Så fyndar du rätt robotdammsugare
Även om robotdammsugaren inte är lösningen på alla dina städproblem är det definitivt en pryl som helt klart underlättar det så kallade livspusslet. Idag städar en robotdammsugare effektivt med hjälp av sensorer och inställningar som gör att den inte kör utför en trappa och som hjälper den att ha koll på andra hinder, som möbler. Det som används är oftast laserteknik för att dammsugaren ska kunna styra runt möbler och saker som ligger på golvet. De kör sällan runt på måfå utan arbetar effektivt och systematiskt efter städschema. Genom att köra roboten när du inte är hemma kan du dessutom fokusera din tid på att städa de områden som kanske annars bli lidande. Men hur är denna hjälpreda uppbyggd och vad är en bra robotdammsugare?
Hur fungerar en robotdammsugare?
Robotdammsugare har ett skal av något slag som ofta har någon form av stötdämpning. Det kan vara runt, fyrkantigt eller format på något annat sätt. Dammsugarens storlek och form är avgörande för om den kommer in under byråer, sängar och liknande, hur pass lätt den rör sig över trösklar och mattor, samt hur pass bra den städar i hörn och andra mer svåråtkomliga platser. Under skalet finns en motor, hjul och oftast en sensor. Där är även behållaren för skräp och damm placerad, samt i vissa fall en vattenbehållare om din robotdammsugare har en moppfunktion. Här sitter även det laddningsbara batteriet.
Den vanliga städroboten använder laser för att mäta upp ditt hem och skapa en minneskarta över det. Det är så den kommer ihåg vilka rum du har och hur de är möblerade, och den anpassar sig utifrån denna kartläggning. Hur du sedan vill att roboten ska städa styr du på de flesta modeller via en mobilapp. En bra robotdammsugare låter dig kontrollera vilka rum som ska städas, om du vill att ett rum ska städas flera gånger och om det är vissa ytor som inte ska städas alls.
Dammsuga varje dag eller lite då och då?
Hur ofta du ska låta robotdammsugaren gå över ditt hem styrs givetvis utav dina behov. Är du en husdjursägare eller småbarnsförälder har du troligtvis ett större behov av mer frekvent dammsugning än vad ensamhushållet utan djur har. Det du ska vara medveten om när du köper en robotdammsugare är att den inte fullt ut ersätter din egen städning eller köpta RUT-tjänster. Däremot är den en bra ersättning för den vardagliga dammsugningen. Du kan enkelt programmera den till att köra ett varv i ditt hus eller din lägenhet när du själv inte är hemma för att komma hem till något som är renare än det du lämnade.
Du ska också tänka på att precis som med andra prylar slits den varje gång den används, oavsett hur mycket den städar per gång. Så om du låter roboten gå varje dag kommer du minska dess livslängd rejält och du kommer behöva lägga mer pengar på underhåll eller nyinköp. För normalanvändaren kan en eller två gånger i veckan vara en bra riktpunkt, särskilt om du själv städar på ställen där roboten har svårt att komma åt. Om du har ett större boende i flera våningar kan roboten enkelt flyttas mellan våningsplanen, och du kan schemalägga veckostädningen i sektioner.
Begränsningar för vad robotdammsugaren kan städa
En bra städrobot kan dammsuga alla rum, men den är trots allt en robot och det finns vissa saker som kan begränsa den. Robotar kan i vissa fall ha problem med att hantera höga trösklar eller stora tjocka mattor där den inte kommer över eller kör fast. Den kan också ha svårt med sladdsamlingar som ligger på golvet och möbler som den är för hög för att köra under. Det är något du behöver prova dig fram med och anpassa städprogrammet (eller möbleringen) efter. Har du höga trösklar in till varje rum behöver du antingen skaffa en maskin som kan hantera det eller flytta roboten inför varje städning.
Om du har ett rum med känsliga möbler eller kanske en tv-bänk som roboten har svårt att komma in under, och där det finns många sladdar, kan det vara en bra idé att programmera roboten till att hålla sig borta därifrån och själv dammsuga den ytan. Samma sak gäller för till exempel barnrum där det ofta kan finnas småprylar på golvet så som lego. Där behöver du antingen plocka undan saker först eller programmera dammsugaren att inte dammsuga där. Andra rum som kan vara känsliga är våtrum, som tvättstugan eller badrummet. Kontrollera hur roboten klarar blöta ytor och anpassa städningen därefter eller se till att ytorna är helt torra.
Fungerar robotdammsugaren för husdjursägare?
Husdjursägare vet att djuren drar in smuts och de fäller päls, vilket innebär att hemmet kan kännas smutsigt redan efter en dag. Hur en robotdammsugare klarar av att hantera det beror på modell, så se till att kontrollera det innan du investerar i en robotdammsugare. En generell fingervisning är att dyrare robotdammsugare ofta är bättre för husdjursägare. Det gäller särskilt om du har ett större djur som fäller mycket, framför allt i kombination med stora mattor där päls gärna fastnar. Då kommer du behöva en dammsugare med stark sugkraft och stor skräpbehållare för att den inte ska bli full innan programmet har körts klart.
Miljövänlighet hos en robotdammsugare
Varje år säljs det hundratals miljoner robotdammsugare. Dessa har givetvis en miljömässig påverkan, precis som alla andra maskiner och produkter du köper. Batterierna må vara laddningsbara men består ändå av icke-förnybara råvaror. Studier har också visat att modernare robotdammsugare har sämre energieffektivitet än lite äldre, vilket är värt att tänka på. Det bästa sättet att minska din robots miljöpåverkan är att inte köra den i onödan. Det är lätt att låta roboten dammsuga varje dag för att komma hem till ett rent hem, men då kommer du behöva byta delar oftare eller till och med köpa en ny. En annan sak som kan vara bra att ha i åtanke är att energieffektiviteten generellt sett är bättre på de mindre effektiva programmen.
Hitta bästa robotdammsugaren för dina behov
När det utbudet blir större och priserna varierar så pass mycket som det nu gör blir det såklart svårare att välja rätt robotdammsugare. Det finns en mängd tester och recensioner på nätet, nya robotdammsugare testas oftast redan innan dom går att köpa.
Utvecklingen av robotdammsugare
Vi har sett en utveckling av robotdammsugare som har varit explosionsartad och de nyare modellerna får allt fler avancerade finesser, vilket syns tydligt i våra recensioner. Men hur började det? Vem utvecklade den första robotdammsugaren?
Electrolux var företaget som kom ut med den första robotdammsugaren Trilobite. Det var år 2001. Den fungerade genom att sända ut ultraljud för att inte köra in i möbler och andra hinder. Det var dock nödvändigt att sätta upp magnetremsor som begränsade robotdammsugarens yta och förhindrade att den körde ned för trappor. Idag finns det robotdammsugare som i stort sett är helt självständiga. De undviker mattkanter, trappor, lär sig hur ett rum ser ut och kommer ihåg vilka områden den redan varit på, samt dockar in själva till uppladdningsstationen.
I takt med att smarta hem utvecklas kommer garanterat robotdammsugaren få ännu fler finesser. Det finns redan idag robotar som kan styras via Siri och Googles röstassistent. Det pratas även om robotdammsugare som ska klara av att skrubba våra badrum och som ska bli helt integrerade i de smarta hemmen. Det spekuleras även om robotar som ska kunna ta sig mellan olika våningsplan. Vad vi vet är att utvecklingen fortsätter i snabb takt och sådant som låter långsökt idag kan mycket väl vara en realitet om tio år.