BÄST-I-TEST

TEST AV 7 MOBILA BREDBAND

7
PRODUKTER
TESTADE
Mobilt bredband är snabbt internet som du alltid har tillgång till, oavsett var du befinner dig. Med de mobila bredband vi har testat i den här guiden kan du räkna med att ha täckning i hela Sverige. Vi har jämfört flera av de största operatörerna för att hjälpa våra läsare att komma fram till vad som är det bästa mobila bredbandet 2020.
Hallon mobilt bredband test
budget test budget test
Hallon mobilt bredband
positive aspect Hallon ligger mycket bra till i pris
positive aspect Stort utbud av mobila bredband
negative aspect Du kan bara öka surfmängden per månad, inte bara köpa önskat antal GB vid ett enskilt tillfälle
negative aspect Du kan inte nå kundtjänsten via telefon
LÄS TESTET Visa bästa pris
Tele2 mobilt bredband test
economy test economy test
Tele2 mobilt bredband
positive aspect Hög kvalitet på nätet
positive aspect Generös kundsupport
positive aspect Fin studentrabatt
positive aspect Höga priser
positive aspect Smidig lösning för dig som vill ha mobilt bredband med kontantkort
LÄS TESTET Visa bästa pris
Tre mobilt bredband test
premium test premium test
Tre mobilt bredband
positive aspect Bra val för dig vill ha som ett mobilt bredband med obegränsad surf
positive aspect Många alternativ för dig som vill surfa med kontantkort
negative aspect Dyrt att köpa extra surf till ett abonnemang
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

HALLON MOBILT BREDBAND - BÄSTA BUDGETKÖP

Hallon mobilt bredband test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  5GB, 20GB, 100GB och 200GB samt mobilt bredband för företag
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Tre

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Hallon
BILLIGASTE MOBILA BREDBANDET I TESTET
8
Hallon har kallats en pigg uppstickare bland de svenska mobiloperatörerna men är idag ett väletablerat företag med många kunder. De erbjuder inte enbart mobilabonnemang utan även mobila bredband både i form av kontantkort och som abonnemang. De har samma ägare som operatören Tre och kallas ofta för Tres lågprismärke. Enligt vårt test lever Hallon upp till det och är helt enkelt billigast i testet! Förutom låga priser satsar Hallon hårt på att vara enkla och tydliga.
UTBUD & SURFMÄNGD
8
Mobilt bredband för alla - Hallon erbjuder mobilt bredband i fyra olika storlekar, från 5-200 GB, vilket täcker de flestas behov. Ett mobilt bredband med 5 GB räcker om du mest vill kunna maila och gå in på vanliga hemsidor medan 200GB kan passa dig som har avancerade behov och kanske vill kunna titta på högupplöst film i stort sett varje dag. Så små abonnemang som 5 GB saknas hos de flesta konkurrenterna men å andra sidan erbjuder Hallon inget abonnemang med obegränsad surf. Hallon erbjuder även mobilt bredband i form av kontantkort med samma surfmängder som abonnemangen. Du kan spara upp till 100 GB, vilket är riktigt generöst. Det är varken bindningstid eller uppsägningstid på ett Hallon abonnemang, det ger ett bra intryck!
HASTIGHET OCH TÄCKNING
7
Inte snabbast men mycket bra täckning - Hallon uppger att deras hastigheter ligger i spannet 7–34 Mbit/s vilket är okej men Hallon är inte det bästa mobila bredbandet om du är beroende av att kunna surfa i riktigt hög fart. Det är heller inte den mobiloperatör som gör den största satsningen på 5G i dagsläget. Eftersom de delar nät med Tre finns det förutsättningar för mobilt bredband med 5G i framtiden. När det gäller täckning är Hallon riktigt bra i storstäder och södra Sverige, men faktum är att de når 99 % av Sveriges befolkning med sina nät. Det är imponerande!
ANVÄNDARUPPLEVELSE
7
Ungdomligt tilltal och bristfällig support - Det är väldigt enkelt att skaffa mobilt bredband hos Hallon. Det märks att de lagt ner ordentliga resurser på att få fram ett användargränssnitt som är lätt att använda. Tonen är riktigt trevlig och ungdomlig skulle vi säga men den kan också uppfattas som överdrivet käck. Ungdomar hör till deras viktigaste målgrupp. Något som Hallon fått en del kritik för är att de inte erbjuder kundsupport via telefon. Snabbaste sättet att få hjälp är att chatta, men chatten är bara öppen 9–16 på vardagar. Det funkar inte så bra om anledningen till att man behöver hjälp är att ens mobila internet inte fungerar. De har dock ett utförligt avsnitt med svar på frågor på sin hemsida.
PRIS
10
Låga ordinarie priser och fina rabatter - Hallons priser hör till de bästa på den svenska marknaden. Vissa operatörer har ett bra pris jämfört med andra operatörer på ett enskilt abonnemang eller kontantkort av en viss storlek. Hallon ligger väldigt bra till över hela linjen och är riktigt prisvärda oavsett om du vill ha minsta möjliga mobila bredbandet på 5 GB eller gör av med 200 GB i månaden. Räkna med att kunna få halva priset i två eller tre månader, beroende på vilket abonnemang du väljer. Det är en typ av rabatt som Hallon ofta ger. För att sammanfatta kan man säga att Hallon har det bästa mobila bredbandet för dig som villa ha ett lågt pris, framförallt på ett abonnemang med liten surfmängd. Kontantkorten har samma pris som motsvarande abonnemang. Du kan köpa till extra surf närsomhelst, men inte som en engångsgrej utan du ökar på ditt mobila bredband permanent.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Hallon ligger mycket bra till i pris
 • positive aspect
  Stort utbud av mobila bredband

NACKDELAR

 • negative aspect
  Du kan bara öka surfmängden per månad, inte bara köpa önskat antal GB vid ett enskilt tillfälle
 • negative aspect
  Du kan inte nå kundtjänsten via telefon

2

TELE2 MOBILT BREDBAND - BÄSTA EKONOMIKÖP

Tele2 mobilt bredband test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  40GB, 100GB, obegränsad surf, mobilt bredband för företag samt kontantkortssystemet “WiFi To Go”.
 • Bindningstid
  Nej, men en månads uppsägningstid
 • Spara surf
  Nej
 • Nät
  Tele2
AKTÖR MED SÄKER UPPKOPPLING & BRA SERVICE
8
Tele2 är en av de mest erfarna aktörerna i Sverige när det gäller bredband och telefoni. Inte minst mobilt bredband är ett område där Tele2 länge legat i topp. Idag är Tele2 inriktade på kvalitetsmedvetna kunder som värdesätter säker uppkoppling och bra service. Men smakar det så kostar det. Tele2 är långt ifrån billigast när det gäller mobilt bredband. Så länge du inte är student, Tele2 har länge haft fina rabatter för dig som pluggar.
UTBUD & SURFMÄNGD
8
Inga små abonnemang - Tele2 har tre abonnemang för mobilt bredband. 40 GB räcker för vanlig surf, till att lyssna på Spotify varje dag och streama rörlig bild då och då. Med 100 GB kan du vara mer generös mot dig själv och titta på till exempel Netflix ofta. Obegränsad surf är precis som det låter, ett abonnemang som låter dig surfa precis så mycket du vill! Tele2 vänder sig inte till kunder som behöver små abonnemang, hör du till den målgruppen rekommenderar vi istället att du tittat på deras kontantkortsösning WiFi To Go. Det innebär att du får hem ett tomt sim-kort som du fyller på vid behov. Du kan ladda kortet med allt från 5 till 60 GB.
HASTIGHET OCH TÄCKNING
8
5G i Göteborg, Stockholm och Malmö - Tele2 är tillgängligt på 90 % av Sveriges yta och når 99,9 % av Sveriges befolkning med sina nät. I det oberoende experttestet Umlaut Mobile Benchmark 2019 placerade sig Tele2 i topp och hade snabbast uppkoppling och högst samtalskvalitet av alla operatörer. Räkna med hastigheter på mellan 10 och 50 Mbit/s, genomsnittligt med andra ord. Det är mycket prat om att 5G kommer att innebära snabbare surf i framtiden men med ett mobilt bredband från Tele2 kan du redan dra nytta av detta i våra tre största städer.
ANVÄNDARUPPLEVELSE
9
Kundsupport även på helgdagar - Tele2 erbjuder support både på helger och helgdagar vi chatt, mail och telefon. De är bäst av alla operatörer vi jämfört på detta. Det handlar inte bara om att de officiella öppettiderna är generösa utan enligt vår erfarenhet kan du räkna med förhållandevis korta väntetider och bra kvalitet på svaren du får. Att logga in och göra ärenden på sin sida på Tele2 är också enkelt. Tonen på all skriven information är saklig och logisk, de vänder sig inte till en särskild målgrupp utan Tele2 är för en bred publik.
PRIS
7
Rabatt för studenter men dyrt för andra - Tele2 försöker inte konkurrera genom att vara billigast utan de är tvärtom ett de dyraste alternativen. Det gäller hela utbudet, från 40 GB till obegränsad surf. Om du inte bryr dig om ifall obegränsad surf kostar 100 kronor mer eller mindre i månaden kan Tele2 ändå vara det bästa alternativet tack vare god support och hög tillförlitlighet. Har du slut på surf kan du på ett enkelt sätt köpa mer. 30 GB kostar 349 kronor vid testtillfället, Tele2 är långt ifrån billigast på detta. Vad som däremot är bra när vi talar om pris är att du som är student brukar kunna få en fin rabatt på mobilt bredband från Tele2.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Hög kvalitet på nätet
 • positive aspect
  Generös kundsupport
 • positive aspect
  Fin studentrabatt

NACKDELAR

 • positive aspect
  Höga priser
 • positive aspect
  Smidig lösning för dig som vill ha mobilt bredband med kontantkort

3

TRE MOBILT BREDBAND - BÄSTA PREMIUMKÖP

Tre mobilt bredband test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  15GB, 30GB samt obegränsad surf, mobilt bredband för företag och kontantkort
 • Bindningstid
  0–24 månader, 1 månads uppsägningstid
 • Spara surf
  Nej
 • Nät
  Tre

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Tre
MOBILT BREDBAND AV HÖG KVALITET
8.5
Tre ägs av Hi3G Access AB och har funnits på den svenska marknaden ända sedan 1999. När det gäller mobilt bredband gör Tre en bred satsning, de profilerar sig inte mot en särskild målgrupp och erbjuder bra priser och en tjänst med hög kvalitet. Tre delar nät med systerförtaget Hallon som har en lågprisprofil. Tre är mer inriktat på dig med större surfbehov, där håller de absolut toppnivå, men de har också en väldigt bra lösning för dig som vill surfa med kontantkort istället för ett fast abonnemang.
UTBUD & SURFMÄNGD
7.5
Bra för dig som vill surfa med kontantkort - Tre erbjuder tre olika mobila bredbandsabonnemang, det minsta är 15 GB så de har alltså inget för dig med riktigt små surfbehov, i det läget kan du dock välja en kontantkortslösning. Kontantkort gäller från en dag och upp till 30 dagar och det finns värdebevis på allt från 1 till 200 GB. om du köper ett kontantkort med mobilt bredband från Tre behöver du fylla på kontantkortet en gång om året, annars inaktiveras det. Kontantkorten kan bara användas i Sverige men är, genom det flexibla upplägget, ett mycket bra komplement till andra bredbandsabonnemang. Tre har upp till två års bindningstid på sina mobila bredbandsabonnemang, maxnivån gäller om du väljer att köpa en surfplatta tillsammans med ditt abonnemang. Om du enbart beställer mobilt bredband är det ingen bindningstid. Att surfa inom EU med ett abonnemang från Tre funkar utmärkt.
HASTIGHET OCH TÄCKNING
8.5
Tre är redan igång med 5G - Tre har bäst täckning i städer och i södra Sverige. Bor du i glesbyggd eller i norra Sverige finns det bättre alternativ. Räkna med att kunna surfa i en hastighet på 10–54 Mbit/s i 4G-nätet från Tre. Tre har redan invigt sitt 5G-nät och så länge du surfar med en enhet som klarar det kan du redan idag surfa med 5G-hastighet i delar av Stockholm. Tre är alltså en kandidat till att vara det bästa mobila bredbandet för dig som vill kunna surfa i hög hastighet.
ANVÄNDARUPPLEVELSE
8.5
Tre passar de flesta - Tre erbjuder telefonsupport 08.00–19.00 på vardagar. Kvaliteten är hög enligt vår erfarenhet och du kan till exempel få hjälp med avancerad teknisk felsökning. Om du föredrar att chatta går det bra så länge det inte gäller uppsägning av abonnemang eller just felsökning. Chatten är även öppen på helger. När du loggat in på ditt konto hos Tre kommer du att kunna utföra dina ärenden utan krångel tack vare det välgjorda gränssnittet. Tre vänder sig mot en bred målgrupp och vi tror att de flesta kommer att känna sig hemma som kunder hos dem.
PRIS
7.5
Få bra pris på en router eller surfplatta - Priset på obegränsad surf ligger på en konkurrenskraftig nivå och när vi betänker att det är snabbt mobilt bredband Tre erbjuder blir detta det bästa alternativet för dig som behöver mycket surf. Tre ligger dock lite högre i pris för abonnemang med mindre surf. Tre brukar ofta ha fina erbjudanden för dig som vill köpa en surfplatta eller en router tillsammans med det mobila bredbandet. Har du slut på surf i ditt abonnemang kan du fylla på med allt från 200 MB till 20 GB, priserna på extra surf är dock mycket höga, jämfört med till exempel Telenor.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra val för dig vill ha som ett mobilt bredband med obegränsad surf
 • positive aspect
  Många alternativ för dig som vill surfa med kontantkort

NACKDELAR

 • negative aspect
  Dyrt att köpa extra surf till ett abonnemang

4

TELENOR MOBILT BREDBAND

Telenor mobilt bredband test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  40GB, 100GB, 200GB samt Obegränsad surf och mobilt bredband för företag
 • Bindningstid
  Nej men 1 månads uppsägningstid
 • Spara surf
  Nej
 • Nät
  Telenor

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Telenor
BRA ALTERNATIV OM DU SURFAR MYCKET
7.5
Telenor är ett av Norges största företag och de har ett väl utbyggt mobilt bredband i Sverige. Telenor obegränsad surf kan vara det bästa mobila bredbandet för dig som inte vill behöva tänka på hur många GB du gjort av med under en månad. Telenor är också ett bra alternativ för företag i behov av mobilt bredband.
UTBUD & SURFMÄNGD
7
Bra val för dig som surfar mycket - Telenor har flera bra alternativ för dig som behöver en stor surfpott. Du kan välja mellan 100 GB, 200 GB och ett abonnemang med obegränsad surf. Utöver det erbjuds ett abonnemang på 40 GB, som tyvärr inte känns särskilt attraktivt. De har alltså inget mobilt bredband för dig som bara surfar lite. Funktionen för att köpa till extra surf är oflexibel. Ditt enda alternativ är att köpa 40 GB för 249 kronor (priset kan ha ändrats sedan testtillfället). Telenor har tagit bort bindningstiden från sitt mobila bredband men det är en månads uppsägningstid. Telenor har bra villkor för dig som värdesätter att kunna surfa utomlands. Då talar vi inte bara om EU utan med mobilt bredband från Telenor kan du använda din surfpott i Thailand, USA och flera andra länder som är populära bland svenska resenärer.
HASTIGHET OCH TÄCKNING
7.5
Telenor rullar nu igång sin satsning på 5G - Med mobilt bredband från Telenor kan du surfa i 10–40 Mbit/s vilket är okej, men inte mer än så. I och med att Telenor vänder sig mot kvalitetsmedvetna kunder hade det varit bra med lite högre hastigheter. Telenor har tidigare legat lågt när det gäller 5G, nu är tongångarna annorlunda och Telenor är i full gång med sin satsning på detta nya och snabba nät. Telenor når omkring 99,9 % av Sverige befolkning. De är kända för att vara ett bra val för dig som bor i glesbyggden där det kan vara lite si och så med täckningen från andra operatörer.
ANVÄNDARUPPLEVELSE
8
Gratis kundsupport - Telenor erbjuder kundsupport via ett gratisnummer och öppettiderna är mycket generösa. Det gäller särskilt om du är i behov av teknisk support. Självklart går det även bra att maila om ditt ärende inte är lika brådskande. Hemsidan har ett bra språk och ger ett väldisponerat första intryck. Känslan är att de vänder sig mot en mer mogen målgrupp än till exempel Hallon. Men viss information som man vill kunna få tag på direkt är dold i de finstilta villkoren och tar för lång tid att få fram.
PRIS
7.5
Sänkt pris på obegränsad surf - Telenor erbjuder ofta förmånliga paketpriser på mobilt bredband tillsammans med andra produkter. Obegränsad surf har tidigare varit dyrt hos Telenor men nu ligger de på samma nivå som sina konkurrenter. En udda detalj är att abonnemanget med 200 GB kostar lika mycket som det obegränsade. En förklaring till detta är att obegränsad surf bara tycks kunna användas i Sverige, medan abonnemanget på 200 GB har bättre villkor vid användning utomlands. Överlag har Telenor bra priser på stora abonnemang samtidigt som de är betydligt dyrare än medel på sina minsta mobila bredband.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Riktigt bra för dig som surfar mycket
 • positive aspect
  Fina villkor när du är utomlands

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inget alternativ med lite surf
 • negative aspect
  Du kan inte spara surf

5

CHILIMOBIL MOBILT BREDBAND

Chilimobil mobilt bredband test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  50GB, 100GB, Fri Surf
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Nej
 • Nät
  Tre

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Chilimobil
VIAPLAY INGÅR I ALLA MOBILA BREDBAND
7.5
Chilimobil är en norsk operatör som blivit stor även i Sverige, framförallt när det gäller mobiltelefoni. Även du som är ute efter det bästa mobila bredbandet bör ta en titt på Chilimobil. Det gäller särskilt om du lockas av att streamingtjänsten Viaplay ingår.
UTBUD & SURFMÄNGD
8
Fungerar bara i Sverige - Chilimobil har inga riktigt små abonnemang utan det börjar på 50 GB. Däremot hör de till de operatörer som kan erbjuda obegränsad surfmängd med sitt abonnemang Fri Surf. 50 GB täcker annars basbehovet för de flesta. En nackdel med mobilt bredband från Chilimobil är att det bara fungerar medan du befinner dig i Sverige. Det faktum att du inte har någon uppsägningstid innebär att du enkelt kan byta till ett kontantkort från en annan operatör när du ska ut och resa. Sen kan du byta tillbaka till Chilimobil om du skulle vilja det. Den slopade bindnings- och uppsägningstiden samt det faktum att du lätt kan byta surfmängd och köpa extra surf gör att det inte behövs kontantkort som komplement eller alternativ till mobilt bredband från Chilimobil.
HASTIGHET OCH TÄCKNING
8.5
Bra täckning i städer - Chilimobil använder samma nät som Tre och kan därmed erbjuda god täckning, framförallt i städer och i södra Sverige. I vissa tester ligger detta nät i topp i Sverige så om det är snabb och stabil täckning du är ute efter är Chilimobil ett gott val.
ANVÄNDARUPPLEVELSE
7.5
Den personliga operatören - Chilimobil satsar mycket på att ge en bra upplevelse till sin kunder. Sajten ger ett ombonat och personligt intryck. När du kontaktar kundsupporten känns det inte som att prata med en maskin utan det är verkligen en människa du blir bemött av. Supportavdelningen är öppen på vardagar 8–17, du kan inte ringa utan det är chatt eller messenger som gäller om du behöver hjälp så fort som möjligt. Det finns flera operatörer på den svenska marknaden som har generösare öppettider och som du dessutom kan ringa till. Vi har dock fått riktigt bra svar av Chilimobil när vi kontaktat dem och sajten är tydlig och lättnavigerad.
PRIS
7.5
Inte längre billigast på obegränsad surf - När Chilimobil etablerades i Sverige var de unika då de hade det billigaste mobila bredbandet för alla som ville ha fri surf. Idag hittar du abonnemang med obegränsad surf som är billigare hos andra operatörer och Chilimobil är inte längre en renodlad lågprisaktör. De ligger snarare i mitten av fältet. Det faktum att Viaplay ingår i alla abonnemang från Chilimobil gör att framförallt det billigaste abonnemanget på 50 GB är riktigt prisvärt. I alla fall om du uppskattar det innehåll som blir tillgängligt med Viaplay, bland annat många sportevenemang. Chilimobil erbjuder ibland extra bra priser för studenter. Det kan vara värt att kolla upp om de har ett aktuellt erbjudande, ifall du pluggar.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Viaplay ingår i alla abonnemang

VIAPLAY INGÅR I ALLA ABONNEMANG

 • negative aspect
  Supporten är begränsad

6

A3 MOBILT BREDBAND

A3 mobilt bredband test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  40GB, 100GB, 200GB samt mobilt bredband för företag
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Nej
 • Nät
  Telenor

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos A3

7

TELIA MOBILT BREDAND

Telia mobilt bredand test

EGENSKAPER

 • Abonnemang
  30GB, 50GB, 75GB, 120GB
 • Bindningstid
  Det finns abonnemang både med och utan bindningstid
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Telia

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Telia
PÅLITLIGA ABONNEMANG MEN DYRAST I TESTET
7
Delvis statsägda Telia har en mycket bra tjänst i grunden. Är det ett snabbt och väl fungerande mobilt bredband du är ute efter är Telia ett bra val. Men bara om du är beredd att betala betydligt mer för ett nät som bara är marginellt snabbare än konkurrenternas. Telia är dyrast i testet men det finns en sak som talar till deras fördel och det är att C More ingår i de större abonnemangen.
UTBUD & SURFMÄNGD
7.5
Flera mellanstora abonnemang - Telia erbjuder mobilt bredband i flera olika storlekar, dock inget abonnemang med riktigt lite eller riktigt mycket surf. Det innebär dock att du har ovanligt många surfmängder att välja mellan i mellansegmentet. Telia hör till de operatörer som låter dig spara oanvänd surf till kommande månad. Det är väldigt bra om du hör till dem som surfar olika mycket olika månader. Telias mobila bredband kan bara användas inom Sveriges gränser. Det är en stor nackdel jämfört med andra mobila bredband. Som alternativ till abonnemang erbjuder Telia kontantkort och du kan välja mellan en surfpott och ett fast antal GB per månad.
HASTIGHET OCH TÄCKNING
9
Snabbaste mobila bredbandet - Med Telia kan du surfa i 10–60 Mbit/s. Befinner du dig nära en basstation är det fråga om riktigt snabba abonnemang. Telia är även bra när det gäller utbyggnad och når 99,9 % av alla svenskar. Telia är igång med sin 5G-satsning och på många håll i Stockholm kan du surfa med betydligt högre hastigheter än 60 Mbit/s. Telia är ett mycket bra val om du framförallt är intresserad av högsta möjliga kvalitet på själva nätet.
ANVÄNDARUPPLEVELSE
6
Ofokuserat intryck - Det är krångligt att komma i kontakt med kundsupporten och du måste göra aktiva val och fylla i personuppgifter för att få hjälp. Syftet är att du ska få hjälp så fort som möjligt av någon som kan ärendet. Det allmänna intrycket är dock att Telia ligger en bit efter sina konkurrenter när det handlar om supportärenden. Själva sidan kan också ge ett något ofokuserat intryck. Kanske för att Telia erbjuder så mycket annat utöver mobilt bredband.
PRIS
6
Dyraste mobila bredbandet i testet - Telia är klart dyrast av de operatörer vi testat. Deras största abonnemang, som bara är 120 GB, kostar klart mer än obegränsad surf hos andra operatörer. Det motiverar de själva med att C More ingår och att de därför inte ska jämföras med andra aktörer inom mobilt bredband. C More ger dig tillgång till ett antal TV-kanaler och det är upp till dig att avgöra hur stort mervärde du tycker att det skapar och om det är värt att betala extra för det. Telia har ofta erbjudanden som innebär att du kan köpa ett abonnemang för mobilt bredband i paket med en router eller en surfplatta. Precis som du kan få rabatt på en telefon när du tecknar ett mobilabonnemang. Det är också värt att kolla upp ifall du kan få en rabatt på mobilt bredband från Telia ifall du redan har ett fast bredband från dem.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Telias mobila bredband är snabbt och har bra täckning
 • positive aspect
  C More ingår i de största abonnemangen

NACKDELAR

 • negative aspect
  Kanske det dyraste mobila bredbandet i Sverige
 • negative aspect
  Fungerar ej i utlandet

KÖPGUIDE MOBILT BREDBAND

Mobilt bredband är snabbt internet som du alltid har tillgång till, oavsett var du befinner dig. Det enda som krävs är att något av de nätverk (till exempel 4G eller 3G) som ingår i ditt mobila bredband har täckning. Ett mobilt bredband kan delas med andra enheter genom att exempelvis en telefon används som WiFi-hotspot. Rent konkret så är det mobila bredbandet ett SIM-kort som du använder tillsammans med din mobil, dator eller surfplatta.

Hur mycket surf och hur snabbt mobilt bredband behövs?

En vanlig fråga när det gäller bredbandsabonnemang, fasta så väl som mobila, är hur stort abonnemang man egentligen behöver. Svaret är såklart väldigt personligt och inget som går att fastställa en gång för alla. En bra rekommendation är att du bör utgå från hur mycket surf du gör av med idag, under en normal månad, och sedan skaffa ett abonnemang som är lite större än det. I takt med att mer avancerade tjänster och högupplöst film och musik blir tillgänglig tenderar vi att använda mer och mer surf. Det som ansågs som ganska mycket för två år sedan är ganska lite idag.

Tjänsten Netflix gör av med upp till 3 GB i timmen. Om du streamar musik i hög upplösning så räcker 1 GB till ca 7 timmars oavbrutet lyssnande. En surfpott på 5 GB räcker egentligen bara om du använder mobilt bredband som komplement till ett fast bredband och inte tittar på film online. Med ett litet abonnemang behöver du också lära dig vilka appar och hemsidor som gör att dina gigabyte tickar iväg. Sociala plattformar drar idag mer än de gjorde tidigare. Om du har mycket videos i ditt flöde på Facebook och ett litet abonnemang kan du snabbt bli av med din surfpott bara där. Att skaffa mobilt bredband med fri surf innebär att du slipper tänka på hur mycket surf du gör av med men du kommer å andra sidan väldigt långt med ett av de större abonnemangen med en given surfpott. 

Precis som när det gäller hur stor surfmängd du behöver styrs ditt behov av hur snabbt ditt bredband bör vara av vad du använder det mobila bredbandet till. Det bästa mobila bredbandet för dig som vill att det ska gå riktigt fort levererar hastigheter på upp emot 100 Mbits/s. Det innebär att två personer kan streama film i Ultra HD-kvalitet samtidigt. Det är snabbare än många typer av fast bredband men inte på samma nivå som modernt fiber. Du behöver dock bra täckning för att komma upp i de hastigheter som de olika operatörerna uppger som sin högsta möjliga hastighet. 20 Mbits/s räcker för att en person ska kunna titta på film i vanlig HD-kvalitet. Om du inte kollar på film eller klipp med mobilt bredband men vill kunna streama musik via Spotify behöver du inte mer än 5 Mbit/s.

Mobilt bredband vs. fast bredband?

Ett mobilt bredband med fri surf eller en stor surfpott kan mycket väl vara ett bra alternativ till fast bredband via till exempel fiber. Det gäller särskilt i singelhushåll. I en familj med många som surfar kan det vara bättre att välja ett fast abonnemang, i alla fall om det är snabbare än det bästa mobila bredbandet som finns tillgängligt på orten. Tänk dock på att det kan kosta mycket pengar att dra in fiber i en fastighet. Den engångskostnaden slipper du med mobilt bredband.

Att ha bra mobilt bredband är verkligen en frihetskänsla eftersom det fungerar lika bra (om inte bättre) i trädgården, på caféet eller på bussen som när du sitter hemma framför datorn. Mobilt bredband kan också fungera även om du drabbas av strömavbrott hemma. Du som behöver fast bredband har ofta glädje av att komplettera med mobilt bredband för dina mobila enheter.

Kontantkort vs. abonnemang

Mobilt bredband erbjuds i form av både abonnemang och kontantkort. Ett kontantkort har en viss mängd data och du fyller på det när datamängden är förbrukad. Det är ett bra alternativ om du inte använder mobilt bredband så ofta, kanske för att du har fast bredband. Det kan även vara ett bra alternativ om du har ett tillfälligt behov av mobilt bredband i samband med exempelvis en resa.

Ett abonnemang är smidigast om du använder mobilt bredband regelbundet eftersom det förnyas automatiskt och ofta ger dig ett lite bättre pris per GB. Om du väljer ett abonnemang utan uppsägnings- eller bindningstid så är det inte så stor skillnad på hur bredband via kontantkort fungerar i praktiken.

Hur skiljer sig olika leverantörer av mobilt bredband från varandra?

Även om mobilt bredband är en ganska enkel tjänst är det ett antal punkter som skiljer de olika operatörerna från varandra. När du jämför mobilt bredband är det framförallt följande punkter som du bör ha i åtanke:

 • Vad blir kostnaden per GB för olika abonnemang som är lagom stora för dig?
 • Hur snabbt bredband erbjuds och hur bra är täckningen?
 • Har abonnemanget någon uppsägningstid eller bindningstid?
 • Hur mycket surf kan man spara från en månad till en annan?
 • Hur är kundsupporten och användargränssnittet?

Välj det mobila bredband som passar dig

Att välja mobilt bredband är faktiskt inte så himla komplicerat. Här följer ett antal punkter som kan hjälpa dig att komma fram till vilket abonnemang som passar dig bäst.

 • Hur mycket surf använder du en vanlig månad? Skiljer det sig mycket åt månad till månad? Har du glädje av att kunna spara mycket surf?
 • Hur snabbt bredband har du behov av? Hastigheten styr vad du kan göra när du är uppkopplad.
 • Ska du använda mobilt bredband som komplement till ett fast abonnemang? Då kan ett kontantkort vara ett bra alternativ.
 • Vilken täckning har olika mobila bredband där du oftast befinner dig?
 • Gillar du designen en operatör har på sin hemsida? Då kommer du förmodligen att trivas med att göra dina abonnemangärenden medan du är inloggad.
 • Om mobilt bredband är nytt för dig eller om du anser dig tekniskt okunnig är det en fördel med en operatör som erbjuder bra support.
 • Är du sugen på 5G ska du välja en operatör som redan idag kan erbjuda det.
 • Hur mycket är du beredd att betala? I grund och botten är valet av mobilt bredband en kostnadsfråga där det framförallt är storleken (antalet GB) som avgör priset.

Vilket är det bästa mobila bredbandet?

Hallon har det billigaste mobila bredbandet. Det är ett riktig bra val så länge du inte är ute efter obegränsad surf och klarar dig med de något begränsade möjligheterna till support. 

Om du inte är så intresserad av priset utan bara vill ha en tjänst med hög kvalitet är Tele2 det bästa mobila bredbandet.

Om du är ute efter bra pris på mobilt bredband med mycket surf är snabba Tre ett bra alternativ.

Vanliga frågor och svar om mobilt bredband

Hur snabbt behöver internet vara för att det ska kallas bredband?

Idag sker nästan all internettrafik i Sverige med vad som tidigare definierades som bredbandshastighet. Ofta säger man att gränsen går vid 2 Mbit/s. Alla mobila bredband vi testat klarar den gränsen med mycket god marginal. 

Vad innebär 2G, 3G, 4G och 5G?

Det finns flera olika nätverk för mobilt bredband som används samtidigt. G:et i beteckningarna står för generation. 5G, som nu håller på att lanseras är alltså den senaste generations nätverk.

Ska man akta sig för mobilt bredband med 5G?

Vissa är rädda för att 5G innebär risker men enligt aktuell forskning är det inte behäftat med risker att sända information på de frekvenser som är aktuella med 5G.

Hur vet man hur snabbt mobilt bredband man har?

De olika operatörerna inom mobilt bredband anger bara ungefärliga hastigheter. Hastigheten varierar så för veta hur snabbt bredband du har bör du testa vid flera olika tillfällen och räkna fram ett genomsnitt. Du kan testa ditt bredband på flera oberoende sidor, till exempel bredbandskollen.se.

Hur kan man snabba upp sitt mobila bredband?

Om du har mobilt bredband via en router har du bäst bredband nära routern. Se framförallt till att undvika att ha tjocka betongväggar mellan dig och routern. Det är också en bra idé att se till att vara medveten om alla processer som pågår i datorn och som kan sinka ditt bredband. Ibland kan någon upp- eller nedladdning vara igång utan att man är medveten om det.

På vilka enheter fungerar det att använda mobilt bredband?

Om du har en router kan alla enheter som kan ansluta till ett WiFi-nätverk koppla upp sig mot det mobila bredbandet. Om du inte använder router krävs det att enheten har plats för ett sim-kort där bredbandet sitter.

Ska man skaffa mobilt bredband nu eller vänta på 5G?

5G är redan här och som det ser ut idag kommer du inte att behöva ett särskilt abonnemang för att ta del av snabbare mobilt bredband. Däremot kan du behöva en bra surfplatta, dator eller telefon för att fullt ut dra nytta av den nya tekniken.

SÅ GJORDE VI TESTET

Så har vi genomfört testet av mobila bredband

För att kunna göra en rättvis jämförelse och utse det bästa mobila bredbandet har vi betygsatt de olika operatörerna utifrån kriterierna:

 • Utbud & surfmängd
 • Hastighet och täckning
 • Användarupplevelse
 • Pris

Utbud & surfmängd

Under utbud & surfmängd går vi igenom vilka mobila bredbandsabonnemang och kontantkort som de olika företagen erbjuder. Här tittat vi också på hur deras abonnemang fungerar avseende sådant som möjligheten att spara surf och hur det fungerar ifall man befinner sig utomlands.

Hastighet och täckning

Tidigare var det stor skillnad i täckning mellan de olika bredbandsoperatörerna. Idag kan alla erbjuda väl utbyggda nät som kan användas av en mycket stor del av befolkningen. Det är dock viktigt att du själv konsulterar en täckningskarta och tar reda på hur bra täckningen är just där du vill att ditt mobila bredband ska fungera som allra bäst. Vissa skillnader finns dock i täckning och dessa tar vi upp. Vi återger de hastigheter som operatörerna själva anger för sina 4G abonnemang och kompletterar med omdömen från oberoende tester där sådana resultat finns tillgängliga. Om du bara nås av 3G nätet är det långsammare surf som gäller och 5G kan det gå mycket fortare.

Användarupplevelse

Som kund hos en bredbandsoperatör är det ganska viktigt att du känner dig hemma med hur de presenterar sitt utbud och alla funktioner och att du kan få kundsupport när du behöver det. Vissa operatörer har smidiga appar, andra jobbar lite mer “old school” med telefonsupport. Det märks att de olika operatörerna har olika målgrupp och det är en fördel för dig om du hör till målgruppen för det mobila bredband som du väljer.

Pris

Vi jämför hur de olika operatörerna ligger till avseende pris. Vi tittar på både ordinarie priser och på hur de brukar arbeta med rabatter.

.rTable { display: table; width: 100%;} .rTableRow { display: table-row; } .rTableHeading { background-color: #ddd; display: table-header-group; } .rTableCell, .rTableHead { display: table-cell; padding: 3px 10px; border: 1px solid #999999; } .rTableHeading { display: table-header-group; background-color: #ddd; font-weight: bold; } .rTableFoot { display: table-footer-group; font-weight: bold; background-color: #ddd; } .rTableBody { display: table-row-group; }
Fler priser
Hallon mobilt bredband
Bäst pris hos Beställ hos Hallon
Tele2 mobilt bredband
Tre mobilt bredband
Bäst pris hos Beställ hos Tre
Telenor mobilt bredband
Bäst pris hos Beställ hos Telenor
Chilimobil mobilt bredband
Bäst pris hos Beställ hos Chilimobil
A3 mobilt bredband
Bäst pris hos Beställ hos A3
Telia mobilt bredand
Bäst pris hos Beställ hos Telia