BÄST-I-TEST

GUIDE TILL BÄSTA KONTINENTALSÄNGEN

13
PRODUKTER
TESTADE
Det lönar sig verkligen att satsa på bra kvalitet när det gäller sängar och i det här testet har vi tittat på sängar som verkligen har det lilla extra i fråga om komfort! Vi har valt att jämföra 13 kontinentalsängar som är populära på den svenska marknaden.
Carpe Diem - Kornö Prestige test
premium test premium test
Carpe Diem - Kornö Prestige
positive aspect Presterar bra i tålighetstester
positive aspect Väldigt tilltalande rent estetiskt
positive aspect Mycket skön att ligga i
negative aspect Inte “bäst i test” när det gäller fuktavledning
negative aspect Priset något högt för priskänsliga konsumenter
LÄS TESTET Visa bästa pris
Jensen Ambassadör test
economy test economy test
Jensen Ambassadör
positive aspect Avancerat zonsystem som ger suverän komfort
positive aspect Välj mellan många tillbehör och varianter
positive aspect God andningsförmåga
negative aspect Inga tester har gjorts på uthålligheten
LÄS TESTET BÄST PRIS HOS
CDON

+ 995 kr frakt
51350 KR
Ekens Essens test
budget test budget test
Ekens Essens
positive aspect Liggkomfort och andningsförmåga håller högsta klass
negative aspect Har en bit upp till toppen i fråga om uthållighet enligt Testfakta
LÄS TESTET Visa bästa pris

Kontinentalsängar är en typ av säng som kommit att bli förknippad med hög komfort och ganska höga priser. Det är inte för inte som de flesta femstjärniga hotell runt om i världen har just kontinentalsängar på rummen.

Hur bra vi sover har stor betydelse för vår livskvalitet. Man brukar säga att vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen och den tredjedelen påverkar även vår vakna tid i hög utsträckning. En bra säng ger goda förutsättningar för återhämtning och djupsömn, sängen är faktiskt en av de faktorer som i störst utsträckning avgör hur bra vi sover.

1

CARPE DIEM - KORNÖ PRESTIGE - BÄSTA PREMIUMKÖP

Carpe Diem - Kornö Prestige test
#1
PREMIUM

REKOMMENDERADE BUTIKER

PRISVÄRD KVALITETSSÄNG
8.5
Carpe Diem - Kornö Prestige är testets dyraste säng. Vi vill dock poängtera att de dryga 30 000 kronor som det handlar om här knappast är extremt när det gäller kontinentalsängar. Carpe Diem har ett brett sortimentet och detta är faktiskt inte ens en av deras mest exklusiva kontinentalsängar. Den har dock verifierats som en kvalitetssäng av Testfakta och har enligt oss ett väldigt tilltalande utseende! Carpe Diem är ett svenskt sängföretag med tillverkning i Lysekil på västkusten.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
8
Sov gott utan botten - Fjädringen är av typen pocketresår när det gäller Carpe Diem Kornö Prestige. Det innebär att varje fjäder placerats i en egen ficka så att de inte påverkar intilliggande fjädrar. Särskilt när det gäller följsamhet och stöd för skulderpartiet är detta en säng som uppnått mycket goda testresultat enligt Testfakta. Carpe Diem Kornö Prestige har Carpe Diems patenterade och tryckavlastande bottensegment. Ett bottensegment av denna klass gör att det känns som att sängen helt saknar botten och det bidrar till hög sov och liggkomfort.
ANDNINGSFÖRMÅGA
7
Fullt godkänd fuktavledning - Sängen är gjord i bra material och andningsförmågan har bedömts vara god av Testfakta, den är dock inte bäst i klassen i detta avseende. Vad du väljer för lakan och ventilationen i rummet påverkar också fuktavledningen.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
9
extremt stöttålig - Fjädringen är mycket uthållig och Carpe Diem Kornö Prestige är synnerligen tålig när det gäller tryck och stötar, det har Testfakta visat. Sängen kostar en hel del men det är inte omöjligt att den kommer att hålla resten av livet. En riktigt hållbar säng kan, rent ekonomiskt, vara ett bättre val än en säng som kostar hälften så mycket men som behöver bytas ut efter några år. Carpe Diem Kornö Prestige upplevs som mjuk och passar därför inte allt för tunga personer.
ATT ÄGA
8
Väl värd sitt pris - Lägsta pris är ca 30 000 kronor men det känns inte högt i förhållande till vad du får i fråga om kvalitet. Carpe Diem Kornö Prestige har gjorts för att vara lika vacker att titta på som den är skön att ligga i. Vår panel utser modellen till testets snyggaste kontinentalsäng! Bäddmadrassen är klädd i avtagbar stretchbomull som kan tvättas i 60 grader, vilket är en klar fördel. Om du skulle vilja förnya ditt sovrum är det bra att veta att det finns många tillbehör till alla Carpe Diem sängar. Du får dessutom 25 års garanti vid skador på fjädrarna.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Presterar bra i tålighetstester
 • positive aspect
  Väldigt tilltalande rent estetiskt
 • positive aspect
  Mycket skön att ligga i

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte “bäst i test” när det gäller fuktavledning
 • negative aspect
  Priset något högt för priskänsliga konsumenter

2

JENSEN AMBASSADÖR - BÄSTA EKONOMIKÖP

Jensen Ambassadör test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Hårdhet
  Mjuk

JÄMFÖR PRIS MED PRISJAKT

Priser och lagerstatus från Prisjakt.nu

CDON
Finns i lager I lager
+ 995 kr frakt
BRA KVALITET OCH MODERNA MATERIAL
8.5
Norska Jensen gör tekniskt avancerade sängar som bygger på innovativa metoder och moderna material. Jensen har gjort sängar i 70 år och alltid satsat på kvalitet. De var tidiga med innovationer som zonindelade fjädersystem, som idag är standard i branschen. Jensen Ambassadör är en av företagets mest kända sängar och en storsäljare i det här segmentet. De flesta material i sängen är svanenmärkta och utvalda för att Jensen Ambassadör ska ha så lång livslängd som möjligt.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
8.5
Olika stöd för olika delar av kroppen - Jensen Ambassadör är försedd med dubbla madrasser och upp till tre individuella Jensen Pocket fjädersystem. Det är möjligt att välja olika fastighetsgrad för respektive sida av sängen. Modellen är försedd med ett avancerat zonsystem som innebär att madrassen ger olika stöd för olika delar av kroppen. Det faktum att axlar och höfter har en tendens att sjunka ner lite djupare kompenseras av zonsystemet och en Jensen Ambassadör ger således extra stöd där det behövs som mest. Det handlar alltså om liggkomfort på hög nivå.
ANDNINGSFÖRMÅGA
8.5
Sval och torr - Enligt de tester utförda av Testfakta som vi har tagit del av presterar Jensen Ambassadör riktigt bra när det gäller andningsförmåga. Även om det är så pass varmt att du svettas så upplevs sängen inte som fuktig. Det beror bland annat på genomtänkta och påkostade materialval.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
7.5
Något mjukare än vanligt - Testfakta har inga uppgifter om just Jensen Ambassadör men andra modeller från tillverkaren Jensen i samma prisklass har fått högsta betyg när det gäller uthållighet och fasthet. AEH, ett neutralt testinstitut i Zurich i Schweiz har testat modellen på ett mycket ingående sätt och certifierat den. Jensen Ambassadör kan fås i olika fasthetsgrader men om vi ska generalisera så uppfattas kontinentalsängar i den här serien ofta som mjuka eller medelmjuka.
ATT ÄGA
8
Prisbelönt design - Lägsta pris är ca 30 000 kronor men vad du får betala påverkas av vad du gör för tillval. Om du vill kan hela sängen vara klädd i textil. Jensen Ambassadör är en mycket elegant säng och vi skulle säga att modellen, trots att den är näst dyrast i testet, är väl värd sitt pris. Du kan välja mellan många olika färger när du köper en Jensen Ambassadör. Jensen är kända för att ha ett stort tillbehörsprogram till sina sängar. Du kan till exempel köpa sängbord som matchar Jensen Ambassadör och givetvis förnya sovrummet med passande textilier när du så önskar. Jensen har vunnit Norska Designrådets utmärkelse för excellent design vid två tillfällen! Alla Jensenmadrasser har fem års totalgaranti och hela 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott. Här talar vi med andra ord om ett företag som tror på sina egna produkter.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Avancerat zonsystem som ger suverän komfort
 • positive aspect
  Välj mellan många tillbehör och varianter
 • positive aspect
  God andningsförmåga

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inga tester har gjorts på uthålligheten

3

CARPE DIEM SANDÖ

Carpe Diem Sandö test

REKOMMENDERADE BUTIKER

SVENSKTILLVERKAD STORSÄLJARE I LYXKLASS
9.5
Carpe Diem Sandö är något så ovanligt som en svensktillverkad storsäljare i lyxklass. Det är en säng som kan anpassas utifrån dina personliga behov och preferenser. Den finns i storlekar från enkelsäng till extra bred dubbelsäng och du kan välja mellan två fasthetsgrader.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
9.5
Tre nivåer av fjädring - Med en Carpe Diem Sandö får du tre nivåer med fjädring. Förutom att den är försedd med både bottenfjädring och toppfjädring finns det även ett lager med fjädrar i mitten. Systemet kallas X-pocket och de har en stabiliserande effekt samtidigt som fjädringen blir betydligt djupare än i en vanlig kontinentalsäng. Tanken är att fjädringen ska absorbera kroppens rörelser i så stor utsträckning som möjligt så att du inte vaknar lika ofta, på grund av att du exempelvis vänder dig i sängen. Carpe Diem Sandö är också en säng som följer kroppens konturer på ett sätt som ger extra avlastning.
ANDNINGSFÖRMÅGA
8.5
Känns sval även när det är varmt - Stoppningen är gjord av naturlatex, ett material med extremt god andningsförmåga. Även i övrigt är det här en säng gjord i påkostade naturmaterial som bidrar till att Carpe Diem Sandö känns sval även när det är riktigt varmt i sovrummet.
UTHÅLLIGHET / FASTHET
9.5
Fjädrarna är mycket tåliga - Carpe Diem Sandö tillverkas för hand i Lysekil. Den signalerar inte “dyr lyxsäng” på samma sätt som vissa andra modeller i det här prissegmentet. Du kan dock välja till en sänggavel om du vill att Sandö ska göra ett starkare intryck i rummet, rent visuellt. När det gäller fasthet väljer du mellan medium och fast. Om du väljer en av de bredare sängarna kan du välja att ha olika fastighet i sängens olika halvor. Det är bra om två personer som väger olika mycket, eller bara har olika preferenser, ska sova i sängen. Testfakta har testat flera sängar från Carpe Diem och de kännetecknas av att de är mycket tåliga, även jämfört med andra kontinentalsängar av premiumklass.
ATT ÄGA / PRIS
8
Högt andrahandsvärde - Även om detta är en kontinentalsäng med en väl tilltagen prislapp så är Carpe Diem Sandö den populäraste sängen från Carpe Diem. De tillverkar förhållandevis många sängar av modellen, jämfört med andra kontinentalsängar i den här prisklassen. Det innebär att tillverkningskostnaderna och därmed även prislappen påverkas positivt. Som alltid när det gäller kontinentalsängar med lång förväntad livslängd är inköpspriset bara en av de faktorer som avgör hur ekonomisk sängen är att äga. En Carpe Diem Sandö har ett högt andrahandsvärde och kan förväntas hålla i många år. Den är med andra ord ett riktigt bra köp om du är beredd att lägga så här mycket pengar på en kontinentalsäng. Det faktum att du får 25 års garanti på ram- och fjäderbrott visar också att det är hög kvalitet det handlar om.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Fjädring i tre nivåer
 • positive aspect
  Material av hög kvalitet

NACKDELAR

 • negative aspect
  Högt pris

4

EKENS ESSENS - BÄSTA BUDGETKÖP

Ekens Essens test
#1
BUDGET
SVENSK DESIGN OCH FENOMENAL KOMFORT
8
“Svensk design och fenomenal komfort” så marknadsförs Ekens Essens och det finns ingen överdrift i den formuleringen så vitt vi kunnat bedöma. Det här är en handbyggd kvalitetssäng från ett företag som funnits i branschen sedan 1930-talet, och förfinat sin expertis sedan dess. Ekens gör flera serier och Ekens Essens är en av deras bättre kontinentalsängar. Dock inte “top of the line”. Om du gillar det du läser om Ekens Essens men är beredd att spendera lite mer ska du även överväga Ekens Elegans. Jämfört med andra sängar i det här testet ligger Ekens Essens nära mitten i fråga om pris.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
8.5
Väldigt bra resultat i test - Enligt Testfakta är det en egenskap som verkligen sticker ut när det gäller Eken Essens och det är att sängen har mycket bra ergonomi. I de flesta fall är det just detta man ute efter hos en kontinentalsäng. Det gäller dock tyvärr inte dig som är tung då sängen har en fjädertäthet som gör den mjuk, mycket mjuk. Du kan dock välja fasthet på sängen och är inte begränsad till just den resårmadrass som Testfakta tittade på. Eken Essens har ett resårsystem med 15 centimeter höga pocketfjädrar som är indelade i fem zoner i den övre madrassen.
ANDNINGSFÖRMÅGA
9
Bättre än andra sängar - Enligt Testfakta har Ekens Essens något bättre andningsförmåga än en genomsnittlig kontinentalsäng i det här prissegmentet. Fukt transporteras helt enkelt bort på ett ovanligt effektivt sätt och sängen känns torr och sval även när det är varmt inne och du kanske har svettats lite i den under natten.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
7
godkänt betyg - Fjädrarna behåller sin fasthet på ett bra sätt enligt Testfakta och detta är en säng som kan klassas som uthållig. Det finns dock flera sängar i det här testet som har nått bättre resultat i den här testkategorin. Ekens Essens är som vi redan konstaterat ovanligt mjuk.
ATT ÄGA
8
välj mellan flera färger - Lägsta pris på Ekens Essens är 25 396 kronor vilket vi tycker är rimligt. Ekens erbjuder många val när du köper en säng och du kan ge din Ekens Essens ett utseende som just du finner tilltalande. Det gör den extra trevlig att äga. I grunden handlar det här om stram skandinavisk design av högsta märke men om du istället vill att sängen ska ta extra mycket plats i rummet kan du välja en stark färg! Rent subjektivt tycker vi alltså att det här är en väldigt tilltalande säng, utseendemässigt. Bäddmadrassens överdrag är tvättbart. Ekens erbjuder 25 år garanti på Ekens Essens. Köper du en billigare kontinentalsäng än dem vi skriver om i det här testet får du räkna med sämre garantivillkor. En annan bra sak för dig som är ute efter så god köptrygghet som möjligt är att Ekens skickar med en utförlig och välskriven bruksanvisning när du köper en Ekens Essens.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Liggkomfort och andningsförmåga håller högsta klass

NACKDELAR

 • negative aspect
  Har en bit upp till toppen i fråga om uthållighet enligt Testfakta

5

24SJU SOVA GRYNING

24Sju Sova Gryning test

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Sova
ZONINDELAD KVALITETSSÄNG
7.5
24Sju Sova Gryning är en zonindelad kvalitetssäng som säljs till ett bra pris. Just precis vad många som tittar på kontinentalsängar är ute efter med andra ord. Modellen testades av Testfakta 2018 och utsågs till bästa kontinentalsängen under 20 000 kronor. Enligt oss är den här sängen “still going strong” trots att 24Sju Sova Gryning nu även konkurrerar med nyare kontinentalsängar. Det här sängen är tillverkad av ett företag som hittills inte gjort så mycket väsen av sig och som satsat på att låta kvaliteten snarare än grälla annonser tala. 24Sju Sova Gryning är gjord i Småland och konstruktionen bygger på lång hantverkstradition och ett gediget kunnande.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
7.5
3 delad zonindelning - 24Sju Sova Gryning har följsam zonindelning i 3 delar som ger extra avlastning för rygg, axlar och höfter. Precis där det verkligen gör skillnad med andra ord! Sängen har ett stabilt underrede som är utformat för att minska vibrationerna i sängen vid rörelser.
ANDNINGSFÖRMÅGA
8
Bra borttransport av fukt ger god komfort - 24Sju Sova Gryning kännetecknas enligt Testfakta av synnerligen god andningsförmåga. Att fukt kan avdunsta snabbt från madrassen gör mycket för sovkomforten i långa loppet. Det är särskilt viktigt för dig som gillar att sova varmt och svettas lite mer under täcket.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
7
Resårmadrassen är bättre än bäddmadrassen - Vid köpet kan du välja vilken fasthet du föredrar. Man kan notera att detta är en säng som uppmätts ha en hård fjädringshårdhet utan bäddmadrass. Med bäddmadrass är dock den uppmätta fjädringshårdheten mjuk! Enligt Testfakta har 24Sju Sova Gryning god uthållighet i fjädringen och grundkonstruktionen håller hög kvalitet. Den bäddmadrass som testades uppvisade bestående kompression i kärnan efter ett uthållighetstest. Bäddmadrassen har alltså sämre kvalitet än resårmadrassen.
ATT ÄGA
8
Bra garantivillkor ger god köptrygghet - Lägsta pris på 24Sju Sova Gryning är 16-21 185 kronor beroende på vad du gör för val. Du kan välja mellan flera färger som alla är tämligen diskreta och passar in i de flesta skandinaviska hem. 24Sju Sova Gryning är inte en kontinentalsäng som drar blickarna till sig men det är ju inte heller säkert att man vill att en säng ska göra det. Du kanske har någon annan inredningsdetalj i sovrummet som du hellre vill lyfta fram. Med det sagt så är det inte på något sätt fråga om en tråkig säng utan 24Sju Sova Gryning ser bra ut! Du får 25 års garanti på resår- och rambrott orsakade av material- eller tillverkningsfel. I det avseendet kan alltså denna förhållandevis billiga kontinentalsäng mäta sig med modeller som kostar mycket mer.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra ergonomi och andningsförmåga

NACKDELAR

 • negative aspect
  Bäddmadrassen är lämnar en del att önska

6

KINNABÄDDEN VENUS

Kinnabädden Venus test
STÄLLBAR KONTINENTALSÄNG TILL FÖRMÅNLIGT PRIS
8.5
Dansktillverkade Kinnabädden Venus är en mjuk och flexibel säng som säljs till ett förmånligt pris. Testfakta har utsett Kinnabädden Venus till den bästa ställbara sängen för under 19 000 kronor. Det ordinarie priset ligger faktiskt en bra bit lägre än så och om du är ute efter just en ställbar kontinentalsäng till ett bra pris blir det inte bättre än så här.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
7.5
Inställningarna bygger på en pålitlig mekanism - Den här sängen får ett mycket högt betyg för mekanismen som att gör Kinnabädden Venus kan användas i flera lägen. Fördelen med ställbara sängar är att de kan användas på ett annat sätt än vanliga kontinentalsängar och är perfekta om du till exempel har en TV i sovrummet eller om du vill kunna äta frukost i sängen medan du sitter mer upprätt. När det gäller tryckavlastning och andra ergonomiska egenskaper får Kinnabädden Venus godkänt men den har en bit upp till de dyrare modellerna i testet i det avseendet. Det tryckavlastande systemet bygger på 5-zonspocket vilket innebär att sängen är indelad i olika sektioner med olika avlastning, utifrån vad en normal kropp behöver.
ANDNINGSFÖRMÅGA
7.5
Vändbar bäddmadrass - Kinnabädden Venus är försedd med stoppning av Cooltex-skum vilket ger bra ventilation. Bäddmadrassens tvättbara tyg har fiber av bambu som bidrar till en sval känsla. Bäddmadrassen är dessutom vändbar, ena sidan passar dig som vill ha det varmt och gosigt och den andra sidan är för dig som vill ha sängen så sval som möjligt. Alla textilier är OEKO-TEX-certifierade vilket är bra om du är allergiker.
UTHÅLLIGHET / FASTHET
7.5
Extra mjuk - Kinnabädden Venus upplevs av de flesta som förhållandevis mjuk även om fast och medium är de hårdhetsgrader som erbjuds. Det är förmodligen inte det bästa valet av kontinentalsäng för den som väger över 95 kilo. Testfakta ger sängen ett högt betyg för stålfjädrarnas uthållighet och Kinnabädden Venus har också en ovanligt bra bäddmadrass. Bäddmadrassen har ofta kortare livslängd än de andra delarna i en kontinentalsäng men med den här modellen behöver du alltså inte oroa dig för dess hållbarhet. Sängramen är gjord av kraftig svensk furu.
ATT ÄGA / PRIS
9.5
Synnerligen prisvärd - Kinnabädden Venus kostar mindre än hälften av vad du får ge för testets dyraste kontinentalsäng. Detta trots att den har lika lång garanti och är ställbar så att du kan skifta position. Även om den inte har riktigt samma kvaliteter när det gäller ergonomi eller samma exklusiva känsla som flera andra kontinentalsängar i testet går det inte att säga något annat än att Kinnabädden Venus är synnerligen prisvärd.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Ställbara sängar kan användas på flera sätt
 • positive aspect
  Mycket prisvärd

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ligger en bit efter i fråga om tryckavlastning och liggergonomi

7

HILDING FAMILY PLUS

Hilding family plus test

JÄMFÖR PRIS MED PRISJAKT

Priser och lagerstatus från Prisjakt.nu

Sova
Finns i lager I lager
SVENSKT KVALITETSHANTVERK
8
Hilding Family Plus är en säng som är tillverkad i Skåne där Hilding gjort sängar sedan 1939. Det här är den mest avancerade och exklusiva kontinentalsängen från företaget och den är väldigt påkostad om man ser till valet av material och resårteknik. År 2017 utsågs Hilding Family Plus till “Bäst i test” av Testfakta. Vi tror att det fortfarande kan vara ett bra val av säng om du är ute efter svenskt kvalitetshantverk och gillar det nedtonade utseendet.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
7.5
En känsla av tyngdlöshet - Med den här sängen har man velat uppnå en känsla av tyngdlöshet och stort komfortdjup för den som ligger i den. Det är det man menar när man talar om att det känns som att en bra kontinentalsäng saknar botten. Resårmadrassen är avancerad med ett 18 centimeter högt pocketsystem som ger hela kroppen god avlastning. Testfakta ger relativt höga betyg för sängens ergonomiska egenskaper men Hilding Family Plus är inte bäst i test i detta avseende.
ANDNINGSFÖRMÅGA
8.5
Goda ventilerande egenskaper - Hilding Family Plus har en stoppning av perforerad polyeter. Det är ett material med bra ventilerande egenskaper. Att klädseln är avtagbar och enkel att tvätta bidrar till en fräsch sovmiljö.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
8.5
Passar de flesta kroppstyper - Enligt Testfakta är detta en av de absolut bästa kontinentalsängarna för dig som letar efter fjädrar med riktigt lång förväntad livslängd. Det är faktiskt årtionden vi talar om här. Det ska dock sägas att de flesta moderna kontinentalsängarna i den här prisklassen är väldigt uthålliga. Skillnaderna är inte så stora i toppskiktet. Fastheten bedöms som från mycket mjuk till medium beroende på om Hilding Family Plus används med eller utan bäddmadrass. Sängen passar de flesta kroppstyper.
ATT ÄGA
7.5
Elegant men nedtonad design - Lägsta pris vi hittat är ca 29 000 kronor men det här är en säng som har ett ordinarie pris som ligger ännu högre än så. Hilding beskriver designidealet för Hilding Family Plus som nedtonat och exklusivt. Tittar man närmare på sängen märks det att det är kvalitet rakt igenom, men det syns inte på en gång att detta är en av testets dyrare sängar. Tre av de fyra färgerna du kan välja mellan är diskreta och ganska lika varandra. Textilierna är miljömärkta! Garantitiden för Hilding Family Plus är generösa 25 år för ram- och resårbotten om problemet är ett resultat av material- eller tillverkningsfel. Ett tvättbart bäddmadrasskydd ingår i köpet.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Konstruktionen är mycket hållbar enligt
 • positive aspect
  Testfakta God andningsförmåga

NACKDELAR

 • negative aspect
  I den här prisklassen finns kontinentalsängar med bättre ergonomiska egenskaper

8

24SJU MÅNSKEN KONTINENTALSÄNG

24SJU Månsken kontinentalsäng test

REKOMMENDERADE BUTIKER

KONTINENTALSÄNG MED PÅKOSTADE MATERIALVAL
8.5
24SJU är ett sängmärke som satsar på att förena bra pris med hög kvalitet. Modellen 24SJU Månsken är inte direkt en billig kontinentalsäng men ett bra alternativ som konkurrerar med dyrare modeller från andra tillverkare. 24SJU Månsken görs i Småland och det är påkostade materialval det handlar om här. Sängen kan fås i flera färger och med flera olika sängben. Minsta bredden är 160 cm och största 24SJU Månsken är 210 cm. Sängen finns även i två olika längder för att även du som är riktigt lång ska kunna hitta en lämplig modell.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
8.5
Extra stöd för ländryggen - 24SJU Månsken har ett 7-zonat pocketsystem och det är ett kännetecken för kontinentalsängar av riktigt hög klass. Det ger en mycket bra tryckavlastande förmåga och fjädrarna i de olika delarna av sängen är anpassade för att ge rätt avlastning utifrån vilken kroppsdel som vilar på dem. Det innebär till exempel att du får extra stöd för ländryggen och slipper riskera att länden sjunker ner. Det är annars något som kan orsaka stelhet och smärta i ryggen. Mittdelen är skarvlös vilket också bidrar till den höga komforten.
ANDNINGSFÖRMÅGA
9
Sängen känns sval och torr - Alla sängar från 24SJU som Testfakta har tittat på kännetecknas av mycket god andningsförmåga. Det gör inte bara så att sängarna känns svalare utan det innebär också att fukt försvinner direkt och att sängen helt enkelt ger ett fräschare intryck. 24SJU Månsken har en bäddmadrass som är nio centimeter hög av perforerat skum. Perforeringen bidrar till den goda luftgenomströmningen och ger en sval yta att ligga på.
UTHÅLLIGHET / FASTHET
8
Bra fjädrar men frågetecken för bäddmadrassen - 24SJU Månsken spelar i högsta ligan när det gäller ramens och fjädrarnas tålighet. Välj mellan fasthet medium/fast och fast. Sängens två halvor behöver inte ha samma fasthet. Testfakta har satt ett litet frågetecken för bäddmadrassens kvalitet, den upplevs som mycket mjuk och får godkänt men inte mer. Observera att den absolut inte är dålig utan att det här är fråga om en extra kritisk bedömning eftersom 24SJU Månsken kostar så mycket som den gör.
ATT ÄGA / PRIS
8.5
Kontinentalsäng i noggrant utvalda material - 24SJU Månsken är en elegant kontinentalsäng, särskilt om du väljer till en matchande sänggavel. Många som väljer att investera i en lite dyrare kontinentalsäng är intresserade av den flärd som förknippas med ett känt märke. 24SJU Månsken handlar inte alls om det utan det här en säng från ett ganska okänt svenskt märke. Att du sover lika skönt i den här sängen som i en som är betydligt dyrare står dock klart. Detta är också en kontinentalsäng i noggrant utvalda material som ger en exklusiv känsla.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Prisvärd premiumsäng

NACKDELAR

 • negative aspect
  Kanske något anonym om du vill ha en säng från ett känt märke
 • negative aspect
  Inte den bästa bäddmadrassen

9

IKEA HOMMELVIK

IKEA Hommelvik test

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos IKEA
IKEAS POPULÄRA KONTINENTALSÄNG
7.5
IKEA Hommelvik är en kontinentalsäng i premiumutförande från lågprisspecialisterna IKEA. Modellen är gjord i slitstarka och naturliga material med en tydlig kvalitetskänsla. Det märks att designavdelningen har ansträngt sig för att ta upp kampen med specialisterna på kontinentalsängar. Enligt Testfaktas genomgång av kontinentalsängar i premiumsegmentet 2019 hamnar IKEA Hommelvik nära slutet av fältet om vi ser till totalbetyg, men då är det också testets billigaste säng. Dessutom fick den ett bättre helhetsbetyg än ett par betydligt dyrare kontinentalsängar. Vi vill också påpeka att det inte är särskilt mycket som skiljer den från testfavoriterna. IKEA Hommelvik har en mjuk gavel som är skön att luta sig mot och en förstärkning som gör att du kan sitta bekvämt även på kanten av sängen. Både ben och gaveln ingår i priset som vi tycker är lågt i relation till vad du får. Precis som man förväntar sig när det gäller en möbel från IKEA!
ERGONOMISKA EGENSKAPER
7
Resårer utan mellanrum - IKEA Hommelvik är intressant så till vida att resårmadrassen bygger på ett unikt koncept. Här har man kombinerat resårspiraler i olika tjocklekar för att kunna skapa komfortzoner med olika egenskaper. Andra sängar har istället zoner med mellanrum mellan pocketresårerna och det har kunnat leda till sättningsskador. Enligt Testfakta är detta inte en av de bästa sängarna du hittar idag när det gäller ergonomi, däremot är det en av de mest hållbara resårmadrasserna på marknaden. Delvis tack vare den nya tekniken, förmodar vi.
ANDNINGSFÖRMÅGA
6.5
Enbart naturmaterial - Bomull, linne, ull, naturlatex och kokosfiber är material som är kända för att transportera bort fukt på ett effektivt sätt och för ett behagligt klimat i sängen med jämn temperatur. Enligt Testfakta är dock andningsförmågan ett område där IKEA Hommelvik inte lever upp till de förväntningar som man kan ha på en modern kontinentalsäng. Trots de smarta materialvalen.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
9
Mycket tålig konstruktion - Den här sängen håller enligt pålitliga Testfakta mycket hög kvalitet när det gäller fjädring och grundkonstruktionen. IKEA Hommelvik har alla förutsättningar att hålla minst lika länge som dyrare modeller i testet. Sängen är medelhård och passar därför dig med normal eller lite högre kroppsvikt.
ATT ÄGA
8
Väldigt generös bytesrätt - Med 21 550 kronor är detta en av testets billigaste kontinentalsängar. Om man gillar eller inte gillar utseendet på en kontinentalsäng är naturligtvis en smaksak. IKEA jobbar alltid med kompetenta designers och IKEA Hommelvik har ett utseende som vi tror kommer att tilltala många. Denna säng ser dock lite speciell ut och passar kanske inte riktigt i alla sovrum. Att sängen är gjord i naturmaterial innebär att den är möjlig att göra ren utan att något krymper - om man bara gör det på rätt sätt. Bäddmadrassens yttertyg är dock inte tvättbart. Att det är fråga om en kvalitetsprodukt märks även på de generösa garantivillkoren. 25 år är det som gäller. Vilket verkar vara standard i branschen när det gäller bra kontinentalsängar. IKEA erbjuder dessutom hela 90 dagars bytesrätt på den här sängen och det innebär att köptryggheten är väldigt god. Just när det gäller dyrare sängar är det värdefullt att kunna utvärdera dem över tid. Bytesrätten gäller dock inte bäddmadrassen.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra i förhållande till priset
 • positive aspect
  Väldigt generös bytesrätt
 • positive aspect
  Hållbar

NACKDELAR

 • negative aspect
  Ergonomi och andningsförmåga är ett snäpp sämre än de bästa sängarna i testet

10

KINNABÄDDEN JUPITER

Kinnabädden Jupiter test
BILLIG KONTINENTALSÄNG AV HÖG KVALITET
8.5
Kinnabädden är ett svenskdanskt samarbete som resulterat i flera prisvärda kontinentalsängar. Kinnabädden Jupiter är en klassiker som funnits länge. Detta är en av de billigare kontinentalsängarna på marknaden och ett givet alternativ om du är ute efter en riktig kontinentalsäng men inte vill betala premiumpris. Kinnabädden Jupiter finns i två versioner. N1 och N2 där version 2 är något mer påkostad men fortfarande en mycket billig kontinentalsäng jämfört med de övriga modellerna i testet.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
7
Resårmadrass med fem komfortzoner - Kinnabädden Jupiter har en resårmadrass med multipocketfjädrar som är indelad i fem komfortzoner. Det finns sängar med fler fjädrar per kvadratmeter och en fjädring som känns djupare, vilket kan leda till bättre ergonomi. Kinnabädden Jupiter är dock en säng som de flesta blir mycket nöjda med, enligt oberoende jämförelsesidor.
ANDNINGSFÖRMÅGA
6
Genomtänkta materialval - När du köper en Kinnabädden Jupiter kan du välja en bäddmadrass i antingen latex eller memoryfoam. Syntetisk latex har inte samma värmeavledande egenskaper som naturlatex. Om du vill ha en sval och torr känsla kan du behöva bädda rent lite oftare i en Kinnabädden Jupiter än om du väljer en kontinentalsäng i mer påkostade material. Med det sagt så är ändå Kinnabädden Jupiter en säng som kännetecknas av genomtänkta material som inte känns “billiga”.
UTHÅLLIGHET / FASTHET
7
Stadig sängram - Formen på en säng förändras något med åren och dyrare kontinentalsängar står emot slitage bättre är Kinnabädden Jupiter. Sängen finns i medium och fast utförande. Sängramen ger ett stadigt intryck och trots att sängen är billigare än många andra kontinentalsängar så är det inte på kvalitén man sparat in gällande Kinnabädden Jupiter.
ATT ÄGA / PRIS
9
Ganska lång garanti, med tanke på priset - Visst kan man se att Kinnabädden Jupiter är en billigare säng än de andra modellerna som deltar i testet. Men om du tänkt använda en sängkappa och snygga lakan så syns ju inte sängen i alla fall, så då spelar det inte så stor roll. När det gäller billiga kontinentalsängar kontra dyrare är det intressant att titta på garantitiderna. Med en Kinnabädden Jupiter får du 15 års garanti, jämfört med 25 års garanti som är standard för dyrare kontinentalsängar. Det är inte bara inköpspriset som är lågt utan en Kinnabädden Jupiter har alla förutsättningar att hålla länge, i förhållande till priset.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Billig kontinentalsäng av hög kvalitet

NACKDELAR

 • negative aspect
  Kortare garanti än konkurrenterna i testet

11

DUX 6006

DUX 6006 test
VACKER SÄNG MED BÄSTA MÖJLIGA ERGONOMI
8
DUX är ett svenskt familjeföretag som gjort sängar i lyxklass sedan 1920-talet. Modellen DUX 6006 är en av de mest påkostade kontinentalsängarna som DUX har gjort. Den passar dig som inte bara vill sova skönt utan som också är noga med hur en säng ser ut. Det säger vi inte bara för att det handlar om mycket vackert hantverk, utan för att du dessutom kan göra många val för att få en säng som verkligen passar i ditt sovrum. Den har till exempel ben i olika material och utförande samt många tyger du kan välja mellan. En annan anledning för att välja DUX 6006 är att du kan ställa in sängens fasthet. Detta har dock ett pris, det är den klart dyraste kontinentalsängen vi jämfört.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
9
Innovativt spiralsystem - DUX 6006 har ett patenterat spiralsystem som bygger på att en normalstor dubbelsäng har upp emot 2 000 sammanlänkade spiraler. Sängen är försedd med en fjädring som har olika egenskaper beroende på var i madrassen de är placerade. De olika zonerna kan ställas in så att du kan växla mellan olika fasthet, beroende på vad som är god ergonomi för just dig. DUX 6006 är i och med detta en säng som sticker ut genom att vara tekniskt avancerad på ett sätt som andra kontinentalsängar inte kommer i närheten av.
ANDNINGSFÖRMÅGA
8.5
Noggrant utvalda material - DUX 6006 är gjord i naturlatex och andra material som är noggrant utvalda för att du ska slippa en varm och fuktig madrass. Den goda ventilationen innebär att värme och fukt avleds snabbare. Vårt intryck är att alla kontinentalsängar som håller en viss klass också har en bra andningsförmåga. DUX 6006 är inget undantag men skiljer heller inte ut sig i detta avseende, trots att den är dyrare.
UTHÅLLIGHET / FASTHET
7.5
Hållbarhet är inte allt - Du kan inte välja mellan olika fasthetsgrader när du köper en DUX 6006 men det beror på att du alltså kan växla mellan olika lägen. Du variera från en mjuk säng till en extra fast säng. DUX har ett något kontroversiellt designideal som betyder att de inte alltid gör sängar som presterar optimalt i de stresstester som Testfakta genomför. De menar att det är viktigare att göra supersköna sängar än sängar som alltid klarar den typ av extrem påfrestning som ett test innebär. Modellen DUX 6006 är inte testad av Testfakta men den toppar flera oberoende tester av kontinentalsängar i premiumklass. DUX 6006 håller formen bra.
ATT ÄGA / PRIS
6
För dig som inte behöver fråga om priset - Är det en dubbelsäng du är ute efter får du vara beredd på att betala en bra bit över 50 000 kronor för den. Och då ingår inte ens sängben. Vill du ha en matchande bäddmadrass går det på ytterligare 10 000 kronor. DUX ger 20 års garanti på ram och fjädrar. Det är bra, men i det här testet är det faktiskt inte mycket att skryta med då 25 års garanti är standard.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Unikt system ger bästa möjliga ergonomi
 • positive aspect
  Vacker kontinentalsäng som kan anpassas som du vill ha den

NACKDELAR

 • negative aspect
  Dyraste sängen i testet

12

JYSK C60 GOLD

Jysk c60 gold test

REKOMMENDERADE BUTIKER

Se pris hos Jysk
PRISVÄRD SÄNG FRÅN DANSKA JYSK
8
Jysk Bäddlager är en dansk butikskedja som har det mesta till sovrummet till ganska låga priser. Den här kontinentalsängen ingår i ett system som heter Dreamzone och som ger dig som sängköpare många val och kombinationsmöjligheter. Märket är alltså danskt och Jysk c60 Gold är en gedigen kvalitetsprodukt som dessutom är otroligt prisvärd. Sängen är certifierad enligt OEKO-TEX® Standard 100, som är en hälsoetikett för textilprodukter. Jysk c60 Gold är gjord helt utan skadliga kemikalier.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
7
Fem komfortzoner - Den här modellen är försedd med två vändbara resårmadrasser med pocketfjädrar. Fjädertätheten är 260/m² och madrasserna är indelade i fem komfortzoner. Vadderingen består av kallskum och polyeterskum. Har du aldrig tidigare sovit i en kontinentalsäng av hög kvalitet kommer du förmodligen att slås av hur skön den här sängen är. Jysk c60 Gold ligger dock inte i topp när vi ser till madrassteknologin och jämför med andra testdeltagare. Det betyder inte att Jysk c60 Gold är dålig på något sätt utan bara att de dyrare sängarna i testet är lite mer avancerade i det här avseendet. Testfakta ger Jysk c60 Gold ett högt betyg för sängens tryckavlastande förmåga. Det kan dock vara värt att notera att betyget är betydligt bättre när det gäller stöd för axelpartiet än stödet för svanken.
ANDNINGSFÖRMÅGA
7.5
Latex ger en sval känsla - Bäddmadrassen är gjord av latex. Cellstrukturen innebär att materialet “andas” och därför kan leda bort överskottsvärme på ett effektivt sätt, precis som lite mer exklusiva naturmaterial. Latex är bättre i detta avseende än skumprodukter och latex ger även en svalare känsla.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
6.5
Inte bäst i klassen - Av Testfakta får Jysk c60 Gold ett relativt högt betyg när det gäller kvalitet i fjädring och konstruktion, men helhetsbetyget når inte lika högt som de bästa modellerna i testet, som också är betydligt dyrare. Sängen är mjuk men passar ändå de flesta kroppstyper enligt Testfakta.
ATT ÄGA
8.5
Passa på att fynda - Den här modellen har av Testfakta utsetts till den bästa kontinentalsängen under 20 000 kronor. Det lägsta priset vi hittat på Jysk c60 Gold är 9 500 kronor och det måste betecknas som ett fynd. Om du inte är ute efter en kontinentalsäng med utpräglad lyxkänsla och klarar dig utan det absolut senaste i form av tryckavlastande teknologi är detta ett utmärkt val av kontinentalsäng. Jysk c60 Gold omfattas dessutom av en garanti på upp till 25 år för vissa typer av fel. Bäddmadrassens överdragstyg är inte tvättbart och detta är kanske heller inte en säng för dig som söker en kontinentalsäng med det där lilla extra i fråga om estetiska kvaliteter. Den här kontinentalsängen har ett neutralt formspråk och den känns inte lika exklusiv som de dyraste modellerna i testet.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  25 års garanti
 • positive aspect
  Bra kvalitet för priset
 • positive aspect
  Oerhört prisvärd

NACKDELAR

 • negative aspect
  Andningsförmågan kunde varit bättre
 • negative aspect
  Godkänt men inte mer i fråga om hållbarhet enligt Testfakta

13

BED BELIMITED C200

BED BeLimited C200 test

REKOMMENDERADE BUTIKER

Utgått, se liknande modeller
UTGÅENDE MODELL
7
Den här sängen är en storsäljare som de flesta blir mycket nöjda med. Sängen ligger lägre i ordinarie pris än de andra testdeltagarna, men vi har ändå valt att ta med BED BeLimited C200 i testet. Sängen ingår i en serie och du kan även hitta mer påkostade modeller från denna tillverkare. Designmålet är att göra prisvärda sängar och det här är en tillverkare som inte låtit tala om sig i någon större utsträckning! Det beror främst på att de investerar i sina produkter snarare än att satsa stora resurser på att marknadsföra dem. BED BeLimited C200 är något anonym men av fullt godkänd kvalitet.
ERGONOMISKA EGENSKAPER
6.5
Bra fjädring till lågt pris - Mellanmadrassen har pocketfjädrar på 15 centimeter och även bottenmadrassen är försedd med fjädring. Det är inte alltid fallet när det gäller så här billiga kontinentalsängar, så detta är över förväntan. Dock håller den inte samma ergonomiska toppklass som de andra sängarna i testet, så den når inga högre betyg.
ANDNINGSFÖRMÅGA -
6
Vissa eftergifter har gjorts för att hålla priset nere - Den här sängen är inte testad av Testfakta och vi har inga uppgifter om sängens andningsförmåga. Detta är en budgetmodell där man sparat in lite på materialen, så att den presterar något sämre än de andra testdeltagarna kan du räkna med. Genom att välja lakan och örngott med extra lyxkänsla kan du till viss del kompensera för det.
UTHÅLLIGHET OCH FASTHET
7
För dig som vill ha en lite hårdare kontinentalsäng - BED BeLimited C200 finns bara i en fasthetsgrad och det är fast. Om du inte väger så mycket eller gillar riktigt mjuka sängar är den här modellen alltså i hårdaste laget. Vi saknar uppgifter om sängens uthållighet men bedömer att den är god. Den långa garantitiden indikerar också att detta är en kvalitetssäng även om du kanske inte ska räkna med lika extrem hållbarhet som när du betalar dubbelt så mycket för en kontinentalsäng.
ATT ÄGA
8
Mycket billig i förhållande till kvaliteten - Med ett ordinarie pris på 11-15 000 kronor, beroende på vilka val som görs vid köpet, är detta testets klart billigaste kontinentalsäng. Garantivillkoren är ändå på samma nivå som när det gäller testets dyrare modeller. Du får 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott. Bed BeLimited C200 är inte en kontinentalsäng som man kastar sig över för att den är snygg. Vill du ha en kontinentalsäng i ett diskret utförande kommer du dock inte att bli missnöjd med hur sängen ser ut. Den finns dock bara i en färg, grå.

FÖDELAR

 • positive aspect
  Mycket billig i förhållande till vad du får
 • positive aspect
  Stabil konstruktion
 • negative aspect
  Utgående modell, svår att få tag på (2019 okt)
 • negative aspect
  Sängen kan inte anpassas utan finns i en färg och ett utförande
 • negative aspect
  Bed BeLimited C200 har inte testats av Testfakta

KÖPGUIDE KONTINENTALSÄNG

Vilken storlek på kontinentalsängen ska man köpa?

När man pratar om storlek på kontinentalsängar menar man bredden som sträcker sig mellan 105cm och 210cm. Standardlängd är 200cm men det finns även 210cm långa kontinentalsängar för den som önskar. När man ska välja storlek får man självklart utgå från hur många som ska sova i sängen, är man två ska man minst ha 160cm men har man plats är 180 att rekommendera. För singelsängar är 120 och 140 att föredra, framför allt eftersom du betalar så pass mycket för en kontinentalsäng. Att t.ex köpa en 105cm bred kontinentalsäng blir ofta onödigt dyrt för en så liten säng.


Kontinentalsäng 120

Den minsta modellen av kontinentalsängar är 120cm bred och 200cm lång. Bland dom vi testat är det bara Carpe Diem Beds Kornö och Ekens Essens som finns i mindre storlekar som t.ex 120. Carpe Diem Kornö finns även ner till 105cm vilket är det smalaste i testet.


Kontinentalsäng 140

140cm är en mellanstorlek som passar om man ska sova själv och har utrymme för en bred säng. Kontinentalsäng 140 är den största modellen som fortfarande endast har en botten, går man över 140cm används två sängbottnar.


Kontinentalsäng 160

Kontinentalsäng 160 är tillsammans med 180 de vanligaste storlekarna, i en 160 säng sover du bra två personer. Här används två sängbottnar och även två olika madrasser, det gör att hårdheten går att justeras så en sida av sängen blir mjukare än den andra vilekt är bra om dom som ska dela sängen väger olika mycket eller har olika behov. Bäddmadrassen delas dock vilket gör att man slipper en springa i mitten av sängen.


Kontinentalsäng 180

Kontinentalsäng 180 är standardstorlek och finns bland alla modeller vi testat. Här sover två personer med gått utrymme, precis som på 160 sängar kan man i en Kontinentalsäng 180 välja två olika madrasser.


Kontinentalsäng 200

Är du extra lång eller har du kanske barn som kryper uppp i sängen under natten? Då kan det vara värt att titta på en Kontinentalsäng 200 som alltså är lika bred som lång 200 cm X 200 cm. Ett väldigt härligt alternativ för den som har plats och råd. Värt att tänka på är att sängarna blir dyrarare ju större modellerna blir, en Kontinentalsäng 200 är alltså i det högsta prisklassen. I denna bredd finns endast modellerna Carpe Diem Beds och Eken Essens som vi testat.


Kontinentalsäng 210

För dig som har många barn eller bara gillar att sova i en väldigt stor säng finns Kontinentalsäng 210 vilket är en extra bred säng, modellen finns i vanlig längd 200cm eller 210cm för den extra långa.


Kontinentalsäng med eller utan gavel

I standardutförande ingår ofta in gavel men det är någon som går att köpa till. De flesta modellerna har en sänggavel som hör till just den sängmodellen, fördelen är då att färgen och materialet matchar resten av sängen. Det går även att köpa separata sänggavlar om man gillar något annat, det är även populärt att bygga en egna gavel till sin kontinentalsäng då konstruktionen ofta är väldigt enkel. Det består ofta av en träskiva klädd i vadd, över det fäster du ditt favorittyg och spikar fast skivan i sängen. Väldigt enkelt och snyggt. I vårt test finns Jensen Ambassadör kontinentalpaket där både ben och gavel ingår, även ikeas Kontinentalsängar ingår oftast gavel.


Kontinentalsäng med eller utan förvaring

Eftersom sängen tar så pass stort utrymme i sovrummet kan det vara smart att utnyttja området under sängen till förvaring. Man kan utnyttja kontinentalsängen som förvaring genom att antingen köpa en säng med inbyggd förvaring eller köpa utdragslådor separat och skjuta in under sängen förutsatt att det finns ben monterade. Bland sängarna i vårt test är det ingen som har inbyggd förvaring, alla modeller kan dock ha ben monterade och då är det fritt fram att skjuta in sängförvaringslådor under sin kontinentalsäng.


Kontinentalsäng med eller utan ben

Kontinentalsängarna vi testar kan placeras med ben eller utan sängben. Detta är helt och hållet en smaksak, kontinentalsängar är i sin natur höga så man behöver inte ben.

Så tar du hand om din säng

Om du har investerat i en kontinentalsäng av hög kvalitet vill du säkert att den ska hålla sig fräsch och fin och dessutom tjäna dig väl så länge som möjligt. Det finns en hel del du själv kan göra för att åstadkomma detta och för att samtidigt få en trevlig miljö i sovrummet.

 • Vädra sovrummet varje dag! Fem minuter räcker. Luftbyte motverkar mögel och gör så att du sover bättre.
 • Kuddar, sängkläder och täcken mår bra av att vädras en gång i veckan för en torr och fräsch känsla.
 • Med rena lakan minskar risken för att smuts ska komma i kontakt med sängens övriga delar, som kan vara svårare att rengöra. Samtidigt blir sängen mer komfortabel om du byter sängkläder ofta. Även kuddar, madrassfodral och täcken bör tvättas då och då.
 • Bäddmadrasser och resårmadrasser bör vändas några gånger om året så att de inte formar sig för mycket efter kroppen. På så sätt ökar man madrassens livslängd.
 • Bädda inte sängen direkt efter det att du klivit ur den på morgonen. Om du väntar ett par timmar hinner fukt och värme avdunsta.
 • De flesta bäddmadrasser mår bra av att dammsugas då och då.
 • Var försiktig med att utsätta din kontinentalsäng och textilierna i den för direkt solljus som kan skapa missfärgningar.
 • Madrasser ska inte utsättas för väta eftersom det kan bidra till bakterietillväxt och skada materialet. Ett madrasskydd bör därför användas.
 • Se till så att ben och sängram alltid är ordentligt åtdragna, annars ökar risken för slitage och irriterande ljud.


Sammanfattning: Bästa kontinentalsängen

Om vi jämför sängarna i testet som kostar omkring 20 000 kronor och dem som ligger på 30 000 kronor så är det en klar skillnad, som för många motiverar det högre satta priset. Liggkomforten må vara likvärdig men när det handlar om lyx- och kvalitetskänsla så får du vad du betalar för. Precis som det ska vara!

Vi har valt att utse två testvinnare den här gången. Carpe Diem Kornö Prestige och Jensen Ambassadör. Det är dött lopp mellan dem! Ifall du är ute efter en betydligt billigare kontinentalsäng som ändå är tillräckligt bra kan vi varmt rekommendera Jysk c60 Gold.

Tips till dig som är i färd med att välja kontinentalsäng

Försäkra dig om att kontinentalsängens olika delar har lika hög kvalitet. Ofta är ramsängen en enkel konstruktion och av sämre kvalitet än resårmadrassen och bäddmadrassen. Om ramsängen bara är en hård låda med ett överdrag kan man diskutera om det överhuvudtaget är en kontinentalsäng. En sådan låda ger sängen extra höjd men bidrar inte till liggkomforten. Alla sängar som vi skriver om här är dock kvalitetsbyggen rakt igenom.

Om du vill göra en liten justering av hur hård en kontinentalsäng känns att ligga i kan du göra det genom att välja en lite hårdare eller mjukare bäddmadrass. Det är dock först och främst resårmadrassen som avgör liggkomforten. Bäddmadrassen är istället viktig när det handlar om hygien - den ska gärna vara gjord i material som leder bort fukt på ett effektivt sätt. Naturmaterial är ofta det bästa valet.

Vad är en kontinentalsäng?

Om du ska köpa en ny säng så finns det många olika typer av sängar att välja mellan. I det här testet kommer vi alltså att koncentrera oss helt och hållet på kontinentalsängar. En kontinentalsäng karakteriseras av att den är uppbyggd i flera skikt och därför ofta är högre än andra sängar. Först har den en ram med en mjuk kärna. Den är oftast gjord av skum men det förekommer även fjädrar i lite mer exklusiva modeller. Den här sektionen är vanligtvis i två delar vilket innebär att kontinentalsängen blir lättare att flytta. Ovanpå kärnan har du en resårmadrass och överst finns det en bäddmadrass. Det här är en konstruktionstyp som är flexibel och många tillverkare låter dig välja mellan till exempel resårmadrasser av olika hårdhet och bäddmadrasser med olika egenskaper och av olika hög kvalitet.

Att sängen är hög innebär att det är extra lätt och bekvämt att ta sig i och ur den. Det krävs inte att man böjer benen lika mycket som när det gäller en lägre säng. Det är något som inte minst äldre människor brukar uppskatta.

Kontinentalsäng vs andra vanliga sängtyper

I Sverige är ramsängar väldigt vanliga. Det är en konstruktion som har två skikt istället för tre. Ramsängar är prisvärda men ger inte samma känsla av lyx och liggkomfort som en välgjord kontinentalsäng. Flera av de tillverkare vars kontinentalsängar vi skriver om här gör även bra ramsängar, ibland i samma serier som deras kontinentalsängar. Ramsängar har den fördelen att de inte tar upp lika mycket plats i ett rum som en kontinentalsäng - det är ju inte lika höga. Använder du två ramsängar intill varandra för att få en dubbelsäng kommer dock skarven mellan dem att kännas ifall du ligger på den, om du inte använder en riktigt tjock dubbel bäddmadrass. När det gäller såväl ramsängar som kontinentalsängar kan du ofta välja om du vill ha en gavel eller inte.

En sängram är inte samma sak som ramsäng utan en konstruktion som köps separat och sedan kompletteras med valfri madrass av rätt mått. Ofta ingår en enkel lamellbotten när du köper en sängram. Vattensängar var väldigt populära på 80-talet och finns än idag. Vattensängar fördelar kroppsvikten på ett bra sätt och upplevs ofta som bekväma. Det ska dock sägas att moderna resårbottnar i kontinentalsängar av hög klass har ungefär samma tryckfördelande egenskaper. En vattensäng kan temperaturregleras, vilket är en fördel. De är dock förhållandevis klumpiga att hantera och kan i värsta fall springa läck.

Ställbara sängar blir mer och mer populära! En ställbar säng kan justeras så att du kan ligga eller sitta i den i flera olika vinklar. Det finns faktiskt ställbara kontinentalsängar så detta är en funktion snarare än en egen sängtyp även om du ofta kan göra sökningar på ställbara sängar separat.

Välj en resårmadrass med rätt fasthet

Resårmadrassens fasthet och kvalitet har en avgörande betydelse. Det är olika hur fast madrass vi föredrar. Ett fel många gör att de väljer en väldigt mjuk madrass eftersom det kan kännas skönt vid en provliggning i butiken. Det kan dock ge problem med ryggen i långa loppet och det gäller att välja en fasthetsgrad som kommer att kännas bra under många år. En provliggning säger inte allt, eller ens särskilt mycket. En bra resårmadrass ska ge många kontaktpunkter mellan kroppen och madrassen. Ju fler fjädrar den har desto fler blir kontaktpunkterna. 300 fjädrar per kvadratmeter är normalt idag.

Hur mycket du väger spelar stor roll för vilken resårmadrass du bör välja. Normalt brukar man rekommenderar fastare sängar ju mer du väger. Vanligtvis kan du välja mellan tre olika fasthetsgrader på resårmadrassen när du köper en kontinentalmadrass.

SÅ GJORDE VI TESTET

Valet av säng kommer att påverka din sömnkvalitet under många år och det är alltså viktigt att du tänker igenom ditt val noga. Vi hoppas att du ska hitta rätt modell bland dem vi skriver om i det här testet och vi rekommenderar att du har dina egna prioriteringar klara för dig innan du läser vad vi tycker om de olika sängarna. Vi har valt att bedöma kontinentalsängarna som ingår i testet utifrån följande rubriker:

 • Ergonomiska egenskaper
 • Andningsförmåga
 • Uthållighet och fasthet
 • Att äga

Ergonomiska egenskaper

Under den här rubriken behandlar vi först och främst kvaliteten på resårmadrassen och vi skriver om vilken teknologi som tillverkaren använt sig av. Hur ergonomisk en madrass är har avgörande betydelse för hur skönt du kommer att sova i sängen. Det handlar om madrassens tryckavlastande förmåga och om hur tillverkaren använt zoner för att ge olika delar av kroppen det stöd den behöver. Kom ihåg att ergonomi är personligt och att betygen här ska ses som en fingervisning snarare än en objektiv sanning om hur bra en säng är för just din kropp. Det är också, som vi redan varit inne på, viss skillnad på hur skön en madrass känns och på hur ergonomisk den är. Det är alltså inte säkert att sängarna med bäst ergonomi kommer att kännas bäst när du testar att ligga i dem.


Andningsförmåga

En sängs andningsförmåga är ett mått på hur väl fukt avdunstar och leds bort. En säng som inte andas blir enkelt fuktig och kan kännas ofräsch. Vissa material leder bort fukt i större utsträckning än andra men det är inte säkert att just dessa material har bäst ergonomiska egenskaper. Det kan också vara dyrare att tillverka en kontinentalsäng vars olika delar andas optimalt. Tempur är en välkänd tillverkare som inte har någon säng med i just det här testet, men de gör till exempel madrasser med extremt ergonomiska egenskaper men i ett material som andas sämre än alla madrasserna som ingår i det här testet.


Uthållighet och fasthet

Med fasthet menar vi hur hård eller mjuk sängen känns att ligga i. När det gäller de kontinentalsängar som ingår i det här testet kan du oftast välja om du vill ha en mjuk, medelhård eller fast resårmadrass. I viss utsträckning kan du även påverka hur hård sängen känns genom valet av bäddmadrass. Uthållighet handlar om hur väl sängen klarat de tester som testinstitutet Testfakta genomfört. Uthållighetsmåttet säger en del om hur länga sängen kan förväntas hålla sig i bra skick. Generellt kan man säga att kontinentalsängar i det här prissegmentet håller väldigt länge och att de klarar en hel del påfrestningar.


Att äga

Hur trevlig en kontinentalsäng är att äga beror mycket på hur den ser ut. Vi skriver om våra visuella intryck av kontinentalsängarna som ingår i testet och om ifall det ingår textilier i samma serie som sängen. Vi tar också upp garantivillkoren och har kunnat konstatera att det glädjande nog är riktigt långa garantier som gäller när du investerar i en bra kontinentalsäng. 

Priset är många gånger en avgörande faktor vid valet av säng. Stora sängar är riktiga pjäser och det går åt mycket material vid tillverkningen. Ibland handlar det om exklusiva naturmaterial. Det är därför inte så konstigt att de kostar en normal månadslön och uppåt om de är hantverksmässigt tillverkade och bygger på avancerad teknik. Med det sagt så finns det även billiga kontinentalsängar som är snygga och som du kommer att kunna sova riktigt gott i. De priser vi anger är dagspriser och kan ändras. När du jämför priser är det viktigt att du kontrollerar vad som ingår. Gavel och bäddmadrass är exempel på tillbehör som kan vara ganska dyra och som inte alltid ingår.

Vill du ha ännu bättre pris, använde en rabattkod från butiken
Så har vi satt betygen

En kontinentalsäng visar sina kvalitéer över tid. Det är en lång rad egenskaper som bidrar till helhetsintrycket och det är svårt att bilda sig en uppfattning om en kontinentalsäng utifrån data som kan uttryckas i siffror - som när vi skriver om elektronik. Vi har haft stor nytta av Testfakta, ett oberoende testföretag som genomför omfattande tester av konsumentprodukter under laboratoriemässiga förhållanden. Där vi tycker att det är relevant hänvisar vi till deras tester av kontinentalsängarna som vi skriver om.

Vi sätter ett betyg för varje testkategori och ger även ett helhetsbetyg efter det inledande stycket. Efter testerna av de enskilda kontinentalsängarna utser vi testets vinnare.

Källor

Testfakta.se
Bedroompedia

Fler priser
Carpe Diem - Kornö Prestige
Bäst pris hos Sova
Jensen Ambassadör
Jensen Ambassadör - Kontinentalsäng, 180x200 Mjuk
Bäst pris hos CDON
Finns i lager I lager
Carpe Diem Sandö
Bäst pris hos Sova
Ekens Essens
24Sju Sova Gryning
Bäst pris hos Köp hos Sova
Kinnabädden Venus
Hilding family plus
Hilding Family Plus Kontinentalsäng
Bäst pris hos Sova
Finns i lager I lager
Hilding Family Plus Kontinentalsäng Beige/Grå/Mörkgrå/Taupe/Mörkblå 12
Bäst pris hos Kila Möbler
24SJU Månsken kontinentalsäng
Bäst pris hos Sova
IKEA Hommelvik
Bäst pris hos Köp hos IKEA
Kinnabädden Jupiter
DUX 6006
Jysk c60 gold
Bäst pris hos Se pris hos Jysk
BED BeLimited C200
Bäst pris hos Utgått, se liknande modeller