspect
  Något hög ljudnivå

2

BOSCH WAT283T8SN - BÄSTA EKONOMIKÖP

Bosch WAT283T8SN test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  8 kilo
 • Programtid (standard)
  225 min
 • Energiklass
  A+++
 • Funktioner i urval
  Barnlås, fördröjd start, vattenskydd (AquaStop), display, kolborstfri motor, vibrationsdämpande teknik (VRT)
 • Mått (BxHxD)
  59,8x59x84,8 cm

REKOMMENDERADE BUTIKER

CDON.COM
Finns i lager I lager
Gratis frakt Fri frakt
TEKNISKT AVANCERAD TVÄTTMASKIN MED MYCKET UTRYMME
9
Bosch är en tysk industrikoncern som är mycket stora globalt när det gäller vitvaror. En av deras målsättningar är att producera tekniskt avancerade produkter som samtidigt är lätta att använda. Bosch WAT283T8SN är en stor tvättmaskin som lever upp till det.
TVÄTTKAPACITET
8.5
Den speciella trumman skonar dina plagg - Bosch WAT283T8SN centrifugerar med 1 400 varv/min vilket ger en restfuktighet på rimliga 53 %. Den här maskinen är utformad för att skydda dina textilier. Trumman har till exempel en speciell och patenterad struktur som innebär att kläderna inte slits lika mycket när de slår i trummans väggar. Om man ser till hur lång tid ett standardprogram tar är detta inte den snabbaste tvättmaskinen. Tänk dock på att den rymmer åtta kilo och det går betydligt fortare när du kör ett snabbprogram med halv maskin.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
9.5
Många funktioner och program - Bosch WAT283T8SN är tystast i testet med 49 dB under ett vanligt tvättprogram. Tvättmaskinen är byggd på ett sätt som dämpar vibrationer och det innebär också att själva maskinen slits mindre. Energiförbrukningen vid normal användning bedöms vara 137 kWh/år vilket är jättebra för en stor tvättmaskin. Sensorer anpassar vattenmängden utifrån vad det är för typ av textilier du tvättar och hur full maskinen är. Det bidrar till lite lägre vattenförbrukning än vanligt. Även i konkurrens med andra tvättmaskiner med energibetyg A+++ är Bosch WAT283T8SN ett bra miljöval. Bosch WAT283T8SN är utrustad många funktioner och program som ger den ovanligt många användningsområden, bland annat programmet Allergi+ som är utformat för att avlägsna allergener.
PRIS
8.5
Moderna funktioner till bra pris - Bosch WAT283T8SN är en riktigt bra allround-modell för dig som är ute efter en miljövänlig och stor tvättmaskin med många moderna funktioner utan att det drar iväg i pris. Bosch tvättmaskiner har 100 dagars “Nöjd kund garanti” om du registrerar dem och Bosch ger även hela tio års garanti på motorn.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra miljöval
 • positive aspect
  Tystgående
 • positive aspect
  Skonsam mot textilierna

NACKDELAR

 • negative aspect
  Det finns maskiner i samma prisklass med starkare centrifugering

3

MIELE WDB 020 ECO - BÄSTA PREMIUMKÖP

Miele WDB 020 Eco test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  7 kg
 • Programtid (standard)
  179 min
 • Energiklass
  A+++
 • Funktioner i urval
  Barnlås, senarelagd start, mängdavkänning, vattenskydd (AquaStop), display, kolborstfri motor
 • Mått (BxHxD)
  59,6x85x63,6 cm
TVÄTTMASKIN AV HÖG KVALITET I PREMIUMKLASS
8
Test.se utser Miele WDB 020 Eco till “Bästa budgetval” i ett stort test av tvättmaskiner 2019. Det är anmärkningsvärt då Miele är känt för att göra vitvaror i premiumklass som kostar mer än genomsnittet. Här visar de alltså att de kan leverera kvalitet även i ett lite lägre prissegment. Det ska dock sägas att detta inte är den billigaste tvättmaskinen i vårt test utan faktiskt den dyraste!
TVÄTTKAPACITET
8
Patenterad trumma skyddar tvätten - Det här är en välbyggd och effektiv tvättmaskin som kommer att tvätta rent, år efter år. Det blir dock varken renare eller torrare än med de billigare tvättmaskinerna i testet. Alla tvättmaskiner vi jämfört uppnår tvättklass A. Det som ändå gör att denna modell sticker ut lite i positiv bemärkelse är trumman som designats för att skydda tvätten genom en patenterad teknologi. Strukturen gör så att en tunn film av vatten bildas, det skyddar tvätten. Max centrifughastighet är 1 400 varv/min. Det brukar vara tillräckligt men du kan köpa tvättmaskiner med kraftfullare centrifugering till ett lägre pris.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
8
Sensorer väger tvätten - Den här tvättmaskinen har sensorer som väger tvätten vilket gör det lättare att dosera och välja tvättmedel. Ljudnivån under ett vanligt tvättprogram är 50 dB vilket är mycket lågt. Där får Miele ett extra plus i kanten för denna tvättmaskin. En energiåtgång på 175 kWh/år och vattenåtgången som beräknas till 1 034 l/år är bra med tanke på att Miele WDB 020 Eco rymmer sju kilo tvätt.
PRIS
8
Gjord för att hålla i 20 år - Ser man till tvättkapacitet och funktioner är det inte så mycket som skiljer Miele WDB 020 Eco från billigare modeller i testet. Det man ska vara medveten om är att den här tvättmaskinen är gjord för att hålla i 20 år. Det blir billigare i långa loppet att välja välbyggda vitvaror även om de kostar lite mer i inköp.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Skonsam mot din tvätt
 • positive aspect
  Hög byggkvalitet
 • positive aspect
  Miele är ett premiummärke

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ej prisvärd om du enbart ser till tvättkapacitet och funktioner

4

LG F2J7HM1W

LG F2J7HM1W test

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  7 kilo
 • Programtid (standard)
  Uppges ej av tillverkaren
 • Energiklass
  B
 • Funktioner i urval
  Barnlås, fördröjd start, mängdavkänning, display, kolborstfri motor, fjärrstyrning med WiFi
 • Mått (BxHxD)
  60x85x45 cm
TVÄTTMASKIN MED MÅNGA FUNKTIONER
8
Sydkoreanska LG är en av de riktigt stora aktörerna på den globala marknaden när det gäller vitvaror. Tvättmaskinen LG F2J7HM1W med torkfunktion finns i ett stort antal svenska hem och ingår i en serie med modeller som ofta placerat sig högt i oberoende tester. Modellen är kompakt och passar dig som vill kunna styra dina vitvaror med en smartphone och ladda ner extra funktioner.
TVÄTTKAPACITET
7.5
Motorn skonar dina kläder - LG F2J7HM1W är utrustad med vad LG kallar för en “6 Motion Direct Drive"-motor som är både driftsäker och skonsam mot din tvätt. Centrifugen kommer upp i 1 200 varv/min vilket är lite lågt. Restfuktigheten ligger på 53 %, det är bra men inte “bäst i test”. Med snabbprogrammet tvättar du rent på endast 30 minuter.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
8
Kompakt design och inbyggd torktumlare - Notera att den här modellen endast är 45 cm djup trots att du kan tvätta 7 kilo tvätt som mest. Den har alltså bra kapacitet för att vara så pass utrymmessnål. Ljudnivån vid centrifugering är 73 dB vilket gör den till en av de tystaste maskinerna i testet. Vid normal tvätt har ljudnivån uppmätts till 57 dB, det är snarare något högt än lågt. Det här är en tvättmaskin med inbyggd torkning. Du behöver alltså inte köpa en torktumlare för att kunna få torr tvätt direkt. Det är en av förklaringarna till att den har energiklass B istället för A+++, som annars är vanligare idag. En annan förklaring är att LG F2J7HM1W vid normal användning bedöms göra av med 204 kWh och 25 000 liter vatten per år. Det är ganska mycket i förhållande till mer miljövänliga tvättmaskiner. LG F2J7HM1W kan fjärrstyras via mobilen och du kan ladda ner nya program och göra en felsökning av maskinen online.
PRIS
8
Prisvärd med 10 års garanti - LG ger hela tio års garanti på motorn och detta är en välbyggd tvättmaskin. Den är värd sitt pris om du är på jakt efter en modern och utrymmeseffektiv modell och inte vill köpa till en separat torktumlare.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra pris för att vara en kombinerad tvättmaskin/torktumlare
 • positive aspect
  Fjärrstyrning och tillgång till resurser online
 • positive aspect
  Tar mindre plats än många jämförbara tvättmaskiner

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte det bästa miljövalet

5

LG F2J6WN1W

LG F2J6WN1W test

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  6,5 kilo
 • Programtid (standard)
  238 min
 • Energiklass
  A+++
 • Funktioner i urval
  Barnlås, viktavläsning, senarelagd start, display, stöd för NFC (Near Field Communication), kolborstfri motor
 • Mått (BxHxD)
  60x85x45 cm
BILLIG TVÄTTMASKIN MED HÖG STANDARD OCH TORKFUNKTION
8
LG Electronics är en av de tillverkare som ligger längst fram när det handlar om att utnyttja informationsteknologi i produktionen av vitvaror. Tvättmaskinen LG F2J6WN1W är ännu ett exempel på det. Detta är en av de billigaste tvättmaskinerna på marknaden som är uppkopplad och som kan felsökas och uppdateras med hjälp av verktyg online.
TVÄTTKAPACITET
8
Motorn håller hög standard - Centrifugen arbetar med 1 200 varv/min vilket är normalt i den här prisklassen. Restfuktigheten ligger på 53 % vilket även det är normalt. Det finns tvättmaskiner i det här testet där textilierna är torrare efter avslutad centrifugering. Tvättklassen är A vilket innebär att du kan räkna med ren tvätt utan rester av tvättmedel. Motorn är densamma som för LG F2J7HM1W och håller hög standard. Tvättmaskiner med en enklare motor sliter onödigt mycket på dina textilier.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
8
Tyst centrifugering - Energiklassen är A+++ så bättre betyg går inte att få, men söker du efter en tvättmaskin som gör av med så lite vatten som möjligt är det inte LG F2J6WN1W du ska satsa på. Ljudvolymen har uppmätts till 73 dB vilket är riktigt bra. Flera tvättmaskiner i testet bullrar betydligt mer än LG F2J6WN1W. Under ett tvättprogram uppgår ljudnivån i 55 dB. Det är ungefär så mycket det låter om de flesta tvättmaskiner vi jämfört. Den här modellen saknar torkfunktion men är en avancerad tvättmaskin som du kan styra med en mobiltelefon. Välj mellan uppemot 20 olika tvättprogram, de flesta är installerade men du kan även ladda ner nya program och uppgradera din LG F2J6WN1W.
PRIS
8.5
Billig men stark tvättmaskin - LG F2J6WN1W är bara några hundra kronor billigare än LG F2J7HM1W som även har en torkfunktion. Söker du en stark men kompakt tvättmaskin som tvättar rent och effektivt kan dock detta vara ett bra val.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Fjärrstyrd tvättmaskin som passar in i det smarta, moderna hemmet
 • positive aspect
  Stark, skonsam och gediget byggd motor

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte den mest prisvärda tvättmaskinen i vår jämförelse

6

ELECTROLUX EW7W5268E5

Electrolux EW7W5268E5 test

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  8 kilo
 • Programtid (standard)
  Uppges ej av tillverkaren
 • Energiklass
  A
 • Funktioner i urval
  Torktumlare, ånga, barnlås, senarelagd start, vattenskydd (AquaStop), display
 • Mått (BxHxD)
  60x85x57,2 cm

JÄMFÖR PRIS MED PRISJAKT

Priser och lagerstatus från Prisjakt.nu

Elgiganten
Gratis frakt Fri frakt
NetOnNet
Gratis frakt Fri frakt
Hemmy
Finns i lager I lager
Gratis frakt Fri frakt
CDON
Finns i lager I lager
+ 39 kr frakt
Vitvaruexperten.com
Finns i lager I lager
+ 100 kr frakt
Electrolux Home
+ 299 kr frakt
STOR OCH MYCKET PRISVÄRD TVÄTTMASKIN
8.5
Electrolux har ända sedan 1950-talet varit ett pålitligt val när det gäller tvättmaskiner och företaget är en av världens största tillverkare av vitvaror. Electrolux EW7W5268E5 är en stor och mycket prisvärd tvättmaskin som rymmer rejält med tvätt. Du får dessutom en torktumlare på köpet!
TVÄTTKAPACITET
8.5
Låg restfuktighet efter centrifugering - Det som får denna tvättmaskin från Electrolux att sticka ut är den kraftfulla centrifugen som arbetar med 1 600 varv/min. Restfuktigheten är endast 44 % efter avslutat program och det innebär att torktumlaren inte behöver användas lika länge. Maskinen tvättar rent men Electrolux EW7W5268E5 är inte snabbast i testet. Du sparar dock mycket tid på torkfunktionen – jämfört med att låta tvätten självtorka efter avslutat program.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
8.5
Vattentemperaturen justeras automatiskt - Electrolux patenterade DualCare-system detekterar vilken typ av material tvätten är gjord av och väger plaggen. Maskinen justerar vattentemperaturen och trummans rörelser. I långa loppet innebär det att dina kläder håller längre än när du tvättar dem i en äldre eller enklare tvättmaskin. Den årliga energiförbrukningen bedöms till 1 070 kWh vilket är bra med tanke på att detta är en stor tvättmaskin med torkfunktion. Ljudnivån vid centrifugering är 76 dB, vilket är genomsnittligt. Electrolux EW7W5268E5 är dock ovanligt tyst när den tvättar. Det här är en teknisk avancerad tvättmaskin med fler och mer avancerade funktioner än du vanligtvis får i den här prisklassen.
PRIS
8
10 års garanti - Electrolux ger hela tio års garanti på motorn och det är en indikation på att Electrolux EW7W5268E5 kan matcha dyrare tvättmaskiner från märket när det handlar om byggkvalitet. Söker du en tvättmaskin som är tillräckligt stor för en familj på fyra personer, med inbyggd torktumlare, kan vi rekommendera den här modellen.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Är skonsam mot dina kläder
 • positive aspect
  Bra pris med tanke på torkfunktionen

NACKDELAR

 • negative aspect
  Kan vara för bred om du har ont om utrymme
 • negative aspect
  Saknar snabbprogram

7

SAMSUNG ADDWASH WW6500 WW90K6604QW

Samsung AddWash WW6500 WW90K6604QW test

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  9 kilo
 • Programtid (standard)
  Samsung uppger “under 60 min”
 • Energiklass
  A+++
 • Funktioner i urval
  Barnlås, fördröjd start, AddWash, display, kolborstfri motor, Eco Bubble, vibrationsdämpande teknik (VRT), Bubble Soak
 • Mått (BxHxD)
  60x85x60 cm

REKOMMENDERADE BUTIKER

Handla hos Elon
RYMLIG TVÄTTMASKIN SOM PASSAR DET "SMARTA HEMMET"
7.5
Sydkoreanska Samsung är världsledande när det gäller tvättmaskiner och ett tryggt val. Samsung AddWash WW6500 WW90K6604QW rymmer mycket tvätt. Den har en kraftfull centrifug och passar väl in i det “smarta hemmet” i och med att den kopplar upp sig trådlöst och kan kontrolleras med en mobiltelefon. Enligt flera tyska experttester är det här en av de bästa modellerna på marknaden just nu. Det är dock en av de dyrare tvättmaskinerna i den här jämförelsen.
TVÄTTKAPACITET
8.5
Stor tvättmaskin med stark centrifugering - I Samsung AddWash WW6500 WW90K6604QW får du plats med hela nio kilo smutstvätt och kan även ta hand om mindre mattor och andra objekt som är för stora och tunga för en liten tvättmaskin. Centrifugeringskapaciteten är höga 1 600 varv/min och restfuktigheten ligger på 44 %, vilket är utmärkt. Att det är så torrt som möjligt efter centrifugering är särskilt viktigt när det gäller stora tvättmaskiner utan torkfunktion.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
8
Klarar fläckar vid låga temperaturer - Samsung AddWash är ovanligt tyst men drar lite mer vatten än de flesta moderna tvättmaskinerna. “Eco Bubble” är en teknik som är mycket effektivt mot fläckar och som hjälper dig att tvätta rent även vid låga temperaturer. Det här är en tvättmaskin som är uppkopplad och som kan övervakas med hjälp av WiFi. “AddWash” är en annan avancerad funktion som innebär att du lägga till tvätt under ett pågående program.
PRIS
7.5
Prisvärd om den matchar dina önskemål - Denna tvättmaskin kostar närmare 7 000 kronor och även om det är en av de bästa tvättmaskinerna i testet så är det inte den mest prisvärda. Därmed inte sagt att det inte kan vara ett bra köp om specifikationerna matchar vad du är ute efter.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Hög tvättkapacitet
 • positive aspect
  Bra centrifug
 • positive aspect
  Kan kopplas upp mot WiFi

NACKDELAR

 • negative aspect
  Det går att få jämförbar prestanda till lägre pris

8

SIEMENS WS12G160BY

Siemens WS12G160BY test

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  5 kg
 • Programtid (standard)
  Uppges ej av tillverkaren
 • Energiklass
  A+++
 • Funktioner i urval
  Senarelagd start, mängdavkänning, display, SpeedPerfect, sensorer
 • Mått (BxHxD)
  60x85x40 cm
TYSTGÅENDE OCH LITEN TVÄTTMASKIN
6.5
Tyska Siemens är Europas största teknikkoncern och deras tvättmaskiner är kända för att bygga på innovativ teknik. Siemens WS12G160BY är en tystgående och liten tvättmaskin i företagets slimline-serie. På tvattmaskin-test.se får denna tvättmaskin beröm för sina många program och den tydliga displayen som bland annat ger information om hur lång tid som återstår av ett pågående program. Tyvärr dras betyget ner av att maskinen bullrar för mycket vid centrifugering och av att tvätten inte blir lika torr som när det gäller några av de tvättmaskiner modellen konkurrerar med.
TVÄTTKAPACITET
6.5
Hög restfuktighet - Siemens WS12G160BY klarar att tvätta och skölja helt rent trots att detta är en vatten- och energisnål tvättmaskin. Centrifugeringseffektiviteten har inte fått högsta betyg i de tester vi tagit del av och det märks även på restfuktigheten som tyvärr är hela 60 %. Små tvättmaskiner har det generellt svårt när det gäller detta.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
7
Tvättar rent på 15 min - Funktionen SpeedPerfect ger dig möjlighet att tvätta upp till 55 % snabbare med perfekt resultat. WaterPerfect är vad Siemens kallar den sensorstyrda mängdautomatik som ger dig lägre vattenförbrukning när du tvättar. Siemens WS12G160BY har även ett snabbprogram som låter dig tvätta på så lite som 15 minuter. Den här tvättmaskinen har många smarta program och funktioner som gör det enklare för dig att tvätta rätt och rent. Det stora problemet med den här tvättmaskinen är att det låter för mycket om den vid centrifugering. Hela 85 dB har uppmätts. Även ljudnivån vid vanlig tvätt är något hög. Ser vi till hur mycket, eller snarare lite, el och vatten som Siemens WS12G160BY gör av med konstaterar vi att det är en av testets mest miljövänliga tvättmaskiner.
PRIS
8
Söker du en liten tvättmaskin med möjligheten att använda inställningar som ger dig ren tvätt på kort tid är detta en bra modell. Det gäller dock att den höga ljudnivån under centrifugering inte är ett problem för dig.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Tvättar snabbt och miljövänligt

NACKDELAR

 • negative aspect
  Hög restfuktighet efter centrifugering
 • negative aspect
  Låter mest av alla tvättmaskiner i testet

9

ELECTROLUX EW2F3047R3

Electrolux EW2F3047R3 test

EGENSKAPER

 • Tvättkapacitet
  7 kilo
 • Programtid (standard)
  250 min
 • Energiklass
  A+++
 • Funktioner i urval
  Barnlås, senarelagd start, touch-kontroller, display, AutoSense, vattenskydd (AquaStop)
 • Mått (BxHxD)
  60x85x55,9 cm

JÄMFÖR PRIS MED PRISJAKT

Priser och lagerstatus från Prisjakt.nu

Elon
Gratis frakt Fri frakt
Lidingö Hushållstjänst
+ 495 kr frakt
Vitvaruexperten.com
+ 100 kr frakt
BILLIG TVÄTTMASKIN MED GODA ALLROUND EGENSKAPER
8.5
Svenska Electrolux är ett pålitligt val om du är ute efter vitvaror av hög kvalitet som är lätta att laga och serva. Tvättmaskinen Electrolux EW2F3047R3 är en av deras populäraste och billigaste modeller just nu. Den ingår i en serie tvättmaskiner som brukar placera sig mycket bra när oberoende granskare bedömer dem. Electrolux EW2F3047R3 kan sägas vara en billig standardtvättmaskin med goda allround egenskaper.
TVÄTTKAPACITET
7.5
Kraftfull centrifug - Ser man till hur lång tid ett standardprogram tar är detta en något långsam tvättmaskin. Electrolux EW2F3047R3 har dock en bra centrifug som kommer upp i 1 400 varv/min. Restfuktigheten landar på 52 % vilket är ganska bra för en tvättmaskin i den här prisklassen. Electrolux har gjort tvättmaskiner i 70 år och vet hur man konstruerar maskiner som tvättar bra och dessutom skonar tvätten. Trumman är, precis som på dyrare modeller från Electrolux, utformad med detta i åtanke.
MILJÖ, FUNKTIONER OCH DESIGN
8
Bra funktioner men hög ljudnivå - Electrolux EW2F3047R3 gör av med 171 kWh/år och 9 499 liter vatten. Det är bra utifrån ett miljöperspektiv. Tyvärr låter det lite mer om denna tvättmaskin än flera andra i testet, du får vara beredd på omkring 58 dB under ett normalt program och närmare 80 dB under centrifugeringen. Det tyder på att Electrolux EW2F3047R3 inte är lika välisolerad som mer påkostade tvättmaskiner. Däremot är funktionerna många och väl valda. Funktionen AutoSense innebär att den läser av hur mycket tvätt du stoppat i maskinen och den anpassar programmet utifrån det. Med en enklare maskin är det ineffektivt att tvätta en halv maskin men med Electrolux EW2F3047R3 behöver du inte känna dåligt samvete för att du kanske bara tvättar några enstaka plagg ibland. Det går helt enkelt åt mindre energi, vatten och tvättmedel då.
PRIS
9
Söker du en pålitlig, miljövänlig och lagom stor tvättmaskin är Electrolux EW2F3047R3 en modell som bör finnas med i diskussionen om vilken modell du ska välja.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Attraktivt pris
 • positive aspect
  Avancerade sensorer

NACKDELAR

 • negative aspect
  En av de mer högljudda tvättmaskinerna i testet

KÖPGUIDE TVÄTTMASKINER

Många tar hand om sin tvätt i gemensamma tvättstugor men en egen maskin ger överlägsen flexibilitet. Framförallt är det bekvämt om du med kort varsel kommer på att du att behöver ett särskilt plagg för ett specifikt tillfälle. Eller när olyckan är framme och du har grovt nedsmutsad tvätt som du vill kunna ta hand om direkt. Har man plats för en tvättmaskin är det oftast värt att skaffa en.

Det finns så många tvättmaskiner idag att det kan vara svårt att komma fram till vilken som är bäst utifrån de behov du har. För att göra en avgränsning har vi i detta tvättmaskinstest valt att titta närmare på nio frontmatade tvättmaskiner från de ledande tillverkarna på den svenska marknaden. Alla har gjort bra ifrån sig i oberoende tester. Du hittar en och annan stor tvättmaskin i jämförelsen men också flera kompakta modeller som du kan ha i ett normalt badrum om du saknar tvättstuga.

Vi har inte tagit med de allra billigaste tvättmaskinerna som finns att få tag på och det här är heller inte ett test med tillverkarnas “top of the line”-modeller. Det är helt enkelt prisvärda tvättmaskiner från kända märken gjorda för en stor målgrupp som är med i testet.

Ska man välja en tvättmaskin med eller utan torkfunktion?

Vi har jämfört tvättmaskiner både med och utan torkfunktion. Vad du bör satsa på beror bland annat på om du har tillräckligt med plats hemma för att låta tvätten självtorka inne eller ute. Om du vill kunna torka tvätten snabbt behöver du antingen en separat torktumlare eller en tvättmaskin med inbyggd tork.

En tvättmaskin med torktumlare tar inte upp lika mycket plats som när du har olika maskiner för tvätt och tork. En separat torktumlare blir också dyrare, men då har den i regel också större kapacitet när det gäller att torka tvätt. Observera att du inte kan torka lika mycket som du tvättar i en tvättmaskin med inbyggd torktumlare. Ett tips är att bara torktumla tåliga textilier som annars tar lång tid på sig att bli torra, till exempel handdukar och lakan.

Tvättmaskiner bäst i test

Det har varit en utmaning att utse den bästa tvättmaskinen eftersom vi redan från början valt att koncentrera oss på högpresterande och populära tvättmaskiner från de främsta tillverkarna. Om någon av tvättmaskinerna i vår jämförelse verkar passa utifrån dina krav och önskemål och du kan hitta ett bra pris så är det alltså ett utmärkt köp! Bosch WAT283T8SN sticker ändå ut som det mest prisvärda alternativet om det är en stor tvättmaskin du är ute efter.

Vill du ha en kompakt modell tycker vi att LG F2J7HM1W är en riktigt bra tvättmaskin som även har torkfunktion. Men det finns flera bra tvättmaskiner i det segmentet. Cylinda FT 3152 kan till exempel vara ett alternativ om det är en riktigt billig och liten tvättmaskin som står på din inköpslista.

Så tvättar du mer miljövänligt

Idag anstränger sig tillverkare av tvättmaskiner för att leva upp till en så hög miljöstandard som möjligt. Det handlar om att maskinerna ska tvätta rent och skölja bort alla rester av tvättmedel samtidigt som de ska göra av med så lite vatten och energi som möjligt. Helst utan att tvättiden blir allt för utdragen. De tvättmaskiner vi jämfört i detta test göra alla ett förhållandevis bra jobb i detta avseende. Om du själv vill dra ett strå till stacken och tvätta miljövänligt ska du tänka på att inte tvätta varmare än du behöver. Förutom att det är mindre miljövänligt att tvätta i hög temperatur så sliter det mer på klädernas färger. 

Sortera gärna tvätten utifrån vilket tvättprogram du kommer att använda. Blanda helst inte lätta plagg med tunga plagg och kraftiga textilier som handdukar i torktumlaren. Risken är att du skadar fibrerna i de plagg som du kör onödigt länge i torktumlaren samtidigt som du gör av med onödigt mycket energi. Torka gärna tvätten utomhus när du har möjlighet. 

Att tvätta miljövänligt handlar inte bara om att använda rätt tvättmedel och om att inte tvätta i onödan. Det är också viktigt att inte slita ut ömtåliga klädesplagg i förtid vilket du riskerar att göra om du till exempel väljer fel program. Använd tvättpåse för känsliga plagg och vänd dina kläder ut och in så minskar slitaget.

Även om det är viktigt att göra av med så lite el som möjligt ska man vara medveten om att en modern tvättmaskin inte kostar mer än ca 100 kronor om året i elförbrukning. Tvättmaskiner gör alltså inte av med så mycket energi under en tvätt. Torktumlare är däremot storförbrukare av el och det är mycket bättre för miljön om du kan låta tvätten självtorka.

Att tänka på inför köp av en tvättmaskin

Först och främst gäller det att hitta en tvättmaskin som passar in i det rum där du tänkt ställa den. Fördelen med en liten tvättmaskin är naturligtvis att den är lättare att placera men ju större tvättmaskin du har desto mer tvätt får du plats med. Var alltid noga med att mäta exakt hur stort det utrymme är där du tänkt placera en tvättmaskin. Framförallt är det bredden du behöver ha koll på. 

En tvättmaskin rör lite på sig under ett intensivt program och du behöver ha någon centimeter till godo på båda sidor om tvättmaskinen. Har du riktigt ont om plats kan det vara ett alternativ att titta efter en toppmatad tvättmaskin istället för de frontmatade modeller som vi har jämfört i det här testet.

Tvättmaskiner är igång länge. Särskilt du som har tvättmaskinen i en mindre lägenhet bör överväga en modell som är så tystgående att du inte störs av den. Ett alternativ är att använda funktionen fördröjd start eller att helt enkelt slå på tvättmaskinen när du är på väg ut. 

Välj en tvättmaskin som är lagom stor utifrån de behov ni har i hushållet. Ett riktmärke är att en tvättmaskin med kapacitet för åtta kilo rymmer åtta uppsättningar kläder. Tänk på att aldrig proppa tvättmaskinen helt full – det påverkar tvättresultatet negativt.

Även billiga tvättmaskiner har idag de funktioner som behövs i ett normalt hushåll. Den stora vattendelaren är tvättmaskiner med torktumlare och modeller som saknar den finessen. För vissa är det ett stort plus med en tvättmaskin som kopplar upp sig mot husets WiFi så att man kan styra och kontrollera den med en mobiltelefon och även ladda ner nya tvättprogram. För andra är sådana funktioner helt ointressanta.

Vanliga frågor och svar om tvättmaskiner

Kan man installera en tvättmaskin på egen hand?

Själva inställningen kan en händig person klara själv, men att förflytta en tvättmaskin på egen hand är tungt. En tvättmaskin brukar väga omkring 70 kilo så ni bör vara minst två personer, dessutom kan bärutrustning behövas.

 • Nivåjustera tvättmaskinens ben så att den står helt plant på underlaget
 • Om tvättmaskinen är sned fördelas tvätten fel och resultatet vid till exempel centrifugering försämras
 • Vatten och avlopp ansluts via medföljande slangar
 • Om du behöver ett nytt eluttag ska du anlita en elektriker, om inte är det bara att plugga in den

Vad är det för skillnad på frontmatade och toppmatade tvättmaskiner?

När du använder en frontmatad tvättmaskin kan du använda utrymmet ovanpå tvättmaskinen och de brukar ha bättre centrifugförmåga. Toppmatade tvättmaskiner är dock oftast billigare och tar mindre plats.

Vad gör man om tvättmaskinen blivit smutsig?

Tvättmaskiner blir smutsiga med tiden och kan börja lukta illa och drabbas av bakterietillväxt. Om du kör ett tomt program på hög temperatur så rengör du tvättmaskinen.

Ska man ha en vibrationskudde under tvättmaskinen?

Satsa på att placera en för ändamålet avsedd kudde under tvättmaskinen om du vill minska vibrationerna. Då minskar risken för repor på golvet samtidigt som det kommer att låta lite mindre under framförallt centrifugeringen.

Vad innebär avkalkningsprogram?

Ett avkalkningsprogram avlägsnar avlagringar av kalk som annars kan försämra tvättkapaciteten. Att tvättmaskinen har ett avkalkningsprogram är extra viktigt om du har hårt vatten med mycket kalk och magnesium.

SÅ GJORDE VI TESTET

Vi inleder varje recension med en sammanfattning, vårt helhetsbetyg samt en lista med grundläggande information om tvättmaskinen. Det är för att du snabbt ska kunna få en översiktlig bild av tvättmaskinerna. Sedan tar vi en mer ingående titt på de nio tvättmaskinerna i testet och beskriver dem utifrån rubrikerna:

 • Tvättkapacitet
 • Miljö, funktioner och design
 • Pris

Tvättkapacitet

Tvättkapacitet handlar först och främst om hur bra en tvättmaskin är på att göra rent det du tvättar. Faktum är dock att det blir rent oavsett vilken av de modeller vi testat som du använder. Vad som däremot kan skilja maskinerna från varandra är hur bra de är på att centrifugera tvätten och hur lång tid de tar på sig. För att du ska kunna göra dig en bild av om en tvättmaskin är snabb eller inte anger vi tidsåtgång för standardprogrammet i de fall då detta angetts av tillverkaren.

Miljö, funktioner och design

Om inget annat anges så har alla tvättmaskinerna i testet likvärdiga och ungefär lika många program, det som skiljer dem åt är framförallt hur lång tid de olika programmen tar. De mest avancerade tvättmaskinerna kännetecknas inte längre av att de har massor av program att välja mellan utan av att de istället har sensorer som väger tvätten och anpassar till exempel tvättid och vattenmängd utifrån det.

Miljöaspekten handlar om att beskriva tvättmaskinerna utifrån data om vatten- och elförbrukning. Vi har också tittat på objektiva mätningar av hur mycket tvättmaskinerna i testet bullrar. Det är ett område där skillnaderna kan vara ganska stora. Samtliga tvättmaskiner i testet har skydd mot vattenläckor (AquaStop eller motsvarande teknik) och en spärr som gör att du inte kan öppna maskinen av misstag när ett program är igång.

Pris

Vad tvättmaskinen kostar har spelat stor roll när vi satt vårt helhetsbetyg. Observera dock att det är dagspriser som gäller på tvättmaskiner och att vi utgått från de lägsta priserna vi hittat vid testtillfället. Om du kan hitta en av de tvättmaskiner vi jämför här till ett avsevärt lägre pris än det vi anger är det förmodligen ett riktigt bra erbjudande! När vi bedömt hur prisvärd en tvättmaskin är har vi även räknat in sådant som byggkvalitet och garantier.

Källor

https://tvattmaskin-test.se/

https://konsumentmagasinet.se/baest-test-tvaettmaskiner/

https://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/tvattmaskin.html

Fler priser
Cylinda FT 3152
Bosch WAT283T8SN
Bosch tvättmaskin WAT283T8SN
Bäst pris hos CDON.COM
Finns i lager I lager
Miele WDB 020 Eco
LG F2J7HM1W
LG F2J6WN1W
Electrolux EW7W5268E5
Electrolux PerfectCare 700 tvättmaskin/torktumlare EW7W5268E5 (vit) -
Bäst pris hos Elgiganten
Electrolux EW7W5268E5
Bäst pris hos NetOnNet
Electrolux - EW7W5268E5 | FRI frakt
Bäst pris hos Hemmy
Finns i lager I lager
Electrolux - EW7W5268E5
Bäst pris hos CDON
Finns i lager I lager
Electrolux tvätt/tork EW7W5268E5
Bäst pris hos Vitvaruexperten.com
Finns i lager I lager
Samsung AddWash WW6500 WW90K6604QW
Bäst pris hos Handla hos Elon
Siemens WS12G160BY
Electrolux EW2F3047R3
Electrolux EW2F3047R3
Bäst pris hos Elon
Electrolux EW2F3047R3
Bäst pris hos Lidingö Hushållstjänst
Electrolux tvättmaskin EW2F3047R3 914912471
Bäst pris hos Vitvaruexperten.com
Övriga ELECTROLUX EW2F3047R3
Bäst pris hos Beijer Byggmaterial