• Handla från Kina VS Black Friday

    Många svenskar väljer att handla från Kina och sidor som Wish, Alibaba och Aliexpress har blivit mycket populära bland svenskarna. Kanske har du också tänkt handla från Kina på Black Friday 2023? Då är Kinas rea-fest Singles Day ett betydligt bättre val.

    Singles Day - Kinas motsvarighet till Black Friday

    I Kina är det inte Black Friday utan Singles Day som är den största enskilda rea-dagen. Den är mycket populär, främst bland ungdomar och infaller alltid den 11 november. 

    Singles Day skapades 1993 av ett gäng killar på ett universitet i Kina efter att de tröttnat på Alla Hjärtans Dag och fixeringen vid tvåsamhet. Målgruppen för kampanjen var då singlar men dagen har nu kommit att omfatta alla kunder som vill göra ett klipp. År 2009 tog det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba över och varumärkesskyddade namnet Singles Day.

    Singles Day i Sverige

    Singles Day är idag den största dagen för näthandel globalt sett. Alibaba har registrerat att köp gjorts från konsumenter i 230 länder - så den 11/11 kommer säkerligen att också skrivas in i svenska almanackor. Rean dök upp här 2016 och i år satsar fler svenska nätbutiker på den nya readagen. Man kan se en markant uppgång från 2018 då endast 5% av handeln deltog - till i år då 18% av 156 tillfrågade e-handlare planerar att ha rea den 11/11. Så framöver behöver du inte handla från Kina utan kan istället välja att handla på hemmaplan under Singles Day. 

    För kunderna såväl som handlarna kan nu november månad - som traditionellt inte varit någon bra månad för handeln - bli en riktig guldgruva. Det är bara två veckor mellan Singles Day och Black Friday, så som kund har du större möjlighet att välja och vraka. Varför inte börja med dina julklappsinköp redan på Singles Day?

    Att handla från Kina

    Många har upptäckt hur enkelt och billigt det är att beställa hem varor direkt från Kina och det finns ett antal sidor att välja mellan. Alibaba är den ledande plattformen för global handel men de flesta kunderna är dock företag, tillverkare och återförsäljare. De har även flera sidor för privatkunder varav Aliexpress är den som är på engelska och riktad mot konsumenter över hela världen. De har fri frakt men lång leveranstid - trots namnet. 

    Många handlar också från Wish där du laddar ner en app och registrerar dig som kund. Där kan du också betala på faktura via Klarna. Många väljer dock Aliexpress framför Wish - trots den nya momshanteringsavgiften som infördes 2018 - då de tycker att de har bra priser och bättre kvalitet på produkterna. Kläder, smink och elektronik är några av de produkter som varit populära bland kunderna.

    Viktigt att känna till när du handlar från Kina

    Det finns dock en del nackdelar med att handla från Kina. Många varor håller ojämn kvalitet och det finns inga säkerhetskrav liknande de svenska på hemelektronik, så du får själv stå för konsekvenserna om något händer med produkten. Det kan vara krångligt och dyrt att reklamera en vara och det är inte säkert att EU:s konsumentlagstiftning eller den svenska reklamationsrätten gäller. 

    Klädstorlekarna är inte desamma så det är bättre att gå på måtten. I Sverige har vi höga krav på smink och skönhetsprodukter så att de inte innehåller otillåtna kemikalier eller är testade på djur, så är det inte i Kina. Oftast är det lång leveranstid. Från Wish går det snabbare med leveranser via flyg men hur miljövänligt är det?

    Moms och avgifter på kinapaket

    År 2017 kom det in enorma mängder paket från Kina. I snitt 160 000 paket dagligen som Postnord skulle hantera. Avsaknaden av moms tillsammans med låga fraktavgifter gjorde att det var extremt billigt att e-handla från Kina. Svenska statskassan gick miste om hundratals miljoner i uteblivna momsintäkter och nya skärpta momsregler infördes den 18 mars 2018. 

    Den nya momshanteringsavgiften är 75 kronor på alla försändelser till ett värde under 1 600 kronor, och för försändelser med ett deklarerat värde över 1 600 kronor kvarstår den gamla avgiften på 125 kronor. Det finns dock undantag för vissa varor med tullavgift, till exempel parfym och alkohol, då gäller avgiften på 125 kronor även om värdet understiger 1 600 kronor. Det tillkommer också 25 % i moms på alla varor köpta utanför EU:s tullunion.

    Nytt avtal med Wish

    De nya avgifterna togs inte väl emot av svenskarna. Hundratusentals paket hämtades helt enkelt aldrig ut. Paketen skickades då tillbaka till de länder de kom från - de flesta från Kina. 

    Kinahandeln sjönk drastiskt, ner till en tiondel av vad den varit. Postnord har nu slutit ett nytt avtal med Wish och hoppas även på att kunna göra det med Aliexpress.

    Den som nu väljer att handla från Wish kommer hädanefter att betala moms och avgift direkt vid köpet, hanteringsavgiften blir då betydligt lägre men försvinner inte helt. 

    Den nya avgiften varierar och baseras på hur mycket svenskarna handlar för så det är svårt att säga exakt hur stor den blir. Nu har fler valt att börja handla från Kina igen och mängden paket har ökat till 25 000 om dagen.

exclusive-badge
discount-badge
Boob Design

Exklusiv rabattkod! 15% rabatt på ditt köp

Utgår 31 December
EXKLUSIV
Visa rabattkod
EXPRESSEN15
198 har klickat på kampanjen
exclusive-badge
discount-badge
Vestiaire Collective

515kr rabatt på första köpet över 3450kr med exklusiv kod!

Utgår 31 December 2025
EXKLUSIV
Visa rabattkod
VC-FIRST
394 har klickat på kampanjen
exclusive-badge
discount-badge
Sportgymbutiken

100kr rabatt på ditt köp med exklusiv rabattkod!

Utgår 30 Juni
EXKLUSIV
Visa rabattkod
HemmaGymma24
1269 har klickat på kampanjen
exclusive-badge
discount-badge
Bubbleroom

Exklusiv kod ger 15% rabatt på ordinarie priser!

Utgår 22 April
EXKLUSIV
Visa rabattkod
Exp15
Användes för 1 timme sedan
Visa fler liknande erbjudanden
Visa alla Kläder & Skor rabattkoder
Fanny Söderlund

Fanny Söderlund

Innehållsansvarig
Fanny arbetar med SEO och Digital Marknadsföring och ser till att Expressen rabattkoder dagligen är uppdaterad med bra och relevant innehåll. Fanny är utbildad marknadsföringsekonom och har studerat vid både Stockholms Universitet och Berghs School of Communication. Inredning är ett stort intresse och att få arbeta med marknadsföring och innehåll inom just shopping-segmentet passar henne som handen i handsken. En fördel är även att man på Expressen rabattkoder alltid hittar bra erbjudanden och rabattkoder på bland annat inredning vilket är perfekt då Fanny kan spara stora pengar på det hon handlar över nätet. Vad är dina bästa rabatt-tips?Gå in på Expressen rabattkoder innan du handlar hos butiker på nätet. Hos oss hittar du alltid en rabattkod och bra erbjudanden, så håll dig uppdaterad hos oss så att du inte går miste om en bra deal.Hur länge har du jobbat med Expressen rabattkoder?Sedan oktober 2018 och det har varit både kul och utvecklande! p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 16.0px 0.0px; line-height: 18.0px; font: 12.0px 'Helvetica Light'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; background-color: #ffffff} span.s1 {font-kerning: none}

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till
Fungerade koden?