BÄST-I-TEST

BÄSTA VPN 2020

11
PRODUKTER
TESTADE
I princip alla har nytta av att använda en VPN-tjänst. Är du orolig för att lämna spår som andra kan följa när du surfar eller för att transaktioner du gör online inte ska vara helt säkra? Eller saknar du svensk TV när du är utomlands? Att använda en VPN-tjänst kan då vara en smart lösning. I detta test har vi utsett de tre bästa VPN-tjänsterna 2020 så att du lättare ska hitta den tjänst som passar dig och dina behov.
ExpressVPN test
premium test premium test
ExpressVPN
positive aspect Pris från $8.32 / Månad *
positive aspect Säkraste tjänsten på marknaden
positive aspect Snabb
positive aspect Ger dig tillgång till många sajter med områdesrestriktioner
negative aspect En av de dyrare VPN-tjänsterna
LÄS TESTET Visa bästa pris
NordVPN test
economy test economy test
NordVPN
positive aspect Pris från €6.22 / Månad *
positive aspect Lättanvänd tjänst
positive aspect Avblockerar det mesta
positive aspect Snabb för svenska användare
negative aspect Tappade i trovärdighet i samband med att tjänsten hackades för flera år sedan
LÄS TESTET Visa bästa pris
CyberGhost VPN test
budget test budget test
CyberGhost VPN
positive aspect Pris från €5.99 / Månad *
positive aspect Snabbt
positive aspect Mycket bra utbud med många nischade servrar
positive aspect Användarvänlig tjänst
negative aspect Otydlig prissättning
LÄS TESTET Visa bästa pris

* Priserna ändras kontinuerligt med tillfälliga rabatter och olika lång bindningstid. Vi har jämfört priset på max ettårs-abonnemangen. Värt att notera att vissa erbjuder upp till tre års bindningstid mot rabatterat pris.

1

EXPRESSVPN - BÄSTA PREMIUMKÖP

ExpressVPN test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  3 000
 • Antal länder
  94
 • Låser upp geoblockering
  Ja
 • Funktioner i urval
  256-bitars kryptering, kill switch, Trusted Server-teknologi, split tunneling
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos ExpressVPN
VPN MED EXTREMT HÖG SÄKERHET
9
ExpressVPN är baserat på Brittiska Jungfruöarna och har varit en viktig aktör på marknaden sedan 2009. De är kända för att vara mycket måna om sina användares integritet och för att inte ens lämna ut information till myndigheter som utreder brottslig verksamhet.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
10
Bästa möjliga kryptering - ExpressVPN har 256-bitars kryptering på alla plattformar. Tjänsten ger dig tillgång till en så kallad kill switch vilket innebär att uppkopplingen stängs ner så fort VPN-tjänsten, av någon anledning, ligger nere. Standard är annars att datorn automatisk börjar använda sitt vanliga IP-nummer i det läget. Med ExpressVPN får du även tillgång till split tunneling, det innebär att du kan välja med vilka appar du vill surfa anonymt. En annan fördel är ExpressVPNs Trusted Server-teknologi som innebär att deras servrar laddar ner samma säkra och alltid aktuella programvara. Servrarna skriver aldrig ner något på hårddisken utan körs med RAM. Det gör det svårare att hacka systemet. Detta spelar ingen roll för vanliga användare men om du är beroende av säkerhet på högsta nivå så är det bra att veta att ExpressVPN håller måttet. ExpressVPN tar dig utan problem förbi brandväggen i Kina, och är generellt ett bra val när du befinner dig i länder med censur.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
9
En av de snabbaste tjänsterna - ExpressVPN har fler än 3 000 servrar på 160 platser i 94 länder, bland annat i Stockholm. De hamnar alltid i toppskiktet när det gäller snabbhet och det innebär att du kan använda ExpressVPN vid upp- och nedladdning av torrents och annat som kräver högsta möjliga hastighet. Det här är också en bra VPN-tjänst om du vill komma åt SVT Play, Netflix och andra streamingtjänster som inte alltid fungerar med VPN.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8
Support dygnet runt - ExpressVPN ger dig tillgång till ovanligt många funktioner och målgruppen är inte i första hand nybörjare inom VPN. Du kan dock få hjälp av supportavdelningen närsomhelst på dygnet. Det är nästan en förutsättning då ExpressVPN har användare i alla tidszoner. Hemsidan är på svenska men det är engelska som gäller vid supportärenden.
PRIS
8
En av de dyrare tjänsterna - ExpressVPN erbjuder 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti vilket är ovanligt generöst. Det är dock inte den billigaste VPN-tjänsten och du får räkna med att betala 10–13 dollar i månaden beroende på bindningstid. Du kan välja mellan ovanligt många betalningsalternativ.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Pris från $8.32 / Månad *
 • positive aspect
  Säkraste tjänsten på marknaden
 • positive aspect
  Snabb
 • positive aspect
  Ger dig tillgång till många sajter med områdesrestriktioner

NACKDELAR

 • negative aspect
  En av de dyrare VPN-tjänsterna

2

NORDVPN - BÄSTA EKONOMIKÖP

NordVPN test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  5 400
 • Antal länder
  60
 • Låser upp geoblockering
  Ja
 • Funktioner i urval
  Kill switch, annonsblockering, militärklassad kryptering
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos NordVPN
VPN-TJÄNST MED HÖGT BETYG
8.5
NordVPN är en VPN-tjänst baserad i Panama som funnits tillgänglig sedan 2012 och som har ett stort antal användare världen över. Det är en snabb och lättanvänd tjänst som fungerar väldigt bra för svenska användare.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
8.5
Militärklassad kryptering - “Surfa säkert under alla omständigheter” är den devis som NordVPN har som riktmärke. Förutom att du med den här tjänsten surfar säkrare än när din dators IP-adress inte är anonym kan du även blockera oönskade annonser. NordVPN har som policy att inte spara några loggar. Om någon myndighet vänder sig till dem för att begära ut information om en användare så finns det inte mycket kvar. Krypteringen är av samma hög standard som den som används av storbanker och inom militären. Det ska dock sägas att NordVPN har hackats och användaruppgifter läckte ut på grund av en säkerhetslucka hos ett finskt företag där NordVPN hyrde serverplats. Denna fadäs betyder dock inte att NordVPN inte är väldigt säkert idag.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
8.5
Snabbt vid test mot svensk server - NordVPN har fler än 5 400 servrar i närmare 60 länder och ger dig tillgång till såväl SVT Play som Netflix, oavsett var du befinner dig. I flera oberoende tester lyfts det fram att NordVPN är mycket snabbt för användare som befinner sig i Sverige.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9
Kopplar upp dig mot snabbaste servern - NordVPN har en tydlig och minimalistiskt designad sida anpassad för svenska kunder där du dessutom kan få kundsupport via mail eller chatt utan att behöva vänta. Tjänsten fungerar lika bra tillsammans med de flesta enheter och operativsystem. Enligt tidningen PC För Alla är NordVPN en tjänst som är föredömligt enkel att använda och vi håller med om det. Du kan välja vilken server du vill koppla upp dig mot eller låta NordVPN skapa en tunnel automatiskt till den server i ett land du väljer som ger dig högst hastighet.
PRIS
9
Prisvärd med bra erbjudanden - När vi genomförde testet var det möjligt att köpa ett 3-års abonnemang för tre och en halv dollar i månaden. Då ingick även ett extra abonnemang. Det är ett bra erbjudande. Som vanligt när det gäller VPN-tjänster är det bra att lurpassa lite och besöka sidan ett par gånger för att komma underfund med om priserna ändrar sig mycket eller ligger stabilt.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Pris från €6.22 / Månad *
 • positive aspect
  Lättanvänd tjänst
 • positive aspect
  Avblockerar det mesta
 • positive aspect
  Snabb för svenska användare

NACKDELAR

 • negative aspect
  Tappade i trovärdighet i samband med att tjänsten hackades för flera år sedan

3

CYBERGHOST VPN - BÄSTA BUDGETKÖP

CyberGhost VPN test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  6 000
 • Antal länder
  90
 • Låser upp geoblockering
  Ja
 • Funktioner i urval
  Specialiserade servrar, militärklassad kryptering
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos CyberGhost VPN
POPULÄR VPN-TJÄNST SOM LEVERERAR
8.5
CyberGhost VPN utsågs till “Bäst i test” av PC för alla i ett stort test 2020 och fick fem i betyg av fem möjliga. Tjänsten är baserad i Rumänien men drivs sedan några år tillbaka av ett israeliskt företag. Det är en snabb VPN-tjänst som avblockerar de flesta stora streamingsidorna. CyberGhost VPN är perfekt för dig som inte behöver något utöver det vanliga i fråga om säkerhet.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
7
Gör det en VPN-tjänst ska - CyberGhost VPN skyddar ditt IP-nummer och dina transaktioner och låter dig ta del av content på nätet oavsett GEO-restriktioner. Alltså precis det som alla VPN-tjänster värda namnet levererar. Krypteringen är militärklassad och något starkare än den vissa andra VPN-tjänster använder sig av. I övrigt är det inte så mycket som sticker ut med CyberGhost VPN i fråga om säkerhet och funktioner.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
9.5
Många specialservrar - CyberGhost VPN sägs vara en av de snabbaste VPN-tjänsterna på marknaden. Det gäller inte minst om du vill surfa med hög bandbredd mot en svensk server. Totalt har CyberGhost VPN närmare 6 000 servrar i 90 länder. Det är alltså en jätte i branschen! När det gäller utbud är det här en bra tjänst. Vi kunde ta del av både Netflix och BBC samt SVT Play. En utmärkt funktion är att CyberGhost VPN har många specialiserade servrar. Om du vill ägna dig åt något specifikt, som nedladdning av torrents eller streaming från till exempel YouTube eller Netflix kan du välja en server som erbjuder just det till högsta möjliga hastighet.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8
Pedagogiskt och nybörjarvänligt gränssnitt - Hemsidan finns inte på svenska men själva programmet finns i en svensk version. Det är lättanvänt med ett pedagogiskt gränssnitt. CyberGhost VPN är ett bra val om det är första gången du använder dig av en VPN-tjänst.
PRIS
8.5
Alltid ett tillgängligt erbjudande - CyberGhost VPN har en något otydlig prissättning och hela tiden ett erbjudande på gång. Hemsidan där du tecknar ett abonnemang ger ofta sken av att du har kort tid på dig att utnyttja ett erbjudande, men det ska du ta med en nypa salt. Vid ett helårsabonnemang får du räkna med att betala omkring 5 euro i månaden. Ett ganska genomsnittligt pris som du kan få ner genom att välja ännu längre bindningstid.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Pris från €5.99 / Månad *
 • positive aspect
  Snabbt
 • positive aspect
  Mycket bra utbud med många nischade servrar
 • positive aspect
  Användarvänlig tjänst

NACKDELAR

 • negative aspect
  Otydlig prissättning

4

SURFSHARK VPN

Surfshark VPN test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  1 050
 • Antal länder
  61
 • Låser upp geoblockering
  Ja
 • Funktioner i urval
  Anslut obegränsat antal enheter, split tunneling, virusskydd, kill switch
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Surfshark
BRA VPN FÖR SVENSKA ANVÄNDARE
8
Surfshark är ett av den senaste tillskotten på marknaden för VPN-tjänster. Precis som ExpressVPN är de registrerade på Brittiska Jungfruöarna. Tjänsten har funnits tillgänglig sedan 2018 och passar familjer och företag eftersom du kan ansluta många enheter med ett abonnemang.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
9
Slipp oönskade annonser - Surfshark ger dig tillgång till en lång rad funktioner av det lite mer avancerade slaget. Med split tunneling kan du välja när du vill använda din ordinarie IP-adress och med programmet Clean Web får du skydd mot virus och oönskade annonser. Du kan även koppla in funktionen kill switch så att datorns IP-adress inte avslöjas om Surfshark ligger nere. Surfshark jobbar med externa företag och konsulter för att hela tiden utvärdera och förbättra sin säkerhet. Det som är Surfsharks kanske främsta fördel är att du kan ansluta ett obegränsat antal enheter. Perfekt i stora familjer, på kollektiv och i mindre företag.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
8
Många servrar i Sverige - Med tanke på att Surfshark är en ganska ny VPN-tjänst har de ett stort nätverk som vid testtillfället består av omkring 1 050 servrar i 61 länder. Över 60 servar finns i Sverige vilket gör Surfshark till ett bra alternativ för svenska användare. Åtminstone så länge du inte planerar att resa till Kina där de inte har några servrar i dagsläget. Detta är inte den snabbaste VPN-tjänsten men just i Sverige står den sig riktigt bra tack vare de många servrarna. Med Surfshark kan du komma åt innehållet på alla de stora streamingsidorna.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
7.5
Kom igång på några minuter - Surfshark har en proffsig och lättnavigerad sida där man snabbt känner sig hemma. Att köpa, installera och börja använda Surfshark tar bara några minuter. Svenska finns inte som valbart språk på hemsidan och du kan inte räkna med att komma i kontakt med supportavdelningen på minuten, oavsett tid på dygnet.
PRIS
8
Prisvärd VPN-tjänst - Du kan få tillgång till Surfshark för mindre än två dollar i månaden om du väljer lång bindningstid. Du kan testa Surfshark en månad och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Flera avancerade funktioner
 • positive aspect
  Snabb tjänst för svenskar
 • positive aspect
  Anslut så många enheter du vill

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inga servrar i Kina

5

PUREVPN

PureVPN test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  2 000
 • Antal länder
  Uppges ej men servrarna finns på 180 platser
 • Låser upp geoblockering
  Ja
 • Funktioner i urval
  Möjlighet till dedikerad IP-adress, split tunneling, kill switch
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos PureVPN
EN AV DE ÄLDSTA OCH MEST BETRODDA VPN-TJÄNSTERNA
9
PureVPN ägs av företaget GZ Systems Ltd som grundades 2007 och är baserat i Hong Kong. Det är en av de äldsta och mest betrodda VPN-tjänsterna på marknaden. PureVPN är bland annat känt för att erbjuda premiumuppgraderingar för dig som vill ha en avancerad tjänst.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
9.5
Välj dedikerat IP-nummer - Att PureVPN funnit sedan 2007 och hela tiden hållit vad de lovat beträffande säkerhet är en trygghet för dig som kund. Med PureVPN får du tillgång till split tunneling vilket innebär att du kan ansluta vissa enheter eller appar via VPN-tjänsten medan du surfar utan VPN med andra. Bland tilläggstjänsterna finns bland annat möjlighet till en dedikerad IP-adress som bara används av dig men som döljer din enhets riktiga IP-nummer. Det gör att din enhet kan hittas på nätet vilket är en fördel vid till exempel spel online och det minskar risken för du ska svartlistas av leverantörer av content som du är intresserad av.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
8.5
Bra global spridning - PureVPN kallar sig för den snabbaste VPN-tjänsten någonsin men om vi tittar på de oberoende tester där hastigheter jämförts ligger de inte alltid i topp. De hör dock till de snabbaste tjänsterna. PureVPN har 2 000 servrar på 180 platser med bra spridning globalt. Tjänsten är därmed lämplig för dig som reser mycket och aldrig vill behöva kompromissa med din säkerhet eller dina hastigheter på nätet.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9
Anslut upp till tio enheter - PureVPN är inte bara för dig som använder macOS, Microsoft Windows, Android eller iOS utan de har även en klient för Linux-användare. Det har gjort dem populära bland många avancerade datoranvändare. Med ett abonnemang kan du ansluta upp till tio enheter och även om det här är en tjänst med möjlighet till avancerade funktioner är den inte svår att använda. Det här är en bra VPN-tjänst för dig som som aldrig tidigare använt VPN men som vill ha något att växa med. Svenska finns som språkalternativ på hemsidan och i själva appen.
PRIS
8.5
Höga rabatter - PureVPN är en av alla sidor där det alltid verkar vara 50–70% i rabatt. Vi hittar ett bra erbjudanden som innebär att det kostar strax över 3 dollar i månaden för en två-årsplan.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Användbara tilläggsfunktioner
 • positive aspect
  Avblockerar det mesta
 • positive aspect
  Anslut hela 10 enheter med ett abonnemang

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte riktigt så snabba som de påstår

6

OVPN (OPENVPN)

OVPN (OpenVPN) test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  77
 • Antal länder
  13
 • Låser upp geoblockering
  Delvis
 • Funktioner i urval
  Kill switch, egna servrar
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos OVPN
VPN FÖR DIG MED EXTRA HÖGA SÄKERHETSKRAV
8
OVPN är en svensk VPN-tjänst som lanserades 2014 och som profilerar sig mot dig med extra höga säkerhetskrav. Klienten fungerar för dig med macOS, Windows och Ubuntu. De följer svensk lagstiftning som ger ett relativt bra integritetsskydd.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
9.5
Egen hårdvara ger extra god säkerhet - OVPN ger mer skydd än man kan förvänta sig av en modern VPN-tjänst. Klienten är utrustad med kill switch och är helt och hållet utvecklad “in house”. Att använda en klient som någon annan byggt innebär att risken för så kallade bakdörrar in i systemet minimeras. OVPN har tänkt på varje liten detalj när det handlar om säkerhet och anonymitet. Du behöver inte ange någon e-postadress när du börjar använda tjänsten och du kan även betala för den helt anonymt med kryptovaluta. OVPN har inte plats på hyrda servrar utan de har sig egen hårdvara i noggrant kontrollerade datahallar. Det är ett upplägg som innebär säkerhetsfördelar.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
6
Begränsat antal servrar - OVPN har 77 servrar i 13 länder. I och med det är de ännu en liten aktör. Det behöver dock inte betyda att de är långsamma eftersom ett stort antal servrar framförallt innebär att fler kan använda tjänsten. Så länge OVPN utökar serverantalet i takt med att de får nya kunder kan de erbjuda bra hastigheter. I dagsläget är de riktigt bra så länge du befinner dig i Sverige och kopplar upp dig mot en svensk server. Däremot är de inte lika snabba om du kopplar upp dig mot en server i USA. Vi kunde tyvärr inte komma åt Netflix eller brittiska BBC med OVPN men däremot SVT Play.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9
Lättillgänglig tjänst om du är svensk - Om du värdesätter möjlighet till snabb kundservice på svenska och föredrar en tydlig och lättnavigerad tjänst så är OVPN ett bra val. Även hemsidestexterna är på svenska. VPN- tjänster är sällan särskilt komplicerade att använda 2020 men OVPN är extra användarvänlig trots att de även har säkerhetsmedvetna och tekniskt kunnig användare som en del av sin målgrupp.
PRIS
7.5
Bra VPN men aningen dyrare - OVPN ger dig massor av betalningsalternativ men är inte en av de billigaste VPN-tjänsterna. 7 dollar i månaden för ett abonnemang med en bindningstid på 12 månader är ungefär vad du får räkna med.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Lättanvänd klient
 • positive aspect
  Hög intern säkerhet

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ej det bästa valet om du vill avblockera områdesbegränsat innehåll

7

ZENMATE VPN

ZenMate VPN test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  2 200
 • Antal länder
  30
 • Funktioner i urval
  Kill switch, IP-telefoni, virusskydd
 • Gratisversion
  Ja

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos ZenMate VPN
VPN FÖR AVANCERADE DATORANVÄNDARE MED HÖGA KRAV
8
ZenMate VPN är utvecklat av det tyska företaget ZenGuard som verkat i branschen från sitt högkvarter i Berlin sedan 2014. ZenMate VPN har flera funktioner du inte hittar hos andra VPN-tjänster och är populärt bland avancerade datoranvändare med höga krav. Du kan också använda en enklare version av ZenMate gratis.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
8
Välj mellan gratis och premiumkonto - ZenMate handlar mycket om att skräddarsy tjänsten tills den passar just dig. Förutom att du kan anonymisera din IP-adress och avblockera streamingtjänster kan du uppgradera ZenMate med mer avancerade funktioner och till exempel få tillgång till kill switch, skydd mot virus och IP-telefoni. Du kan välja att betala för ZenMate med Bitcoin om du vill vara helt anonym. De har också som policy att inte logga några uppgifter om din surfhistorik.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
7.5
45 miljoner användare - ZenMate har över 2 200 servrar i över 30 länder och klarar att avblockera det mesta. Visst har storleken betydelse och det finns VPN-leverantörer med betydligt fler servrar i tre gånger så många länder. Så länge du befinner dig i Europa är dock ZenMate en snabb och smidig tjänst och sett till antalet användare (ca 45 miljoner) är ZenMate en stor aktör idag. De verkar dock ha gett upp kampen om Kina och är inte till hjälp för dig som behöver obegränsad tillgång till internet medan du reser där.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8
Bra information på hemsidan - Det finns ingen svensk version av hemsidan men både den och själva tjänsten har designats med god känsla för användarvänlighet. Det är mycket lätt och går fort att komma igång med ZenMate. Supporten är helt okej men inte riktigt bäst i klassen enigt ett par tester vi tagit del av. Det finns dock ovanligt mycket information på själva hemsidan och du kan göra egna felsökningar eller få svar på frågor tack vare det.
PRIS
8.5
Förmånliga priser - Du kan använda en begränsad version av ZenMate gratis. Det är ett bra sätt att utvärdera tjänsten medan du funderar på om du ska slå till på ett erbjudande om lågt pris mot att du väljer lång bindningstid. Du kan också testa betalversionen och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med den. Priserna är låga, du kan använda ZenMate för så lite som 15 kronor i månaden med tre års bindningstid. ZenMate är den VPN-tjänst i testet som har den mest sympatisk prissättningen.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Flexibel tjänst
 • positive aspect
  Låga priser
 • positive aspect
  Finns i gratisversion
 • positive aspect
  Bra prestanda i Europa

NACKDELAR

 • negative aspect
  Fungerar inte lika bra utanför Europa

8

PROTONVPN

ProtonVPN test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  700
 • Antal länder
  44
 • Låser upp geoblockering
  Ja
 • Funktioner i urval
  “Secure Core” – teknik för omdirigering, militärklassad kryptering, kompatibel med TOR
 • Gratisversion
  Ja

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos ProtonVPN
VPN MED RIKTIGT BRA SKYDD
8
Proton VPN har utvecklats av det schweiziska företaget Proton Technologies AG som även ligger bakom Proton Mail, det största krypterade e-postprogrammet. Använder du Proton Mail när du vill vara hemlig online kan Proton VPN vara det naturliga valet av VPN-tjänst.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
10
Högsta möjliga säkerhet - Det märks att företaget som utvecklat Proton VPN har stor erfarenhet av säkerhet. De står alltid på sin användares sida och har anonymitet och integritet på nätet som sin hjärtefråga. Krypteringen är i toppklass och omdirigeringstekniken “Secure Core” sänder din trafik mellan flera servrar inom Protons nätverk. Servrar som finns på platser med starkt sekretesskydd. Inte ens hackers eller myndighetsorganisationer som lägger ner stora resurser på det kan spåra din egentliga IP-adress. Proton VPN har utvecklats för att kunna fungera ihop med TOR, en anonymiseringstjänst som används för åtkomst till “The Dark Web”. En del av internet med innehåll som inte kan spåras. Det faktum att Proton Technologies AG är baserade i Schweiz är i sig bra för din säkerhet eftersom integritetsskyddet är starkare än i USA och inom EU. De viktigaste delarna av sin infrastruktur har de i ett skyddsrum som tidigare använts av armén. Det säger något om ambitionsnivån.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
7
Fungerar bäst med Windows - Proton VPN har omkring 700 servrar i 44 länder vilket placerar dem i mitten av fältet. Hastigheten är medelmåttig. Har du en dator med Windows fungerar det riktigt bra men Proton VPN är inte lika smidigt om du använder en enhet med ett annat operativsystem. Till exempel en mobiltelefon. Om du vill öka hastigheten kan du göra det genom att använda särskilda premium-servrar som kostar extra.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
6
Kan användas av alla - När det gäller kundsupport är Proton VPN sämst i testet. Du kan kontakta dem genom att fylla i ett formulär på hemsidan men live support erbjuds inte. Den primära målgruppen är kunniga datoranvändare. Med det sagt så är dock inte själva tjänsten överdrivet avancerad utan den bör kunna användas av de flesta.
PRIS
8.5
Bra betalningsmodell - I sitt grundutförande är Proton VPN gratis. Genom att betala kan du få tillgång till fler servrar, ansluta enheter och uppgradera tjänsten med avancerade funktioner. Det tycker vi är en bra betalningsmodell och det ger dig en chans att testa Proton VPN innan du börjar betala för tjänsten. Som betalande användare kan du välja mellan Basic, Plus och Visionary, beroende på vilka funktioner du har behov av.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Extremt hög säkerhet
 • positive aspect
  Du betalar för det du behöver

NACKDELAR

 • negative aspect
  Långsam på mobila enheter
 • negative aspect
  Långsam kundsupport

9

VYPRVPN

VyprVPN test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  700
 • Antal länder
  Uppges ej men servrarna finns på 70 platser med stor spridning
 • Låser upp geoblockering
  Ja
 • Funktioner i urval
  Brett plattformsstöd, “Chameleonprotokoll” för högsta integritetsskydd
 • Gratisversion
  Nej, men fullversionen kan testas gratis i 30 dagar

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos VyprVPN
SÄKER & EXTRA SNABB VPN-TJÄNST
8.5
VyprVPN drivs av företaget Golden Frog som har sitt huvudkontor i Schweiz. Precis som Proton VPN är detta en säker VPN-tjänst men VyprVPN går också in för att vara extra snabba.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
8.5
Det lilla extra i fråga om säkerhet - Precis som några andra VPN-leverantörer i det här testet äger Golden Frog sina egna servrar. Det ska också sägas att Schweiz är en jurisdiktion med bra integritetsskydd för dig som användare. Det ska mycket till innan uppgifter om hur du använt VyprVPN släpps till tredje part.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
8
Kolla på amerikanska Netflix - VyprVPN har omkring 700 servrar på 70 platser med stor global spridning. De kallar sig för världens snabbaste VPN-tjänst, men det är de inte ensamma om att göra. Det är svårt att avgöra vilken tjänst som verkligen är snabbast eftersom det beror på vilken server en enskild användare kopplar upp sig mot. Vi kan dock konstatera att VyprVPN är snabba snarare än långsamma, jämfört med andra tjänster. VyprVPN presterar hyggligt när det kommer till att tillgängliggöra content som är blockat för dig utan VPN. Du kan titta på amerikanska Netflix men inte Netflix med andra länders utbud. SVT Play avblockeras av VyprVPN när du befinner dig i utlandet.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8
Kundsupport dygnet runt - När vi bedömt användarvänligheten för VPN-tjänsterna i det här testet har kvaliteten genomgående varit mycket hög. VyprVPN lever upp denna höga standard och bjuder bland annat på kundsupport på engelska 24 timmar om dygnet. Det här är en tjänst som används av många företag. Tjänsten är professionell snarare än utpräglat simplistisk.
PRIS
7.5
Välj längre bindningstid - VyprVPN har ett väldigt lågt pris om du väljer 24 månader som bindningstid. Du betalar då 2,5 dollar i månaden vilket är omkring 80% i rabatt jämfört med kostnaden för att använda tjänsten i en månad. Alltså nästan 13 dollar, vilket är ganska mycket jämfört med andra tjänster i testet. Du kan dock testa VyprVPN gratis i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  En av de snabbaste tjänsterna
 • positive aspect
  Kontrollerar sina servrar

NACKDELAR

 • negative aspect
  Något dyr tjänst vid kort bindningstid

10

F-SECURE FREEDOME VPN

F-Secure Freedome VPN test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  30
 • Antal länder
  20
 • Låser upp geoblockering
  Nej
 • Funktioner i urval
  Kan köpas tillsammans med F-Secure Anti Virus
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos F-Secure
VPN SOM STÄRKER DIN ANONYMITET
7.5
Finländska F-Secure är framförallt populära för sina antivirusprogram. Deras VPN-tjänst Freedome VPN är perfekt om du vill stärka din anonymitet på nätet men klarar dig utan områdesrestriktivt innehåll. Tjänsten passar laglydiga internetanvändare bättre än dem som vill syssla med fuffens online i skydd av en VPN-tjänst.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
6.5
Anonymitet för normala användare - Med Freedome VPN får du inga avancerade funktioner som kill switch utan det är en ganska basic tjänst. Om du bara känner dig trygg med den absolut senaste krypteringstekniken ska du välja en annan tjänst. Freedome VPN är för normala användare som på ett enkelt sätt vill skydda sig mot de mest uppenbara riskerna. F-Secure har en integritetspolicy som innebär att de inte hjälper dig som surfar i en juridisk gråzon och vill komma åt blockerat innehåll oavsett var du befinner dig. P2P och torrenting uppmuntras inte heller. Vissa andra VPN-tjänster lockar användare som har något att dölja. Att Freedome VPN har valt en annan målgrupp kan i vissa situationer vara fördelaktigt för dig som tillhör den, även om det är en hel del du inte kan göra med Freedome VPN. Tjänsten fungerar, precis som man kan förvänta sig, perfekt ihop med F-Secure Anti Virus och kan vara en del av en effektiv helhetslösning som håller dig trygg på nätet.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
5
Anmärkningsvärt få servrar - Freedome VPN ger dig inte åtkomst till geografiskt begränsade streamingsajter. Om du vill ha en VPN-tjänst för att kunna kolla på Netflix överallt är det alltså inte rätt verktyg för dig. De erbjuder dock bra hastigheter, så länge du klarar dig med någon av de ca 30 servrar de har i strax över 20 länder. Det ska dock sägas att 30 servrar är anmärkningsvärt få med tanke på att F-Secure trots allt är ett resursstarkt företag. Det finns ju aktörer i det här testet med omkring 6 000 servrar.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.5
Få tillgång till en stor databas - Freedome VPN är den mest användarvänliga VPN-tjänsten i testet. Åtminstone om du inte kan så mycket om ämnet. Det beror inte minst på att du kan få snabb support på svenska. Det som imponerar allra mest är dock den generösa information du får tillgång till. Där andra företag i branschen erbjuder en enkel FAQ har F-Secure en formidabel kunskapsdatabas med pedagogisk information om det mesta inom VPN och säkerhet online.
PRIS
8
Testa gratis i 5 dagar - Priserna beror inte bara på bindningstid utan även på hur många enheter du vill kunna använda med tjänsten. Du kan testa Freedome VPN gratis i fem dagar. Om du vill kunna ansluta tre enheter är priset för ett årsabonnemang 275 kronor.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Väldigt användarvänlig
 • positive aspect
  Ger dig tillgång till massor av information om säkerhet på nätet

NACKDELAR

 • negative aspect
  Få servrar
 • negative aspect
  Avblockerar inga streamingsidor
 • negative aspect
  Skyddar dig inte “till varje pris”, oavsett vad du gör

11

NORTON SECURE VPN

Norton Secure VPN test

EGENSKAPER

 • Antal servrar
  Uppgift saknas
 • Antal länder
  30
 • Låser upp geoblockering
  Delvis
 • Funktioner i urval
  Kan kombineras med Norton Antivirus
 • Gratisversion
  Nej

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Norton
PASSAR DIG SOM ÄR NYBÖRJARE PÅ VPN
7.5
Norton Secure VPN ingår i samma programfamilj som Norton AntiVirus. Det är alltså Symantec, ett av världens mest resursstarka datasäkerhetsföretag som ligger bakom denna VPN-tjänst. Norton Secure VPN passar dig som är nybörjare på VPN, har normala krav och vill ha virusskydd och VPN från samma leverantör.
SKYDD, SÄKERHET OCH FUNKTIONER
6
Diskutabel kryptering - Norton Secure VPN är en enkel tjänst som saknar en del funktioner du kan få från andra VPN-leverantörer. Krypteringen är enligt flera oberoende experter inom området inte riktigt i nivå med vad man förväntar sig från en mjukvarugigant som Symantec. Som svensk användare av Norton Secure VPN är det brittisk jurisdiktion som gäller vilket inte är helt optimalt om du är ute efter bästa möjliga integritet. Norton loggar en del uppgifter som till exempel din dators verkliga IP-nummer. Det är dock egentligen bara om du verkligen har något du vill dölja som Norton Secure VPN inte räcker till beträffande säkerhet.
HASTIGHET & SERVERUTBUD
7
Varken snabb eller långsam - Norton Secure VPN har servrar i omkring 30 länder och på 60 platser, bland annat i Sverige. Det finns både snabbare och långsammare VPN-klienter på marknaden. Vissa användare har rapporterat in att det är problem med att komma åt Netflix och SVT Play med denna VPN-tjänst.
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.5
Norton kan det här med support - När det gäller kundsupport och användargränssnitt visar Norton att de varit med sedan 1990-talet. I detta avseende är Norton Secure VPN en riktigt bra tjänst som du kan börja använda direkt även om du aldrig tidigare haft en VPN-tjänst. Hemsidan finns i svensk version.
PRIS
9
En av de billigaste - Priset beror på hur många enheter du vill kunna ansluta. Du kan inte välja bindningstid utan det är ett år som gäller. En enhet kostar 299 kronor om året och priset om du vill kunna ansluta 10 enheter är 499 kronor. Norton Secure VPN är med andra ord en av de billigare VPN-tjänsterna i det här testet.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Ligger bra i pris
 • positive aspect
  Användarvänlig tjänst

NACKDELAR

 • negative aspect
  Varken snabbast eller säkrast i testet

KÖPGUIDE VPN

Vad är VPN?

VPN är en förkortning för Virtual Private Network, alltså virtuella privata nätverk. Det är en teknik med vars hjälp det är möjligt att skapa en privat förbindelse (eller tunnel, som det ofta kallas) mellan två eller flera enheter i ett nätverk som inte är privat. Det nätverk det oftast är fråga om är internet. Exakt hur den privata förbindelsen skapas och hur väl skyddad den är kan variera lite mellan de olika företag som erbjuder VPN-förbindelser.

I den här guiden har vi testat flera av de mest efterfrågade och bästa VPN-tjänsterna för svenska användare:

 • ExpressVPN
 • Surfshark VPN
 • CyberGhost VPN
 • NordVPN
 • OVPN (OpenVPN)
 • PureVPN 
 • Freedome VPN
 • ZenMate VPN
 • Proton VPN 
 • VyprVPN
 • Norton Secure VPN

Varför behöver man VPN?

Tidigare har det mest varit tekniskt kunniga datoranvändare som sysslat med skumma affärer på nätet som använt VPN men nu är det på väg att bli mainstream! I princip alla har nytta av att använda en VPN-tjänst.

VPN-anslutningar har många tillämpningar. Du kan till exempel använda gratis WiFi utan att exponera dig för hackers. För organisationer och företag innebär VPN-tjänster att medarbetare som är ute och reser kan koppla upp sig mot en server och arbeta med samma säkerhet som vid en direkt anslutning till det lokala nätverket.

Surfa anonymt med VPN

Många väljer att alltid ansluta till internet via en VPN-tjänst. Det innebär att de kopplar upp sig anonymt utan att enhetens IP-adress avslöjas. Den som lämnar spår efter sig i form av IP-adress är mer känslig för identitetsstöld och andra brott. En VPN-tjänst löser alltså det problemet. Förutom ökad anonymitet innebär det att användaren kan skaffa sig tillgång till områdesrestriktiva tjänster, som till exempel SVT Play eller Netflix.

Vad skiljer olika VPN-tjänster från varandra och hur väljer man den rätta?

Grundfunktionen, att anonymisera ditt IP-nummer är något som alla VPN-tjänster klarar. Därutöver kan du få tillgång till speciella funktioner och olika grader av kryptering. Det som framförallt skiljer tjänsterna åt är vilka streamingtjänster du får tillgång till och hur snabbt du kan surfa. En VPN-tjänst gör tyvärr så att ditt internet blir lite långsammare. Hur stor skillnad det blir beror bland annat på hur många servrar tjänsten har i förhållande till antalet användare och i vilka länder servrarna står. Vissa VPN-tjänster är snabba om du befinner i Sverige men kanske inte i länder du reser till. Om ditt bredband bara är så snabbt att du med nöd och näppe kan göra allt du vill ska du välja en snabb VPN-tjänst. Annars kan sänkningen av hastigheten innebära att du till exempel inte längre kan titta på streamad film i hög upplösning.

Valet av VPN-tjänst kan handla om ifall du vill kunna surfa på svenska sidor med områdesrestriktivt innehåll medan du befinner dig utomlands eller om du främst vill kunna skydda din IP-adress medan du surfar från hemmet. Många som skaffar VPN 2020 gör det för att de har ett Netflix-konto och vill ha tillgång till detta överallt. Utbudet är ju olika i olika länder. 

Avancerade streamingtjänster som Netflix brukar dock motarbeta VPN-tjänster och det är långt ifrån alltid du får det du vill ha i det avseendet. Vissa VPN-tjänster är mer inriktade än andra på att kringgå områdesrestriktioner. Självklart är även priset en faktor vid val av VPN-tjänst. Programmen är gratis att ladda ner och betalningsmodellen är istället en månadskostnad som är olika hög beroende på bland annat bindningstid och på hur avancerad tjänsten är.

Hur lång bindningstid ska man välja?

Ofta kan du välja en bindningstid på flera år och få en riktigt låg månadskostnad. Problemet med att göra det är att du inte vet hur bra tjänsten kommer att vara så långt in i framtiden. Att en tjänst ger dig tillgång till SVT Play och Netflix idag innebär inte att det kommer att vara så om två år. En tjänst som är konkurrenskraftig idag kan vara omsprungen av nya VPN-leverantörer långt innan bindningstiden är över. Det ska dock sägas att VPN-tjänster är relativt billiga. Väljer du lång bindningstid så är det bara några tior i månaden du betalar. Det är alltså inte hela världen om du väljer att byta VPN-tjänst i förtid.

VPN Bäst i test

Det har inte varit enkelt att utse den bästa VPN-tjänsten. Standarden är hög och de olika klienterna är ofta nischade mot olika målgrupper. Vad som är bäst beror alltså på vad du värdesätter. Är du en hemlig agent i behov av extremt hög säkerhet ska du välja Proton VPN. Om du vill ha en VPN-tjänst som är tillräckligt säker och bra på att låsa upp sidor med områdesrestriktioner rekommenderar vi ExpressVPN och PureVPN. Surfshark är ett utmärkt val om du vill ansluta många enheter men bara ha ett abonnemang.

Vanliga frågor och svar om VPN

Varför blir internet långsammare när man använder en VPN-tjänst?

Det beror på att all information som sänds fram och tillbaka krypteras. I vissa fall är skillnaden liten och ibland kan det till och med vara så att det går snabbare att surfa med en VPN-tjänst. Anledningen till det är att vissa internetleverantörer medvetet stryper din hastighet om de misstänker att du laddar ner data via ett peer-to-peer-nätverk.

Hur mycket långsammare går det att surfa med VPN?

Det är svårt att svara på frågan eftersom många faktorer spelar in. För att ge ett riktmärke kan man säga att du bör vara beredd på att hastigheten sänks med upp emot 10 % vid nedladdning av filer och mer än så om du laddar upp material.

Hur bra är gratis VPN?

Det finns VPN-tjänster som inte kostar något men som istället finansieras via reklam eller donationer. Du kan också hitta gratisversioner av kommersiella VPN-tjänster som, till skillnad från tjänsterna vi testat här, bara låter dig använda ett begränsat antal gigabyte varje månad. Även gratis VPN-tjänster klarar dock sin huvuduppgift och maskerar din dators IP-adress lika bra som när du betalar för VPN. Var dock medveten om att en bra betaltjänst bara kostar några tior i månaden, det är alltså inte mer än så du tjänar på att välja gratis VPN.

Varför är det viktigt att anonymisera sitt IP-nummer?

Med hjälp av ditt IP-nummer kan hackers, din chef, skumma annonsörer, myndigheter och egentligen vem som helst med kunskap inom IT se vilka sidor du besöker, vad du laddar ner och vem du kommunicerar med. Din IP-adress är helt enkelt nyckeln till ditt liv online. Om du vill vara privat behöver du använda en VPN-tjänst.

Är det lagligt att använda VPN?

Att använda VPN-tjänster är lagligt i de flesta länder. Det är heller inte olagligt att häva områdesrestriktioner. Men att ladda ner eller upp material som är skyddat av copyright blir naturligtvis inte lagligt bara för att du suddar igen spåren med hjälp av en VPN-tjänst. Om du befinner dig i Kina, Ryssland eller Nordkorea och inte vill bryta mot några lagar är det en bra idé att kolla upp vad som gäller innan du surfar med en VPN-tjänst.

SÅ GJORDE VI TESTET

Så har vi genomfört testet

I arbetet med den här guiden har vi inte bara bildat oss en egen uppfattning om de olika tjänsterna utan även tagit del av vad andra oberoende bedömare anser. I vår jakt på den bästa VPN-tjänsten har vi bedömt våra elva kandidater utifrån följande parametrar:

 • Skydd, säkerhet och funktioner 
 • Hastighet & serverutbud
 • Användarvänlighet
 • Pris

Skydd, säkerhet och funktioner handlar i första hand om VPN-tjänstens viktigaste uppgift; att göra så att du förblir anonym på nätet. Även om alla gör sitt jobb i det avseendet finns det en del skillnader som är värda att ta upp. Med vissa VPN-tjänster får du även tillgång till extrafunktioner som kan vara intressanta.

Hastigheten är avgörande för vad du kan göra medan din VPN-tjänst är aktiverad. Om du har VPN aktiverat påverkas hastigheten när du surfar, hur snabbt det går betyder givetvis mycket för din upplevelse. Det spelar inte så stor roll om du kan kolla på streamad TV i teorin ifall det går så långsamt att det blir meningslöst i praktiken. Tänk på att vissa populära sajter arbetar aktivt för att stänga ute dig som använder VPN, så du kan inte räkna med att allt alltid kommer att fungera.

Användarvänlighet handlar mycket om vår upplevelse av hemsidan och den service som erbjuds om du har frågor eller problem. VPN bygger på avancerad teknik men du ska inte själv behöva vara insatt i det tekniska för att kunna använda en VPN-tjänst.

Många av de tjänster vi tittat på har återkommande erbjudanden som marknadsförs som om det är fråga om en unik kampanj du genast bör tacka ja till. Fast det snarare handlar om deras ordinarie pris. Prissättningen kan vara ganska förvirrande. Det är heller inte säkert att de priser vi hittat är samma som när du läser den här guiden. Du bör alltså själv jämföra priser innan du bestämmer dig.

Fler priser
ExpressVPN
Bäst pris hos Beställ hos ExpressVPN
NordVPN
Bäst pris hos Beställ hos NordVPN
CyberGhost VPN
Bäst pris hos Beställ hos CyberGhost VPN
Surfshark VPN
Bäst pris hos Beställ hos Surfshark
PureVPN
Bäst pris hos Beställ hos PureVPN
OVPN (OpenVPN)
Bäst pris hos Beställ hos OVPN
ZenMate VPN
Bäst pris hos Beställ hos ZenMate VPN
ProtonVPN
Bäst pris hos Beställ hos ProtonVPN
VyprVPN
Bäst pris hos Beställ hos VyprVPN
F-Secure Freedome VPN
Bäst pris hos Beställ hos F-Secure
Norton Secure VPN
Bäst pris hos Beställ hos Norton