• Robotdammsugare

  Test av 10 robotdammsugare

  Publicerad 30 april 2019

  Med hjälp av en robotdammsugare fixar du städningen samtidigt som du får mer tid över till att koppla av och umgås med familjen. Det finns idag en mängd olika modeller att välja bland men vilken är egentligen bäst?  För att göra det enklare för dig att välja rätt har vi satt samman en komplett guide med vad du bör tänka på när du ska köpa en robotdammsugare, samt recensioner av några av de populäraste modellerna på marknaden. 

  Bästa robotdammsugaren

  Som vanligt utser vi bästa köpet, bästa budget-modell och bästa premium-modell. så även för bästa robotdammsugaren. Vinnarna av varje kategori hittar du här nedan, vill du veta hur vi testat och vad vi jämfört hittar du det under produktesterna längre ner på sidan. Våra omdömen och rekommendationer är baserade på en mängd tester och recensioner från olika källor.


  Bästa köp: Xiaomi Mi RoboRock S5

  Vi upplever RoboRock S5 som ett självklart val för det flesta som letar efter en robotdammsugare som kan ta över stor del av städningen hemma. Priset är strax över mellan-prisnivån men till skillnad från andra modeller i samma prisklass får du här ett robotdammsugare med alla funktioner du kan tänkas behöva. RoboRock S5 dammsuger och våttorkar golvet och klarar av både hinder och svårnavigerade rum. Det enda riktiga minuset för Xiaomi S5 är att den inte kommer åt längst in i hörnen p.g.a den runda formen. Kan du leva med lite smuts i hörnen så är Xiaomi Mi RoboRock S5 det bästa köpet! Läs hela produkttestet längre ner på sidan.


  Köp hos CDON

  Läs hela testet av RoboRock S5 här  Bäst budget: Xiaomi Mi Robot Vacuum

  Xiaomi Mi Robot Vacum har det flesta funktioner som bästa-köp-vinnaren Mi RoboRock S5 har, men med ett pris som är mellan 700 - 1000 kr billigare. Du får en rad användbara funktioner och en kvalitetsdammsugare för ett riktigt bra pris. En perfekt produkt för dig som letar efter bra instegsmodell.


  Köp Xiaomi Mi Robot Vacuum →

  Läs hela testet av Xiaomi Mi Robot Vacum här
  Bästa premium: iRobot Roomba 980

  iRobot var en av de första tillverkarna av robotdammsugare, dom har kommit långt och med modellen Roomba 980 sätter standarden för premiumklassen. Du får alla funktioner du behöver och lite till, förutom riktigt bra kvalitetskänsla städar den snabbt och effektivt samtidigt. Den är även smartare än de flesta konkurrenter då den själv kan dra slutsatser om vart det behöver städas extramycket. Något vi uppskattar då robotdammsugaren ska vara så självgående som möjligt. Priset är i högsta laget, men så är det i premiumsegmentet. Är du efter det bästa så tycker vi absolut du ska titta på iRobot Roomba 980.


  Köp iRobot Roomba 980 →

  Läs hela testet av iRobot Roomba 980 här  Så här har vi utsett bästa robotdammsugaren


  När vi har gjort vårt test av olika robotdammsugare har vi fokuserat på några avgörande punkter. Viktigast är robotdammsugarens städförmåga: hur rent gör den, kan den ta sig fram överallt och klarar den till exempel att rengöra både mattor och olika typer av golv? Men utan fungerande laddning kommer du inte långt med en robot, därför har vi även tittat på hur ofta de behöver laddas och hur lång laddningstid de har. En annan aspekt som vi tittat på är om robotdammsugaren kräver mycket underhåll. Det innefattar filter som måste rengöras, hur ofta behållare måste tömmas samt om det finns dammsugarpåsar som måste bytas. Vi har också undersökt om robotdammsugarna har några finesser som sticker ut, till exempel självdockning, självtömning, appar och mycket annat som avgör om modellen är bra och prisvärd. En mycket viktig källa till att få svar på hur bra en robotdammsugare är att se vad användarna säger. Vi har därför läst mängder av omdömen, recensioner och åsikter om olika modeller som vi sedan vägt in i vår granskning och vårt omdöme. Följande robotdammsugare har testats:

  • Xiaomi Mi RoboRock S5
  • Electrolux Pure i9 PI91-5
  • Cleanmate S800
  • Neato Robotics BotVac D7 Connected
  • iRobot Roomba 980
  • Xiaomi Mi Robot Vacuum
  • iRobot Roomba 671
  • Ecovacs Deebot Slim 2
  • Eufy RoboVac 11
  • Neato Robotics Botvac D85

  Nedan hittar du utförliga recensioner av alla 10 robotdammsugare i testet.  Xiaomi Mi RoboRock S5

  En kinesisk robotdammsugare som på allvar konkurrerar

  Det är få produkter på prisjakt.se som får så bra betyg som Xiaomi Mi RoboRock S5. I skrivande stund har den ett snittbetyg på 4,7 av 5 där den dominerande uppfattningen är att den klarar av den mesta städningen utan problem. Byggahus.se har till och med utnämnt den till Bäst i test. Robotdammsugaren har fyra städlägen och den städar snabbt och effektivt stora och svåra ytor. Du kan städa upp till 200 kvadratmeter på en laddning (beroende på vilket städläge du använder). En ganska allmän uppfattning när vi läser recensioner är att modellen är mycket prisvärd jämfört med konkurrenternas robotdammsugare. Generellt sett upplevs det som att det finns alla funktioner som behövs, och att den klarar av både mattor och trösklar utan några större problem. Roboten kommer med en moppfunktion men räkna inte med att du slipper att moppa. Den fixar lättare fläckar och damm men det blir inte skinande rena golv när den våttorkar. Trots detta får Xiaomi Mi RoboRock S5 höga betyg, särskilt i förhållande till sitt pris. 

  RoboRock S5 med App


  Städförmåga: Både dammsuger och torkar golven 

  Xiaomi Mi RoboRock S5 är en allsidig dammsugare. Den mäter upp ditt boende med hjälp av laser och sparar husets eller lägenhetens layout i minnet. Sedan kan du själv styra om du bara vill städa vissa delar av hemmet, eller ställa in den att åka en extra vända på ytor där det brukar samlas mycket smuts. Den tar sig fram lite tufft och kör inte runt hinder utan kan köra på möbler och stannar först om det verkligen tar emot. Du kan dock styra så att den inte städar på vissa platser där det kan finnas exempelvis legobyggen eller känsliga möbler. Den har inga problem med mindre trösklar och den klarar även lite tunnare mattor. Till roboten finns också en vattenbehållare vilket innebär att den kan våttorka dina golv när den är klar med dammsugningen. En nackdel med den här produkten är att den till skillnad från sina konkurrenter är rund istället för fyrkantig och därför inte kommer åt hörnen lika lätt. Det medför att du kan behöva kompletteringsstäda i hörn och liknande.

  Betyg: 9/10


  Användarvänlighet och underhåll: Smidig app när den väl är inställd

  Xiaomi Mi RoboRock S5 har en laddningstid (som ny) på cirka 150 minuter. Du laddar enkelt upp den över natten och den kör själv hem till laddningsstationen när den är klar med städningen. Den städar ungefär en kvadratmeters golvyta på en minut, vilket ger en fingervisning om den kommer klara av att städa ditt hem på en laddning. Roboten är otroligt lättanvänd med sina tre knappar. Du kan behöva lägga lite tid på att ställa in den eftersom appen måste synkas mot en server i Singapore. När du väl ställt in appen och roboten har mätt upp ditt hem är den mycket smidig att använda. Dammsugarroboten kommer med en skräpbehållare som du måste tömma själv mellan städningarna, men det är enkelt och görs med ett handgrepp. Dammsugaren är okomplicerad och du kan dessutom enkelt felsöka de delar som du kan kontrollera själv. Mycket tack vare att roboten är så okomplicerad har vi gett den ett högt betyg.

  Betyg: 9/10.


  Funktioner och finesser: Flexibel med många finesser

  Det som verkligen är utmärkande med Xiaomi Mi RoboRock S5 är att den är smart, den är effektiv och den sköter sig i stort sett själv. Du har möjlighet att ställa in den på timer, sätta upp virtuella väggar om du vill begränsa den och den kommer med självdockning. Schemaläggningen och möjligheten att ställa in ”no go-zoner” i mobilappen ger dig en mycket flexibel robot. När den åker runt i hemmet och städar gör den det på ett rationellt sätt och tack vare trappsensorn finns ingen risk att den faller ned för trappen. Utifrån vad konkurrenterna klarar idag upplever vi att det inte är något som direkt saknas hos Xiaomi Mi RoboRock S5, utan det är en förhållandevis komplett produkt. 

  Betyg: 9/10.


  Prisvärd med tanke på funktion & prestanda - ca.pris 4 199 kronor

  Xiaomi Mi RoboRock S5 är inte bara en mycket bra robotdammsugare, den har även ett attraktivt pris. Men det finns två saker som vi upplever att Xiaomin är lite sämre på än konkurrenterna. Det är den rundade formen som gör det svårt att komma åt i hörn och sugförmågan som inte är den bästa i klassen, vilket innebär att du kan behöva köra en extra dammsugning i veckan under vissa förhållanden. Om du tycker det är viktigt att slippa städa upp efter dammsugaren kan det vara värt att ta en titt på en annan modell som klarar hörnen bättre. Är du ute efter en av dom bästa robotdammsugarna till ett riktigt bra pris är Mi RoboRock S5 det bästa valet just nu, därför utser vi den till bästa köp.

  Betyg: 9/10

  Fördelar

  • Självdockning
  • Mycket bra app
  • Bra med moppfunktion

  Nackdelar

  • Den runda formen innebär att den inte städar hörn
  • Lite dålig sugförmåga
  • Kunde haft en större uppsamlingsbehållare

  Bäst pris hos CDON ( 3999kr )
  Electrolux Pure i9 PI91-5

  För rena golvytor utan mattor

  Electrolux Pure i9 PI91-5 är inte bara en mycket läcker produkt som andas kvalitet, den har också flera specialfunktioner som underlättar städningen. En stor fördel är att den är trekantig så att den enklare kan ta sig in vid hörn och trånga utrymmen, en uppskattad egenskap som många användare kommenterat. Du behöver inte vara särskilt tekniskt kunnig för att kunna använda den, den är mycket funktionell och lättanvänd. Ett stort plus är också att den smidigt kan ta sig över trösklar, vilket gör att den utmärker sig bland konkurrenterna då många har problem med just den biten. Du kan dessutom ladda ned en app till din telefon och styra dammsugaren därifrån. Från mobilappen kan du få en överblick av var den har befunnit sig i huset eller lägenheten. Överlag har Electrolux Pure i9 PI91-5 fått hyfsade betyg från bland annat Byggahus.se med 3,5 av 5. Ett litet minus är att den är ganska högljudd och har kort batteritid.

  Electrolux Pure i9 Mahogany


  Städförmåga: Kort batteritid påverkar hur mycket den hinner städa

  Det som är positivt med Electrolux Pure i9 PI91-5 är den trekantiga formen, vilket betyder att den är anpassad för hörn och andra trånga platser. Den städar mattor och olika typer av golv, men är mattan tjockare eller om det ligger snören på golvet riskerar borsten att fastna. Roboten lämnar även lite att önska när det kommer till noggrannhet. Den har svårt att få upp många små partiklar under den korta batteritiden. Du kan behöva dela upp städningen i två omgångar med en paus för laddning emellan. Positivt är att ena sidan av dammsugaren har en särskild borste som drar in partiklar och damm mot mitten. Det betyder att roboten kan göra rent vid kanter, vilket höjer vårt betyg. Den har ett sensorsystem som känner av om den skulle stöta på en strumpa eller liknande, men som nämndes ovan finns risk för att saker fastnar i borsten. Som helhet ger vi den ett medelbetyg, det som drar ner betyget är först och främst den alldeles för korta batteritiden.

  Betyg: 6/10 


  Användarvänlighet och underhåll: Inte så bra driftsäkerhet

  På grund av den korta batteritiden på Electrolux Pure i9 PI91-5, som räcker i cirka 40 minuter, kan det bli lite problem med laddningen. Produkten ska, när batteriet håller på att ta slut, själv köra till laddningsstationen för att ladda upp batterierna. Bland annat M3.se påpekar i sitt test att den kan få flera driftstopp på grund av att batteriet laddar ur. Det innebär att den många gånger inte hinner fram till laddningsstationen utan stannar på vägen. Du måste alltså själv sätta den på laddning, vilket är ett stort minus. 

  Dammsugaren har en särskild app som du kan ladda ner för att hantera samtliga funktioner. Den är mycket enkel att använda, både när du ska para ihop dammsugaren med appen och när du ska kontrollera den. Du kan dessutom ställa in dagar eller tider som du vill att dammsugaren ska städa. En annan häftig funktion är att du kan ge kommandon till enheten. Den har dock inget HEPA-filter, vilket skulle vara önskvärt. Den användarvänliga appen är tyvärr inte heller nog för att lyfta betyget vi har satt på produkten.

  Betyg: 5/10


  Funktioner och finesser: 3D-kamera upptäcker hinder

  En specialfunktion som Electrolux Pure i9 PI91-5 har är att den på ett enkelt sätt kan kartlägga ett rum. Den har dessutom en 3D-kamera, vilket gör att den smidigt upptäcker sladdar och liknande. Du kan schemalägga när du vill att den ska städa med hjälp av appen. Du behöver inte ens vara hemma när den ska användas eftersom allt går att styra från din telefon. Det är enligt oss dammsugarens stora styrka. Den har även en funktion kallad spot-cleanup som gör att den dammsuger ett mycket begränsat område, perfekt om du exempelvis har djur eller barn smutsar ner i hallen. Betyg: 7/10

  Pure i9 tar sig över hinder

  Något dyr för vad du får - ca.pris 5 500 kronor

  Priset för Electrolux Pure i9 PI91-5 ligger på cirka 5 500 kronor, vilket vi kan tycka är lite dyrt i förhållande till konkurrenterna, samt de funktioner och kapacitet denna produkt har. Den har flera häftiga specialfunktioner, men faller på det viktigaste, vilket är städkvaliteten. 

  Betyg: 5/10 


  Fördelar

  • Lättanvänd applikation
  • 3D-kameran som upptäcker hinder
  • Den trekantiga formen

  Nackdelar

  • Kort batteritid
  • Mycket högljudd 
  • Tendensen att fastna i långhåriga mattor
  • Problem med att återvända till laddningsstationen


  Köp hos Electrolux PUREi9 hos Tretti
  Cleanmate S800

  En prisvärd robot med moppfunktion

  Cleanmate S800 är en av de mest prisvärda robotdammsugarna du kan hitta på marknaden. Den är snygg, har flera smarta funktioner och är otroligt enkel att använda. Den har inte mindre än tre olika rengöringsprogram. Roboten tar sig fram till de flesta ställen och både sugförmågan och moppförmågan är riktigt bra. En nackdel som nämns i användarrecensioner är att den ibland kan fastna på underlag som ryamattor och liknande. Den går inte heller att styra via mobilen, vilket är möjligt med många moderna robotdammsugare. Du kan dock ställa in en särskild tid som du vill att dammsugaren städar varje dag, perfekt om du vill komma hem till ett rent hem efter jobbet. Något vi verkligen gillar och som fått bra betyg hos M3.se är den inbyggda UV-lampan som dödar bakterier. Du behöver alltså inte använda något extra bakteriedödande rengöringsmedel, vilket är mycket positivt. I jämförelse med konkurrenterna får du en prisvärd robot som gör ett lika bra jobb som många av de dyrare modellerna av robotdammsugare.

  Cleanmate s800 vit


  Städförmåga: Svårt med hörnen och mattor

  Denna modell har en riktigt bra uppsugningsförmåga så länge den rör sig på plana golv. Den har dock lite problem att göra riktigt rent i hörnen. Det som främst drar ner betyget på robotdammsugaren är att den har problem att göra rent på mattor. Bli inte förvånad om den flera gånger fastnar, framförallt på lite tjockare mattor. Maskinen är bra på att ta sig runt överallt förutom vid de tillfällen den stöter på stolar som har rund fot, då kan det bli stopp. Dammsugaren kan annars identifiera de flesta hinder, stora som små, och navigerar smidigt mellan dem. Det sticker ut jämfört med flera konkurrerande märken som ofta kan fastna i sladdar och liknande. Den har dessutom en inbyggd trappsensor. Modellen har fått viss kritik för att ha svårt att ta sig över trösklar. Eftersom den inte kan göra tillräckligt rent i hörn och fastnar på mattor har vi dragit ner betyget något.

  Betyg: 5/10


  Användarvänlighet och underhåll: Lättanvänd men behöver lite hjälp

  Cleanmate S800 är en dammsugare som är enkel att använda och du ställer bara in vilket städprogram du vill att den städar med. Vill du att roboten moppar golven fäster du bara en mikrofiberduk på underredet och fyller på en liten behållare med vatten. Dammuppsamlaren rymmer bara 0,5 liter, vilket är en relativt liten behållare. Om du använder robotdammsugaren dagligen får du räkna med att du måste tömma behållaren varje dag. Cleanmate S800 är en lite äldre modell som inte går att koppla ihop med din mobil för att kunna fjärrstyra städningen. Den har däremot en timer så att du enkelt kan ställa in en speciell tid som den ska städa. Skulle något hända med din dammsugare erbjuder Cleanmate ett års garanti. Under denna tid kan du skicka in den på reparation helt kostnadsfritt. Det negativa är att du kan behöva plocka upp saker från golven innan du kör den och eventuellt hjälpa den över trösklar, något som sänker betyget.

  Betyg: 6/10


  Funktioner och finesser: HEPA-filter och bakteriedödande UV-lampa

  Robotdammsugaren kommer med tre olika städprogram; ett helautomatiskt läge, ett program anpassat för kanter och ett program som rengör ett specifikt område. Trots kantprogrammet har den faktiskt svårt att rengöra dessa. Den funktion som sticker ut här är den smarta UV-lampan som dödar bakterier, utan att du behöver fylla på något bakteriedödande medel. Vi gillar också att det är en dammsugare och en mopp i en och samma produkt. Något som vi saknar är en mobilapp men det är inte oväntat med tanke på priset och att det är en lite äldre modell. Dammsugaren har förmåga att bekräfta de kommandon du ger, men bara på engelska. Ett plus är att den har ett utbytbart HEPA-filter som används för att rena luften. Betyget höjs rejält om vi ser till vilka funktioner som finns i förhållande till priset.

  Betyg: 8/10

  Cleanmate s800 bra pris


  Mycket dammsugare för priset - ca.pris 1 690 kronor

  Priset på dryga 1 500 kronor gör detta till en av de billigaste robotdammsugarna på marknaden. För detta pris får du en bra produkt som står sig mot många dyrare varianter. Även om den har en del svagheter, som avsaknad av app och att den fungerar bäst på stora och plana ytor, är den mycket prisvärd. 

  Betyg: 8/10


  Fördelar

  • Enkel att komma igång med
  • Billig och snygg
  • Har även en moppfunktion
  • UV-lampa som dödar bakterier

  Nackdelar

  • Fastnar på mattor
  • Klarar inte av höga trösklar
  • Går inte att koppla till app

  Köp hos Cleanmate s800 här
  Neato Robotics BotVac D7 Connected

  Navigerar natt som dag

  Neato Robotics BotVac D7 Connected är en riktigt snygg och funktionell robotdammsugare som är enkel att använda. Det enda du behöver göra för att komma igång är att följa instruktionerna och ladda ner den tillhörande appen på din mobil. Om du endast vill att den ska ta en genomkörare i huset trycker du bara på en knapp. Vi är otroligt imponerade av att dammsugaren inte blir förvirrad när något ändras om i rummet. Den registrerar alla hinder och tar sig runt dem på ett utmärkt sätt. Den är också mycket mer tystgående än andra produkter som vi jämfört, som till exempel Electrolux Pure i9 PI91-5. Vi testade Neato Robotics BotVac D7 Connected på både mattor och golv, och är riktigt nöjda med resultatet, vilket vi inte är ensamma om. M3.se ger den fyra stjärnor av fem i sitt test och klassar den som bästa robotdammsugaren. Den kan städa upp till två timmar åt gången och har sedan inga problem att hitta tillbaka till laddningsstationen. Dock tycker vi att priset är lite i överkant vilket drar ner helhetsbetyget ett snäpp.

  Neato Robotics BotVac D7 Connected

  Städförmåga: Klarar mycket stora ytor

  Denna modell är perfekt för dig som har flera större rum då den kan rengöra en yta på upp till 547 m². Den har dessutom en laserfunktion som gör att den städar lika bra i mörker som i ljus. Ett stort plus är att du har tillgång till kartorna dammsugaren gör där du kan ställa in så kallade "no-go zoner". Då städar inte dammsugaren där. Den kan själv planera den bästa rutten i ett rum med sin laserfunktion, vilket gör städningen mer effektiv. Att den städar i upp till två timmar åt gången, laddas upp och sedan fortsätter är också en stor fördel. Betyget höjs verkligen då vi tycker det är en riktigt bra dammsugare som gör rent över förväntan, både på mattor och golv.

  Betyg: 8/10

  Neato Robotics sugförmåga


  Användarvänlighet och underhåll: Mycket bra batteritid ger mer städning åt gången

  Neato Robotics BotVac D7 Connected håller i upp till 120 minuter när den är fulladdad. När den laddat ur behöver den laddas i tre timmar och sedan är det bara att fortsätta städa. Det är mycket enkelt att använda dammsugaren och du styr den lätt från appen. Du kan alltså säga åt den att börja städa när du sitter på bussen på väg hem från jobbet. Appen visar dig exakt var den är i huset. Den är dessutom enkel att installera, allt du behöver göra är att följa instruktionerna i bruksanvisningen. När du installerar appen första gången måste du fylla i produktens serienummer. Det som vi tycker är lite negativt med dammsugaren är att behållaren är mindre än på många andra modeller. Du får alltså räkna med att tömma den relativt ofta. Trots detta lilla minus ger vi den ändå ett bra betyg främst på grund av att batteritiden är riktigt bra. 

  Betyg: 8/10


  Funktioner och finesser: Smidigt att välja mellan lättare städning och mer noggrann städning

  Dammsugaren har två olika program, ett eco-program och ett turboprogram. Det förstnämnda är mer tystgående, förlänger batteritiden och gör en lite lättare städning. Det andra programmet är mycket noggrannare men har också en helt annan ljudnivå. Tack vare appen behöver du inte vara hemma när roboten städar, så om du kör turboprogrammet passa på när du inte är hemma om du inte vill bli störd. Appen är välutvecklad och förutom möjligheten att sätta upp "no go-zoner" kan du också styra dammsugaren manuellt. Perfekt om du precis har spillt något på golvet och vill att dammsugaren ska städa det på en gång. Vi ger Neato Robotics BotVac D7 Connected full pott i funktionalitet.

  Betyg: 10/10

  robotdammsugare med app


  Hög prestanda men också högt pris - 7 380 kronor

  Neato Robotics BotVac D7 Connected är en riktigt bra dammsugare och priset är satt därefter. Cirka 7 500 kronor får du ge i dagsläget för denna modell. Dock gör den skäl för priset med sin höga prestanda och många funktioner. 

  Betyg: 7/10 


  Fördelar

  • Lång batteritid
  • Kan kontrolleras med appen
  • Kan ställa in "no g-zoner"

  Nackdelar

  • Dyr i pris
  • Liten dammbehållare

  Köp hos NEATO BOTVAC D7
  iRobot Roomba 980

  En robot som letar upp särskilt smutsiga ställen

  iRobot Roomba 980 är en relativt dyr robotdammsugare att köpa in, men den är både snabb och effektiv att använda. Den städar rent på ett bra sätt, även om den har något svårt med hörnen, ett ganska vanligt problem med bland robotdammsugare. Den har även ett detektionssystem som gör att den hittar de ställen i ditt hem som är mest smutsiga och kan därmed rengör mer där. Du styr enkelt din iRobot Roomba 980 med en mobilapp, tyvärr saknas det en manuell styrning om du vill att den ska städa upp något som du spillt. iRobot är ett av de företag som var först ut med robotdammsugare och de har stor erfarenhet av att utveckla olika modeller. Just den här varianten är robust och klarar sitt jobb bra. Den använder sig av en kamera för att lokalisera sig och hålla reda vad som är städat eller inte i rummet. Roboten städar dina mattor lika enkelt som golven, och har ett speciellt program för det. Du kan även schemalägga städningen till när det passar dig. Byggahus.se har i sina tester rankat denna modell högt och den får positiva recensioner från användare.


  Städförmåga: Håller full koll på sin städning

  iRobot Roomba 980 gör verkligen rent och har ett system så att den kan hålla reda på vilka ställen den redan har rengjort. Det är en rosad robotdammsugare som rengör på ett effektivt sätt även där du har möbler och andra saker i vägen. Du kan också kontrollera hur den har städat genom en karta i mobilappen, som visar var den varit. iRobot Roomba 980 fungerar mycket bra för att rengöra mattor med sin carpetboost-funktion och den fastnar sällan någonstans utan undviker skräp och saker med bravur. En detalj som hindrar robotdammsugaren att fastna är att den har gummiborstar. Vi sätter ett högt betyg när det kommer till städförmågan.

  Betyg: 10/10.


  Användarvänlighet och underhåll: Smidig röststyrning men lite högljudd städning

  iRobot Roomba 980 tar upp till tre timmar att ladda beroende på hur urladdad den är och hur mycket du kört den. Du kan sedan använda den i cirka 1,5 till 2 timmar innan den behöver laddas igen. Batteriet förbrukas givetvis snabbare när hemmet är smutsigt, eftersom roboten får jobba hårdare. Behållare och filter är mycket enkla att komma åt. Filtret sitter på behållaren och är smidigt att ta ut och rengöra vid behov, samt att du lätt kan tömma och sätta tillbaka behållaren på plats igen. Du installerar dammsugaren snabbt och enkelt, ladda bara ned appen, registrera din robotdammsugare och tryck sedan på Clean. Du kan också använda röststyrning på dammsugaren, en smidig funktion som inte många modeller har. Tyvärr är dess ljudnivå något hög och går upp till 70 decibel, det är därmed en fördel om du använder den när du inte är hemma. 

  Videon visar hur enkelt det är att komma igång med Roomba 980

  Betyg: 9/10.


  Funktioner och finesser: Upptäcker själv de smutsigaste ställena

  iRobot Roomba 980 är en modern robotdammsugare med funktioner så som röststyrning, schemaläggning och en Dirt Detection-funktion. Med hjälp av denna funktion upptäcker dammsugaren själv vilka ställen som är smutsigare andra och lägger till dessa på sin karta. Dessa ställen rengörs sedan extra noga nästa gång dammsugaren körs. Lokaliseringen sker med hjälp av en kamera vilket gör att den enkelt undviker till exempel leksaker och annat som kan ligga på golvet. Tyvärr får du ingen fjärrkontroll till den och du kan inte styra den manuellt, men du styr den enkelt med appen och röststyrningen är ett plus. Mycket positivt är däremot att den har en speciell funktion för mattrengöring, eftersom mattor brukar vara det som ställer till det för robotar. Denna robotdammsugare får ett högt betyg på sin funktionalitet.

  Betyg: 9/10


  Dyr men prisvärd - 8 490 kronor

  iRobot Roomba 980 är en robust och effektiv produkt som rengör ditt hem på ett smidigt sätt, men den ligger tyvärr i den övre prisklassen. Kvaliteten och funktionaliteten är dock hög och det är en robotdammsugare som är prisvärd med tanke på de finesser som den kommer med.

  Betyg: 8/10


  Fördelar

  • Dirt Detection-funktion
  • Städar snabbt och effektivt
  • Bra mattrengöring

  Nackdelar

  • Dyr i inköp
  • Har svårt att rengöra hörn

  Köp iRobot Roomba 980 här
  Xiaomi Mi Robot Vacuum

  Mest prisvärda robotdammsugaren för ditt hem

  Funderar du på att köpa en robotdammsugare så är Xiaomi Mi Robot Vacuum från Kina ett utmärkt och prisvärt val. Den är ungefär tusen kronor billigare än den större modellen, Xiaomi Mi RoboRock S50, som 2019 har blivit utnämnd till vinnare i flera tester, bland annat Bäst i test hos Byggahus.se. Den mindre modellen saknar visserligen våttorkningsfunktionen, men den har flera av de andra mycket bra funktionerna som du finner hos den större och dyrare modellen. Xiaomi Mi Robot Vacuum är en rund robot som har stötdämpare runt kanterna. Den mjuka yttre ytan gör att roboten studsar iväg från hinder utan att den själv skadas eller att den lämnar märken efter sig. Största nackdelen med denna modell är att det tar lite längre tid för den att suga upp fint damm på en tjock matta jämfört med andra robotdammsugare.


  Städförmåga: Snabb och effektiv

  Denna modell erbjuder smart rengöring, vilket innebär att du kan lämna Xiaomi Mi ensam att sköta om dammsugningen utan att du behöver vara hemma. Den kommer åt damm ända intill väggen och har 12 olika städsensorer, vilket ger ett utmärkt städresultat. Roboten håller en distans på 1 cm till väggen, men speciella borstar ser till att det blir rent ända intill väggen. Huvudborsten kan justeras i höjdled och är designad så att den kan dammsuga både på trägolv och mattor. Du får dock räkna med att det tar lite längre tid att dammsuga en tjock matta, men resultatet blir bra. Allra bäst städar roboten på trägolv där den är snabbare än de flesta robotdammsugare på marknaden. Det gäller alla typer av skräp och smuts, såväl fint damm som grus och lite större saker. 

  Betyg: 8/10


  Användarvänlighet och underhåll: Effektivt återanvändningsbart filter

  Du kan lätt installera denna robot och den enkla designen gör att det går snabbt att börja använda den. Roboten har endast två knappar - hem och strömknapp. Om du trycker på hemknappen återvänder roboten till laddaren. Tänk på att placera laddaren på ett ställe där roboten lätt kan nå den. Du övervakar smidigt städningen via appen Mi Home, och du kan schemalägga daglig städning eller välja städning på en speciell veckodag eller under helgen. Det finns flera alternativ för att starta och styra robotdammsugaren. Du kan starta den manuellt med appen, men det går även utmärkt att styra den med Siri eller Googles röstassistent. Det följer med en rengörare för att du ska kunna ta bort hår och smuts från borstarna. Roboten har filter som skyddar dammsugaren och den filtrerar mindre partiklar så att det inte kommer ut i luften. En stor fördel är att filtret är återanvändningsbart och kan tvättas. 

  Betyg: 8/10


  Funktioner och finesser: Kan gå ner för trappor

  Robotdammsugaren har kraftfulla 5200 mAh Li-Ion-batteri med en drifttid på hela 2,5 timme. Borstarna har sensorer som känner av städbehovet och borsthastigheten varieras automatiskt utifrån det. Distanssensorerna använder laser, LDS, för att utföra 1 800 beräkningar i sekunden. Roboten saknar dock moppfunktion med vatten, men fördelen är att du kan lämna den att städa utan tillsyn. Robotar med våttorkningsfunktion måste övervakas. Xiaomi Mi Robot är en snygg och stilren robot som är enkel att använda och den kommer med flera fina funktioner. Den kan gå nedför trappor men inte uppför. Den kan också arbeta i mörker. Det enda problemet är mörka mattor med långa hår, något många robotar har problem med. Den fungerar dock utmärkt på korthåriga mattor. 

  Betyg: 7/10


  Videon visar skillnaden mellan RoboRocks olika robotdammsugare


  Bästa budget robotdammsugaren - ca 3 101 kronor

  Xiaomi Mi Robot Vacuum är en högpresterande robotdammsugare med fina funktioner och utmärkt prestanda till ett relativt lågt pris. Roboten har bra kvalitet, utmärkt sugförmåga och låg ljudvolym. Den städar ända intill väggen. Vi utnämner den till bästa budgetrobotdammsugare och rankar prissättningen till 10, det vill säga, en mycket prisvärd produkt.

  Betyg: 10/10


  Fördelar 

  • Klarar höga trösklar på 15 mm och mattor
  • Hög sugkraft
  • Appbaserad kontroll
  • Återanvändbara filter som kan tvättas
  • Lång drifttid på 2,5 timme

  Nackdelar 

  • Tar längre tid att suga upp fint damm och exempelvis socker
  • Saknar våttorkningsfunktion
  • Känner inte av om det ligger smuts kvar på golvet

  Köp Xiaomi Mi Robot Vacuum
  iRobot Roomba 671

  Lyxiga finesser till budgetpris

  Vi hittade inte så många svenska omdömen om iRobot Roomba 671 men desto fler utländska. Den rekommenderas bland annat av Wired, vilket är ett högt betyg. De flesta användare är överens om att detta är en prisvärd robotdammsugare som har finesser och funktioner som oftast bara återfinns hos dyrare varianter, exempelvis testvinnaren hos Byggahus.se, Xiaomi Mi RoboRock S5. Letar du efter en robot som kan städa på många olika underlag utan att tappa effektivitet är denna ett bra val. Robotdammsugaren kan arbeta i 90 minuter innan den behöver laddas. Det är likvärdigt med den dyrare modellen iRobot Roomba 980, och jämför vi med robotar i samma prisklass står den sig bra. Laddningstiden hos denna robot är cirka 2,5 timme, något snabbare än vad fabrikören säger. En finess som iRobot Roomba 671 har är att den hittar särskilt smutsiga ytor och anpassar sugkraften efter dessa. Den variabla sugförmågan gör att denna robotdammsugare kan städa normala och smutsiga ytor tystare än andra robotdammsugare i samma prisklass.


  Städförmåga: Justerar avstånd till underlaget

  iRobot har en riktigt bra städförmåga och det beror på en kombination av flera olika innovativa funktioner. Först och främst har dammsugaren möjlighet att automatiskt känna av och justera avståndet till underlaget. Det innebär att höjden sänks när den dammsuger ett golv, och kan höjas för att anpassa städningen till mattor och andra underlag. Den kan även ta sig över upp till två centimeter höga trösklar. Roboten har ett smart sensorsystem som lokaliserar hinder och ser till att den undviker trappor och liknande faror. Den har förmågan att röra sig i olika riktningar och välja olika funktioner för bästa möjliga rengöring. Till exempel har den en roterande sidoborste som ser till att dammsugaren kommer åt att städa längs lister och i hörn. Dessutom har iRobot ett speciellt system som identifierar extra smutsiga partier i din bostad och ökar då automatiskt sugkraften för att dessa områden ska bli riktigt rena. Dammsugaren kan även punktstäda mindre områden, till exempel om du tappat eller spillt ut något. Städförmågan är med andra ord mycket bra och den får mer än godkänt.

  Betyg: 8/10 


  Användarvänlighet och underhåll: Lätt att underhålla med problemsökningssystem

  iRobot Roomba 671 har en aktiv städtid på 90 minuter. En klar fördel hos denna robot är att minskad batteritid inte påverkar sugförmågan, vilket ofta är fallet med robotdammsugare. iRobot har samma kapacitet under hela tiden den städar. Innan du använder den första gången måste du ladda dammsugaren över natten, men efter det är laddningstiden endast två timmar. Precis som med alla dammsugare måste du underhålla iRobot, men det är inte speciellt tidskrävande eller svårt. Kontrollera bara borsthuvudena någon gång i veckan och avlägsna eventuellt ludd och smuts för att de ska fungera optimalt. Filtret för små smutspartiklar räcker i upp till två månader och behållaren för grövre smuts kan rymma upp till en halv liter skräp. Du lossar enkelt båda med ett enda knapptryck när du vill rengöra dem. Skulle det uppstå något fel med din dammsugare kommer den tala om det för dig. iRobot har nämligen ett ljusbaserat problemsökningssystem. Lampor i olika färger tänds och visar dig var felet ligger så att du kan åtgärda det. 

  Betyg: 8/10.


  Funktioner och finesser: Styr med en AI-assistent

  iRobot har flera extra funktioner som gör den mycket effektiv. Först och främst kan du välja hur du vill styra den. Självklart kan du starta och stoppa den manuellt genom att använda dig av kontrollpanelen på själva dammsugaren och dockningsstationen. Men det går att styra den via den tillhörande appen som du enkelt laddar ner till din telefon eller surfplatta. Slutligen kan du använda dig av dammsugarens inbyggda Wi-Fi- kompatibilitet. Är ditt hem utrustat med en AI-assistent, så som Alexa eller Google Assistant, kan du nämligen koppla ihop de båda och ge dammsugaren instruktioner via assistentsystemet.

  Mycket dammsugare för pengarna - 3 695 kronor

  Priset för en iRobot Roomba 671 varierar något från butik till butik men har ett snitt på dryga 3 500 kronor. Vi kan dock konstatera att du får mycket för pengarna om du väljer att investera i en iRobot. Produkten håller mycket hög kvalitet och kan utan vidare konkurrera med flera av de betydligt dyrare konkurrenterna som finns på marknaden idag. iRobot får därför bra betyg när det kommer till prissättning.

  Betyg: 7/10


  Fördelar 

  • Relativt lågt pris för en produkt av hög kvalitet.
  • Tappar inte sugförmåga i takt med att batteritiden minskar
  • Kan kontrolleras via en mobilapp.
  • System som identifierar de smutsigaste områdena.

  Nackdelar 

  • Städningstiden på 90 minuter kan upplevas kort i en stor bostad.
  • Trots flera smarta funktioner krävs det en del underhåll.  Ecovacs Deebot Slim 2

  Liten och smidig modell särskilt bra för minimalistiska hem

  Ecovacs Deebot Slim 2 är en robotdammsugare i litet format som passar bra om du har låga möbler som du vill kunna städa under. Tester hos trustedreviews.com visar att den suger bra och gör det den ska, till ett rimligt pris. Det är enkelt att tömma behållaren när den är full. Du får också finesser som både timer och schemaläggning, samt att den kan styras med en mobilapp. Robotdammsugaren kommer även med en självdockningsfunktion och laddas alltså automatiskt. Laddningstiden ligger på fyra timmar. Roboten gör ett bra jobb med att städa golv, men ett något sämre jobb när det kommer till mattor, vilket påpekas av användare. Om du funderar på att köpa denna dammsugare får du en budgetvariant som passar bäst i hem utan mycket möbler och med en enklare inredning. Den kostar runt 2 000 kronor att köpa, vilket är ett fördelaktigt pris för en helautomatisk robotdammsugare. 


  Städförmåga: Städar bra på golv men mindre bra på mattor

  Städförmågan hos Ecovacs Deebot Slim 2 är bra på hårda golv men inte lika bra på mattor. Det beror på att den har horisontella borstar och inte roterande, samt att sughålet är ganska litet. Roboten passar bäst för att städa stora plana ytor där den slumpmässigt kan röra sig runt i rummet. Den rengör inte på djupet så som det behövs på en matta, men den fungerar utmärkt för att städa golv och mattor från ytlig smuts. Dammsugaren är perfekt för städning under låga möbler och element, men vill du ha en robot som städar bra längs kanterna i ett rum ska du välja en annan. Dock får du en moppdyna med och den bidrar till att rengöringen blir lite bättre. Ecovacs Deebot Slim 2 kan inte själv ta sig upp på mattor så om du vill ha en matta rengjord får du helt enkelt ställa den på mattan. Något vi självklart sänker betyget för.

  Betyg: 7/10.


  Användarvänlighet och underhåll: App krävs för att få alla funktioner

  Ett fulladdat batteri på Ecovacs Deebot Slim 2 håller i 1,83 timmar i drift. När du sedan ska ladda batteriet tar det cirka fyra timmar. En klar fördel är att den ansluter själv till laddningsstationen när batteriet nästan är slut. Uppsamlingsbehållaren är något liten, volymen är endast 0,32 liter, men den är lätt att tömma och sätta tillbaka den. Det är enkelt att installera och komma igång att använda Ecovacs Deebot Slim 2. Du får med en fjärrkontroll som du kan styra den med om du vill, där du kan välja mellan tre olika städlägen eller aktivera ”return to dock”. Du kan även aktivera manuell styrning, vilket är ett plus. Om du vill kunna använda fler funktioner än vad som finns på fjärrkontrollen måste du ansluta robotdammsugaren till ditt Wi-Fi. Då har du möjlighet att ladda ned en app som har fler tillgängliga funktioner där du exempelvis kan schemalägga städning och se en städlogg för den senaste tiden. Moppdynorna som medföljer måste du tvätta ganska ofta i tvättmaskin för att roboten ska städa fräscht. Men överlag är det en smidig och lättskött modell som får bra betyg av oss. 

  Betyg: 8/10 


  Funktioner och finesser: Kommer åt under låga möbler

  En speciell egenskap Ecovacs Deebot Slim 2 har är förstås dess slimmade design, som gör att den kommer åt att städa även under låga möbler. Du får en fjärrkontroll till dammsugaren, men du kan även ladda ned en app till din mobil för att få tillgång till ännu fler funktioner. Dammsugaren har tre olika städlägen, samt att du kan styra den manuellt. Att styra den manuellt är inte så enkelt i början, men det något som du relativt snabbt lär dig. Vi tycker att Ecovacs Deebot Slim 2 kunde varit lite bättre på att städa i kanter och hörn, men allt som allt får den ett hyfsat betyg för funktionalitet av oss.

  Betyg: 8/10


  Funktionell till ett bra pris - 1 828 kronor

  Ecovacs Deebot Slim 2 är en av de billigare robotdammsugarna som finns på marknaden, men det är en budgetdammsugare med flera bra funktioner. Den är helt klart prisvärd och ett bra val som första robotdammsugare. 

  Betyg: 9/10.


  Fördelar

  • Tre olika städlägen
  • Självdockning
  • Medföljande moppdyna

  Nackdelar

  • Fungerar inte bra på mattor
  • Har svårt att komma åt i kanter och hörn  Eufy RoboVac 11

  Effektiv robotdammsugare till överkomligt pris

  Eufy RoboVac 11 är inte den mest avancerade eller effektiva robotdammsugaren på marknaden men här får du en effektiv dammsugare ett överkomligt pris. Den saknar moppningsfunktion, men för ett pris på lite över 2 000 kronor får du över 1,5 timmes batteritid som roboten effektivt använder för att rengöra ditt hem. Batteritiden är visserligen lägre än många dyrare modeller men 1,5 timmes oavbruten städning täcker mycket yta i ditt hem. Du kan dessutom smidigt styra och övervaka städningen via din mobil. Eufy RoboVac 11 har fått flera fina recensioner, bland annat Bäst i test på testsidan bestproducts.com, och rankas högt i budgetklassen. 

  Robotdammsugare Eufy Anker


  Städförmåga: Städar kanter men får problem med mattor

  Eufy RoboVac 11 har sex olika lägen och städar effektivt, dock kan den få problem med att rengöra mattor. Test har visat att ibland stannar roboten till och med när den kommer till en matta. Om vi jämför med Miele Scout RX1, en annan robotdammsugare i budgetklass som klarar av att dammsuga mattor, är Eufy lite sämre på det. Dock klarar den trägolv bättre. Ecovacs Deebot Slim 2 ligger i samma prisklass som Eufy RoboVac. Båda har problem med mattor, men till skillnad från Ecovacs Deboot Slim 2 fixar Eufy Robo Vac att städa mot golvlister, tack vare ett speciellt städläge för att rengöra kanterna i ett rum. 

  Betyg:7/10


  Användarvänlighet och underhåll: HEPA-filter och bra batteritid

  Robotdammsugaren har en batteritid på 1,5 timme vilket kan anses som tillräckligt för att hinna städa ett hem. Roboten återvänder automatiskt till laddningsstationen när batteriet är på väg att ta slut, eller om städrundan är färdig. Det tar dock lite lång tid att ladda batteriet. Roboten är rund, vilket kan vara en nackdel för att komma åt i hörnen. Att installera roboten är smidigt och det är lätt att komma igång med dammsugningen så fort batteriet är laddat. Du kan även styra städningen manuellt via en fjärrkontroll. Det krävs att du rengör borstarna med jämna mellanrum för att städningen ska vara effektiv. Eufy RoboVac 11 har ett allergifilter som filtrerar utsläppsluften, något som är särskilt viktigt för personer med allergi. Filtret är av typ HEPA, där HEPA är en certifiering som baseras på en standard. Till skillnad mot filter som saknar certifiering klarar detta filter av att fånga partiklar som är mindre än 0,3 mikrometer och kan fånga partiklar som mögel och allergena hudflagor som kommer från husdjur. Mycket tack vare filtret ger vi ett ganska högt betyg.

  Betyg: 8/10


  Funktioner och finesser: Bra funktionalitet till lågt pris

  Eufy RoboVac 11 är en av få robotdammsugare i budgetklassen som har mobilapp. Något som Eufy RoboVac 11 saknar är moppningsfunktion, en funktion som kan vara attraktiv om du har trägolv eller klinkers. I övrigt har du dock goda möjligheter att anpassa städningen till ditt hem. Du kan ställa in en speciell städning av ett rum, städning av kanter, städning av ett visst område eller städning med maximalkapacitet, vilket behövs för exempelvis rengöring av mattor. Du kan även välja att låta roboten själv bestämma vilken typ av städning som passar bäst. Överlag har roboten flera fina funktioner vilket får oss att ge ett högre betyg för denna budgetvariant.

  Betyg: 8/10


  Priset är en stor fördel - 2 430 kronor

  Priset är en av det allra största fördelarna med Eufy RoboVac 11, och det i kombination med dess funktioner gör det här till en av de bästa robotdammsugarna i budgetklass. Överlag städar den bra även om den kan ha problem med att dammsuga vissa ytor, exempelvis mattor. Billigare modeller brukar inte ha en app men det har denna modell, vilket gör det enkelt att sköta städningen.

  Betyg: 9/10


  Fördelar 

  • Prisvärd
  • 1,5 timmes batterifunktion
  • Appfunktion - kan styras via din mobil
  • Allergifilter
  • Sex olika städningsfunktioner

  Nackdelar 

  • Saknar moppningsfunktion
  • Lång laddningstid
  • Mindre bra städning av mattor

  Köp RoboVac 11 hos CDON
  Neato Robotics Botvac D85

  Snabb och effektiv robotdammsugare 

  Det här är en robust, lättanvänd och effektiv robotdammsugare. Både bäst-i-test.se och Råd och Rön konstaterar att Neato Robotics Botvac D85 är snabbare än sina konkurrenter, samt att den är metodisk och har en bra dammuppsugningsförmåga. Den är en robust och snygg D-formad robot som fått mycket god kritik för sin hållbarhet. Denna modell har en större borste än tidigare modeller från samma tillverkare vilket ökat effektiviteten. Roboten är även tystare än sina föregångare, men jämfört med andra robotar på marknaden är den faktiskt relativt högljudd. För priset du betalar får du ett flertal praktiska funktioner så som självdockning, schemaläggning, avgränsning med virtuella väggar, avkänning av trappor och mycket mer.


  Neato Robotdammsugare


  Städförmåga: Effektiv men något högljudd

  Den D-formade designen bidrar till att dammsugaren når de flesta golvytorna i ditt hem och därmed slipper du efterstäda. Tack vare maskinens sidoborste rengör den även längs lister och möbler. Sugkraften är effektiv, något som tyvärr ger en högre ljudnivå än en del andra motsvarande modeller på marknaden. Innan den börjar göra rent kartlägger den rummets utformning och var möblerna står med hjälp av laser. Den delar in rummet i zoner som den tar sig an en efter en och dammsuger i ett speciellt mönster. Roboten känner av var möblerna står och gör på så sätt ingen åverkan på dessa. Dammsugaren är effektiv mot allt från djurhår och damm till grus. Den arbetar lika bra på hårda golv som på mjuka mattor. Användarna har hittills inte upplevt någon skillnad i städkvalitet när det gäller olika golv. Jämförelsesidorna som nämns inledningsvis, bäst-i-test.se och Råd och Rön, har rankat dammsugaren som bäst i test eller högt upp i listorna. Vi ger dock ett litet poängavdrag för ljudet. 

  Betyg: 8/10.


  Användarvänlighet och underhåll: Kommer ihåg var den avslutade städningen

  Du behöver inte vara speciellt tekniskt kunnig för att hantera dammsugaren, det är bara att trycka på en knapp för att sätta igång den. Dessutom kan du programmera in när dammsugaren ska städa, men den har tyvärr ingen app. Tillverkaren anger drifttiden till 60 minuter och uppladdningstiden till 180 minuter. Men enligt vad vi har sett verkar genomsnittstiden för batteriet vara på 98 minuter. Du behöver inte övervaka batteriets nivå eller när det är dags för laddning eftersom dammsugaren sköter det genom att själv docka in i laddningsstationen. Om batteriet behöver laddas mitt under pågående städning minns roboten var den slutade och återupptar städningen där efter laddningen. Motoreffekten är på 43,2 watt och maskinens behållare rymmer 0,7 liter. Det är större än flera andra modeller på marknaden vilket innebär att du inte behöver tömma den lika ofta. Du behöver inga dammsugarpåsar utan allt samlas i behållaren eller HEPA-filtret. 

  Betyg: 8/10


  Funktioner och finesser: Saknar app men kan förprogrammeras

  Neato Robotics Botvac D85 saknar som tidigare nämnt en app och därmed går den inte att styra när du exempelvis befinner dig på arbetet. Däremot är det möjligt att förprogrammera dammsugaren och tala om för den när den ska städa. Den har också en timerfunktion där du kan ställa in hur länge den ska hålla på, samt en interaktiv karta som gör att den skannar av rummet och delar in ytan i delar för att städa på ett effektivt sätt. Du får även en fjärrkontroll som tillbehör. Vi har gett denna modell ett lite lägre betyg på grund av att det inte finns någon app.

  Betyg: 7/10


  En hållbar ekonomisk robotdammsugare - 3 490 kronor

  Denna produkt är varken bland de billigaste eller bland de dyraste på marknaden, men är relativt prisvärd om vi ser till vad den klarar av. Neato Robotics Botvac D85 är robust och hållbar vilket är positivt ur både miljö- och ekonomisynpunkt. Därför ger vi den ett relativt bra betyg.

  Betyg: 8/10


  Fördelar

  • Bra kvalitet
  • Rengör ditt hem snabbare än andra modeller i samma prisklass
  • Effektiv mot damm, grus och hår/päls

  Nackdelar

  • Finns ingen app
  • Ljudet är något högt

  Köp Neato D85 hos NetOnNet

  Att tänka på när du köper robotdammsugare

  Idag finns det ett brett utbud av effektiva robotmaskiner i olika prisklasser. Just priset kan indikera om det är en bra robotdammsugare, men inte alltid. Därför bör du läsa igenom specifikationerna för att se vilka funktioner varje modell har och hur effektiva de är. Vissa dammsugare kanske inte fungerar tillfredsställande på tjocka luddiga mattor och du kan inte förvänta dig att en robotdammsugare ska rengöra en matta som en vanlig manuell dammsugare inte klarar av. En del robotar har problem med att suga upp långa hår så om du har långhåriga husdjur som fäller päls ska du leta efter en modell med bra borstar.

  Läs mer om robotdammsugare

  Vill du läsa mer om robotdammsugare? för vem det passa, hur ofta man bör använda dom samt fyndtips rekommenderar vi vår artikel med tips om robotdammsugare.


  Hur ser ditt hem ut?

  Det viktigaste du måste se till är hur ditt hem ser ut. Bor du i hus eller lägenhet, har du mycket möbler, flera våningsplan, och så vidare? Det är givetvis avgörande när du ska välja robot eftersom till exempel ett stort hem kräver mer av robotdammsugaren vad gäller batteritid, hur mycket behållaren rymmer och hur effektivt den städar.

  Därför bör du jämföra funktioner som bland annat laddningstid, gångtid, sugförmåga, navigering och tillbehör, men även om du kan få service på din robot. Är du borta mycket kan exempelvis en självtömmande robot vara det bästa valet. Rent generellt ger en robot med högre sugförmåga ett bättre städresultat, dock tenderar de att låta mer, vilket kan vara störande om du planerar att vara hemma när den används. Många äldre bostäder har höga trösklar vilket kan innebära problem för roboten att ta sig över. Robotdammsugare klarar ofta av en maximal höjdskillnad, uppförsbacke såväl som nerförsbacke på 1,5 cm, men det är inte säkert att de klarar en tröskel med tvär kant.

  Om någon i familjen är allergisk mot damm, kvalster eller andra ämnen som kan nå luftvägarna när roboten dammsuger är det bra att välja en modell med allergivänligt filter, vanligtvis ett HEPA-filter. Lite mer lyxiga modeller kan vara utrustade med en liten mopp som kommer fram och moppar golvet efter att den har rengjort med borstarna. Det är smidigt om du vill ha en helstädning.


  Vad en robotdammsugare ska klara av

  När du använder en manuell dammsugare går det att byta munstycke eller vinkla det så att du kommer åt att dammsuga i hörn. Det är något som en robot inte klarar av, men nyare modeller av robotdammsugare är vanligtvis utrustade med längre borstar för att de ska komma åt att dammsuga i hörn, vilket innebär att formen på modellen inte längre är lika avgörande för att få maximal städning. Det finns visserligen fyrkantiga modeller som lättare kommer åt i hörnen, men idag fungerar även runda modeller relativt bra. När du väljer robotdammsugare kontrollera gärna hur nära väggar, hörn och lister som den städar. 

  Vill du att dammsugaren ska kunna städa under möbler får den inte vara för hög. Robotar är designade så att de kan dammsuga under soffor, men om det inte finns tillräckligt med utrymme fastnar den. En plats som du garanterat vill att den ska kunna ta sig under är sängen där det ofta samlas damm. Höjden på robotar varierar mellan 6 och 10 cm. Mät därför höjden på de utrymmen du vill kunna dammsuga för att få en idé om vad maxhöjden på din robotdammsugare får vara. Större modeller har en tendens att fastna oftare jämfört med mindre modeller. En robot som inte kommer åt där du vill att den ska komma åt är ett bortkastat köp.


  Navigering är en viktig aspekt när du väljer robotdammsugare

  Robotar ska navigera runt i ditt hem utan hjälp, vilket kräver ett navigeringssystem som kan ge order om hur roboten ska förflytta sig och varna om den kommer för nära möbler. Dyrare modeller har laser eller sensorer som även kan memorera städytan inför nästa städning. De kan komma ihåg var städningen slutade och kan återvända dit för att fortsätta med städningen, vilket är praktiskt om du av någon anledning tvingats avbryta städningen eller om roboten har behövt ladda batteriet på laddningsstationen. 

  Batteritiden varierar från 40 minuter till upp till över 2 timmar. Jämför med hur lång tid det tar att manuellt städa ditt hem och se om roboten har tillräckligt med tid. Vanligt är att kalkylera med en städningstid på runt 90 minuter. Roboten ska kunna finna laddaren innan batteriet tar slut. Det kan verka som ett mindre problem men om du reser bort och har schemalagt städning vill du inte att roboten slutar städa för att batteriet har laddats ur. 

  En nackdel med de sensorer som robotdammsugare har är att de har designats för att arbeta i dagsljus, så om det är mörkt i rummet kan robotdammsugare ha problem med att upptäcka möbler, trösklar och saker som ligger på golvet. Det finns några modeller som kan arbeta i skymningsljus men för bästa resultat ska en robotdammsugare med sensorer användas i dagsljus. Du kan ofta övervaka städningen via en app vilket är smidigt.


  Sugförmågan varierar

  Robotar är vanligtvis bra på att suga upp smuts och smulor, men många modeller är mindre bra på att dammsuga mattor, speciellt mattor med långa hår, damm och fina partiklar som socker. En robotdammsugare har små borstar som sopar smutsen in under maskinen, allt sugs sedan in i maskinen via en liten springa. Men du kanske behöver en dammsugare där du kan anpassa sugkraften efter dina behov. I ett hem där det finns barn och långhåriga hundar eller katter kommer du uppleva ett större behov av en stark maskin än vad du gör om du bor ensam eller om ni är ett par utan barn och djur. En bra robotdammsugare har inställningar där du kan välja mellan olika typer av sugkraft. På så sätt kan du själv styra om den bara ska kunna hantera lätt dammiga ytor, eller om det finns behov av att snabbt och effektivt suga upp grus och djurhår.


  Möjlighet att avgränsa ytor

  Att sätta upp en virtuell vägg gör att din robotdammsugare endast städar en avgränsad yta. En robot städar där den kommer åt så att sätta upp en virtuell vägg är praktiskt och inte speciellt svårt. Ett magnetband läggs ut där du inte vill att den ska korsa. Det finns även en rad andra tillbehör och lösningar beroende på modell som gör det smidigt att använda en robot. Är du noga med att det blir städat på ett speciellt sätt är det kanske bättre att välja en modell med fler funktioner, där du även har möjlighet att moppa eller välja olika borstar. 

  Andra viktiga egenskaper vid köp av robotdammsugare

  Det finns givetvis andra egenskaper som tål att tänkas på när du ska köpa en robotdammsugare. Du behöver inte spendera en förmögenhet för att få en effektiv robot. De billigaste modellerna på marknaden klarar oftast inte av att utföra allting och saknar många gånger en app, men du kanske inte behöver moppfunktion, kunna sköta roboten via din smartphone eller flera timmars städning för att effektivt rengör ditt hem. Även om en modell har en nackdel eller fått sämre kritik för en viss funktion, behöver det inte påverka dig om det är en funktion du inte behöver eller tycker är nödvändig.


  Varierande priser

  Priset är många gånger en avgörande faktor när det kommer till att köpa något till hemmet. Prisspannet på robotdammsugare är mycket brett och det kan vara svårt att avgöra vad du faktiskt betalar för och om ett högre pris ger dig ett större utbyte av dammsugaren. Det finns små robotdammsugare för ett par tusenlappar, och det finns robotdammsugare med enorm datakraft som kostar upp mot tiotusen kronor. Normalintervallet för en bra dammsugare som klarar de flesta typer av hem ligger mellan tretusen och åttatusen kronor, vilket fortfarande är ett stort spann.

  Marknaden för robotdammsugare präglas av stor konkurrens vilket innebär att du i de flesta fall får bra valuta för vad du betalar för. Tänk dock på att en liten robotdammsugare för 1 500 kronor kan ses som en liten investering för stunden, men kan visa sig vara helt bortkastad om den inte används för att den inte uppfyller dina behov. Det bästa sättet att avgöra vilken prisnivå du vill lägga dig på är att sätta en maxbudget och stämma av vad du får för pengarna mot de behov du har. Märkesdammsugare är ofta bättre än mindre, okända varumärken, men lås dig inte till de amerikanska eller europeiska fabrikaten. De kinesiska är ofta minst lika bra eller bättre räknat per spenderad krona.Städprogram 

  En viktig sak att titta på innan du köper är hur pass flexibel dammsugaren är och vilka inställningsmöjligheter den har. Du vill i de flesta fall kunna styra din dammsugare utifrån vad du vill ha städat och inte bara låta den köra runt på måfå i ditt hem. Om vissa rum, som till exempel hall och kök, tenderar till att snabbt bli smutsiga är det mycket värdefullt om du kan beordra dammsugaren att endast städa dem ett par extra gånger i veckan hellre än att låta den köra hela boendet i onödan. Varje extra städning sliter på batteriet och på delarna, vilket varken är bra för miljö eller din plånbok.

  Inför julen under november och december släpper många tillverkare nya modeller av robotdammsugare, det brukar även gå att fynda just robotdammsugare under Black Friday och Cyber monday.


  Användarvänlighet

  Det lättaste sättet att kontrollera hur pass användarvänlig en dammsugarrobot är, är att läsa produktrecensioner från vanliga användare som är i samma situation som du. De flesta av oss är inte överdrivet tekniskt intresserade. Vi är ute efter att hitta en robot som gör jobbet åt oss utan att vi ska behöva ta en examen i maskinteknik för att kunna programmera den. 

  De flesta nyare modeller av robotdammsugare styrs av någon form av app eller en fjärrkontroll. Utöver det uppenbara - att appen måste finnas tillgänglig för den mobila plattform du använder - är det också bra om appen är lätt att använda och förstå sig på. Appen används bland annat till att ge order till roboten var den ska städa och när, utan att du behöver vara hemma. Du kan också i de flesta fall styra dammsugaren temporärt till vissa rum, eller att säga åt den att undvika vissa ytor. Här är ett bra gränssnitt A och O för en positiv användarupplevelse, det ska vara lätt att hantera roboten. Om det är svårt kommer du inte nyttja alla funktioner.


  Underhåll

  Underhållet av dammsugaren är ytterligare en viktig aspekt. En bra robot ska vara lätt att sätta ihop och ta isär för att kunna rengöra rörliga delar. Det ska vara enkelt att tömma skräpbehållaren och den behållaren ska också rymma tillräckligt mycket för att kunna städa större ytor utan tömning. Kräver den dessutom dammsugarpåsar blir det en extra kostnad. Detta är bara ett fåtal av de saker som är viktiga, men som kommer att påverka hur mycket och hur enkelt du kan använda din robot. Underhållskostnader kan också visa att en modell som ser billig ut på pappret kan bli väldigt dyr med tiden om du inte ser upp. Det kan också vara bra att kolla om service finns tillgänglig i närheten där du bor, om inte kan du behöva skicka iväg den med dyra fraktkostnader och förlorad tid som resultat. Kolla gärna vad reservdelar kostar och vilken förväntad livslängd batteriet har. Det är driftskostnader som tillkommer och som är löpande. Sist men inte minst, glöm inte att kolla om robotdammsugaren har garanti, vad den gäller och hur lång tid du får garanti.


  Ljudnivå

  Ljudnivån på en robotdammsugare är för de flesta inte en viktig fråga. Det normala är att dammsugningen sker när du själv inte är hemma. Men om så inte är fallet, eller om det till exempel finns husdjur i hemmet, kan ljudnivån vara bra att kolla upp. Denna korrelerar ofta med priset, en billig dammsugare låter ofta mer än en dyr, men det kan också styras av vilket städprogram du väljer. Om en robotdammsugare har turboprogram eller extra effektfulla program tenderar de att låta mer, en helt logisk följd av att den använder mer kraft när den dammsuger. En genomsnittlig dammsugare ger ifrån sig cirka 60 decibel, men det finns vissa som kan gå upp mot 90 decibel. Ta alltid en titt i produktspecifikationen för att se hur högljudd den är om du har som krav att den ska vara tystgående. 


  Källor

  Prisjakt - Vi refererar på ett antal ställen till det samlade betygen som användare gett produkter. Länk.

  Tretti - Produktinformation och bildmaterial taget från. Länk.

  WireCutter - Omdömen om produkter från The wirecutter

  Visa alla Test-artiklar

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till