TEST AV 10 ROBOTDAMMSUGARE
TESTADE



PRODUKTER I DETTA TEST
FÖRDELAR
-
Klarar höga trösklar på 15 mm och mattor
-
Återanvändbara filter som kan tvättas Lång drifttid på 2,5 timme
-
Appbaserad kontroll
-
Hög sugkraft
NACKDELAR
-
Tar längre tid att suga upp fint damm och exempelvis socker
-
Känner inte av om det ligger smuts kvar på golvet
-
Saknar våttorkningsfunktion
ROBOROCK S5 MAX - BÄSTA EKONOMIKÖP

FÖRDELAR
-
Utmärkt moppfunktion
-
Avancerade funktioner i förhållande till priset
NACKDELAR
-
Lite svårare att nå inne i hörn
IROBOT ROOMBA 980 - BÄSTA PREMIUMKÖP

JÄMFÖR PRIS MED PRISJAKT
Priser och lagerstatus från Prisjakt.nu

FÖRDELAR
-
Dirt Detection-funktion
-
Bra mattrengöring
-
Städar snabbt och effektivt
NACKDELAR
-
Dyr i inköp
-
Har svårt att rengöra hörn

FÖRDELAR
-
Självdockning
-
Bra med moppfunktion
-
Mycket bra app
NACKDELAR
-
Den runda formen innebär att den inte städar hörn
-
Kunde haft en större uppsamlingsbehållare
-
Lite dålig sugförmåga
ROBOROCK S6

FÖRDELAR
-
Sensorer och kameror av toppklass
-
God sugförmåga
-
Hög byggkvalitet
NACKDELAR
-
Moppfuntionen är inget utöver det vanliga
-
Kostar en hel del
ELECTROLUX PURE I9 PI91-5

FÖRDELAR
-
Lättanvänd applikation 3D-kameran som upptäcker hinder
-
Den trekantiga formen
NACKDELAR
-
Mycket högljudd
-
Problem med att återvända till laddningsstationen
-
Tendensen att fastna i långhåriga mattor
-
Kort batteritid
NEATO ROBOTICS BOTVAC D4 CONNECTED

FÖRDELAR
-
God städförmåga i förhållande till priset
-
Pedagogisk app
-
Städar bra även i hörn
NACKDELAR
-
Du kan behöva komplettera med extra borstar
-
Högljudd
FÖRDELAR
-
Enkel att komma igång med Billig och snygg
-
Har även en moppfunktion
-
UV-lampa som dödar bakterier
NACKDELAR
-
Fastnar på mattor
-
Går inte att koppla till app
-
Klarar inte av höga trösklar
FÖRDELAR
-
Relativt lågt pris för en produkt av hög kvalitet.
-
Kan kontrolleras via en mobilapp.
-
Tappar inte sugförmåga i takt med att batteritiden minskar
-
System som identifierar de smutsigaste områdena.
NACKDELAR
-
Städningstiden på 90 minuter kan upplevas kort i en stor bostad.
-
Trots flera smarta funktioner krävs det en del underhåll.


FÖRDELAR
-
Lång batteritid
-
Kan ställa in "no g-zoner"
-
Kan styras helt med appen
NACKDELAR
-
Dyrt pris
-
Liten dammbehållare
FÖRDELAR
-
Tre olika städlägen
-
Medföljande moppdyna
-
Självdockning
NACKDELAR
-
Fungerar inte bra på mattor
-
Har svårt att komma åt i kanter och hörn
Från början testade vi RoboVac 11 men sedan den inte längre säljs refererar vi nu till Eufy RoboVac 11s som är likvärdig. 11s är Slim-versionen av RoboVac 11 och har 1300Pa i sugförmåga istället för 1000Pa och är tystare, 55 db istället för 60 db.
FÖRDELAR
-
Prisvärd
-
1,5 timmes batterifunktion
-
Appfunktion - kan styras via din mobil
-
Allergifilter
-
Sex olika städningsfunktioner
NACKDELAR
-
Saknar moppningsfunktion
-
Mindre bra städning av mattor
-
Lång laddningstid
FÖRDELAR
-
Bra kvalitet
-
Effektiv mot damm, grus och hår/päls
-
Rengör ditt hem snabbare än andra modeller i samma prisklass
NACKDELAR
-
Finns ingen app
-
Ljudet är något högt
CLEANMATE S950

FÖRDELAR
-
Lätt att få servad i Sverige
-
Bra moppfunktion
NACKDELAR
-
De finns robotdammsugare i prisklassen med högre städkapacitet
KÖPGUIDE ROBOTDAMMSUGARE
Att tänka på när du köper robotdammsugare
Idag finns det ett brett utbud av effektiva robotmaskiner i olika prisklasser. Just priset kan indikera om det är en bra robotdammsugare, men inte alltid. Därför bör du läsa igenom specifikationerna för att se vilka funktioner varje modell har och hur effektiva de är. Vissa dammsugare kanske inte fungerar tillfredsställande på tjocka luddiga mattor och du kan inte förvänta dig att en robotdammsugare ska rengöra en matta som en vanlig manuell dammsugare inte klarar av. En del robotar har problem med att suga upp långa hår så om du har långhåriga husdjur som fäller päls ska du leta efter en modell med bra borstar.
Läs mer om robotdammsugare
Vill du läsa mer om robotdammsugare? för vem det passa, hur ofta man bör använda dom samt fyndtips rekommenderar vi vår artikel med tips om robotdammsugare.
Hur ser ditt hem ut?
Det viktigaste du måste se till är hur ditt hem ser ut. Bor du i hus eller lägenhet, har du mycket möbler, flera våningsplan, och så vidare? Det är givetvis avgörande när du ska välja robot eftersom till exempel ett stort hem kräver mer av robotdammsugaren vad gäller batteritid, hur mycket behållaren rymmer och hur effektivt den städar.
Därför bör du jämföra funktioner som bland annat laddningstid, gångtid, sugförmåga, navigering och tillbehör, men även om du kan få service på din robot. Är du borta mycket kan exempelvis en självtömmande robot vara det bästa valet. Rent generellt ger en robot med högre sugförmåga ett bättre städresultat, dock tenderar de att låta mer, vilket kan vara störande om du planerar att vara hemma när den används. Många äldre bostäder har höga trösklar vilket kan innebära problem för roboten att ta sig över. Robotdammsugare klarar ofta av en maximal höjdskillnad, uppförsbacke såväl som nerförsbacke på 1,5 cm, men det är inte säkert att de klarar en tröskel med tvär kant.
Om någon i familjen är allergisk mot damm, kvalster eller andra ämnen som kan nå luftvägarna när roboten dammsuger är det bra att välja en modell med allergivänligt filter, vanligtvis ett HEPA-filter. Lite mer lyxiga modeller kan vara utrustade med en liten mopp som kommer fram och moppar golvet efter att den har rengjort med borstarna. Det är smidigt om du vill ha en helstädning.
SÅ GJORDE VI TESTET
När du använder en manuell dammsugare går det att byta munstycke eller vinkla det så att du kommer åt att dammsuga i hörn. Det är något som en robot inte klarar av, men nyare modeller av robotdammsugare är vanligtvis utrustade med längre borstar för att de ska komma åt att dammsuga i hörn, vilket innebär att formen på modellen inte längre är lika avgörande för att få maximal städning. Det finns visserligen fyrkantiga modeller som lättare kommer åt i hörnen, men idag fungerar även runda modeller relativt bra. När du väljer robotdammsugare kontrollera gärna hur nära väggar, hörn och lister som den städar.
Vill du att dammsugaren ska kunna städa under möbler får den inte vara för hög. Robotar är designade så att de kan dammsuga under soffor, men om det inte finns tillräckligt med utrymme fastnar den. En plats som du garanterat vill att den ska kunna ta sig under är sängen där det ofta samlas damm. Höjden på robotar varierar mellan 6 och 10 cm. Mät därför höjden på de utrymmen du vill kunna dammsuga för att få en idé om vad maxhöjden på din robotdammsugare får vara. Större modeller har en tendens att fastna oftare jämfört med mindre modeller. En robot som inte kommer åt där du vill att den ska komma åt är ett bortkastat köp.
Navigering är en viktig aspekt när du väljer robotdammsugare
Robotar ska navigera runt i ditt hem utan hjälp, vilket kräver ett navigeringssystem som kan ge order om hur roboten ska förflytta sig och varna om den kommer för nära möbler. Dyrare modeller har laser eller sensorer som även kan memorera städytan inför nästa städning. De kan komma ihåg var städningen slutade och kan återvända dit för att fortsätta med städningen, vilket är praktiskt om du av någon anledning tvingats avbryta städningen eller om roboten har behövt ladda batteriet på laddningsstationen.
Batteritiden varierar från 40 minuter till upp till över 2 timmar. Jämför med hur lång tid det tar att manuellt städa ditt hem och se om roboten har tillräckligt med tid. Vanligt är att kalkylera med en städningstid på runt 90 minuter. Roboten ska kunna finna laddaren innan batteriet tar slut. Det kan verka som ett mindre problem men om du reser bort och har schemalagt städning vill du inte att roboten slutar städa för att batteriet har laddats ur.
En nackdel med de sensorer som robotdammsugare har är att de har designats för att arbeta i dagsljus, så om det är mörkt i rummet kan robotdammsugare ha problem med att upptäcka möbler, trösklar och saker som ligger på golvet. Det finns några modeller som kan arbeta i skymningsljus men för bästa resultat ska en robotdammsugare med sensorer användas i dagsljus. Du kan ofta övervaka städningen via en app vilket är smidigt.
Sugförmågan varierar
Robotar är vanligtvis bra på att suga upp smuts och smulor, men många modeller är mindre bra på att dammsuga mattor, speciellt mattor med långa hår, damm och fina partiklar som socker. En robotdammsugare har små borstar som sopar smutsen in under maskinen, allt sugs sedan in i maskinen via en liten springa. Men du kanske behöver en dammsugare där du kan anpassa sugkraften efter dina behov. I ett hem där det finns barn och långhåriga hundar eller katter kommer du uppleva ett större behov av en stark maskin än vad du gör om du bor ensam eller om ni är ett par utan barn och djur. En bra robotdammsugare har inställningar där du kan välja mellan olika typer av sugkraft. På så sätt kan du själv styra om den bara ska kunna hantera lätt dammiga ytor, eller om det finns behov av att snabbt och effektivt suga upp grus och djurhår.
Möjlighet att avgränsa ytor
Att sätta upp en virtuell vägg gör att din robotdammsugare endast städar en avgränsad yta. En robot städar där den kommer åt så att sätta upp en virtuell vägg är praktiskt och inte speciellt svårt. Ett magnetband läggs ut där du inte vill att den ska korsa. Det finns även en rad andra tillbehör och lösningar beroende på modell som gör det smidigt att använda en robot. Är du noga med att det blir städat på ett speciellt sätt är det kanske bättre att välja en modell med fler funktioner, där du även har möjlighet att moppa eller välja olika borstar.
Andra viktiga egenskaper vid köp av robotdammsugare
Det finns givetvis andra egenskaper som tål att tänkas på när du ska köpa en robotdammsugare. Du behöver inte spendera en förmögenhet för att få en effektiv robot. De billigaste modellerna på marknaden klarar oftast inte av att utföra allting och saknar många gånger en app, men du kanske inte behöver moppfunktion, kunna sköta roboten via din smartphone eller flera timmars städning för att effektivt rengör ditt hem. Även om en modell har en nackdel eller fått sämre kritik för en viss funktion, behöver det inte påverka dig om det är en funktion du inte behöver eller tycker är nödvändig.
Varierande priser
Priset är många gånger en avgörande faktor när det kommer till att köpa något till hemmet. Prisspannet på robotdammsugare är mycket brett och det kan vara svårt att avgöra vad du faktiskt betalar för och om ett högre pris ger dig ett större utbyte av dammsugaren. Det finns små robotdammsugare för ett par tusenlappar, och det finns robotdammsugare med enorm datakraft som kostar upp mot tiotusen kronor. Normalintervallet för en bra dammsugare som klarar de flesta typer av hem ligger mellan tretusen och åttatusen kronor, vilket fortfarande är ett stort spann.
Marknaden för robotdammsugare präglas av stor konkurrens vilket innebär att du i de flesta fall får bra valuta för vad du betalar för. Tänk dock på att en liten robotdammsugare för 1 500 kronor kan ses som en liten investering för stunden, men kan visa sig vara helt bortkastad om den inte används för att den inte uppfyller dina behov. Det bästa sättet att avgöra vilken prisnivå du vill lägga dig på är att sätta en maxbudget och stämma av vad du får för pengarna mot de behov du har. Märkesdammsugare är ofta bättre än mindre, okända varumärken, men lås dig inte till de amerikanska eller europeiska fabrikaten. De kinesiska är ofta minst lika bra eller bättre räknat per spenderad krona.Städprogram
Enklaste sättet att få ner priset är att använda en rabattkod:
- CDON rabattkod
- Bokus rabattkod
- Zooplus rabattkod
- Euroflorist rabattkod
- Lensway rabattkod
- Lenson rabattkod
En viktig sak att titta på innan du köper är hur pass flexibel dammsugaren är och vilka inställningsmöjligheter den har. Du vill i de flesta fall kunna styra din dammsugare utifrån vad du vill ha städat och inte bara låta den köra runt på måfå i ditt hem. Om vissa rum, som till exempel hall och kök, tenderar till att snabbt bli smutsiga är det mycket värdefullt om du kan beordra dammsugaren att endast städa dem ett par extra gånger i veckan hellre än att låta den köra hela boendet i onödan. Varje extra städning sliter på batteriet och på delarna, vilket varken är bra för miljö eller din plånbok.
Inför julen under november och december släpper många tillverkare nya modeller av robotdammsugare, det brukar även gå att fynda just robotdammsugare under Black Friday och Cyber monday.
Användarvänlighet
Det lättaste sättet att kontrollera hur pass användarvänlig en dammsugarrobot är, är att läsa produktrecensioner från vanliga användare som är i samma situation som du. De flesta av oss är inte överdrivet tekniskt intresserade. Vi är ute efter att hitta en robot som gör jobbet åt oss utan att vi ska behöva ta en examen i maskinteknik för att kunna programmera den.
De flesta nyare modeller av robotdammsugare styrs av någon form av app eller en fjärrkontroll. Utöver det uppenbara - att appen måste finnas tillgänglig för den mobila plattform du använder - är det också bra om appen är lätt att använda och förstå sig på. Appen används bland annat till att ge order till roboten var den ska städa och när, utan att du behöver vara hemma. Du kan också i de flesta fall styra dammsugaren temporärt till vissa rum, eller att säga åt den att undvika vissa ytor. Här är ett bra gränssnitt A och O för en positiv användarupplevelse, det ska vara lätt att hantera roboten. Om det är svårt kommer du inte nyttja alla funktioner.
Underhåll
Underhållet av dammsugaren är ytterligare en viktig aspekt. En bra robot ska vara lätt att sätta ihop och ta isär för att kunna rengöra rörliga delar. Det ska vara enkelt att tömma skräpbehållaren och den behållaren ska också rymma tillräckligt mycket för att kunna städa större ytor utan tömning. Kräver den dessutom dammsugarpåsar blir det en extra kostnad. Detta är bara ett fåtal av de saker som är viktiga, men som kommer att påverka hur mycket och hur enkelt du kan använda din robot. Underhållskostnader kan också visa att en modell som ser billig ut på pappret kan bli väldigt dyr med tiden om du inte ser upp. Det kan också vara bra att kolla om service finns tillgänglig i närheten där du bor, om inte kan du behöva skicka iväg den med dyra fraktkostnader och förlorad tid som resultat. Kolla gärna vad reservdelar kostar och vilken förväntad livslängd batteriet har. Det är driftskostnader som tillkommer och som är löpande. Sist men inte minst, glöm inte att kolla om robotdammsugaren har garanti, vad den gäller och hur lång tid du får garanti.
Ljudnivå
Ljudnivån på en robotdammsugare är för de flesta inte en viktig fråga. Det normala är att dammsugningen sker när du själv inte är hemma. Men om så inte är fallet, eller om det till exempel finns husdjur i hemmet, kan ljudnivån vara bra att kolla upp. Denna korrelerar ofta med priset, en billig dammsugare låter ofta mer än en dyr, men det kan också styras av vilket städprogram du väljer. Om en robotdammsugare har turboprogram eller extra effektfulla program tenderar de att låta mer, en helt logisk följd av att den använder mer kraft när den dammsuger. En genomsnittlig dammsugare ger ifrån sig cirka 60 decibel, men det finns vissa som kan gå upp mot 90 decibel. Ta alltid en titt i produktspecifikationen för att se hur högljudd den är om du har som krav att den ska vara tystgående.
Källor
Prisjakt - Vi refererar på ett antal ställen till det samlade betygen som användare gett produkter. Länk.
Tretti - Produktinformation och bildmaterial taget från. Länk.
WireCutter - Omdömen om produkter från The wirecutter