TEST AV 7 MOBILA BREDBAND
TESTADE



PRODUKTER I DETTA TEST
FÖRDELAR
-
Hallon ligger mycket bra till i pris
-
Stort utbud av mobila bredband
NACKDELAR
-
Du kan bara öka surfmängden per månad, inte bara köpa önskat antal GB vid ett enskilt tillfälle
-
Du kan inte nå kundtjänsten via telefon
TELE2 MOBILT BREDBAND - BÄSTA EKONOMIKÖP

EGENSKAPER
-
Abonnemang40GB, 100GB, obegränsad surf, mobilt bredband för företag samt kontantkortssystemet “WiFi To Go”.
-
BindningstidNej, men en månads uppsägningstid
-
Spara surfNej
-
NätTele2
FÖRDELAR
-
Hög kvalitet på nätet
-
Generös kundsupport
-
Fin studentrabatt
NACKDELAR
-
Höga priser
-
Smidig lösning för dig som vill ha mobilt bredband med kontantkort
FÖRDELAR
-
Bra val för dig vill ha som ett mobilt bredband med obegränsad surf
-
Många alternativ för dig som vill surfa med kontantkort
NACKDELAR
-
Dyrt att köpa extra surf till ett abonnemang
FÖRDELAR
-
Riktigt bra för dig som surfar mycket
-
Fina villkor när du är utomlands
NACKDELAR
-
Inget alternativ med lite surf
-
Du kan inte spara surf
FÖRDELAR
-
Viaplay ingår i alla abonnemang
VIAPLAY INGÅR I ALLA ABONNEMANG
-
Supporten är begränsad
FÖRDELAR
-
Telias mobila bredband är snabbt och har bra täckning
-
C More ingår i de största abonnemangen
NACKDELAR
-
Kanske det dyraste mobila bredbandet i Sverige
-
Fungerar ej i utlandet
KÖPGUIDE MOBILT BREDBAND
Mobilt bredband är snabbt internet som du alltid har tillgång till, oavsett var du befinner dig. Det enda som krävs är att något av de nätverk (till exempel 4G eller 3G) som ingår i ditt mobila bredband har täckning. Ett mobilt bredband kan delas med andra enheter genom att exempelvis en telefon används som WiFi-hotspot. Rent konkret så är det mobila bredbandet ett SIM-kort som du använder tillsammans med din mobil, dator eller surfplatta.
Hur mycket surf och hur snabbt mobilt bredband behövs?
En vanlig fråga när det gäller bredbandsabonnemang, fasta så väl som mobila, är hur stort abonnemang man egentligen behöver. Svaret är såklart väldigt personligt och inget som går att fastställa en gång för alla. En bra rekommendation är att du bör utgå från hur mycket surf du gör av med idag, under en normal månad, och sedan skaffa ett abonnemang som är lite större än det. I takt med att mer avancerade tjänster och högupplöst film och musik blir tillgänglig tenderar vi att använda mer och mer surf. Det som ansågs som ganska mycket för två år sedan är ganska lite idag.
Tjänsten Netflix gör av med upp till 3 GB i timmen. Om du streamar musik i hög upplösning så räcker 1 GB till ca 7 timmars oavbrutet lyssnande. En surfpott på 5 GB räcker egentligen bara om du använder mobilt bredband som komplement till ett fast bredband och inte tittar på film online. Med ett litet abonnemang behöver du också lära dig vilka appar och hemsidor som gör att dina gigabyte tickar iväg. Sociala plattformar drar idag mer än de gjorde tidigare. Om du har mycket videos i ditt flöde på Facebook och ett litet abonnemang kan du snabbt bli av med din surfpott bara där. Att skaffa mobilt bredband med fri surf innebär att du slipper tänka på hur mycket surf du gör av med men du kommer å andra sidan väldigt långt med ett av de större abonnemangen med en given surfpott.
Precis som när det gäller hur stor surfmängd du behöver styrs ditt behov av hur snabbt ditt bredband bör vara av vad du använder det mobila bredbandet till. Det bästa mobila bredbandet för dig som vill att det ska gå riktigt fort levererar hastigheter på upp emot 100 Mbits/s. Det innebär att två personer kan streama film i Ultra HD-kvalitet samtidigt. Det är snabbare än många typer av fast bredband men inte på samma nivå som modernt fiber. Du behöver dock bra täckning för att komma upp i de hastigheter som de olika operatörerna uppger som sin högsta möjliga hastighet. 20 Mbits/s räcker för att en person ska kunna titta på film i vanlig HD-kvalitet. Om du inte kollar på film eller klipp med mobilt bredband men vill kunna streama musik via Spotify behöver du inte mer än 5 Mbit/s.
Mobilt bredband vs. fast bredband?
Ett mobilt bredband med fri surf eller en stor surfpott kan mycket väl vara ett bra alternativ till fast bredband via till exempel fiber. Det gäller särskilt i singelhushåll. I en familj med många som surfar kan det vara bättre att välja ett fast abonnemang, i alla fall om det är snabbare än det bästa mobila bredbandet som finns tillgängligt på orten. Tänk dock på att det kan kosta mycket pengar att dra in fiber i en fastighet. Den engångskostnaden slipper du med mobilt bredband.
Att ha bra mobilt bredband är verkligen en frihetskänsla eftersom det fungerar lika bra (om inte bättre) i trädgården, på caféet eller på bussen som när du sitter hemma framför datorn. Mobilt bredband kan också fungera även om du drabbas av strömavbrott hemma. Du som behöver fast bredband har ofta glädje av att komplettera med mobilt bredband för dina mobila enheter.
Kontantkort vs. abonnemang
Mobilt bredband erbjuds i form av både abonnemang och kontantkort. Ett kontantkort har en viss mängd data och du fyller på det när datamängden är förbrukad. Det är ett bra alternativ om du inte använder mobilt bredband så ofta, kanske för att du har fast bredband. Det kan även vara ett bra alternativ om du har ett tillfälligt behov av mobilt bredband i samband med exempelvis en resa.
Ett abonnemang är smidigast om du använder mobilt bredband regelbundet eftersom det förnyas automatiskt och ofta ger dig ett lite bättre pris per GB. Om du väljer ett abonnemang utan uppsägnings- eller bindningstid så är det inte så stor skillnad på hur bredband via kontantkort fungerar i praktiken.
Hur skiljer sig olika leverantörer av mobilt bredband från varandra?
Även om mobilt bredband är en ganska enkel tjänst är det ett antal punkter som skiljer de olika operatörerna från varandra. När du jämför mobilt bredband är det framförallt följande punkter som du bör ha i åtanke:
- Vad blir kostnaden per GB för olika abonnemang som är lagom stora för dig?
- Hur snabbt bredband erbjuds och hur bra är täckningen?
- Har abonnemanget någon uppsägningstid eller bindningstid?
- Hur mycket surf kan man spara från en månad till en annan?
- Hur är kundsupporten och användargränssnittet?
Välj det mobila bredband som passar dig
Att välja mobilt bredband är faktiskt inte så himla komplicerat. Här följer ett antal punkter som kan hjälpa dig att komma fram till vilket abonnemang som passar dig bäst.
- Hur mycket surf använder du en vanlig månad? Skiljer det sig mycket åt månad till månad? Har du glädje av att kunna spara mycket surf?
- Hur snabbt bredband har du behov av? Hastigheten styr vad du kan göra när du är uppkopplad.
- Ska du använda mobilt bredband som komplement till ett fast abonnemang? Då kan ett kontantkort vara ett bra alternativ.
- Vilken täckning har olika mobila bredband där du oftast befinner dig?
- Gillar du designen en operatör har på sin hemsida? Då kommer du förmodligen att trivas med att göra dina abonnemangärenden medan du är inloggad.
- Om mobilt bredband är nytt för dig eller om du anser dig tekniskt okunnig är det en fördel med en operatör som erbjuder bra support.
- Är du sugen på 5G ska du välja en operatör som redan idag kan erbjuda det.
- Hur mycket är du beredd att betala? I grund och botten är valet av mobilt bredband en kostnadsfråga där det framförallt är storleken (antalet GB) som avgör priset.
Vilket är det bästa mobila bredbandet?
Hallon har det billigaste mobila bredbandet. Det är ett riktig bra val så länge du inte är ute efter obegränsad surf och klarar dig med de något begränsade möjligheterna till support.
Om du inte är så intresserad av priset utan bara vill ha en tjänst med hög kvalitet är Tele2 det bästa mobila bredbandet.
Om du är ute efter bra pris på mobilt bredband med mycket surf är snabba Tre ett bra alternativ.
Vanliga frågor och svar om mobilt bredband
Hur snabbt behöver internet vara för att det ska kallas bredband?
Idag sker nästan all internettrafik i Sverige med vad som tidigare definierades som bredbandshastighet. Ofta säger man att gränsen går vid 2 Mbit/s. Alla mobila bredband vi testat klarar den gränsen med mycket god marginal.
Vad innebär 2G, 3G, 4G och 5G?
Det finns flera olika nätverk för mobilt bredband som används samtidigt. G:et i beteckningarna står för generation. 5G, som nu håller på att lanseras är alltså den senaste generations nätverk.
Ska man akta sig för mobilt bredband med 5G?
Vissa är rädda för att 5G innebär risker men enligt aktuell forskning är det inte behäftat med risker att sända information på de frekvenser som är aktuella med 5G.
Hur vet man hur snabbt mobilt bredband man har?
De olika operatörerna inom mobilt bredband anger bara ungefärliga hastigheter. Hastigheten varierar så för veta hur snabbt bredband du har bör du testa vid flera olika tillfällen och räkna fram ett genomsnitt. Du kan testa ditt bredband på flera oberoende sidor, till exempel bredbandskollen.se.
Hur kan man snabba upp sitt mobila bredband?
Om du har mobilt bredband via en router har du bäst bredband nära routern. Se framförallt till att undvika att ha tjocka betongväggar mellan dig och routern. Det är också en bra idé att se till att vara medveten om alla processer som pågår i datorn och som kan sinka ditt bredband. Ibland kan någon upp- eller nedladdning vara igång utan att man är medveten om det.
På vilka enheter fungerar det att använda mobilt bredband?
Om du har en router kan alla enheter som kan ansluta till ett WiFi-nätverk koppla upp sig mot det mobila bredbandet. Om du inte använder router krävs det att enheten har plats för ett sim-kort där bredbandet sitter.
Ska man skaffa mobilt bredband nu eller vänta på 5G?
5G är redan här och som det ser ut idag kommer du inte att behöva ett särskilt abonnemang för att ta del av snabbare mobilt bredband. Däremot kan du behöva en bra surfplatta, dator eller telefon för att fullt ut dra nytta av den nya tekniken.
SÅ GJORDE VI TESTET
Så har vi genomfört testet av mobila bredband
För att kunna göra en rättvis jämförelse och utse det bästa mobila bredbandet har vi betygsatt de olika operatörerna utifrån kriterierna:
- Utbud & surfmängd
- Hastighet och täckning
- Användarupplevelse
- Pris
Utbud & surfmängd
Under utbud & surfmängd går vi igenom vilka mobila bredbandsabonnemang och kontantkort som de olika företagen erbjuder. Här tittat vi också på hur deras abonnemang fungerar avseende sådant som möjligheten att spara surf och hur det fungerar ifall man befinner sig utomlands.
Hastighet och täckning
Tidigare var det stor skillnad i täckning mellan de olika bredbandsoperatörerna. Idag kan alla erbjuda väl utbyggda nät som kan användas av en mycket stor del av befolkningen. Det är dock viktigt att du själv konsulterar en täckningskarta och tar reda på hur bra täckningen är just där du vill att ditt mobila bredband ska fungera som allra bäst. Vissa skillnader finns dock i täckning och dessa tar vi upp. Vi återger de hastigheter som operatörerna själva anger för sina 4G abonnemang och kompletterar med omdömen från oberoende tester där sådana resultat finns tillgängliga. Om du bara nås av 3G nätet är det långsammare surf som gäller och 5G kan det gå mycket fortare.
Användarupplevelse
Som kund hos en bredbandsoperatör är det ganska viktigt att du känner dig hemma med hur de presenterar sitt utbud och alla funktioner och att du kan få kundsupport när du behöver det. Vissa operatörer har smidiga appar, andra jobbar lite mer “old school” med telefonsupport. Det märks att de olika operatörerna har olika målgrupp och det är en fördel för dig om du hör till målgruppen för det mobila bredband som du väljer.
Pris
Vi jämför hur de olika operatörerna ligger till avseende pris. Vi tittar på både ordinarie priser och på hur de brukar arbeta med rabatter.
.rTable { display: table; width: 100%;} .rTableRow { display: table-row; } .rTableHeading { background-color: #ddd; display: table-header-group; } .rTableCell, .rTableHead { display: table-cell; padding: 3px 10px; border: 1px solid #999999; } .rTableHeading { display: table-header-group; background-color: #ddd; font-weight: bold; } .rTableFoot { display: table-footer-group; font-weight: bold; background-color: #ddd; } .rTableBody { display: table-row-group; }