BÄST-I-TEST

BÄSTA BÄNKDISKMASKINEN

6
PRODUKTER
TESTADE
Vi har tittat närmare på sex modeller från kända tillverkare och ställt dom mot varandra i ett stort test.
Bosch SKS62E22EU test
economy test economy test
Bosch SKS62E22EU
positive aspect Snygg maskin med hög byggkvalitet
positive aspect Lättplacerad och anpassad för ett mindre hushåll
positive aspect Miljövänlig Avancerade funktioner
positive aspect Ovanligt flexibel insida
negative aspect Långt ifrån billigast i testet
LÄS TESTET Visa bästa pris
Siemens SK25E203EU test
premium test premium test
Siemens SK25E203EU
positive aspect Känns väldigt rymlig, trots att den är liten
positive aspect Kan fjärrstyras med mobilen Livstidsgaranti för vattenskador och 10 års rostskyddsgaranti
positive aspect Smidig auto-funktion som bygger på data från sensorer
positive aspect Massor av funktioner
negative aspect Klart dyrast i testet
LÄS TESTET Visa bästa pris
CANDY CDCP 8/E test
budget test budget test
CANDY CDCP 8/E
positive aspect Rymmer mest disk av maskinerna i testet
positive aspect Hög byggkvalitet i relation till priset
positive aspect Program för ömtåliga glas
negative aspect Något hög ljudnivå
negative aspect Inte så många funktioner
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

BOSCH SKS62E22EU - BÄSTA EKONOMIKÖP

Bosch SKS62E22EU test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Diskprogram
  6 st
 • Storlek
  55x50x45 cm
 • Antal kuvert
  6 st
 • Vattenåtgång
  för standardprogram: 8 liter vatten
 • Årlig energiförbrukning
  174 kWh
 • Energiklass
  A+
 • Design
  Front i vitt eller rostfritt stål
 • Ljudnivå
  48 dB
ANVÄNDARVÄNLIG MED SNYGG DESIGN
8
Tyska Bosch har länge satsat hårt på den skandinaviska marknaden och de är kända för att göra vitvaror i hög kvalitet. Bosch SKS62E22EU är en användarvänlig bänkdiskmaskin i ett gediget och påkostat utförande. Det är en av de snyggaste modellerna vi jämfört. Den står sig dessutom riktigt bra i konkurrensen med de andra maskinerna i testet avseende diskförmåga och funktioner.
DISKFÖRMÅGA
8
Stort urval av program - Bosch SKS62E22EU har sex olika diskprogram och kan diska i 40 till 70 °C. Ett standardprogram tar omkring 225 minuter och vi bedömer att diskförmågan håller mycket hög klass. Detta är dock ett relativt långsamt standardprogram, men din disk blir både ren och torr. Välj programmet “ExtraDry” för lite större och “tuffare” disk och när du verkligen vill ha torrt och kunna ställa in disken i skåpen på en gång. Det finns också ett snabbprogram som passar ifall du har bråttom eller när disken inte är särskilt smutsig.
MÅTT OCH INREDNING
8
Standardstorlek med plats för sex kuvert - Bosch SKS62E22EU är 550 mm bred, 500 mm djup och 450 mm hög. Detta är vad man kan kalla för standardformat för bänkdiskmaskiner. Bosch SKS62E22EU har alla de fördelar och begränsningar som diskmaskiner i det här formatet alltid har. Det är helt enkelt en lättplacerad diskmaskin för det lilla hushållet. Maskinen har plats för sex kuvert och har både en bestickkorg och en bestickbräda. Tallriksställen kan fällas ner om du behöver diska en kastrull eller en annan större attiralj.
MILJÖPÅVERKAN
8
Maskinen använder alltid rätt mängd vatten - Den här diskmaskinen är försedd med avancerade sensorer som gör så att maskinen kan anpassa vatten- och energimängd utifrån det aktuella behovet. Det innebär att du kan diska förhållandevis miljövänligt även när maskinen inte är helt full. 8 liter vatten och 610 Wh per disk med standardprogram är ett riktmärke som tillverkaren anger och det betyder att maskinen drar omkring 174 kWh på ett år. Energiklassen är A+ och ljudnivån ligger på 48 dB vilket är bra.
FUNKTIONER
8
Användarvänlig och samtidigt avancerad - Bosch SKS62E22EU har en avhärdare av hög klass och det bidrar till bättre diskeffekt. Displayen är mycket tydlig och handhavandet känns intuitivt. Enklare än såhär blir det inte att starta en disk med rätt program. Diskmaskinen har en timer och indikatorer som visar när det är dags att fylla på med nytt diskmaskinssalt.
DESIGN
9
Industridesign som tål att tittas på - Bosch är ett märke som vi förknippar med stilren industridesign med kvalitetskänsla. Om det är det du är ute efter kommer du inte att bli besviken på denna snygga maskin. Bosch SKS62E22EU ser helt enkelt dyrare ut än den är. Även invändigt osar Bosch SKS62E22EU kvalitet. Maskinen är ett kraftpaket men du behöver inte vara orolig för att något ska gå sönder. Fronten kan fås i vitt eller rostfritt.
PRIS
8
Detta är en av de dyrare modellerna i testet men det känns motiverat i och med den höga byggkvalitén och de påkostade funktionerna.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Snygg maskin med hög byggkvalitet
 • positive aspect
  Lättplacerad och anpassad för ett mindre hushåll
 • positive aspect
  Miljövänlig Avancerade funktioner
 • positive aspect
  Ovanligt flexibel insida

NACKDELAR

 • negative aspect
  Långt ifrån billigast i testet
 • negative aspect
  Diskar något långsamt

2

SIEMENS SK25E203EU - BÄSTA PREMIUMKÖP

Siemens SK25E203EU test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Diskprogram
  6 st
 • Storlek
  55,1x50x45 cm
 • Antal kuvert
  6 st
 • Vattenåtgång standardprogram
  8 liter
 • Årlig energiförbrukning
  174 kWh
 • Energiklass
  A+
 • Ljudnivå
  48 dB
 • Design
  Front i vitt

REKOMMENDERADE BUTIKER

Köp hos Hemmy.se
TESTVINNARE MED TOPPBETYG
9
Tyska Siemens är Europas största teknikkoncern och vitvaror är en av deras viktigaste produktkategorier. De är av tradition riktigt bra på bänkdiskmaskiner och Siemens SK26E221EU är en av deras mest hajpade modeller just nu. Detta är testets dyraste bänkdiskmaskin och den har fått toppbetyg av både Råd & Rön och hos danska Tænk.dk. Ser man till utrymme kontra storlek och de funktioner maskinen har, och bortser från priset, så är detta vår ohotade testvinnare. Det är tydligt att man får vad man betalar för när det gäller bänkdiskmaskiner.
DISKFÖRMÅGA
8
Du kan lita på auto-programmet - Du kan välja mellan sex program och fyra temperaturlägen. Om du inte vill behöva fundera på vilket program och vilken temperatur du ska välja kan du lugnt förlita dig på auto-programmet. Då räknar Siemens SK26E221EU själv ut hur mycket vatten och energi som krävs för att det ska bli rent. Den är alltså försedd med avancerade sensorer och det är även möjligt att förskölja disken om smutsen torkat in. Du kan välja ett program som är extra skonsamt mot glas och ett annat som ger dig extra torr disk. Detta är dock inte testets snabbaste maskin.
MÅTT OCH INREDNING
9
Väldigt utrymmeseffektiv - Siemens SK26E221EU är inredd på ett sätt som verkligen tar till vara på det begränsade utrymmet så bra som det bara går. Den har både besticklåda och bestickbräda. Du får faktiskt plats med mer än de sex kuvert som tillverkaren utlovar. Du kan också ta ut bestickkorgen och fälla ner tallriksstället om du istället vill diska en kastrull eller något annat som tar upp mycket plats. Maskinen är inte större än andra modeller i testet, trots att du alltså får plats med mer. Siemens SK26E221EU är 551 mm bred, 500 mm djup och 450 mm hög.
MILJÖPÅVERKAN
8
Diska mer med lika mycket el - Siemens SK26E221EU drar 610 Wh under en normal diskning. Det blir 174 kWh/år och det är helt normalt. Ljudnivån uppges vara 48 decibel och det är bra även om inte heller det skiljer sig så mycket från andra maskiner i testet. Bortsett från Bosch SKS62E22EU som låter mer. Det som är värt att lyfta fram när det gäller miljöpåverkan och Siemens SK26E221EU är att du får plats med lite mer disk i den här maskinen utan att den för den skull drar mer el.
FUNKTIONER
9
Styr den med telefonen - Det är framförallt när det gäller funktionerna som Siemens SK26E221EU gasar ifrån konkurrenterna och visar varför den har ett högre pris. Här hittar du startfördröjning, avhärdare och vattenskydd av högsta klass (AquaStop). Precis som vi förväntat oss. Du kan dessutom, som grädde på moset, ladda ner en mobilapp för styrning av maskinens olika funktioner. Var du än befinner dig. Hur viktigt det är med en diskmaskin som kan hanteras via en mobiltelefon kan diskuteras. Om inte annat så är det åtminstone ganska coolt!
DESIGN
9
Diskret kvalitet - Rent estetiskt är det inget som sticker ut med Siemens SK26E221EU. Det syns inte omedelbart att detta är en ganska dyr bänkdiskmaskin. Tittar man lite närmare på den märks det dock att det handlar om kvalitet rakt igenom. Precis som vi är vana vid när det gäller Siemens. Ett bevis på att maskinen är välbyggd är de generösa garantier du får från tillverkaren. 10 års rostskyddsgaranti och livstidsgaranti när det gäller vattenskador orsakade av fabrikationsfel. Det tyder på självförtroende hos Siemens.
PRIS
8
Väl värd sitt pris - Lite dyr men väl värd sitt pris. Har mobilstyrning som sin främsta “selling point” men det finns mycket annat som gör det värt att lägga en extra slant på Siemens SK26E221EU.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Känns väldigt rymlig, trots att den är liten
 • positive aspect
  Kan fjärrstyras med mobilen Livstidsgaranti för vattenskador och 10 års rostskyddsgaranti
 • positive aspect
  Smidig auto-funktion som bygger på data från sensorer
 • positive aspect
  Massor av funktioner

NACKDELAR

 • negative aspect
  Klart dyrast i testet
 • negative aspect
  Andra maskiner diskar snabbare

3

CANDY CDCP 8/E - BÄSTA BUDGETKÖP

CANDY CDCP 8/E test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Diskprogram
  6 st
 • Storlek
  55x50x59 cm
 • Antal kuvert
  8 st
 • Vattenåtgång för standardprogram
  8 liter
 • Årlig energiförbrukning
  206 kWh
 • Energiklass
  A+
 • Ljudnivå
  51 dB
 • Design
  Front i vitt eller rostfritt stål
BÄNKDISKMASKIN MED PLATS FÖR EXTRA MYCKET DISK
7.5
Italienska Candykoncernen är en av de största tillverkarna av vitvaror i Europa. Deras diskmaskiner har inte alltid rosats av den skandinaviska marknaden om vi ser till testresultat. Med modellen CANDY CDCP 8/E flyttar de dock fram sina positioner. Det här är en bra bänkdiskmaskin som vi tror kommer att passa dig som egentligen tycker att en minimaskin är i minsta laget. Detta eftersom den har plats för extra mycket disk. Det är svårare att hitta svenska användaromdömen om CANDY CDCP 8/E än när det gäller modeller från mer kända märken men de vi stött på har varit väldigt positiva.
DISKFÖRMÅGA
8
Liten risk för repor på glasen - Den här modellen har sex olika diskprogram och du kan som vanligt välja mellan flera temperaturlägen. Vi uppskattar särskilt att det finns ett speciellt program för ömtåliga glas som kräver extra skonsam behandling. Det blir rent och torrt efter att du kört ett program. Det finns ingenting att anmärka på där.
MÅTT OCH INREDNING
8
Lite högre och lite rymligare - De mått som gäller för CANDY CDCP 8/E är är 590 millimeter hög, 550 mm bred och har ett djup på 500. Det är något högre än flera av konkurrenterna och det är ett faktum som utnyttjats till fullo i och med att till exempel bestick och koppar diskas ovanför tallrikarna. Maskinen har med andra ord ett extra våningsplan. Det är praktiskt! CANDY CDCP 8/E har helt enkelt mycket plats, i förhållande till hur mycket utrymme den tar upp och det är precis det man vill ha ut av en bänkdiskmaskin. Det gäller dock att du har plats för de cirka tio extra centimetrarna som du behöver på höjden jämfört med de övriga maskinerna i testet.
MILJÖPÅVERKAN
7
Fullt godkända specifikationer - CANDY CDCP 8/E låter något mer än de tystaste testdeltagarna med 51 dB. Det är fortfarande lågt jämfört med större maskiner av äldre modell och vi tror inte många kommer att uppleva det som ett problem. Den drar också lite mer el - för att den är större. Maskinen har ett Eco-program om du vill diska miljövänligt. Vid en normal diskning drar den 8 liter vatten under ett disktillfälle. Energiklassen är A+ och att diska med en maskin av denna typ är faktiskt miljövänligare än att göra det för hand eftersom det går åt mindre vatten än vad de flesta gör av med vid handdisk!
FUNKTIONER
6
Fokus på det mest nödvändiga - CANDY CDCP 8/E har inte samma sensorfunktioner som ett par andra maskiner vi testat utan här har man fokuserat mer på grundfunktionerna än på det där lilla extra. Maskinen är utrustad med timerfunktion men saknar AquaStop. Timern är bra om du inte vill riskera att glömma att sätta på maskinen men helst inte vill befinna dig i närheten av den när du väl diskar. AquaStop är en särskilt typ av läckageskydd men vi upplever att CANDY CDCP 8/E ändå känns säker i det avseendet.
DESIGN
9
Lite större, utan att det märks - CANDY CDCP 8/E är alltså högre än de övriga maskinerna i testet. Så pass mycket högre att den rymmer mycket mer disk och bör ha en stor målgrupp i och med det. Man måste dock nästan se den tillsammans med andra modeller för att uppleva detta. Den är fortfarande liten och lättplacerad. Du kan få den i både vitt och rostfritt.
PRIS
8
Billigaste maskinen i testet. CANDY CDCP 8/E har ett väldigt tilltalande pris om vi ser till hur rymlig den är och dess byggkvalitet.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Rymmer mest disk av maskinerna i testet
 • positive aspect
  Hög byggkvalitet i relation till priset
 • positive aspect
  Program för ömtåliga glas

NACKDELAR

 • negative aspect
  Något hög ljudnivå
 • negative aspect
  Inte så många funktioner

4

ELECTROLUX ESF2400OW

Electrolux ESF2400OW test

EGENSKAPER

 • Diskprogram
  6 st
 • Storlek
  55x50x43,8 cm
 • Antal kuvert
  6 st
 • Vattenåtgång standardprogram
  7 liter
 • Årlig energiförbrukning
  174 kWh
 • Energiklass
  A+
 • Ljudnivå
  52 dB
 • Design
  Front i vitt

JÄMFÖR PRIS MED PRISJAKT

Priser och lagerstatus från Prisjakt.nu

Elgiganten
Gratis frakt Fri frakt
Gränsbygdens Köpcentrum
+ 495 kr frakt
Elgiganten
Gratis frakt Fri frakt
Power
Gratis frakt Fri frakt
Elon
Finns i lager I lager
Gratis frakt Fri frakt
eNemo
Finns i lager I lager
Gratis frakt Fri frakt
Tretti
Finns i lager I lager
Gratis frakt Fri frakt
NetOnNet
Finns i lager I lager
Gratis frakt Fri frakt
WhiteAway
Finns i lager I lager
Gratis frakt Fri frakt
Köksaffären.se
Finns i lager I lager
FLERFALDIG TESTVINNARE BLAND BÄNKDISKMASKINER
8
Electrolux ESF2400OW är en maskin som vi verkligen såg fram mot att ta oss an då det är en flerfaldig testvinnare. Electrolux ESF2400OW har placerat sig i topp hos svenska Råd & Rön samt danska Tænk.dk. Med den här modellen tar sig Electrolux på allvar in i matchen som tidigare utkämpats mellan framförallt de två tyska giganterna Bosch och Siemens.
DISKFÖRMÅGA
9
Diska rekordsnabbt med party-programmet - Electrolux ESF2400OW har många smarta program för att vara en bänkdiskmaskin. Däribland ett 20-minuters “party-program”, ett 40-graders snabbprogram och ett GlassCare-program för ömtåliga vinglas. Du kan även satsa på ett intensivt program i 70 grader om du har hårt smutsad disk att ta hand om. Standardprogrammet tar 150 minuter vilket redan det är riktigt snabbt. Electrolux ESF2400OW är känd för att ha extremt bra torkförmåga och det gäller inte minst i Eco-programmet. Vill du kunna diska miljövänligt utan att förlora i prestanda är det här ett väldigt bra val av bänkdiskmaskin.
MÅTT OCH INREDNING
7
Minsting med mycket plats - Det här är en av de minsta modellerna i den här produktkategorin. Bredden är 55 cm, vilket är standard för bänkdiskmaskiner, även djupet är normalt med 50 cm. Den är däremot bara 43,8 cm hög. Du får ändå plats med upp till sex kuvert. Modellen har en bestickkorg. Behöver du diska en kastrull eller något annan som är skrymmande så är det bara att fälla ner stället för tallrikar.
MILJÖPÅVERKAN
6
Godkänd elförbrukning men något törstig - Den ljudnivå som tillverkarna uppger ligger på 49 decibel vilket är genomsnittligt sett till de andra bänkdiskmaskinerna i detta test. När det gäller el drar Scandomestic SFO 2201 174 kWh på ett år, precis som de andra maskinerna i testet. Vattenförbrukningen ligger på 8,2 liter per omgång i standardläget och det är faktiskt rätt mycket. Jämfört med en Electrolux ESF2400OW som bara drar 7 liter per disk blir skillnaden ganska stor sett till ett helt år.
FUNKTIONER
7.5
Avhärdare förbättrar diskresultatet - Genom att titta på den LED-upplysta displayen ser du ifall det är dags att fylla på med salt eller spolglans och det besparar dig besväret att kontrollera det själv manuellt. Genom att maskinen har fördröjd starteffekt kan du kontrollera när maskinen ska diska. Du väljer om det ska ske efter 2, 4, 6 eller 8 timmar. Scandomestic SFO 2201 har också en avhärdare som ger vattnet optimala egenskaper för disk.
DESIGN
7
Display i ögonhöjd - Scandomestic SFO 2201 har kontroller och display ovanför luckan. Med tanke på att de flesta bänkdiskmaskiner placeras i brösthöjd på till exempel en diskbänk innebär det att det är lätt att se displayen när du står upp. Maskinen ger ett sobert intryck och höljet är av sådan kvalitet att vi tror att maskinen kommer att hålla sig snygg länge. Detta gäller dock även ett par av de andra modellerna i testet. Modeller som dessutom har ett lägre pris.
PRIS
7
Det finns maskiner i testet som ligger på samma prisnivå men som vi tycker presterar lite bättre. Notera även att Scandomestic SFO 2201 drar mer vatten än Electrolux ESF2400OW som kostar ungefär lika mycket.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Sensorer håller reda på salt och spolglans
 • positive aspect
  Välplacerade kontroller
 • positive aspect
  Bra avhärdare

NACKDELAR

 • negative aspect
  Drar mest vatten av maskinerna i testet
 • negative aspect
  Välplacerade kontroller
 • negative aspect
  Bra avhärdare

5

BOSCH SKS50E32EU

Bosch SKS50E32EU test

EGENSKAPER

 • Diskprogram
  5 st
 • Storlek
  55,1x50x45 cm
 • Antal kuvert
  6 st
 • Vattenåtgång standardprogram:
  8 liter
 • Årlig energiförbrukning
  174 kWh
 • Energiklass
  A+
 • Ljudnivå
  54 dB
 • Design:
  Front i vitt
STORSÄLJARE TILL FÖRMÅNLIGT PRIS
7
Bosch är en gigant när det gäller diskmaskiner. Det bevisas inte minst av att de, i det här testet, deltar med två bänkdiskmaskiner i ungefär samma prisklass. Vi har redan rosat Bosch SKS62E22EU och ska nu jämföra den och våra övriga testdeltagare med Bosch SKS50E32EU som är en lite enklare men också billigare modell. Om du vill komma ner i pris med några hundralappar utan att tappa så mycket i prestanda ska du titta extra noga på den här bänkdiskmaskinen som är en storsäljare.
DISKFÖRMÅGA
7
Något långsam men väldigt noggrann - Bosch SKS50E32EU har fem olika temperaturlägen och fem diskprogram. Diskar du i “autoläge” räknar maskinen själv ut hur mycket vatten som ska användas. En disk med standardinställningar tar 200 minuter vilket är lite längre än när det gäller flera av konkurrenterna. Disken blir dock imponerande ren och torkförmågan är, som alltid när det gäller just Bosch, mycket bra.
MÅTT OCH INREDNING
7
Lagom stor - Modellen är 551 mm, har ett djup på 500 mm och är 450 mm hög. Helt normala mått för en bänkdiskmaskin med andra ord. Är du ute efter en liten och lättplacerad diskmaskin så kommer du knappast att bli besviken på Bosch SKS50E32EU. Samtidigt som yttermåtten är behändiga är modellen tillräckligt rymlig för att du ska få plats med sex kuvert. Besticken placeras i en löstagbar bestickkorg.
MILJÖPÅVERKAN
6
Bra Eco-program men hög ljudnivå - Det går åt 8 liter vatten under en normal disk med Bosch SKS50E32EU. Den uppges dra omkring 174 kWh om året vilket är standard för bänkdiskmaskiner. Det finns ett särskilt program för dig som vill diska så miljövänligt och billigt som möjligt. Ljudnivån ligger enligt tillverkaren på 54 dB vilket redan det är lite väl högt. Danska Tænk.dk har dock i sitt test av den uppgett att decibelnivåerna är ännu högre än så, faktiskt uppemot 59 dB. Är det viktigt för dig med en tyst maskin är detta alltså inte det bästa valet av de bänkdiskmaskiner som vi har testat.
FUNKTIONER
7
Maskinen rengör sig själv - Bosch SKS50E32EU har en smidig självrengöringsfunktion och en saltbehållare som är väldigt lätt att komma åt. Det är två små detaljer som bidrar till enkelt handhavande och som betyder mycket i långa loppet. Modellen är isolerad med en särskild teknik som minimerar risken för vattenläckage och det är en extra trygghet.
DESIGN
8
Påkostat yttre - Den här maskinen har verkligen en snygg design. Även om Bosch SKS50E32EU är billigare än Bosch SKS62E22EU så ger den ett nästan lika gediget intryck rent visuellt.
PRIS
8
Lite billigare än de två föregående modellerna i testet men också något sämre sett till kapacitet och funktioner. Det är dock ett bra val för dig som är lika mån om utseendet som om priset. Bosch jobbar med så stora volymer att de kan pressa priserna och det märks på den här modellen.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Snygg och välbyggd i förhållande till priset
 • positive aspect
  Smart auto-funktion
 • positive aspect
  Utmärkt torkförmåga

NACKDELAR

 • negative aspect
  Hög ljudnivå
 • negative aspect
  Det finns maskiner som diskar snabbare

6

SCANDOMESTIC SFO 2201

Scandomestic SFO 2201 test

EGENSKAPER

 • Diskprogram
  6 st
 • Storlek
  55x50x43,8 cm
 • Antal kuvert:
  6 st
 • Vattenåtgång standardprogram:
  8,2 liter
 • Årlig energiförbrukning
  174 kWh
 • Energiklass
  A+
 • Ljudnivå
  49 dB
 • Design:
  Front i vitt

JÄMFÖR PRIS MED PRISJAKT

Priser och lagerstatus från Prisjakt.nu

MediaMarkt
Gratis frakt Fri frakt
POPULÄR DISKMASKIN MED BRA KUNDOMDÖMEN
7
Scandomestic är en dansk uppstickare i vitvarubranschen som nu kan tävla med kända prestigemärken när det handlar om design och funktion. Inte minst när det gäller diskmaskiner. Scandomestic SFO 2201 är en riktigt populär modell och en stor majoritet av alla kundomdömen du hittar på olika jämförelsesajter är mycket positiva. Även många recensenter har varit väldigt snälla mot denna bänkdiskmaskin som enligt oss är bra på det mesta men utan att sticka ut inom något enskilt område.
DISKFÖRMÅGA
8
Helt torrt efter avslutat program - En sak som skiljer maskinerna lite åt när det gäller diskförmåga är hur lång tid ett program tar att genomföra. Med Scandomestic SFO 2201 tar standardprogrammet 180 min och det är varken bäst eller sämst i klassen. Det finns dock ett snabbprogram som diskar rent om inte disken är väldigt smutsig. Torkeffekten bedömer vi som bättre än genomsnittet. Att disken är ovanligt torr efter ett avslutat program har uppmärksammats även i andra tester. Scandomestic SFO 2201 har sex olika program och du kan alltså anpassa diskningen till den typ av disk som ska rengöras. När det gäller temperatur väljer du i sju steg, från 40 till 70 grader. Det ger dig ovanligt stor kontroll över hur varmt du vill diska.
MÅTT OCH INREDNING
7
Liten men naggande god - Inredningen i den här bänkdiskmaskinen är anpassningsbar. Det medföljer en bestickkorg som är löstagbar och du kan ha glas på en sida och tallrikar på den andra om du inte vill använda korgen. Maskinen rymmer 6 kuvert vilket är normalt för en diskmaskin i den här storleken. Maskinen är 550 millimeter bred, 500 mm djup och 438 mm hög. Det är alltså en nätt pjäs vi talar om och den bör kunna få plats även om ditt kök är väldigt litet. Du kan inte diska något som är högre än 24 centimeter i den här maskinen. Det är lite för lite för vissa.
MILJÖPÅVERKAN
6
Godkänd elförbrukning men något törstig - Den ljudnivå som tillverkarna uppger ligger på 49 decibel vilket är genomsnittligt sett till de andra bänkdiskmaskinerna i detta test. När det gäller el drar Scandomestic SFO 2201 174 kWh på ett år, precis som de andra maskinerna i testet. Vattenförbrukningen ligger på 8,2 liter per omgång i standardläget och det är faktiskt rätt mycket. Jämfört med en Electrolux ESF2400OW som bara drar 7 liter per disk blir skillnaden ganska stor sett till ett helt år.
FUNKTIONER
7
Avhärdare förbättrar diskresultatet - Genom att titta på den LED-upplysta displayen ser du ifall det är dags att fylla på med salt eller spolglans och det besparar dig besväret att kontrollera det själv manuellt. Genom att maskinen har fördröjd starteffekt kan du kontrollera när maskinen ska diska. Du väljer om det ska ske efter 2, 4, 6 eller 8 timmar. Scandomestic SFO 2201 har också en avhärdare som ger vattnet optimala egenskaper för disk.
DESIGN
7
Display i ögonhöjd - Scandomestic SFO 2201 har kontroller och display ovanför luckan. Med tanke på att de flesta bänkdiskmaskiner placeras i brösthöjd på till exempel en diskbänk innebär det att det är lätt att se displayen när du står upp. Maskinen ger ett sobert intryck och höljet är av sådan kvalitet att vi tror att maskinen kommer att hålla sig snygg länge. Detta gäller dock även ett par av de andra modellerna i testet. Modeller som dessutom har ett lägre pris.
PRIS
7
Det finns maskiner i testet som ligger på samma prisnivå men som vi tycker presterar lite bättre. Notera även att Scandomestic SFO 2201 drar mer vatten än Electrolux ESF2400OW som kostar ungefär lika mycket.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Sensorer håller reda på salt och spolglans
 • positive aspect
  Välplacerade kontroller
 • positive aspect
  Bra avhärdare

NACKDELAR

 • negative aspect
  Drar mest vatten av maskinerna i testet
 • negative aspect
  Du kan inte diska något som är högre än 24 cm

KÖPGUIDE BÄNKDISKMASKINER

Bänkdiskmaskiner är en vitvara som vinner mark just nu. I Sverige har de stora golvstående diskmaskinerna dominerat marknaden men i takt med att vi får fler och fler singelhushåll ökar efterfrågan på mindre diskmaskiner. Tidigare var behändiga bänkdiskmaskiner ganska dyra men i och med att de produceras i större volymer sjunker nu priserna. Att allt fler vitvarutillverkare börjar satsa stort på detta segment påverkar också prisbilden och nu är det ett bra läge att slå till! En annan förklaring till att marknaden för bänkdiskmaskiner blir större och större i Sverige är att allt fler bygger om kök från 70- och 80-talet där den stora golvstående diskmaskinen tidigare haft sin givna plats under diskbänken.

För vem passar en bänkdiskmaskin?

Som tumregel kan man säga att en bänkdiskmaskin är en bra lösning för hushåll på en eller två personer. En mindre golvstående modell kan dock vara ett alternativ till en minidiskmaskin om ni är tre eller fler i hushållet, men ändå inte vill ha ett stort schabrak i köket. Bänkdiskmaskiner kan också fylla en funktion i större hushåll om ni inte har något emot att köra mer än en maskin då och då och om ni accepterar att ni får ta hand om större kastruller, och annat som är för skrymmande, för hand.

Även om ditt kök har plats för en konventionell diskmaskin kanske du vill använda det utrymmet till något annat. Är du intresserad av en helintegrerad eller underbyggd diskmaskin kan du läsa vårt test av diskmaskiner. För många hushåll blir en bänkdiskmaskin den perfekta kompromissen mellan en stor och klumpig diskmaskin och att ta hand om disk för hand.

Vad kännetecknar bänkdiskmaskiner?

Förutom de smidiga yttermåtten och att bänkdiskmaskiner passar mindre hushåll finns det ytterligare några kännetecken:

 • Det går snabbare att diska mindre disk. En bänkdiskmaskin har ofta ett program som innebär att allt är rent och torrt efter bara 30-40 minuter om du väljer snabbdisk.
 • En bänkdiskmaskin är inte lika allround som en större modell. De fungerar riktigt bra för tallrikar, glas, koppar och bestick men större kastruller, formar och plåtar går överhuvudtaget inte att diska i maskinen då de helt enkelt inte får plats.
 • Små diskmaskiner har generellt lite sämre torkförmåga än större diskmaskiner. Anledningen till det är att de inte har lika stora värmeelement.Vilka egenskaper är viktiga vid köp av bänkdiskmaskin?

I denna guide har vi valt att bedöma bänkdiskmaskinerna utifrån följande kriterier:

 • Diskförmåga
 • Mått och inredning
 • Miljöpåverkan och tekniska specifikationer
 • Funktioner
 • Design
 • Pris

Bänkdiskmaskinens disk- och torkförmåga

Diskmaskinens förmåga att diska rent är naturligtvis helt avgörande och i det räknar vi även in hur effektivt maskinen torkar och om du kan välja mellan olika diskprogram. För vissa är det ett stort plus om diskmaskinen har ett särskilt program för till exempel ömtåliga glas. Om vi ser till hur rent det blir är det knappt någon skillnad idag mellan bänkdiskmaskiner och golvstående modeller. I det avseendet håller samtliga modeller som vi testat väldigt hög klass.

Bänkdiskmaskinens mått och inredning

Det som mer än något annat talar till bänkdiskmaskinernas fördel är att de är behändiga i formatet. Det gäller dock att du har ett utrymme i köket där det passar att ställa en, och där du kan ansluta diskmaskinen till el och vatten. Om du måste flytta på anslutningar eller använda skarvsladdar kanske inte en bänkdiskmaskin är ett ultimat val för ditt kök.

När vi bedömer diskmaskinernas mått tittar vi även på hur de ser ut invändigt, vad du får plats med att diska helt enkelt. Det bör finnas en bestickkorg och det är bra om den är löstagbar. De flesta bänkdiskmaskiner har plats för sex tallrikar och en bestickkorg. Alltså sex kuvert.

Miljöpåverkan och tekniska specifikationer

El- och vattenåtgång per diskning samt årlig el- och vattenförbrukning är viktiga mått på hur miljöeffektiv en diskmaskin är. Dessa värden brukar alltid anges av tillverkarna och då har vi angett dem i våra tester. Det gör rätt stor skillnad i långa loppet om du har en bänkdiskmaskin som drar sju, istället för lite över åtta, liter vatten på en diskning.

Bänkdiskmaskiner är bra i detta avseende då du sällan kör dem halvfulla. En modern diskmaskin bör också ha ett särskilt eco-program för disk som inte kräver maximal effekt. Alla diskmaskiner i det här testet har miljöklass A+ men torkförmågan och vattenåtgången skiljer sig lite mellan modellerna.

En annan miljöfråga är hur mycket ljud diskmaskinen ger ifrån sig när den är i drift. Det är fullt hörbara skillnader mellan maskinerna som vi har testat men vi skulle inte säga att någon av dem är så högljudd att det blir problematiskt för en normalkänslig konsument.

Viktiga funktioner

En annan punkt där olika bänkdiskmaskiner skiljer sig åt från varandra är deras funktioner, utöver det mest basala (att göra rent och torka disk). Flera nya modeller har sensorer som gör så att du slipper allt besvär med att kontrollera om det behövs påfyllning av diskmaskinssalt eller om det är dags för en noggrann rengöring. Maskinen talar helt enkelt om det för dig!

Möjlighet till fördröjd start med timer är en annan funktion som de flesta maskiner har idag. Många vill dessutom kontrollera att en diskmaskin har AquaStop, som är en funktion som motverkar läckage. Vi vill dock poängtera att även maskiner som inte har den funktionen i regel är konstruerade så att du inte ska behöva oroa dig för detta.

Design - snygg bänkdiskmaskin

Vi tittar också på det intryck en maskin gör rent visuellt. Så länge den inte göms bakom skåpluckor så är en bänkdiskmaskin ofta mitt i blickfånget i köket. Därför är utsidan och designen ev viktig detalj, även om det såklart är insidans disposition och diskförmågan som verkligen räknas. En annan viktig designfråga är hur kontroller och display placerats på fronten och hur lätt man kommer åt att plocka i och ur disk och fylla på diskmaskinssalt samt diskmedel.

Pris - Billig bänkdiskmaskin med låg driftkostnad

Slutligen bör du naturligtvis titta på vad olika bänkdiskmaskiner kostar och välja en som ger dig de funktioner och den design du vill ha till ett så bra pris som möjligt. Men se dig inte blind på inköpspriset. Precis som när du köper till exempel en bil är det flera faktorer som avgör om en diskmaskin är billig att äga eller inte.

Driftskostnaderna spelar där en stor roll, alltså hur mycket el och vatten maskinen drar. I det avseendet är maskinerna i det här testet väldigt lika varandra. Det är också viktigt att det är en tålig konstruktion som håller länge och inte behöver repareras, eller att den åtminstone kan repareras utan att du behöver skicka den till ett annat land.

Det kan även vara en god idé att försöka bedöma maskinens andrahandsvärde, särskilt om du ser den som en tillfällig lösning och vet att du kommer att byta ut den inom ett par år. Kanske överväger du själv att köpa en begagnad bänkdiskmaskin istället för en ny? Andrahandsmarknaden växer även om den inte alls är lika stor som för vanliga diskmaskiner.Tänk på detta när du använder en bänkdiskmaskin

Använd ett program som diskar på så låg temperatur som möjligt. Du kan prova dig fram genom att köra olika program och på olika temperaturer när diskmaskinen är ny. Då kan du bedöma hur mycket kraft som behövs utifrån hur smutsig disken är. Att diska miljövänligt innebär dessutom att du diskar till en lägre kostnad.

Om du installerar en bänkdiskmaskin i en hyresrätt så är det du som ansvar för eventuellt läckage och andra fel. Utför inga arbetsmoment vid installationen på egen hand om du inte vet precis vad du håller på med.

Lär dig hur du rensar filter, fyller på salt och rengör din bänkdiskmaskin. Då kommer du att ha glädje av den i många år framöver.

Hur installerar man en bänkdiskmaskin?

Det finns olika sätt att lösa installationen av en bänkdiskmaskin beroende på om du vill ha dolda eller synliga slangar. El, vatten och avlopp måste naturligtvis vara framdraget. Om det inte är det behöver du ta hjälp av både en rörmokare och en elektriker för att kunna placera din diskmaskin precis där du vill ha den. Räkna med att installationen då kan bli betydligt dyrare än själva maskinen.

 • Packa upp maskinen och försäkra dig om att allt finns med. Det ska finnas en lista i eller på kartongen.
 • Du behöver ett jordat uttag i anslutning till den plats där du ska placera din bänkdiskmaskin. Använd helst inte skarvsladd utan sätt kontakten direkt i uttaget.
 • Slangarna för vatten och avlopp får inte vikas under installationen.
 • Slangen från maskinens avlopp kan kopplas in i ett avloppsrör eller ner i en diskho. Att koppla in den i ett rör är snyggare men kan innebära att du måste göra ett nytt hål i röret om det inte redan finns en extra anslutning.
 • Uppkopplingen mot vattenledningen kan ofta ske genom en anslutning på en befintlig blandare.

Om du tror att anslutningarna är i ordning men ändå känner dig osäker på hur du gör för att installera maskinen enligt instruktionerna här ovan bör du kunna få hjälp med en genomgång av en VVS-kunnig person i butiken där du köpt maskinen. Ibland kan installationsservice ingå vid köpet.

SÅ GJORDE VI TESTET

Vi har valt maskiner för att de är populära och/eller har nått goda resultat i andra tester. Om du inte har specifika önskemål tror vi att du kommer att bli nöjd med ditt köp vilken av dessa maskiner du än väljer. Vi har noga gått igenom flera svenska och utländska tester av de bänkdiskmaskiner vi skriver om och vi har även tagit med kundomdömen i vår bedömning. Bänkdiskmaskiner byggs inte in i kökets övriga inredning och är därför väldigt lättplacerade. Du kan till exempel ställa en bänkdiskmaskin ovanpå din diskbänk, i ett skåp eller var du nu har vatten, avlopp och en elanslutning tillgängligt. Diskmaskiner av denna typ kan även stå på en bänkskiva. De är inte större än att de får plats i ett pentry, eller i ett litet sommarstugekök där du kanske inte trodde att det var möjligt att ha en diskmaskin överhuvudtaget.

Vi har även gjort ett test av vanliga diskmaskiner så om du ännu inte har bestämt dig för om du ska köpa en bänkdiskmaskin eller en vanlig diskmaskin så rekommenderar vi att du även kollar in detta test. Här har vi utsett bästa diskmaskinen i tre olika prissegment. 

Glöm inte rabattkod - mest använda koderna just nu

CDON rabattkod Bokus rabattkod Zooplus rabattkod Euroflorist rabattkod Lensway rabattkod Lenson rabattkod
Fler priser
Bosch SKS62E22EU
Siemens SK25E203EU
Bäst pris hos Köp hos Hemmy.se
CANDY CDCP 8/E
Electrolux ESF2400OW
Electrolux Compact diskmaskin ESF2400OW (vit) - fyndvara
Bäst pris hos Elgiganten
Electrolux ESF2400OW
Bäst pris hos Gränsbygdens Köpcentrum
Electrolux Compact diskmaskin ESF2400OW (vit)
Bäst pris hos Elgiganten
ELECTROLUX ESF2400OW DISKMASKIN
Bäst pris hos Power
Electrolux ESF2400OW
Bäst pris hos Elon
Finns i lager I lager
Bosch SKS50E32EU
Scandomestic SFO 2201
SCANDOMESTIC SFO 2201 Bänkdiskmaskin
Bäst pris hos MediaMarkt