• 8 bra tillbehör till din robotgräsklippare

  Om du investerat i en robotgräsklippare, eller funderar på att göra det, vill du naturligtvis att den ska prestera så bra som möjligt. I regel får du det du behöver i samband med att du köper din maskin, men det går att höja prestandan ytterligare genom olika tillbehör till robotgräsklippare. Här kommer vi att gå igenom vad du kan ha för nytta av åtta olika tillbehör som finns för många robotgräsklippare.

  Tillbehören till din robotgräsklippare

  Det finns såklart oändligt med tillbehör till avancerade robotar men vi har valt ut dom som vi tycker är viktigast.

  • Begränsningskabel + skarvkit
  • Robotmagnet som städar tomten på metallföremål
  • Garage som skyddar din laddstation och robotgräsklippare
  • Åskskydd
  • Extra knivar
  • Installationskit, om det ingår vid köpet av robotgräsklipparen
  • Terrängkit för bättre prestanda på tufft underlag
  • Testutrustning och reparationskit för kabelbrott

  Begränsningskabel + skarvkit 

  Med en begränsningskabel ramar du in tomten. Den är den som gör att robotgräsklipparen vet var den ska kippa. Kabeln sänder signaler som robotgräsklipparen uppfattar. Oftast ingår all begränsningskabel som du behöver när du köper en robotgräsklippare men ibland kan du behöva köpa till extra begränsningskabel om du till exempel vill låta din robotgräsklippare arbeta på flera avgränsade områden. Det kan också vara så att du vill uppgradera din kabel och köpa en som är bättre än den som ingick när du köpte din robotgräsklippare. Begränsningskabeln är helt enkelt ett tillbehör till robotgräsklippare som du har stor användning av.

  Vanligtvis kan du köpa en orginalkabel från tillverkaren som gjort din robotgräsklippare, men du är inte begränsad till just det märket. Istället kan du välja den begränsningskabel som har de egenskaper som du är ute efter, eller en som säljs i den längd som behövs till den yta du vill definiera åt din robotgräsklippare.

  Tekniken för hur en begränsningskabel installeras kan variera något utifrån vilket fabrikat du väljer. Den största skillnaden mellan olika begränsningskablar är dock hur skyddade de är. Kablar kan skadas av till exempel grävande djur eller ett oförsiktigt spadtag. En begränsningskabel av hög kvalitet tål helt enkelt lite mer stryk! Skarvkopplingar av bra kvalitet är viktiga eftersom skarvarna annars kan vara begränsningskabelns svaga punkt. Det du vill åt är en tät koppling som kan ligga nedgrävd utan att påverkas av fukt.

  Robotmagnet 

  Hur ordningsam man än är som villaägare skräpas tomten ner i långa loppet. Det kan handla om att någon tappat en spik, en kapsyl eller ett mynt utan att märka det när det händer. Föremål i metall som ligger dolda i gräset kan inte bara skada fötter utan också knivarna på robotgräsklipparen. Nu finns det en fiffig lösning på det problemet i form av ett tillbehör till robotgräsklippare!

  En robotmagnet är en stark magnet som du fäster på din robotgräsklippare, och som sedan suger åt sig metallföremål. De robotmagneter som finns på marknaden brukar passa robotgräsklippare från de flesta märken. Allt du behöver för monteringen ingår när du köper en robotmagnet och det är enkelt att fästa den på din robotgräsklippare. Att använda en robotmagnet innebär att du städar gräsmattan samtidigt som du klipper den. 

  Har du tappat något värdefullt, som till exempel en förlovningsring, någonstans på tomten är det högst troligt att en robotgräsklippare försedd med en robotmagnet kommer att hitta den åt dig. Precis som när du går med metalldetektor kan du komma att bli positivt överraskad av vad det finns för metallföremål djupt nere i gräsmattan.När det gäller tillbehör till robotgräsklippare är robotmagneten en av våra favoritprylar.

  Garage till robotgräsklippare och laddstation

  Efter förrättat värv behöver en robotgräsklippare en plats som den kan återvända till och där den laddar sin batterier, dockad mot laddningsstationen, inför kommande arbetspass. Ett garage helt enkelt. Där får robotgräsklipparen skydd mot regn och solljus som annars kan förkorta dess livslängd. Står den i skuggan håller batteriet längre än om den utsätts för direkt solljus, även när robotgräsklipparen inte är ute och klipper. Garaget bör vara tillverkat i ett vädertåligt material som till exempel galvaniserad zink, plast eller trä som målas i en skyddande färg. Varför inte samma färg som bostadshuset? Eller i en matchande färg så att det blir en snygg detalj i trädgården.

  Priserna när det gäller detta tillbehör till robotgräsklippare varierar ganska kraftigt, du kan hitta modeller för allt från några hundralappar till ett par tusenlappar. Dessa garage säljs med allt du behöver för att fästa det på gräsmattan eller en vägg, beroende på vad det är för modell och hur du vill placera det. Många garage är konstruerade med ett vikbart eller uppfällbart tak så att du enkelt kommer åt panelen på robotgräsklipparen utan att behöva flytta den.

  Vissa garage för robotgräsklippare är konstruerade för att passa en specifik modell, andra fungerar till alla robotgräsklippare som finns på marknaden. Självklart kan du bygga ett eget garage till din robotgräsklippare men om du inte redan har materialet liggandes är det inte säkert att det blir så mycket billigare än att köpa ett färdigt garage. Ett garage kan göra din robotgräsklippare svårare att upptäcka och i och med det minskar stöldrisken. Om du verkligen vill satsa extra på stöldskydd kan du välja ett låsbart garage till din robotgräsklippare.

  När klippsäsongen är över bör robotgräsklipparen stå frostfritt, då är det alltså bättre att ta in den än låta den stå kvar i sitt garage.

  Åskskydd 

  Åsknedslag är ett reellt hot mot elektriska apparater utomhus. Många ägare av robotgräsklippare springer ut och drar ur sladden vid tecken på dåligt väder och kan till och med välja att åka hem bara för att koppla ur en robotgräsklippare om det finns risk för att det blir åska. Ett åskskydd kan ingå i samband med att du köper en maskin men oftast gör det inte det och då rekommenderar vi att du köper ett som tillbehör till din robotgräsklippare. En installationsmanual ingår när du köper ett åskskydd.

  Att robotgräsklippare är utsatta beror på att begränsningskabeln kan fånga upp elektriska urladdningar och leda dessa vidare till laddningsstationen. Åskskyddet förhindrar att dessa urladdningar fortplantar sig till laddstationen. Slingorna i marken fungerar lite som en antenn som fångar upp spänningar i luften även när de inte träffas av en blixt. Åskskyddet skyddar alltså inte mot direktträffar av blixten, utan löser ett problem som är betydligt större än så. 

  Elektroniken i en robotgräsklippare är känslig för överspänning och att robotgräsklippare förstörs på grund av åskoväder är vanligare än många vill tro. Ett åskskydd är en billig försäkring mot detta och de modeller som finns på marknaden passar de flesta robotgräsklippare.

  Extra knivar

  En fördel med att byta ut knivarna innan de blivit slöa är att robotgräsklipparen då inte behöver jobba lika hårt för att kapa gräset. Det sparar på batteriet, som är mycket dyrare att byta än några uppsättningar knivar. Med slöa knivar blir dessutom gräskanterna frasiga vilket i sin tur leder till ökad risk för sjukdomsangrepp. Du bör kunna dela ett pappersark utan problem med en kniv som sitter under en robotgräsklippare. Kan du inte det är det dags att byta. Detta är ett tillbehör till robotgräsklippare som det alltid är bra att ha hemma.

  Kan man inte slipa knivarna då, som man kan med en vanlig gräsklippare? Jo - i praktiken går det men det är inget vi rekommenderar. Obalanserade och dåligt slipade knivar skapar vibrationer som kan påverka robotgräsklipparens livslängd.

  Installationskit 

  Ett installationskit är den utrustning du behöver för att kunna börja klippa med din nya robotgräsklippare. Ibland ingår allt när du köper en ny robotgräsklippare, ibland köper du installationskittet separat. Då är det alltså ett helt nödvändigt tillbehör ttill robotgräsklippare.

  När man talar om robotgräsklippare och installation brukar man syfta på att lägga ut begränsningskabeln så att robotgräsklipparen kan börja klippa inom ett avgränsat område. Ett installationskit består således av själva kabeln och allt som behövs för att du ska kunna få den på plats. Det vill säga sådant som märlor, skarvdon och anslutningskontakter. Exakt vad som ligger i ett installationskit kan variera lite och beror på hur det är tänkt att kabeln ska installeras. 

  Hur många meter kabel och hur många märlor som ingår i ett installationskit varierar. När du köper ett kit ska du utgå från tomtens storlek och den räckvidd som din robotgräsklippare har. Om du lägger ut kabel i ett för stort område kommer din robotgräsklippare inte att fungera.

  Terrängkit 

  Tillbehör till robotgräsklippare kan höja prestandan. Hur bra terrängegenskaper en robotgräsklippare har är en faktor som i hög grad påverkar priset. Det är vanligtvis lite större robotgräsklippare i en högre prisklass som kan förväntas klara sluttningar, håligheter i marken och blött gräs utan att bli stående eller göra kullerbyttor. Har du en mindre tomt som ändå bjuder på utmaningar i form av lite mer krävande terräng kan det vara svårt att hitta den ultimata robotgräsklipparen. Det finns dock en lösning på problemet i form av tillbehör till robotgräsklippare!

  Till flera robotgräsklippare kan du köpa separata terrängkit som gör så att de klarar sig bättre under utmanande förhållanden. Terrängkit kan innehålla olika uppgraderingar beroende på vilket kit det gäller. Oftast handlar det om extrahjul med ett greppmönster som förbättrar robotgräsklipparens prestanda i svårare terräng. När du jämför robotgräsklippare kan du se att tillverkarna anger hur många graders lutning de klarar. Med ett terrängkit kan en robotgräsklippare hantera lite brantare slänter än vad den gör i originalutförande. 

  Ett terrängkit brukar också innehålla hjulborstar för effektiv rengöring av hjulen. Terrängegenskaperna försämras om hjulens spår är igentäppta av lera eller jord. Observera att terrängkit inte finns till alla robotgräsklippare, det är bara vissa tillverkare som satsat på detta. I vissa fall kan det ingå extrahjul med goda terrängegenskaper när du köper robotgräsklipparen. Om så inte är fallet så är detta ett tillbehör till robotgräsklippare som vi kan rekommendera.

  Testutrustning och reparationskit för kabelbrott

  Om du har flera hundra meter begränsningskabel nedgrävd i trädgården är det inte så kul att råka ut för ett kabelbrott. Om du inte vet exakt var det inträffat. I det läget ringer många på en tekniker som få komma och göra en felsökning. Det brukar dock bli dyrare än att själv skaffa sig den testutrustning som krävs för att hitta felet. Ett testkit är ett tillbehör till robotgräsklippare som består av en sändare och en mottagare. Handhavandet är mycket enkelt och du hör var kabelbrottet finns. Med ett reparationskit kan du sedan åtgärda felet genom att helt enkelt laga den skadade begränsningskabeln.

  Hitta rätt robotgräsklippare

  Alla tillbehör i världen kan inte göra fel robotgräsklippare bättre. Viktigaste är därför att köpa rätt gräsklippare utifrån ditt ändamål, vi har gjort ett stort test där vi utser bästa robotgräsklipparen 2019. Vi går genom dom 11 populäraste modellerna och utser tre testvinnare i olika prisklasser. I testet kan du även läsa om det olika tillverkarnas tillbehör som ingår i köpet av en ny robotgräsklippare.

Aktiva kampanjer från GardenStore

40% RABATT
GardenStore

Kampanjer hos Gardenstore! Upp till 40% rabatt

Utgår 31 Mars
Till erbjudandet
3363 har klickat på kampanjen
Från 739KR
GardenStore

Eldstäder som skapar stämning!

Utgår 31 December
Till erbjudandet
97 har klickat på kampanjen
INSPO
GardenStore

Få tips till trädgården här!

Utgår 31 December
Till erbjudandet
89 har klickat på kampanjen
Visa alla GardenStore rabattkoder
Fanny Söderlund

Fanny Söderlund

Innehållsansvarig
Fanny arbetar med SEO och Digital Marknadsföring och ser till att Expressen rabattkoder dagligen är uppdaterad med bra och relevant innehåll. Fanny är utbildad marknadsföringsekonom och har studerat vid både Stockholms Universitet och Berghs School of Communication. Inredning är ett stort intresse och att få arbeta med marknadsföring och innehåll inom just shopping-segmentet passar henne som handen i handsken. En fördel är även att man på Expressen rabattkoder alltid hittar bra erbjudanden och rabattkoder på bland annat inredning vilket är perfekt då Fanny kan spara stora pengar på det hon handlar över nätet. Vad är dina bästa rabatt-tips?Gå in på Expressen rabattkoder innan du handlar hos butiker på nätet. Hos oss hittar du alltid en rabattkod och bra erbjudanden, så håll dig uppdaterad hos oss så att du inte går miste om en bra deal.Hur länge har du jobbat med Expressen rabattkoder?Sedan oktober 2018 och det har varit både kul och utvecklande! p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 16.0px 0.0px; line-height: 18.0px; font: 12.0px 'Helvetica Light'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; background-color: #ffffff} span.s1 {font-kerning: none}

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till
Fungerade koden?