• Det ska man handla under Black Friday

    Black Friday är ett tillfälle att köpa prisnedsatta varor. Det ska man utnyttja ifall man behöver köpa något, till exempel julklappar. Det finns dock en del fallgropar och saker som man inte bör handla under Black Friday. Vi har som vanligt sammanställt alla kampanjer under Black Friday 2020 under vår sajt. 


    Falsk marknadsföring under Black Friday

    Själva poängen med att shoppa under Black Friday är att priserna förhoppningsvis är låga och man kan fynda saker man verkligen vill ha eller behöver. Vissa varor som marknadsförs är dock snarare dyra än billiga. Det ska man inte handla på Black Friday. Det finns flagranta exempel på detta när priset på en vara under Black Friday faktiskt är högre än det var dagen innan. Vi talar alltså om motsatsen till en rabatt och om falsk marknadsföring. Handlare som kör med detta begår i vissa fall lagbrott och det är på goda grunder som sådana prishöjningar brukar uppmärksammas i media. Det ger dålig publicitet åt butiken som höjt priset men påstår att det är fråga om en rabatt.

    Rabatt på vilket ordinarie pris?

    Det är dock inte alltid så enkelt som att peka på en produkt och säga att det ska man inte handla under Black Friday på grund av priset. Det kan nämligen vara svårt att avgöra hur bra en rabatt verkligen är. En rabatt beskrivs oftast med en procentsats. Priset på en TV kan vara sänkt med 50 % enligt en annons för en butik som satsar på Black Friday. 50 % i relation till vad då, gäller det att man frågar sig. Ju högre “ordinarie pris” som handlaren menar att varan har desto större och mer lockande blir rabatten.

    Om ordinarie pris är vad en vara kostade när den släpptes på marknaden så är det inte alltid särskilt relevant om det sänkts med 50 % under Black Friday. Det kan ju vara så att priset hunnit sjunka med 40 % sedan dess, redan innan Black Friday. I praktiken är det ju då endast en rabatt på 10 % som erbjuds. 

    Hur gör man då för att försäkra sig mot falsk eller missvisande marknadsföring under Black Friday? Vårt tips är att du kollar upp varans prishistorik med hjälp av en jämförelsetjänst innan du slår till! Det gäller särskilt om det är en dyr kapitalvara som det handlar om.

    Det ska man inte handla under Black Friday om man kan vänta till mellandagsrean

    Tidigare år har vissa produkter, som till exempel videokameror och löparskor, varit mer prisnedsatta under mellandagsrean än under Black Friday. Varor som beskrivs som kandidater till “året julklapp” kommer också att kunna köpas till ett billigare pris efter jul än under Black Friday. Dessa ska du alltså inte handla under Black Friday. Det ska dock sägas att det kan vara ganska svårt att att avgöra vilka produkter som kommer att sjunka ännu mer i pris. Ibland kan det handla om varor som helt enkelt inte är så populära och då försöker handlarna göra sig av med sina restlager.

    Det ska man inte handla under Black Friday utan att tänka efter noga

    Köp inte dyra produkter bara för att det är lite lägre pris än vanligt. Då finns det risk för att du kommer att ångra dig på grund av att du tog ett felaktigt beslut. Det finns faktiskt statistik på vilka produkter man ska vara extra försiktig med eftersom många konsumenter uppger att de ångrar sig i efterhand. Här är några sådana varor:

    • Kläder
    • Tv-apparater
    • Spelkonsoler
    • Surfplattor
    • Mobiltelefoner
    • Juice- och smoothiemaskiner

    När svenska konsumenter, baserat på egna erfarenheter, ger rådet “det ska man inte handla under Black Friday” är det alltså inte dagligvaror eller billiga småsaker de tänker på utan framförallt lite dyrare kapitalvaror. Det kan vara så att man under Black Friday frestas till att köpa något som är onödigt dyrt, trots rabatten.

    Behöver jag verkligen det här?

    Vissa köper på sig en extra telefon eller surfplatta som sedan inte kommer till användning så ofta som de kanske tänkt att den skulle göra. När det gäller vissa kapitalvaror kan det också vara så att man behöver göra lite research och att det kan bli fel att köpa på impuls. När det handlar om spelkonsoler till barn är det till exempel bra att veta vad kompisarna har så att de kan byta spel med varandra. Telefoner som är billiga inköp kan blir dyra att använda ifall man inte jämfört olika abonnemang och satt dem i relation till sina telefonvanor. 

    Att många ångrar kläder de köpt under Black Friday tror vi kan bero på att stämningen kan bli lite hetsig under den här köpfesten. Det är lätt att känna att man “borde” köpa något för att liksom inte missa tåget. Hittar du något som du är lite sugen på men inte skulle köpa annars så är det nog något du inte ska handla under Black Friday heller. Risken är att plagget aldrig kommer ut från garderoben igen.


exclusive-badge
discount-badge
Asus

Exklusiv! Rabattkod ger 5% EXTRA rabatt på vårrean

Utgår 30 April
EXKLUSIV
Visa rabattkod
EXPSPR5
20 har klickat på kampanjen
exclusive-badge
discount-badge
Electrolux Reservdelar

15% rabatt på ALLA Electrolux reservdelar!

Utgår 31 December
EXKLUSIV
Visa rabattkod
ELUX-EXPR
711 har klickat på kampanjen
exclusive-badge
discount-badge
Electrolux

20% rabatt på ditt köp med vår länk!

Utgår 31 December 2025
EXKLUSIV
Visa rabattkod
Ges via länken
1 person har använt kampanjen idag
exclusive-badge
discount-badge
Teknikproffset

Exklusiv rabattkod ger 10% rabatt på utvalda produkter!

Utgår 31 December
EXKLUSIV
Visa rabattkod
EXPRESSEN10
1 person har använt kampanjen idag
Visa fler liknande erbjudanden
Visa alla Elektronik rabattkoder
Fanny Söderlund

Fanny Söderlund

Innehållsansvarig
Fanny arbetar med SEO och Digital Marknadsföring och ser till att Expressen rabattkoder dagligen är uppdaterad med bra och relevant innehåll. Fanny är utbildad marknadsföringsekonom och har studerat vid både Stockholms Universitet och Berghs School of Communication. Inredning är ett stort intresse och att få arbeta med marknadsföring och innehåll inom just shopping-segmentet passar henne som handen i handsken. En fördel är även att man på Expressen rabattkoder alltid hittar bra erbjudanden och rabattkoder på bland annat inredning vilket är perfekt då Fanny kan spara stora pengar på det hon handlar över nätet. Vad är dina bästa rabatt-tips?Gå in på Expressen rabattkoder innan du handlar hos butiker på nätet. Hos oss hittar du alltid en rabattkod och bra erbjudanden, så håll dig uppdaterad hos oss så att du inte går miste om en bra deal.Hur länge har du jobbat med Expressen rabattkoder?Sedan oktober 2018 och det har varit både kul och utvecklande! p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 16.0px 0.0px; line-height: 18.0px; font: 12.0px 'Helvetica Light'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; background-color: #ffffff} span.s1 {font-kerning: none}

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till
Fungerade koden?