• Dammsugare

  Publicerat 16 Maj 2019. Senast uppdaterad 19 Juni.


  Electrolux EUO9GREEN test

  Electrolux EUO9GREEN

  Bästa köpet
  • Bra prestanda
  • Förmånligt pris
  • Riktigt bra miljöval
  Pris just nu 1.690:-
  Philips Performer Ultimate bäst i test

  Philips Performer Ultimate

  Bästa premiumköp
  • Många smarta funktioner som förenklar städningen
  • Godkänd av Astma- och Allergiförbundet
  • Bra miljöval
  Pris just nu 3.999:-
  Philips FC8244 test

  Philips FC8244

  Bästa budget
  • En av de billigaste dammsugarna vi testat
  • Miljövänlig dammsugare
  • ECARF-certifierad och alltså bra för allergike
  Pris just nu 999:-
  Det här testet är för dig som behöver eller skulle vilja ha en ny dammsugare som svarar mot just din behov. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att hitta dammsugaren, som utifrån vad just du värderar, sopar rent med konkurrenterna!

  Vårt test är oberoende och inte beställt av en dammsugartillverkare. Innan vi går in på själv testet kommer vi att beskriva vilka dammsugartyper som är vanligast på marknaden idag och hur du ska tänka när du väljer mellan flera olika modeller.
  Dammsugarna som vi har testat


  Vi har valt att testa femton dammsugare som tillsammans täcker ett brett spektra när det gäller både pris och funktion. Vi har med dammsugare från kända märken, men också ett par “bubblare” från små men spännande märken som vi tycker har något att tillföra på marknaden. Vi hoppas att alla som är på jakt efter en ny dammsugare ska kunna hitta ett bra alternativ med hjälp av testet.


  Här är dammsugarna, i den ordning som vi skriver om dem:

  • Electrolux EUO9GREEN
  • Dyson V8 Absolute
  • Electrolux ESP72DB
  • Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN
  • Dyson Cyclone V10 Absolute
  • Xiaomi Roidmi F8
  • Philips FC8781
  • Miele Complete C3 PowerLine SGDF3
  • Electrolux UltraSilencer EUS89TM
  • Philips FC8244
  • Electrolux EPF61RR
  • Bosch Zoo'o ProAnimal BGS5335
  • Kärcher WD 6 P Premium
  • Philips Performer Ultimate FC8955
  • Philips FC8721


  Här under går vi igenom alla dammsugare som ingår i testet. Du kanske är ute efter en viss egenskap eller föredrar ett visst märke redan. Kolla vilken dammsugare som passar dig bäst!
  Electrolux EUO9GREEN

  Letar du efter en svensk dammsugare som fått mycket goda kundomdömen? Då är Electrolux EUO9GREEN ett utmärkt val. Dammsugare från Electrolux brukar vara lätta att serva i Sverige. Det bästa med den här modellen är dock att den har utmärkt prestanda samtidigt som den är miljövänlig och kostar förvånansvärt lite. Electrolux EUO9GREEN är helt klart en av våra favoriter!

  Dammsugare Electrolux testvinnare

  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 307x502x255 mm

  Vikt: 8,29 kg

  Ljudnivå: 65 dB

  Volym: 5 liter

  Betyg: 8,5/10


  Städförmåga - god sugförmåga trots låg ljudnivå

  Med en motor på 850 W är det här en dammsugare vi kan rekommendera även för större hem, framförallt med tanke på att sugeffekten ligger på hela 700 W. Dammupptagning på hårt golv såväl som dammupptagning på matta får ett A i betyg. Det händer inte så ofta i den här prisklassen!

  Städförmåga betyg: 9/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - gjord med återvunnen plast

  Partikelutsläpp har graderats till A, vilket gör detta till en dammsugare lämplig för allergiker. Ljudnivån är på låga 65 dB, klart under genomsnittet i det här testet. Även energiklassen är ett A! I ett normalt hushåll drar inte dammsugaren mer än 26 kWh om året. Electrolux EUO9GREEN är dessutom gjort i 70 % plast som är helt fri från PVC. Det här är alltså ett suveränt val om du vill köpa en dammsugare som innebär så låg miljöpåverkan som möjligt.

  Miljöpåverkan betyg: 9/10


  Funktioner - gott om tillbehör

  Med Electrolux EUO9GREEN får du 12 meters aktionsradie vilket är väl tilltaget. De medföljande tillbehören är: golvmunstycke, möbelmunstycke, parkettmunstycke, fogmunstycke, möbelborste och golvborste. Du är alltså väl förberedd på många olika typer av städning med denna modell.

  Funktioner betyg: 7/10


  Underhåll - generöst med plats i påsen

  Påsstorleken är på rymliga 5 liter och det är enkelt att rengöra dammsugarens filter. Räkna dock med att prestandan sjunker när påsen börjar bli full och vänta inte för länge med att byta den.

  Underhåll betyg: 8/10


  Pris

  Lägsta pris är 1 580 kronor och för det får du en pålitlig och högpresterande dammsugare som dessutom är bra för miljön tack vare att den till stora delar är gjord av återvunnen plast.

  Fördelar

  • Bra städprestanda
  • Förmånligt pris
  • Riktigt bra miljöval

  Nackdelar

  • Funktionerna är väldigt basic

  Köp hos Tretti
  Dyson V8 Absolute

  Dyson V8 Absolute är en påslös handdammsugare som gjort ett starkt avtryck på marknaden! Handdammsugare var tidigare något de flesta hade i husvagnen eller i bilen men den här modellen är, med vissa reservationer, ett rimligt alternativ till en vanlig cylinderdammsugare. Här är det inte bara fråga om en ovanlig typ av dammsugare utom om en som dessutom är ovanligt avancerad. Om du vill ha så fräsch inomhusluft som möjligt är detta ett bra val med tanke på det avancerade filtret. Tyvärr låter Dyson V8 Absolute ovanligt mycket när du städar med den och du måste tömma dammbehållaren ofta.

  Test av Dyson v8 dammsugare

  Typ: Skaftdammsugare/Handdammsugare utan påse

  Mått (BxHxD): 224x1244x250 mm

  Vikt: 2,61 kilo

  Ljudnivå: 82 dB

  Volym: 0,54 liter

  Betyg: 7,5/10


  Städförmåga - nästan som en vanlig dammsugare

  Den här dammsugaren har en effekt på 425 W och sugeffekt på 115 W. Tack vare sin design är sugförmågan bättre än vad dessa siffror ger vid handen. Dammupptagningsförmågan har betyget B när det gäller både matta och hårda golv. För mattor är det riktigt bra men när det gäller hårda golv är B ett svagt betyg. I praktiken innebär det att du inte städar riktigt lika snabbt med denna handhållna dammsugare. Du kan välja mellan två olika effektlägen och suga med full kraft i upp till 7 minuter eller använda den på lägre effekt i upp mot 50 minuter men med sämre sugkraft.

  Städförmåga betyg: 6/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - bra val för allergiker

  Dyson V8 Absolute är batteridriven. Batteriet är av Li-Ion typ och har spänning 21,6 V. Med ett fullt laddat batteri kan denna dammsugare användas i ca 40 min. Ljudnivån är 82 dB vilket är lite högt med tanke på att sugeffekten trots allt är begränsad med en dammsugare av denna typ. Ett avancerat filter fångar in allergener och gör att luften renas. Modellen kommer upp i partikelutsläppsklass A. Det här är alltså en dammsugare som passar i ett hem med allergiker.

  Miljöpåverkan betyg: 7/10


  Funktioner - massor av tillbehör

  De tillbehör som följer med dammsugaren är: golvmunstycke, parkettmunstycke, fogmunstycke, turboborste, möbelborste och ett roterande munstycke. Det ger dig en ganska bra bild av vilka ytor och underlag som du kan rengöra med den här dammsugaren. Man kan säga att den är ovanligt bra på allt det där som är svårt med en vanlig dammsugare. Som att komma åt i hörn och under möbler. En dammsugare i det här utförandet är även mycket lämplig när du behöver komma åt högt placerade ytor. Dyson V8 Absolute har en dockningsstation som håller dammsugaren på plats på ett prydligt sätt när du inte använder den.

  Funktioner betyg: 8/10


  Underhåll - liten dammbehållare utan påse

  En indikator anger när det är dags att tömma dammbehållaren, vars volym är 0,54 liter. Du måste alltså tömma mycket oftare än om du har en dammsugare med påse. Tömningen sker automatiskt med ett enkelt tryck - utan att du kommer i kontakt med smutsen.

  Underhåll betyg: 7/10


  Pris

  Bästa pris 3 730 kronor. Detta är alltså en dyr dammsugare, men är det en avancerad sladdlös modell du är ute efter är det helt enkelt så här mycket eller mer du får vara beredd att betala idag. Den är inte särskilt dyr jämfört med de dammsugare som den primärt konkurrerar med.

  Fördelar

  • Väldigt smidig att använda
  • Avancerade tillbehör och funktioner
  • Tar upp minimalt med plats
  • Ett bra val för allergiker

  Nackdelar

  • Kostar en rejäl slant
  • Behöver tömmas ofta
  • Hög ljudnivå
  • Kort batteritid

  Köp hos Tretti
  Electrolux ESP72DB

  Detta är en påsförsedd golvdammsugare i ett prissegment där du får mycket för pengarna. Du måste alltså betala ganska mycket mer för att få en dammsugare med prestanda som är så pass mycket bättre att det verkligen gör skillnad. Vi menar alltså att Electrolux ESP72DB har en stor målgrupp och du gör klokt i att ta dig en titt på den här modellen om du är ute efter bra städförmåga till ett vettigt pris. Att Electrolux ESP72DB dessutom är ett bra miljöval bidrar naturligtvis till vårt positiva intryck. Det du går miste om med en dammsugare i den här prisklassen är tekniska finesser och design utöver det vanliga.

  Test av ESP72 dammsugare från Electrolux

  Typ: Golvdammsugare utan påse

  Mått (BxHxD): 293x441x238 mm

  Vikt: 5,57 kilo

  Ljudnivå: 72 dB

  Volym: 3,5 liter

  Betyg: 8/10


  Städförmåga - bättre på hårda golv än på mattor

  När det gäller dammupptagning på hårda golv får dammsugaren betyget A. Den är dock inte riktigt lika vass när det gäller dammupptagning matta, där är betyget B. Det är ändå bättre än många andra dammsugare i testet som får ett C i betyg i den grenen. Motorn har en effekt på 650 W och det ger en sugförmåga på 550 W. Det är riktigt fina siffror. Det finns dock dammsugare i testet med mer påkostat munstycke, det påverkar städprestandan.

  Städförmåga betyg: 8/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - tystare men utan avkall på prestanda

  Electrolux ESP72DB har utrustats med systemet SilentPerformer™ som gör att ljudnivån inte överstiger 72 dB. Det är dock långt ifrån den tystaste dammsugaren i testet. Partikelutsläppsklassen ligger på fina A. Dammsugaren bedöms dra 26 kWh om året och har miljöklass A+ vilket innebär att den ligger i topp i det avseendet.

  Miljöpåverkan betyg: 8/10


  Funktioner - det svänger om hjulen

  Electrolux Motion Technology™ innebär bland annat att denna dammsugare har svängbara hjul och att den är särskilt väl lämpad för dig som vill komma åt i hörn. De tillbehör som följer med är ett särskilt möbelmunstycke och ett fogmunstycke. Det är alltså inte en modell för dig som vill kunna växla mellan många tillbehör. Men ärligt talat så täcker dessa de flesta behov! Sladdlängden är nio meter och det ger dig en aktionsradie på tolv meter.

  Funktioner betyg: 6/10


  Underhåll - liten dammbehållare

  Electrolux ESP72DB har en indikator som visar när det är dags att byta dammsugarpåse. Volymen är 3,5 liter vilket är mindre än genomsnittet. Du måste alltså byta påse ganska ofta. Det kan vara en nackdel om du inte är typen som alltid ser till att ha dammsugarpåsar hemma.

  Underhåll betyg: 6/10


  Pris

  Lägsta pris 989 kronor. Den här dammsugaren tycker vi är ett riktigt fynd. Det är ett bra val om du inte önskar en dammsugare som känns extra lyxig. Här får du en dammsugare som är lätt att använda och gör sitt jobb på ett utmärkt sätt.

  Fördelar

  • Riktigt bra pris i förhållande till städförmågan
  • Bra miljöval

  Nackdelar

  • Saknar “det lilla extra” i fråga om finesser och funktioner

  Köp hos Tretti
  Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN

  En grej som är bra med att Electrolux gör så många dammsugare är att du som konsument har stora möjligheter att hitta en modell som är riktigt bra på just det du värdesätter. Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN är en miljövänlig dammsugare som städar bra och har tilltalande pris. Den har också låg ljudnivå, särskilt i relation till just priset. Så här tystgående modeller brukar anting ha en ganska klen motor eller vara mycket dyrare än Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN. Hur mycket det låter om en dammsugare spelar stor roll i långa loppet.

  Test av SilentPerformer dammsugare

  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 238x293x441 mm

  Vikt: 5,88 kg

  Ljudnivå: 70 dB

  Volym: 3,5 liter

  Betyg: 8/10


  Städförmåga - högsta betyg för hårda golv och mattor

  Denna dammsugare har fått graderingen A när det gäller både hårda golv och mattor. Att betyget är högt när det gäller golv är väntat, men de flesta av modellerna i det här testet är sämre än Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN på att dammsuga mattor. Effekten är 650 W och Electrolux anger att dammsugarens nominella effekt är 500 W, men det är ett värde som inte helt motsvarar sugeffekt. Det står dock klart att detta är en dammsugare med bra sugförmåga.


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - låg ljudnivå i fokus

  Det här är en av testets tystaste dammsugare med en ljudnivå på strax under 70 dB. Med den här dammsugaren beräknas du gör av med omkring 22 kWh per år, vilket är lägre än standard. Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN har miljöklass A+. Det är helt enkelt en av de bästa dammsugarna som finns på marknaden idag om du vill ha en energisnål dammsugare, för miljöns skull. Partikelutsläppsklassen är A. Mycket bra!

  Miljöpåverkan betyg: 9/10


  Funktioner - välutrustad och trevlig att använda

  Det här är som sagt en förhållandevis billig dammsugare men du får ändå tillgång till funktioner som 360° Motion Technology™. Det innebär att dammsugaren följer dig genom rummen på ett smidigt sätt tack vare hjulen. Utrustning du får med består av: möbelmunstycke, parkettmunstycke och fogmunstycke. Röret är av teleskopmodell och i rostfritt stål. Aktionsradien är 12 meter och slangens längd kan justeras. Detta är detaljer som bidrar till att ge Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN kvalitetskänsla. Munstycket är av typen PowerFlow och det bidrar till den goda sugförmågan.

  Funktioner betyg: 8/10


  Underhåll - mindre påse för att göra den smidigare

  För att kunna erbjuda en riktigt smidig dammsugare har Electrolux valt att ge mindre utrymme till dammsugarpåsen. Volymen är endast 3,5 liter vilket kan uppfattas som lite snålt. Tänk också på att sugförmågan försämras när påsen börjar bli full. Dammpåseindikatorn visar när det är dags att byta dammsugarpåsen.

  Underhåll betyg: 7/10


  Pris

  Bästa pris 1 249 kronor. Detta tycker vi är en av testets mest prisvärda dammsugare. Har du normala krav kommer denna modell att göra jobbet åt dig och Electrolux ska ha en eloge för att Electrolux SilentPerformer ESP74GREEN dessutom är ett miljövänligt val.

  Fördelar

  • Väldigt tystgående
  • Bra funktioner och sugförmåga i relation till priset
  • Miljövänlig dammsugare

  Nackdelar

  • Avsedd för påsar av lite mindre modell

  Köp hos Tretti
  Dyson Cyclone V10 Absolute  Detta är en ny skaftdammsugare från Dyson, ett företag som verkligen gjort mycket för att driva utvecklingen av denna typ av dammsugare framåt. Dyson Cyclone V10 Absolute har en något starkare motor och lite bättre batteritid än sin föregångare men kostar också betydligt mer. Den största nackdelen med den här modellen anser vi är den höga ljudnivån. Bortsett från det så visar Dyson med Dyson Cyclone V10 Absolute att utvecklingen går framåt i detta spännande segment. I framtiden tror vi att de flesta dammsugare kan komma att vara sladdlösa.

  Dyson v10  Typ: Skaftdammsugare/Handdammsugare utan påse

  Mått (BxHxD): 256x1249x250 mm

  Vikt: 2,68 kg

  Ljudnivå: 87 dB

  Volym: 0,76 liter

  Betyg: 7/10


  Städförmåga - bättre battritid

  Sugeffekten är 151 W, det är ganska lite men det avancerade munstycket kompenserar för det. Tyvärr har vi inte sett några uppgifter om gradering när det gäller städning av hårda golv respektive mattor. Batteritiden är 60 minuter vilket är bra i relation till jämförbara modeller. Om det är tillräckligt bra för dig som användare är upp till dig att avgöra. Om det räcker för att du ska dammsuga hela hemmet är detta inte ett komplement till en annan dammsugare utan då klarar du dig med enbart denna kompetenta skaftdammsugare.

  Städförmåga betyg: 7/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - låter mycket

  Dyson Cyclone V10 Absolute har ett avancerat HEPA-certifierat filter och passar därför djurägare och allergiker. Tyvärr är ljudnivån mycket hög, hela 87 dB får du acceptera när du använder denna dammsugare. Vissa bryr sig inte alls om det men för andra är detta ett “no no”. Dammsugaren är batteridriven och, i miljöhänseende, svår att jämföra med vanliga golvdammsugare med sladd. Motorn är mycket avancerad med tanke på hur liten den är och även munstycket är av hög klass. Dyson Cyclone V10 Absolute suger bättre än föregångaren Dyson V8 Absolute, som också ingår i det här testet.

  Miljöpåverkan betyg: 6/10


  Funktioner - fantastiska tillbehör

  En skaftdammsugare av den här typen ger dig en helt annan rörlighet än övriga modeller vi skriver om i den här recensionen. Den är helt enkelt smidigare att flytta och använda. Om du vill ha en riktigt liten och smidig dammsugare kan den omvandlas till en handdammsugare. Du kommer lätt åt där det är bökigare att använda en vanlig dammsugare.

  Du får med ovanlig många tillbehör som är specialiserade för olika ändamål. Vad sägs om: golvmunstycke, möbelmunstycke, parkettmunstycke, fogmunstycke, turboborste, möbelborste och ett roterande munstycke? Antalet tillbehör är helt klart en “förmildrande omständighet” när man tittar på den prislapp som sitter på denna dammsugare. Dammsugarna från Dyson hängs upp i en snygg laddningsstation på väggen efter att du använt den.

  Funktioner betyg: 8,5/10


  Underhåll - fräsch hantering

  Du slipper plocka med en dammig påse när du använder Dyson V10 Absolute som är påslös. En särskild mekanism gör den här modellen väldigt lätt att tömma. Nackdelen är att dammbehållaren bara rymmer 0,76 liter. Du får räkna med att tömma den här dammsugaren nästan varje gång du använt den. Detta är dock en större dammbehållare än den du hittar i jämförbara skaftdammsugare.

  Underhåll betyg: 8/10


  Pris

  Lägsta pris 5 990 kronor. Det är ett högt pris för en dammsugare avsedd för vanliga hem. Men det är också en väldigt speciell modell som har många fördelar jämfört med just vanliga golvdammsugare. Det man kan konstatera är att “lillebror” Dyson V8 Absolute är betydligt billigare men bara lite sämre.

  Fördelar

  • Skaftdammsugare är smidiga att använda
  • Massor av tillbehör följer med på köpet
  • Fungerar bra i familjer där det finns allergier

  Nackdelar

  • Dyr, även i relation till jämförbara skaftdammsugare
  • Svårbedömd städförmåga på grund av att graderingar saknas

  Köp hos Tretti
  Xiaomi Roidmi F8

  Söker du en påslös skaftdammsugare? Xiaomi Roidmi F8 är en modell som vunnit flera utmärkelser för sin slimmade och vackra design. Det är heller ingen leksak utan en gedigen dammsugare som klarar ganska avancerade städjobb. Den brukar jämföras med toppmodellerna från Dyson och ligger på ungefär samma nivå beträffande städförmåga. Den har dock ännu mer avancerade funktioner och passar dig som gillar “smarta hem” med uppkopplade vitvaror.

  Xiaomi Roidmi F8 Smart dammsugare  Typ: Skaftdammsugare/Handdammsugare utan påse

  Mått (BxHxD): 259x1191x158 mm

  Vikt: 1,5 kg

  Ljudnivå: 75 dB

  Volym: 0,4 liter

  Betyg: 8/10


  Städförmåga - batteriet laddar riktigt snabbt

  Xiaomi Roidmi F8 drar 410 W och ger dig en sugförmåga på 115 W. Det är inget för dig som behöver avlägsna djupt sittande damm från tjocka mattor, men förutom det klarar den det mesta. Handhavandet är väldigt smidigt och du har fyra olika effektlägen. Bor du inte större än att du kan dammsuga hemmet på 55 minuter? Då klarar du dig på en laddning. Om du vill suga med full effekt räcker batteriet dock bara i tio minuter, vilket begränsar användningsområdet. Laddningstiden är å andra sidan inte mer än 2,5 timmar. Tyvärr har vi inga betyg att delge när det gäller städförmågan på hårda golv respektive mattor. Det kan beror på att modellen är ny.

  Städförmåga betyg: 7/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - släpper inte ut allergener

  Modellen har ett HEPA-certifierat filter och är i och med det ett utmärkt val för allergiker och alla andra som värdesätter extra ren luft. Ljudnivån är på 75 dB. Eftersom du har motorn något närmare örat än när du använder en golvdammsugare kan Xiaomi Roidmi F8 upplevas som mer högljudd än vad den faktiskt är. Det gäller alla dammsugare av den här typen. Jämfört med skaftdammsugare från Dyson är Xiaomi Roidmi F8 faktiskt mycket tystare.

  Miljöpåverkan betyg: 7,5/10


  Funktioner - dammsugare med Bluetooth

  Xiaomi Roidmi F8 är en dammsugare som ger dig tillgång till riktigt avancerade funktioner som gör det till ett rent nöje att använda modellen. Huvudmunstycket har inbyggd LED-belysning som hjälper dig att upptäcka smuts. Det som på allvar gör att Roidmi F8 sticker ut från mängden är att den har Bluetooth. Med din mobil kan du kontrollera om batteriet är laddat och om filtret är i behov av rengörning. Toppen för dig som verkligen är intresserad av dammsugare! När du inte använder din Xiaomi Roidmi F8 fäster du den i ett snyggt magnetfäste som enkelt monteras på väggen. Ett golvmunstycke, möbelmunstycke, fogmunstycke, möbelborste och en golvborste ingår i köpet. Med en Xiaomi Roidmi F8 är du alltså väl rustad för de flesta städuppgifterna.

  Funktioner betyg: 9,5/10


  Underhåll - liten dammbehållare

  Modellen är påslös och dammbehållaren rymmer 0,4 liter. Den behöver alltså tömmas relativt ofta, det går dock väldigt fort att göra det. HEPA-filtret är enkelt att rengöra.

  Underhåll betyg: 7/10


  Pris

  Bästa pris är 3 166 kronor. Det är relativt mycket om du bara söker ett komplement till en vanlig cylinderdammsugare. Om du värdesätter den snygga designen och de tekniska funktionerna och om du inte bor allt för stort känns dock priset ganska vettigt!

  Fördelar

  • Den låga vikten och smidiga formfaktorn gör den lätt att använda
  • Snygg modell som fått pris för formgivningen
  • Utrustad med Bluetooth
  • Bra val för allergiker

  Nackdelar

  • Suger inte lika bra som en vanlig golvdammsugare
  • Kostar mer än de flesta golvdammsugarna
  • Betyg för städförmåga och partikelutsläpp saknas

  Köp hos Tretti
  Philips FC8781

  https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4871940

  Philips är en välrenommerad tillverkare av många olika typer av hushållsprodukter. Philips FC8781 är en av de mesta avancerade dammsugarna de gjort för vanliga hushåll. På många områden presterar modellen lite över genomsnittet och om det är en tystgående dammsugare du är ute efter så är detta ett säkert val. Philips har lagt ner ett stort jobb på att få den tyst och det är bara Electrolux som, i sin bästa stunder, kan matcha Philips FC8781 på detta område.

  Philips dammsugare modell FCB  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 470x320x280 mm

  Vikt: 5,4 kilo

  Ljudnivå: 66 dB

  Volym: 4 liter

  Betyg: 7,5/10


  Städförmåga - välgjort munstycke

  Denna modell har en städförmåga på hårda golv som graderas med ett A, på mattor är graderingen B. Det är ett fint helhetsbetyg. Effekten är 650 W, vi saknar uppgift när det gäller sugeffekt. Munstycket är ovanligt avancerat och det bidrar till den här dammsugarens goda städförmåga på de flesta underlag.

  Städförmåga betyg: 7/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - mycket tyst

  Du beräknas göra av med 21 kWh/år med denna dammsugare, den är alltså väldigt energieffektiv trots sin starka motor. Energiklassen är A+, riktigt bra jobbat av Philips!

  Med en ljudnivå på 66 dB är detta Philips tystaste dammsugare någonsin.

  Partikelutsläppsklassen är A och filtret är ECARF-certifierat. 99,99 % av allt damm och alla allergener stannar inne i maskinen när du städar.

  Miljöpåverkan betyg: 10/10


  Funktioner - inte så många tillbehör

  Med en Philips FC8781 har du 12 meters aktionsradie vilket är bra. Huvudmunstycket är av typen TriActive Pro, som gör att du kan få med damm och skräp som finns mellan springorna i trägolv och fint damm som sitter djupt nere i en heltäckningsmatta. De tillbehör du får med är ett parkettmunstycke och ett fogmunstycke. Om du tycker att du har användning för många olika tillbehör finns det andra dammsugare som är roligare för dig att köpa än denna.

  Funktioner betyg: 7/10


  Underhåll - lätt att rengöra

  Philips FC8781 har en indikator för full dammpåse. Det faktum att du kan ha påsar som rymmer fyra liter innebär att du inte behöver tömma dem så ofta heller. Filtret är inte bara effektivt utan även lätt att rengöra.


  Pris

  Lägsta pris är 2 144 kronor. Du hittar betydligt billigare dammsugare i detta test men priset känns ändå motiverat. Detta är en tyst och stark dammsugare.

  Fördelar

  • Mycket tyst
  • Väldigt energieffektiv
  • Bra miljöval
  • Bra val i familjer med allergier

  Nackdelar

  • Relativt standard när det gäller tillbehör och funktioner
  • Det går att hitta billigare dammsugare som städar minst lika bra  Miele Complete C3 PowerLine SGDF3

  Miele är känt som ett lyxmärke när det gäller vitvaror och är standard i många påkostade hem världen över. Miele Complete C3 PowerLine SGDF3 kostar lite mer än genomsnittsdammsugaren i testet, och det var med spänning som vi tog oss an uppgiften att recensera den. Ser man till graderingarna är detta tyvärr inte en dammsugare som imponerar så mycket. Miele Complete C3 PowerLine SGDF3 har dock tydliga företräden som istället beaktar sådant som design och ergonomi. Är du beredd att betala extra för just det? Då kan detta vara dammsugaren du letar efter. Var dock uppmärksam på att den låter mer än nästan alla dammsugare i testet.

  Miele Complete C3 PowerLine SGDF3  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått: Uppgift saknas

  Vikt: 8,2 kilo

  Ljudnivå: 80 dB

  Volym: 4,5 liter

  Betyg: 7/10


  Städförmåga - sämre på mattor än hårda golv

  Dammupptagning på hårt golv får betyget A men när det gäller dammupptagning på mattor blir det inte bättre än ett C. Lite mer hade vi hoppats på från en så pass dyr dammsugare som denna. När det gäller sugeffekten är Miele Complete C3 PowerLine SGDF3, med sin 890 W en av de starkare dammsugarna i testet. Vi saknar uppgift om sugförmågan men anar att den är bra!

  Städförmåga betyg: 7/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - låter mycket

  Partikelutsläppsklassen är B, de flesta moderna dammsugare har betyget A och det betyder att den här konstruktionen inte är optimalt tät. En liten del av de partiklar du suger upp går ut genom utblåset när du dammsuger. Miele Complete C3 PowerLine SGDF3 beräknas dra 34,1 kWh under ett år och det är lite mer än de flesta moderna dammsugarna gör. Energiklassen är därför inte bättre än C. Detta är också en dammsugare som låter lite mer än de flesta, hela 80 dB får du tyvärr räkna med när du använder den.

  Miljöpåverkan betyg: 5,5/10


  Funktioner - en fröjd att använda

  De tillbehör du får på köpet när du köper Miele Complete C3 PowerLine SGDF3 är ett golvmunstycke, ett möbelmunstycke och ett fogmunstycke. Tillbehören är integrerade och finns alltid tillgängliga, inuti dammsugaren. Dammsugarröret (som är av teleskopmodell) och handtaget låser hörbart fast varandra, vilket är en liten men rätt sofistikerad detalj. Hjulen är specialgjorda och kan vridas i 360 grader. Det innebär att det är riktigt smidigt att dra den här dammsugaren över golven.

  Funktioner betyg 8,5/10


  Underhåll - hygieniskt handhavande

  HyClean dammsugarpåsar och HyClose stängningssystem bidrar till smidig och hygienisk hantering av påsarna. Dessutom har dammsugaren en indikator som signalerar när dammsugarpåsen ska bytas och ett filter som är lätt att rengöra. Dammbehållaren rymmer 4,5 liter vilket är mycket bra.

  Underhåll betyg: 8/10


  Pris

  Lägsta pris är 3 095 kronor och det är ganska mycket för en cylinderdammsugare. Den här modellen är bara prisvärd om du värderar komfort och funktioner högre än miljöpåverkan och städförmåga.

  Fördelar

  • Trevlig att använda tack vare smart design
  • Testets kanske snyggaste dammsugare

  Nackdelar

  • Dåligt val om du dammsuger många mattor
  • En av de dyraste dammsugarna i testet  Electrolux UltraSilencer EUS89TM

  Electrolux har många modeller i det här testet och lever upp till sitt rykte som en av världens främsta dammsugartillverkare. Electrolux UltraSilencer EUS89TM liknar flera av de andra dammsugarna från företaget som vi har tittat på. Det unika med den här modellen är att den är mycket tyst och därmed behaglig att använda. I långa loppet betyder det en hel del för du nöjd du kommer att bli med din dammsugare. Electrolux UltraSilencer EUS89TM är också försedd med flera andra funktioner som gör så att dammsugningen går som en dans över dina golv. Detta är dock inte Elextrolux mest prisvärda modell ifall vi enbart ser till städförmågan.

  Electrolux UltraSilencer tyst dammsugare  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 308x402x266 mm

  Vikt: 8,15 kg

  Ljudnivå: 58 dB

  Volym: 3,5 liter

  Betyg: 8,5/10


  Städförmåga - expert på hårda golv

  Modellen är försedd med fjärrkontroll i handtaget som ger dig bekväm effektreglering. Dammupptagningsförmågan på hårda golv är graderad med ett A och betyget för dammupptagning på matta är B. Effekten är 750 W. Electrolux UltraSilencer EUS89TM har därmed riktigt bra städförmåga.

  Städförmåga betyg 8/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - tystast i testet

  Den här dammsugaren gör sitt jobb utan att störa. Det är faktiskt en av de tystaste dammsugarna på marknaden. Med 58 dB låter den inte mycket högre än ett normalt samtal. En stor del av ingenjörshemligheten ligger i hur slangen och munstycket har konstruerats. Både miljöklass och partikelutsläppsklass graderas med ett A. Det här är alltså en maskin du kan använda även om du är allergiker samtidigt som det är fråga om ett bra miljöval. Modellen beräknas dra 24 kWh om året.

  Betyg miljöpåverkan: 9,5/10


  Funktioner - lite klent utrustad med tanke på priset

  Förutom huvudmunstycket får du ett tillbehör i form av AeroPro Parketto Pro, ett mycket bra munstycke för parkettgolv. Du kan köpa till ytterligare munstycken om du anser dig ha behov av det. Med tanke på att detta inte är en renodlad budgetmodell känns det nästan lite snålt att det inte ingår fler tillbehör.

  Funktioner betyg: 6/10


  Underhåll - digital display

  Electrolux UltraSilencer EUS89TM har en digital display som visar när du behöver rengöra filtet och byta påse. Stiligt! Själva bytet genomförs på ett ovanligt smidigt sätt. Du riskerar inte att damma upp en massa smuts i ansiktet varje gång du byter en påse.

  Underhåll betyg: 8/10


  Pris

  Bästa pris är 1 999 kronor. Som vi redan varit inne på ska detta inte vara ditt förstaval om det bara är rå sugkraft och städförmåga du är ute efter. Då finns det bättre dammsugare i det här testet. Om du däremot bryr dig om upplevelsen av att använda dammsugaren så känns den inte det minsta dyr, då den är så tyst och skön att jobba med.

  Fördelar

  • Väldigt tystgående
  • Effektreglage i handtaget
  • Display som visar när påsen ska bytas och filtret göras rent

  Nackdelar

  • Få tillbehör
  • Flera billigare dammsugare i tester ger dig lite bättre städförmåga  Philips FC8244

  Pålitliga Philips har här lyckats göra en billig dammsugare som gör ett riktigt bra jobb. Har du många mattor hemma kan det dock vara bra att veta att Philips FC8244 är bättre på golv än på just mattor. Det gäller flera av dammsugarna i det här testet.

  Philips FCB244


  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 293x441x238 mm

  Vikt: 5,77 kg

  Ljudnivå: 77 dB

  Volym: 3,5 liter

  Betyg: 7/10


  Städförmåga - bättre på golv än på mattor

  En sak man kan notera när det gäller denna dammsugares städförmåga är att den är ojämn. Graderingen för städning av hårda golv är A, så bra det kan bli med andra ord. Graderingen för mattor är dock inte bättre än D! Ska man hårddra det kan man säga att detta helt enkelt är fel dammsugare om du har många mattor hemma, men ett utmärkt val ifall du inte har det. Modellen har en effekt på 750 W vilket indikerar att motorn är väldigt stark i relation till hur liten denna dammsugare är. Även sugeffekten uppges (på Pricerunner) vara 750 W, men vi reserverar oss mot den uppgiften.

  Städförmåga betyg: 6/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - bra för miljön och för allergiker

  Du kommer att göra av med ungefär med 27 kWh/år med en Philips FC8244. Energiklassen är A, jättebra med andra ord! Modellen är certifierad enligt ECARF vilket innebär att filtret håller hög klass. Luften som sugs in filtreras på allergener. Något som däremot inte är så bra är ljudnivån, med sina 77 dB är detta en av de mer bullriga dammsugarna i testet.

  Miljöpåverkan betyg: 7/10


  Funktioner - Philips har sparat in på tillbehören

  Förutom huvudmunstycket får du med ett möbelmunstycke och ett fogmunstycke, ytterligare några tillbehör brukar man få med vid köp av en dyrare dammsugare. Detta är alltså ett område som Philips har sparat in lite på. Aktionsradien blir 9 meter där du dammsuger med en Philips FC8244, det är i minsta laget jämfört med de flesta andra dammsugare i testet.

  Funktioner betyg: 6/10


  Underhåll - plats för smarta påsar

  I en Philips FC8244 kan du använda S-påsar som räcker upp till 50 % längre än vanliga dammsugarpåsar. De gör också så att dammsugaren behåller sin städförmåga även om påsen börjar bli full. En indikator visar när det är dags att byta påse.

  Underhåll betyg: 7/10


  Pris

  Lägsta pris är 967 kronor. Detta är en av de billigaste dammsugarna vi testat. Det här är ändå en fullgod dammsugare så länge det inte är mattor du ska städa.

  Fördelar

  • En av de billigaste dammsugarna i testet
  • Miljövänlig dammsugare
  • ECARF-certifierad och alltså bra för allergiker

  Nackdelar

  • Dålig sugförmåga på mattor
  • Bara nio meters aktionsradie

  Köp hos Ellos
  Electrolux EPF61RR

  Electrolux EPF61RR är en billig dammsugare som städar förvånansvärt bra! Dyrare maskiner kommer med fler funktioner och finesser men här har man fått med allt det viktiga. Detta är den idealiska dammsugaren för sommarstugan. men vi vill påstå att den även kommer att göra ett utmärkt jobb när det är fråga om större ytor. En bra dammsugare för dig som bor i lägenhet, skulle vi säga!

  Electrolux EPF61RR

  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 293x441x238 mm

  Vikt: 5,77 kg

  Ljudnivå: 76 dB

  Volym: 3,5 liter

  Betyg: 8,5/10


  Städförmåga - liten men naggande god

  Detta är en modell med en motor på 800 W som ger en sugeffekt på 700 W. Det är strålande för en så här pass billig och liten dammsugare. Precis som många betydligt dyrare dammsugare i detta test har Electrolux EPF61RR betyg A när det gäller dammupptagning på hårt golv och betyg C när det gäller dammupptagning på matta.

  Städförmåga betyg: 7,5/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - energisnål

  Electrolux EPF61RR drar bara omkring 27 kWh/år vid normal användning och har energiklass A. Filtret är HEPA-certifierat och det innebär bland annat att du slipper problem med kvalster i luften efter det att du dammsugit. Electrolux EPF61RR har partikelutsläppsklass A. Modellen är alltså ett utmärkt val när det gäller såväl miljön i stort som din egen inomhusmiljö. Ljudnivån är godkända 76 dB.

  Miljöpåverkan betyg: 8/10


  Funktioner - avancerat munstycke

  Electrolux EPF61RR har det avancerade munstycket DustPro men är i övrigt inte en dammsugare du väljer för funktionerna. Aktionsradien är 9 meter, alltså lite sämre än många andra golvdammsugare som vi har testat. Du får med tre tillbehör och det är ett golvmunstycke, parkettmunstycke och en särskild möbelborste. Hjulen är svängbara i 360 grader. Det är något som börjar bli standard även när det gäller billigare dammsugare, som denna. Electrolux EPF61RR har en stötfångare vilket minskar risken för att du ska skada möbler av misstag under städningen.

  Funktioner betyg: 7/10


  Underhåll - behöver tömmas ofta

  Dammbehållaren rymmer 3,5 liter vilket är under genomsnittet. Det finns en indikator som hjälper dig att se när det är dags att byta påse och filtret är enkelt att rengöra.

  Underhåll betyg: 6/10


  Pris

  Lägsta pris är 849 kronor, ett synnerligen lågt pris på en så här pass duglig dammsugare. Helt klart ett fyndläge!

  Fördelar

  • Anmärkningsvärt billig
  • Bra miljöval
  • HEPA-filter tar hand om allergener och de minsta dammkornen

  Nackdelar

  • Behöver tömmas ganska ofta  Bosch Zoo'o ProAnimal BGS5335  Redan på namnet förstår man att detta är en dammsugare som har djurägare som sin viktigaste målgrupp. Bosch Zoo'o ProAnimal BGS5335 känns genomtänkt och har tillbehör som verkligen underlättar för djurägare. Trots att modellen är påslös är det väldigt lätt att tömma den och det är verkligen inge fel på funktionaliteten. Vi hade dock önskat lite bättre energiklass och bättre sugförmåga på mattor.

  Dammsugare för husdjursägare  Typ: Golvdammsugare utan påse

  Mått (BxHxD): 320x470x310 mm

  Vikt: 8,6 kg

  Ljudnivå: 74 dB

  Volym: 3 liter

  Betyg: 7,5/10


  Städförmåga - stark motor

  Bosch Zoo'o ProAnimal BGS5335 gör, precis som nästan alla moderna dammsugare, ett utmärkt jobb på hårda golv där den har graderingen A. När det gäller mattor är betyget C, vilket inte imponerar på oss i och med att modellen är utvecklad med djurägare i åtanke. Effekten är 800 W vilket tyder på styrka. Vi har inga uppgifter om sugförmågan, mätt i watt.

  Städfömåga betyg: 7/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - fångar in kvalster

  Modellen drar omkring 40 kWh/år och har energiklass C vilket tyvärr är ett dåligt betyg. Filtret är däremot HEPA-certifierat och det innebär att du inte släpper ut kvalster när du dammsuger utan att de fastnar i filtret. Partikelutsläppsklassen är A. Ljudnivån ligger på 74 dB vilket vi tycker är fullt godkänt med tanke på att detta är en dammsugare med en förhållandevis stark motor.

  Miljöpåverkan betyg: 7/10


  Funktioner - svängbara hjul

  Bosch Zoo'o ProAnimal BGS5335 har svängbara hjul och ovanligt många tillbehör. Du får ett golvmunstycke, möbelmunstycke, parkettmunstycke, fogmunstycke, en turboborste och en möbelborste. Turboborsten och funktionen AirTurbo System är särskilt utformade för dig som vill kunna få med dig djurhår från mattor. Tillbehören är fiffigt placerade i själva dammsugaren. Aktionsradien är 11 meter.

  Funktioner betyg:8/10


  Underhåll - fräsch utan påse

  Modellen är konstruerad för minimalt underhåll, trots att den är avsedd för ett ganska tufft ändamål. Bosch Zoo'o ProAnimal BGS5335 har en sensor som visar när det är dags att tömma dammbehållaren och filtret är tvättbart. Handhavandet känns fräscht och du kommer inte i kontakt med smutsen. Många svenskar tycker att det känns lite avigt med en dammsugare utan påse men här fungerar det riktigt bra. Behållaren rymmer dock bara tre liter vilket är i minsta laget med tanke på att detta är en ganska dyr dammsugare.

  Underhåll betyg: 9/10


  Pris

  Lägsta pris är 2 960 kronor. Det känns motiverat för dig som söker en dammsugare med funktioner som gör den extra vass när det gäller djurhår.

  Fördelar

  • Särskilda funktioner för städning i hem med djur
  • Lätt och hygienisk att tömma

  Nackdelar

  • Lite för dålig på mattor  Kärcher WD 6 P Premium

  Att hålla rent i tvättstuga, garage och hobbyutrymmen påverkar ordningen i hela hemmet eftersom smuts dras runt mellan olika ytor. En vanlig dammsugare är dock inte särskilt lämplig om du till exempel fått in sand i hemmet eller behöver suga upp vätska. En grovdammsugare som Kärcher WD 6 P Premium fyller en funktion i många hem och det här är en modell vi tror att du kommer att bli nöjd med om du håller med oss om det.

  Kärcher grovdammsugare

  Typ: Grovdammsugare

  Mått (BxHxD): 420x418x670 mm

  Vikt: 9,1 kg

  Ljudnivå: 71 dB

  Volym: 30 liter

  Betyg: 8/10 (om du använder den till det den är ämnad för)


  Städförmåga - dammsugare med mycket muskler

  Det här är en grovdammsugare som nog är i klumpigaste laget för att du ska vilja dra omkring med den när du städer boytor - även om det naturligtvis också är möjligt. Kärcher WD 6 P Premium är perfekt när du har mycket skräp att ta hand om. Kanske putsrester och murbruk i samband med renovering eller sågspån i garaget. Dammsugaren kan även användas till att suga upp vätskor. Kärcher WD 6 P Premium har en effekt 1300 W men en sugeffekt på endast 260 W. Det är alltså lite si och så med effektiviteten. Modellen är relativt ny och vi har inga uppgifter om dammupptagningen på olika underlag.

  Städförmåga betyg: 6/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - oväntat tyst

  Detta är inte en dammsugare för dig som behöver filtrera luften från mikroskopiska kvalster utan snarare något du använder för att få bort muslortar och stora hårbollar från katten. Sedan kan du gärna låta en vanliga dammsugare sköta finliret. Dammsugarens ljudnivå ligger på 71 dB vilket vi tycker är bra för en grovdammsugare. Vi saknar uppgifter om partikelutsläppsklass och energiklass. Då Kärcher WD 6 P Premium har andra användningsområden än en vanlig cylinderdammsugare hade jämförelsen ändå inte blivit särskilt rättvis.

  Miljöpåverkan betyg: 7/10


  Funktioner - användbar blåsfunktion

  Kärcher WD 6 P Premium har en kraftig blåsfunktion, det kan komma till användning om du till exempel vill blåsa bort löv från uteplatsen. Om du vill ha möjlighet att suga upp vätskor så behöver du en grovdammsugare av den här typen. Modellen har svängbara hjul vilket gör den smidig att arbeta med. Aktionsradien är dock bara 8,5 meter eftersom sladden är något kort. De tillbehör som medföljer vid köpet är ett golvmunstycke, ett fogmunstycke och en extra slang som gör att du kan använda Kärcher WD 6 P Premium som handdammsugare.

  Funktioner betyg: 8/10


  Underhåll - dammbehållaren imponerar

  Kärcher WD 6 P Premium har en 30 liters rostfri behållare för uppsamling av skräp, smuts och vätskor. Vi talar alltså om betydligt större kapacitet än när det gäller en vanlig dammsugare avsedd för hemmet. Du kan utan problem gå loss på grus och snickeriavfall utan att vara rädd för att skada dammsugaren. Att tömma dammsugaren och att rengöra filtret är mycket enkelt. Modellen har ett planfilter som sitter i en kassett i dammsugarens toppkåpa. Du viker ut kassetten med ett enkelt knapptryck.

  Underhåll betyg: 8/10


  Pris

  Bästa pris är 1 919 kronor. Det finns både billigare och dyrare grovdammsugare ute på marknaden. Vi bedömer att Kärcher WD 6 P Premium är riktigt prisvärd!

  Fördelar

  • Klarar grovt skräp galant
  • Väldigt rymlig och solid dammbehållare
  • Smidig att använda

  Nackdelar

  • Ej idealisk för normal hemstädning  Philips Performer Ultimate FC8955

  Denna modell är Philips mest avancerade dammsugare. Det är dock inte den starkaste dammsugaren i testet. Vi rekommenderar modellen för dig som klarar dig gott och väl med ordinär sugförmåga, men som värdesätter och är beredd att betala extra för komfort. Det är nämligen mycket trevligt att använda Philips Performer Ultimate FC8955 som är ergonomisk och har många spännande finesser.

  Philips top of the line dammsugare

  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 300x280x475 mm

  Vikt: 6,2 kg

  Ljudnivå: 74 dB

  Volym: 4 liter

  Betyg: 7/10


  Städförmåga - dålig sugeffekt

  Sugförmågan är ordinär, trots det höga priset. Motoreffekten är 750 W men sugeffekten ligger på 220 W, det är lite för lågt för en dammsugare med den här prislappen. Precis som många andra dammsugare i det här testet får Philips Performer Ultimate FC8955 högt betyg (A) för städförmågan när det gäller hårda golv men bara betyg C för mattor. Effektinställningarna sitter i handtaget. Du behöver alltså inte böja dig ner eller försöka använda tårna för att ställa in önskad sugeffekt. Det är en detalj som förenklar städningen och gör så att det känns som att man får något utöver det vanliga när man investerar i en Philips Performer Ultimate FC8955.

  Städförmåga betyg: 7/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - återvunnen plast och bra filter

  Philips Performer Ultimate FC8955 drar omkring 26 kWh/år och det ger modellen energiklass A. Plasten som dammsugaren är byggd av är dessutom återvunnen till 30 %. Detta är alltså ett bra miljöval. När det gäller inomhusmiljön är detta en dammsugare som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet eftersom den filtrerar luften på ett effektivt sätt. Partikelutsläppsklassen är A! Ljudnivån är dock ordinär och ligger på 74 dB.

  Miljöpåverkan betyg: 8/10


  Funktioner - gott om eleganta finesser

  Munstycket har LED-belysning vilket ger dig större chans att upptäcka damm och annat skräp. Särskilt om du städar när det inte är fullt dagsljus. Philips Performer Ultimate FC8955 har en digital display som visar information om städning. Om inte annat bidrar det till en upplevelse som känns “high tec”. Med den här dammsugaren har du 11 meters aktionsradie och på köpet får du tillbehören: möbelmunstycke, fogmunstycke, möbelborste och “CarpetClean”. Tillbehören är inbyggda i dammsugaren - så du har dem alltid bekvämt tillgängliga.

  Funktioner betyg: 8,5/10


  Underhåll - suger bra även när den är full

  Philips Performer Ultimate FC8955 är försedd med en indikator som visar när du har en full dammsugarpåse. Den särskilda AirflowMax tekniken gör så att dammsugaren fortsätter att prestera optimalt, även när påsen nästan är full. Volymen är på fyra liter vilket är fullt godkänt.

  Underhåll betyg: 8/10


  Pris

  Billigaste pris är 3 999 kronor. Du kan få dammsugare med lika bra eller till och med bättre städförmåga för mindre pengar. Detta är dock en dammsugare som briljerar när det kommer till städkomfort. Den har flera finesser och funktioner som gör så att dammsugaren trots allt känns prisvärd.

  Fördelar

  • Många smarta funktioner som förenklar städningen
  • Godkänd av Astma- och Allergiförbundet
  • Bra miljöval

  Nackdelar

  • En av de dyraste dammsugarna i testet

  Köp hos Tretti
  Philips FC8721


  Det här är en dammsugare som fått väldigt bra betyg och till och med hamnat i topp i oberoende tester. Philips FC8721 har bra sugeffekt med tanke på att den dessutom är en smidig dammsugare som är lätt transportera. Priset är tilltalande men vi tycker nog ändå att flera andra av dammsugarna i testet bjuder upp till dans, och Philips FC8721 är inte vår självklara testvinnare utan vi vill placera den någonstans i mitten av fältet.  Typ: Golvdammsugare med påse

  Mått (BxHxD): 310x500x300 mm

  Vikt: 5 kg

  Ljudnivå: 78 dB

  Volym: 5 liter

  Betyg: 8/10


  Städförmåga - bra sugförmåga

  Dammupptagning på hårt golv får betyget A. När det gäller dammupptagning på mattor är betyget C. Den här dammsugaren är alltså inte bästa valet för dig med heltäckningsmattor. Sugförmågan är dock helt okej med 650 W, och det här är en dammsugare som känns stadig och lätthanterlig när du drar omkring med den.

  Städförmåga betyg: 7/10


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer - avancerat filter

  Den här dammsugaren är utrustad med ett HEPA-certifierat filter som håller 99,95 % av alla uppfångade stoftpartiklar inne i dammsugaren. Betyget för partikelutsläpp är A och detta är alltså ett vettigt val för allergiker. Lite synd bara att den inte är bättre på att städa mattor. Med lite extra kapacitet där hade dammsugaren kunnat vara det ultimata valet för alla med pälsdjur. Modellen bedöms göra av med omkring 27,8 kWh om året och har energiklass A. Ljudnivån är 78 dB, något högre än genomsnittet med andra ord.

  Miljöpåverkan betyg: 7/10


  Funktioner - flera användbara tillbehör

  Med den här dammsugaren har du en aktionsradie på 11 meter och du får med ett golvmunstycke, möbelmunstycke, parkettmunstycke och ett fogmunstycke. Med andra ord de tillbehör som du behöver för att komma åt på alla i hemmet vanligen förekommande ytor.

  Funktioner betyg: 6/10


  Underhåll - väl tilltagen volym

  Modellen har en indikator som visar när det är dags att byta dammsugarpåse. Volymen är på generösa fem liter, så du behöver inte byta påse särskilt ofta.

  Underhåll betyg: 8/10


  Pris

  Lägsta pris 1 339 kronor. Det är ett vettigt pris för en stabil dammsugare som kommer att göra sitt jobb under många år.

  Fördelar

  • Rymlig dammbehållare
  • Bra val för allergiker

  Nackdelar

  • Något hög ljudnivå
  • Ganska enkla funktioner  Resultaten i sammanfattning

  Electrolux EUO9GREEN har fångat vår uppmärksamhet då det är ett bra miljöval och en dammsugare som städar på ett utmärkt sätt. Om du inte nödvändigtvis är ute efter att köpa en av de billigaste modellerna på marknaden, men heller inte vill betala onödigt mycket rekommenderar vi alltså Elextrolux EUO9GREEN.

  Det finns flera modeller i testet som har ett lågt pris men som ändå presterar väldigt bra. Philips FC8244 och Electrolux EPF61RR är två exempel. När det gäller städförmåga är skillnaden mellan dyra och billiga dammsugare inte så stor idag som du kanske tror. Dyrare modeller ger dig dock bättre komfort. Det gäller inte minst Philips Performer Ultimate FC8955 och Electrolux UltraSilencer EUS89TM. Om du vill ha högsta möjliga komfort och bara använder dammsugaren till enklare städning kan även Miele Complete PowerLine SGD vara ett alternativ.

  Har du ett mindre hem och en väl tilltagen budget för ditt dammsugarköp ska du också titta noga på testets skaftdammsugare. Dyson har en väldigt prisvärd modell, och en annan dyrare men mer kraftfull modell med i detta test. Skaftdammsugaren Xiaomi Roidmi F8 är testets mest avancerade dammsugare med sina Bluetooth funktioner.

  Bosch Zoo'o ProAnimal BGS5335 lever upp till sitt namn och känns som ett riktigt bra alternativ om du i din städning tampas med hund och/eller katthår. Särskilt om du inte har heltäckningsmattor hemma. En annan specialiserad dammsugare är grovdammsugaren Kärcher WD Premium. Vill du kunna städa garage, uteplatsen eller i en verkstad är den riktigt prisvärd.
  Olika typer av dammsugare

  Så kallade cylinderdammsugare är vanligast i svenska hem. De består helt enkelt av en cylinderformad behållare med hjul, kopplad till en slang med ett munstycke. De är lätta att hantera och förvara. Om du behöver en väldigt stark dammsugare för att till exempel göra rent mattor kan en stående dammsugare vara ett alternativ. De är dock tyngre och därmed svårare att manövrera.

  Handdammsugare är avsedda för att du ska hålla dem i ena handen. Idag finns det även större och kraftfulla modeller som du nog vill hantera med ett tvåhandsgrepp. De kallas även för skaftdammsugare eftersom de i princip bara består av ett munstycke med ett skaft. De är i regel batteridrivna och du kommer åt att städa med dem där en vanliga cylinderdammsugare kan kännas lite klumpig.

  Tidigare har handdammsugare mest använts i bilar och som komplement till stående dammsugare eller cylinderdammsugare. Nu finns det dock modeller som är så passa starka och som har så lång batteritid och så rymlig behållare för damm och smuts att de i vissa fall kan ersätta en vanlig dammsugare. Åtminstone i ett mindre hem. Vi har tittat på ett par sådana modeller i det här testet!

  Vi har valt att inte behandla robotdammsugare den här gången trots att det är en kategori på frammarsch, utan vi har testat sådana separat i vårt stora test av robotdammsugare.
  Med eller utan påse

  Alla tillverkare av dammsugare har modeIler där smutsen samlas upp i en påse, samt modeller som är påslösa. Golvstående grovdammsugare är nästan alltid utan påse eftersom du även kan använda dem till att suga upp vätska. I Sverige använder de flesta dammsugare med påse när de rengör vanliga boytor. Sådana dammsugare är enkla att tömma men det bygger naturligtvis på att du alltid har rätt dammsugarpåsar hemma och det är heller inte särskilt miljövänligt. I vårt test förekommer även dammsugare utan påse där du istället tömmer en behållare över soporna när den blivit full. Den kanske största nackdelen med påslösa dammsugare är att damm riskerar att yra upp i luften när du tömmer dammsugaren om behållaren inte är väldigt smart utformad.
  Motoreffekt och sugförmåga är olika saker

  Tidigare var det vanligt att dammsugare bedömdes utifrån hur mycket el de drog. Det fanns en tydlig koppling mellan elåtgång och städförmåga. Dagens dammsugare har ofta lägre motoreffekt än äldre modeller, men bättre sugförmåga. Att göra dammsugare som inte drar så mycket el är också ett självändamål med tanke på miljön. Det har utgått ett EU-direktiv om att dammsugare avsedda för hem inte ska ha en effekt på över 900 W. Det behöver dock inte gå ut över uppsugningsförmågan.

  I det här testet kommer du att hitta dammsugare som tyvärr drar mycket el utan att det resulterar i hög sugförmåga. Vi granskar även modeller där tillverkarna lyckats riktigt bra med att göra dammsugare som är både starka och energisnåla på samma gång.
  Dammsugarnas graderingar

  När vi värderar specifikationer med hjälp av sifferbetyg, det gäller städförmåga på olika underlag, partikelutsläppsklass och energiklass, så är det inte vår subjektiva bedömning. Graderingarna bygger på noggrant genomförda mätningar som utförts av oberoende testare. Betygen säger inte allt om hur effektiv och miljövänlig en dammsugare är, men ger en god fingervisning.
  Vilka egenskaper är viktiga vid köp av dammsugare?

  Vi har valt att utvärdera dammsugarna i testet utifrån följande egenskaper och specifikationer:

  • Städförmåga
  • Miljöpåverkan och tekniska specifikationer
  • Funktioner
  • Underhåll
  • Pris

  Städförmåga

  Här handlar det mycket om hur stark motor dammsugaren har och vad den ger för sugkraft. Hur effektivt munstycket är spelar också stor roll när det gäller dammsugarens prestanda. Olika dammsugare kan ha olika städförmåga beroende på vad det handlar om för underlag. Vi tittar både på hur de fungerar på hårda golv och på hur bra de är på att suga rent mattor.

  Hur bra en dammsugare är på att städa avgörs inte bara av dess sugförmåga och munstycke utan vi tittar även på hur smidig den är att använda.


  Miljöpåverkan och tekniska specifikationer

  Dagens dammsugare är energieffektiva. Mängden ström de drar under ett år i ett normalt hem är faktiskt ganska försumbar. Däremot kan det vara stor skillnad på hur mycket allergener de släpper ut i samband med att de används och hur mycket det bullrar om dem.

  Under den här rubriken tittar vi både på dammsugarnas miljöpåverkan och på hur de påverkar ditt inomhusklimat. Vissa dammsugare är också tillverkade på ett mer miljövänligt sätt och till stora delar återvinningsbara. Om du tycker att två modeller känns likvärdiga tycker vi att du ska välja den som har bäst energiklass, om dammsugarna skiljer sig åt på den punkten.


  Funktioner

  När man talar om dammsugare och funktioner handlar det mycket om hur de är utrustade. Följer det med extra munstycken kan det innebära att dammsugaren får helt nya användningsområden. Det kan även innebära att den blir bra på sådant som kan vara svårt för vanliga dammsugare. Under den här rubriken tar vi också upp tekniska koncept som påverkar dammsugarens prestanda, samt funktioner som gör den enklare eller lite roligare att använda.


  Underhåll

  Dammsugare har filter som behöver rengöras med jämna mellanrum. En annan viktig del av underhållet är att byta dammsugarpåse eller tömma dammbehållaren (om det är en dammsugare utan påse). Hur smidigt det går att göra detta tycker vi är en viktig del av dammsugarens prestanda och det är något vi tittat på i den här genomgången.


  Pris

  De priser vi anger är de lägsta vi hittat på Pricerunner.

  Vilken dammsugare är bäst för dig?


  Efter att du läst detta test hoppas vi att du ska ha en bra bild av hur olika dammsugare presterar och hur bra de är, i relation till sitt pris. Det är dock inte säkert att dammsugarna som är “bäst i test” är bäst för just dig. Vilken dammsugare du bör köpa beror mycket på hur dina behov ser ut och vilka egenskaper som just du värdesätter.  Att ha rent hemma är viktigt. Det är fråga om självkänsla, trivsel och inte minst hälsa! Att ha en bra dammsugare som man trivs med att använda hjälper dig en bra bit på vägen mot ett rent hem. 


  Här är ett antal frågor som vi tror att det är klokt att ställa sig inför ett dammsugarköp:

  Behöver du kunna bära dammsugaren upp och ner för trappor?

  Då rekommenderar vi en modell som inte är allt för tung och som har ett bra handtag. Annars kanske du drar dig för att dammsuga bara för att det känns besvärligt.


  Har du hårande husdjur?

  En bra dammsugare gör inte bara så att hemmet känns rent utan förbättrar även luftkvaliteten. Djurhår fastnar ofta i mattor, välj en modell som har extra bra sugförmåga på just mattor och gärna ett filter som är bättre än genomsnittet.


  Hur ofta använder du en dammsugare?

  Om det inte är så ofta, kanske för att du föredrar att sopa och våttorka golv, behöver du inte investera i någon av de dyrare modellerna i testet. Om du däremot dammsuger ett större hem ett par gånger i veckan ska du satsa på en dammsugare som i så stor utsträckning som möjligt förenklar ditt arbete. Att den går smidigt att tömma, har följsamma hjul och stor aktionsradie kan då vara viktigare än högsta möjliga sugeffekt.


  Är du känslig för buller?

  Då ska du direkt välja bort modellerna med högst decibel, om du inte vill städa med öronproppar. Dammsugare kan vid användning låta så mycket att det blir ett problem om du till exempel lider av tinnitus.


  Hur stora ytor behöver du städa?

  Du behöver inte en starkare dammsugare bara för att du bor stort. Det är dock en fördel om den känns ergonomisk att använda, har stor aktionsradie och ett bra munstycke. Just större du bor, desto mer lönar det sig med kvalitet.


  Har du en allergi?

  Om du är allergiker är det viktigt att du väljer en dammsugare med effektivt filter. Detta så att det inte blir mer allergener i luften efter det att du dammsugit än vad det var innan. Det gäller inte minst dig som är allergisk mot damm eller kvalster.

  Med svaren på dessa frågor och vårt test av dammsugare tror vi att du kommer att kunna hitta en modell som du kommer att vara nöjd med länge.


  Så har vi satt betygen

  Alla dammsugare i testet har fått betyg för var och en av de egenskaper vi testat. När det gäller egenskaperna städförmåga, miljöpåverkan, funktioner och underhåll har vi inte bedömt vad dammsugaren kostar. Vi har istället satt ett särskilt betyg som visar hur prisvärd dammsugaren är i förhållande till andra dammsugare vi testat.

  Betyget du ser i anslutning till uppräkningen av egenskaper, i början av varje recension, är vårt helhetsbetyg där vi ser till både pris och prestanda. Om du bara är intresserad av vad en dammsugare presterar i relation till vad den kostar ska du gå på betyget vi satt under pris.
  Dammsugning och allergier

  Många är allergiska mot damm och/eller kvalster. Hur ofta och hur effektivt vi dammsuger påverkar mängden allergener i luften. Husdammskvalster är den vanligaste typen av kvalster i ett hem. De kan vara så små som 0,1 mm och trivs där det är fuktigt, till exempel i kuddar och madrasser.

  Tyvärr kan damm som varit bundet i till exempel en heltäckningsmatta hamna i luften istället under dammsugningen. Dammsugning kan alltså tillfälligt förvärra problemet snarare än lösa det. Det är viktigt att dammsugaren du använder har ett bra filter så att kvalster fastnar i det när luften sedan släpps ut igen från dammsugaren. Även du som är pälsdjursallergiker kommer att få en starkare allergisk reaktion efter en dammsugning, om du använder en dammsugare som inte har rätt filter.

  HEPA (High Efficiency Particulate Air) är en standard för filter som flera dammsugartillverkare arbetar med. Systemet fångar in dammpartiklar och kvalster som är så små att du inte kan se dem med ögat men som kan trigga allergi. Det finns HEPA-filter med olika nummer, ju högre nummer desto bättre eftersom det innebär högre nivå av filtrering. Det finns även andra typer av filter som är lika bra som HEPA-filter. Hur lufttät din dammsugare är påverkar också hur lämplig den är för allergiker.

  Alla har glädje av bra inomhusluft, inte bara du som lider av allergier, eller gästas av människor som har det. Lufttäta dammsugare med effektiv filtrering är bra för alla!


  Visa alla Test-artiklar

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till