• Kontinentalsäng

  Publicerad 28 Juni 2019

  Kontinentalsängar är en typ av säng som kommit att bli förknippad med hög komfort och ganska höga priser. Det är inte för inte som de flesta femstjärniga hotell runt om i världen har just kontinentalsängar på rummen.

  Hur bra vi sover har stor betydelse för vår livskvalitet. Man brukar säga att vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen och den tredjedelen påverkar även vår vakna tid i hög utsträckning. En bra säng ger goda förutsättningar för återhämtning och djupsömn, sängen är faktiskt en av de faktorer som i störst utsträckning avgör hur bra vi sover. 


  Guide till bästa kontinentalsängen

  Det lönar sig verkligen att satsa på kvalitet när det gäller sängar och i det här testet har vi tittat på sängar som verkligen har det lilla extra i fråga om komfort! Vi har valt att jämföra åtta kontinentalsängar som är populära på den svenska marknaden just nu:

  • Carpe Diem - Kornö Prestige
  • Jensen Ambassadör
  • Hilding family plus
  • BED BeLimited C200
  • 24Sju Sova Gryning
  • Ekens Essens
  • IKEA Hommelvik
  • Jysk c60 gold


  Sammanfattning: Bästa kontinentalsängen

  Om vi jämför sängarna i testet som kostar omkring 20 000 kronor och dem som ligger på 30 000 kronor så är det en klar skillnad, som för många motiverar det högre satta priset. Liggkomforten må vara likvärdig men när det handlar om lyx- och kvalitetskänsla så får du vad du betalar för. Precis som det ska vara!

  Vi har valt att utse två testvinnare den här gången. Carpe Diem Kornö Prestige och Jensen Ambassadör. Det är dött lopp mellan dem! Ifall du är ute efter en betydligt billigare kontinentalsäng som ändå är tillräckligt bra kan vi varmt rekommendera Jysk c60 Gold.
  Vad är en kontinentalsäng?

  Om du ska köpa en ny säng så finns det många olika typer av sängar att välja mellan. I det här testet kommer vi alltså att koncentrera oss helt och hållet på kontinentalsängar. En kontinentalsäng karakteriseras av att den är uppbyggd i flera skikt och därför ofta är högre än andra sängar. Först har den en ram med en mjuk kärna. Den är oftast gjord av skum men det förekommer även fjädrar i lite mer exklusiva modeller. Den här sektionen är vanligtvis i två delar vilket innebär att kontinentalsängen blir lättare att flytta. Ovanpå kärnan har du en resårmadrass och överst finns det en bäddmadrass. Det här är en konstruktionstyp som är flexibel och många tillverkare låter dig välja mellan till exempel resårmadrasser av olika hårdhet och bäddmadrasser med olika egenskaper och av olika hög kvalitet.

  Att sängen är hög innebär att det är extra lätt och bekvämt att ta sig i och ur den. Det krävs inte att man böjer benen lika mycket som när det gäller en lägre säng. Det är något som inte minst äldre människor brukar uppskatta.
  Kontinentalsäng vs andra vanliga sängtyper

  I Sverige är ramsängar väldigt vanliga. Det är en konstruktion som har två skikt istället för tre. Ramsängar är prisvärda men ger inte samma känsla av lyx och liggkomfort som en välgjord kontinentalsäng. Flera av de tillverkare vars kontinentalsängar vi skriver om här gör även bra ramsängar, ibland i samma serier som deras kontinentalsängar. Ramsängar har den fördelen att de inte tar upp lika mycket plats i ett rum som en kontinentalsäng - det är ju inte lika höga. Använder du två ramsängar intill varandra för att få en dubbelsäng kommer dock skarven mellan dem att kännas ifall du ligger på den, om du inte använder en riktigt tjock dubbel bäddmadrass. När det gäller såväl ramsängar som kontinentalsängar kan du ofta välja om du vill ha en gavel eller inte.

  En sängram är inte samma sak som ramsäng utan en konstruktion som köps separat och sedan kompletteras med valfri madrass av rätt mått. Ofta ingår en enkel lamellbotten när du köper en sängram. Vattensängar var väldigt populära på 80-talet och finns än idag. Vattensängar fördelar kroppsvikten på ett bra sätt och upplevs ofta som bekväma. Det ska dock sägas att moderna resårbottnar i kontinentalsängar av hög klass har ungefär samma tryckfördelande egenskaper. En vattensäng kan temperaturregleras, vilket är en fördel. De är dock förhållandevis klumpiga att hantera och kan i värsta fall springa läck.

  Ställbara sängar blir mer och mer populära! En ställbar säng kan justeras så att du kan ligga eller sitta i den i flera olika vinklar. Det finns faktiskt ställbara kontinentalsängar så detta är en funktion snarare än en egen sängtyp även om du ofta kan göra sökningar på ställbara sängar separat.
  Så har vi utsett bästa kontinentalsängen

  Valet av säng kommer att påverka din sömnkvalitet under många år och det är alltså viktigt att du tänker igenom ditt val noga. Vi hoppas att du ska hitta rätt modell bland dem vi skriver om i det här testet och vi rekommenderar att du har dina egna prioriteringar klara för dig innan du läser vad vi tycker om de olika sängarna. Vi har valt att bedöma kontinentalsängarna som ingår i testet utifrån följande rubriker:

  • Ergonomiska egenskaper
  • Andningsförmåga
  • Uthållighet och fasthet
  • Att äga

  Ergonomiska egenskaper

  Under den här rubriken behandlar vi först och främst kvaliteten på resårmadrassen och vi skriver om vilken teknologi som tillverkaren använt sig av. Hur ergonomisk en madrass är har avgörande betydelse för hur skönt du kommer att sova i sängen. Det handlar om madrassens tryckavlastande förmåga och om hur tillverkaren använt zoner för att ge olika delar av kroppen det stöd den behöver. Kom ihåg att ergonomi är personligt och att betygen här ska ses som en fingervisning snarare än en objektiv sanning om hur bra en säng är för just din kropp. Det är också, som vi redan varit inne på, viss skillnad på hur skön en madrass känns och på hur ergonomisk den är. Det är alltså inte säkert att sängarna med bäst ergonomi kommer att kännas bäst när du testar att ligga i dem.


  Andningsförmåga

  En sängs andningsförmåga är ett mått på hur väl fukt avdunstar och leds bort. En säng som inte andas blir enkelt fuktig och kan kännas ofräsch. Vissa material leder bort fukt i större utsträckning än andra men det är inte säkert att just dessa material har bäst ergonomiska egenskaper. Det kan också vara dyrare att tillverka en kontinentalsäng vars olika delar andas optimalt. Tempur är en välkänd tillverkare som inte har någon säng med i just det här testet, men de gör till exempel madrasser med extremt ergonomiska egenskaper men i ett material som andas sämre än alla madrasserna som ingår i det här testet.


  Uthållighet och fasthet

  Med fasthet menar vi hur hård eller mjuk sängen känns att ligga i. När det gäller de kontinentalsängar som ingår i det här testet kan du oftast välja om du vill ha en mjuk, medelhård eller fast resårmadrass. I viss utsträckning kan du även påverka hur hård sängen känns genom valet av bäddmadrass. Uthållighet handlar om hur väl sängen klarat de tester som testinstitutet Testfakta genomfört. Uthållighetsmåttet säger en del om hur länga sängen kan förväntas hålla sig i bra skick. Generellt kan man säga att kontinentalsängar i det här prissegmentet håller väldigt länge och att de klarar en hel del påfrestningar.


  Att äga

  Hur trevlig en kontinentalsäng är att äga beror mycket på hur den ser ut. Vi skriver om våra visuella intryck av kontinentalsängarna som ingår i testet och om ifall det ingår textilier i samma serie som sängen. Vi tar också upp garantivillkoren och har kunnat konstatera att det glädjande nog är riktigt långa garantier som gäller när du investerar i en bra kontinentalsäng. 

  Priset är många gånger en avgörande faktor vid valet av säng. Stora sängar är riktiga pjäser och det går åt mycket material vid tillverkningen. Ibland handlar det om exklusiva naturmaterial. Det är därför inte så konstigt att de kostar en normal månadslön och uppåt om de är hantverksmässigt tillverkade och bygger på avancerad teknik. Med det sagt så finns det även billiga kontinentalsängar som är snygga och som du kommer att kunna sova riktigt gott i. De priser vi anger är dagspriser och kan ändras. När du jämför priser är det viktigt att du kontrollerar vad som ingår. Gavel och bäddmadrass är exempel på tillbehör som kan vara ganska dyra och som inte alltid ingår.
  Carpe Diem - Kornö Prestige

  Carpe Diem - Kornö Prestige är testets dyraste säng. Vi vill dock poängtera att de dryga 30 000 kronor som det handlar om här knappast är extremt när det gäller kontinentalsängar. 

  Carpe Diem har ett brett sortimentet och detta är faktiskt inte ens en av deras mest exklusiva kontinentalsängar. Den har dock verifierats som en kvalitetssäng av Testfakta och har enligt oss ett väldigt tilltalande utseende! Carpe Diem är ett svenskt sängföretag med tillverkning i Lysekil på västkusten.

  Helhetsbetyg: 8,5/10


  Ergonomiska egenskaper - sov gott utan botten

  Fjädringen är av typen pocketresår när det gäller Carpe Diem Kornö Prestige. Det innebär att varje fjäder placerats i en egen ficka så att de inte påverkar intilliggande fjädrar. Särskilt när det gäller följsamhet och stöd för skulderpartiet är detta en säng som uppnått mycket goda testresultat enligt Testfakta.

  Carpe Diem Kornö Prestige har Carpe Diems patenterade och tryckavlastande bottensegment. Ett bottensegment av denna klass gör att det känns som att sängen helt saknar botten och det bidrar till hög sov och liggkomfort.

  Ergonomiska egenskaper betyg: 8/10


  Andningsförmåga - fullt godkänd fuktavledning

  Sängen är gjord i bra material och andningsförmågan har bedömts vara god av Testfakta, den är dock inte bäst i klassen i detta avseende. Vad du väljer för lakan och ventilationen i rummet påverkar också fuktavledningen.

  Andningsförmåga betyg: 7/10


  Uthållighet och fasthet - extremt stöttålig

  Fjädringen är mycket uthållig och Carpe Diem Kornö Prestige är synnerligen tålig när det gäller tryck och stötar, det har Testfakta visat. Sängen kostar en hel del men det är inte omöjligt att den kommer att hålla resten av livet. En riktigt hållbar säng kan, rent ekonomiskt, vara ett bättre val än en säng som kostar hälften så mycket men som behöver bytas ut efter några år. Carpe Diem Kornö Prestige upplevs som mjuk och passar därför inte allt för tunga personer.

  Uthållighet/fasthet betyg: 9/10


  Att äga - väl värd sitt pris

  Lägsta pris är 31 000 kronor men det känns inte högt i förhållande till vad du får i fråga om kvalitet. Carpe Diem Kornö Prestige har gjorts för att vara lika vacker att titta på som den är skön att ligga i. Vår panel utser modellen till testets snyggaste kontinentalsäng! Bäddmadrassen är klädd i avtagbar stretchbomull som kan tvättas i 60 grader, vilket är en klar fördel. Om du skulle vilja förnya ditt sovrum är det bra att veta att det finns många tillbehör till alla Carpe Diem sängar. Du får dessutom 25 års garanti vid skador på fjädrarna.

  Att äga betyg: 8/10

  Fördelar

  • Presterar bra i tålighetstester
  • Väldigt tilltalande rent estetiskt
  • Mycket skön att ligga i

  Nackdelar

  • Inte “bäst i test” när det gäller fuktavledning
  • Carpe Diem Kornö Prestige kostar över 30 000 kronor

  Köp hos Sova →
  Hilding Family Plus

  Hilding Family Plus är en säng som är tillverkad i Skåne där Hilding gjort sängar sedan 1939. Det här är den mest avancerade och exklusiva kontinentalsängen från företaget och den är väldigt påkostad om man ser till valet av material och resårteknik. År 2017 utsågs Hilding Family Plus till “Bäst i test” av Testfakta. Vi tror att det fortfarande kan vara ett bra val av säng om du är ute efter svenskt kvalitetshantverk och gillar det nedtonade utseendet.

  Helhetsbetyg: 8/10


  Ergonomiska egenskaper - en känsla av tyngdlöshet

  Med den här sängen har man velat uppnå en känsla av tyngdlöshet och stort komfortdjup för den som ligger i den. Det är det man menar när man talar om att det känns som att en bra kontinentalsäng saknar botten. Resårmadrassen är avancerad med ett 18 centimeter högt pocketsystem som ger hela kroppen god avlastning. Testfakta ger relativt höga betyg för sängens ergonomiska egenskaper men Hilding Family Plus är inte bäst i test i detta avseende.

  Ergonomiska egenskaper betyg: 7,5/10


  Andningsförmåga - goda ventilerande egenskaper

  Hilding Family Plus har en stoppning av perforerad polyeter. Det är ett material med bra ventilerande egenskaper. Att klädseln är avtagbar och enkel att tvätta bidrar till en fräsch sovmiljö.

  Andningsförmåga betyg: 8/10


  Uthållighet och fasthet - passar de flesta kroppstyper

  Enligt Testfakta är detta en av de absolut bästa kontinentalsängarna för dig som letar efter fjädrar med riktigt lång förväntad livslängd. Det är faktiskt årtionden vi talar om här. Det ska dock sägas att de flesta moderna kontinentalsängarna i den här prisklassen är väldigt uthålliga. Skillnaderna är inte så stora i toppskiktet.

  Fastheten bedöms som från mycket mjuk till medium beroende på om Hilding Family Plus används med eller utan bäddmadrass. Sängen passar de flesta kroppstyper.

  Uthållighet och fasthet betyg: 8,5/10


  Att äga - elegant men nedtonad design

  Lägsta pris vi hittat är 29 243 kronor men det här är en säng som har ett ordinarie pris som ligger ännu högre än så. Hilding beskriver designidealet för Hilding Family Plus som nedtonat och exklusivt. Tittar man närmare på sängen märks det att det är kvalitet rakt igenom, men det syns inte på en gång att detta är en av testets dyrare sängar. Tre av de fyra färgerna du kan välja mellan är diskreta och ganska lika varandra. Textilierna är miljömärkta!

  Garantitiden för Hilding Family Plus är generösa 25 år för ram- och resårbotten om problemet är ett resultat av material- eller tillverkningsfel. Ett tvättbart bäddmadrasskydd ingår i köpet.

  Att äga betyg: 7,5/10

  Fördelar

  • Konstruktionen är mycket hållbar enligt Testfakta
  • God andningsförmåga

  Nackdelar

  • I den här prisklassen finns kontinentalsängar med bättre ergonomiska egenskaper

  Köp hos Kila →  24Sju Sova Gryning

  24Sju Sova Gryning är en zonindelad kvalitetssäng som säljs till ett bra pris. Just precis vad många som tittar på kontinentalsängar är ute efter med andra ord. Modellen testades av Testfakta 2018 och utsågs till bästa kontinentalsängen under 20 000 kronor. Enligt oss är den här sängen “still going strong” trots att 24Sju Sova Gryning nu även konkurrerar med nyare kontinentalsängar. Det här sängen är tillverkad av ett företag som hittills inte gjort så mycket väsen av sig och som satsat på att låta kvaliteten snarare än grälla annonser tala. 24Sju Sova Gryning är gjord i Småland och konstruktionen bygger på lång hantverkstradition och ett gediget kunnande.

  Helhetsbetyg: 7,5/10


  Ergonomiska egenskaper - 3 delad zonindelning

  24Sju Sova Gryning har följsam zonindelning i 3 delar som ger extra avlastning för rygg, axlar och höfter. Precis där det verkligen gör skillnad med andra ord! Sängen har ett stabilt underrede som är utformat för att minska vibrationerna i sängen vid rörelser.

  Ergonomiska egenskaper betyg: 8/10


  Andningsförmåga - bra borttransport av fukt ger god komfort

  24Sju Sova Gryning kännetecknas enligt Testfakta av synnerligen god andningsförmåga. Att fukt kan avdunsta snabbt från madrassen gör mycket för sovkomforten i långa loppet. Det är särskilt viktigt för dig som gillar att sova varmt och svettas lite mer under täcket.

  Andningsförmåga betyg: 8/10


  Uthållighet och fasthet - resårmadrassen är bättre än bäddmadrassen

  Vid köpet kan du välja vilken fasthet du föredrar. Man kan notera att detta är en säng som uppmätts ha en hård fjädringshårdhet utan bäddmadrass. Med bäddmadrass är dock den uppmätta fjädringshårdheten mjuk!

  Enligt Testfakta har 24Sju Sova Gryning god uthållighet i fjädringen och grundkonstruktionen håller hög kvalitet. Den bäddmadrass som testades uppvisade bestående kompression i kärnan efter ett uthållighetstest. Bäddmadrassen har alltså sämre kvalitet än resårmadrassen.

  Uthållighet och fasthet betyg: 7/10


  Att äga - bra garantivillkor ger god köptrygghet

  Lägsta pris på 24Sju Sova Gryning är 16-21 185 kronor beroende på vad du gör för val. Du kan välja mellan flera färger som alla är tämligen diskreta och passar in i de flesta skandinaviska hem. 24Sju Sova Gryning är inte en kontinentalsäng som drar blickarna till sig men det är ju inte heller säkert att man vill att en säng ska göra det. Du kanske har någon annan inredningsdetalj i sovrummet som du hellre vill lyfta fram. Med det sagt så är det inte på något sätt fråga om en tråkig säng utan 24Sju Sova Gryning ser bra ut!

  Du får 25 års garanti på resår- och rambrott orsakade av material- eller tillverkningsfel. I det avseendet kan alltså denna förhållandevis billiga kontinentalsäng mäta sig med modeller som kostar mycket mer.

  Att äga betyg: 8/10

  Fördelar

  • Bra ergonomi och andningsförmåga

  Nackdelar

  • Bäddmadrassen är lämnar en del att önska

  Köp hos Sova →  IKEA Hommelvik

  IKEA Hommelvik är en kontinentalsäng i premiumutförande från lågprisspecialisterna IKEA.

  Modellen är gjord i slitstarka och naturliga material med en tydlig kvalitetskänsla. Det märks att designavdelningen har ansträngt sig för att ta upp kampen med specialisterna på kontinentalsängar. Enligt Testfaktas genomgång av kontinentalsängar i premiumsegmentet 2019 hamnar IKEA Hommelvik nära slutet av fältet om vi ser till totalbetyg, men då är det också testets billigaste säng. Dessutom fick den ett bättre helhetsbetyg än ett par betydligt dyrare kontinentalsängar. Vi vill också påpeka att det inte är särskilt mycket som skiljer den från testfavoriterna.

  IKEA Hommelvik har en mjuk gavel som är skön att luta sig mot och en förstärkning som gör att du kan sitta bekvämt även på kanten av sängen. Både ben och gaveln ingår i priset som vi tycker är lågt i relation till vad du får. Precis som man förväntar sig när det gäller en möbel från IKEA!

  Helhetsbetyg: 7,5/10


  Ergonomiska egenskaper - resårer utan mellanrum

  IKEA Hommelvik är intressant så till vida att resårmadrassen bygger på ett unikt koncept. Här har man kombinerat resårspiraler i olika tjocklekar för att kunna skapa komfortzoner med olika egenskaper. Andra sängar har istället zoner med mellanrum mellan pocketresårerna och det har kunnat leda till sättningsskador. Enligt Testfakta är detta inte en av de bästa sängarna du hittar idag när det gäller ergonomi, däremot är det en av de mest hållbara resårmadrasserna på marknaden. Delvis tack vare den nya tekniken, förmodar vi.

  Ergonomiska aspekter betyg: 7/10


  Andningsförmåga - enbart naturmaterial

  Bomull, linne, ull, naturlatex och kokosfiber är material som är kända för att transportera bort fukt på ett effektivt sätt och för ett behagligt klimat i sängen med jämn temperatur. Enligt Testfakta är dock andningsförmågan ett område där IKEA Hommelvik inte lever upp till de förväntningar som man kan ha på en modern kontinentalsäng. Trots de smarta materialvalen.

  Andningsförmåga betyg: 6,5/10


  Uthållighet och fasthet - mycket tålig konstruktion

  Den här sängen håller enligt pålitliga Testfakta mycket hög kvalitet när det gäller fjädring och grundkonstruktionen. IKEA Hommelvik har alla förutsättningar att hålla minst lika länge som dyrare modeller i testet. Sängen är medelhård och passar därför dig med normal eller lite högre kroppsvikt.

  Uthållighet och fasthet betyg: 9/10


  Att äga - väldigt generös bytesrätt

  Med 21 550 kronor är detta en av testets billigaste kontinentalsängar. Om man gillar eller inte gillar utseendet på en kontinentalsäng är naturligtvis en smaksak. IKEA jobbar alltid med kompetenta designers och IKEA Hommelvik har ett utseende som vi tror kommer att tilltala många. Denna säng ser dock lite speciell ut och passar kanske inte riktigt i alla sovrum. Att sängen är gjord i naturmaterial innebär att den är möjlig att göra ren utan att något krymper - om man bara gör det på rätt sätt. Bäddmadrassens yttertyg är dock inte tvättbart.

  Att det är fråga om en kvalitetsprodukt märks även på de generösa garantivillkoren. 25 år är det som gäller. Vilket verkar vara standard i branschen när det gäller bra kontinentalsängar. IKEA erbjuder dessutom hela 90 dagars bytesrätt på den här sängen och det innebär att köptryggheten är väldigt god. Just när det gäller dyrare sängar är det värdefullt att kunna utvärdera dem över tid. Bytesrätten gäller dock inte bäddmadrassen. 

  Att äga betyg: 8/10

  Fördelar

  • Bra i förhållande till priset
  • Väldigt generös bytesrätt
  • Hållbar

  Nackdelar

  • Ergonomi och andningsförmåga är ett snäpp sämre än de bästa sängarna i testet
  Vilken storlek på kontinentalsängen ska man köpa?

  När man pratar om storlek på kontinentalsängar menar man bredden som sträcker sig mellan 105cm och 210cm. Standardlängd är 200cm men det finns även 210cm långa kontinentalsängar för den som önskar. När man ska välja storlek får man självklart utgå från hur många som ska sova i sängen, är man två ska man minst ha 160cm men har man plats är 180 att rekommendera. För singelsängar är 120 och 140 att föredra, framför allt eftersom du betalar så pass mycket för en kontinentalsäng. Att t.ex köpa en 105cm bred kontinentalsäng blir ofta onödigt dyrt för en så liten säng.


  Kontinentalsäng 120

  Den minsta modellen av kontinentalsängar är 120cm bred och 200cm lång. Bland dom vi testat är det bara Carpe Diem Beds Kornö och Ekens Essens som finns i mindre storlekar som t.ex 120. Carpe Diem Kornö finns även ner till 105cm vilket är det smalaste i testet.


  Kontinentalsäng 140

  140cm är en mellanstorlek som passar om man ska sova själv och har utrymme för en bred säng. Kontinentalsäng 140 är den största modellen som fortfarande endast har en botten, går man över 140cm används två sängbottnar.


  Kontinentalsäng 160

  Kontinentalsäng 160 är tillsammans med 180 de vanligaste storlekarna, i en 160 säng sover du bra två personer. Här används två sängbottnar och även två olika madrasser, det gör att hårdheten går att justeras så en sida av sängen blir mjukare än den andra vilekt är bra om dom som ska dela sängen väger olika mycket eller har olika behov. Bäddmadrassen delas dock vilket gör att man slipper en springa i mitten av sängen.


  Kontinentalsäng 180

  Kontinentalsäng 180 är standardstorlek och finns bland alla modeller vi testat. Här sover två personer med gått utrymme, precis som på 160 sängar kan man i en Kontinentalsäng 180 välja två olika madrasser.


  Kontinentalsäng 200

  Är du extra lång eller har du kanske barn som kryper uppp i sängen under natten? Då kan det vara värt att titta på en Kontinentalsäng 200 som alltså är lika bred som lång 200 cm X 200 cm. Ett väldigt härligt alternativ för den som har plats och råd. Värt att tänka på är att sängarna blir dyrarare ju större modellerna blir, en Kontinentalsäng 200 är alltså i det högsta prisklassen. I denna bredd finns endast modellerna Carpe Diem Beds och Eken Essens som vi testat.


  Kontinentalsäng 210

  För dig som har många barn eller bara gillar att sova i en väldigt stor säng finns Kontinentalsäng 210 vilket är en extra bred säng, modellen finns i vanlig längd 200cm eller 210cm för den extra långa.


  Kontinentalsäng med eller utan gavel

  I standardutförande ingår ofta in gavel men det är någon som går att köpa till. De flesta modellerna har en sänggavel som hör till just den sängmodellen, fördelen är då att färgen och materialet matchar resten av sängen. Det går även att köpa separata sänggavlar om man gillar något annat, det är även populärt att bygga en egna gavel till sin kontinentalsäng då konstruktionen ofta är väldigt enkel. Det består ofta av en träskiva klädd i vadd, över det fäster du ditt favorittyg och spikar fast skivan i sängen. Väldigt enkelt och snyggt. I vårt test finns Jensen Ambassadör kontinentalpaket där både ben och gavel ingår, även ikeas Kontinentalsängar ingår oftast gavel.


  Kontinentalsäng med eller utan förvaring

  Eftersom sängen tar så pass stort utrymme i sovrummet kan det vara smart att utnyttja området under sängen till förvaring. Man kan utnyttja kontinentalsängen som förvaring genom att antingen köpa en säng med inbyggd förvaring eller köpa utdragslådor separat och skjuta in under sängen förutsatt att det finns ben monterade. Bland sängarna i vårt test är det ingen som har inbyggd förvaring, alla modeller kan dock ha ben monterade och då är det fritt fram att skjuta in sängförvaringslådor under sin kontinentalsäng.


  Kontinentalsäng med eller utan ben

  Kontinentalsängarna vi testar kan placeras med ben eller utan sängben. Detta är helt och hållet en smaksak, kontinentalsängar är i sin natur höga så man behöver inte ben.
  Så tar du hand om din säng

  Om du har investerat i en kontinentalsäng av hög kvalitet vill du säkert att den ska hålla sig fräsch och fin och dessutom tjäna dig väl så länge som möjligt. Det finns en hel del du själv kan göra för att åstadkomma detta och för att samtidigt få en trevlig miljö i sovrummet.

  • Vädra sovrummet varje dag! Fem minuter räcker. Luftbyte motverkar mögel och gör så att du sover bättre.
  • Kuddar, sängkläder och täcken mår bra av att vädras en gång i veckan för en torr och fräsch känsla.
  • Med rena lakan minskar risken för att smuts ska komma i kontakt med sängens övriga delar, som kan vara svårare att rengöra. Samtidigt blir sängen mer komfortabel om du byter sängkläder ofta. Även kuddar, madrassfodral och täcken bör tvättas då och då.
  • Bäddmadrasser och resårmadrasser bör vändas några gånger om året så att de inte formar sig för mycket efter kroppen. På så sätt ökar man madrassens livslängd.
  • Bädda inte sängen direkt efter det att du klivit ur den på morgonen. Om du väntar ett par timmar hinner fukt och värme avdunsta.
  • De flesta bäddmadrasser mår bra av att dammsugas då och då.
  • Var försiktig med att utsätta din kontinentalsäng och textilierna i den för direkt solljus som kan skapa missfärgningar.
  • Madrasser ska inte utsättas för väta eftersom det kan bidra till bakterietillväxt och skada materialet. Ett madrasskydd bör därför användas.
  • Se till så att ben och sängram alltid är ordentligt åtdragna, annars ökar risken för slitage och irriterande ljud.

  Källor

  Testfakta.se
  Bedroompedia

  Visa alla Test-artiklar

Kopiera koden/Gå till kassan

 
  Kopiera
rabattkod
Koden kopierad!
Gå till