• Test av 11 robotgräsklippare

  Publicerat 10 Juni 2019. Senast uppdaterad 3 Juli.

  Vi har testat 11 populära robotgräsklippare för att ge dig råd och vägledning till ditt köp. Längre ner på sidan kan du läsa hur vi utsett vinnarna samt en köpguide för robotgräsklippare.


  Gardena Smart SILENO Life test

  Gardena Smart SILENO Life

  Bästa köpet
  • Bra pris för stor klippyta
  • Användbara extrafunktioner
  • Tystgående modell
  Se aktuellt pris →
  Husqvarna Automower 430X bäst i test

  Husqvarna Automower 430X

  Bästa premiumköp
  • Suveräna terrängegenskaper
  • Bra kapacitet
  • Kan styras med app- och röstkommandon
  Se aktuellt pris →
  Worx Landroid M500 WR141E bästa budget i test

  Worx Landroid M500 WR141E

  Bästa budget
  • Oerhört prisvärd
  • Bra kvalitet för priset
  • 25 års garanti
  Se aktuellt pris →
  Urval av robotgräsklippare

  I det här testet har vi valt att fokusera på modeller som är aktuella, antingen genom att de är relativt nya eller att de uppnått bra resultat i andra tester och därför är populära. Vår förhoppning är att du ska kunna hitta en passande modell oavsett vad du har för budget. Vi har med andra ord testat såväl budget- som premiummodeller, dock inte de allra dyraste robotgräsklipparna som finns på marknaden idag. Här är de tolv robotgräsklipparna som vi skriver om i testet:

  1. Gardena Smart SILENO Life ( Bästa köp )
  2. Husqvarna Automower 430X ( Bästa premium-modell )
  3. Worx Landroid M500 WR141E ( Bästa budget-modell )
  4. Husqvarna Automower 315
  5. Husqvarna Automower 310
  6. Husqvarna Automower 105
  7. Gardena SILENO City (250m²)
  8. McCulloch ROB R600
  9. Gardena R100Li SILENO
  10. Robomow RS635 Pro S
  11. Robomow RX12u

  Priserna vi anger är de lägsta vi hittat vid testtillfället. Observera att de kan variera ganska kraftigt beroende på om någon försäljare kör en tillfällig kampanj. Se våra uppgifter som ett riktmärke. Om du kan få ett ännu bättre pris på en av modellerna som vi gillar bäst kan det vara fyndläge!

  Bästa robotgräsklipparen: Gardena Smart SILENO Life

  Bästa köp för det flesta gräsmattorna

  Köp Gardena Smart SILENO Life:

  Köp hos ProShop för 12 620 kr

  Köp hos GardenStore för 14 499kr

  Köp hos Söderströms för 14 499kr

  Vi har testat modellen som är anpassad för 1000kvm, med grym prestanda och med enkel installation och användning med hjälp av appen, förtjänar Gardena Smart SILENO Life 1000 utnämningen Bästa köp 2019. Husqvarna har flera modeller i samma prissegmentet (10-15 000 kronor) och alla är av bra kvalitet. Husqvarna ligger dock rätt högt i pris och vår favorit när vi tittar pris i förhållande till arbetsytan är Gardena Smart SILENO Life som vi utnämnt till bästa köp.  Läs hela testet ↓

  Bästa premium robotgräsklipparen: Husqvarna Automower 430X

  Robomow RS635 Pro S vs Husqvarna Automower 430X  

  Se pris på Husqvarna Automower 430X

  Två av modellerna i testet är betydligt dyrare än alla andra. Robomow RS635 Pro S och Husqvarna Automower 430X har dock inte bara ett högt pris utan presterar så bra att de fungerar i många professionella sammanhang. Det är en naturlig sak att jämföra dem med varandra för att kora testets bästa robotgräsklippare beträffande funktioner och prestanda.

  Vad vi kan konstatera är dock att dessa gräsklippare är så pass olika att de förmodligen har olika målgrupper. Det var helt enkelt svårt att kora en vinnare. Husqvarna Automower 430X har riktigt goda allroundegenskaper och klarar det mesta med bravur. Den kommer dock inte upp i samma nivå som Robomow RS635 Pro S när det gäller klippförmåga på stora plana gräsytor. Vilken modell som passar dig bäst beror på vad du har för tomt. Vi valde till slut att utse Husqvarna Automower 430X 2018 till testvinnare i premiumkategorin eftersom modellen är flera tusen kronor billigare. Läs hela testet ↓

  Bästa budget-robotgräsklippare: Worx Landroid M500 WR141E

  Billiga robotgräsklippare - mycket gräsklippare för pengarna

  Se pris på Worx Landroid M500 WR141E

  När det gäller små och förhållandevis billiga robotgräsklippare finns det flera att välja mellan. Man ska alltid kontrollera dagspriser ifall just priset är en avgörande faktor. Faktum är att det idag går att hitta robotgräsklippare som kostar mindre än en vanlig motorgräsklippare. Den enda invändningen vi har mot riktigt billiga robotgräsklippare är att de oftast är avsedda för väldigt små ytor där en handdriven gräsklippare kanske är ett alternativ eftersom det går fort att klippa gräset även med en sådan.

  I det här testet har vi fastnat för Worx Landroid M500 som låter dig klippa upp till 500 m² i bra trim och som har mycket avancerade funktioner i förhållande till den modesta prislappen. Det är också en robotgräsklippare som du kan förbättra i takt med att Worx uppdaterar programvaran. Även tillverkaren Gardena har flera bra modeller för mindre trädgårdar. Läs hela testet ↓


  Stort test av robotgräsklippare 2019

  Här under hittar du detaljerad genomgång av alla robotgräsklippare i testet.  1. Gardena Smart SILENO Life - Bästa köp!


  Gardena Smart SILENO Life från den tyska kvalitetstillverkaren Gardena är avsedd för dig med en normalstor trädgård och som gillar tekniska funktioner. Gardena Smart SILENO Life är en storsäljare i Europa och har en kapacitet som gör att vi tror att modellen kan vara intressant för villaägare i Sverige. I sitt segment konkurrerar den framförallt med robotgräsklippare från Husqvarna och vi tycker att den klarar den utmaningen riktigt bra! I alla fall så länge du har en förhållandevis plan tomt utan branter.


  Klippyta: 1 000 m²

  Från pris: ca 14 499 kronor

  Klipphöjd: 2-5 centimeter

  Batterikapacitet: 2,1 Ah

  Maximal lutning: 30 %

  Modellen passar dig som: Uppskattar tekniska funktioner och söker ett bra pris på en robotgräsklippare för en normalstor trädgård

  Betyg: 8/10

  Gardena Smart SILENO Life en smart robotgräsklippare


  Prestanda - fullt godkänd kapacitet

  Gardena Smart SILENO Life är avsedd för en arbetsyta på upp till 1 000 m². Klippbredden är normal med 22 centimeter. Klipphöjden kan ställas in mellan 2-5 cm. Det finns andra robotgräsklippare som passar bättre om du bara vill trimma högt gräs och inte klippa ner det så att det blir jättekort. 5 centimeter som maximal klipphöjd är dock tillräckligt för de flesta. Batterikapaciteten är 2,1 Ah vilket gäller flera robotgräsklippare i det här testet. Smart Sileno Life modellen finns i varianterna 750, 1000 och 1250 där siffran syftar på antal kvadratmeter modellen är anpassad efter att klippa. I detta test har vi utgått från mellanmodellen 1000kvm som vi tror passar det flesta trädgårdarna.

  Prestanda betyg: 7/10


  Terräng - ett precisionsinstrument

  Max lutning på gräsmattan som du kan ha som ägare av en Gardena Smart SILENO Life är 30 %. Gardena ligger inte i topp i detta avseende, så om du är osäker rekommenderar vi att du kollar vad du har för lutning där din tomt är som brantast. Oftast är 30 % tillräckligt bra. Denna robotgräsklippare är konstruerad för att klara lite svårare jobb som att klippa längs med kanter. Samtidigt är den tillräckligt robust för att inte hamna på ända på grund av en mindre ojämnhet i gräset eller för att den råkar köra på en gren som blåst ner.

  Terräng betyg: 7/10


  Att använda - avancerad men smidig att hantera

  Ljudnivån är låg! 58 dB är vad en Gardena Smart SILENO Life kommer upp i och det upplevs inte som störande utomhus. Drifttiden är 65 minuter och den laddar fullt på en timme. Gardena är kända för att göra robotgräsklippare som du kan kontrollera med hjälp av en app och en smartphone. Du kan göra många olika inställningar och detta är en enhet som passar dig som tycker att det är lite kul med teknik. Du behöver dock inga tekniska färdigheter för att kunna hantera en Gardena Smart SILENO Life, installationen är enkel tack vare de tydliga instruktionerna. Modellen har standardfunktionerna: timer, självdockning, automatisk laddning, pinkod, display, handtag samt en lyftsensor som gör den säker att använda.

  Att använda betyg: 8/10

  Bilden visar underhåll av Gardena Smart SILENO Life


  Att äga - står sig väl i konkurrensen

  Lägsta pris är 14 499 kronor vilket är rätt överkomligt med tanke på att den kan hålla snyggt på en yta om 1 000 m². Gardena har verkligen ansträngt sig för att du som ägare av en av deras robotgräsklippare ska kunna få all service och all hjälp som du kan tänkas behöva. De har ett supportcenter där du kan få hjälp på svenska.

  Att äga betyg: 7,5/10

  Fördelar

  • Bra pris i förhållande till arbetsytan
  • Har många funktioner
  • Tystgående modell

  Nackdelar

  • Du kan inte ha högre gräs än 5 centimeter

  Köp Gardena Smart SILENO Life →

  Husqvarna Automower 430X - Bästa premiumköp

  Husqvarna Automower 430X är en avancerad och kraftfull robotgräsklippare från Husqvarna och den kostar därefter. Faktum är att denna robotgräsklippare spelar i en egen division, tillsammans med Robomow RS635 Pro S, när vi talar pris och prestanda i det här testet.

  När det gäller robotgräsklippare handlar det inte om att du betalar en hel del extra för ett snyggt utseende och en prestandaförbättring som är så liten att det knappt märks. Det är snarare en fråga om räckvidd. Husqvarna Automower 315, som är den näst dyraste modellen från Husqvarna i testet, må ha jämförbara funktioner men arbetsytan är mindre än hälften av vad Husqvarna Automower 430X presterar. Utifrån det perspektivet är detta en prisvärd modell!

  Klippyta: 3 200 m²

  Pris: 23 700 kronor

  Klipphöjd: 2-6 centimeter

  Batterikapacitet: 5,2 Ah

  Maximal lutning: 45 %

  Modellen passar dig som: Har stora ytor att klippa och är ute efter en lättservad robotgräsklippare av mycket hög kvalitet från svenska Husqvarna

  Betyg: 8,5/10


  Prestanda - fixar stora ytor

  3 200 m² är arbetsytan för Husqvarna Automower 430X , vi talar alltså om en rejält tilltagen villaträdgård. Det beror inte så mycket på klippbredden, som är ganska normal med 24 centimeter, utan det är snarare så att Husqvarna Automower 430X jobbar ovanligt snabbt. Klipphöjden är 2-6 centimeter, precis som när det gäller flera andra robotgräsklippare från Husqvarna som vi har testat. Batterikapaciteten är hela 5,2 Ah vilket visar att detta är ett riktigt kraftpaket trots det förhållandevis smidiga formatet.

  Prestanda betyg: 9/10


  Terräng - klarar även svåra jobb

  Husqvarna Automower 430X klarar en maximal lutning på gräsmattan på hela 45 % tack vare den stabila konstruktionen med fyra hjul. Det är imponerande! Ojämnheter är heller inga problem och modellen fungerar även om gräset är vått. Detta är helt enkelt en av de bästa robotgräsklipparna i testet när det gäller terrängegenskaper. Att Husqvarna Automower 430X ändå är förhållandevis liten gör att modellen ändå klarar vad man brukar kallar för komplexa tomter med en blandning av ytor som ska och inte ska klippas, samt trånga gångar mellan sektionerna.

  Terräng betyg: 9/10


  Att använda - lystrar till röstkommandon

  Drifttiden är 145 min och laddningstiden 50 minuter. Det är mycket bra jämfört med testets billigare modeller. Trots att detta är en mycket kraftfull robotgräsklippare överstiger ljudnivån för Husqvarna Automower 430X aldrig 58 dB. Det är alltså en av testets tystaste enheter.

  Den har GPS-stödd navigering och kan själv hålla reda på vilka ytor den redan klippt. Energisnåla LED-strålkastare gör den här modellen synlig i mörker och strålkastarna blinkar om något fel inträffar. Husqvarna Automower 430X fungerar ihop med Amazon Alexa och Google Home. Det betyder att du kan ge röstinstruktioner om du inte vill styra modellen via din smartphone och en app. Om du skulle bli av med din Husqvarna Automower 430X så är det möjligt att spåra den! Självklart har den även vanliga funktioner som självdockning med automatisk laddning, pinkod, timer, handtag, lyftsensor och en bra display.

  Att använda betyg: 9,5/10


  Att äga - värd sitt höga pris

  Lägsta pris för Husqvarna Automower 430X är ca 24 700 kronor. Ganska mycket pengar men vi tycker helt klart att modellen är värd så mycket. I många avseenden är den bäst i testet och att det är en Husqvarna innebär att du som svensk användare aldrig behöver bekymra dig över sådant som garantier och service- eller reparationsmöjligheter.

  Att äga betyg: 8/10

  Fördelar

  • Suveräna terrängegenskaper
  • Bra kapacitet
  • Kan styras med både app och röstkommandon
  • Inbyggd belysning

  Nackdelar

  • Kostar lika mycket som en mindre åkgräsklippare

  Köp hos GardenStore
  Worx Landroid M500 WR141E

  Robotgräsklippare från Worx görs med låga produktionskostnader i Kina men företaget har sitt högkvarter i USA. Globalt sett är detta en de största aktörerna på marknaden och de växer nu även i Europa. Worx Landroid M500 WR141E är en av de mindre modellerna i deras berömda Landroid serie, du hittar alltså robotgräsklippare i ett liknande utförande och med högre kapacitet, ifall du är beredd att gå upp lite i pris. Worx har tidigare haft problem i Europa och fått dra tillbaka ett par modeller på grund av bristande elsäkerhet. Nu har de dock fått ordning på produktionen och Worx Landroid M500 WR141E är något av en testfavorit. Det här är en tekniskt avancerad robotgräsklippare som du kan få för ett bra pris!

  Klippyta: 500 m²

  Pris: 6 999 kronor

  Klipphöjd: 3-6 centimeter

  Batterikapacitet: 2 Ah

  Maximal lutning: 35 %

  Modellen passar dig som: Håller med oss om att gräs mår bäst av inte klippas extremt kort och vill ha en mycket prisvärd robotgräsklippare med förhållandevis avancerade funktioner

  Betyg: 8/10


  Prestanda - Klipper inte jättekort

  Arbetsytan är upp till 500 m² för Worx Landroid M500 WR141E vilket är helt okej för en enhet i den här prisklassen. Med klippbredd på 18 cm och smidig konstruktion är detta en modell som tar sig fram överallt i en normal villaträdgård. Klipphöjden är 3-6 cm vilket innebär att detta tyvärr inte är rätt robotgräsklippare för dig som vill kunna klippa gräset väldigt kort. Batterikapaciteten ligger på 2 Ah, det är tillräckligt bra! Batteriet är dessutom löstagbart och kan användas i andra produkter från Worx.

  Prestanda betyg: 6,5/10


  Terräng - avsedd för arbeten som kräver noggrannhet

  Worx WR141E klarar en maximal lutning på 35 % vilket är mer än nog för de allra flesta. Den här modellen är konstruerad för att kunna göra snygga kanter och klarar andra precisionsjobb där större och mer kraftfulla robotgräsklippare oftast går bet. Modellen har en regnsensor men klarar att klippa även när det är lite blött ute. Worx WR141E har bara två hjul men kan hantera mindre ojämnheter i gräsmattan.

  Terräng betyg: 7/10


  Att använda - bra funktioner i förhållande till priset

  Det är mycket enkelt att komma igång med Worx Landroid M500 . Worx har lyckats bra med att göra denna robotgräsklippare användarvänlig trots att modellen, med tanke på priset, utrustats med avancerade funktioner. Den har självdockning med automatisk laddning, pinkod, regnsensor, en tydlig display, lyftsensor, inbyggt Wi-Fi, mobilapp för styrning av funktioner samt ett stöldskyddslarm. Om du har olika zoner som du vill klippa på olika sätt kan du programmera din Worx Landroid M500 så att den klarar det.

  Du kan uppgradera din Worx Landroid M500 genom att ladda ner nya funktioner i takt med att de lanseras. Det här alltså en modell som på ett bra sätt drar nytta av den senaste teknologin. Du kan styra den med din mobiltelefon och övervaka hur den arbetar. Drifttiden är 60 min, precis som laddningstiden. Tyvärr låter Landroid M500 mer än de flesta av sina konkurrenter vilket kan förvåna lite eftersom det är en nätt modell. 67 dB är den ljudnivå du får räkna med.

  Att använda betyg: 8,5/10


  Att äga - gör felsökningar med appen

  Lägsta pris är 6 999 kronor och det tycker vi är riktigt bra om du inte är typen som vill kunna ha grässtrån som är kortare än 3 centimeter.

  Worx kan erbjuda kundsupport på svenska, måndag till lördag. De har dock inte lika stor närvaro på den svenska marknaden som framför allt Husqvarna men även andra märken som gjort robotgräsklippare som ingår i det här testet. Det kan därför ta lite längre tid att få fram reservdelar. Vad som däremot är bra är att felsökningar kan göras med hjälp av den avancerade appen.

  Att äga betyg: 7/10

  Fördelar

  • Tekniskt avancerad med många funktioner
  • Klipper med stor precision
  • Löstagbart batteri

  Nackdelar

  • Kan inte klippa kortare än 3 centimeter
  • Inte ett lika tryggt val som en robotgräsklippare med stor närvaro på svenska marknaden

  Köp Worx Landroid M500 →
  Husqvarna Automower 315

  Husqvarna Automower 315 är en storsäljare som placerat sig bra i många tester. Modellen har till och med, vid flera tillfällen, utsetts till “bäst i test” av oberoende granskare. Det är också en av de dyrare modellerna i den här genomgången av robotgräsklippare. Du kan alltså förvänta dig prestanda av hög klass och en robotgräsklippare som de flesta användare, enligt omdömen på till exempel Pricerunner, är nöjda med. Husqvarna Automower 315 har dock några år på nacken och vi såg fram emot att se hur den klarade sig i konkurrens med nyare robotgräsklippare.

  Klippyta: 1 500 m²

  Pris: 16 299 kronor

  Klipphöjd: 2-6 centimeter

  Batterikapacitet: 2,1 Ah

  Maximal lutning: 40 %

  Modellen passar dig som: Söker en pålitlig prestigemodell för en normalstor eller stor villaträdgård

  Betyg: 8/10


  Prestanda - klarar en normalstor svensk villaträdgård

  Arbetsytan är 1 500 m² vilket är tillräckligt för de flesta svenska villaägare i bebyggda områden.

  Dess klippbredd ligger på 22 cm och klipphöjden är 2-6 cm. Det spelar alltså ingen roll ifall du vill ha superkort gräs eller om du föredrar att ställa in din robotgräsklippare så att du får en frodig gräsmatta med lite längre strån. Batteriets kapacitet är 2,1 Ah, vilket är fullt tillräckligt.

  Betyg prestanda: 7/10


  Terräng - robotgräsklippare som tänker själv

  Den här modellen klarar en maximal lutning på gräsmattan på 40 % vilket är mer än tillräckligt för de flesta tomter. Husqvarna Automower 315 har god problemlösningsförmåga och hanterar en ojämn gräsma på ett bra sätt. Istället för att stå och hacka vid ett hinder i terrängen hittar den ett sätt att komma vidare och du behöver inte passa på den medan den är igång. Den kan även klippa gräs som är fuktigt av dagg och stänger av sig själv om det börjar regna tack vare att den utrustats med en regnsensor.

  Terräng betyg: 8/10


  Att använda - jobbar hårdast när gräset växer som snabbast

  Det som verkligen sticker ut med Husqvarna Automower 315 (och flera andra modeller i samma serie) är att den är programmerad att klippa på ett sådant sätt att det inte ska bli några spår i trädgården. Det kan lätt hända om en robotgräsklippare ofta tar samma väg mellan två punkter på tomten. Husqvarna Automower 315 varierar helt enkelt sitt rörelsemönster! Enheten har dessutom utrustats med en funktion som gör att den vet hur länge den behöver arbeta i relation till hur snabbt gräset växer.

  Att äga en Husqvarna Automower 315 är nästan som att ha en egen trädgårdsmästare. Du kan styra modellen med en mobiltelefon och en app. Drifttiden är hela 70 minuter och batteriet laddar fullt på 60 minuter. Ljudnivån ligger på 60 dB. Detta är alltså en tyst robotgräsklippare. Precis som de flesta robotgräsklippare i testet har Husqvarna Automower 315 timer, självdockning (automatisk laddning), pinkod, regnsensor, display, handtag, lyftsensor och stöldskyddslarm.

  Att använda betyg: 9/10


  Att äga - priset är motiverat

  Lägsta pris för den här robotgräsklipparen är 16 299 kronor vilket är en hel del pengar. Husqvarna Automower 315 delar dock funktioner med betydligt dyrare modeller i serien Automower. Den känns i och med det riktigt prisvärd.

  Husqvarna är känt för att ha en generös garantipolicy. Det är också enkelt att få hjälp med garantiärenden och det finns gott om servicetekniker runt om i Sverige som kan genomföra reparationer. Att det är så tycker vi är viktigt när du köper en robotgräsklippare för mer än 16 000 kronor.

  Att äga betyg: 8/10

  Fördelar

  • Klipper snyggt tack vare den avancerade programvaran
  • Klarar stor lutning
  • Lätt att hitta servicetekniker

  Nackdelar

  • Det finns billigare alternativ för den arbetsyta som Husqvarna Automower 315 kan hantera

  Köp Husqvarna Automower 315 →

  Husqvarna Automower 310

  Husqvarna gör många robotgräsklippare och strävar efter att ha en passande modell för alla privatpersoner som vill förenkla gräsklippningen. En fördel med det är att du inte behöver kompromissa utan du har stora chanser att hitta en robotgräsklippare från Husqvarna med just de egenskaper och den räckvidd som du behöver. Husqvarna Automower 310 liknar på många sätt Husqvarna Automower 315 som testades ovan. Den har inte riktigt samma räckvidd men är å andra sidan ett par tusen kronor billigare. Behöver du inte klippa mer än 1 000 m² och är beredd att betala för sedvanlig Husqvarna-kvalitet är detta ett utmärkt val!

  Klippyta: 1 000 m²

  Pris: 14 480 kronor

  Klipphöjd: 2-6 centimeter

  Batterikapacitet: 2,1 Ah

  Maximal lutning: 40 %

  Modellen passar dig som: Söker en påkostad Husqvarna och har en klippyta som inte avviker för mycket från 1 000 m²

  Betyg: 7,5/10


  Prestanda - fullt godkänt betyg

  Husqvarna Automower 310 är väldigt lik Husqvarna Automower 315, det är bara det att den arbetar med lite lägre kapacitet och passar dig som har en tomt på omkring 1 000 kvadratmeter. Klippbredden på 22 centimeter och klipphöjden på 2-6 centimeter är samma som hos “storebror”. Kapaciteten är bra, helt enkelt. Batteriets kapacitet är genomsnittliga 2,1 Ah.

  Prestanda betyg: 7/10


  Terräng - klarar de flesta prövningar

  Precis som flera andra robotgräsklippare i serie Automower klarar den här enheten en maximal lutning på 40 %. Har du en tomt med branta sluttningar är det helt enkelt en Husqvarna du ska satsa på enligt oss! Regnsensor saknas här så det kan vara en bra idé att låta Husqvarna Automower 310 vila om väderutsikterna känns osäkra. Hjulen är bra och det här är en robotgräsklippare som klarar såväl smala trädgårdsgångar som ojämnheter i gräsmattan.

  Terräng betyg: 7,5/10


  Att använda - lika avancerad som dyrare modeller från Husqvarna

  Du kan använda din smartphone och en mobilapp för styrningen av Husqvarna Automower 310. Den är utrustad med funktionerna: timer, självdockning (automatisk laddning), pinkod, display, handtag och en lyftsensor. Just vad man kan förvänta sig av en modern och påkostad robotgräsklippare med andra ord. Modellen klarar att klippa i 70 minuter på en laddning och det tar prick en timme att ladda batteriet. Det är bra!

  Att använda betyg: 7,5/10


  Att äga - det kan finnas alternativ som är mer prisvärda

  Lägsta pris på modellen är 14 480 kronor. Du behöver alltså inte betala särskilt mycket mer för en Husqvarna Automower 315 som ändå klarar betydligt större ytor. Det finns också billigare robotgräsklippare som är avsedda för samma arbetsyta som den här modellen. Det innebär att Husqvarna Automower 310 inte är de mest prisvärda robotgräsklipparen i våra ögon. Om det är just 1 000 m² du vill kunna klippa och om du värdesätter den service och de funktioner som Husqvarna är kända för kan detta ändå vara rätt robotgräsklippare för dig.

  Att äga betyg: 6/10

  Fördelar

  • Avancerade funktioner ger dig ett bra klippresultat

  Nackdelar

  • Är priset en avgörande faktor så finns det konkurrerande robotgräsklippare som passar dig bättre än Husqvarna Automower 310.

  Köp hos GardenStore
  Husqvarna Automower 105

  Om du betalar en tredjedel av vad Husqvarna Automower 430X 2018 kostar får du en Husqvarna Automower 105. Den är dock avsedd för en yta som är mindre än en tredjedel av kraftpaketet vi testade ovan och har inte alls lika avancerade funktioner. Är du ute efter bra klippresultat i en lite mindre villaträdgård utan sluttningar är dock Husqvarna Automower 105 en robotgräsklippare som kommer att göra sitt jobb på ett utmärkt sätt! Vi tror att modellen har en stor målgrupp även om det enligt oss finns vassare modeller i den här prisklassen.

  Klippyta: 600 m²

  Pris: 8 500 kronor

  Klipphöjd: 2-5 centimeter

  Batterikapacitet: 2,1 Ah

  Maximal lutning: 25 %

  Modellen passar dig som: Har en lättklippt och ganska liten trädgård utan branta sluttningar.

  Betyg: 6,5/10


  Prestanda - tillfredsställande kapacitet i relation till priset

  Arbetsytan för en Husqvarna Automower 105 är 600 m². Klippbredden ligger på 17 centimeter och klipphöjden kan regleras så länge du håller dig mellan 2 och 5 centimeter. Det är helt normal prestanda för en robotgräsklippare som kostar strax under 10 000 kronor. Tänk på att du inte kan låta det gå allt för lång tid mellan klippningarna, då kan robotgräsklippare i den här prisklassen få svårt att orka med. Batterikapaciteten är 2,1 Ah och det är fullt tillräckligt i förhållande till hur modellen är tänkt att användas.

  Prestanda betyg: 7/10


  Terräng - kan tippa om lutningen överstiger 25 %

  Max lutning på gräsmattan som du kan ha med en Husqvarna Automower 105 är 25 %, vilket innebär att de flesta modeller vi testat klarar sig betydligt bättre på tomter med branter. Det är dock inte så att det alltid är bättre med en robotgräsklippare som klarar större lutning. Antingen så har du mer än 25 % i lutning och då behöver du en annan modell, eller så har du inte det och då är Husqvarna Automower 105 ett lika bra val som vilken modell som helst i det här avseendet. Modellens prestation på lite ojämnare underlag är normalt om vi ser till priset på modellen.

  Terräng betyg: 6/10


  Att använda - jobbar länge på en laddning

  Husqvarna har jobbat hårt med sin installationsprocess och Husqvarna Automower 105 är verkligen lätt att komma igång med. Den här robotgräsklipparen kan arbeta i 70 minuter innan du måste ladda batteriet, vilket tar 50 minuter. Ljudnivå uppges vara 61 dB. Det är alltså en tyst robotgräsklippare som inte kommer att störa grannarna. Funktionerna är ganska basic. Husqvarna Automower 105 kommer med timer, självdockning, pinkod, display, handtag, lyftsensor och ett stöldskyddslarm. Regnsensor saknas och det har rapporterats att den inte är så bra på att klippa vått gräs.

  Att använda betyg: 6/10


  Att äga - en Husqvarna är alltid ett tryggt val

  Lägsta pris vi hittat är 8 500 kronor och det lite dyrt i det här startfältet. Husqvarna är dock kända för att ge mycket bra service till svenska kunder och det kan vara en anledning att välja en Husqvarna Automower 105, förutsatt att arbetsytan stämmer bra med storleken på din tomt.

  Att äga betyg: 6/10

  Fördelar

  • Med en Husqvarna är det lätt att hitta en behörig servicetekniker
  • Tystgående modell

  Nackdelar

  • Kan inte användas om ytan som ska klippas lutar mer än 25 %
  • Något dyr om vi ser till prestandan

  Köp Husqvarna Automower 105 →

  Gardena SILENO City (250m²)

  Gardena SILENO City (250m²) är en kompetent robotgräsklippare med begränsad kapacitet om vi talar om arbetsyta. I Gardenas serie SILENO hittar du flera små robotgräsklippare anpassade för mindre ytor. Motorn hos Gardena SILENO City (250m²) är tyst men tillräckligt stark för de uppgifter den är ämnad för. Gardena är en av de stora aktörerna på marknaden och deras modeller bör finnas med i diskussionen när du ska köpa robotgräsklippare. Det är ingen slump att vi har med tre av deras robotgräsklippare i det här testet. Gardena SILENO City är en av de populäraste modellerna just nu och är ett bra val om du bara har en liten tomt att ta hand om.

  Klippyta: 250 m²

  Pris: 6 019 kronor

  Klipphöjd: 2-5 centimeter

  Batterikapacitet: 2,1 Ah

  Maximal lutning: 25 %

  Modellen passar dig som: Har en liten trädgård utan slänter och som söker en prisvärd och modern robotgräsklippare

  Betyg: 8/10


  Prestanda - lättviktare med liten klippbredd

  Arbetsytan är 250 m² för Gardena SILENO City och det är kanske inte så mycket att skryta om. Men har du inte en större gräsyta än så kan det vara bortkastade pengar att investera i en robotgräsklippare med större kapacitet. Klippbredden är bara 16 cm, men med tanke på att den är anpassad för så små ytor känns inte det som ett problem, snarare tvärt om. Klipphöjden är godkända 2-5 cm och batteriet har en kapacitet på 2,1 Ah vilket är bra med tanke den begränsade kapacitet som denna robotgräsklippare har.

  Prestanda betyg: 6/10


  Terräng - passar inte i sluttningar

  Den maximala lutningen på gräsmattan som du kan ha om du vill kunna använda en Gardena SILENO City utan risk för att den tippar är 25 %. Misstänker du att du har partier på tomten som är brantare än så finns det många modeller som passar bättre. Gardena SILENO City jobbar smart och med stor precision. Modellen är bra för dig med en komplex trädgård med trånga gångar och många olika sektioner. Så länge det är förhållandevis platt.

  Terräng betyg: 6/10


  Att använda - föredömligt tystgående

  Drifttiden är 65 minuter och laddningstiden är en timme prick. Helt normala värden för en robotgräsklippare i den här prisklassen. Ljudnivån ligger på behagliga 58 dB. Om du är van vid att klippa ditt gräs med en bensindriven gräsklippare så är det en stor skillnad till det bättre. Modellen dockar och laddar automatiskt, den är försedd med timer och lyftsensor. En pinkod och ett stöldskyddslarm höjer säkerheten. Displayen är tydlig. Däremot saknas mer avancerade funktioner och det tycker vi är i sin ordning med tanke på det låga priset. Gardena SILENO City

  Är lätt att använda och kan spolas av med vatten för enklast möjliga rengöring.

  Att använda betyg: 7/10


  Att äga - enkel att reparera

  Lägsta pris vi hittar är 6 019 kronor och det är billigt för en robotgräsklippare. Precis som när det gäller andra billiga modeller i testet klipper Gardena SILENO City riktigt bra även om den inte har kapacitet att ta hand om särskilt stora ytor. Du kan vända dig till Gardenas svenska återförsäljare om du behöver reservdelar till din Gardena SILENO City eller hjälp med reparation.

  Att äga betyg: 7/10

  Fördelar

  • Väldigt tystgående, även för att vara en robotgräsklippare
  • Har ett tilltalande pris

  Nackdelar

  • Liten arbetsyta
  • Fungerar inte om du har en tomt med sluttningar på över 25 % lutning

  Köp Sileno city 250 →

  McCulloch ROB R600

  McCulloch ROB R600 är en billig robotgräsklippare för dig som inte behöver klippa så stora ytor. McCulloch är ett amerikanskt företag som gjort trädgårdsredskap och maskiner ända sedan början på 1940-talet. När det gäller robotgräsklippare är de kända för att göra enheter som klarar att göra sitt jobb även under lite tuffare förhållanden, som när det regnar ute. McCulloch ROB R600, som vi testar här, är verkligen inget undantag!

  Klippyta: 600 m²

  Pris: 6 495 kronor

  Klipphöjd: 2-5 centimeter

  Batterikapacitet: 1,6 Ah

  Maximal lutning: 25 %

  Modellen passar dig som: Har en mindre trädgård och är på jakt efter en billig och tystgående robotgräsklippare

  Betyg: 8/10


  Prestanda - kan klippa riktigt kort

  McCulloch ROB R600 kommer att tjäna dig väl så länge din arbetsyta inte är större än 600 m².

  Klippbredden är bara 17 centimeter men klipphöjden är fullt godkänd, välj mellan 2-5 cm. Att klippbredden är liten gör att modellen tar ganska lång tid på sig. Det finns faktiskt fördelar med en robotgräsklippare med liten klippbredd och det är att den lättare tar sig fram genom trånga passager. McCulloch ROB R600 väger inte mer än 7 kilo och den är alltså väldigt smidig för att vara en robotgräsklippare. Batteriet är på 1,6 Ah vilket möjligen är lite i underkant jämfört med flera konkurrenter.

  Prestanda betyg: 6,5/10


  Terräng - jobbar bäst på plana ytor

  Denna robotgräsklippare klarar en maximal lutning på gräsmattan på 25 %. I det avseendet är den här modellen en av de sämsta i testet. I övrigt är dock terrängegenskaperna ganska goda och McCulloch ROB R600 klarar till exempel att klippa gräs som inte är helt torrt. Den fixar även mindre ojämnheter utan att fastna.

  Terräng betyg: 6/10


  Att använda - tystgående och lätt att hantera

  Drifttiden på en McCulloch ROB R600 är 65 minuter och modellen laddar fullt på bara 50 minuter. McCulloch ROB R600 är känd för att ha bra problemlösningsförmåga för sin prisklass men den saknar mer avancerade funktioner. Timer, självdockning med automatisk laddning, pinkod, display, handtag, lyftsensor och stöldskyddslarm ingår dock. Att funktionerna är få kan vara en fördel om du är ute efter en robotgräsklippare som det är lätt att komma igång med.

  McCulloch ROB R600 är tyst, ljudet har uppmätts till 57-59 dB. Det är förvånansvärt bra med tanke på att detta inte är något som McCulloch själva marknadsför i någon större utsträckning.

  Att använda betyg: 7/10


  Att äga - ligger bra till prismässigt

  Lägsta pris är 6 495 kronor, vilket vi tycker är väldigt attraktivt i relation till vad du får när du köper en McCulloch ROB R600 vars rekommenderade pris ligger betydligt högre. Reservdelar och andra accessoarer är lättillgängliga för svenska kunder men en Husqvarna kan vara ett bättre val om du av någon anledning tror att du kommer att behöva hjälp ofta med din robotgräsklippare. McCulloch har dock ett antal auktoriserade återförsäljare i Sverige där du kan få service.

  Att äga betyg: 7/10

  Fördelar

  • Hög prestanda i relation till priset
  • Väldigt tystgående

  Nackdelar

  • Klarar bara 25 % lutning

  Köp McCulloch Rob R600 →

  Gardena R100Li SILENO

  Gardena är en tysk tillverkare av trädgårdsprodukter som säljs över hela världen. Gardena R100Li SILENO är en storsäljare och ingår i serien SILENO som vi tycker att alla aspirerande köpare av en robotgräsklippare bör ha koll på. Modellen blev utsedd till “bäst i test” i en stor jämförelse av robotgräsklippare som Aftonbladet gjorde 2017. Utvecklingen har dock gått framåt sedan dess och här tävlar alltså Gardena R100Li SILENO mot flera nyare modeller från andra stora företag på marknaden. Gardena ägs av svenska Husqvarna som också tillverkar kvalitetsgräsklippare.

  Klippyta: 1 000 m²

  Pris: 9 995 kronor

  Klipphöjd: 2-5 centimeter

  Batterikapacitet: 2,1 Ah

  Maximal lutning: 35 %

  Modellen passar dig som: Söker en robotgräsklippare som är bra på det mesta och klarar att hålla gräset kort i en normalstor svensk villaträdgård.

  Betyg: 8/10


  Prestanda - kan klippa riktigt kort

  Gardena R100Li SILENO har en kapacitet som gör att den lämpar sig för dig med en arbetsyta på upp till 1 000 m². Klippbredden är 22 cm. Det är inte en klumpeduns men heller inte en av de mindre modellerna i testet. Klipphöjden är ställbar, precis som när det gäller alla andra robotgräsklippare som vi skriver om här. Du kan välja mellan allt från 2 till 6 centimeters klipphöjd. Mer kan man knappast önska sig av en robotgräsklippare i det avseendet. Batteriets kapacitet är 2,1 Ah vilket är tillräckligt bra.

  Prestanda betyg: 7,5/10


  Terräng - okänslig för vatten

  Gardena R100Li SILENO gör ett godkänt jobb på svårare underlag. Det är inte ett område där den excellerar men så länge du inte har stora gropar i gräsmattan är den tillräckligt bra i detta avseende. Max lutning på gräsmattan är 35 % vilket är ganska genomsnittligt i detta test av robotgräsklippare. Om du tittar på hur brant en lutning på 35 % verkligen är så ser du att det är tillräckligt för normala trädgårdar.

  Gardena R100Li SILENO har ingen regnsensor men modellen är å andra sidan konstruerad på ett sådant sätt att den inte tar skada av att vara igång när det regnar och den är också ovanligt bra på att klippa gräs även om det är blött ute.

  Betyg terräng: 7,5/10


  Att använda - kan rengöras med vatten

  Drifttiden är 65 minuter och laddningstiden 60 minuter. Med en ljudnivå på 60 dB får man betrakta Gardena R100Li SILENO som en förhållandevis tyst robotgräsklippare, vilket är ett plus för många. Det här är en pålitlig enhet för dig som snarare vill ha bra klippförmåga i förhållande till priset än en enhet med en massa funktioner. Du får ändå: timer, självdockning med automatisk laddning, pinkod, display, handtag, lyftsensor och ett stöldskyddslarm. Hela gräsklipparen kan spolas av med vatten när den behöver rengöras.

  Att använda betyg: 6/10


  Att äga - bra garantivillkor

  Lägsta pris är 9 995 kronor och det är kul att se att en modern robotgräsklippare har så här bra prestanda samtidigt som priset alltså ligger under 10 000 kronor. En annan sak vi gillar med Gardena är att de har ett särskilt program som innebär att du kan lämna in din robotgräsklippare under vintern och få den servad när du ändå inte kan använda den. Du har också möjlighet att förlänga garantitiden på en Gardena R100Li SILENO. Ett stort antal tillbehör och reservdelar finns också tillgängligt för robotgräsklippare i den här serien från Gardena.

  Att äga betyg: 8,5/10

  Fördelar

  • Goda allround egenskaper
  • Bra garantier och serviceerbjudanden
  • Okänslig mot regn och vatten

  Nackdelar

  • Det finns billigare robotgräsklippare med mer avancerade funktioner

  Köp Gardena Sileno R100LI →

  Robomow RS635 Pro S

  Robomow RS635 Pro S är en förbättrad version av Robomow RS615 Pro som utsetts till den bästa robotgräsklipparen i premiumklassen i flera tester. Tillägget “Pro” i produktnamnet skvallrar om att detta är en modell som kanske inte i första hand har privatpersoner som sin målgrupp utan den är avsedd för större uppgifter. För många med en stor villatomt tror vi dock att detta är ett utmärkt val. Robomow RS635 Pro S är byggd på ett sätt som gör den till en riktig arbetshäst. Särskilt du som har en plan och parkliknande gräsyta kommer ha stor användning av den här modellen.

  Klippyta: 3 500 m²

  Pris: 29 999 kronor

  Klipphöjd: 2-8 centimeter

  Batterikapacitet: 6 Ah

  Maximal lutning: 36 %

  Modellen passar dig som: Snabbt och effektivt vill kunna hålla ordning på stora gräsytor med en robotgräsklippare byggd för riktigt tuffa tag

  Betyg: 8,5/10


  Prestanda - klarar högre gräs än konkurrenterna

  Robomow RS635 Pro S klarar en arbetsyta på hela 3 500 m². Dess klippbredd är hela 56 cm, det är faktiskt bättre än många konventionella gräsklippare som du själv får dra eller skjuta framför dig. Det är en av förklaringarna till att Robomow RS635 Pro S klarar så stora ytor.

  Klipphöjden är 2-8 cm, det innebär att du kan låta den gå även där gräs och andra växter kommit upp i höjd. En nackdel med robotgräsklippare är annars att du inte kan använda dem om det var allt för länge sedan du klippte. Robomow RS635 Pro S är helt enkelt en riktig tuffing! Det återspeglas även i dess batterikapacitet på hela 6 Ah vilket är bäst i testet! En annan fördel med att modellen är så stark är att du inte behöver oroa dig för att den ska gå sönder på grund av pinnar och annat på tomten. Sådant blir till strimlor när Robomow RS635 Pro S gör sitt jobb.

  Prestanda betyg: 9/10


  Terräng - däck med bra markfäste

  Maximal lutning på gräsmattan för Robomow RS635 Pro S är 36 %. Den når alltså inte upp till samma nivå Husqvarnas bättre modeller. Är det för blött ute återvänder modellen till sin basstation där den inväntar bättre förutsättningar för gräsklippning.

  Den här robotgräsklipparen är försedd med vad tillverkaren kallar “PowerWheels” som ger ett mycket bra markfäste. Det innebär bland annat att batteriet belastas mindre och att Robomow RS635 Pro S klarar ojämnheter mycket bra. Modellen är dock såpass stor och tung (över 20 kilo) att en nättare robotgräsklippare kan göra ett bättre jobb om du har många trånga passager i trädgården.

  Terräng betyg: 7,5/10


  Att använda - styr den med din mobil

  Drifttiden är 100 min, långt ifrån bäst i testet men imponerande om man betänker att Robomow RS635 Pro S jobbar med högre effekt än någon annan robotgräsklippare i testet. Laddningstiden ligger på 110 minuter. Ljudnivån har mätts upp till 69 dB, vilket är högt jämfört med andra robotgräsklippare i testet. Eftersom den jobbar över en så pass stor arbetsyta känns det dock inte som ett lika stort problem som det skulle ha gjort om du hela tiden hade befunnit dig väldigt nära din robotgräsklippare i en mindre trädgård.

  Robomow RS635 Pro S har de funktioner vi förväntar av oss en modern robotgräsklippare i premiumklass. Det vill säga: barnlås, bluetooth, självdockning (automatisk laddning), pinkod, regnsensor, mobilapp för styrning av funktioner och ett stöldskyddslarm.

  Du kan skicka ut din Robomow RS635 Pro S för klippning med hjälp av din smartphone och kontrollera körschema på distans via appen, var du än befinner dig. Att din telefon kan fungera som en slags fjärrkontroll innebär att du kan kontrollera Robomow RS635 Pro S även där det inte finns någon begränsningskabel.

  Att använda betyg 8/10


  Att äga - lätt att få den servad

  Lägsta pris på Robomow RS635 Pro S är 29 999 kronor. I och med detta är det, med god marginal, den dyraste robotgräsklipparen i testet. Modellen är inte i första hand ämnad för privatpersoner utan den fungerar utmärkt i parker och andra anläggningar där modellen verkligen kommer till sin rätt.

  Robomow RS635 Pro S är ändå ett bra val om du som villaägare har en tillräckligt stor tomt och värdesätter goda möjligheter till service och reparationer. Tillverkaren Robomow har många servicetekniker i Sverige och är kända för att kunna lösa problem bara genom att användare av deras produkter tar kontakt med deras hjälpcenter.

  Fördelar

  • Mycket hög klippkapacitet
  • Avancerade funktioner, som möjlighet till fjärrstyrning
  • Robust och påkostad konstruktion

  Nackdelar

  • Långt ifrån bäst i klassen när det gäller tomter med lutning
  • Klart dyrast i testet  Robomow RX12u

  Efter att ha recenserat testets dyraste modell avslutar vi med den billigaste, båda från samma tillverkare. Robomow RX12u må sakna en del funktioner som andra modeller i testet är utrustade med men om vi talar om ren klippförmåga gör den trots det ett riktigt bra jobb, åtminstone så länge det handlar om gräsklippning av en begränsad yta.

  Om ditt tak för vad en robotgräsklippare får kosta går vid 5 000 kronor och du har en liten tomt kan detta mycket väl vara den bästa maskinen för dig på marknaden idag. Detta är den enklaste modellen i RX-serien från Robomow. Om du gillar konceptet men vill ha en robotgräsklippare med bättre prestanda finns det fler modeller att välja mellan.

  Klippyta: 150-250 m²

  Pris: 4 490 kronor

  Klipphöjd: 1,5-4,5 centimeter

  Batterikapacitet: 7 Ah (bör ej jämföras med övriga batterier i testet då det är en annan batterityp)

  Maximal lutning: 36 %

  Modellen passar dig som: Vill ha en bra och billig robotgräsklippare för en mindre gräsyta och inte bryr dig så mycket om avancerade funktioner

  Betyg: 8,5/10


  Prestanda - liten men fullt kapabel

  Med en Robomow RX12u kan du hålla en yta på 150 m² i riktigt bra trim, det är den rekommenderade klippytan. 250 m² anges som maximal klippyta för Robomow RX12u. Har du större tomt än så har modellen inte tillräcklig räckvidd och det här är faktiskt så små arealer att en enkel handgräsklippare nog kan vara ett alternativ för många. Klippbredden är 18 cm och rent fysiskt är det här en ganska liten modell vilket innebär både för- och nackdelar.

  Du behöver sällan oroa dig för att en Robomow RX12u ska vara för klumpig för att kunna ta sig fram men den kan vara lite långsam eftersom knivarna bara kommer åt en mycket begränsad yta. Klipphöjden kan ställas in på 15-45 mm. I och med det är detta både den modell i testet som kan klippa kortast men också den enhet som fungerar sämst om du vill ha riktigt långt gräs. Batterikapaciteten är lägre än när det gäller mer påkostade robotgräsklippare men den är fullt tillräcklig i förhållande till det arbetet som en Robomow RX12u förväntas utföra.

  Prestanda betyg: 6/10


  Terräng - oväntat kapabel när det lutar

  Maximal lutning du kan ha på gräsmattan om du vill kunna klippa bra med en Robomow RX12u är 36 %. Den är alltså relativt okänslig för lutning vilket vi kanske inte hade förväntat oss av en så här billig robotgräsklippare. Vi bedömer också att Robomow klarar små hinder och håligheter på ett bra sätt. Robomow RX12u har dock bara två hjul och det påverkar terrängkapaciteten. Detta är inte rätt robotgräsklippare för dig med lite tuffare terräng på tomten. Enheten saknar regnsensor och ska alltså tas ur drift om det är risk för nederbörd.

  Terräng betyg: 6/10


  Att använda - tar lång tid på sig att ladda batterierna

  När det kommer till funktionerna märks det att detta är en billig robotgräsklippare, den har helt enkelt inte särskilt många finesser. Robomow RX12u är dock utrustad med GSM-stöd. Modellen har dessutom ett ECO-läge som gör att man kan ställa in den så att den klipper utan att göra av med onödigt mycket energi. Robomow RX12u återvänder automatiskt till laddningsstationen när den klippt klart.

  Robomow RX12u har 12V bly-syra-batterier. Du kan klippa i 90-120 minuter med dessa vilket är riktigt bra med tanke på det låga priset. Det finns dock en anledning till varför denna typ av batterier inte sitter i mer påkostade gräsklippare, och det är för att laddtiden är hela 16-20 timmar. Att klipptiden är kort i relation till laddtiden är en av anledningarna till att den här robotgräsklipparen har så liten arbetsyta. De enkla batterierna är också en anledning till att Robomow kunnat hålla nere priset.

  Att använda betyg: 6/10


  Att äga - stor robotgräsklippare i litet format

  Lägsta pris för Robomow RX12u är 4 490 kronor. Det är första gången vi ser en robotgräsklippare för under 5 000 kronor med så fin kapacitet. Det gäller dock att du accepterar att den är avsedd för en väldigt begränsad yta.

  Modellen kommer med två års garanti från tillverkaren vilket visar att detta knappast är någon leksak utan en rejält konstruerad robotgräsklippare avsedd för mindre ytor. Att det är Robomow som gör denna robotgräsklippare innebär att du har goda chanser att åtgärda eventuella problem. De har ett hjälpcenter där du kan få svensk support och vid behov reservdelar sända till dig.

  Att äga betyg: 9/10

  Fördelar

  • Mycket billig robotgräsklippare
  • Klarar förvånansvärt stor lutning
  • Kan klippa extremt kort

  Nackdelar

  • Det tar väldigt lång tid att ladda batterierna
  • Liten arbetsyta
  Så utsåg vi bästa robotdammsugaren

  Varje robotgräsklippare i testet får flera olika betyg, ett för varje testkategori. Det första betyget i anslutning till listan med egenskaper är vårt slutgiltiga omdöme där även priset spelar in. Det är inte säkert att den robotgräsklippare som har fått det högsta betyget är den som just du ska satsa på, ifall du letar efter specifika egenskaper eller gör en annan värdering än vad vi gör. Vi hoppas dock att alla ska ha nytta av testet och efter själva recensionerna har vi inkluderat ett stycke med tips om hur du kan gå tillväga för att hitta den robotgräsklippare som passar just dig bäst. Efter testerna presenterar vi en summering av resultatet med köpråd. 


  Vilka egenskaper avgör om en robotgräsklippare är bra?

  I de här testet beskriver vi robotgräsklipparna utifrån följande kategorier:

  • Prestanda
  • Terräng
  • Att använda
  • Att äga

  Prestanda

  Här tar vi bland annat upp robotgräsklipparens arbetsyta, alltså hur stor tomt den är anpassad för. En enklare modell kan inte klippa ett område som avgränsas av för långa begränsningslinor. Signalerna når inte fram! Det är något du bör stämma av med storleken på din egen tomt. En underdimensionerad robotgräsklippare som får arbeta länge kommer inte att hålla lika länge som om du väljer en med högre kapacitet. Livet i trädgården påverkas också om du har igång robotgräsklipparen. Därför är det bättre med en gräsklippare som gör sitt jobb snabbt än en modell som du måste ha igång oftare.

  Under den här rubriken tar vi även upp klippbredd och klipphöjd. Klippbredden påverkar hur snabbt robotgräsklipparen arbetar. Det är viktigt att den lägsta klipphöjden är tillräckligt låg, om du föredrar en gräsmatta med väldigt korta strån. Var dock medveten om att de vanligaste typerna av gräsplantor kan skadas om du klipper kortare än 3 centimeter och så kort kan alla robotgräsklipparna i testet klippa. Vi nämner även vilken kapacitet robotgräsklipparens batteri har eftersom det ger en fingervisning om hur stark modellen är. Batterikapaciteten är egentligen ett viktigare värde än laddningstid och driftstid, som vi också anger.


  Terräng

  Robotgräsklipparens terrängegenskaper är så viktiga för hur den presterar att vi tar upp dem under en separat rubrik istället för att baka in det under prestanda. Om du inte har en helt plan gräsmatta kan din robotgräsklippare få problem. Vi tar upp vilken lutning modellen klarar. Hur den hanterar vått gräs har också stor betydelse för hur bra klippresultatet blir och hur begränsad du är i användningen av din robotgräsklippare. Vidare skriver vi om hur modellerna klarar gropar och andra ojämnheter. En robotgräsklippare med dåliga terrängegenskaper riskerar att bli stillastående medan den är i drift vilket kan skada gräsmattan.


  Att använda

  Här går vi igenom vilka funktioner olika robotgräsklippare har och hur enkelt där att komma igång med dem. Vi tittar på hur programvaran installeras (om det finns något särskilt att säga om det) och går igenom tekniska specifikationer som laddningstid, drifttid, ljudnivå och om du kan styra den med hjälp av din telefon.

  Hur användarvänlig en robotgräsklippare är har naturligtvis stor betydelse för hur bra du kommer att trivas med den. Faktum är att de flesta robotgräsklippare i testet delar en uppsättning basfunktioner. Alla har till exempel någon form av stöldskydd och lyftsensor som gör att den slutar klippa ifall den lyfts eller hamnar upp och ner. Det som kan skilja sig åt är hur du kan kommunicera med och styra din robotgräsklippare.


  Att äga

  Här tittar vi på vad gräsklipparen kostar och på om vi tycker att den är prisvärd i relation till jämförbara modeller. I den mån vi kunnat hitta information om det tar vi även upp hur det ser ut med garantier och reparationsmöjligheter.


  Allt du behöver veta innan köp av robotgräsklippare

  Utvecklingen när det gäller robotgräsklippare går framåt mycket snabbt. Idag kan du sitta i en solstol och titta på medan gräsklipparen gör jobbet åt dig. Den håller sig inom anvisat område och kan ställas in så att den klarar flera olika uppgifter. När det börjar regna och robotgräsklipparen inte längre kan göra sitt jobb stänger den av sig själv.

  Dagens modeller har goda terrängegenskaper och risken för att de ska stanna på grund av något litet hinder är mycket mindre än tidigare. Samtidigt har priserna gått ner i takt med att försäljningsvolymen och konkurrensen mellan olika märken blivit större. Det är kort sagt ett bra läge att satsa på en robotgräsklippare om du vill befria dig från det besvär det innebär att hålla gräsmattan fin i sommar. Den tiden kan du istället använda till att njuta mer av din perfekt klippta gräsmatta!


  Så fungerar en robotgräsklippare

  Robotgräsklippare är försedda med en disk med utbytbara knivar eller blad som drivs av en motor. Knivarna kan vara av olika typ, på vissa modeller kan du behöva byta dem ganska ofta för optimal klippförmåga. Med vassa knivar skärs grässtråna av vilket är mycket skonsammare mot gräsmattan än när de slits sönder av slöa knivar.

  Robotgräsklippare är batteridrivna och kan själva ta sig till en dockningsstation där batteriet laddas. Vanligtvis efter 40-60 minuters klipptid. Att ladda batteriet tar också omkring en timme, därefter åker den, av sig själv, ut och fortsätter sitt arbete om det behövs. Du ställer själv in hur länge du vill att din robotgräsklippare ska arbeta och den håller själv reda på när det är dags att sluta. Robotgräsklippare arbetar med andra ord väldigt självständigt och effektivt! Oftast kan du ge direktiv med hjälp en mobiltelefon och en app.

  Hur din robotgräsklippare klipper och vilka inställningar du kan göra avgörs av mjukvaran som den är försedd med. Tillverkarna uppdaterar ibland mjukvaran och det innebär att din robotgräsklippare uppgraderas och blir bättre på att utföra sitt jobb. Vissa tillverkare låter dig ladda ner uppgraderingar gratis, när det gäller andra märken installeras mjukvaran mot betalning på en auktoriserad verkstad.


  Begränsningskabel och installation av robotgräsklippare

  För att robotgräsklipparen inte ska fortsätta in till grannen utan hålla sig inom tomtgränserna behövs en så kallad begränsningskabel. Kabeln avger en radiosignal som robotgräsklipparen uppfattar. Kablarna finns i olika kvalitet och fungerar till de flesta robotgräsklippare även om vissa märken har sina egna originalkablar. Du kan välja mellan att installera din kabel själv eller att få hjälp med det om du vill spara på ryggen. När du köper en robotgräsklippare ingår en begränsningskabel i de flesta fall, men inte alltid, så läs vad som gäller för just det erbjudandet du väljer.

  En begränsningskabel är tunn och diskret och kommer inte att hamna i blickfånget i din trädgård. Du kan även gräva ner kabeln med till exempel en bra kantskärare om du vill ha den helt osynlig. Även om du inte gräver ner din kabel kommer den med tiden att täckas av överväxande gräs. Det du får är alltså en kant där gräset är lite högre än på resten av tomten.

  Precis som när det gäller robotgräsklippare hittar du begränsningskablar i olika prisklasser. Det som framförallt skiljer dem åt är att risken för kabelbrott minskar om du satsar på en dyrare kabel.

  När man talar om att installera en robotgräsklippare är det just arbetet med att få begränsningskabeln på plats som åsyftas. Förutom det är de redo att börja arbeta direkt när du packar upp dem ur kartongen. Möjligtvis kan du behöva ladda ner en app och installera den på din smartphone först.


  Kan alla använda en robotgräsklippare?

  Kan du klippa med en vanlig gräsklippare på din tomt så kan du också använda en robotgräsklippare. Du kan möjligtvis behöva en särskild kantklippare vid tomtgränsen och övergångar mellan olika sektioner i trädgården. Generellt sett arbetar dock robotgräsklippare med minst lika stor precision som vanliga bensindrivna gräsklippare. Om du aldrig tidigare haft anledning att komplettera med en kantklippare kommer du alltså inte att behöva göra det bara för att du uppgraderat till en robotgräsklippare.

  En invändning mot robotgräsklippare som man hör ibland är att inte ens de största modellerna som är avsedda för privatpersoner räcker till om man har en riktigt stor trädgård. Vi talar då om uppemot 4 000-5 000 kvadratmeter, alltså en tomt lika stor som en fotbollsplan. Vi vill dock påpeka att det inte finns några hinder mot att låta flera robotgräsklippare arbeta parallellt. Många gånger blir det en billigare lösning än att istället välja en åkgräsklippare, som ju dessutom kräver att någon kör med den. Sen finns det faktiskt robotgräsklippare som även klarar fotbollsplaner idag. Sådana värstingmodeller beräknas gå ner i pris i takt med att det blir billigare att tillverka riktigt kraftfulla batterier. De största modellerna i tester räcker gott och väl även om du behöver klippa över 3 000 kvadratmeter.

  Om man är gräsallergiker då? Själva klippningen är ju ofta ett moment som triggar allergin på ett ganska allvarligt sätt med alla gräspartiklar som frigörs. Är det verkligen en bra idé att ha en robotgräsklippare som går medan man kanske vill vistas ute, utan att få en allergisk reaktion? Där är fördelen att du faktiskt kan välja att klippa gräset just när du inte är hemma, om du har en robotgräsklippare. Problem solved!

  Som ägare av en robotgräsklippare ansvarar du för att se till så gräsmattan inte är skräpig. Textilier, leksaker stenar och grenar är exempel på sådant som i värsta fall kan skada knivarna på en robotgräsklippare.  Tänk på detta vid köp av robotgräsklippare

  När det gäller robotgräsklippare stämmer tesen att du får vad du betalar för ganska bra. Om en modell sticker iväg i pris eller känns oväntat billig så finns det i regel en anledning till det. De stora aktörerna på marknaden har serier med robotgräsklippare med liknande egenskaper där det framförallt är arbetskapaciteten som skiljer dem åt. Alltså det område som de klarar av att klippa. Sen kan en robotgräsklippare vara billig för att en handlare lanserat en kampanj med just den modellen. Då är det ofta köpläge om du är ute efter bästa möjliga pris i förhållande till prestanda, snarare än ett specifikt märke.

  Om du funderar på att köpa en robotgräsklippare bör det första steget alltså vara att titta på de modeller som har lagom kapacitet utifrån storleken på den yta som du vill hålla efter. Observera att du inte ska titta på den totala storleken på din tomt utan på det gräsklädda området. Ofta tar ju huset upp större delen av tomten. Du ska heller inte räkna med rabatter och andra områden där det inte växer något gräs.

  Hur mycket din tomt lutar är som sagt en viktig faktor men där vill vi återigen poängtera att alla robotgräsklippare i testet fungerar utmärkt i det avseendet på alla vanliga villatomter. Om du har ett mindre “problemområde” där det sluttar är ett alternativ att fixa till det med några skottkärror jord så att du får en mjukare sluttning. Även du med en gropig tomt kan förövrigt behöva åtgärda det om du vill kunna använda en robotgräsklippare.

  Det finns en anledning till att vi anger om robotgräsklipparna är försedda med stöldskydd. Om du bor i ett utsatt område och har en modell som gör sitt jobb obevakat och som kanske kostat över 20 000 kronor finns det alltid en stöldrisk. Om du är väldigt orolig för detta rekommenderar vi att du satsar på en robotgräsklippare som du kan spåra via GPS. Det ska dock sägas att redan en pinkod (som alla robotgräsklippare i testet har) är ett effektivt stöldskydd och marknaden för stulna robotgräsklippare är faktiskt inte så stor idag som man skulle kunna tro. Det är helt enkelt få som blir bestulna på sina robotgräsklippare.

  Skillnaderna i klipphöjd är rätt små mellan modellerna vi testat men om du vet med dig att du vill ha en extremt kortklippt gräsmatta eller gräs som är längre än fem centimeter ska du försäkra dig om att modellen du intresserar dig för kan leverera just det.

  Robotgräsklippare behöver service ibland. Många gör det förnuftiga valet att välja modell utifrån vad det finns för förutsättningar för reparationer och service i närområdet. 

  Trots att robotgräsklippare är typisk säsongsprodukt som man oftast köper under vår eller sommar så kan den bästa perioden vara under november under dom stora shoppinghelgerna. Man räknar i år med att just robotgräsklippare kommer vara en produktkategori som kommer bli extra rabatterad under Black Friday, du hittar alla aktuella kampanjerna under vår Black Friday sida.  Robotgräsklippare och miljön

  Robotgräsklippare är eldrivna med en förvånansvärt låg elförbrukning, årskostnaden för elen ligger på 100-500 kronor beroende på modell och på hur ofta du använder den. En övergång från fossila bränslen, som driver de flesta konventionella gräsklippare, till el framställd genom förnyelsebara energikällor är önskvärd!

  Så länge du inte använder en robotgräsklippare överdrivet ofta, bara för att du kan, är det alltså ett bra miljöval att byta från en bensindriven gräsklippare till en eldriven robotgräsklippare. Inte minst nu när batterier framställs på ett sätt som är bättre för miljön än äldre batterier. En bra sak med att inte låta det gå för lång tid mellan klippningarna (som man ofta gör med en vanlig gräsklippare) är att du inte behöver kratta efter klippningen och gräset som klipps bort göder gräsmattan och gör den friskare.

  En annan miljöaspekt är hur mycket, eller snarare lite, det låter om en robotgräsklippare. En konventionell gräsklippare kan ge ifrån sig upp till 100 dB och kräva att du använder hörselskydd när du kör den. Bullriga gräsklippare kan vara en källa till osämja mellan grannar och även en robotgräsklippare kan också orsaka irritation om du låter den gå på natten utanför grannens sovrumsfönster.


  Robotgräsklippare och djur

  Ytterligare en miljöaspekt som kan vara värd att ta upp är att vissa djur kan skadas av robotgräsklippare. Det gäller särskilt om de körs nattetid. Framförallt är det igelkottar som går illa ihop med robotgräsklippare i Sverige. Lösningen är att undvika att låta gräsklipparen gå efter mörkrets inbrott när igelkottarna blir aktiva. Husdjur vänjer sig i regel snabbt vid robotgräsklippare och brukar då ignorerar dem helt och hållet.

  Det har rapporterats att mördarsniglar reagerar negativt på de signaler som begränsningskablar sänder ut, de är om något positivt för dig som använder en robotgräsklippare. Även större djur som älgar, rådjur och vildsvin kan givetvis reagera på en robotgräsklippare även om risken kanske inte är så stor att det får tråkiga konsekvenser. den största risken är nog istället att grävande och bökande djur skadar kablarna. Så vitt vi vet har det inte gått så långt som till försäkringsärende. Och då finns det ändå hundratusentals robotgräsklippare i svenska trädgårdar idag.  Mät lutningen på tomten

  Som du har märkt skriver vi en hel del om lutning i den här recensionen. Hur stark lutning en robotgräsklippare klarar är helt avgörande för hur användbar den är om du har en tomt med sluttningar. Men även om tillverkarna av robotgräsklippare tydligt anger vad en modell är kapabel till är det inte så lätt att veta hur många procents lutning man har på sin tomt.

  Vilken lutning du har i grader kan du ta reda på med hjälp av ett vanligt vattenpass. Välj en del av tomten där lutningen är som kraftigast och se till så att du har ett plant underlag som följer lutningen, under vattenpasset. Om det räcker med ett ungefärligt mått på lutning i procent kan du ta antalet grader x 2. Det stämmer inte till 100 % men ger dig en bra uppskattning. En vinkel på 20 grader motsvarar, om man ska vara exakt, 36 % lutning.  Källor

  Robotnyheter

  worx-europe.com

  pcmag UK

Visa alla Test-artiklar
Pontus Wiehager

Pontus Wiehager

Produktansvarig
Som produkt manager har Pontus som uppgift att Expressen Rabattkoder fungerar som den ska och att våra besökare får en så bra upplevelse som möjligt. Pontus har även kontakt med butikerna som visar kampanjer och rabattkoder på hemsidan. Pontus är i grunden civilingenjör och har studerat medieteknik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Förutom Expressen Rabattkoder har Pontus även grundat tjänsten Outletsverige.se som även den drivs av Speqta.

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till
Fungerade koden?