Krisberedskap – varför är det viktigt att vara förberedd på det värsta?
Vi i Sverige lever i ett samhälle där bekvämligheter som att kunna gå till affären för att fylla på skafferiet, att kunna ta en dusch när vi vill och att alltid ha rent vatten i kranen är något vi tar för givet. Vi litar på att vi har elektricitet och värme i våra hus och att vår främsta källa till information, mobilen, alltid är fulladdad. Så vad händer om det vi tar för givet idag plötsligt försvinner?
Att vara förberedd på oväntade händelser som strömavbrott, naturkatastrofer eller andra kriser är avgörande för att säkerställa sin trygghet och överlevnad under en längre tid. För rent krasst vet man aldrig hur länge en krissituation varar. Det kan handla om dagar, veckor eller månader. Men krisberedskap handlar inte bara om att ha tillräckligt med mat och vatten, utan också om att ha en plan och resurser för att klara av många olika scenarier.
Planera och agera redan idag – beställ från pålitliga butiker
Att investera i krisberedskap är en viktig säkerhetsåtgärd så se till att du har allt du kan behöva i god tid om krisen skulle komma. Butiker som Beredd och AstroSweden har specifika kategorisidor för just krisberedskap så att du enkelt kan checka av din beredskapslista hos en och samma butik. Det kan även vara fördelaktigt att beställa matvaror online från butiker som Matsmart och Hemköp.
Vad bör du tänka på i din beredskapsplan?
Mat och vatten: Först och främst bör du se till att ha tillräckligt med mat och dricksvatten för att täcka dina och din familjs behov i minst 72 timmar. Tänk på att inkludera näringsrika alternativ och mat som har lång hållbarhet. Det kan vara bra att ha mat som inte behöver tillagas, som konserver eller torkad mat, alternativt kan du investera i ett stormkök.
- Dunkar med vatten
- Potatis, kål, morötter och ägg
- Bröd med lång hållbarhetstid som tortilla eller hårt bröd
- Pålägg på tub
- Gryner, ris, pasta eller potatismospulver
- Konserverade grönsaker, köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, kokt kött, soppor
- Färdig fruktsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
- Kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön
- Stormkök och bränsle
Kommunikation och ljuskällor: Ha en fungerande radio och extra batterier för att hålla dig informerad om nyheter och uppdateringar. Ett annat alternativ är vev-radio och solcellsdrivna laddare. Det är också viktigt att ha tillräckligt med ljuskällor som ficklampor och stearinljus. Skriv också ned viktiga telefonnummer och adresser. Det kan vara bra att på förhand komma överens om potentiella mötesplatser med din familj om ni befinner er på olika håll.
- Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
- Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
- Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
- Powerbank för extra laddning av mobil
- Lista med telefonnummer till familj, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst och elleverantör.
Läkemedel och hygien: Se över din medicinering och säkerställ att du har tillräckligt med nödvändiga läkemedel. Ett välfylld första hjälpen-kit är också viktigt för att kunna hantera mindre skador och sjukdomar.
- Plåster och kompresser
- Desinfektion
- Värktabletter
- Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
Värme: Om elen försvinner kommer det snabbt bli kallt i ditt hem. Se då till att ha varma kläder och filtar nära till hands. Det kan även vara bra att ha sovsäckar och alternativa värmekällor så som gaskamin för att hålla värmen på nätterna.
- Sovsäckar, filtar och varma kläder.
- Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
Betalning: Skulle du ha möjlighet att komma iväg till en affär måste du kunna betala för dig, även om elen har gått eller om ditt vanliga betalkort saknar täckning. En bra summa att alltid ha tillgänglig är 1500 – 2000 kronor. Att ha ett kreditkort kan vara ett bra alternativ om du tillfälligt inte kommer åt dina bankkonton.
- Kontanter, om betalkort slutar fungera.
- Kreditkort, om täckning saknas eller du inte kommer åt dina bankkonton.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap