BÄST-I-TEST

BÄSTA MOBILABONNEMANGET FÖR STUDENTER

5
PRODUKTER
TESTADE
Studentekonomi handlar om att få begränsade resurser att räcka till mycket. Genom att välja rätt mobilabonnemang finns det faktiskt en hel del pengar att spara då det kan kan kosta ganska mycket att ringa och surfa utan studentrabatt. Här har vi jämfört de bästa mobilabonnemangen för studenter och utsett bäst i test.
Hallon Student test
economy test economy test
Hallon Student
positive aspect Bästa billiga mobilabonnemanget student
positive aspect 13 GB surf/mån inom EU
positive aspect Få rabatt på en ny telefon när du tecknar ett mobilabonnemang student
negative aspect Med ett större abonnemang sjunker priset per GB
negative aspect Erbjuder inte telefonsupport
LÄS TESTET Visa bästa pris
Vimla Student test
premium test premium test
Vimla Student
positive aspect Lågt pris/GB
negative aspect Du kan inte spara oanvänd surf
negative aspect Endast en tiondel av surfpotten kan användas utomlands
LÄS TESTET Visa bästa pris
Fello Student test
budget test budget test
Fello Student
positive aspect Bra pris per GB för att vara ett litet mobilabonnemang för studenter
positive aspect Fello är inte bara en mobiloperatör utan även en social plattform
negative aspect Fello säljer inga telefoner i samband med att du tecknar abonnemang
LÄS TESTET Visa bästa pris
1

HALLON STUDENT - BÄSTA EKONOMIKÖP

Hallon Student test
#1
ECONOMY

EGENSKAPER

 • Pris
  från 49 kr/mån
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Tre

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Hallon
BILLIGA MOBILABONNEMANG MED BRA TÄCKNING
9
Hallon har låga priser för studenter och erbjuder en tjänst som är både enkel och lättöverskådlig. Varumärket är kopplat till Tre vilket innebär att de har ett av Sveriges bästa nät – inte minst i studentstäder! Deras abonnemang på 6 GB är kanske det billigaste studentabonnemanget i Sverige just nu och något som vi varmt kan rekommendera.
SAMTAL & SMS
8
Fria samtal och SMS trots lågt pris - Om du ringer eller skickar många SMS men inte har behov av en stor surfpott är Hallon 6 GB det bästa student-mobilabonnemanget enligt oss. Att du har fria samtal och SMS inom hela EU med ett abonnemang som är så här billigt är perfekt när du pluggar. Det passar inte minst nyblivna studenter som just flyttat hemifrån och som vill kunna hålla kontakt med familjen.
SURF
7
Spara upp till 100 GB - Bland Hallons studentabonnemang kan du välja en surfmängd på mellan 6-100 GB och i förhållande till priset är mängden surf mycket generös. Det billigaste abonnemanget, Hallon 6 GB, är tillräckligt stort för att du ska kunna vara aktiv på sociala plattformar, göra research under dina studier och lyssna på Spotify någon timme om dagen. Du får däremot mer surf för pengarna ju dyrare mobilabonnemang du väljer. Med Hallon kan du alltid spara upp till 100 GB surf vilket är perfekt om du använder ditt abonnemang olika mycket beroende på vilka kurser du läser. Det blir dock en större fördel med ett större abonnemang än Hallon 6 GB eftersom det blir svårt att komma upp 100 sparade GB när du bara har 6 GB i månaden. Hela surfpotten kan användas gratis inom EU.
PRIS
10
Stor rabatt de fyra första månaderna - Hallon erbjuder upp till 75% rabatt i tre månader på sina studentabonnemang vilket gör dem riktigt billiga. Detta eftersom ordinarie pris redan är väldigt lågt. Om du behöver ett student-mobilabonnemang för endast en termin är priset därför svårt att slå. Om du dessutom behöver en ny mobil så kan du få bra rabatt i samband med att du tecknar nytt abonnemang hos Hallon. Operatören har dock inte de bästa priserna på samtal och SMS utanför EU så ringer du mycket utomlands kan det vara värt att spana in några av de andra operatörerna.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bästa billiga mobilabonnemanget student
 • positive aspect
  13 GB surf/mån inom EU
 • positive aspect
  Få rabatt på en ny telefon när du tecknar ett mobilabonnemang student

NACKDELAR

 • negative aspect
  Med ett större abonnemang sjunker priset per GB
 • negative aspect
  Erbjuder inte telefonsupport

2

VIMLA STUDENT - BÄSTA PREMIUMKÖP

Vimla Student test
#1
PREMIUM

EGENSKAPER

 • Pris
  från 50kr/mån
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Nej
 • Nät
  Telenor

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Vimla
LÅGPRISABONNEMANG PERFEKT FÖR STUDENTER
8
Vimla är en del av den norska telekomjätten Telenor. Man kan säga att Vimla är Telenors lågprismärke som är inriktade på ung målgrupp. De har fått goda recensioner och faktiskt blivit utsedda till Årets operatör tre år i rad! Precis som Hallon erbjuder de abonnemang till riktigt låga priser och bra rabatter de tre första månaderna. Vimla 6 GB kan varmt rekommenderas om du som student vill hålla nere din månadskostnad, just eftersom det är så pass billigt!
SAMTAL & SMS
8
Bra täckning - Vimla liknar som sagt Hallon på många sätt. I alla deras abonnemang ingår fria samtal och sms inom Sverige och EU. Dessutom har du ingen bindningstid vilket gör att du enkelt kan uppgradera/nedgradera ditt abonnemang om du skulle vilja. Är du ny hos Vimla och inte vet hur stort abonnemang du vill ha eller helt enkelt inte har råd med ett dyrare abonnemang, kan det därför vara bra att börja med Vimla 6 GB. Operatören har bra täckning i hela Sverige men det är alltid bra att kolla på en täckningskarta hur bra den är på just din studieort. Att ringa medan du befinner dig utanför EU är ganska dyrt med Vimla 100 GB.
SURF
8
Kolla på film och serier varje dag - Hos Vimla kan du välja mellan fem studentabonnemang och det som skiljer dem åt är mängden surf per månad. Det billigaste abonnemanget på 6 GB är exempelvis perfekt för dig som streamar lite men ringer och sms:ar mycket, medan abonnemanget på 100 GB passar dig som vill kunna titta på långfilmer eller flera avsnitt av dina favoritserier. När det kommer till att spara oanvänd surf till nästa månad så går det bra på deras fyra minsta lägsta surfnivåerna men något som kan vara bra att tänka på är att du alltså inte kan göra detta med Vimla 100 GB. Det brukar man dock inte kunna med så stora abonnemang vilket förstås är en liten nackdel. 10 GB surf i månaden kan användas när du befinner dig utomlands (inom EU), dessutom går det bra att använda sparad surf om du tycker att 10 GB känns lite.
PRIS
7
Halva priset de tre första månaderna - Hos Vimla får du 50% rabatt de tre första månaderna, oavsett vilket studentabonnemang du väljer. Normalpriset ger ett lågt pris per GB även om det kan vara en kännbar månadskostnad för de flesta studenter. Var också medveten om att det går att teckna abonnemang med fri surf för ett par hundralappar extra. Dessa abonnemang är dock sällan etiketterade som student-mobilabonnemang utan det är premiumtjänster. Om du reser mycket eller pluggar utomlands är det bättre med ett mindre abonnemang eftersom du bara kan använda 10 GB/mån utomlands.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Lågt pris/GB

NACKDELAR

 • negative aspect
  Du kan inte spara oanvänd surf
 • negative aspect
  Endast en tiondel av surfpotten kan användas utomlands

3

FELLO STUDENT - BÄSTA BUDGETKÖP

Fello Student test
#1
BUDGET

EGENSKAPER

 • Pris
  från 47,50 kr/mån
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Telia

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Fello
BILLIGT MOBILABONNEMANG MED STOR FRIHET
8
Efter att ha börjat som en fristående operatör är Fello idag en del av Teliakoncernen. Fello vill dock vara mer än en vanlig mobiloperatör och har en social plattform där du kan nätverka och träffa andra studenter. Ett Fello mobilabonnemang student är utan bindningstid och är dessutom riktigt billigt. En annan stor fördel är att du kan pausa abonnemanget i upp till ett år. Det är bra om du planerar att plugga utomlands och då behöver ett annat abonnemang eller om du planerar att ta ett studieuppehåll. Fello 10 GB är ett bra val för dig som vill ha hyfsat mycket surf men fortfarande vill hålla nere din månadskostnad. Skulle du däremot vilja öka eller minska mängden surf per månad så är det inga problem. Fello är ett abonnemang med full frihet!
SAMTAL & SMS
8
Nät med bra täckning - I samtliga av Fellos mobilabonnemang för studenter ingår fria samtal, SMS och MMS. Täckningen är mycket bra i hela Sverige och du kan även ringa och SMS:a gratis i hela EU. Detta gör Fello till ett bra val för dig som pluggar i ett annat land, ska ta en utbytestermin, eller reser mycket. I alla fall så länge du håller dig inom EU.
SURF
8
Köp till extra surf vid behov - Det är billigt och enkelt att köpa till extra surf till Fellos olika abonnemang, samtidigt som outnyttjad surf kan sparas och användas senare. Detta gör Fello 10 GB till ett ovanligt flexibelt abonnemang som passar dig som inte har exakt samma behov av surf varje månad. Observera att Fello 10 GB kan vara lite litet om du gillar att streama serier, direktsändningar eller filmer. Däremot räcker det bra om du i första hand behöver mobilen när du pluggar, deltar i sociala medier och till att lyssna på streamad musik. Hela den surfmängd du har kan användas i ett annat EU-land.
PRIS
9
Lågt pris - Fello ger dig rabatt de första 3 månaderna men är även riktigt billigt efter det. Det billigaste abonnemanget på 6 GB kostar 47,50 kr/mån, vilket är lägre än Hallon och därmed gör det till det billigaste på marknaden just nu. Ibland erbjuder dock Hallon rabatt de 4 (istället för 3) första månaderna, vilket innebär att Hallon under vissa perioder är det billigaste alternativet. Kikar man på Fellos abonnemang med 10 GB surf ligger det ungefär i samma prisklass som ett abonnemang på 5 GB gör hos andra operatörer, trots att du får dubbel surfmängd. Med andra ord är Fellos abonnemang riktigt prisvärda. Tyvärr kan du inte köpa en billig telefon i samband med att du tecknar ett Fello abonnemang. Har du däremot redan en telefon som du är nöjd med gör det ingenting. Många köper nämligen ofta en ny telefon i onödan i samband med att de byter abonnemang.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra pris per GB för att vara ett litet mobilabonnemang för studenter
 • positive aspect
  Fello är inte bara en mobiloperatör utan även en social plattform

NACKDELAR

 • negative aspect
  Fello säljer inga telefoner i samband med att du tecknar abonnemang

4

HALEBOP STUDENT

Halebop Student test

EGENSKAPER

 • Pris
  från 219kr/mån
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej, men en månads uppsägningstid
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Telia

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Halebop
POPULÄR OPERATÖR MED FINA STUDENTRABATTER
9.5
Halebop är en relativt liten mobiloperatör som ingår i den stora Teliakoncernen. Enligt mätningar gjorda av Svenskt kvalitetsindex har Halebop en stor andel nöjda kunder och de är kända för sina fina studentrabatter. Mobilabonnemanget Halebop 15 GB tycker vi är ett bra exempel på ett medelstort studentabonnemang med lågt pris. Abonnemanget har många fördelar och bra priser på mobiler vilket gör det till ett bra val för dig som studerar. Dessutom erbjuder de kontinuerligt bra rabatter och kampanjer för dig som student!
SAMTAL & SMS
9
Enkelt att ringa utomlands med Locall - Du ringer och messar gratis och helt obegränsat inom EU/EES med Halebop. Dessutom har Halebop utvecklat appen Locall som gör det extra enkelt och billigt att ringa när du är utomlands. Det fungerar även om du inte har internetuppkoppling.
SURF
8
Tillräckligt med surf för de flesta behov - Med samtliga av Halebops studentabonnemang har du tillräckligt med surf för de flesta behov och du kan även spara hela surfpotten till kommande månad om du vill. 15 GB surf räcker för de flesta men om du vet med dig att du regelbundet streamar film i hög upplösning kan du behöva en större surfpott. Det är dessutom lätt att köpa till extra surf om du skulle behöva. Halebop uppger att maxhastigheten för deras studentabonnemang är 600 Mbit/s vilket är riktigt bra. Du kan använda upp till 10 GB surf/mån om du befinner dig utomlands. Alltså inte riktigt lika mycket som hemma, men nästan.
PRIS
9
Halebop skämmer bort sina kunder med erbjudanden - Halebop ligger högre i pris jämfört med Hallon, Vimla och andra billiga operatörer. Däremot arbetar de aktivt med att erbjuda sina kunder speciella erbjudanden och kan till exempel bjuda på extra GB om det regnar på sommaren. De har även riktigt grymma deals på mobiltelefoner. En annan sak som är värd att beakta är att du kan byta in din gamla telefon och få betalt för den, i samband med att du tecknar ett Halebop mobilabonnemang student och köper en ny telefon.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Bra för dig som vill byta upp dig till en bättre telefon
 • positive aspect
  Hög surfhastighet
 • positive aspect
  Extra enkelt att ringa när du är utomlands

NACKDELAR

 • negative aspect
  Inte det lägsta priset per GB

5

COMVIQ STUDENT

Comviq Student test

EGENSKAPER

 • Pris
  från 145kr/mån
 • Fria samtal/SMS
  Ja
 • Bindningstid
  Nej
 • Spara surf
  Ja
 • Nät
  Tele2

REKOMMENDERADE BUTIKER

Beställ hos Comviq
ABONNEMANG MED UPP TILL 12 GB EU-SURF
8,5
Comviq ägs idag av Tele2 men har funnits på marknaden sedan 1980-talet. Operatören har riktigt bra täckning och kan vara ett mycket bra alternativ för dig som pluggar på distans och befinner dig där mobilnätet inte är lika utbyggt som i Sveriges tätorter. Vi har valt ut Comviq 40 GB som känns som ett lagom stort student-mobilabonnemang med ett bra pris. Det är dessutom ett bra val för dig som vill kunna ringa och surfa billigt i fler länder än bara inom EU.
SAMTAL & SMS
9
Fria minuter i över 40 länder - Fria samtal, SMS och MMS ingår i alla studentabonnemang hos Comviq, förutom det billigaste med 5 GB surf. Du har också 500 fria samtalsminuter i över 40 länder. Med det sagt kan det vara bra att välja något av abonnemangen med 8-40 GB surf om du vet med dig att du ringer och sms:ar mycket. Flera operatörer låter dig ringa obegränsat inom EU men Comviq kan vara ett bra val om du pluggar utanför Europa eller reser till ett land utanför EU, där fria minuter gäller. USA, Indien och Australien är exempel på länder utanför EU där du kan utnyttja dina fria minuter.
SURF
9
Outnyttjad surf sparas utan tidsbegränsning - Som nämnts tidigare kan du välja mellan 5-40 GB surf och vilket du väljer beror framförallt på hur mycket du surfar varje månad. Ett bra alternativ för dig som är ute efter mycket surf är Comviq 40 GB. I detta abonnemang ingår även 12 GB EU-surf, dessutom får du 50 GB extra surf de 3 första månaderna. Det är en bonus som inte matchas av så många andra operatörer vilket gör Comviq 40 GB bättre än många andra abonnemang på marknaden. Outnyttjad surf sparas automatiskt utan tidsbegränsning hos samtliga studentabonnemang, förutom det billigaste med 5 GB surf. Det innebär dessutom att du kan klara dig med ett mindre abonnemang än du kanske annars skulle behöva.
PRIS
8
Mycket surf för pengarna - Comviq erbjuder mobilabonnemang från 95kr/mån vilket är mycket lågt. Då har du dock inte möjlighet att spara oanvänd surf. Comviq 40 GB, abonnemanget med mest surf, ligger också bra till prismässigt om det är den här storleken på abonnemang du är ute efter. För de flesta är 40 GB/mån fullt tillräckligt och eftersom det ingår 12 GB EU surf så är det speciellt prisvärt för dig som surfar utanför Sverige. Observera dock att det är möjligt att mer än dubbla surfmängden inom Sverige om du väljer andra operatörer på marknaden utan att det behöver bli så mycket dyrare. Med Comviq kan du dock få en bra mobiltelefon till ett rabatterat pris när du tecknar ett mobilabonnemang student 40 GB. Håll även utkik efter olika specialerbjudanden.

FÖRDELAR

 • positive aspect
  Surf kan sparas hur länge som helst
 • positive aspect
  Rabatterade telefoner
 • positive aspect
  Comviq har ofta erbjudanden till nya och gamla kunder

NACKDELAR

 • Aningen högt pris

KÖPGUIDE MOBILABONNEMANG STUDENT

Studentrabatt på mobilabonnemang

Studentabonnemang brukar fungera precis som vanliga mobilabonnemang, fast med en rabatt. Fördelen är alltså att de har en lägre månadskostnad.

Studentrabatter är något som många, men inte riktigt alla mobiloperatörer erbjuder. En operatör som inte har mobilabonnemang för studenter, till exempel Tele2, kan dock istället ha valt att erbjuda rabatter för studenter via ett annat varumärke. Var beredd på att du kan behöva styrka att du pluggar för att kunna få ett mobilabonnemang för student. Har du Studentkort eller Mecenatkort är det mycket enkelt men olika operatörer kan ha olika rutiner för hur du intygar att du studerar. Kan du visa att får studiemedel ska det inte vara några problem att skaffa ett mobilabonnemang med studentrabatt.

Vad bör man tänka på vid val av mobilabonnemang som student? 

Som student kan varje hundralapp göra skillnad och du ska inte betala mer för mobiltjänster än du behöver och har råd med. Har du en stationär dator eller en laptop med internetabonnemang är det inte säkert att du har behov av så mycket surf. Om du däremot använder mobilen till att streama mycket film eller musik och verkligen tycker att det är värt det behöver du såklart ett större abonnemang. 

I princip alla studentabonnemang har fria samtal och SMS inom Sverige men en grej som kan vara bra att titta på är eventuella uppsägnings- och bindningstider. Sådana kan innebära dolda kostnader i samband med att du byter abonnemang. Vi rekommenderar att du ställer dig dessa frågor innan du utser vilket som är det bästa student mobilabonnemanget för just dig:

 • Hur mycket surf gör du av med på en månad?
 • Vilket abonnemang ger dig lägst pris för den surfmängden?
 • Ska du resa mycket eller plugga utomlands?
 • Vill du kunna köpa en ny mobil till bra pris när du tecknar ett mobilabonnemang för student?

Vanligt mobilabonnemang vs. mobilabonnemang student

Mobiloperatörernas studentrabatter brukar gälla ett antal utvalda abonnemang som erbjuds till ett lägre pris alternativt med extra stor surfpott. Det handlar företrädesvis om abonnemang med mindre surfmängd. Om du vill ha ett abonnemang med obegränsad surf hittar du ett större urval bland vanliga mobilabonnemang. Ett student-mobilabonnemang kan tecknas i samband med att du köper en mobiltelefon till ett förmånligt pris men det är inte alla mobiloperatörer med studentabonnemang som erbjuder det.

Hur länge gäller studentrabatten?

En studentrabatt brukar gälla så länge du studerar och kan styrka det genom att du har Studentkortet eller kan visa att du är berättigad att ta emot studiemedel. Det behöver dock inte vara så att ditt rabatterade abonnemang upphör så fort du slutar plugga. Olika regler kan gälla hos olika operatörer när det gäller hur länge studentrabatten gäller. I vissa fall kan du ha kvar ett student-mobilabonnemang under flera terminer efter att du slutat plugga.

Vilket mobilabonnemang är bäst för studenter?

Det är svårt att säga vilket som är det bästa mobilabonnemanget för studenter eftersom det beror på hur mycket surf du behöver. Om vi ändå ska utse en vinnare i detta test så blir det Halebop 15 GB. Hallon 6 GB är också värt att nämna då det är extremt billigt och ändå ger dig fria samtal och SMS. Söker du ett riktigt stort student-mobilabonnemang kan det vara värt att titta på abonnemang med obegränsad surf, exempelvis Tele2. De brukar dock inte vara profilerade mot studenter.

För mer information om respektive operatör kolla gärna in vårt test om Bästa mobilabonnemanget 2020

SÅ GJORDE VI TESTET

I denna guide har vi valt att bedöma mobilabonnemangen utifrån tre kriterier: 

 • Samtal & SMS (inom + utanför Sverige)
 • Surf 
 • Studentrabatt/Pris

Samtal & SMS

Det är vanligt att ett mobilabonnemang för student ger dig fria samtal och SMS inom hela EU. Så länge du befinner dig i Sverige kan du i princip räkna med att det är gratis att hålla kontakt och göra ärenden genom att ringa. I vissa fall är det helt gratis även i EU. När det gäller andra mobilabonnemang för studenter har du istället ett visst antal fria minuter. För dig som reser eller pluggar utanför EU kan det vara stora skillnader i priser mellan olika abonnemang.

Surf

De mobiloperatörer som vi har tittat på här erbjuder flera olika mobilabonnemang för studenter. Det är framförallt surfmängden som skiljer dem från varandra. Ju större abonnemang du väljer, desto lägre blir priset per GB. Men det är onödigt att betala för surf du inte kommer att använda. En viktig detalj att titta på är om du kan flytta surf från en månad till en annan. Det är viktigt att kunna göra det om du använder telefonen olika mycket beroende på om du till exempel är inne i en tentaperiod eller befinner dig mellan två kurser. Vi har valt ut ett specifikt abonnemang med en viss surfmängd från varje operatör, som vi tittat lite närmare på.

Pris

Vissa operatörer har stora rabatter de första månaderna när du tecknar ett nytt abonnemang. När du själv ska utse det bästa mobilabonnemanget för studenter ska du titta på den totala kostnaden för abonnemanget under den tid du planerar att ha det. Då är det inte säkert att tre månaders rabatt i början spelar så stor roll. Andra saker som påverkar om ett student-mobilabonnemang har ett bra pris är om du kan få rabatt på en telefon i samband med att du tecknar det, och om det är billigt eller dyrt att köpa extra surf vid behov.

Så har vi gjort vårt urval av bästa mobilabonnemang student

Vi tittat på fem mobilabonnemang med studenter som målgrupp från fem av de ledande mobiloperatörerna på den svenska marknaden. Det vi framförallt har jämfört är vad abonnemangen kostar, i förhållande till vad du får. Täckningen är ganska likvärdig och det är bara något vi nämner när det finns något särskilt att säga om den. Du kontrollera på en täckningskarta hur bra täckningen är på just din studieort. Vi har valt att ta med abonnemang som skiljer sig åt från varandra avseende bland annat surfmängd för att alla som pluggar ska kunna hitta ett passande student-mobilabonnemang. Vi har inte jämfört de största abonnemangen som finns på marknaden idag eftersom de inte vänder sig till studenter i första hand.

Observera att det händer mycket när det gäller prissättning på mobilabonnemang för studenter. Kontrollera vilka priser du kan få från operatörerna i testet när det är dags för dig att välja det bästa student-mobilabonnemanget.

Fler priser
Hallon Student
Bäst pris hos Beställ hos Hallon
Vimla Student
Bäst pris hos Beställ hos Vimla
Fello Student
Bäst pris hos Beställ hos Fello
Halebop Student
Bäst pris hos Beställ hos Halebop
Comviq Student
Bäst pris hos Beställ hos Comviq