• Bluetooth hörlurar

  Med bluetooth hörlurar slipper du allt trassel med kablar eftersom musikkällan inte måste vara i fysisk förbindelse med hörlurarna. Bluetooth är en standard för trådlös överföring som har slagit igenom stort när det gäller hörlurar. Istället för en sladd är ett chip, som är en kombinerad sändare och mottagare, samt ett batteri en integrerad del av konstruktionen.

  Tidigare kunde bluetooth hörlurar vara lite klumpiga men dagens modeller är mycket praktiska samtidigt som ljudkvaliteten numera lär vara tillräcklig även för kräsna musiklyssnare. Många bluetooth hörlurar är dessutom gjorda för dig som vill kunna växla sömlöst mellan att lyssna på musik och prata i telefon eller använda telefonen som fjärrkontroll i det moderna, smarta, hemmet.

  I den här guiden har vi tittat på 12 aktuella testfavoriter, nämligen:

  • Bose QuietComfort 35 II
  • Apple Airpods 2
  • Sony WF-1000XM3
  • Samsung Galaxy Buds SM-R170
  • JBL Free X
  • Jabra Elite 65t
  • Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro
  • SteelSeries Arctis 7 2019 Edition
  • Sudio Tolv Wireless
  • Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless
  • Bose Noise Cancelling Headphones 700
  • Urbanears Plattan 2 Wireless  Olika typer av trådlösa hörlurar

  Trådlösa bluetooth hörlurar tillverkas i flera olika utföranden som har sina för- och nackdelar. Man brukar dela in dem i fyra huvudkategorier:

  • On-ear
  • Over-ear
  • In-ear
  • Trådlösa hörlurar med mikrofon

  On-ear

  Det här är en vanlig typ av hörlur som du bär direkt på öronen. En on-ear hörlur kan göras mindre än en over-ear modell men den är naturligtvis större än en in-ear hörlur. Passformen är ofta tajt och on-ear hörlurar fungerar bra när du är ute och rör på dig. Ljudbilden är någonstans mitt emellan in-ear och over ear. Det här är en vanlig typ av konstruktion när det gäller bluetooth hörlurar.


  Over-ear

  Over-ear hörlurar bärs så att högtalarmembranet inte trycker direkt mot örat utan sitter en liten bit ifrån det, de kan vara både öppna och slutna. I en sluten on-ear hörlur är högtalarelementen inneslutna i konstruktionen. Det innebär att det inte läcker ut så mycket ljud och att du även kan lyssna utan att störas lika mycket av ljud från din omgivning. I öppna bluetooth hörlurar av on-ear modell får du en lite annorlunda ljudbild. Då är det mer som att lyssna via en vanlig högtalare och det låter inte som att ljudet kommer “inifrån” på samma sätt som med en sluten on-ear hörlur eller en in-ear hörlur. Slutna hörlurar brukar ge extra förstärkning i basregistret medan öppna lurar, om man ska generalisera, passar dig som vill ha ett luftigt och naturligt ljud.


  In-ear

  I in-ear hörlurar placeras högtalarelementet en bit in i hörselgången och elementen är mycket små. Tidigare var det mest billiga hörlurar som gjordes på detta sätt eftersom det fanns en gräns för hur bra ljudet kunde bli. Tekniken har gått fram fort och de bästa bluetooth hörlurarna av typen in-ear är fantastiska musikförmedlare. In-ear hörlurar är smidiga och diskreta och väl lämpade att bära under tiden du utför fysiska aktiviteter. Den utmaning som tillverkare av trådlösa in-ear högtalare med bluetooth står inför är att de inte bara måste ha plats för högtalarmembranen utan sändare och batterier. De modeller som finns på marknaden idag klarar detta på ett bra sätt!


  Trådlösa hörlurar med mikrofon

  Bluetooth hörlurar med mikrofon kan användas som ett headset till din telefon vilket ger dem extra användningsområden. Det är inte bara praktiskt vid telefonsamtal utan du kan också prata med en röstassistent och få hjälp med att utföra olika uppgifter medan du själv är upptagen med något annat. Om du gillar idéen med smarta hem där belysning, musikspelare och annan elektronik röststyrs är trådlösa hörlurar med mikrofon en riktigt bra grej!
  Hur bra är bluetooth hörlurar jämfört med traditionella hörlurar?

  Om du i första hand är ute efter så bra ljud som möjligt finns det andra typer av hörlurar som kan vara ett bättre val än bluetooth hörlurar. Begränsningen ligger inte så mycket i själva tekniken som i det faktum att få tillverkare av “high-end” hörlurar satsar fullt ut på bluetooth hörlurar.

  Dyrare hörlurar som är optimerade för att låta bra, snarare än för att vara så smidiga som möjligt, drivs av en separat förstärkare. Dessa hörlurar är inte särskilt mobila utan avsedda för att du ska sitta på samma plats när du lyssnar, om du inte vill ha med dig en separat hörlursförstärkare utöver enheten där du har all musik. Det blir flera olika komponenter att hålla reda på och det är inte många separata hörlursförstärkare som har inbyggt batteri så du är även beroende av att ha tillgång till ett eluttag. Batteridrivna bluetooth hörlurar ger dig helt enkelt en större frihetskänsla.

  Batteridrivna bluetooth hörlurar måste vara förhållandevis strömsnåla och det sätter vissa begränsningar för ljudet. Några av de allra bästa hörlurarna i världen, nu talar vi om modeller som kostar över 50 000 kronor, är så kallade elektrostat hörlurar och de drar så mycket ström att batterier inte är att tänka på. Det är dock inte säkert att en bluetooth hörlur för några tusen kronor låter sämre än en hörlur som inte är trådlös och kostar lika mycket.
  Så har vi genomfört testet

  De bluetooth hörlurar du kan läsa om i den här guiden är noggrant utvalda. Alla håller hög kvalitet och har fått fina vitsord i flera tester. De dyraste hörlurarna i testet hör till det bästa som överhuvudtaget finns på marknaden när det gäller bluetooth hörlurar. Vi har även tagit med flera storsäljare som är betydligt mer överkomliga i pris. Tanken är att alla, genom att jämföra modellerna i testet, ska kunna hitta passande bluetooth hörlurar utifrån vad de har för budget och önskemål om ljudbild och funktioner.

  Hörlurarna i testet har alltså olika användningsområden och är bra på olika saker. Vi inleder varje recension med att gå igenom grundläggande information så att du snabbt ska kunna jämföra dem med varandra. Sedan gör vi vår bedömning under tre olika rubriker:

  • Ljud
  • Att äga
  • Pris

  Ljud

  Vad man tycker om ljudet från en bluetooth hörlur är egentligen en smaksak. Det finns dock vissa egenskaper som går att mäta och bedöma ganska objektivt. Till exempel på hur låga och höga frekvenser hörlurarna kan återge ljud, hur mycket distorsion som stör ljudbilden och hur bra de är på att återge exakt det som finns i inspelningen utan att förvanska ljudet. 

  Det som gör det hela lite mer komplicerat är att många hörlurstillverkare medvetet går in för att addera egenskaper till ljudet. Det brukar handla om att ett register framhävs på bekostnad av andra. Till exempel kan mänsklig sång och gitarrer i mellanregistret lyfts fram på bekostnad av bas och/eller diskant. Vissa hörlurar i testet är å andra sidan “bastunga” snarare än neutrala. Det behöver inte betyda att basen är bättre utan bara att den tar mer plats i ljudbilden. Det är viktigt att vara medveten om det när du väljer hörlurar och du bör försöka hitta hörlurar med en klang som passar utifrån din musiksmak. Är du allätare när det gäller musik rekommenderar vi hörlurar som på ett neutralt sätt återger inspelningen.

  Om hörlurarna har en ljudisolerande konstruktion eller aktiv brusreducering är det positivt för ljudåtergivningen. 


  Att äga

  Under rubriken Att äga skriver vi bland annat om hur sköna bluetooth hörlurarna är att bära och vilka funktioner de har. Många funktioner ökar användbarheten men om du i första hand är ute efter så bra ljud som möjligt får du mer välljud för pengarna om du väljer hörlurar där det lagts mindre krut på att du ska kunna använda dem vid röstsamtal och när du styr smarta apparater i hemmet med en röstassistent. Batteritiden är också avgörande för hur smidigt det är att äga en bluetooth hörlur.


  Pris

  De priser vi anger är de lägsta priserna vi hittade vid testtillfället. I helhetsbetyget som vi anger efter introduktionen av varje bluetooth hörlur fäster vi stor vikt vid hur bra hörluren presterar i förhållande till vad den kostar. En dyr hörlur kan alltså vara mer prisvärd än en billigare modell som inte alls presterar lika bra. Hur prisvärd en modell är handlar också om hur hållbar konstruktionen är. Garantierna är likvärdiga för alla hörlurarna i testet och det har inte varit en utslagsgivande faktor.
  Test av Bluetooth hörlurar


  Bose QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar

  https://www.bose.co.uk/en_gb/products/headphones/over_ear_headphones/quietcomfort-35-wireless-ii.html#v=qc35_ii_black

  Amerikanska Bose har gjort ljudutrustning sedan 1960-talet och de är idag mest kända för sina många innovationer inom brusreducering. Bose QuietComfort 35 II var en riktig “show stopper” när modellen lanserades 2017 men nu har en del av konkurrenterna börjat komma ikapp. Det här är dock en klassisk bluetooth hörlur som fått högsta betyg i ett stort antal tester de senaste åren och något av en måttstock för de andra hörlurarna i testet. 

  Helhetsbetyg: 8,5/10

  Design: Sluten over-ear med headset

  Batteritid: 20 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 4.1

  Frekvensomfång: Uppges ej av tillverkaren

  Vikt: 240 gram

  Pris: 2 690 kronor


  Ljud - fortfarande bland de bästa i klassen på brusreducering

  Bose är fortfarande “top of the line” när det kommer till brusreducering. Att du inte störs av andra ljud är naturligtvis en viktig faktor när det gäller lyssningsupplevelsen. Bose har ett mer vuxet och neutralt ljudideal än många konkurrenter men just Bose QuietComfort 35 II upplevs av vissa som något bastung. Du kan dock korrigera ljudet och få det mer som du vill ha det med hjälp av den medföljande appen. Om du gillar att lyssna tillsammans med andra, även när du har hörlurar, är det bra att veta att flera Bose QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar kan anslutas samma musikkälla.

  Ljud betyg: 7,5/10


  Att äga - massor av finesser

  Bose QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar är en tekniskt avancerad modell med bra brusreducering. Modellen är konstruerad för att fungera optimalt tillsammans med Google Assistant och Amazon Alexa. Det innebär inte bara att du har tillgång till miljontals låtar online utan att du med hjälp av hörlurarna kan effektivisera vardagen. Bose QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar är dessutom byggda för att kunna leverera upplevelser som bygger på Bose AR - en plattform för dig som är nyfiken “augmented reality”. 

  Det här är en bluetooth hörlur som är gjord i påkostade material och som sitter skönt på huvudet. Du kan kontrollera Bose QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar med lättåtkomliga knappar eller en app som ofta uppdateras med nya funktioner. Modellen kan anslutas med kabel om du till exempel sitter framför datorn. Observera att de flesta hörlurar i testet kopplar upp sig med bluetooth 5.0 eller senare, här är det 4.1 som gäller och det kan vara en liten nackdel.

  Att äga betyg: 8,5/10


  Pris 

  Med ett pris på 2 690 kronor är Bose QuietComfort 35 II en av de dyrare modellerna i testet men om du värdesätter bra brusreducering och många finesser är det här fortfarande ett av de bättre valen på marknaden.

  Fördelar

  • Utmärkt brusreducering gör att du kan lyssna ostört
  • Massor av funktioner och tekniska finesser

  Nackdelar

  • Nyare hörlurar drar nytta av bättre ansluningstekning

  Apple Airpods 2

  https://www.apple.com/se/shop/product/MV7N2/airpods-med-laddningsetui

  Apple behöver knappast någon närmare presentation då det är ett av världens mest kända varumärken alla kategorier. Apple Airpods 2 är uppföljaren till en tidigare version av Airpods och helt nya på marknaden sommaren 2019. För många som redan har teknik från Apple passar Apple Airpods perfekt. De är inte bara ultimata för musiklyssning utan har många andra användningsområden för dig med en modern och teknologiskt uppdaterad livsstil.

  Helhetsbetyg: 7,5/10 

  Design: In-ear med mikrofon

  Batteritid: 5 timmar musik, 3 timmar samtal

  Anslutningsteknik: Bluetooth 5.0

  Frekvensomfång: 5 - 21 000 Hz

  Vikt: 4 gram/styck

  Pris: 1 679 kronor


  Ljud - framhävt mellanregister

  Apple Airpods 2 erbjuder ingen ljudisolering att tala om och är ett av de sämre alternativen i testet för musiklyssning i bullriga miljöer. Om du äger eller har lyssnat via de Airpods som detta är en vidareutveckling av kommer du inte att höra någon jättestor skillnad när det gäller ljudkvalitet. Apple är helt okej i detta avseende men det finns många bluetooth hörlurar som är bättre. Mellanregistret framhävs vilket ger ett lyft för röster, det är en fördel när du pratar i telefon. Mikrofonen är bra!

  Ljud betyg: 6,5/10


  Att äga - Apple bjuder på gratis gravyr

  Apple Airpods 2 är inte så mycket ett par vanliga hörlurar som ett avancerat tillbehör till en iPhone som kan komma till användning i många situationer. Hörlurarna aktiveras så fort du tar dem ur etuiet och kan sedan användas med iPhone, Apple Watch, iPad eller din dator. Batteritiden är sådär, det är ett pris man får betala för små bluetooth hörlurar. Använder du etuiet kan du få 3 timmars extra lyssning på bara 15 minuter.

  Den här modellen finns bara i svart och vitt men om du vill ge dina hörlurar ett personligt utseende bjuder Apple på gratis lasergravyr om du beställer dina Apple Airpods 2 på nätet.

  Att äga betyg: 8/10


  Pris 

  Om du har en enhet med iOS och är ute efter en liten hörlur med mikrofon som funkar helt okej till det mesta, inte minst vid telefonsamtal, är det förmodligen Apple Airpods 2 du ska satsa på. Det betyder att målgruppen är gigantisk! Lägsta pris vi hittar, 1 679 kronor, är inte direkt något fynd men heller inget överpris med tanke på att modellen är så pass ny. 

  Fördelar

  • Bluetooth 5.0 och Apples H1-Chip ger snabb och pålitlig anslutning
  • Fungerar supersmidigt tillsammans med alla iOS enheter

  Nackdelar

  • Du behöver en enhet från Apple för att dessa hörlurar ska komma till sin rätt
  • Du kan få bättre ljud för pengarna

  Sony WF-1000XM3

  https://www.sony.com/electronics/truly-wireless/wf-1000xm3

  Japanska Sony är ett säkert val när det gäller elektronik! Det gäller inte minst om du är i behov av hörlurar. Faktum är att Sony gjort några av de bästa hörlurarna i världen, oavsett pris. Sony är ett av världens största elektronikföretag och det märks att de kunnat sätta in stora resurser i arbetet med att ta fram Sony WF-1000XM3 som är en av de mesta avancerade och välljudande in-ear hörlurarna på marknaden idag.

  Helhetsbetyg: 9/10

  Design: In-ear med mikrofon

  Batteritid: 6 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 5.0

  Fekvensomfång: 20 - 40 000 Hz

  Vikt: 8,5 gram/styck

  Pris: 2 590 kronor


  Ljud - imponerande brusreducering

  När det gäller brusreducering har Sony tagit upp kampen med Bose och Sony WF-1000XM3 är fantastiska om du vill stänga ute ljudet från jetmotorerna och koppla av under en flygresa. Detta är ovanligt för en hörlur som inte är en over-ear modell, här handlar det om två diskreta “öronproppar” packade med avancerad teknik. Ljudbilden är elegant och oförvanskad. Mikrofonen imponerar med tanke på att den sitter långt från munnen på den här modellen.

  Ljud betyg: 8,5/10


  Att äga - hörlurar med många användningsområden

  Sony WF-1000XM3 är gjorda för musik men kan också användas tillsammans med en röstassistent om du till exempel vill boka en resa eller kommunicera med smarta apparater i hemmet. Passformen är mycket bra och även om detta inte är en bluetooth hörlur gjord specifikt för gymmet passar de väl in i även den miljön. När du ser att någon tilltalar dig eller vill kunna ta in ljud från omgivningen kan du stänga av brusreduceringen med ett enkelt tryck på ena hörluren. Batteritiden är bra. Med laddningsetuiet får du upp till 24 timmars lyssning.

  Att äga betyg: 9/10


  Pris 

  Sony WF-1000XM3 är något dyr för att vara en sladdlös in-ear hörlur med bluetooth. Vi tycker dock inte att 2 590 kronor avskräcker på något sätt utan detta är tvärtom en riktigt prisvärd hörlur i relation till vad du får för pengarna.

  Fördelar

  • Bra passform
  • Utmärk brusreducering
  • Hög ljudkvalitet

  Nackdelar

  • Det höga priset begränsar målgruppen

  Samsung Galaxy Buds SM-R170

  https://www.samsung.com/se/wearables/galaxy-buds-r170/SM-R170NZKANEE/

  Sydkoreanska Samsung är världsledande när det gäller en rad produkter inom elektronik, bland annat mobiltelefoner. Med Samsung Galaxy Buds SM-R170 har de tagit fram en bluetooth hörlur som är mycket användbar och som dessutom har en tilltalande prislapp. Det här är en relativt ny modell som på kort tid blivit både en testfavorit och försäljningsframgång. Det har dock höjts en del kritiska röster när det gäller ljudet.

  Helhetsbetyg: 7,5/10

  Design: In-ear med mikrofon

  Batteritid: 6 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 5.0

  Frekvensomfång: Uppges ej av tillverkaren

  Vikt: 6 gram/styck

  Pris: 1 267 kronor


  Ljud - bra brusreducering men sämre mellanregister

  Samsung Galaxy Buds SM-R170 har försetts med brusreducerande teknologi men de är inte lika avancerade i detta avseende som till exempel Sony WF-1000XM3. Samsung är en koncern med ljudspecialister som Harman Kardon och AKG - med tanke på det har många recensenter uttryckt besvikelse över att ljudet inte är ännu bättre. Det är framförallt klangen i det övre mellanregistret som vissa hakat upp sig på. Det innebär att till exempel röster och gitarrer inte helt kommer till sin rätt. Detta ska tas i beaktande men mot bakgrund av att nivån är hög idag. Samsung Galaxy Buds SM-R170 kommer nog att vara ett uppköp även ljudmässigt för de flesta.

  Ljud betyg: 6/10


  Att äga - mycket bra passform

  Samsung Galaxy Buds SM-R170 är en in-ear modell som fungerar lika bra som en snygg och diskret accessoar. Dessutom sitter de väldigt bra och funkar fint även när du är i rörelse, under till exempel ett träningspass. Du får flera olika silikonproppar på köpet och därmed passar Samsung Galaxy Buds SM-R170 de flesta öron. Batteritiden är imponerande med tanke på hur små dessa hörlurar är. Appen ger dig tillgång till många funktioner, till exempel “Hitta mina hörlurar”.

  Att äga betyg: 8/10


  Pris 

  Vi tycker att 1 267 kronor är bra med tanke på hur användbara dessa hörlurar är. Det känns som att “extra allt” varit designfilosofin och det är möjligt att det gått ut lite över ljudkvaliteten.

  Fördelar

  • Snygga och komfortabla
  • Bra batteritid
  • Utmärkt sällskap till Android telefoner

  Nackdelar

  • Du kan få bättre ljud än så här för pengarna

  JBL Free X

  https://www.jbl.se/in-ear-horlurar/JBL+FREE+X.html?cgid=in-ear-headphones&dwvar_JBL%20FREE%20X_color=Black-EMEA-Current

  JBL är ett företag med högt anseende bland professionella musiker. De har dessutom street cred genom sina bärbara kraftpaket till musikanläggningar och bluetooth hörlurar som JBL Free X. Det här är en liten och smidig bluetooth hörlur som ofta jämförts med Apple Airpods 1 och som, så vitt vi kunnat se och höra, brukar gå segrande ur den duellen. JBL Free X är en allround hörlur som fungerar fint i de flesta situationer då du vill ha musik i öronen.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Design: In-ear med mikrofon

  Batteritid: 4 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 4.2

  Frekvensomfång: 10 - 22 000 Hz

  Vikt: 99 gram/styck

  Pris: 799 kronor


  Ljud - spelar bra i förhållande till priset

  JBL Free X spelar harmoniskt och de är inte framtagna för att någon särskild musikstil ska skina utan de är bra på det mesta. Det finns naturligtvis en gräns för hur bra det kan bli med en såhär pass billig bluetooth hörlur och JBL Free X är heller inte en av de nyare hörlurarna i testet. Med tanke på det är vi faktiskt imponerade!

  Ljud betyg: 8/10


  Att äga - växla mellan samtal, musik och aktiviteter 

  JBL Free X har mycket god ergonomi med öronpluppar i tre storlekar. Det gör att alla få bra passform, även under sportaktiviteter. Modellen är stänksäker och en snygg och nyttig accessoar vid poolkanten när du verkligen vill njuta av livet. Batteritiden är väldigt kort men om du har med dig etuiet så har du ändå tillgång till upp till 20 timmars drift och det räcker ju för det mesta.

  Att äga betyg: 8/10

  Pris 

  799 kronor är flera hundra kronor under ordinarie pris. Om du är ute efter lite enklare bluetooth hörlurar som fungerar utmärkt till det mesta kan vi varmt rekommendera JBL Free X. Du kan köpa till nya öronpluppar vid behov men faktum är att de idag kostar nästan lika mycket som en helt ny, komplett, JBL Free X.

  Fördelar

  • Bra pris i förhållande till ljudkvaliteten
  • Är tåliga och har bra passform

  Nackdelar

  • Bygger inte på den senaste anslutningstekniken

  Jabra Elite 65t

  https://www.jabra.ca/bluetooth-headsets/jabra-elite-65t

  Danska Jabra är en stor aktör på den globala marknaden när det gäller viss typ av ljudutrustning för såväl professionella användare som vanliga konsumenter. Modellen Jabra Elite 65t är en bluetooth hörlur för dig som vill kunna ta ostörda samtal med perfekt ljudkvalitet men även glädja dig åt ganska bra musikåtergivning i förhållande till priset. 

  Helhetsbetyg: 8/10

  Design: In-ear med mikrofon

  Batteritid: 5 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 5.0

  Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz

  Vikt: 46 gram/styck

  Pris: 1 588 kronor


  Ljud - du bestämmer hur det ska låta

  Ljudkvaliteten vid röstsamtal är extremt bra. När det gäller musiklyssning är Jabra Elite 65t designad för att klara det mesta på ett kompetent sätt. Mellanregistret är mer framträdande än basen. Om du inte gillar det kan du dock förändra ljudåtergivningen så att den är i linje med din personliga smak. I vissa test har man anmärkt på distortion vid högre ljudnivåer och det finns bluetooth hörlurar som har ett bättre ljud i den här prisklassen.

  Ljud betyg: 7/10


  Att äga - dirigera röstassistenten med appen

  Dessa bluetooth hörlurar är eleganta och har bra passform men de sitter inte riktigt lika bra som Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro eller andra renodlade sporthörlurar. Jabra har istället andra hörlurar som kan konkurrera med de bästa hörlurarna i det segmentet. Den här modellen har riktigt bra brusreducering som du dessutom kan justera så fort du behöver kunna ta in ljuden från omgivningen. Jabra Elite 65t levereras tillsammans med en lovordad app som gör hörlurarna väldigt smidiga att kontrollera. Du kan till exempel dirigera din eventuella röstassistent utan att behöva plocka upp surfplattan eller telefonen. Om vi ska lyfta fram en nackdel med Jabra Elite 65t så är det den något korta batteritiden.

  Att äga betyg: 8/10


  Pris

  Det lägsta priset vi hittar på Jabra Elite 65t är 1 588 kronor och det känns rimligt utifrån hur bra modellen levererar. Detta är också en hörlur med kvalitetskänsla som vi tror kommer att hålla länge.

  Fördelar

  • Bra app med många funktioner
  • Perfekt för viktiga samtal i stökiga miljöer

  Nackdelar

  • Ljudkvaliteten kunde ha varit högre

  Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro

  https://www.beatsbydre.com/earphones/powerbeats-pro

  Rapparen och musikproducenten Dr. Dre är en av grundarna av Beats by Dr. Dre som idag ägs av Apple. Powerbeats Pro har ett tydlig mål - de är gjorda för att vara världens bästa hörlur för workout! De är dock lika sköna och praktisk om du till exempel vill lyssna på något vackert medan du pysslar i trädgården eller ha en poddcast igång medan du städar.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Design: In-ear med mikrofon

  Batteritid: 9 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 5.0 + H1 chip

  Frekvensomfång: Anges ej av tillverkaren

  Vikt: 20,3 gram/styck

  Pris: 2 704 kronor


  Ljud - väldefinierad bas

  Utpräglat sportiga bluetooth hörlurar brukar inte låta så här bra! Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro är förhållandevis dyra men levererar också ett välbalanserat och nyansrikt ljud i alla register. Det är framförallt basen som imponerar. Då handlar det inte om den publikfriande bas som dundrar på bekostnad av allt annat utan Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro gör det mer sofistikerat än så! Du hör djupbasen så som det är tänkt att den ska låta, helt enkelt.

  Ljud betyg: 8/10


  Att äga - bättre passform än ljudisolering

  Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro sitter på plats, nästan vad du än gör när du har dem på dig. I det avseendet lever de upp till förväntningarna. Om du är ute och joggar i bullrig stadstrafik eller befinner dig på ett gym där det smäller om maskinerna och stönas högt är den ljudisolerande förmågan i sämsta laget. Andningsförmågan är god och Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro känns fräscha, även efter ett svettigt träningspass. Har du en enhet med iOS kan du låta röstassistenten Siri hjälpa dig att byta spellista och höja eller sänka volymen. Du har kontroller på själva hörlurarna om du föredrar det. 9 timmars batteritid är bra trots att modellen är utvecklad för intensiva träningspass snarare än långa flygresor. Du kan också snabbladda batterierna och få 1,5 timmes extra lyssningstid på bara fem minuter!

  Att äga betyg: 8,5/10


  Pris

  Det är inte alla som bryr sig om exakt hur bra musiken låter när de är mitt uppe i ett träningspass och att då betala 2 700 kronor kan vara lite väl magstarkt. Tänk dock på att du även betalar extra för den suveräna komforten och vi bedömer att Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro har en ganska stor målgrupp trots allt. Inte minst för att de även är så bra vid en lugn promenad. Om det är viktigare för dig att stänga ute ljud än att lyssna kritiskt på musik finns det dock bättre sporthörlurar med bluetooth. Jabra Elite 65t är minst lika bra när det handlar om funktioner och betydligt billigare men inte riktigt lika komfortabla och ett snäpp sämre om vi bara snackar ljudkvalitet.

  Fördelar

  • Suverän passform i alla lägen
  • Mycket bra ljud för att vara en sporthörlur
  • Genomtänkta funktioner

  Nackdelar

  • Ganska dyr
  • Har inte särskilt bra ljudisolerande förmåga

  SteelSeries Arctis 7 2019 Edition

  https://steelseries.com/gaming-headsets/arctis-7

  Det säljs fler hörlurar idag än någonsin tidigare och marknaden är indelad i ett antal nischer med produkter för användare med särskilda krav. Danska företaget SteelSeries inriktar sig på gamers. De är kända för att göra utrustning för datorer som lever upp till höga krav på prestanda. Deras headsets har länge rosat marknaden. SteelSeries Arctis 7 2019 Edition är en vidareutveckling av en tidigare modell och ett mycket bra val för dig som inte bara vill kunna lyssna med bra återgivning utan även kommunicera med andra med dina bluetooth hörlurar.

  Helhetsbetyg: 8,5

  Design: Sluten over-ear hörlur med mikrofon

  Batteritid: 24 timmar

  Anslutningsteknik: 2.4 GHz lossless

  Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz

  Vikt: 376 gram

  Pris: 990 kronor


  Ljud - simulerat surroundljud är bra när du ser på film

  Musik och ljudeffekter är en viktig del av upplevelsen där du spelar dataspel men SteelSeries Arctis 7 2019 Edition är också förvånansvärt bra när du lyssnar med kritiska öron på många olika typer av musik. Särskilt återgivning i mellanregistret lovordas i ett flertal tester. Ljudkvaliteten när du använder mikrofonen är kanon! Det är inte utan anledning som många inom e-sport med höga krav på utrustningen använder SteelSeries Arctis 7 2019 Edition. Funktionen simulerat surroundljud gör detta till en trevlig bluetooth hörlur för dig som tittar mycket på film. Det finns även många spel där detta är en klar fördel.

  Ljud betyg: 8/10


  Att äga - presterar bäst i lugn hemmiljö

  Det här är en riktigt bekväm bluetooth hörlur när du sitter still. SteelSeries Arctis 7 2019 Edition kan dock upplevas som en något klumpig lur att ha på stan eller i samband med resor. Man ska dock komma ihåg att detta är nischprodukt. SteelSeries Arctis 7 2019 Edition är framförallt avsedd för att prestera optimalt när du sitter framför en dator och inte behöver tänka på hur mycket ljud som läcker ut ur hörlurarna, eftersom du ändå använder mikrofonen och pratar i dem. Det är nog heller inte så många som köper just SteelSeries Arctis 7 2019 Edition för kunna jogga eller vara på gymmet med musik i öronen. Öronkuddarna är utbytbara och styrningen är anpassad för iPhone men SteelSeries Arctis 7 2019 Edition fungerar i alla operativsystem. SteelSeries Arctis 7 2019 Edition fungerar inte bara trådlöst med batteri utan du kan även ansluta dem via ett 3,5 kabeljack.

  Att äga betyg: 7,5/10


  Pris

  Ordinarie pris för SteelSeries Arctis 7 2019 Edition är betydligt högre än 990 kronor som vi hittar dem för. Det här är alltså ett fynd om det är en bra gaming hörlur du är ute efter. Vi bedömer att SteelSeries Arctis 7 2019 Edition även kan vara ett rimligt val för dig som i första hand lyssnar på musik och ser på film framför datorn. Det är alltså en bra allround hörlur trots att den gjorts för datorspelare.

  Fördelar

  • Bra ljud och mikrofon i förhållande till priset
  • Sköna

  Nackdelar

  • En av de sämre lurarna i testet när det gäller ljudisolering
  • Inte särskilt mobila

  Sudio Tolv Wireless

  Sudio är ett svenskt företag som nu släpper en uppdaterad version av förra årets fullträff: Sudio Nivå. Sudio Tolv Wireless är en trådlös in-ear modell som kan jämföras med Apple Airpods 2. Designfaktorn är skyhög - detta är snygga och diskreta bluetoothhögtalare. Även fodralet som fungerar som laddare har ett tydligt drag av nordisk industridesign av högsta klass. Föregångarna Sudio Nivå kunde tappa kontakt med telefonen men nu har Sudio löst det problemet och Sudio Tolv Wireless presterar riktigt bra i förhållande till prislappen.

  Helhetsbetyg 7,5/10

  Design: In-ear

  Batteritid: 7 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 5.0

  Frekvensomfång: 18 - 22 000 Hz

  Vikt: 4,4 gram/styck

  Pris: 990 kronor


  Ljud - element av grafen

  Sudio Tolv Wireless är, trots sitt modesta pris, ett par bluetooth hörlurar med påkostade komponenter. Bland annat element av supermaterialet grafen. Sudio Tolv Wireless får beröm för det välljud de förmedlar i alla tester vi sett. Ljudet är klart och sofistikerat. Så här små hörlurar brukar inte kunna borra sig lika långt ner i basregistret som Sudio Tolv Wireless. Vill du ha ännu bättre bas än så här får du helt enkelt välja större hörlurar. Mellanregistret uppfattas av de flesta som varmt och tillbakalutat med lite extra fokus i den övre delen av registret. Det gör att röster och gitarrer får en extra skjuts. Om du söker ett helt neutralt, snarare än lätt insmickrande ljud kan det finnas bättre modeller.

  Ljud betyg: 7/10


  Att äga - sju timmars lyssning på en laddning

  Batteritiden är förvånansvärt bra med tanke på att hörlurarna är så små. Räkna med 7 timmars lyssning på en laddning och det går att ladda batteriet upp fyra gånger i det medföljande fodralet. Detta ger dig upp till 35 timmars lyssning! Sudio Tolv Wireless har utbytbara öronkuddar och en styrning som gör dem extra lämpliga för dig med en iPhone. Räckvidden är 15 meter och Sudio Tolv Wireless har utvecklats för att fungera bra vid sportaktiviteter. Lurarna kan vara svåra att få att sitta ordentligt i början, men man lär sig efter ett tag hur de ska sitta för vara som skönast.

  Att äga betyg: 7/10


  Pris 

  Sudio Tolv Wireless har kostat betydligt mer än de 990 kronor vi hittar dem för och om du är ute efter små bluetooth hörlurar för musiklyssning med ett tilltalande yttre kan detta vara ett bra val. 

  Fördelar

  • Fullt godkänt ljud och batteritid med tanke på storleken
  • Snygg design som andas klass och kvalitet

  Nackdelar

  • Blåst kan fångas upp av mikrofonerna och skapa knaster
  • Ljudet är, på gott och ont, något färgat

  Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless

  Beats by Dr. Dre är ett kaxigt märke som gör ungdomliga hörlurar som säljs i stora volymer världen över. Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless är en av deras verkliga storsäljare. Modellen brukar beskrivas som en bluetooth hörlur som samtidigt är ett modestatement. Perfekt för dig som vill att hörlurarna ska vara en del av stilen snarare än något du lägger undan när du inte använder dem.

  Helhetsbetyg: 7/10

  Design: Sluten on-ear med mikrofon

  Batteritid: 40 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 4.2

  Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz

  Vikt: 215 gram

  Pris: 1 490 kronor


  Ljud - extra bas i återgivningen

  Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless har rykte om sig att vara snygga snarare än det sista ordet när det kommer till välljud i prisklassen. Ljudet är energifyllt och slagfärdigt. Beats by Dr. Dre har valt att ge basen extra tryck. Det här är alltså ett par bluetooth hörlurar som har en egen ljudprofil. Det är inte alla som gillar det utan många föredrar hörlurar med ett så neutralt ljud som möjligt. Om du å andra sidan lyssnar mycket på bastung musik som dub, reggae och elektronisk dansmusik och går igång på just de djupaste tonerna kan Beats by Dr. Dre Solo3 vara precis rätt för dig!

  Ljud betyg: 6/10


  Att äga - stabil uppkoppling

  För många som köper Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless finns det egentligen inget alternativ, det är helt enkelt dessa bluetooth hörlurar de flesta har inom vissa subkulturer. Genom att välja mellan de många färgerna kan du göra ett personligt val av hörlur med den här modellen. Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless är kända för att hålla mycket hög kvalitet när det kommer till själva bluetooth uppkopplingen. Räckvidden är bra och du riskerar inte att tappa kontakt med ljudkällan. Vissa tycker att hörlurar av on-ear modell trycker lite väl hårt mot öronen men fördelen är att de håller sig på plats bättre än over-ear hörlurar. Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless har mycket bra batteritid och fungerar utmärkt tillsammans med iOS enheter.

  Att äga betyg: 7,5


  Pris 

  Beats by Dr. Dre Solo3 Wireless låter helt okej, till och med bra om du gillar en framhävd bas, men de är långt ifrån bäst i sin prisklass om det bara är ljudkvaliteten vi bedömer. Däremot så är de ovanligt pålitliga och risken för hackande ljud är liten.

  Fördelar

  • Kultförklarad bluetooth hörlur med kaxigt utseende
  • Bra batteritid
  • Mycket bra mottagning

  Nackdelar

  • Du kan få bättre ljud för pengarna

  Bose Noise Cancelling Headphones 700

  https://www.bose.se/sv_se/products/headphones/noise_cancelling_headphones/noise-cancelling-headphones-700.html

  Design: Sluten over-ear med mikrofon

  Batteritid: 20 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 5.0

  Frekvensomfång: Uppges ej av tillverkaren

  Vikt: 250 gram

  Pris: 4 390 kronor


  Ljud - skapar tystnad mitt i bullret

  Bose Noise Cancelling Headphones 700 har bäst brusreducering av alla hörlurar på marknaden idag. Experterna tycks vara ganska eniga om den saken. Bose Noise Cancelling Headphones 700 skiljer ut din röst från andra ljud i din omgivning och på så sätt kan du genomföra perfekta röstsamtal även i väldigt bullriga miljöer. Du kan kontrollera precis hur stark brusreducering du vill ha så att du inte missar till exempel information om eventuella förseningar och gate ändringar på flygplatsen. Musik spelas upp klart och naturtroget men det finns hörlurar i den här prisklassen med ett större frekvensomfång. Det här är hörlurar som du kanske först och främst köper för den magnifika brusreduceringen.

  Ljud betyg: 8/10


  Att äga - anslut två enheter på samma gång

  Hörlurarna är ungefär så påkostade i utförande som man kan förvänta sig med tanke på priset. Komforten är utmärkt. Bose Noise Cancelling Headphones 700 har en del mycket avancerade funktioner. Bland annan kan de anslutas till två enheter på samma gång. Du kan se en film på en enhet och sedan svara på ett inkommande samtal på en annan enhet, medan hörlurarna automatiskt pausar filmen. Bose Noise Cancelling Headphones 700 kan anslutas med kabel vilket är bra. Vi är inte lika imponerade av batteritiden men förmodar att kortare batteritid är ett pris man få betala för en så här avancerad hörlur som dessutom är en lättviktare.

  Bose AR (augmented reality) är ett koncept som ger dig tillgång till appar som låter dig uppleva din omgivning på ett nytt sätt. Det kan till exempel handla om att du får information förmedlad genom hörlurarna baserat på var du befinner dig. Till exempel hjälp att hitta snabbaste vägen till din gate när du har bråttom på en stor flygplats. Vi är bara i början av utvecklingen inom detta område och med Bose Noise Cancelling Headphones 700 får du ett smakprov på vad som komma skall...

  Att äga betyg: 9/10


  Pris 

  Bose Noise Cancelling Headphones 700 är dyra jämfört med andra bluetooth hörlurar men jämfört med vanliga premium hörlurar avsedda för musiklyssning är faktiskt inte 4 390 kronor särskilt mycket. Även om du inte kommer upp i högsta hifi-klass får du mycket annat som kan göra detta till ett riktigt bra köp. Tystnad, inte minst.

  Fördelar

  • Förmodligen världens mest avancerade noice cancelling hörlur
  • Snygga och komfortabla
  • Ger dig tillgång till augmented reality

  Nackdelar

  • Förvånansvärt kort batteritid

  Urbanears Plattan 2 Wireless

  https://www.urbanears.com/us/en/plattan-2.html

  Urbanears är ett skandinaviskt designkollektiv som gör hörlurar och andra ljudprodukter. Urbanears Plattan 2 Wireless har tagit sitt namn från den ikoniska platsen “Plattan” på Sergels Torg i Stockholm och precis som föregångaren Plattan 1 har den här modellen blivit en stor framgång om vi ser till försäljningssiffrorna. Urbanears Plattan 2 Wireless passar dig som vill ha bekväma hörlurar som matchar en modern outfit.

  Helhetsbetyg: 8/10

  Design: On-ear med mikrofon

  Batteritid: 30 timmar

  Anslutningsteknik: Bluetooth 3.0

  Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz

  Vikt: 130 gram

  Pris: 699 kronor


  Ljud - provlyssna gärna innan du slår till

  “Grymt ljud för under tusenlappen” - slår en recensent fast! Urbanears Plattan 2 Wireless har dock inte rosat marknaden i alla tester när det handlar om ljudkvalitet. Det gäller både musiklyssning och telefonljud. Eftersom omdömena inte är konsekventa rekommenderar vi att du provlyssnar Urbanears Plattan 2 Wireless innan ett eventuellt köp om du är väldigt noga med ljudkvaliteten. Om du nöjer dig med att vara garanterad helt okej ljud i relation till prislappen är vi dock säkra på att du inte kommer att bli besviken.

  Ljud betyg: 6,5/10


  Att äga - bekvämt stilstatement

  Konstruktionen är extremt flexibel vilket gör att Urbanears Plattan 2 Wireless kommer att sitta skönt oavsett vad ditt huvud har för form. Det gör dem också extra hållbara. Kuddarna i konstläder är sköna. Att modellen är väldigt lätt för att vara av typen on-ear är en annan sak som bidrar till den höga komforten. Rent estetiskt är det ett riktigt stilstatement det handlar om här och hörlurarna finns i flera färger. Urbanears Plattan 2 Wireless kan anslutas via kabel, det är en fördel eftersom anslutningstekniken bygger på Bluetooth 3.0 istället för 5.0, som när det gäller de flesta andra modeller i testet. Du kontrollerar lurarna med en liten ratt, istället för flera knappar. När man väl fått in snitsen fungerar det riktigt bra. Vi måste också nämna batteritiden som är något utöver det vanliga i positiv bemärkelse i det här prissegmentet.

  Att äga betyg: 8,5/10


  Pris 

  Urbanears Plattan 2 Wireless ser ganska dyra ut men är väldigt billiga! 699 kronor är riktigt attraktivt även om alla recensenter inte är lika imponerade när det gäller ljudkvaliteten som de är av bland annat utseendet och batteritiden.

  Fördelar

  • En skandinavisk designfullträff
  • Batteritiden imponerar
  • Möjlighet till kabelanslutning
  • Sköna att bära

  Nackdelar

  • Ljudet håller inte samma höga nivå som designen  Testets vinnare

  Standarden har varit genomgående hög i det här testet och vi tror att samtliga hörlurar som vi har skrivit om kommer att vara det rätta valet för åtminstone någon läsare. Om vi får lyfta fram en favorit i budgetsegmentet så blir det JBL Free X som återger musik på ett bra sätt samtidigt som de är utomordentligt bekväma och dessutom går att få till ett riktigt bra pris just nu!

  Bland de lite dyrare hörlurarna i testet vill vi slå ett slag för Sony WF-1000XM3 som har mycket goda allround egenskaper, inte minst ett fantastiskt ljud!
  Vad innebär det att en bluetooth hörlur är brusreducerande?

  Brusreducering är inte alls samma sak som ljudisolering. En ljudisolerad hörlur är helt enkelt konstruerad i material som stänger ut, och in ljud. Aktiv brusreducering handlar istället om att mikrofoner inne i hörlurarna tar upp och filtrerar bort störande ljud innan det når örat.

  Har du aldrig tidigare provat hörlurar med brusreducering kan det faktiskt bli något av en aha-upplevelse. Att kunna skapa ett tyst rum omkring sig, hur mycket det än låter i ens omgivning, är otroligt skönt och användbart. Du kan sova i en tågkupé med gråtande barn eller höja koncentrationen när du måste plugga eller jobba samtidigt som något låter i din omgivning. Att sedan kunna fylla den tystnaden med favoritmusiken eller en bra podd är helt suveränt och ett exempel på när modern teknologi faktiskt kan innebär en liten uppgradering av livet.
  Bra frågor att ställa sig inför köpet av hörlurar


  Vad ska du använda hörlurarna till?

  De flesta hörlurar i det här testet fungerar åtminstone hyggligt som allround hörlurar. Det innebär att du kan använda dem oavsett om du rör på dig eller om du sitter lugnt tillbakalutad. De är smidiga nog för att kunna tas med på resan och att de flesta har mikrofon innebär att du kan ha händerna fria medan du pratar i telefon.

  Om du huvudsakligen vill använda hörlurarna till något mer specifikt som intensiv musiklyssning, dataspel eller till att styra en röstassistent har du möjlighet att välja bluetooth hörlurar som är framtagna för just det.


  Vad gillar du för typ av musik?

  När det gäller bluetooth hörlurar där tillverkaren lagt det mesta krutet på musikåtergivning brukar ljudet vara neutralt. Det innebär att musiken är “oförfalskad” och att hörlurarna passar alla musikstilar. Ett sätt att få en hörlur att låta extra häftigt är att förstärka basen - det kan passa dig som gillar musik med mycket bas och rejält tryck snarare än musikaliskt finlir. Hörlurar som har ett framträdande mellanregister brukar kunna få rock- och popmusik att låta riktigt bra.


  Hur viktig är formfaktorn?

  Vissa vill ha snygga hörlurar i material av hög kvalitet. Vad man tycker är snyggt är naturligtvis personligt och det finns såväl diskret eleganta som grälla och uppmärksamhetskrävande bluetooth hörlurar att välja mellan. Kolla även in laddningsetuiet om du är noga med detta. Vissa är riktigt läckra andra ger ett plastigt intryck. 


  Vad har du för musikkälla?

  Dina bluetooth hörlurar måste lira på ett bra sätt tillsammans med din telefon, surfplatta eller vad du nu använder för musikkälla. Vissa av modellerna i det här testet är specifikt framtagna för att passa ett särskilt operativsystem. Alla modeller från Apple är ett exempel på det. Även om du kan använda dem på till exempel enheter med Android så finns det funktioner som du bara fungerar i Apples egna ekosystem.
  Vad ska man tänka på om man vill träna med sina bluetooth hörlurar?

  Först och främst: det ger helt klart en energiboost att träna med hörlurar och musik med lite fart i. Det finns en stor chans att du kommer att prestera bättre och få ut mer av din träning. Bluetooth hörlurar är särskilt väl lämpade för träning eftersom du slipper sladdarna. Med dagens modeller är det till och med möjligt att spela tennis eller göra något annat som kräver full mobilitet och explosiva rörelser.

  Vad du bör välja för modell beror på vad du tränar. Ofta är väl sittande in-ear hörlurar ett bra val. Det finns många modeller som är särskilt framtagna för sportaktiviteter. Du vill naturligtvis inte att de ska falla ut under fyspasset och det kan vara motiverat ha särskilda bluetooth hörlurar för träning och kanske ett annat par när du bara vill lyssna på musik i lugna och ro och ha så hög ljudkvalitet som möjligt.

  Förutom bra passform bör hörlurarna du använder när du tränar vara hyggliga på att isolera ljud eller vara försedda med brusreducerande teknologi. Om det inte är en lagsport du utövar! Att hörlurarna andas är också viktigt, annars kan de bli lite ofräscha i längden.

  Visa alla Test-artiklar

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till